Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Romania - santierul autostrazilor
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121
george_scala_2004
Transporturile AU ANULAT licitația pentru Autostrada Zăpezii cu câteva zile înainte de deschiderea ofertelor: Care este motivul oficial

QUOTE
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anulat, la sfârșitul săptămânii trecute, întreaga procedură de atribuire a contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov (58 km). "Procedura de atribuire a fost întreruptă. Contractul poate face obiectul unei republicări", se arată în anunțul CNADNR.

Compania Națională de Autostrăzi anunțase pe 19 octombrie că în data de 7 noiembrie urma să aibă loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației.

Contactat de gândul, directorul general al CNADNR, Mircea Pop, a declarat că motivul anulării licitației ține de intenția companiei de a urgenta procedura de a alege constructorul. "Se face o nouă procedură. Vrem să scurtăm pașii. S-a găsit o nouă variantă, mai rapidă, de alegere a constructorului", ne-a spus Mircea Pop, refuzând să intre în detalii. Întrebat dacă a fost abandonată ideea concesionării pentru construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, Mircea Pop a spus doar că "vor fi de toate".

În luna mai, CNADNR a lansat licitația pentru achiziționarea de servicii de consultanță în valoare de 29 milioane de lei, în vederea reactualizării studiului de fezabilitate. Consultantul ar fi urmat să elaboreze documentația de atribuire și să asiste Compania Națională de Autostrăzi în procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru tronsonul Comarnic-Brașov.

Epopeea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov

Autostrada Comarnic-Brașov, denumită și "Autostrada Zăpezii", ar fi fost primul mare proiect care ar fi fost construit prin parteneriat public-privat (PPP). Istoria construcției tronsonului de autostradă Comarnic-Brașov a început în urmă cu opt ani, pe vremea guvernului Adrian Năstase. Iată cele mai importante etape:

- În 2004 pentru construcția tronsonului Comarnic-Predeal fusese selectată compania franceză Vinci, iar pentru segmentul Predeal-Brașov fusese ales Ashtrom-Roichman, Israel. La acea vreme Comisia Europeană a transmis autorităților un punct de vedere în care se arăta că legislația privind parteneriatul public-privat (PPP) nu este suficient de clară și că trebuie refăcută. Astfel că Guvernul de atunci nu a mai semnat contractele de construcție cu constructorii selectați.

- O a doua tentativă de construcție a tronsonului Comarnic-Brașov a avut loc în 2010. Ministerul Transporturilor selectase asocierea Vinci (Franța)-Aktor (Grecia) pentru concesiunea segmentului Comarnic-Brașov. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunțat atunci că a anulat contractul de construcție a autostrăzii pentru că statul român nu ar fi acceptat anumite clauze, situație care a făcut imposibilă asigurarea finanțării.

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, declara în 2010 pentru gândul că, pentru că nu au reușit să facă rost de bani, constructorii străini au încercat să modifice substanțial obligațiile de plată.

"N-au insistat să prelungească termene, au venit și au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au de unde să facă rost de bani. Eu le-am spus: dom'ne, ce vreți voi nu-i posibil, că vine DNA și facem pușcărie. I-am spus unuia de acolo în franceză celebra expresie «PMP», adică Police - Menottes - Prison (poliție - cătușe - pușcărie - n. red.)", a declarat la acea vreme pentru gândul ministrul Radu Berceanu.

În 2011, în cadrul emisiunii "România, te iubesc", difuzată la ProTv, se arăta care ar fi fost unul dintre motivele pentru care s-a blocat, în 2010, construcția autostrăzii Comarnic - Brașov. Alin Goga, fost director in departamentul juridic din compania de autostrazi, spunea atunci că s-a ajuns la reziliere pentru că a fost cerută o "șpagă" prea mare.

- În luna martie a acestui an, proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov a fost inclus de Guvernul Boc pe lista proiectelor prioritare în regim PPP, alături de alte proiecte de autostradă: Sibiu-Pitești (116 km), autostrada Ploiești-Buzău-Focșani (133 km), centura de sud a Capitalei și centura de nord a Capitalei, ambele în regim de autostradă, și autostrada Târgu Mureș-Iași-Ungheni (307 km).

- În luna mai 2012, CNADNR a anunțat lansarea unei licitații pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Brașov. De atunci, procedura a fost blocată din cauza contestațiilor depuse de casele de avocați care reclamă criteriile "nelegale" de atribuire prevăzute în caietul de sarcini.

- În 19 octombrie, CNADNR a anunțat deblocarea procedurii de licitație și a fixat data de 7 noiembrie drept termen de deschidere a ofertelor în licitația pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru Comarnic-Brașov. Cu câteva zile înainte de deschiderea ofertelor, compania de autostrăzi anunță anularea procedurii de atribuire.

Care este motivul anulării procedurii

În anunțul CNADNR de luni se arată că motivul întreruperii procedurii de atribuire are legătură cu modificarea valorii de estimare a contractului.

"Având în vedere necesitatea modificării prevederilor caietului de sarcini, implicit a modificării valorii de estimare a contractului, precum și prevederile art 26 din OUG nr.34/2006, autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea principiilor prevăzute la art. 2 alin. 2 lit a)-f). Astfel, Autoritatea Contractantă a decis, în conformitate cu prevederile art 209 aliniat 1 lit c din OUG nr 34/2006 coroborat cu art 209 aliniat 4) lit cool.gif, anularea procedurii de licitație deschisă", explică CNADNR decizia de anulare a procedurii.

gândul a cerut opinia unui consultant pentru a explica ce prevăd articolele de lege invocate de CNADNR. Acesta este de părere că "necesitatea modificării prevederilor caietului de sarcini, implicit a modificării valorii de estimare a contractului>" ar putea însemna că CNADNR vrea să elimine sau să adauge servicii ori activități suplimentare în caietul de sarcini, ceea ce ar modifica valoarea contractului.

Menționăm că această "necesitate" nu a mai apărut din luna mai a.c., de la publicarea anunțului de licitație, și până în prezent.

Pe de altă parte, articolul 209 invocat în motivația CNADNR se referă, printre altele, la obligația unei autorități contractante de a anula aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție în cazul unor "abateri grave de la prevederile legislative", cum ar fi în cazul în care pe parcursul evaluării și/sau finalizării procedurii de atribuire se constată erori sau omisiuni, iar autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective.

"Motivul necesității modificării caietului de sarcini și textul invocat pentru anulare par să nu prea aibă legătură", conchide consultantul contactat de gândul.

Deblocarea licitației și șpaga din caietul de sarcini

Decizia luată la finele săptămânii trecute de CNADNR vine la mai puțin de trei săptămâni după ce compania anunțase deblocarea procedurii de licitație, concomitent cu eliminarea din caietul de sarcini a cerințelor referitoare la obligația consultantului câștigător de a pune la dispoziția CNADNR un autoturism nou cu o valoare de 25.000-30.000 euro și un buget de 30.000-40.000 de euro pentru instruirea personalului în țară/străinătate.

Gândul a dezvăluit, la sfârșitul lunii septembrie, că CNADNR a introdus în caietul de sarcini aferent contractului pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov cerințele privind autoturismul nou și bugetul pentru instruire, modificând astfel documentația de licitație lansată în luna mai pentru licitația amintită.

Contactat de gândul, șeful CNADNR, Mircea Pop, a declarat la acea vreme că introducerea acestor "detalii" în caietul de sarcini reprezintă "o greșeală" și că acestea vor fi eliminate, dând asigurări că va aplica sancțiuni administrative în cazul angajaților Companiei Naționale de Autostrăzi care au lucrat la caietul de sarcini.

La câteva zile după ancheta publicată de gândul, directorul Direcției concesiuni din CNADNR, Narcis Neaga, a fost suspendat din funcție, fiind cercetat disciplinar, potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presă al CNADNR.


http://www.gandul.info/financiar/transport...ficial-10275952
Squirrel
Autostrăzile la mijloc de toamnă: Constructorii au apăsat accelerația pentru a recupera decalajul din lunile de vară. Când vor fi gata noile autostrăzi?

QUOTE
Șantierele de autostrăzi au evoluat diferit în prima lună de toamnă: primul lot al autostrăzii Nădlac-Arad, care a înaintat foarte lent în primele trei trimestre, a reușit să avanseze cu peste 13% în septembrie, în timp ce șantierul Suplacu de Barcău-Borș, ultimul tronson din autostrada Transilvania care va mai fi construit de americanii de la Bechtel, a înaintat în intervalul 1 septembrie-1 octombrie cu doar puțin peste 0,1%. Per ansamblu însă, ritmul de construcție a fost mai susținut în prima lună de toamnă decât în lunile de vară.


Cele mai importante zece șantiere de autostrăzi din România au înaintat în medie cu 7,7% în intervalul 1 septembrie - 1 octombrie, perioadă în care lucrările au fost favorizate de vremea bună, arată o analiză a ZF pe baza informațiilor transmise de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).


Ritmul cu care au avansat aceste șantiere este mai mare comparativ cu cele înregistrate în lunile precedente, iunie, iulie și august, când deși vremea caldă trebuia să aducă un avans susținut, acesta nu a depășit, în medie, 4,5-5% pe lună.

Este pentru a noua oară în ultimul an când ZF monitorizează evoluția celor mai importante zece șantiere de autostrăzi din România, în încercarea de a oferi o imagine cu privire la modul în care înaintează lucrările.

În luna septembrie șantierele de autostrăzi au evoluat, în unele cazuri, total diferit față de lunile anterioare: autostrăzi care înaintau în "ritm de melc" în lunile anterioare au reușit în prima lună de toamnă să recupereze teren. Este cazul primului lot al autostrăzii Nădlac-Arad, care a reușit să înainteze de la un stadiu de circa 7,2% la începutul lunii septembrie, până la 20,4% la începutul lui octombrie.

Este pentru prima oară de la demararea șantierului când acest tronson de autostradă, construit de firma Romstrade, controlată de Nelu Iordache, și de portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao, reușește să aibă un ritm atât de susținut de construcție într-o singură lună.

Cel mai important avans în prima lună de toamnă a fost consemnat pe șantierul Timișoara-Lugoj, lot 1, un sector de autostradă ce a fost, de altfel, și deschis circulației în a doua parte a lunii octombrie.

Astfel, șoseaua pe care a lucrat firma românească Spedition UMB, controlată de Dorinel Umbrărescu, alături de italienii de la Carena, a înaintat în prima lună de toamnă cu circa 21%, stadiul la 1 octombrie fiind de aproximativ 97%.

La polul opus, tronsonul Suplacu de Barcău-Borș, ultimul din autostrada Transilvania ce va mai fi construit de americanii de la Bechtel, a continuat să înainteze foarte lent: în luna septembrie, stadiul a avansat cu doar 0,12%, până la 50,12%, potrivit datelor transmise de CNADNR. Bechtel a încasat până la începutul acestei toamne circa 268,3 milioane de euro pentru autostrada Suplacu de Barcău - Borș, iar pentru ceilalți 52 de kilometri de autostradă pe care i-a construit până acum a încasat alte circa 1,2 miliarde de euro.

Până la finalul anului ar urma să fie deschiși circulației circa 32 de kilometri de autostradă pe ruta Deva-Orăștie.

De asemenea, în a doua jumătate a lunii noiembrie ar urma să fie finalizată complet și autostrada Cernavodă-Medgidia, care în vară a fost deschisă traficului doar la o bandă pe fiecare sens de mers. Restul autostrăzilor de pe Coridorul IV paneuropean, care în prezent se află în curs de construcție, ar urma să fie gata în aprilie anul viitor, potrivit termenilor contractuali.

România ar putea ajunge până la finalul anului la o rețea de circa 550 de kilometri de autostradă.

Chiar și așa, România rămâne în continuare în urma altor țări din regiune la capitolul infrastructură rutieră, depășind doar Bulgaria, țară care, deși are o suprafață mult mai mică decât cea a României, în prezent are aproximativ același număr de kilometri de autostrăzi.
george_scala_2004
Până la finele anului vom putea circula pe încă 32,5 kilometri de autostradă

QUOTE
Lucrările la tronsonul de autostradă Deva-Orăștie, parte a coridorului IV pan european, se apropie de finalizare. Circulația ar putea fi deschisă spre finele acestei luni sau la începutul lui decembrie, conform datelor CNADNR.

Reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au programat în vara acestui an ca traficul pe acest tronson de autostradă să fie deschis în luna octombrie, doar că au intervenit unele probleme referitoare la plățile efectuate, astfel că termenul a fost prelungit. Cu toate acestea, autostrada va fi deschisă înainte de termenul prevăzut în contractul semnat în urmă cu doi ani cu constructorii Strabag și Straco. Conform sursei citate, termenul de finalizare este luna februarie 2013.

Într-un răspuns remis Capital în urmă cu trei săptămâni, reprezentanții CNADNR precizau că stadiul fizic al lucrărilor la 1 septembrie 2012 la acest tronson de autostradă se afla la 58,65%. Amintim faptul că la începutul lunii mai stadiul lucrărilor se afla sub 35%.

Colegii de la Ziarul Hunedoreanul au realizat luna trecută o vizită pe șantierul autostrăzii și au realizat un videoclip pe care vi-l prezentăm mai jos pentru a putea vedea ce lucrări au fost executate până la jumătatea lunii octombrie. Conform sursei citate, cu unele excepții, tronsonul rutier de 32,5 kilometri este asfaltat, astfel că se poate circula cu autoturismul pe șosea, de la un capăt la celălalt. “Proiectul autostrăzii hunedorene este aproape finalizat, în prezent muncitorii mai au de lucru doar în zona podurilor și pentru montarea parapeților și a liniilor de demarcații între sensurile de mers. De asemenea, pe unele porțiuni firmele de construcții se ocupă de turnarea ultimului strat de asfalt”, scriau la finele lunii trecute cei de zhd.ro.

2012, anul autostrăzilor

Autostrada Deva – Orăștie nu este primul tronson realizat înainte de termenul prevăzut în contract. Pe 23 octombrie, Compania de Drumuri a anunțat că a fost deschis traficul pe primul lot al tronsonului de autostradă Timișoara-Lugoj. Termenul de finalizare menționat în contractul semnat cu asocierea Tehnostrade, Spedition UMB și Carena, era aprilie 2013.

Acest rezultat vine după ce autoritățile au dat în circulație cu întârzieri mari tronsoanele de autostradă București-Ploiești și Cernavodă-Medgidia (în regim de DN).

La datele de mai sus se adaugă și cei 9,5 kilometri inaugurați în urmă cu două săptămâni, astfel că totalul ajunge la 515,63. Dacă luăm în calcul deschiderea circulației pe tronsonul Deva-Orăștie, România va avea la finele anului aproape 550 de kilometri de autostradă.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...deo-173821.html
george_scala_2004
Ponta confirmă neregulile la Nădlac-Arad: Sunt posibile rezilierea contractului și o nouă licitație

QUOTE
Proiectul de construcție a autostrăzii Arad-Nădlac, finanțat și de către Uniunea Europeană, a fost licitat în condiții considerate de CE ca greșite, astfel că sunt posibile rezilierea contractului și o nouă licitație, a afirmat premierul Ponta, confirmând informațiile transmise anterior de MEDIAFAX.

"Sectorul Nădlac-Arad este un proiect care, din păcate, a fost conceput și licitat în condiții considerate de Comisia Europeană greșite și acolo, din acel motiv în special, Programul Operațional Sectorial de Transporturi a intrat în faza de presuspendare. Acolo - corecții financiare și posibil rezilierea contractului și o nouă licitație", a spus Ponta la RTV.

Agenția MEDIAFAX a anunțat încă din luna iulie că oficialii Comisiei Europene pregătesc o scrisoare de întrerupere a uneia din plățile solicitate de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pentru un contract de construcție a autostrăzii Arad-Nădlac în contextul în care au fost identificate "iregularități și suspiciuni de fraudă"

Posibilitatea întreruperii plăților este menționată într-un document oficial obținut de MEDIAFAX și redactat după discuția pe care ambasadorul României la UE, Mihnea Motoc, a avut-o la 3 iulie cu Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene) și Angela Martinez-Sarasola, șefa Unității pentru România din cadrul acestui directorat.

În această discuție, reprezentanții Comisiei Europene au transmis mai multe nemulțumiri în contextul existenței unui risc ridicat de suspendare a programelor gestionate de DG REGIO.

"În ceea ce privește POS Transporturi, oficialul Comisiei a precizat că, în contextul identificării unor iregularități și a unor suspiciuni de fraudă, în prezent se află în pregătire o scrisoare cu privire la întreruperea uneia din plățile solicitate de către CNADNR pentru un contract de lucrări legat de construcția unei autostrăzi", se arată în document.

Surse oficiale au declarat atunci agenției MEDIAFAX că autostrada vizată de acest caz este Arad-Nădlac.

Construcția autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărțită în două loturi, pe o distanță totală de apropae 39 kilometri. Primul va fi executat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea trebuie proiectat și executat de compania germană Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finanțarea este asigurată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrările au început în toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrăzii Nădlac-Arad fiind anul 2013.

  În urmă cu aproximativ două săptămâni, Comisia Europeană a informat autoritățile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" și "Creșterea competitivității economice", România având la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecțiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programul Transport depășește 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CFR SA și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...oua-licita.html

george_scala_2004
CNADNR anulează pe bandă rulantă licitațiile pentru autostrăzi. După Comarnic-Brașov, a fost oprită și procedura pentru Sibiu-Pitești


QUOTE
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anulat procedura de achiziție publică pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent autostrăzii Sibiu-Pitești. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, în aceeași zi în care a fost oprită și procedura pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brașov.

Autostrada Sibiu-Pitești, cu o lungime de 116,6 kilometri și o valoare estimată la circa 3,2 miliarde de euro, a fost considerată o alternativă de traversare a munților la autostrada Comarnic-Brașov-Făgăraș.

CNADNR inițiase la sfârșitul lunii martie procedura pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent autostrăzii Sibiu-Pitești.

Compania nu a precizat motivul care a stat la baza deciziei anulării procedurii de atribuire. Până la publicarea articolului, oficialii CNADNR nu au putut fi contactați pentru detalii suplimentare.

În documentul companiei sunt invocate articole din ordonanța de urgență 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publică care prezintă condițiile în care poate fi oprită procedura de licitație.

În luna martie, reprezentanții CNADNR declarau că autostrada Sibiu-Pitești ar putea fi gata în trei ani (2014-2016).
Odată cu finalizarea tronsonului Sibiu-Pitești, coridorul IV paneuropean ar fi urmat să fie gata, pe baza de finanțare din bani europeni.

De altfel, într-un interviu acordat Ziarului Financiar în aprilie a.c., ministrul Transporturilor de la acea vreme, Alexandru Nazare, declara că miza pentru realizarea tronsonului de autostradă Sibiu-Pitești este revizuirea studiului de fezabilitate și accesarea de bani europeni pentru acesta în exercițiul 2014-2020.


http://www.gandul.info/financiar/cnadnr-an...itesti-10281836
nokia_6260
soferii romani o sa stea tot timpul ''capră'' pe soselele cu cratere din romania.nu mai avem scapare!!!!!!
george_scala_2004
Faptul ca le opresc n-ar fi nimic daca licitatiile s-ar relua cu aceleasi studii...dar tare mi-e teama ca se vor comanda altele care costa bani ca de, si gura prietenilor trebuie sa manince ceva, doar sint alegeri...
george_scala_2004
EXCLUSIVITATE: CNADNR A REZILIAT UN CONTRACT PE CORIDORUL IV PANEUROPEAN!

QUOTE
Nelu Iordache, patronul firmei de construcții de drumuri Romstrade, a intrat în fibrilații după ce, ieri, 8 noiembrie 2012, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) i-a reziliat contractul de "Proiectare și execuție Autostrada Nădlac-Arad și drum de legătură Lot 1, km 0+000 șI km 22+218".

Parte a Coridorului IV Paneuropean, lotul 1 al Autostrăzii Nădlac-Arad avea termen de finalizare luna aprilie 2013.

Iată care era stadiul de finalizare a lucrărilor pe Coridorul IV la începutul lunii august 2012, potrivit jurnaliștilor de la gândul.info:

În rubrica de pamflet "Coloana a cincea", revista TIR Magazin a anunțat, încă din ediția din luna octombrie 2012, iminența rezilierii acestui contract. La acea oră erau speculații în legătură cu o presupusă înțelegere între Mircea Pop, directorul general interimar al CNADNR, și Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade. Unii susțineau că se pregătește o reziliere frauduloasă a contractului pentru ca, în urma unui proces în instanță, Romstrade, fără să facă nimic, să obțină mai mulți bani de la CNADNR decât dacă ar fi executat lucrările la lotul de autostradă.

Pe de altă parte, alte păreri din piață susțin că avem de a face cu începutul sfârșitului grupului de firme patronat de Nelu Iordache, din care face parte și compania aviatică low-cost Blue Air. Se pare că Iordache a luat un credit uriaș din bancă garantând cu acest contract, iar acum se află în imposibilitatea de a mai rambursa creditul. Mai mult, el a plătit bani în avans pentru multe contracte de materiale de construcții, bani pe care nu mai are șanse să îi recupereze prea ușor. Mai mult, grupul de firme al lui Iordache este deja implicat în zeci de procese, prin care o serie de companii îi cer insolvența sau falimentul, și încetarea relațiilor de afaceri cu CNADNR i-ar fi fatală.

Potrivit unei alte ipoteze care circulă prin CNADNR, în spatele documentului de reziliere s-ar ascunde un șantaj mascat la care o grupare infracțională din conducerea CNADNR l-ar supune pe Nelu Iordache. Promotorii acestei idei își bazează teoria pe faptul că documentul a fost redactat în mare secret de către Marius Piștea, consilierul personal al directorului general interimar al CNADNR, fără să fie văzut de Direcția Juridică. Mai mult, pe document există numai semnătura lui Mircea Pop, deși, în cazul unei rezilieri "pe bune", ar fi fost nevoie de semnăturile unui mare număr de persoane din CNADNR: director juridic, director economic, șef proiect etc. Pe de altă parte, documentul a fost trimis pe data de 8 noiembrie 2012, în timp ce Mircea Pop era la Brașov la o întâlnire cu angajații din teritoriu ai CNADNR. După întâlnire Pop a plecat spre casă, la Cluj, și urmează să se întoarcă la CNADNR doar luni, 12 noiembrie, lăsându-l astfel pe Iordache într-un week-end de "fierbere".

Iată cum arată transcrierea textului documentului:

"Către: Asocierea SC ROMSTRADE SRL-MONTEADRIANO ENGENHARIA E CONSTRUCAO SA-SCDONREP CONSTRUCT SRL
În atenția:D-lui Nelu Iordache- Reprezentant Legal al Antreprenorului
D-lui Liviu Ghiorghe- Coordonator de proiect
Spre știință: Asocierea SC VIA DESIGN SRL-OMICRON-AMEPRO SA- SC CONSITRANS S.R.L                   
În atenția: D-lui Ilie PREDESCU- Dir.departament Consultanță
D-lui Roman GONZALEZ  SANZ  - Inginer Rezident Senior
Referitor: "Proiectare și Execuție Autostrada Nădlac-Arad și drum de legătură, Lot 1, Km.0+000-22+218"
Subiect: Înștiințare de reziliere a contractului de către beneficiar în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 15.2 din Condițiile Speciale ale Contractului
Neîndeplinirea obligațiilor Contractuale de către Antreprenor

Stimați domni,
După cum vă este cunoscut, beneficiarul și-a manifestat în nenumărate ocazii nemulțumirea față de progresul înregistrat și modul defectuos în care Antreprenorul și-a îndeplinit obligațiile contractuale, solicitând adoptarea de măsuri corective pentru îndeplinirea corespunzătoare de către Antreprenor a obligațiilor contractuale. Cu toate acestea, în ciuda faptului că Beneficiarul și-a îndeplinit corespunzător obligațiile contractuale și în repetate rânduri au fost acordate termene de remediere mai mult decât rezonabile pentru deficiențele identificate, constatăm că la 507 zile de la Data de Începere (aproximativ 77% din durata de proiectare și execuție) progresul înregistrat de către Antreprenor în îndeplinirea obligațiilor referitoare la Documentele Antreprenorului și la execuția Lucrărilor este total nesatisfăcător pentru respectarea Duratei de Execuție.
Mai mult, în mod nejustificat, la data prezentei se constată că:
- Divergențele apărute la nivelul Antreprenorului între membrii asocierii nu au fost soluționate, iar Liderul Asocierii, contrar declarațiilor și a obligației contractuale, nu reușește să îndeplinească corespunzător obligațiile asumate de către Antreprenor;
- Antreprenorul nu își îndeplinește obligațiile de plată față de subantreprenori generând astfel blocaje în îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor;
- Antreprenorul nu și-a îndeplinit obligația de a mobiliza pe Șantier numărul minim de instalații și echipamente, în special în ceea ce privește stațiile de asfalt și instalațiile de forat coloane care ar fi trebuit să fie disponibile pe Șantier potrivit contractului;
- Antreprenorul a tergiversat elaborarea documentelor necesare conform Legii 255/2010 pentru exproprierea suprafețelor de teren suplimentare afectate de proiect, făcând astfel imposibilă finalizarea execuției Lucrărilor până la expirarea Duratei de Execuție;
- Antreprenorul nu a finalizat activitățile de diagnostic, cercetare și descărcare arheologică și nu a obținut Certificatele de Descărcare Arheologică pentru întregul Șantier, făcând astfel imposibilă începerea/continuarea oricăror lucrări pe sectoarele aferente și implicit finalizarea acestora până la expirarea Duratei de Execuție;
- Proiectul Tehnic întocmit de către Antreprenor este în continuare incomplet;
- Antreprenorul nu a obținut Autorizația de Construire pentru toate Lucrările în conformitate cu proiectul aprobat, iar Documentația Tehnică pentru Autorizare elaborată de către Antreprenor este necorespunzătoare, făcând astfel imposibilă depunerea documentației și obținerea Autorizației de Construire;
- Nu au fost finalizate Lucrările de relocare/protejare utilități pentru a permite finalizarea execuției lucrărilor până la expirarea Duratei de Execuție.
În acete condiții este evidentă intenția Antreprenorului de a nu continua îndeplinirea obligațiilor din cadrul Contractului și în mod special a obligației de a finaliza toate Lucrările până la expirarea Duratei de Execuție a Lucrărilor.
Ca urmare a evenimentelor și circumstanțelor produse, vă transmitem prezenta înștiințare potrivit Sub-Clauzei 15.2 cu privire la rezilierea Contractului de către Beneficiar în termen de 14 zile de la data prezentei, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 15.2 subparagraful (a), (cool.gif, © și (g) din Condițiile Speciale ale Contractului.
Vă solicităm ca după expirarea celor 14 zile să predați Inginerului toate Bunurile solicitate, toate Documentele Antreprenorului și orice alte documente de proiectare întocmite de către sau pentru dumneavoastră, să respectați imediat toate instrucțiunile pe care le veți primi de la Inginer (i) pentru cesionarea oricărui contract de subantrepriză, și (ii) pentru a proteja viața sau proprietatea sau pentru siguranța Lucrărilor și să părăsiți Șantierul, după cum prevede Sub-clauza 15.2 din Condițiile Speciale ale Contractului.
Vă rugăm să luați act de faptul că opțiunea Benficiarului de a rezilia Contractul nu prejudiciază niciun alt drept al Beneficiarului prevăzut în contract sau alt drept.
Cu stimă,
DIRECTOR GENERAL
Ing. Mircea POP"


http://www.tirmagazin.ro/index.php?/Esenti...aneuropean.html

http://www.zf.ro/companii/constructii/cnad...ecutie-10285892

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-173996.html

Contractul afaceristului Nelu Iordache pentru execuția autostrăzii Nădlac – Arad a fost reziliat

QUOTE
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a decis, ieri, să rezilieze contractul de „Proiectare și execuție la Autostrada Nădlac-Arad” care însumează 22 de kilometri. Romstrade, firma care s-a ocupat de finalizarea acestui tronson aparține omului de afaceri Nelu Iordache.

Porțiunea Nădlac - Arad reprezintă lotul 1 din Coridorul IV Paneuropean și avea termen de finalizare luna aprilie a anului 2013. Valoarea contractului era de 382 de milioane de lei. Deși porțiunea de autostradă trebuia finalizată peste numai șase luni, stadiul fizic al lucrărilor era de numai 5%. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia rezilierii contractului.

Ghidul de șiretlicuri al lui Nelu Iordache. Contractele dubioase cu statul și evaziunea fiscală i-au adus milioane de euro
Dată fiind valoarea foarte mare a contractului - circa 60 milioane de euro - este posibil ca, în viitor, Nelu Iordache, care controlează și compania aviatică low-cost Blue Air, să intre într-un impas financiar.
Prin rezilierea acestui contract, termenul de finalizare a autostrăzii va fi decalat cu ani buni deoarece este nevoie de organizarea unei noi licitații, desemnarea unui cîștigător și abia apoi reluarea efectivă a lucrărilor.
TÂLHARI LA DRUMUL MARE
Proiectul de construcție a autostrăzii Arad-Nădlac, finanțat și de către Uniunea Europeană, a fost licitat în condiții considerate de CE ca greșite, astfel că sunt posibile rezilierea contractului și o nouă licitație, a afirmat premierul Victor Ponta. „Sectorul Nădlac-Arad este un proiect care, din păcate, a fost conceput și licitat în condiții considerate de Comisia Europeană greșite și acolo, din acel motiv în special, Programul Operațional Sectorial de Transporturi a intrat în faza de presuspendare. Acolo trebuie corecții financiare și posibil rezilierea contractului și o nouă licitație”, anticipa Ponta la RTV.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/contractul...st-re-1010.html

Guvernul face rapoarte: De ce sunt întârziate lucrările de construcție de drumuri naționale și autostrăzi

QUOTE
Lucrările de construcție de drumuri naționale și autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcții nu dispun de personal și utilaje suficiente, pe măsura contractelor, și lucrează în același timp pe mai multe șantiere, rezultă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, citat de Mediafax.

Verificările au fost derulate la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale ( CNADNR), pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuția lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012.

În urma analizei a 31 de contracte de lucrări privind reabilitarea/modernizarea și construirea de drumuri naționale și autostrăzi în cadrul cărora au fost înregistrate întârzieri în execuția lucrărilor, au fost identificate mai multe cauze, precum insuficienta mobilizare pe șantier a firmelor de construcții.

Astfel, deși pe hârtie prezentau personal suficient și utilaje pe măsura lucrărilor angajate, în teren situația era cu totul alta, generând întârzieri la reabilitarea DN 6 Alexandria- Craiova (lotul 1 în valoare de 140,6 milioane lei fără TVA încheiat cu firma Shapir Structures, cu lucrări care trebuie finalizate în mai 2013 și executate în proporție de 17% în iunie acest an), reabilitarea DN 6 Alexandria - Craiova (lotul 2 de 136,5 milioane lei fără TVA, contract încheiat cu asocierea Romstrade, Ezentis Infrastructuras și Euroconstruct Trading 98, termen de finalizare în mai 2013 și executate la 13% în iunie acest an), constructia variantei de ocolire a municipiului Caracal (contract de 44,4 milioane lei fără TVA încheiat cu Romstrade, termen de finalizare în mai 2013 și executat la 5% în februarie acest an), reabilitarea DN 76 (contract de 170,8 milioane lei fără TVA cu Construct Mod, termen finalizare octombrie 2013 și executat la 8% în mai acest an).

Toate aceste contracte, încheiate în perioada 2009-2011, sunt finanțate și de către Comisia Europeană prin programul POS Transporturi.

O alta cauză majoră a întârzierilor indicată de inspectori este utilizarea de către constructori a acelorași utilaje, dar și a același personal în cadrul mai multor contracte de lucrări, executate în aceeași perioadă de timp. În urma analizei efectuate au fost identificate situații în care, în scopul obținerii contractelor, constructorii au indicat în cadrul unor oferte depuse în proceduri de atribuire diferite faptul că aceleași utilaje și același personal-cheie vor fi utilizate pentru execuția unor lucrări de infrastructură rutieră în șantiere diferite, în aceeași perioadă de timp. Astfel, Romstrade a prezentat aceeași instalație de preparat mixturi asfaltice în două oferte care au stat la baza obținerii contractelor derulate în aceeași perioadă, pentru constructța variantei ocolitoare a municipiului Caracal și pentru modernizarea DN 5 București- Adunații Copăceni. Situații asemănătoare au fost constatate și la firmele Tehnostrade și Shapir Structures.

Conform situației din august acest an prezentată de CNADNR, unii constructori executau în paralel mai multe lucrări de infrastructură rutieră, respectiv Romstrade avea în derulare 23 de contracte, Spedition UMB - 19 contracte, Straco Grup - 20 de contracte, Tehnostrade -13 contracte, Strabag AG - 6 contracte, SC Strabag SRL - 10 contracte, DELTA ACM 93 - 10 contracte, JV FCC Construccion - 9 contracte și Astaldi Sp.A - 7 contracte.

Raportul a fost transmis Ministerului Transporturilor și CNADNR pentru a dispune măsurile necesare față de cele constatate.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Comisia Europeană a informat autoritățile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" și "Creșterea competitivității economice", România având la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecțiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programul Transport depășește 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CFR SA și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...azi-283677.html

Transporturile au blocat recrutarea de manageri privați la compania de drumuri. Rămâne CNADNR fără “CEO la stat”?

QUOTE
Ministerul Transporturilor a blocat procesul de recrutare de management privat la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și intenționează să o transforme în agenție pentru a nu mai intra sub incidența Ordonanței 109/2011, care reglementează ce companii de stat vor avea șefi din mediul privat, spun surse din piață. De altfel, și premierul Victor Ponta spunea în urmă cu câteva săptămâni că o soluție pentru CNADNR ar fi transformarea sa în agenție, pentru a evita o insolvență în cazul companiei.

CNADNR este cea mai importantă companie din subordinea  Ministerului Transporturilor, cu un buget anual de circa 1,5-2 miliarde de euro, fiind și una dintre companiile despre care s-a discutat intens în ultimii ani, în contextul în care a avut la dispoziție miliarde de euro dar în același timp realizările s-au lăsat așteptate.

Proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat din subordinea Transporturilor a debutat cu stângul, după ce la doar o săptămână după anunțarea celor șapte membri ai boardului Tarom și a selecției lui Heinrich Vystoupil în funcția de CEO, acesta din urmă s-a retras. Ulterior, belgianul Christian Edouard Heinzmann, 59 de ani, a fost numit CEO al Tarom de către consiliul de administrație.


http://www.zf.ro/companii/transporturile-a...a-stat-10282450

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...lui-minist.html

george_scala_2004
MASTERPLANUL gogoșilor de campanie: 22 de autostrăzi până în 2030. Premierul Ponta anunță o victorie de etapă: Comarnic-Brașov intră pe ”procedură specială”

QUOTE
Ca în fiecare campanie electorală, românilor li se promite din nou că vor putea circula pe sute de noi kilometri de autostradă în următorii patru ani. Programele de guvernare ale USL și ARD promit finalizarea unor autostrăzi începute și a altora unde încă lucrările nu au demarat.

Între acestea se află și autostrada Comarnic-Brașov (58 km) în cazul căreia statul a avut mai multe încercări ratate de a o construi.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, pentru gândul, că, în cazul autostrăzii care va lega Comarnic de Brașov, va fi aplicată o "procedură specială", acceptată la nivel european, astfel încât în 2013 să fie demarate lucrările de construcție.

"A fost blocată vechea procedură care se finaliza în 24 de luni și care presupunea să se facă totul de la zero, fără să se țină cont de nimic din ce exista deja. Asta însemna alți bani pentru un alt studiu de fezabilitate, alt proiect. Acum intrăm pe o procedură specială, acceptată de Uniunea Europeană, în care folosim tot ce a fost, doar reverificat, și putem să o lansăm în șase luni", a declarat, pentru gândul, premierul Victor Ponta.

Promisiuni de campanie: finalizarea Autostrăzii Transilvania, a autostrăzii București-Arad și a centurii București

USL promite în programul de guvernare, la capitolul "Marile proiecte de investiții 2013-2016", printre altele, finalizarea autostrăzii București-Arad, "pentru a lega România de Europa", a Autostrăzii Transilvania și a tronsonului Brașov-Predeal-Comarnic. În plus, USL își propune să demareze proiectul Autostrăzii de Sud București- Alexandria-Craiova-Drobeta-Turnu Severin-Timișoara, a Autostrăzii Vest-Est Târgu Mureș-Iași (Ungheni) și să finalizeze centura Bucureștiului, la profil de autostradă.

Mai mult, în programul de guvernare al USL se mai promite "realizarea coridorului IX paneuropean București-Focșani".

Pe de altă parte, programul de guvernare al ARD nu detaliază capitolul autostrăzi, ci scrie despre "continuarea construcției de autostrăzi și centuri ocolitoare, conform programului național stabilit în anul 2011". În programul de construcție de autostrăzi din 2011 se arăta că în execuție erau 433 de km de autostrăzi, în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Rețeaua de autostrăzi din 2030

Pe de altă parte, românilor li se promit, până în 2020-2030, o rețea de 22 de autostrăzi, 38 de drumuri expres în lungime totală de peste câteva mii de kilometri, poduri noi peste Dunăre, 18 linii de cale ferată convenționale, cu viteza de până la 160 de km/oră pe trasee existente reabilitate, plus linii noi de cale ferată cu viteza de peste 250 de km/oră.

Pe scurt, toate acestea ar putea fi incluse în Master planul de transport, a cărui primă variantă de lucru a fost publicată pe site-ul Autorității de Management pentru Programul Operațional Sectorial Transport (AMPOST).

"Până în prezent nu au fost stabilite toate proiectele care urmează să fie prioritizate și incluse în Master plan", au precizat pentru gândul oficiali din Ministerul Transporturilor.

În cadrul proiectului, va fi elaborată și strategia de dezvoltare a sistemului național de transport, pe termen scurt, mediu și lung. Proiectul include și o analiză financiară a programului de implementare pe termen mediu (2015 și 2020) și pe termen lung (2030).

Contractul pentru elaborarea master planul general de transport a fost acordat, în primăvara acestui an, companiei Aecom Ingenieria și va costa 9,5 milioane lei (2,2 milioane euro).

Lista preliminară a proiectelor din master planul de transport va fi gata în august 2013

Deocamdată, nu au fost stabilite proiectele prioritare care vor fi incluse în Master plan, varianta preliminară a listei urmând să fie prezentată cel mai târziu în luna august 2013, urmând ca până în luna noiembrie 2013 să fie aprobată forma finală a acesteia, după cum au precizat, pentru gândul, surse din AMPOST.

"Într-o primă fază, vor fi identificate cu ajutorul modelului național de transport, care va fi elaborat de către Consultant (Aecom Ingenieria n.n) până cel mai târziu în luna aprilie 2013, proiectele de transport care vor fi supuse ulterior unei evaluări. Prioritizarea proiectelor se va realiza în baza evaluării dosarelor identificate în faza anterioară, cu ajutorul analizei cost-beneficiu, luându-se în considerare constrângerile financiare și politicile din domeniul transporturilor", a declarat, pentru gândul, Gabriela Teletin, director Direcția proiecte asistență tehnică din cadrul AMPOST.

Din varianta de lucru a master planului reiese că, pe lângă analiza cost-beneficiu, în prioritizarea proiectelor se va ține cont și de "considerente politice".

La baza realizării master planului vor sta și planurile naționale existente aprobate de guvern. Între acestea se numără și Planul de amenajare a teritoriului național - secțiunea I rețele de transport, prevăzut de legea 363/2006. Legea reprezintă o viziune pe termen lung a rețelei de transport din România, fără menționarea unor termene de realizare.

Cum ar putea arăta rețeaua de autostrăzi din România în 2020-2030:

În prezent România are aproximativ 500 kilometri de autostrăzi, iar în construcție se află puțin peste 300 de kilometri. Cea mai mare parte dintre aceștia este finanțată din fonduri europene, potrivit Ziarului Financiar.

Recent, însă, Comisia Europeană a notificat Guvernul de la București în legătură cu intrarea în procedură de "presuspendare" a majorității axelor prioritare ale Programului Operațional Sectorial Transporturi, ca urmare a unor deficiențe din cadrul sistemului de gestionare și control al acestui program.

Câteva dintre proiectele de autostrăzi care ar putea fi incluse în master planul de transport și care sunt menționate în Planul de amenajare a teritoriului național:

1. Nădlac-Arad-Timișoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Pitești-București-Lehliu- Fetești-Cernavodă-Constanța;
2. Sibiu-Fagaras-Brasov-Ploiești-București;
3. Timișoara-Stamora Moravița
4. Zalău-Cluj-Napoca-Turda-Alba Iulia-Sebeș;
5. Lugoj-Caransebeș- Drobeta-Turnu Severin-Filiași-Craiova-Calafat
6. Siret-Suceava-Bacău-Mărășești-Tișita;
7. Albița-Huși-Tecuci-Tișița-Buzău;
8. București-Giurgiu
9. Buzău-Ploiești;
10. Centura București;
11. Centura Constanța;
12. Bors-Marghita-Zalău;
13. Turda-Targu Mures-Sighișoara-Făgăraș;
14. Petea-Satu Mare-Baia Mare-Miresu Mare-Dej-Bistrita-Vatra Dornei-Suceava;
15. Miresu Mare-Zalău;
16. Târgu Mures-Piatra-Neamț-Roman-Târgu Frumos-Iași-Sculeni
17. Craiova-București;
18. Halmeu-Seini;
19. Arad-Deva;
20. Oradea-Chisineu-Criș-Arad;
21. Varsand-Chisineu-Criș;
22. Giurgiulești-Galați-Brăila-Slobozia-Călărași.

Drumuri expres sau cu 4 benzi:
1. Nadlac-Timisoara;
2. Halmeu-Satu Mare-Zalău;
3. Borș-Oradea-Zalău;
4. Drobeta-Turnu Severin-Calafat;
5. Simeria-Hateg-Petroșani-Filiași;
6. Craiova-Alexandria-București;
7. Buzău-București;
8. Baldana-Târgoviște-Moroieni-Sinaia;
9. Rădăuți-Prut-Stefănești.

Poduri noi:
- pe Dunăre la: Calafat, Bechet, Turnu Măgurele, Giurgiu, Călărași și Brăila;
-pe râul Prut la: Galați-Giurgiulesti, Falciu, Ungheni și Ștefănești;
- pe râul Tisa la Sighetu Marmației;
- pe râul Siret la Cosmești.

Varianta de lucru a master planului este supusă dezbaterii publice timp de 15 zile, pe site-ul AMPOST, în cadrul procedurii de realizare a evaluării de mediu.

În luna aprilie a.c., ministrul Transporturilor de la acea vreme, Alexandru Nazare, a semnat două proiecte de asistență tehnică pentru dezvoltarea Master Planului General de Transporturi. Cele două contracte, cu o valoare de circa 16 milioane lei (3,7 milioane. euro), sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile. Contractul pentru elaborarea Master Planului General de Transport a fost acordat companiei Aecom Ingenieria și va costa 9,5 mil. lei (2,2 milioane euro).


http://www.gandul.info/financiar/masterpla...eciala-10270975

Tupeu de drumar: Și-a bătut joc de autostrada Nădlac - Arad și acum vrea despăgubiri de milioane de euro

QUOTE
Deși nu și-a respectat contractele, acum ar putea primi milioane de euro de la stat. Românii își rup mașinile în gropi

Lucrări întârziate, muncitori invizibili și utilaje fictive. Așa arată mare parte din șantierele pe care lucrează firma deținută de omul de afaceri Nelu Iordache - Romstrade, potrivit unui raport guvernamental. Și, în loc să fie pus să plătească daune pentru că și-a bătut joc de românii care visează la drumuri mai bune sau la autostrăzi, omul de afaceri ar putea primi despăgubiri.

De exemplu, contractul încheiat pentru porțiunea Nădlac - Arad, lotul 1 din Coridorul IV Paneuropean, are termen de finalizare aprilie 2013. Cu toate acestea, stadiul fizic al lucrărilor este de numai 5%, potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

TÂLHARI LA DRUMUL MARE

Avocații Companiei au trimis somație pentru rezilierea acestui contract în valoare de 382 de milioane de lei, iar săptămâna trecută au avut loc două negocieri, în care reprezentanții Romstrade au cerut daune care pot ajunge la 10 milioane de euro.
Contractul afaceristului Nelu Iordache pentru execuția autostrăzii Nădlac – Arad a fost reziliat

Iordache: „Sunt nebuni”

Contactat de EVZ, Nelu Iordache a explicat că „există și alte instanțe care decid. Vom cere despăgubiri”. Șefii de la drumuri spun că, în 15 zile, reziliează contractul.
Potrivit unui raport al Corpului de Control al Guvernului, Romstrade a prezentat aceeași instalație de preparat mixturi asfaltice atât pentru construcția variantei ocolitoare a municipiului Caracal, cât și pentru modernizarea DN 5 București- Adunații Copăceni. Întrebat dacă este adevărat, omul de afaceri a replicat: „Sunt nebuni, nu mi-a spus nimeni oficial asta”. Documentul mai arată că firma lui Iordache nu își plătește la timp subcontractorii, „generând astfel blocaje”, și nici nu a reușit să obțină toate autorizațiile de construcție.

Ghidul de șiretlicuri al lui Nelu Iordache, REGE AL ASFALTULUI.

Contractele dubioase cu statul și evaziunea fiscală i-au adus milioane de euro
Lucrările pe zeci de drumuri sunt întârziate din cauza „Regilor asfaltului”, care prezintă oferte nereale pentru a câștiga contracte bănoase, prin firmele: SPEDITION UMB, SC STRACO GRUP, TEHNOSTRADE, STRABAG AG , SC STRABAG SRL , SC DELTA ACM 93 SRL, JV FCC Construccion – ASTALDI Sp.A.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/tupeu-de-d...ri-1010535.html

george_scala_2004
Cum arată cea mai lungă ”AUTOSTRADĂ suspendată” din România

QUOTE
Viaductul de la Aciliu, parte a tronsonului de autostradă Sibiu – Orăștie, a început să prindă contur. Construcția în lungime de circa un kilometru și cu o înălțime maximă de 74 de metri, cât un bloc cu 20 de etaje, trebuie finalizată în aprilie anul viitor.

Acesta a cel mai lung viaduct construit până acum în România. Autostrada va fi suspendată pe 12 piloni uniți de grinzi ce cântăresc 380 de tone fiecare.

Pe șantierul din lotul 3 al tronsonului de autostradă Sibiu – Orăștie, în lungime de 22 km, italienii de la Impregilo au angajat 100 de oameni. La sudarea și montarea traveelor viaductului de la Aciliu lucrează 35 de muncitori, dintre care opt italieni și restul români. Lucrările la acest lot au început în 20 iunie anul trecut, odată cu cele pentru întregul tronson Sibiu – Orăștie, și necesită o investiție de 142,7 mil. euro.

Tronsonul de autostradă Sibiu – Orăștie are o lungime de circa 82 de kilometri și va necesita investiții totale de 605 mil. euro, fără TVA, susținute în proporție de 85% de către Comunitatea Europeană și restul de 15% de către guvernul român. Tronsonul a fost împărțit în patru loturi: primul, în lungime de 24 km, a fost atribuit austriecilor de la Strabag, al doilea, de 19 km, consorțiului Straco – Studio Corona, al treilea, de 22 km, italienilor de la Impregilo și cel de-al patrulea, în lungime de 17 km, a fost atribuit consorțiului Astaldi – Euro Construct Trading 98 – Astalrom.

Acest tronson face la rândul său parte din Autostrada A1, parte a Coridorului IV pan-european de transport. La finalul lucrărilor, autostrada ar trebui să lege Bucureștiul de Pitești, Sibiu, Sebeș, Deva, Lugoj, Timișoara, Arad și Nădlac făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Seghedin.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-174180.html
&feature=player_embedded

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=11742

george_scala_2004
QUOTE
Licitațiile contestate sau organizate cu întârziere, schimbările de management la conducerea companiei de drumuri fac ca, la începutul iernii, pentru peste 2.000 de kilometri de drumuri naționale și autostrăzi să nu existe contracte perfectate de curățare a carosabilului.
 
Mii de kilometri de drumuri naționale și autostrăzi situate în principal în partea de vest a țării, dar și în jurul Capitalei sau în județul Constanța nu sunt acoperiți de contracte de deszăpezire, chiar dacă ninsorile au început în anumite zone ale țării.

Pe raza Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP Timișoara), care are în coordonare peste 1.900 de kilometri de drumuri naționale (12% din totalul rețelei), dar și autostrada Timișoara-Arad, nu exista semnat nici un contract la finele săptămânii trecute. Potrivit Companiei Naționale de Drumuri Naționale și Autostrăzi din România (CNADNR), pentru majoritatea șoselelor din administrarea DRDP Timișoara au fost selectate firmele care vor face deszăpezirea, însă contractele nu au fost semnate deoarece nu ar fi trecut perioada de zece zile de la desemnarea câștigătorului la licitațiile aferente în care pot fi depuse contestații.

În cazul drumurilor naționale învecinate Devei licitația trebuie reluată. „Cauza pentru care la data de 9 noiembrie 2012 pe anumite sectoare de drumuri naționale și autostrăzi nu au fost încă încheiate contracte de întreținere pe timp de iarnă este lipsa de interes a societăților prestatoare de servicii de deszăpezire (mare parte din firme deținute de regii asfaltului - n.r.).  Astfel, pentru loturile scoase la licitație nu s-au prezentat oferte sau firmele au prezentat oferte neconforme", afirmă CNADNR într-un răspuns trimis la finele săptămânii trecute.

DN1, centura București și auto­­­s­trada A2 - și ele fără contracte

­Situația de la DRDP Timișoara nu e unică. Licitațiile de deszăpezire vor trebui reluate și pe secția București Nord (ce administrează cel puțin Centura de Nord a Capitalei și cel mai aglomerat drum național, DN1), precum și pentru Autostrada Soarelui (sectoarele Cernavodă Cons­tanța și Centura Constan­ța). Anul trecut, iarna bogată în precipitații a determinat închiderea autostrăzii A2 aproape două săptămâni.

Plângere

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Guvernului să verifice de urgență starea în care se află pregătirile drumarilor pentru intervențiile specifice perioadei de iarnă. Potrivit unui comunicat de presă al FORT, nici 5% din stocurile din material antiderapant nu se află în depozit, în condițiile în care normativele cer ca stocurile să fie la această dată de 50% din total. Și cu utilajelor situația este asemănătoare, afirmă FORT.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...ire-284475.html
zodrac
Pasaj nou in Bucuresti

QUOTE
Lucrările la Pasajul ce leagă Colentina de Doamna Ghica se apropie de final. Municipalitatea promite că acesta va fi dat în folosință la sfârșitul anului. Construirea podului a început în 2007, însă lucrările au tărăgănat fie din cauza exproprierilor, fie din cauza rezilierii contractului, în 2008, cu firma portugheză Lena.


Sunt tare curios cum va afecta acesta noua cale, intersectia Pantelimon - Chisinau (fosta Socului).
Nici impactul asupra intersectiei Colentina - Doamna Ghica nu este de neglijat.
george_scala_2004
EXCLUSIVITATE: PROIECTUL ORDONANȚEI DE ÎNFIINȚARE A AGENȚIEI NAȚIONALE DE DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI!

QUOTE
Ca să blocheze introducerea guvernanței corporative la CNADNR și să nu fie schimbat din funcție, directorul general interimar Mircea Pop a creat "pe genunchi" un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului României. Prin proiect, se propune de fapt transformarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România în Agenție Națională. Cu toate că Mircea Pop a lucrat în mare secret la acest proiect, jurnaliștii revistei TIR Magazin au reușit să pună mâna pe el.

Trimis pe filieră, documentul nu a primit avizul de la Ministerul Justiției. Dacă ar deveni agenție, Compania de Drumuri nu ar mai putea să ia credite și ar fi silită să lucreze numai cu bani de la buget, ceea ce i-ar bloca activitatea și mai mult. Pe de altă parte, o astfel de modificare ar presupune schimbarea tuturor documentelor, a tuturor contractelor și a tuturor memorandumurilor încheiate de către CNADNR cu organismele finanțatoare.

Mai mult, numai schimbarea hârtiilor cu antet, a ștampilelor și a altor elemente de identitate ar însemna cheltuirea din bani publici a zeci, poate chiar sute de mii de euro.

La o analiză a proiectului vedem că așa numita ANDA - Agenția Națională de Drumuri și Autostrăzi, face același lucru pe care îl face CNADNR, cu același număr de angajați.

Proiectul de OUG a fost făcut cu atât de multă superficialitate încât, la articolul 12 se vorbește brusc despre ANIR, probabil prescurtarea primei variante de denumire (Agenția Națională de Infrastructură Rutieră), care a fost între timp abandonată.

În fapt, transformarea CNADNR în ANDA nu are nici o justificare. În noua variantă, instituția va avea acces la bani mai puțini, pe care îi vor prădui aceeași oameni, numiți și controlați politic.


http://www.tirmagazin.ro/index.php?/Esenti...-autostrzi.html
george_scala_2004
De ce vrem bani mai mulți de la UE dacă tot nu putem să-i cheltuim? Câte AUTOSTRĂZI a făcut Polonia din fonduri europene și câte România

QUOTE
Polonia dispune de aproximativ 1.300 de kilometri de autostrăzi și peste 1.000 de kilometri de drumuri expres, în timp ce România are doar 516 kilometri de autostrăzi deschise circulației, aici fiind incluse și centurile ocolitoare cu profil de autostradă.

Pentru construcția de autostrăzi, Polonia a beneficiat în ultimii cinci ani de aproximativ 6 miliarde de euro din fonduri europene. În primii trei ani ai actualului exercițiu bugetar european, în Polonia au fost construiți 600 de kilometri de autostradă, potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale din această țară.

În schimb, între 2007 și 2012, România a cheltuit 4 miliarde de euro pe autostrăzi, suficienți pentru 800 km, dar a făcut doar 267 km, potrivit unor calcule realizate de Ziarul Financiar.

Reprezentanții Patronatului Societăților din Construcții (PSC) susțin că lipsa fondurilor pentru cofinanțarea proiectelor europene, birocrația excesivă, lipsa de transparență, absența stimulentelor fiscale pentru agenții economici, precum și lipsa de voință politică reprezintă câteva dintre cauzele care îngreunează dezvoltarea infrastructurii din România.
Polonia a investit mult în infrastructură, mai ales în perioada de dinainte de organizarea Campionatul European 2012, eveniment care a însemnat un pas uriaș în infrastructura Poloniei și a Ucrainei, a declarat pentru gândul Răzvan Niculescu-Aron, prim vicepreședinte al Patronatului Societăților din Construcții (PSC).

Constructorii se așteaptă la o "catastrofă"

Prim vicepreședintele Patronatului Societăților din Construcții este de părere că în România infrastructura nu a fost considerată niciodată un domeniu prioritar. "Bine ar fi să învățăm din experiența altor state. Polonia este unul dintre ele. De asemenea, Germania investește masiv în continuare în infrastructură, iar astfel se creează locuri de muncă și se rezolvă și o problemă socială. Dezvoltarea infrastructurii ar duce și la dezvoltarea altor sectoare de activitate", spune Niculescu-Aron.

El crede că în primăvară în România se va înregistra o adevărată "catastrofă", multe firme de construcții riscând să intre în faliment, unul dintre motive fiind arieratele statului. "Multe dintre societățile de construcții de dimensiuni medii din România se confruntă cu mari probleme. (...). Întârzierile la plata facturilor ajung să depășească uneori un an. Firmele care au luat credite de la bănci nu-și mai pot plăti ratele, iar subantreprenorii de specialitate nu mai pot fi plătiți", a declarat pentru gândul Răzvan Niculescu-Aron.

Exemplul Poloniei: autostrăzi construite cu fonduri europene

Autostrăzile construite cu fonduri europene au schimbat Polonia și au contribuit la reducerea decalajului față de economiile occidentale, se arată într-o analiză realizată de AFP.

Rețeaua poloneză de autostrăzi este încă slab dezvoltată - circa 1.300 de kilometri de autostrăzi și peste 1.000 de kilometri de drumuri expres - comparativ cu restul Europei, însă datorită fondurilor europene, Polonia reduce treptat acest decalaj, potrivit AFP.

De exemplu, autostrada care leagă Varșovia de Berlin a fost finalizată la timp pentru deschiderea în luna iunie a campionatului de fotbal Euro 2012, organizat de Polonia și Ucraina. Această autostradă urmează să fie prelungită către est, în direcția Moscovei.

Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor structurale și de coeziune, în perioada 2007-2013, cu alocări de 67,3 miliarde de euro, și se opune oricărei reduceri a viitorului buget al UE.

Pentru a accelera absorbția fondurilor europene, premierul Victor Ponta a anunțat că, imediat ce USL câștigă alegerile parlamentare din 9 decembrie, va prelua modelul polonez și va propune înființarea unui minister al fondurilor europene, care să coordoneze toate autoritățile de management aflate acum sub controlul ministerelor.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a declanșat oficial procedura de presuspendare a fondurilor pe programele operaționale Regional, Transporturi și Competitivitate. Pentru cele trei programe, pentru care CE a declanșat procedura de presuspendare, țara noastră avea alocate aproape 10 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013.

CNADNR a investit 4,1 miliarde de euro în autostrăzi în cinci ani

În România, în perioada 2007-2012, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a avut la dispoziție peste 4,1 miliarde de euro pentru autostrăzi și alte aproape 3,6 miliarde de euro pentru reabilitarea de drumuri naționale, potrivit unor date obținute de Ziarul Financiar. În aceeași perioadă, rețeaua de șosele a României a crescut cu 267 de kilometri de autostrăzi și circa 1.500 de kilometri de drumuri naționale reabilitate și variante de ocolire.

În prezent România are circa 516 kilometri de autostrăzi, inclusiv variante de ocolire la standard de autostradă, aproape jumătate din aceștia fiind deschiși circulației în ultimii șase ani, după aderarea României la Uniunea Europeană.

România se află pe ultimul loc din punct de vedere al numărului de kilometri de autostrăzi din UE. În 2011 în România au fost inaugurați aproximativ 70 km de autostrăzi. În vara acestui an a fost deschisă circulația pe mai mult de 100 km, pe rutele București-Ploiești, Cernavodă-Medgidia-Constanța și varianta de ocolire a Constanței. Recent a fost inaugurat un tronson de 9,5 km din Timișoara-Lugoj.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat că autostrada Cernavodă-Medgidia (19,5 km), care în vară a fost deschisă traficului doar la o bandă pe fiecare sens de mers, urma să fie deschisă circulației pe ambele sensuri la jumătatea lunii noiembrie.


http://www.gandul.info/financiar/de-ce-vre...omania-10337810
george_scala_2004
Se întâmplă în România: Încă o AUTOSTRADĂ finalizată înainte de termen

QUOTE
Românii compară de ani de zile modul de lucru al constructorilor autohtoni cu al celor din vestul Europei. De ce la ei se poate și la noi nu? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit cu ușurință luând ca exemplu tronsonul de autostradă Nădlac-Arad, parte a Coridorului IV pan-european de transport.

Mult așteptata legătură dintre România și Ungaria, pe care ar fi trebuit să o asigure tronsonul Nădlac-Arad, poate fi tratată ca material didactic la lecția: Cum lucrează străinii și cum lucrează românii în materie de infrastructură.

Tronsonul Nădlac-Arad, în lungime de 38,8 kilometri, a fost împărțit în două loturi de 22km, respectiv 16 km. În aceeași zi, 20 mai 2011, au fost atribuite ambele lucrări. Primul lot Nădlac – Pecica unui consorțiu format din Romstrade, Monteadriano și Donrep Construct, iar cel de-al doilea austriecilor de la Alpine.

Austriecii se apropie de finalizarea lucrărilor și sunt în grafic pentru predarea autostrăzii către autoritățile române în primăvara anului viitor, pe când consorțiul condus de constructorii români a realizat doar 20% din lucrări, motiv pentru care s-a decis rezilierea contractului în valoare de 115,8 mil. euro.

Într-adevăr, austriecii vor încasa mai mult pe un lot puțin mai scurt, respectiv 124,45 mil. euro – ceea ce înseamnă 7,7 mil. euro pe kilometru de autostradă, față de 5,2 mil. euro pe kilometru cât promiseseră constructorii români pentru primul lot, dar diferențele sunt mult mai mari în privința realizărilor efective.

Pe parcursul săptămânii trecute, muncitorii unui subcontractor al consorțiului condus de Romstrade, firma de construcții a omului de afaceri Nelu Iordache, au protestat pentru că firma la care lucrează nu le-a plătit salariile din luna iunie. De cealaltă parte, reprezentanții Romstrade au anunțat că au de încasat bani de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) pentru lucrările efectuate, motiv pentru care s-a ajuns la acest blocaj.

Mai mult, premierul Victor Ponta a afirmat vinerea trecută că proiectul de construcție a autostrăzii Arad-Nădlac, finanțat și de către Uniunea Europeană în proporție de 85%, a fost licitat în condiții considerate de Comisia Europeană ca fiind greșite. Acest cumul de factori a condus la decizia de reziliere a contractului cu Romstrade și organizarea unei noi licitații.

Încă odată, punerea în funcțiune a unui tronson de aproape 39 de kilometri este amânată, deși austriecii de la Alpine au demonstrat că s-ar fi putut finaliza cu mai bine de jumătate de an înainte de termenul stabilit.  Aceasta ar fi așadar a doua oară când un tronson de autostradă este finalizat înainte de termen, după ce primul lot al autostrăzii Timișoara-Lugoj, construit de firma lui Umbrărescu, a fost deschis înainte de termen.

Lucrările de construcție de drumuri naționale și autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcții nu dispun de personal și utilaje suficiente, pe măsura contractelor, și lucrează în același timp pe mai multe șantiere, rezultă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru în care s-au analizat lucrările de infrastructură cu întârzieri în perioada 1 ianuarie 2007-31 august 2012.

Numai în august anul acesta, Romstrade avea în derulare 23 de contracte, Spedition UMB - 19 contracte, Straco Grup – 20 de contracte, Tehnostrade -13 contracte, Strabag AG – 6 contracte, SC Strabag SRL – 10 contracte, DELTA ACM 93 - 10 contracte, JV FCC Construccion – 9 contracte și Astaldi Sp.A – 7 contracte.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...men-174474.html

22 Nov 2012, 15:50:
Victor Ponta așteptat la Constanța pentru inaugurarea unei bucăți din A2

QUOTE
Porțiunea de 20,5 km dintre Medgidia și Cernavodă de pe Autostrada A2 , pe care deocamdată se circulă doar pe o bandă, va fi inaugurată în prezența premierului Victor Ponta ,în data de 29 noiembrie.

Surse din PSD Constanța spun că la evenimentul de inaugurare a circulației pe ambele căi , sunt așteptați membri ai executivului , candidații USL din Constanța, conducerea CNADNR și constructorul autostrăzii Cernavodă –Medgidia, consorțiul  Max Boegl-Astaldi.

Reprezentanți ai constructorului au declarat pentru EVZ că în data de 28 noiembrie , se întrunește comisia tehnică de recepție pentru semnarea documentelor prin care se confirmă terminarea lucrărilor și preluarea de către beneficiar ,CNADNR, a exploatării tronsonului Medgidia-Cernavodă. Tot ei au confirmat și prezența pe 29 noiembrie , la inaugurare , a oficialilor guvernamentali.

Campania electorală pare să fi rezolvat și problemele financiare , chiar și  cele referitoare la plata subcontractorilor. „ Aceste două lucrări de succes ,  tronsonul Constanța-Medgidia și tronsonul Medgidia-Cernavodă , au arătat puterea consorțiului care le-a construit dar și susținerea financiară din partea beneficiarului , nu avem obiecții din acest punct de vedere „ au ținut să sublinieze constructorii. Până în data de 4 ianuarie 2013, termenul contractual de finalizare a lucrării, se efectuează ultimele retușuri printre care și montarea camerelor de supraveghere , multe dintre ele find deja amplasate dar nu sunt racordate la rețeau electrică.

Dezinteres total pentru deszăpezirea A2 și A4   

CNADNR este însă o altă grijă pentru A2 Constanța-Cernavodă și A4 ,centura de ocolire a Constanței.  Până la această oră, deși se ofereau prin atribuire directă, nicio firmă nu s-a arătat interesată să încheie contracte de deszăpezire pentru iarnă.  CNADNR a renunțat să se mai ocupe de selectarea firmelor și a  transferat sarcina către Direcția Regională de Autostrăzi și Drumuri Naționale Constanța.

„ De la 1 noiembrie și până acum am avut patru încercări  de atribuire a contractelor de deszăpezire pentru cele două autostrăzi și nu s-a prezentat nimeni” a declarat pentru EVZ directorul Direcției Regionale Constanța ,Marian Dima. El spune că a trimis oferte către 25 de firme care se ocupă de deszăpezire și speră că „vineri când mai încercăm odată, să avem măcar o înscriere”. Dacă nici vineri nu va apărea vreo firmă interesată, „ vom fi nevoiți să folosim utilajele proprii care însă sunt insuficiente pentru că trebuie să acopere drumurile din toate cele cinci județe ale Regionalei de Autostrăzi și Drumuri Naționale Constanța”.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-pon...a2-1012233.html

george_scala_2004
Eveniment istoric: România termină o autostradă la care lucrează de 25 de ani!

QUOTE
Un sfert de veac. De atât a fost nevoie pentru ca România să termine autostrada de 211 kilometri care leagă Bucureștiul de Constanța. Primul tronson, Cernavodă-Fetești, a fost inaugurat în 1987. Pe 29 noiembrie 2012 va fi dat în folosință și ultimul tronson: Cernavodă-Medgidia, scrie românialibera.ro.

Pe acesta se circulă în prezent pe câte un singur sens, iar pe 29 noiembrie este anunțată și deschiderea celorlalte două sensuri. Informația a fost furnizată neoficial de către reprezentanții constructorului. Surse din PSD au confirmat data și au afirmat că la tăierea panglicii este așteptat prim-ministrul Victor Ponta, alături de parlamentari și candidați USL. Victor Ponta a fost prezent și la inaugurarea actualelor două sensuri de mers între Cernavodă și Medgidia pe 19 iulie, mai scrie romanialibera.ro.

O vizită realizată săptămâna trecută pe traseul autostrăzii ar fi demonstrat oricărui șofer că lucrările sunt gata. Stratul de uzură este turnat, despărțitoarele de drumuri sunt montate, marcajele rutiere și panourile sunt de asemenea prezente. Echipele de muncitori mai aveau de lucru numai la consolidarea malurilor de pământ. Există voci care spun că inaugurarea oficială ar fi amânată pentru ultimele zile de campanie electorală, mai arată sursa citată.

După prima inagurare, cea a tronsonului Fetești-Cernavodă din 1987, lucrările au bătut pasul pe loc mulți ani. Au trecut aproape 20 de ani până când a fost gata o nouă porțiune importantă. Vorbim despre aprilie 2006 și despre bucata dintre Cernavodă și Constanța. Tronsonul dintre Cernavodă și Constanța a fost împărțit în două. Cel care se va inaugura săptămâna viitoare fusese licitat și câștigat inițial de francezii de la Colas, dar contractul a fost reziliat și licitația reluată. Actualii constructori, nemții de la Max Boegl și italienii de la Astaldi, au ca termen contractual de finalizare data de 3 ianuarie 2013. Costul total al acestei porțiuni este de 116 milioane.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...ani-174745.html euro

Autostrada Soarelui va fi inaugurată joi, 29 noiembrie. Ponta și Antonescu taie panglica

QUOTE
Autostrada Soarelui va fi inaugurată oficial și definitiv în ziua de joi, 29 noiembrie. Ultimul tronson Cernavodă - Medgidia, al cărui termen de finalizare era ianuarie 2013, va fi deschis circulației pe ambele căi de drum. De la eveniment nu vor lipsi liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu.

La evenimentul de joi, 29 noiembrie, vor participa premierul Victor Ponta, președintele Senatului Crin Antonescu și ministrul Agriculturii Daniel Constantin. Liderii USL vor sosi cu elicopterul la Cernavodă, la ora 15, iar vizita tronsonului va dura o oră.

La 19 iulie, circulația s-a deschis pe o singură cale (pe două sensuri, dus și întors) pe ultimul tronson al Autostrăzii Soarelui, Cernavodă - Medgidia.

Pe cei 20 de kilometri se circula în regim de drum național, astfel că viteza de deplasare a fost limitată la 80 de kilometri la oră. Execuția la ultimul tronson A2 a început la finele lui 2011.

Tronsonul Cernavodă - Medgidia (20 de kilometri) continuă cu Medgidia - Murfatlar (16 kilometri), ce face legătura cu Murfatlar - Valu lui Traian (14 kilometri).

De la Valu lui Traian, drumul spre litoral continuă cu Varianta de ocolire a Constanței (7 kilometri), ce iese în nodul rutier de la Agigea, de pe șoseaua Constanța - Mangalia (DN 39).

Odată cu finalizarea Autostrăzii Soarelui, timpul de călătorie între București și Constanța va fi redus de la 2 ore și 30 de minute, la 1 oră și 51 de minute.

Întregul tronson Cernavodă - Constanța costă 1.486.158.338 lei (fără TVA), dintre care 297.232.537 lei reprezintă contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene, diferența fiind asigurată de Guvernul României și BEI.


http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Co..._818318404.html

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Co..._788321301.html

http://http//www.evz.ro/detalii/stiri/vict...a2-1012233.html

Autostrăzile, bilanț la zece luni - O nouă victimă a tăierii investițiilor: primii 6,5 km ai autostrăzii București-Ploiești au rămas fără finanțare. Lucrările au fost suspendate

QUOTE
Primii 6,5 kilometri din autostrada București-Ploiești, care ar trebui să facă conexiunea între Capitală și centură și care ar transforma această șosea într-una cu adevărat utilă, au rămas fără finanțare. Nu se știe când și cu ce bani vor fi reluate lucrările. 

"Subsecțiunea între km 0 și km 6,5 (de pe tronsonul București-Ploiești - n.red.) are un stadiu fizic de 11%. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza insuficientei alocări bugetare", potrivit informațiilor furnizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) către ZF.

Deși în această vară a fost deschisă circulației porțiunea de autostradă între șoseaua de centură (în dreptul localității Ștefăneștii de Jos) și Ploiești, mulți au criticat utilitatea acestei autostrăzi, în contextul în care este mai lungă decât porțiunea din DN 1 ce leagă Capitala de Ploiești, astfel că timpii de parcurgere rămân aceiași. Recent, Adrian Mihai, unul dintre cei trei acționari ai firmei Fan Courier, cea mai mare companie de curierat cu capital autohton, declara la ZF LIVE că autostrada București-Ploiești nu este "împlinită", în condițiile în care tronsonul de 6,5 kilometri ce ar trebui să lege Bucureștiul de șoseaua de centură și, mai departe, de A3 București-Ploiești, nu este finalizat.

"Bugetul alocat autostrăzii București-Ploiești a fost consumat, iar lucrările sunt suspendate din cauza lipsei de prevedere bugetară. Programul de lucrări va fi revizuit în funcție de bugetul ce va fi alocat în anul 2013", potrivit CNADNR, care nu a oferit însă un termen estimativ privind finalizarea integrală a tronsonului de 6,5 kilometri, situat între Șoseaua Petricani și centura Capitalei. Valoarea lucrărilor care mai tre­buie executate pe cei 6,5 kilometri de autostradă este de circa 40 de milioane de euro, echivalentul a circa 25% din valoarea totală a contractului pentru autostrada București-Moara Vlăsiei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la CNADNR.

Ministerul Transporturilor a pierdut la rectificarea bugetară din această vară aproape 1,3 miliarde de lei (300 de milioane de euro), iar cei mai mulți bani, circa 516 milioane de lei (117,3 milioane de euro), au fost "șterși" de la drumuri, fapt ce pune în pericol derularea proiectelor de infrastructură rutieră. De altfel, prima "victimă" a fost centura Capitalei, care a rămas cu o finanțare de doar 3 milioane de euro pentru 2012, iar contractele pentru reabilitarea ei sunt suspendate până în momentul în care vor fi din nou bani. Situația se repetă și în cazul porțiunii de 6,5 kilometri de pe autostrada București-Ploiești.

Vești bune nu vin nici dinspre celelalte tronsoane de autostrăzi: cele mai importante zece șantiere de autostrăzi au înaintat în medie cu circa 4,1% în perioada 1 octombrie - 1 noiembrie, aproape la jumătate față de luna precedentă, chiar dacă luna octombrie a fost una destul de caldă și, astfel, favorabilă lucrărilor de construcție.

Cel mai important avans, de 9,7%, l-a înregistrat primul lot al autostrăzii Lugoj-Deva, contruit de italienii de la Tirrena Scavi, Societa Italiana per Condotte d'Acqua și Cossi Costruzioni. Autostrada ar trebui să fie gata în primăvara anului viitor, iar în prezent este construită în proporție de 42%. Un ritm de construcție destul de important l-a avut și autostrada Cernavodă-Medgidia, care de altfel ar trebui finalizată integral până la finalul acestui an. După ce a avansat cu circa 8% în perioada 1 octombrie - 1 noiembrie, autostrada Cernavodă-Medgidia, construită de italienii de la Astaldi și de nemții de la Max Boegl, a ajuns la un stadiu de execuție de circa 93%.

O situație deosebită se regăsește în cazul primului lot al autostrăzii Nădlac-Arad. După aproape un an în care ritmul de construcție a fost destul de redus, CNADNR a decis să rezilieze contractul din cauza întârzierilor cu care se lucra. Constructorii Romstrade (firmă controlată de Nelu Iordache), Monteadriano Engenharia e Construcao (Portugalia) și Donrep Construct (Dragoș Niculae) au apăsat pedala de accelerație în ultimele două luni, ajungând de la un stadiu de execuție de circa 7% la aproape 28%, dar chiar și așa avansul nu a fost suficient, în contextul în care potrivit contractului autostrada ar fi trebuit să fie gata în aprilie anul viitor. Deocamdată CNADNR nu a anunțat când va fi reluată licitația pentru construcția acestui tronson de autostradă.

La polul opus, șantiere precum Suplacu de Barcău-Borș, contruit de americanii de la Bechtel, sau varianta de ocolire a Constanței, realizată de spaniolii de la FCC Construccion în asociere cu italienii de la Astaldi, au stagnat în luna octombrie.

Primii 6,5 kilometri ai autostrăzii A3 București-Ploiești vor porni din Șoseaua Petricani și vor ajunge în Centura Capitalei, în dreptul localității Ștefăneștii de Jos., potrivit traseului complet al autostrăzii București-Ploiești, ce apărea în urmă cu o lună pe Google Maps. Între timp, traseul a fost scos de pe Google Maps.


http://www.zf.ro/analiza/o-noua-victima-a-...endate-10351676

Bani multi, lucrari groaznice

QUOTE
Romstrade, firma care se ocupa, până acum câteva zile, de realizarea autostrăzii Nădlac-Arad, lotul I, se află pe locul doi într-un top al celor mai multe fonduri încasate de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Drumarii au plătit societății conduse de Nelu Iordache nu mai puțin de 89,3 milioane de euro în primele 10 luni ale acestui an, dar lucrările au întârziat să apară. Iar cea mai mare problemă o reprezintă chiar autostrada Nădlac-Arad, lotul I, care a fost realizată doar într-un procentaj de 20 la sută, deși, conform graficului de execuție, până în prezent șoseaua trebuia să fie gata în proporție de 70 la sută.

În topul firmelor care au încasat bani mulți anul acesta de la CNADNR se află și asocierea FCC Construccion – Porr, care au primit 36,1 milioane de euro pentru varianta de ocolire a municipiului Arad, dar și asocierea FCC Construccion – Astaldi, care au încasat 35 de milioane de euro pentru realizarea autostrăzii Arad-Timișoara. În sfârșit, austriecii de la Alpine Bau au primit 32,5 milioane de euro pentru realizarea lotului II al autostrăzii Nădlac-Arad, tronson care se află în grafic în ceea ce privește lucrările și care este programat a fi finalizat în primăvara anului 2013.


http://www.aradon.ro/bani-multi-lucrari-groaznice/1210434

Ponta anunță că MTI reziliază "contractele doamnei Boagiu încheiate împotriva legii"

http://pescurt.ro/stiri-politica/ponta-anu...11-2012_5607364

CNADNR va demara in anul 2013 lucrarile pentru largirea drumului national DN1B in zona Liceului Agroindustrial Barcanesti

QUOTE
Astazi, a avut loc la sediul Institutiei Prefectului Judetul Prahova, o intalnire cu reprezentanti ai C.N.A.D.N.R. la care au fost discutate aspecte legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere in judet si posibilitatea asigurarii fluentei traficului in conditii de siguranta a circulatiei pe reteaua de drumuri nationale.
La intalnire au participat Marius Sersea, prefectul judetului Prahova, Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Rodica Paraschiv, subprefectul judetului, Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi, Mircea Pop, director general C.N.A.D.N.R., Nicoleta Davidescu, director C.N.A.D.N.R., Valerian Manta, sef Sectie Drumuri Nationale Ploiesti.
Pentru anul 2013 a fost stabilita necesitatea realizarii unui acces pe autostrada A3 in zona pasajului situat pe drumul judetean DJ100B, lucrare ce va fi finantata de Consiliul Judetean Prahova, C.N.A.D.N.R. urmand sa puna la dispozitie documentatia tehnica a pasajului si sa emita toate avizele si autorizatiile necesare.
C.N.A.D.N.R. va demara in anul 2013 lucrarile pentru largirea drumului national DN1B in zona Liceului Agroindustrial Barcanesti.
Pentru realizarea unei legaturi intre drumurile nationale DN72 si DN1 in zona „Real”, Consiliul Judetean Prahova si Consiliul Local Blejoi vor definitiva documentatia tehnico-economica in vederea realizarii obiectivului de investitii.
C.N.A.D.N.R. va sprijini autoritatile in vederea obtinerii avizelor si autorizatiilor de amplasare a sensului giratoriu de la intersectia drumului judetean DJ236 cu DN1B, lucrare ce se va realiza in parteneriat intre Consiliul Judetean Prahova, Consiliul Local Blejoi si S.C. Ploiesti Shopping Center.
Primarul comunei Blejoi a prezentat proiectul de modernizare al intesectiei DN1A – DN1B, zona „Rompetrol”, proiect ce urmeaza a fi analizat de catre C.N.A.D.N.R., in vederea stabilirii modului de participare al C.N.A.D.N.R. la realizarea investitiei.
Inafara acestor obiective, s-au mai discutat, in vederea promovarii viitoare, urmatoarele lucrari:
• Pasaj suprateran la intersectia dintre DJ101I si DN1, pentru realizarea accesului spre zonele de parc industrial;
• Pasaj intrare in municipiul Ploiesti in zona de nord pentru separarea traficului comercial de traficul usor, de tranzit;
• Largirea la trei benzi a drumului national DN1A in vederea asigurarii unei cai facile de acces pe perioada executiei lucrarilor la autostrada Ploiesti – Brasov;
• Modernizarea drumului judetean DJ102I Campina – Valea Doftanei – Sacele ca varianta pentru traficul usor, pe perioada executiei lucrarilor la autostrada Ploiesti – Brasov.
Domnul Mircea Pop, directorul general al C.N.A.D.N.R., a asigurat autoritatile judetene si locale de sprijinul companiei privind avizarea documentatiilor si a confirmat faptul ca la nivelul acesteia au fost luate masuri pentru realizarea lucrarilor de punere in siguranta a tronsonului de drum DN1, zona Poiana Campina – Cornu.
De comun acord partile au convenit sa se intalneasca trimestrial pentru a analiza modul de realizare a masurilor stabilite.


http://www.ziarulprahova.ro/stiri/stiri-de...rial-barcanesti


george_scala_2004
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat, miercuri, ca reziliaza contractul incheiat cu firma Romstrade a omului de afaceri Nelu Ioradache pentru reabilitarea a 53 de km din DN6, Alexandria Craiova (lotul 2). CNADNR motiveaza decizia prin intarzierile acumulate pe santier de catre constructor. Anuntul vine dupa ce, joia trecuta, pe 22 noiembrie, CNADNR a reziliat contractul incheiat tot cu Romstrade pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad.

http://www.cnadnr.ro/docs/comunicate/comun...de%20DN%206.pdf
vijelie
Urmeaza contracte de intretinere, reparatii si reabilitari. rugaciune.gif
george_scala_2004
ULTIMA ORA Perchezitii DNA la firmele Romstrade si Blue Air, controlate de Nelu Iordache. Dosarul ar viza o deturnare de fonduri de 6 milioane euro la autostrada Arad-Nadlac

QUOTE
Procurorii DNA efectueaza, joi, perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, ambele controlate de omul de afaceri Nelu Iordache. Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite si fonduri europene, relateaza reporterul TVR Alex Costache. Mai exact, dosarul ar viza o deturnare de fonduri de 6 milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, adjudecata de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano, potrivit unor surse din cadrul Departamentului de Lupta Anti-Frauda. CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, principalul motiv invocat fiind intarzierea lucrarilor.
UPDATE (ora 9:20): Omul de afaceri Nelu Iordache a confirmat, pentru B1 Tv, ca la firmele sale se fac perchezitii DNA, refuzand sa faca alte comentarii.
Vom reveni cu amanunte.

Pe 22 noiembrie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a anuntat ca a reziliat contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, incheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop , declara pe 9 noiembrie, pentru Mediafax,ca a fost notificat constructorul, iar rezilierea de facto a contractului va fi operata in termen de 15 zile. El a precizat atunci ca motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile in executie, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, fata de 70%, cat ar fi fost indicat.

Pop a adaugat insa ca exista si alte motive pentru rezilierea contractului. "Este un complex de imprejurari, mai amplu", a precizat seful CNADNR.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca proiectul de constructie a autostrazii Arad-Nadlac, finantat si de catre Uniunea Europeana, a fost licitat in conditii considerate de Comisia Europeana ca fiind gresite, astfel este posibila rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii.

In luna iulie, Mediafax informa ca oficialii Comisiei Europene pregatesc o scrisoare de intrerupere a uneia dintre platile solicitate de catre CNADNR pentru un contract de constructie a autostrazii Arad-Nadlac in contextul in care au fost identificate "iregularitati si suspiciuni de frauda".

Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finantarea era asigurata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrazii Nadlac-Arad fiind anul 2013.


http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-antic...lu-iordache.htm
boga81
hai la mare smile.gif
http://autobis.ro/stiri-auto/autostrada-a3...finalizate-1589
george_scala_2004
QUOTE
În cei 11 ani de construire a Autostrăzii A2 București-Constanța, România a cheltuit peste 750 de milioane de euro cu aceste lucrări. Fiecare dintre cei 184 de kilometri construiți după Revoluție a costat câte 4,1 milioane de euro, adică 4.100 de euro pe metru, iar viteza medie de execuție a fost de 45 de metri pe zi.

„Vedeta“ infrastructurii rutiere postdecembriste începuse bine în anul 2001, când au demarat lucrările pe primele tronsoane, între București și Drajna. În trei ani au fost gata cei aproape 100 de kilometri, la costuri de aproape trei milioane de euro/kilometru.
Apoi au început tergiversările. La  următorul tronson, de 36,6 kilometri, între Drajna și Fetești, lucrările au durat șase ani. Au început în 2003 și s-au finalizat abia în 2009. Construirea acestui segment a costat 54,5 milioane de euro, adică puțin sub două milioane de euro/kilometru, pentru că tronsonul este amplasat practic pe teren întins.
În paralel, pe tronsonul de 25 de kilometri din zona Fetești-Cernavodă, finalizat în vremea lui Ceaușescu (1987), au fost reabilitate carosabilul și viaductele, lucrări care au costat în total 26,8 milioane de euro și au durat cinci ani.

Doi metri pe oră

Cât privește viteza de construire, unele tronsoane au fost executate într-un ritm de numai 16 metri pe zi, pentru ca la altele să se ajungă și la 80 de metri pe zi (media europeană este de 95-100 de metri pe zi, iar vârfurile clasamentului trec de un kilometru pe zi). Media generală pentru Autostrada Soarelui (184 de kilometri în cele 4.000 de zile ale ultimilor 11 ani) este de 45 de metri pe zi, adică mai puțin decât jumătate din lungimea unui teren de fotbal. Sau, continuând calculele, mai puțin de doi metri pe oră.

Lecția albaneză

Cea mai bună comparație financiară pentru Autostrada Soarelui este ruta construită de Bechtel împreună cu subcontractorul turc Enka (același cuplu care s-a ocupat și de Autostrada Transilvania), de la portul albanez Durres până în Kosovo.

Cei 170 de kilometri au costat în total un miliard de euro, adică aproximativ 5,8 milioane de euro/kilometru, dar, atenție, magistrala rutieră albaneză străbate munți și traversează prăpăstii. Autostrada despre care vorbim are patru benzi pe toată lungimea, 29 de poduri și viaducte, plus două tuneluri gemene de 5,5 kilometri. Și, din nou atenție, a fost finalizată în patru ani. Respectând proporțiile, același tronson ar costa aproape dublu în România, dacă ne amintim de ultimele estimări pentru Autostrada Transilvania (5 miliarde de euro pentru 415 kilometri, tot în zonă muntoasă și deluroasă.

Distanțe astronomice față de campionii Europei
                                                                                                 
Campionii europeni ai construcției de autostrăzi afișează cifre amețitoare. Spaniolii, spre exemplu, au reușit în ultimii 20 de ani să dea în exploatare circa 8.800 de kilometri (așadar, o medie de 440 de kilometri pe an). Și francezii se află în top, rețeaua lor de autostrăzi mărindu-se cu 4.250 de kilometri în ultimii 20 de ani (peste 212 kilometri/an). Am putea spune, astfel, că spaniolii ar fi construit Autostrada Soarelui în șase luni, iar francezii – într-un an! De asemenea Ungaria stă bine la acest capitol, în ultimele două decenii maghiarii reușind să construiască mai mult de o mie de kilometri (50 de kilometri pe an).

Cea mai inaugurată autostradă

Dacă Autostrada Transilvania este celebră pentru costurile imense și pentru scandalurile iscate în jurul contractului cu americanii de la Bechtel, Autostrada Soarelui și-a câștigat notorietatea prin numărul inaugurărilor la care participau oficialități de top ale timpurilor respective. Practic, fiecare tronson s-a bucurat de o tăiere de panglică și de discursuri triumfale, chiar dacă – tehnic vorbind – acel drum nu însemna decât o parte dintr-un întreg de care beneficiem abia acum, la sfârșitul lui 2012.


http://adevarul.ro/economie/stiri-economic...843f/index.html
george_scala_2004
QUOTE
Autostrada A2 București-Constanța (203 km), a cărei construcție a început în urmă cu aproximativ 30 de ani, este gata, pe ambele sensuri de circulație. Premierul Victor Ponta, care la momentul începerii lucrării avea 11 ani, a inaugurat joi și a doua cale din ultimul tronson din A2, Cernavodă-Medgidia.

Construcția autostrăzii a început în 1983, iar primii 18 kilometri, pe segmentul Fetești-Cernavodă, au fost deschiși circulației în 1987, la inaugurare fiind prezent Nicolae Ceaușescu.

Data terminării lucrărilor pe întreaga autostradă a fost amânată de oficialități, din anul 2006, la mijlocul anului 2011, iar mai apoi la sfârșitul anului 2011 și, în final, 2012. De-a lungul anilor, miniștri și premieri s-au întrecut în tăieri de panglici la inaugurarea diferitelor tronsoane ale A2, unele dintre ele finalizate doar pe un singur sens de circulație.

Estimare: 650 milioane de euro

Întrebat de gândul care este valoarea totală actualizată a investiției pentru întreaga autostradă București-Constanța, actualul șef al CNADNR, Mircea Pop nu a putut să dea un răspuns. "Credeți-mă că acum nu vă pot spune valoarea. Dați-mi în scris și o să vă dau un răspuns", ne-a asigurat Mircea Pop, prezent joi la inaugurare.

Citește și Inaugurare cu cola și fursecuri la km 160 al autostrăzii Cernavodă-Constanța. "Chipeș mai este!"
Valoarea totală a investiției pentru București-Constanța, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor puse la dispoziție de autorități de-a lungul timpului, pentru diferitele tronsoane, este de aproximativ 650 de milioane de euro. Reiese astfel că fiecare kilometru din această autostradă a costat 3,2 milioane de euro. Banii au ajuns la firme din România, Germania, Turcia, Italia și Franța.

Investiția a fost finanțată de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și de la bugetul de stat.

Foștii miniștri ai Transporturilor Ludovic Orban, Miron Mitrea, Anca Boagiu și Radu Berceanu nu au putut fi contactați în cursul zilei de joi, pentru a ne oferi detalii despre motivele pentru care, în opinia lor, construcția a două sute de kilometri de autostradă a durat 30 de ani.

Câteva dintre cele mai importante etape ale construcției autostrăzii București-Constanța:

Autoritățile anunțau că investiția pentru finalizarea lucrărilor de construcție a autostrăzii București-Constanța este evaluată la 44 de miliarde de lei (26 milioane dolari, potrivit cursului mediu al dolarului din 1994).

În toamna anului 2002 premierul Adrian Năstase, aflat în vizită de lucru pe autostrada București-Constanța, remarca "evoluția foarte bună a lucrărilor".

Finalizarea primului trosnon, București-Fundulea, în lungime de 26,5 kilometri, era programată pentru luna ianuarie 2003, în timp ce porțiunea între Fundulea și Lehliu (29,2 kilometri) trebuia terminată în ianuarie 2004.

Pentru cel de al treilea tronson, Lehliu-Drajna, în lungime de 41,6 kilometri, Ministerul Lucrărilor Publice de la acea vreme asigurase finanțarea pentru execuția a două benzi, antreprenorul general fiind compania Colas.

Lucrările la tronsonul București-Fundulea erau finanțate dintr-un credit acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI), precum și din contribuția Guvernului României. Lucrările erau executate de către un consorțiu format din companiile italiene Italstrade, CCCF București și Romis SRL.

Pentru Fundulea-Lehliu, tronson finanțat de către BEI și Guvern, lucrările urmau să fie finalizate în luna ianuarie a anului 2004. Antreprenorul acestor lucrări fiind consorțiul de companii din Turcia Yuksel-Makimsan AS-Ener Construction.

Lucrările aferente porțiunii cuprinsă între Lehliu și Drajna erau finanțate, de asemenea, de către BEI și Guvern și trebuiau finalizate în luna octombrie a anului 2004.

În luna martie 2003 președintele Ion Iliescu a făcut o vizită în județul Călărași, unde a fost informat asupra stadiului lucrărilor la autostrada București-Constanța, pe toate cele șase tronsoane.

Premierul Adrian Năstase anunța în iulie 2003 că lucrările de construcție a autostrăzii București-Constanța, începute în urmă cu trei ani, vor fi încheiate în anul 2006.

La doar o lună, în august 2003, premierul Adrian Năstase se răzgândise și își exprima nemulțumirea în legătură cu modul de respectare a graficului de derulare a lucrărilor de construcție a autostrăzii București-Constanța, afirmând că este "inadmisibil" ca acest proiect să nu fie încă finalizat.

Din cauza lipsei de finanțare, lucrările au înaintat lent, următoarele două tronsoane, București-Fundulea și Fundulea-Drajna, fiind inaugurate în 2004 de către premierul Adrian Năstase și ministrul Transporturilor Miron Mitrea. Lungimea celor două noi tronsoane a fost de 105 km.

În vara anului 2006 a fost inaugurat tronsonul Drajna-Fetești (36,6 km), dar doar pe un singur sens, iar în 2007 a fost finalizat complet.

Între anii 2004 și 2007 s-au desfășurat lucrări de reabilitare completă a tronsonului Fetești-Cernavodă, primul tronson înaugurat în 1987.

În martie 2009 s-a semnat contractul de construcție a tronsonului Medgidia-Constanța, cu o lungime de 31 de kilometri. Valoarea proiectului încredințat consorțiului italiano-german Astaldi-Max Boegl a fost de 211 milioane de euro, termenul de finanlizare fiind stabilit pentru aprilie 2011.

Tronsonul a fost finanțat în proporție de 71% printr-un credit de la Banca Europeană de Investiții, în timp ce restul reprezintă contribuția guvernului.

Tronsonul vecin și anume Cernavodă-Medgidia, cu o lungime de 19,2 km, a fost atribuit companiei franceze Colas. Valoarea contractului a fost de 224 de milioane de euro, sursele de finanțare fiind aceleași.

În 2010 Radu Berceanu, ministrul Transporturilor de la acea vreme, anunța că lucrările la tronsonul Cernavodă - Constanța sunt "puțin rămase în urmă", din cauza descoperirilor arheologice din regiune. Ministrul dădea însă asigurări că autostrada va fi gata până la jumătatea anului 2011.

Citește și Din 2011, vom călători mai repede spre mare
Următorul ministru de la Transporturi, respectiv Anca Boagiu, a declarat la rândul său că până la sfârșitul anului 2011 se va putea merge pe autostradă de la București la Constanța.

Premierul Emil Boc dădea vina, la începutul anului 2011, pe siturile arheologice de pe tronsonul Cernavodă-Constanța care au îngreunat lucrările la autostradă.

Anca Boagiu trece de la "iarna nu-i ca vara" la "Autostrada nu e farmacie"
Pe 29 iulie premierul Boc și ministrul Boagiu au inaugurat 21 de kilometri din tronsonul Medgidia - Constanța, respectiv porțiunea dintre Murfatlar și Constanța. Timp de două luni circulația s-a desfășurat pe o singură cale până la finalul lui septembrie, când a fost dată circulației și cealaltă cale.

Totodată, cei doi oficiali promiteau finalizarea a 129,2 km de autostradă în 2011.

În toamna acestui an, ministerul Transporturilor a reziliat contractul pentru segmentul Cernavodă-Medgidia, atribuit companiei franceze Colas. Principalul motivul al rezilierii a fost o solicitare prin care constructorul cerea suplimentarea valorii contractului cu opt milioane de euro întrucât traseul autostrăzii a fost schimbat.

Citește și GÂNDUL TV. Mesajul lui Boc și Boagiu la inaugurarea unui tronson de autostradă finalizat pe jumătate: Dacă nu vă convine, alegeți altă rută
La începutul lunii septembrie s-a anunțat câștigătorul licitației pentru realizarea tronsonului Cernavodă-Medgidia. Cei 20,4 km de autostradă urmau să fie construiți de consorțiul Astaldi-Max Boegl, valoarea contractului fiind de 119 milioane de euro, cu 31,3% mai puțin decât suma cerută de compania Colas, contract reziliat în primăvara lui 2011.

Citește și Ministrul Transporturilor: VOM AJUNGE PE AUTOSTRADĂ LA MARE, dar între Cernavodă și Medgidia pe rute ocolitoare, ADICĂ NU PE AUTOSTRADĂ

În vara acestui an, ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi anunța că începând cu 20 iulie șoferii vor putea circula pe tronsonul Cernavodă-Medgidia pe o singură cale, în regim de drum național.

Tot la jumătatea anului s-a deschis și tronsonul dintre Medgidia și Murfatlar.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la finalizarea tronsonului Cernavodă-Medgidia al Autostrăzii Soarelui, că vrea ca în următorii patru ani România să aibă alte câteva autostrăzi esențiale pentru România, el spunând că "nu dă cifre pentru că au dat alții înaintea lui și s-au făcut de râs".

Ponta le-a mulțumit constructorilor- Astaldi și Max Boegl -, spunând că au lucrat într-un ritm foarte bun.

"E singura șansă ca România să se dezvolte, să fim mult mai hotărâți și mai serioși în ceea ce privește infrastructura. Nu dau cifre cu câți kilometri că au dat alții înaintea mea și s-au făcut de râs și nu-i mai ascultă nimeni, și vă spun pe baza a ceea ce am făcut anul acesta și pe baza a ceea ce suntem în faza de pornire anul viitor că în următorii patru ani vreau să avem alte câteva autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea României", a spus Ponta, care a menționat că la tronsoanele Comarnic-Brașov și Craiova-Pitești lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Cine a (mai) sabotat lucrările la A2

Lucrările la Autostrada Soarelui au fost întrerupte de mai multe ori după descoperirea unor vestigii arheologice. De asemenea, constructorii variantei ocolitoare a orașului Constanța au fost nevoiți să oprească lucrările până când s-a găsit o metodă de a proteja o specie de broaște ce riscau să fie strivite de roțile utilajelor.


http://www.gandul.info/financiar/epopeea-d...-ponta-10358802
VladSoare
Nu se lăudau acum vreo lună că au scos limita de 100 de pe A3? huh.gif
Ieri limita era la locul ei. N-a umblat nimeni la ea. blink.gif
Saint666
Limita de 100kmh este intre centura si nodul Snagov.
george_scala_2004
ARAD/HUNEDOARA. În timp ce autostrada din Hunedoara este gata să fie dată circulației, cea din județul Arad se confruntă cu mari probleme: Autostrada Nădlac-București, construită după model german

QUOTE
"În general, constructorii germani și austrieci încep cu prioritate construcția unei autostrăzi cu lucrările de artă, poduri, podețe, viaducte și pe urmă pun accent pe caseta autostrăzii, pe când alți constructori, prezenți și în România, încep cu caseta autostrăzii și în continuare execută lucrările de artă"
Ing. Marius Popovici, consultant

În această lună, tronsonul de autostradă Deva-Simeria va intra în circulație. Constructorul a executat cea mai dificilă autostradă de până acum din vestul României, cu întregul traseu pe un rambleu și cel mai lung pod din România de pe râuri interioare. Acesta se află în zona satului Uroi, la doi kilometri de Simeria și este și el deja finalizat. Podul peste Mureș are 720 de metri lungime și înălțimea de până la 7 metri. Soluția constructivă aleasă este cu pile și culei din beton armat, amplasate la 60 de metri distanță, în total 12 tronsoane a 60 de metri.

Sursă de inspirație

În vestul țării, autostrada va fi construită după model german. „În ceea ce privește soluția constructivă aleasă în general pe tronsoanele de autostradă din Vestul României, vreau să precizez că în Germania, unde centrul de greutate este lărgirea autostrăzilor de la două la trei benzi plus una de staționare, soluția constructivă este similară cu cea adoptată de constructori în România, respectiv argilă compactată și stabilizată, podurile având soluție constructivă asemănătoare celor de la Arad și Deva peste Mureș", a declarat inginerul Marius Popovici, consultant.


http://www.romanialibera.ro/actualitate/lo...man-285902.html

Autostrada Sibiu-Pitești rămâne în plan, nu și traseele

QUOTE
Prezent la Sibiu, Laszlo Sajtos, director general în cadrul Direcției de Dezvoltare a Ministerului Transporturilor, a precizat faptul că actualul Guvern nu vrea să schimbe întreg traseul autostrăzii pe ruta Sibiu -Brașov, așa cum s-a luat în calcul la un moment dat, ci va rămâne Sibiu-Pitești, cu legătură pe Valea Oltului.

"Se face un alt studiu de fezabilitate pentru această autostradă. Nu pot spune exact astăzi, dar eu nu văd un termen de finalizare decât undeva peste vreo câtiva ani de zile .La anu vom ști
exact", a declarat Laszlo Sajtos.

Șeful Direcției de Dezvoltare din cadrul  Ministerului Transporturilor și Infrastructurii spune că pregătirile pentru noul studiu de fezabilitate se fac pentru  traseul stabilit inițial, dar asta un înseamnă că se va respecta în totalitate vechea schiță a rutelor.

"Rămâne aceeași variantă. Așteptăm acum să se facă pregătirile pentru un nou studiu de fezabilitate  și vom vedea. Dar, după câte știu, doleanța Guvernului de acum este să se păstreze exact aceeași variantă, să fie autostradă Sibiu -Pitești, despre asta vorbim, nu și locurile prin care va trece. Vechiul traseu poate să fie valabil, poate să nu fie valabil", a mai punctat Laszlo Sajtos.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a anulat procedura de achizitie publica pentru revizuirea studiului de fezabilitate aferent autostrazii Sibiu-Pitesti în luna noiembrie. Autostrada Sibiu-Pitesti, ar urma să aibă  o lungime de 116,6 kilometri si să se construiască cu circa 3,2 miliarde de euro. CNADNR anunța în primăvară ca autostrada Sibiu-Pitesti ar putea fi gata in trei ani (2014-2016) și că finanțarea s-ar putea face pe baza de finantare din bani europeni.


http://infrastructura.info/?articol=Autost...rticol6296.html

VEȘTI PROASTE: Autostrada Sibiu-Orăștie nu va fi gata în aprilie anul viitor

QUOTE
Cei aproape 82 de kilometri de autostradă dintre Sibiu și Orăștie, la care termenul prevăzut în contractele semnate cu constructorii era aprilie 2013, nu vor fi dați în circulație decât spre finele anului viitor.

Anunțul a fost făcut de mai mulți reprezentanți ai constructorilor, care săptămâna trecută, au anunțat că termenul prevăzut în contract nu poate fi respectat din cauza unor lucrări suplimentare ca urmare a unor alunecări de teren, informa recent evz.ro.

Cu o lungime de 82,07 km, autostrada care va lega municipiul Sibiu de Orăștie a fost împărțită în patru tronsoane aproximativ egale, valoarea totală a celor patru contracte atribuite în vara anului trecut fiind de 2,018 miliarde de lei fără TVA.

La 1 septembrie stadiul la cele patru tronsoane era următorul, conform datelor CNADNR remise capital.ro:
Lot 1 (24,1 km) 24,3%
Lot 2 (19,7 km) 30,2%
Lot 3 (22,1 km)  30,6%
Lot 4 (16,1 km) 32,13%

În ultimele trei luni, lucrările au avansat, depășind în unele cazuri mult peste 50%.

Cu toate acestea, trei dintre cei patru constructori au anunțat că nu vor putea respecta termenele, iar costurile suplimentare speră să fie acoperite din fondurile europene.

Potrivit evz.ro, noile termene asumate de constructori ar fi vara lui 2013 pentru lotul 1 (antreprenor Strabag SRL), septembrie 2013 pentru lotul II (antreprenor general asocierea Straco Grup – Studio Corona SRL) și noiembrie 2013 pentru loturile III și IV, unde antreprenorii generali sunt Impregilio SpA și, respectiv, asocierea Astaldi – Euroconstruct Trading – Astalrom.

După excavații au apărut alunecările de teren

Lucrările de amploare pe cele patru tronsoane ale autostrăzii Sibiu – Orăștie au început după finalizarea proiectărilor, undeva la debutul verii trecute. Odată cu aceste lucrări au fost descoperite și o serie de zone cu probleme de stabilitate a solurilor, chestiuni care potrivit constructorilor nu puteau fi anticipate.
În cazul lotului II, cel care include varianta ocolitoare a municipiului Sebeș, au apărut întârzieri din cauza unui tunel care trebuia construit pentru traversarea a două linii de cale ferată din apropierea municipiului acum sufocat de traficul de tranzit. "Între timp, CFR a mai avizat construirea unei linii private, iar în cadrul modernizărilor liniilor de cale ferată ale CFR pe lângă cele două existente a mai fost proiectată și o a treia. După discuții de câteva luni, s-a ajuns la soluția ridicării unui tunel peste trei linii de cale ferată, două ale CFR și una industrială", a declarat Mircea Mereuț, director de proiect din partea Straco Grup. În plus, potrivit lui Mereuț au existat și probleme cu exproprierile pe o lungime de aproximativ 400 de metri, probleme rezolvate abia acum două săptămâni, prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern, informa evz.ro

Cea mai spectaculoasă lucrare, înconjurată de teren instabil

Cea mai spectaculoasă lucrare de pe noul traseu de autostradă este situată pe lotul III, construit de Impregilio – un viaduct lung de un kilometru și cu o înălțime maximă de aproape 80 de metri, care acum este la un stadiu fizic al lucrărilor de aproximativ 80%. Însă de ambele părți ale viaductului există probleme cu alunecările de teren, probleme care solicită noi soluții tehnice. Iar aceste soluții tehnice presupun costuri suplimentare pe care statul român nu le poate suporta, a arătat Gabriel Teodorescu, directorul general al Consitrans, firma care asigură supervizarea generală a lucrărilor autostrăzii Sibiu – Orăștie. "Cu lucrările necesare acum nu ne putem încadra în bugetul alocat", a arătat Dan Groza, coordonator de proiect din partea Impregilio SpA. Însă compania este dispusă să se mobilizeze pentru a termina lucrările până la finele anului viitor, după găsirea surselor de finanțare necesare. Stadiul lucrărilor pe tronsonul IiI este de 55%, a mai anunțat Dan Groza. El a explicat că “suntem în întârzieri deoarece în zona kilome¬trului 62 pe autostradă, se cunoaște o zonă cu potențial foarte mare de alunecări: zona Apoldu de Sus, unde au și apărut niște mișcări masive de pământ care nu au putut fi prevăzute de la stadiul de ofertare”.

Bani tot de la UE

Probleme cu alunecările de teren au apărut și pe tronsonul IV al viitoarei autostrăzi, lot câștigat spre execuție de Astaldi – Euroconstruct Trading. Sorin Scarlat, directorul adjunct al proiectului, susține că aceste probleme amână finalizarea lucrărilor. "Cele două zone cu alunecări de teren nu au putut fi controlate de la început. În prezent stadiul fizic al lucrărilor este de 53%, iar finalizarea lucrărilor o preconizăm spre finalul anului 2013", spune Sorin Scarlat, citat de evz.ro Fondurile necesare suplimentării lucrărilor la autostradă vor fi asigurate, speră autoritățile române, de Uniunea Europeană. În acest sens, oficialii CNADNR au demarat negocieri cu reprezentanții UE. 85% din valoarea proiectului autostrăzii Sibiu – Orăștie este finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Transport.


Încă un tronson din Autostrada Vestului e aproape de finalizare, în zona Deva

QUOTE
Pe lângă bypass Arad și bypass Timișoara, finalizate în vara și toamna acestui an, tronsonul de autostradă Deva-Simeria, respectiv nodul Șoimuș, nodul Simeria – 15 km, se finalizează la începutul lunii decembrie. „Constructorul Strabag a executat cea mai dificilă autostradă de până acum din Vestul României – întregul traseu este pe un rambleu  (umplutură dig trapezoidal – 5-7 metri înălțime), baza mică pe care este asfaltul autostrăzii – circa 30 de metri, iar baza mare, de fapt fundația autostrăzii – de 60-70 metri lățime”, spune Marius Popovici, inginer, consultant în domeniul construcțiilor civile, hidrotehnice și rutiere .

Ca material s-a folosit piatră cu balast din piatră spartă, rocă naturală dintr-un depozit din apropiere, dar și zgură de furnal, toate aceste materiale, plus argilă compactată, trecând cu bine testul de compactare. În final, avem o autostradă integral în rambleu, toate intersecțiile fiind cu subtraversări, nu supratraversări, respectiv drumuri județene, comunale și cursuri de apă.

Podul de peste Mureș este finalizat

Cel mai lung pod din România de pe râuri interioare, podul 15 peste Mureș (în dreptul satului Uroi, la circa 2 kilometri de Simeria) este și el finalizat. În aceste zile se finalizează parapeții, glisierele centrale și laterale și se lucrează la marcajele aferente. De asemenea, și panourile aferente autostrăzii sunt în curs de montare. Podul are 720 de metri lungime, înălțimea de până la 7 metri, soluția constructivă aleasă este cu pile și culei din beton armat, amplasate la 60 de metri distanță, în total 12 tronsoane a 60 de metri. „Remarcabil este că lucrările, în mare parte, s-au desfășurat pe parcursul acestui an, cu excepția unor coloane forate executate în 2011, întregul pod a fost finalizat în cursul anului 2012, 10 luni de muncă intensă”, spune Popovici.

În partea de Vest se lucrează nemțește

„În ceea ce privește soluția constructivă aleasă în general pe tronsoanele de autostradă din Vestul României, vreau să precizez că în Germania, unde centrul de greutate este lărgirea autostrăzilor de la 2 la 3 benzi plus una de staționare, soluția constructivă este similară cu cea adoptată de constructori în România, respectiv argilă compactată și stabilizată, podurile având soluție constructivă asemănătoare celor de la Arad și Deva peste Mureș. În general, constructorii germani și austrieci încep cu prioritate construcția unei autostrăzi cu lucrările de artă (poduri, podețe, viaducte), pe urmă punându-se accent pe caseta autostrăzii, pe cînd alți constructori, prezenți și în România, încep cu caseta autostrăzii și în continuare execută lucrările de artă”, spune Popovici.


http://infrastructura.info/?articol=%C3%8E...rticol6300.html

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12096

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12098

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12114

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12120

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12124

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12129

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12160

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12173

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12174

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12175

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12176

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12186

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...&postcount=5692

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...&postcount=5694

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...&postcount=5701

http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=3.495

http://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=6.1080

3 Dec 2012, 16:18:
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunță că, în data de 29 noiembrie 2012, în urma finalizării procesului de evaluare au fost transmise comunicările cu privire la rezultatul procedurii de achiziție publică a contractului " Elaborare documentație SPF aferentă obiectivului de investiții : Autostrada Sudului ".

http://www.cnadnr.ro/docs/comunicate/comun...a%20Sudului.pdf
george_scala_2004
De la stadiul de intentie - http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/a...pe-in-2010.html

in prezent:

O nouă AUTOSTRADĂ prinde contur

QUOTE
Oferta depusă de Expert Proiect 2002 SRL a fost declarată câștigătoare de CNADNR la licitația organizată pentru “elaborarea documentației SPF (studiu de prefezabilitate - n.r.) aferentă obiectului de investiții: Autostrada Sudului”, a anunțat astăzi Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

“Contractul urmează să fie semnat după finalizarea perioadei de depunere a eventualelor contestații”, se arată în anunțul companiei.

Valoarea contractului este de 781.851 de lei, fără TVA, durata fiind de șase luni.

"Autostrada Sudului" este un proiect mai vechi, încă de acum trei ani ministrul de atunci Radu Berceanu preciza că CNADNR ar trebui să pregătească studiile pentru o astfel de autostradă, care să lege Craiova de București.

Autostrada ar putea trece prin șapte județe: Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș Severin și Timiș.

În anunțul postat de CNADNR se preciza că "În prezent, circulația se realizează pe DN6, care a devenit o rută extrem de utilizată cu un trafic foarte ridicat. Construirea Autostrăzii Sudului va conduce la decongestionarea traficului pe DN6 și va realiza un nou culoar de circulație prin zona de sud, ce va lega partea sud-estică a țării cu partea de vest, respectiv cu Culoarul IV Pan European, aflat în curs de execuție”.  Astfel, noua autostradă va crea o legătură cu viitorul pod peste Dunăre de la Calafat.

Traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit, în lucru fiind mai multe trasee. Câștigătorul licitației pentru elaborarea studiului de prefezabilitate va trebui să recomande un "scenariu optim", precum și "avantajele scenariului recomandat".

Autostrada Sudului, folosită în campania electorală

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a folosit intens de promovarea acestui proiect, știut fiind faptul că românilor li se pot promite multe în plină campanie electorală. În noiembrie, cu ocazia lansării candidaților USL din Teleorman, secretarul general al PSD i-a mulțumit premierului Victor Ponta că va începe construcția acestui proiect.

"Aici, pe această scenă, primul-ministru, un om de cuvânt, prietenul meu, camaradul meu, a răspuns la o întrebare de-a mea, că da, autostrada Sudului va începe. Și la începutul lunii decembrie, aici, la Alexandria, se va semna documentul care va iniția măsurătorile pentru autostrada Sudului București - Alexandria - Roșiori - Slatina - Craiova - Lugoj - Timișoara. Și pentru asta, sincer, vreau să-i mulțumesc", a spus Dragnea. El a arătat că, dincolo de faptul că această autostradă va fi o investiție utilă pentru România, care va determina dezvoltare în toată partea de sud a României


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...tur-174988.html

http://www.incont.ro/transporturi/primul-p...zabilitate.html

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...2&postcount=129

http://www.cnadnr.ro/docs/proceduri_derulare/11.pdf

http://www.cnadnr.ro/docs/proceduri_derula...a%20sudului.rar

http://epochtimes-romania.com/news/dragnea...udului---174723
george_scala_2004
Marți a fost inaugurat noul drum de acces cu regim de autostradă dintre Uzinele Dacia de la Mioveni și DN 73

QUOTE
Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la Mioveni, la inaugurarea noului drum de acces cu regim de autostradă, care face legătura între Uzinele Dacia de la Mioveni și DN 73, că își dorește ca uzina să producă, iar angajații societății să circule pe noul drum "încă 50 de ani sau 100 de ani".

"Îmi doresc ca pe viitor astfel de proiecte să se realizeze mult mai repede și mult mai bine.(...) A trebuit să treacă mulți ani, șase ani, aproape un kilometru pe an. Eu cred că lucrurile se pot face mult mai repede și mult mai bine.(.. .) Îmi doresc ca pe acest drum pe care il inaugurăm astăzi să vină încă 50 de ani sau 100 de ani angajații de la Dacia Renault și să rămână în continuare Mioveniul ceea ce a reprezentat pentru România, un oraș care e cunoscut și este apreciat nu numai în România, ci în întreaga Europă pentru ceea ce se produce și se întâmplă aici", a declarat Victor Ponta, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La eveniment au mai fost prezenți ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a aprobat, în anul 2005, inițierea proiectului noii căi de acces către Uzinele Dacia.

"Mă bucur să văd că peste ani sămânța sădită de mine a rodit așa de frumos (...). Prezența noastră aici este expresia faptului că vrem să marcăm finalizarea unui proiect care a început în toamna anului 2005, după inundații. Atunci am luat hotărârea să construim acest drum, care să faciliteze aprovizionarea întreprinderii Dacia, ca o expresie a parteneriatului între autorități și un astfel de investitor", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Primul-ministru Victor Ponta a sosit, miercuri, cu elicopterul pe stadionul orășenesc din Mioveni, județul Argeș, și s-a întâlnit la sediul Uzinei Dacia din Mioveni cu Jerome Olive, directorul general Dacia și Grup Renault în România și cu Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Automobile Dacia, iar ulterior a participat la inaugurarea porțiunii de legătură a DN 73 cu DN 73D, la Mioveni, la sensul giratoriu de la Uzina Automobile Dacia Renault, premierul fiind însoțit de Daniel Constantin și Călin Popescu Tăriceanu.

Obiectivul are o lungime totală de 7,28 kilometri și constă în lărgirea la patru benzi de circulație a DN 73 (în lungime de 4,1 kilometri) și a drumului de legătură cu DN 73D (în lungime de 3,28 kilometri), lărgirea podului peste Valea Păuleasa pe partea dreaptă și a podului peste râul Doamnei pe partea stângă, precum și realizarea pe drumul de legătură a unui pod peste râul Târgului cu trei deschideri. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 70 de milioane de lei, potrivit reprezentanților Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, iar în acest moment mai sunt în execuție lucrări de modernizare la alte două tronsoane de pe DN 73, unul cuprins între kilometrii 1 și 7, iar celălalt între kilometrii 11 și 13, valoarea lucrărilor fiind de 17,5 milioane de lei.


http://www.zf.ro/companii/constructii/mart...-dn-73-10369604
nasty
[quote=george_scala_2004,4 Dec 2012, 12:20]


O nouă AUTOSTRADĂ prinde contur:

București - Alexandria - Roșiori - Slatina - Craiova - Lugoj - Timișoara

mi se pare mai folositoare de la Orsova pe malul Dunarii pt dezvoltarea zonei Caras Severin cu legatura spre sud cu Serbia( Belgrad) si spre nord Timisoara, nu sa se dubleze DN Orsova-Lugoj.
Dar decat vorbe de ani de zile, mai bine ar finaliza Constanta- Nadlac, urgent.
Cat priveste Suplacul de Barcau - Bors, se vede clar ca in locul acestui segment ar fi fost mult mai de folos Campia Turzii- Tg Mures , la fel in locul segmentului Bucuresti-Ploiesti ar fi PLoiesti-Comarnic-Brasov. Dar unde nu e cap - vai de noi...

george_scala_2004
proiectele astea au fost prinse in ten-t si e mai greu de modificat...birocratii aia de la brusel nu se gindesc (numai) la interesele romanilor...ei sint obisnuiti sa gindeasca la nivel global, european...iar cepun pe harta nu coincide cu dorintele noastre...e si normal, pina la urma ei dau banii...problema e ca ai nostri negociatori nu prea stiu sa se bata pentru interesele noastre in asa fel incit daca tot nu pot modifica substantial deciziile macar sa le faca mai usor de suportat...
george_scala_2004
QUOTE
După ce a raportat premierului costuri cu deszăpezirea cu 30% mai mici în această iarnă față de anul trecut, Compania de Drumuri va plăti și 67.000 de euro pe curățarea unui kilometru. Suma este de 12 ori mai mare decât cea plătită în Germania pe un kilometru de autostradă.

Ajunsă în pragul iernii fără contracte de deszăpezire pentru porțiuni întregi ale autostrăzii A2 și la finele unui an în care nu a fost în stare să selecteze firmele care să efectueze astfel de lucrări, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a selectat în pripă câteva firme care să curețe de zăpadă și gheață autostra­da în iarna aceasta. Prețurile sunt pe măsură, ajungând până la 67.000 de euro pe kilometru.

Potrivit unui studiu al institutului german Fraunhofer ISI, prețul mediu pentru întreținerea unui kilometru de autostradă în această țară este de 5.000 de euro, de cinci ori mai mare decât cel pentru un drum național. Suma include un cost fix de 3.200 de euro pe an, precum și unul variabil de 145 de euro pe zi, ceea ce înseamnă că nemții iau în calcul 12 zile de ninsoare pe an. Aceste prețuri sunt la rândul lor cu aproximativ 20% mai mari față de cele plătite în Finlanda.

Contracte acordate de CNADNR în ultimele săptămâni (ultimul contract fiind publicat ieri) indică prețuri uriașe pentru curățarea de zăpadă a unui kilometru de autostradă în România care în Germania sunt plătite pentru deszăpezirea a 10 kilometri.

Prețuri record pe Autostrada Soarelui

Potrivit unui anunț de atribuire publicat pe siteul de licitații publice în data de 20 noiembrie 2012 CNADNR a semnat cu firma Selina, deținută de un rege al asfaltului din vestul țării, anume Beniamin Rus, un contract în valoare de 9,11 milioane de lei pentru întreținerea în următoarele 5 luni a lotului 6 din autostrada Soarelui. Acesta are o lungime de 30 de kilometri (Cernavodă-Medgidia). Prețul pe kilometru rezultă deci 67.400 de euro. Contractul nu a fost precedat de o licitație, ci doar de o cerere de ofertă. S-au prezentat două firme, dintre care una nu îndeplinea condițiile cerute de către CNADNR. Explicația acordării contractului fără licitație, doar prin negociere, a fost: „situație de urgență extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă".  Intr-adevăr, companiei de drumuri i-a fost greu să prevadă venirea iernii.

Prin aceeași procedură, compania de stat a acordat zilele trecute un alt contract firmei italiene Astaldi pentru deszăpezirea segmentului Medgidia-Constanța, a nodului rutier de la intrarea în municipiu și a centurii Constanța. Pentru cei 46,5 kilometri, CNADNR va plăti 7,31 milioane lei, tot doar pentru următoarele 5 luni, adică 35.000 de euro pe kilometru. De data aceasta, doar de 7 ori mai mult decât în Germania. Pentru curățarea primului tronson dinspre București, anume cel care se sfârșește la Lehliu, Nelu Iordache, va primi prin firma sa 25.000 de euro pe kilometru.

Nici pe autostrada București-Ploiești lucrările nu sunt mai ieftine. Contractul de deszăpezire semnat cu firma Pa&Co (patron Costel Cășuneanu) pentru iarna 2012-2013 are o valoare de 8,83 milioane lei, adică aproximativ 32.700 euro pe kilometru. Dacă iarna trecută deszăpezirea A1 a costat 5 milioane lei, acum va costa 11 milioane lei, potrivit anuntului de atribuire publicat tot pe situl public de licitații. Contractul revine în acest an firmei argeșene Trustul de Drumuri și Autostrăzi.

Mircea Pop, director general al CNADNR nu a putut fi contactat telefonic ieri seară pentru a explica sumele uriașe plătite de compania ce o conduce. Marin Dima, șeful regionalei Constanța nu a putut da prea multe detalii, spunând că înțelegerea cu Selina a fost semnată la București și nu la Constanța.

Cât ar trebui să coste?

Exact în urmă cu doi ani, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu aproba  standarde de cost pentru întreținerea șoselelor pe timp de iarnă.

Costurile au fost stabilite la acel moment între 2.520 de euro pe kilometru și 4.509 euro pe kilometru pentru lucrările de deszăpezire făcute în perioada 1 noiembrie-31 martie. Aceste costuri includeau și un profit al operatorilor economici de 5%.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...nia-286318.html

QUOTE
Nota de control întocmită de procurorii Departamentului de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) în cazul Romstrade, firma așa-numitului "rege al asfaltului", Nelui Iordache, a fost încheiată în doar două exemplare. Unul a rămas la DLAF, iar un altul a fost transmis Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Documentul arată că Nelu Iordache a schimbat destinația a 25 de milioane de lei, bani proveniți din bugetul general al Comunității Europene și cofinanțarea aferentă, în alte scopuri decât cele prevăzute în contract. Din acest motiv, Nelu Iordache a fost arestat la data de 3 decembrie.
Procurorii DLAF scriu în nota obținută de revista Tir Magazin că Nelu Iordache a comis această infracțiune cu ajutorul lui Florian Toader, administrator SC GRUP CONSTRUCT SRL și SC HABITAT CONSTRUCT SRL, Carmen-Floriana Eremia, administrator SC CONSTRUCT PLUS SRL, Paul Radu, administrator SC UNION PROD COMPANY SRL, Dragoș Ionel Niia, administrator SC JAYPART SRL.


http://www.tirmagazin.ro/media/nota_contro...TIR_Magazin.pdf

QUOTE
Contractele firmei Romstrade nu sunt însă singurele ce au întârzieri mari. "Toate contractele sunt întârziate, de reabilitări nu mai vorbim. Este un sector al DN1, după Brașov unde întârzierile sunt de 2-3 ani", spune un constructor care menționează o listă lungă de drumuri naționale cu întârzieri comparabile. Acesta menționează, spre exemplu, DN66, DN76, DN18, DN14. Repararea  DN79 Arad-Oradea (lucrări efectuate de firma Astaldi) trebuie încheiată anul trecut, în primăvară, după cum declara fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.  Lucrările nu sunt însă terminate nici în prezent, iar înțelegerea nu a fost reziliată. Raportul recent al Corpului de Control al primului-ministru, Victor Ponta, menționează nu doar firma Romstrade ca având  întârzieri majore pe al doilea lot din Alexandria-Craiova, ci și firma israeliană Shapir Structures ce lucrează pe primul. Cu un an înaintea termenului la care lucrările trebuie terminate, Shapir înregistra un progres de doar 17%.

Rugat să explice motivele pentru care nu reziliază și alte contracte, Mircea Pop, director general al CNADNR afirmă că sunt și alte firme în vizor. În cazul Romstrade, rezilierea a avut loc pentru că firma „nu mișca nimic". De regulă, înainte de a rezilia un contract, CNADNR dă mai multe termene de îndreptare a situației, iar rezilierea intervine ca ultimă soluție, când nu se mai poate aștepta nimic bun din relația cu constructorul.

Pierde sau câștigă Nelu Iordache din reziliere?

Pierderea unui contract de către un constructor este percepută de către opinia publică drept catastrofică.

În realitate lucrurile nu stau chiar așa. Daunele ce pot fi cerute constructorului de către CNADNR sunt acordate doar în urma unor decizii ale comisiilor internaționale de arbitraj nominalizate în contractul respectiv. Procesele sunt lungi, iar constructorii sunt apărați de avocați și specialiști în pretenții mult mai buni decât juriștii statului. În cazul tronsonului Nădlac-Arad, Nelu Iordache ar putea ieși chiar în câștig ca urmare a faptului că sumele încasate drept avans la lucrări sunt mai mari decât garanția depusă de el. Diferențele în favoarea sa sunt de câteva milioane de euro. Aducerea unui drum în faza de recepție finală nu este ieftină. CNADNR are mai multe drumuri, deschise de altfel circulației, pe care recepția nu s-a făcut ca urmare a faptului că firmele de construcții fie nu au realizat șanțurile de scurgere a apelor, fie nu au montat parapeții sau nu au efectuat marcajele rutiere. DN 67C (Drumul Regelui) reparat tot de firma lui Nelu Iordache se află în această situație.

Dacă din punct de vedere strict contabil rezilierea nu e o catastrofă pentru constructor, ea îi poate închide business-ul. Ca și toate celelalte firme, Romstrade și-a cedat băncilor veniturile ce urmau să fie încasate din contractele cu CNADNR. Rezilierea contractelor ar putea determina băncile să-i execute bunurile (active mobiliare sau imobiliare) puse drept gaj pentru asigurarea creditelor primite. Un alt risc este ca toate firmele mici ce lucrează de regulă ca subcontractori să fugă în viitor de orice colaborare cu firma căreia i s-a reziliat contractul.


http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/e...tat-286192.html

6 Dec 2012, 11:35:
QUOTE
Pe lângă bypass Arad și bypass Timișoara, finalizate în vara și toamna acestui an, tronsonul de autostradă Deva-Simeria, respectiv nodul Șoimuș, nodul Simeria – 15 km, se finalizează la începutul lunii decembrie.

„Constructorul Strabag a executat cea mai dificilă autostradă de până acum din Vestul României – întregul traseu este pe un rambleu  (umplutură dig trapezoidal – 5-7 metri înălțime), baza mică pe care este asfaltul autostrăzii – circa 30 de metri, iar baza mare, de fapt fundația autostrăzii – de 60-70 metri lățime”, spune Marius Popovici, inginer, consultant în domeniul construcțiilor civile, hidrotehnice și rutiere.

Ca material s-a folosit piatră cu balast din piatră spartă, rocă naturală dintr-un depozit din apropiere, dar și zgură de furnal, toate aceste materiale, plus argilă compactată, trecând cu bine testul de compactare. În final, avem o autostradă integral în rambleu, toate intersecțiile fiind cu subtraversări, nu supratraversări, respectiv drumuri județene, comunale și cursuri de apă.

Podul de peste Mureș este finalizat

Cel mai lung pod din România de pe râuri interioare, podul 15 peste Mureș (în dreptul satului Uroi, la circa 2 kilometri de Simeria) este și el finalizat. În aceste zile se finalizează parapeții, glisierele centrale și laterale și se lucrează la marcajele aferente. De asemenea, și panourile aferente autostrăzii sunt în curs de montare. Podul are 720 de metri lungime, înălțimea de până la 7 metri, soluția constructivă aleasă este cu pile și culei din beton armat, amplasate la 60 de metri distanță, în total 12 tronsoane a 60 de metri. „Remarcabil este că lucrările, în mare parte, s-au desfășurat pe parcursul acestui an, cu excepția unor coloane forate executate în 2011, întregul pod a fost finalizat în cursul anului 2012, 10 luni de muncă intensă”, spune Popovici.


http://www.ziuadevest.ro/actualitate/35407...-zona-deva.html

QUOTE
Firmele castigatoare ale celor patru contracte de proiectare si executie a loturilor 2, 3 si 4 din Autostrada Lugoj – Deva si a lotului 2 din Autostrada Timisoara – Lugoj, vor fi desemnate cel mai tarziu in ianuarie 2013, la 5 luni de la data depunerii ofertelor, aceasta fiind cea mai lunga perioada de asteptare inregistrata vreodata in cazul vreunei licitatii de acest gen.

Potrivit conducerii CNADNR, procedurile de achizitie pentru atribuirea celor patru contracte se afla in prezent in faza de evaluare a ofertelor. „Avand in vedere numarul de oferte depuse si volumul foarte mare de documente ce trebuie analizate, estimam ca desemnarea castigatorilor va avea loc in perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013”, a declarat, pentru Finantistii, directorul general al CNADNR, Mircea Pop.

Licitatiile pentru cele 4 loturi de autostrada au avut ca termen de depunere a ofertelor data de 20 august 2012, dupa ce si acesta a fost prelungit de mai multe ori, timp de mai bine de doua luni. Licitatiile au fost lansate la inceputul lunii aprilie, iar termenul initial de depunere a ofertelor fusese fixat pentru data 11 iunie.

Pentru lotul 2 din Autostrada Timisoara – Lugoj, cu o lungime de 25,6 kilometri, s-au depus 10 oferte, in timp ce pentru lotul 2 din Lugoj – Deva, de 28,6 kilometri, au fost primite 18 oferte. De asemenea, constructorii s-au inghesuit si la loturile 3 (21,14 km) si 4 (22,14 km) din aceeasi autostrada, fiind depuse cate 16 oferte.

In cazul a trei din cele patru tronsoane, favorita parea compania UMB, a lui Dorinel Umbrarescu, care a construit si lotul 1 din Timisoara – Lugoj, oferind cel mai mic pret.

Amanarea anuntarii castigatorilor cu cateva luni va face ca aceste tronsoane sa nu poata fi finalizate mai devreme de anul 2015, in contextul in care constructorii vor avea la dispozitie, din momentul atribuirii contractelor, 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia autostrazii. Termenul oricum este unul scurt, dupa cum s-a dovedit in cazul Autostrazii Orastie – Sibiu, la care lucrarile vor fi prelungite pana spre finele anului viitor, desi ar trebui finalizate in aprilie 2013.


http://www.finantistii.ro/transporturi-inf...pa-5-luni-76298

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12231

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12233

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12246

george_scala_2004
Cum arată cea mai nouă autostradă din România:

http://www.zf.ro/companii/constructii/cum-...-10374924/poze/
george_scala_2004
Statul scoate în concesiune două autostrăzi vitale

QUOTE
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) intenționează să scoată la licitație în concesiune contractele pentru proiectarea și construirea autostrăzilor Craiova-Pitești și Ploiești-Buzău-Focșani, care ar urma să coste până la peste 2 miliarde de euro.

Prima autostradă, între Craiova și Pitești, care leagă practic două orașe cu industrie auto puternică, ar urma să coste între 3,7 miliarde de lei (660 de milioane de euro) și 4,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), potrivit informațiilor din anunțul de intenție al CNADNR. De altfel, premierul Victor Ponta a arătat săptămâna trecută că această șosea este prioritară, urmând să fie construită o autostradă sau un drum expres pe această rută, în funcție de dimensiunile traficului.

Pe de altă parte, autostrada Ploiești-Buzău-Focșani, ce ar urma să fie construită tot în concesiune, ar urma să coste între 801 și 1,07 miliarde de euro, potrivit datelor de pe e-licitatie.ro. Concesionarii va trebui să proiecteze, să construiască, să finanțeze, să opereze și să întrețină cele două autostrăzi.

Deși fac parte din planurile pe termen lung ale dezvoltării rețelei de autostrăzi, discuțiile despre cele două șosele au fost reluate abia recent, în ultimii ani compania de drumuri concentrându-se mai mult asupra Coridorului IV paneuropean.

Ministerul Transporturilor a mai încercat să construiască autostrada Comarnic-Brașov în concesiune, însă acest demers a devenit unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri din ultimii ani, în condițiile în care concesionarii au renunțat subit la contract.


http://www.zf.ro/eveniment/statul-scoate-i...vitale-10383518
george_scala_2004
AUTOSTRADA Ploiesti-Buzau-Focsani

QUOTE
Anunt de intentie numarul 25820/08.12.2012

Operatorii economici inregistrati au posibilitatea de a selecta anuntul in vederea primirii de notificari privind evenimentele acestei proceduri de achizitie publica.
Sectiunea I: AUTORITATEA CONTRACTANTA
I.1) Denumire, adresa si punct(e) de contact:

COMPANIA NATIONALA DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI NATIONALE SA
Adresa postala: STRADA BULEVARDUL DINICU GOLESCU NR 38, SECTOR 1 , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 010873 , Romania , Punct(e) de contact: Directia Concesiuni-Dl Dir Neaga Narcis , Tel. +40 212643290 , In atentia: dl Raul Mag Fax: +40 212643327 , Adresa internet (URL): www.cnadnr.ro , Adresa profilului cumparatorului: www.e-licitatie.ro

I.2) Tipul autoritatii contractante si activitatea principala (activitatile principale)

Minister sau orice alta autoritate nationala sau federala, inclusiv subdiviziuni regionale sau locale ale acestora
Activitate (activitati)
- Constructii si amenajari teritoriale
Autoritatea contractanta actioneaza in numele altor autoritati contractante
Nu
Sectiunea II.A: OBIECTUL CONTRACTULUI (LUCRARI)
II.1) Denumirea data contractului de catre autoritatea contractanta
Proiect de concesiune "Proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Ploiesti- Buzau-Focsani"
II.2) Tipul de contract si locul executarii lucrarilor

Lucrari
Locul principal sau locul de executare a lucrarilor: Autostrazii Ploiesti- Buzau-Focsani
Codul NUTS: RO22 - Sud-Est
II.3) Prezentul anunt implica incheierea unui acord-cadru
Nu
II.4) Descrierea succinta a naturii si domeniului lucrarilor
Proiect de concesiune "Proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Ploiesti- Buzau-Focsani"

Valoarea estimata fara TVA: intre 801,700,000 si 1,066,300,000 EUR
Impartire in loturi
Nu
II.5) Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile publice)

45233110-3 - Lucrari de constructii de autostrazi (Rev.2)
45233139-3 - Lucrari de intretinere a drumurilor nationale (Rev.2)
63712200-5 - Servicii de exploatare a autostrazilor (Rev.2)
71322500-6 - Servicii de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport (Rev.2)
79930000-2 - Servicii de proiectare specializata (Rev.2)
II.6) Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de atribuire si durata contractului
Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare: 28.06.2013
Durata: 360 luni incepand de la data adjudecarii contractului
II.7) Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice
Da
II.8) Informatii suplimentare
Conditii contractuale minime specifice:Contract de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia,finantarea,operarea si intretinerea Autostrazii Ploiesti–Buzau–Focsani;Contract de concesiune cu o perioada de maximum 30ani
Sectiunea III: INFORMATII JURIDICE, ECONOMICE, FINANCIARE SI TEHNICE
III.1) Conditii referitoare la contract
III.1.1) Principalele conditii financiare si modalitati de plata si/sau trimitere la dispozitiile relevante
Sursa privata-concesiune Prin viitorul contract de concesiune, Concesionarul se va obliga sa proiecteze, sa finanteze, sa construiasca, sa intretina si sa opereze Autostrada Ploiesti – Buzau - Focsani
III.2) Conditii de participare
III.2.1) Contracte rezervate

Nu
SECTIUNEA VI: INFORMATII SUPLIMENTARE
VI.1) Contractul se inscrie intr-un proiect/program finantat din fonduri comunitare
Nu
VI.2) Alte informatii
Continuare Sect.II.8) Conditii contractuale minime specifice: Riscurile proiectului impartite intre Parti conform Matricei Riscurilor;Veniturile pentru recuperarea investitiei Concesionarului: tarif de drum, plata de disponibilitate si operare autostrada (inclusiv spatii de servicii si utilitati).
VI.3) Informatii privind cadrul de reglementare general
Site-uri Internet guvernamentale de unde se pot obtine informatii privind
Legislatia fiscala: www.mfinante.ro
Legislatia în domeniul protectiei mediului: www.mmediu.ro
Protectia muncii si conditii de munca: www.mmssf.ro
VI.4) Data expedierii prezentului anunt
07.12.2012 12:19


http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...&postcount=7649

AUTOSTRADA Craiova- Pitesti

QUOTE
Anunt de intentie numarul 25819/08.12.2012

Operatorii economici inregistrati au posibilitatea de a selecta anuntul in vederea primirii de notificari privind evenimentele acestei proceduri de achizitie publica.
Sectiunea I: AUTORITATEA CONTRACTANTA
I.1) Denumire, adresa si punct(e) de contact:

COMPANIA NATIONALA DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI NATIONALE SA
Adresa postala: STRADA BULEVARDUL DINICU GOLESCU NR 38, SECTOR 1 , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 010873 , Romania , Punct(e) de contact: Directia Concesiuni-dl Director Narcis Neaga , Tel. +40 212643290 , In atentia: dl Raul Mag-Sef Serviciu , Fax: +40 212643327 , Adresa internet (URL): www.andnet.ro , Adresa profilului cumparatorului: www.e-licitatie.ro

I.2) Tipul autoritatii contractante si activitatea principala (activitatile principale)

Minister sau orice alta autoritate nationala sau federala, inclusiv subdiviziuni regionale sau locale ale acestora
Activitate (activitati)
- Constructii si amenajari teritoriale
Autoritatea contractanta actioneaza in numele altor autoritati contractante
Nu
Sectiunea II.A: OBIECTUL CONTRACTULUI (LUCRARI)
II.1) Denumirea data contractului de catre autoritatea contractanta
Proiect de concesiune "proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Craiova – Pitesti”
II.2) Tipul de contract si locul executarii lucrarilor

Lucrari
Locul principal sau locul de executare a lucrarilor: Autostrada Craiova – Pitesti
Codul NUTS: RO41 - Sud-Vest Oltenia
II.3) Prezentul anunt implica incheierea unui acord-cadru
Nu
II.4) Descrierea succinta a naturii si domeniului lucrarilor
Proiect de concesiune «proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Craiova – Pitesti”

Valoarea estimata fara TVA: intre 3,678,632,470 si 4,892,581,180 RON
Impartire in loturi
Nu
II.5) Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile publice)

45233110-3 - Lucrari de constructii de autostrazi (Rev.2)
45233139-3 - Lucrari de intretinere a drumurilor nationale (Rev.2)
63712200-5 - Servicii de exploatare a autostrazilor (Rev.2)
71322500-6 - Servicii de proiectare tehnica pentru infrastructura de transport (Rev.2)
79930000-2 - Servicii de proiectare specializata (Rev.2)
II.6) Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de atribuire si durata contractului
Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare: 28.06.2013
Durata: 360 luni incepand de la data adjudecarii contractului
II.7) Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice
Da
II.8) Informatii suplimentare
Conditii contractuale minime specifice:Contract de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Craiova-Pitesti;Contract de concesiune cu o perioada de maximum 30 de ani
Sectiunea III: INFORMATII JURIDICE, ECONOMICE, FINANCIARE SI TEHNICE
III.1) Conditii referitoare la contract
III.1.1) Principalele conditii financiare si modalitati de plata si/sau trimitere la dispozitiile relevante
Sursa privata-concesiune Prin viitorul contract de concesiune, Concesionarul se va obliga sa proiecteze, sa finanteze, sa construiasca, sa intretina si sa opereze Autostrada Craiova-Pitesti
III.2) Conditii de participare
III.2.1) Contracte rezervate

Nu
SECTIUNEA VI: INFORMATII SUPLIMENTARE
VI.1) Contractul se inscrie intr-un proiect/program finantat din fonduri comunitare
Nu
VI.2) Alte informatii
-Continuare Sect II.8)Conditii contractuale minime specifice:Riscurile proiectului impartite intre Parti conform Matricei Riscurilor;Veniturile pentru recuperarea investitiei Concesionarului: tarif de drum, plata de disponibilitate si operare autostrada (inclusiv spatii de servicii si utilitati).
VI.3) Informatii privind cadrul de reglementare general
Site-uri Internet guvernamentale de unde se pot obtine informatii privind
Legislatia fiscala: www.mfinante.ro
Legislatia în domeniul protectiei mediului: www.mmediu.ro
Protectia muncii si conditii de munca: www.mmssf.ro
VI.4) Data expedierii prezentului anunt
07.12.2012 12:18


http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...&postcount=7650

Autostrada Soarelui intra in reparatii

QUOTE
Tronsonul de autostrada Bucuresti-Fundulea, parte a Autostrazii Soarelui, va fi reabilitat anul viitor, la noua ani de la inaugurarea acestuia, urmare a degradarii accentuate a partii carosabile.

"Pentru sectorul de autostrada Bucuresti - Fundulea a fost efectuata expertiza tehnica in vederea reabilitarii. In functie de fondurile alocate in 2013, se va trece la demararea procedurilor legale pentru reabilitarea acestui sector de autostrada", a precizat conducerea CNADNR.

Cei 26,5 kilometri ai tronsonului au fost finalizati in iunie 2004, odata cu sectorul Fundulea-Lehliu, lucrarile fiind incepute in 2001. Acestea au fost primele portiuni de autostrada construite in Romania dupa decembrie 1989.

Tronsonul Bucuresti-Fundulea a fost executat de asocierea Italstrade - CCCF, cu o garantie a lucrarii de doi ani, valoarea investitiei fiind de 74 de milioane de euro. Este singurul tronson nou de autostrada pentru care solutia tehnica aleasa pentru calea de rulare a fost constructia din placi de beton.

Carosabilul a inceput sa se degradeze inca de acum 2-3 ani, insa in prezent tronsonul de autostrada a devenit deja periculos din cauza gropilor aparute in placile de beton, cu toate ca soseaua a mai fost peticita pe alocuri.


http://www.ziare.com/stiri/autostrada/auto...paratii-1206261

Autostrada Comarnic-Brașov a fost scoasă la licitație, la un preț de patru ori mai mic

QUOTE
Guvernul României a scos la licitație autostrada Comarnic-Brașov, care va fi realizată în concesiune.

Contractul de concesiune pentru execuția, exploatarea și întreținerea autostrăzii Comarnic-Brașov se ridică la 5,3 miliarde de lei, pentru autostrada de 58 de kilometri, potrivit anunțului de licitație, scrie ECONOMICA.net.

Pentru această sumă, concesionarul se va ocupa de obținerea finanțării, de proiectare, de obținerea avizelor, de construcția propriu-zisă, dar și de întreținerea ulterioară a autostrăzii. Autostrada va fi împărțită în două tronsoane, Comarnic-Predeal și Predeal-Brașov.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...mic-175354.html

125 km noi de autostrăzi în 2012. Niciun proiect demarat

QUOTE
* este anul cu cei mai mulți kilometri de autostradă inaugurați vreodată în România * totuși, de când a venit la guvernare, USL nu a făcut decât să inaugureze ceea ce au început guvernele anterioare * în schimb, actualul guvern nu a demarat niciun nou proiect, patru tronsoane așteptându-și câștigătorii de 4 luni

Peste 125 kilometri de autostrăzi au fost recepționați în total în acest an, autostrada A2 București - Constanța fiind deschisă pe ambele sensuri de circulație, după 29 de ani de la demararea primelor lucrări.

Autostrada A2 București - Constanța (Autostrada Soarelui), a cărei construcție a început în anul 1983, a fost finalizată în acest an pe ambele sensuri de circulație. Practic, în acest an au fost finalizate ultimele tronsoane, și anume Cernavodă - Medgidia și Medgidia - Constanța. Astfel, în 2012 s-au recepționat 20,49 kilometri la tronsonul Cernavodă - Medgidia, precum și 16,35 kilometri la tronsonul Medgidia - Constanța. Cei 20,49 kilometri au fost construiți de asocierea Astaldi SPA - Max Boegl România SRL, valoarea contractului ridicându-se la 498,79 milioane lei, fără TVA.

Varianta de ocolire a municipiului Arad s-a deschis traficului în iunie, fiind recepționați 12,25 km. Lucrarile de construcție au costat 429,6 1 milioane lei, fara TVA, și au fost exectuate de JV FCC Construccion/Porr Technobau. Varianta de ocolire a municipiului Arad face parte din proiectul "Construcția autostrăzii Arad-Timișoara", parte a Coridorului IV Pan-European.

De asemenea, în iulie au fost deschiși circulației încă 11 kilometri din varianta de ocolire a municipiului Constanța (A4), după ce anul trecut fuseseră inaugurați 9 kilometri. FCC Construccion SA/Astaldi SpA JV a fost constructorul, iar valoarea contractului a fost de 531,23 milioane lei, fără TVA.

În ceea ce privește autostrada București - Ploiești, în iulie 2012 s-au recepționat 55,5 km. În octombrie 2012 a fost finalizat Lotul 1 din autostrada Timișoara - Lugoj, fiind recepționați 9,5 km. Lucrările au costat 210,36 milioane lei, fără TVA, și au fost executate de asocierea Spedition UMB SRL - Technostrade SRL - Carena SpA Impresa di Construzioni.

Contracte pentru 100 de kilometri, „uitate" de 4 luni

Toate aceste tronsoane au fost inaugurate cu mare tam-tam de premirul Victor Ponta, guvernul USL asumându-și aceste realizări, deși singurul său merit a fost acela de a nu întrerupe lucrările și de a lăsa constructorii să lucreze pe banii lor, statul având restanțe de miliarde de lei către aceștia.

În schimb, guvernul USL nu a demarat niciun proiect, ba dimpotrivă, a amânat cu lunile licitații care erau deja progrtamate pentru vara acestui an.

Astfel, firmele câștigătoare ale celor patru contracte de proiectare și execuție a loturilor 2, 3 și 4 din Autostrada Lugoj - Deva și a lotului 2 din Autostrada Timișoara - Lugoj, vor fi desemnate cel mai târziu în ianuarie 2013, la 5 luni de la data depunerii ofertelor, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de așteptare înregistrată vreodată în cazul vreunei licitații de acest gen.

Potrivit conducerii CNADNR, procedurile de achiziție pentru atribuirea celor patru contracte se află în prezent în faza de evaluare a ofertelor. „Având în vedere numărul de oferte depuse și volumul foarte mare de documente ce trebuie analizate, estimăm că desemnarea câștigătorilor va avea loc în perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013", a declarat CNADNR.

Licitațiile pentru cele 4 loturi de autostradă au avut ca termen de depunere a ofertelor data de 20 august 2012, după ce și acesta a fost prelungit de mai multe ori, timp de mai bine de două luni. Licitațiile au fost lansate la începutul lunii aprilie, iar termenul inițial de depunere a ofertelor fusese fixat pentru data 11 iunie.

Pentru lotul 2 din Autostrada Timișoara - Lugoj, cu o lungime de 25,6 kilometri, s-au depus 10 oferte, în timp ce pentru lotul 2 din Lugoj - Deva, de 28,6 kilometri, au fost primite 18 oferte. De asemenea, constructorii s-au înghesuit și la loturile 3 (21,14 km) și 4 (22,14 km) din aceeași autostradă, fiind depuse câte 16 oferte.

Amânarea anunțării câștigătorilor cu câteva luni va face ca aceste tronsoane să nu poată fi finalizate mai devreme de anul 2015, în contextul în care constructorii vor avea la dispoziție, din momentul atribuirii contractelor, 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția autostrăzii. Termenul oricum este unul scurt, după cum s-a dovedit în cazul Autostrăzii Orăștie - Sibiu, la care lucrările vor fi prelungite până spre finele anului viitor, deși ar trebui finalizate în aprilie 2013.


http://www.obiectivbr.ro/125-km-noi-de-aut...demarat_id74731

Amenda europeana pe Nadlac-Arad

QUOTE
Autostrada va fi construită tot pe bani europeni

Premierul Victor Ponta a anunțat că autostrada Nădlac-Arad va primi în continuare finanțare, dar cu prețul unei amenzi.

ARAD. Nu ne-am pierdut încă toate speranțele în ceea ce privește autostrada Nădlac-Arad, poarta de intrare/ieșire în și din România. Și asta chiar dacă patronul Romstrade, firma care construia autostrada, a fost arestat, iar contractul a fost reziliat de către compania de drumuri. Iar prim-ministrul Victor Ponta a venit cu o veste îmbucurătoare: autostrada va primi în continuare finanțare, dar vor fi impuse anumite corecții financiare.

„Acest proiect a fost punctul de plecare pentru suspendarea POS Transporturi la nivel național. Îl vom debloca, dar va trebui să acceptăm corecții financiare. Greșelile făcute de fosta guvernare ne costă, deocamdată, 20 de milioane de euro. Pe lângă aceste corecții financiare, vom plăti și o amendă”, a declarat Ponta.
Continuă rezilierile

Rezilierea contractului dintre CNADNR și Romstrade pare a fi deshizătorul de drumuri într-un proces în care multe alte contracte cu nereguli vor fi reziliate. „Rezilierea contractului privind Nădlac-Arad s-a făcut pe baza constatărilor Direcției de Luptă Antifraudă, transmise mai departe către DNA, motiv pentru care directorul general al CNADNR a luat măsura rezilierii. Dacă există orice altă suspiciune pentru orice alt program se va proceda în același mod”, a adăugat premierul.
Licitație nouă

Compania de drumuri a reziliat contractul cu Romstrade din cauza unor nereguli financiare, dar și din cauza întârzierilor importante în ceea ce privește lucrările. Reprezentanții CNADNR au anunțat că, cel mai probabil, în luna ianuarie a anului viitor va fi organizată o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor la autostrada Nădlac-Arad.


http://www.aradon.ro/amenda-europeana-pe-nadlac-arad/1215323

Guvernul sesizează DNA pentru ilegalități comise la autostrada Sibiu – Orăștie

QUOTE
Guvernul va sesiza Direcția Națională Anticorupție (DNA) ca urmare a neregulilor constatate în atribuirea contractelor de lucrări la autostrăzile Nădlac-Arad și Orăștie-Sibiu, a anunțat președintele Autorității Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP), Dan Vlădescu.

Neregulile au fost constatate în urma unui control efectuat la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) în perioada august-octombrie 2012 și a vizat procedurile de atribuire a unor contracte de proiectare și execuție la tronsoanele de autostradă Orăștie-Sibiu și Nădlac-Arad, precum și la Drumurile Naționale 24 și 24B din județul Vaslui.

"În urma controlului efectuat, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și au fost constatate foarte multe nereguli care au generat atribuirea de contracte de achiziție publică în mod defectuos, fapt pentru care vom sesiza în perioada imediat următoare - sper ca până la sfârșitul următoarei săptămâni - atât DNA, cât și Consiliul Concurenței, pentru că există suspiciuni de fraudă, pe de-o parte, dar și suspiciuni de înțelegeri anticoncurențiale din partea operatorilor economici care au fost implicați", a anunțat președintele ANRMAP, Dan Lucian Vlădescu.

Potrivit acestuia, principalele nereguli constatate se referă la impunerea în documentația de atribuire a unor cerințe minime de calificare restrictive, la impunerea altor criterii de calificare decât cele prevăzute de lege și la încălcarea transparenței necesară în cazul achizițiilor publice.

Vlădescu a declarat că acest raport prezintă și ceea ce a generat atribuirea contractului pentru lotul 1 al autostrăzii Nădlac-Arad către societatea Romstrade.

"Au fost depuse 7 oferte de către șapte operatori economici principali, iar din acestea 6 au fost respinse fiind considerate inacceptabile sau neconforme. Ceea ce este și mai interesant, pentru aceeași procedură de atribuire nu au fost înregistrate contestații pe rolul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, lucru cel puțin bizar având în vedere miza acestor proceduri de atribuire", a spus președintele ANRMAP.

El a mai precizat că fiecare dintre cele 6 societăți respinse la procedura Nădlac-Arad au primit contracte pentru autostrada Orăștie-Sibiu.

Întrebat de jurnaliști dacă raportul a identificat printre persoanele vinovate de situația creată pe fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu (PDL), șeful ANRMAP a precizat că organele de urmărire penală sunt cele care vor stabili vinovații.

"Organele de urmărire penală vor stabili care sunt persoanele responsabile cu tot ceea ce s-a întâmplat la CNANDR cu cele trei proiecte", a spus Vlădescu.

Șeful ANRMAP a mai fost întrebat dacă Guvernul a făcut vreo plângere penală împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, implicat în lucrările la un tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, sau a fostului ministrul Anca Boagiu, având în vedere că premierul Victor Ponta a declarat anterior că omul de afaceri ar fi fost "ajutat" să încalce legea, Vlădescu precizând însă că nu are cunoștință de o asemenea plângere.

"Știu că în momentul de față nu există o asemenea plângere formulată de Guvern sau de Ministerul Transporturilor, nici împotriva companiei Romstrade, nici împotriva doamnei Boagiu. Ceea ce pot să confirm este faptul că acest raport de control realizat de ANRMAP, coroborat cu raportul întocmit de Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, arată, din punctul meu de vedere cel puțin, suficientă tărie pentru a putea crede sau pentru a avea convingerea că niciunul dintre cele trei tronsoane de care discutăm nu putea fi atribuit companiilor respective fără un ajutor din partea unor oameni din sistem. Acum, dacă aceste persoane sunt fostul ministru al Transporturilor, directorul de la CNANDR sau simpli funcționari de la CNANDR, acestea sunt chestiuni pe care vor trebui să le lămurească organele de urmărire penală", a conchis Vlădescu.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a reziliat recent contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.

CNADNR a anunțat totodată va relua în ianuarie licitația pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, după rezilierea contractului cu asocierea condusă de compania Romstrade, deținută de omul de afaceri Nelu Iordache, și estimează că al doilea tronson va fi finalizat la termen, respectiv în aprilie 2013.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost reținut sâmbătă de DNA într-un dosar în care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, delapidare, fals în înscrisuri și spălare de bani, și a fost arestat preventiv, duminică, pentru 29 de zile de Tribunalul București.

Construcția autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărțită în două loturi, pe o distanță totală de aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea a revenit companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a prezentat concluziile unui raport al Corpului de Control al premierului din care rezulta că lucrările de construcție de drumuri naționale și autostrăzile sunt întârziate deoarece firmele de construcții nu dispun de personal și utilaje suficiente, pe măsura contractelor, și lucrează în același timp pe mai multe șantiere.

Verificările au fost derulate la CNADNR, pentru identificarea cauzelor care au determinat întârzieri în execuția lucrărilor de infrastructură rutieră aflate în derulare, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2007-31 august 2012.


http://www.turnulsfatului.ro/18170/guvernu...sh-orastie.html

Tronsonul autostrăzii dintre Deva și Simeria, gata de inaugurare

QUOTE
Cei 33 de kilometri de șosea de mare viteză dintre Deva și Orăștie sunt aproape gata. În prezent, muncitorii mai au de lucru doar în zona podurilor, iar pe secțiuni întregi, se montează parapeții și se trag liniile de demarcație între sensurile de mers.
Potrivit Companiei de Drumuri, 75 la sută din lucrare este gata. Așa că oficialii de la Transporturi au vrut să-i lase pe șoferi să gonească pe primii 15 kilometri chiar de ieri, 10 decembrie. „Deschidem de la Simeria la Deva, cei 15 kilometri, în prima decadă a lunii decembrie, urmând ca toată varianta de ocolire să fie finalizată până la 30 aprilie“, a spus Mircea Pop, directorul general al CNADR.

Vremea rea a încurcat lucrurile
Se pare, însă, că vremea rea a împiedicat deschiderea celor 15 kilometri de autostradă. Asta, deși constructorul era gata să dea drumul șoferilor să circule pe noua șosea de mare viteză. Potrivit unor surse, se pare că, totuși, tronsonul respectiv, între Șoimuș și Simeria, va fi inaugurat în zilele următoare. Ca atare, s-ar putea ca în scurt timp, să „zburdăm” cu mașinile pe acolo.
Potrivit declarațiilor constructorului, întreaga lucrare – adică tronsonul Deva – Orăștie complet – va fi dată în folosință doar la începutul anului viitor, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru ianuarie 2013. Dar, cu siguranță, terminarea tronsonului de 18 kilometri dintre Simeria și Orăștie va fi întârziată de alunecările de teren care s-au produs aici în vară.
Imaginile cu noua autostradă au fost realizate de un utilizator al site-ului dedicat drumurilor din România, skyscrapercity.com, și arată în ce stadiu se află lucrările la tronsonul Deva-Simeria, respectiv nodul Simeria. Tronsonul a fost marcat și de Google Maps, și poate fi vizibil accesând site-ul.


http://www.mesagerulhunedorean.ro/tronsonu...a-de-inaugurare

<span class='edit'>12 Dec 2012, 09:58:</span>
Se întorc AUTOSTRĂZILE SCUMPE: Pregătiți-vă să dăm 14 MILIOANE DE EURO PE KM! blink.gif

QUOTE
Compania de Autostrăzi are publicate pe site-ul său mai multe proiecte de drumuri expres, printre care se află și Craiova-Pitești anunțată de Victor Ponta la finalul săptămânii trecute.

Drumul expres este o autostradă mai scurtă cu două benzi pe sens, construit ca să lege două orașe relativ apropiate. De exemplu, Craiova-Pitești are 121 de km, dar sunt drumuri expres care pot avea o lungime de doar 20 de km sau chiar 12 km. 

Guvernul se pregătește așadar să construiască o serie de drumuri expres, ale căror vi le prezentăm mai jos, așa cum sunt ele publicate pe site-ul Companiei de Drumuri și Autostrăzi:

Legătură rapidă cu Drumul Nordului: 10,6 milioane de euro pe km

Lungime  - 19,12 km

Valoarea estimată a proiectului -  203 milioane de euro


Craiova - Pitești: 8,3 milioane de euro pe km

Lungime - 121,18 km

Valoarea estimată a proiectului - 1.006 milioane de euro

Sebeș - Turda: 12,4 milioane de euro pe km

Lungime - 74,1 km

Valoarea estimată a proiectului - 920 milioane de euro

Sibiu - Făgăraș: 8,4 milioane de euro pe km

Lungime - 72,57 km

Valoarea estimată a proiectului - 614 milioane de euro

Petea - Satu Mare - Baia Mare: 9,9 milioane de euro pe km

Lungime - 82.34 km

Valoarea estimată a proiectului - 819 milioane de euro

Brăila - Galați: 14,25 milioane de euro pe km

Lungime - 12.28 km

Valoarea estimată a proiectului - 175 milioane de euro

Așa cum se observă, autostrada Brăila - Galați ajunge la un cost care ar putea concura cu cea mai scumpă autostradă construită vreodată în România: autostrada Transilvania. Aceasta a avut, în timpul Bechtel, un cost mediu de 16 milioane de euro pe km.

STANDARDE DE COST: Cât costă un kilometru de autostradă

În 2010, România a introdus, pentru prima dată, o serie de standarde de cost pentru proiectele de infrastructură.

Standardele de cost introduse în 2010 de către cei de la Transporturi vizează: construcția de autostrăzi în zona de șes, doar pentru partea de infrastructură, respectiv corpul drumului - 3.802.000 euro/kilometru, autostrada în zona de deal costă 4.980.000 euro/kilometru, autostrada în zona de munte - 5.992.000 euro/kilometru, construcție de drum național - 1.271.800 de euro/kilometru, reabilitare de drum național clasă tehnică III - 746.700 euro/kilometru, reabilitare cale ferată pe coridoare pan-europene - 2.180.000 euro/kilometru, reparații capitale cale ferată - 1.190.000 euro/kilometru.

Cea mai ieftină autostradă construită în ultimii ani în România este cea care leagă Aradul de Timișoara. În acest caz, un kilometru de autostradă a costat doar 3,5 milioane de euro.

Cea mai ieftină autostradă construită în ultimii ani în România este cea care leagă Aradul de Timișoara. În acest caz, un kilometru de autostradă a costat doar 3,5 milioane de euro.

Din punct de vedere al costului pe km, drumul expres Brăila - Galați va costa de 4 ori mai mult decât autostrada Arad-Timișoara.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...-km-175398.html



<span class='edit'>12 Dec 2012, 10:24:</span>
Autostrada Comarnic-Brașov va avea 18 tuneluri și va ajunge până la Cristian

QUOTE
Românii ar putea circula, peste câțiva ani, în sfârșit, pe autostrada Comarnic-Brașov (58km). Taxa de acces ar putea fi de 3 euro pentru autoturisme și 7,5 euro pentru autocare.

Autostrada Comarnic-Brașov, denumită și “Autostrada Zăpezii”, a fost primul mare proiect pe care autoritățile au anunțat că vor să il construiască prin parteneriat public-privat (PPP), însă toate încercările de până acum au eșuat. Lucrările la noua autostradă ar putea începe anul viitor. Recent, premierul Victor Ponta a declarat că în 2013 una din prioritățile Guvernului în domeniul infrastructurii rutiere o va reprezenta semnarea și începerea lucrărilor pentru tronsoanele de autostradă Comarnic – Brașov și Craiova – Pitești, scrie gazetabrasovului.ro.

În documentația CNADNR se arată că, de fapt, noua autostradă va ajunge până în zona localității Cristian. Tronsonul de autostradă Comarnic-Brașov se compune din două secțiuni: Comarnic-Predeal (în lungime de 36,2 km) și Predeal-Cristian (21,8 km). Traseul autostrăzii va cuprinde 18 tuneluri, cu o lungime totală de 2.890 de metri.

Finanțarea pentru autostradă de de 6,6 miliarde de lei. Pentru această sumă, concesionarul se va ocupa de obținerea finanțării, de proiectare, de obținerea avizelor, de construcția propriu-zisă, dar și de întreținerea ulterioară a autostrăzii. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2013, iar prețul ofertei va cântări în proporție de 75% în decizia de atribuire a contractului.


http://adevarul.ro/locale/brasov/autostrad...37b4/index.html

http://www.zf.ro/companii/constructii/doua...ocsani-10383244

http://www.max-media.ro/economie/autostrad...-licitatie.html

http://www.mesagerulhunedorean.ro/tronsonu...a-de-inaugurare

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=11250

http://www.cnadnr.ro/proiect_pcd.php?id=508

http://www.gandul.info/financiar/autostrad...oferii-10385104

http://www.zf.ro/eveniment/romstrade-firma...lventa-10384837

si cu ce utilaje dezapezesc altii soselele...
blink.gif sad.gif asta ca tot e sezonul...
Garett
"Brăila - Galați: 14,25 milioane de euro pe km"
WTF, o paveaza cu aur? e suficient s-o dubleze pe cea existenta si sa-i trantesca un "gard" pe mijloc!
vijelie
Nu uita de raul Siret.
george_scala_2004
Noi imagini IMPRESIONANTE cu cea mai lungă AUTOSTRADĂ suspendată din România

QUOTE
Lucrările la viaductul de la Aciliu, parte a tronsonului de autostradă Sibiu – Orăștie, au mai avansat și în luna decembrie, înainte de înrăutățirea vremii. Italienii de la Impregilo, cărora li s-a atribuit lotul trei din acest tronson de autostrdă, s-ar putea să aibă de furcă cu niște alunecări de teren în apropierea viaductului.

Construcția, în lungime de circa un kilometru și cu o înălțime maximă de 74 de metri, cât un bloc cu 20 de etaje, trebuie finalizată în aprilie anul viitor, asta dacă va permite vremea. 

Acesta este cel mai lung viaduct construit până acum în România. Autostrada va fi suspendată pe 12 piloni uniți de grinzi ce cântăresc 380 de tone fiecare.

Pe șantierul din lotul 3 al tronsonului de autostradă Sibiu – Orăștie, în lungime de 22 km, italienii de la Impregilo au angajat 100 de oameni. La sudarea și montarea traveelor viaductului de la Aciliu lucrează 35 de muncitori, dintre care opt italieni și restul români. Lucrările la acest lot au început în 20 iunie anul trecut, odată cu cele pentru întregul tronson Sibiu – Orăștie, și necesită o investiție de 142,7 mil. euro.

Tronsonul de autostradă Sibiu – Orăștie are o lungime de circa 82 de kilometri și va necesita investiții totale de 605 mil. euro, fără TVA, susținute în proporție de 85% de către Comunitatea Europeană și restul de 15% de către guvernul român. Tronsonul a fost împărțit în patru loturi: primul, în lungime de 24 km, a fost atribuit austriecilor de la Strabag, al doilea, de 19 km, consorțiului Straco – Studio Corona, al treilea, de 22 km, italienilor de la Impregilo și cel de-al patrulea, în lungime de 17 km, a fost atribuit consorțiului Astaldi – Euro Construct Trading 98 – Astalrom.

Acest tronson face la rândul său parte din Autostrada A1, parte a Coridorului IV pan-european de transport. La finalul lucrărilor, autostrada ar trebui să lege Bucureștiul de Pitești, Sibiu, Sebeș, Deva, Lugoj, Timișoara, Arad și Nădlac făcând legătura cu autostrada M43 din Ungaria, spre Seghedin.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...nia-175436.html

Autostrada A1 Timisoara Lugoj


Selina merge mai departe:
http://www.cnsc.ro/d/2012/decizie_4512.pdf

CNADNR: Buget de 1,4 miliarde lei in 2013. Ce se intampla cu proiectele de autostrada

QUOTE
Compania Nationala de Drumuri va aloca in aceasta iarna 250 milioane de lei pentru deszapezire iar bugetul de investitii al companiei pe 2013 urmeaza sa se cifreze la 1,4 miliarde lei.

O mare parte din acesti bani sunt destinati platilor pentru lucrarile efectuate in acest an.

Pe de alta parte, pana in 2016 Romania va finaliza intreg Coridorul IV, inclusiv Sibiu – Pitesti, a declarat Mircea Pop, directorul general al companiei, intr-un interviu Agerpres.

Tronsonul Sibiu - Pitesti va intra si el in lucrari  si se va face cu fonduri europene. “Acum, documentatia realizata de noi este la JASPERS, organismul de asistenta european pentru astfel de proiecte, pentru a fi verificata astfel incat sa puteam realiza studiul de fezabilitate necesar pentru a obtine finantarea. Cred ca la sfarsitul lui 2013, inceputul lui 2014 vom putea avea un constructor pe acest sector extrem de important”, a mai declarat Mireca Pop.

Intrebat daca pana la urma va fi realizata autostrada Comarnic - Brasov directorul general CNADNR a declarat ca in acest caz raspunsul tine de interesul bancilor, pentru ca va fi realizata in concesiune.

“Daca vom avea un astfel de interes, si suntem in discutii, atunci vom avea un nou consultant in martie -aprilie 2013, iar in decembrie 2013 am putea lansa licitatia de executie”, spune Mircea Pop.


http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii...tostrada-84039/
george_scala_2004
CNADNR are un buget de 1,4 miliarde de lei pentru investiții în 2013 (Interviu)

QUOTE
Compania Națională de Drumuri va aloca în această iarnă 250 milioane de lei pentru deszăpezire iar bugetul de investiții al companiei pe 2013 urmează să se cifreze la 1,4 miliarde lei, din care o mare parte sunt destinați plăților pentru lucrările efectuate în acest an. Pe de altă parte, până în 2016 România va finaliza întreg Coridorul IV, inclusiv Sibiu - Pitești. Despre proiectele de autostradă, dar și despre litigiile în care este implicată CNANDR, a vorbit Mircea Pop, directorul general al companiei, într-un interviu acordat AGERPRES.

AGERPRES: Când se va finaliza Coridorul IV pentru că în ultima vreme au existat rezilieri de contracte și repercusiuni în justiție împotriva celor care au utilizat eronat fondurile europene în acest proiect, așa încât obiectivul revine în atenția populației.
Mircea Pop: Coridorul IV va fi gata în 2016, iar tronsonul Sibiu - Nădlac, de care se vorbește atât de des în ultima vreme, în 2014, cu toate întârzierile și problemele de pe acest tronson. Pe tronsonul Nădlac - Arad, cel reziliat, vom avea un constructor în martie 2013, cel mai probabil, iar tronsonul Sibiu - Deva va fi gata undeva în vara anului 2013.

AGERPRES: Tronsonul Sibiu - Pitești va intra și el în lucrări, știm că România s-a luptat să introducă acest sector în finanțare europeană, mai ales că este un proiect destul de complicat, iar finanțarea este pe măsură.
Mircea Pop: Acest tronson se va face cu fonduri europene. Acum, documentația realizată de noi este la JASPERS, organismul de asistență european pentru astfel de proiecte, pentru a fi verificată astfel încât să puteam realiza studiul de fezabilitate necesar pentru a obține finanțarea. Cred că la sfârșitul lui 2013, începutul lui 2014 vom putea avea un constructor pe acest sector extrem de important.

AGERPRES: Sunt probleme referitoare la acest tronson care pot împiedica realizarea lui?
Mircea Pop: Avem nu mai puțin de 22 de obiecte protejate Natura 2000, iar pentru a realiza acest proiect sunt necesare o multitudine de avize, mai ales pe partea de mediu, și tocmai de aceea nu am dorit să începem demersurile pentru construcție înainte de a avea toate avizele necesare, pentru a evita blocări ulterioare ale lucrărilor, așa cum s-a mai întâmplat.

AGERPRES: Alături de proiectul Sibiu - Pitești, despre autostrada Comarnic - Brașov s-a discutat la fel de mult. Va fi până la urmă realizată?
Mircea Pop: Aici trebuie să vedem interesul băncilor, pentru că va fi realizată în concesiune. Dacă vom avea un astfel de interes, și suntem în discuții, atunci vom avea un nou consultant în martie -aprilie 2013, iar în decembrie 2013 am putea lansa licitația de execuție.

AGERPRES: Comarnic - Brașov face parte din Autostrada A3 cum a fost ea denumită. Avem, până acum, București - Ploiești, fără cei 6,5 kilometri de la centura Capitalei. Când vor fi gata și aceștia?
Mircea Pop: În martie 2013 vom avea toate terenurile predate, știți că au fost probleme mari, litigii, legate de exproprieri. De la momentul predării terenurilor, undeva în doi ani - trei ani va fi gata și această porțiune.

AGERPRES: Cere este suma pe care CNADNR o are alocată anul viitor?
Mircea Pop: Avem un buget de investiții de 1,4 miliarde lei, din care însă 500 milioane de lei reprezintă plăți pentru lucrări realizate în 2012. Anul viitor vom putea finaliza centura de Nord, pe o porțiune de 11 kilometri între DN 7 și DN 1 A, centura Cluj Est și Centura Suceava. Proiectele pe fonduri europene vor lucra în viteză maximă.

AGERPRES: Ați inaugurat Autostrada București - Constanța, mai exact tronsonul Medgidia - Cernavodă. Aici întârzierea a fost produsă de un contract care a fost reziliat, cu societatea Colas. Diferendul dintre CNADNR și compania franceză a fost stins?
Mircea Pop: E adevărat că am avut o întârziere aici, dar în cele din urmă proiectul a fost finalizat. E adevărat și că avem un litigiu cu cei de la Colas.

AGERPRES: În fiecare an, în prag de iarnă, apar problemele legate de deszăpezire. Ce sumă veți aloca în acest an pentru companiile care vor realiza aceste lucrări?
Mircea Pop: Anul acest vom avea cam aceeași sumă ca și în 2011. Este vorba despre 250 milioane de lei, chiar puțin sub anul trecut, când am cheltuit 277 milioane de lei pentru deszăpezire. Este un subiect în vogă să zic așa. Însă înainte de a arunca cu cifre astronomice, trebuie să realizăm că este posibil să nu plătim nici măcar această sumă, dacă vremea ne ajută. Cifrele vehiculate prin presă erau maximale, adică plafonul maxim de cheltuieli admise, având în vedere tiparul iernii din România nu se plătește niciodată valoarea maximă a contractelor, ci lucrările efectiv derulate.


http://www.agerpres.ro/media/index.php/eco...3-Interviu.html

Ce vrajeala are nea pop asta in el...nu o fis tiut ca sefu' al mare a taiat banii de investitii si le-a bagat in consum, pardon in salarii???

QUOTE
4. NOTĂ referitoare la limitele de cheltuieli reanalizate propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2013

Guvernul a primit Nota întocmită de Ministerul Finanțelor Publice în care se arată că vor crește în 2013:
• Cheltuielile de personal cu 1,8 miliarde lei, pentru a se asigura revenirea la nivelul salariului existent în 2010
• Cheltuielile pentru cofinanțarea fondurilor europene cu 2,7 miliarde lei
• Transferurile pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu 3,2 miliarde lei
• Dobânzile cu 0,4 miliarde lei, datorită creșterii datoriei publice
Pentru a se asigura creșterile prevăzute mai sus este necesară reducerea altor cheltuieli, după cum urmează:
• Bunurile și serviciile se reduc cu 0,7 miliarde lei
• Subvențiile se reduc cu 0,4 miliarde lei
• Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se reduc cu 1,9 miliarde lei
• Cheltuielile de capital se redc cu 1,2 miliarde lei


http://gov.ro/informatie-de-presa-privind-..._l1a118918.html
IsNa
Da' ce definitie a dat omul ala pt "drum expres" biggrin.gif

Intre noi, un drum expres e un drum ce nu trece pein localitati, nu are intersectii sau treceri de cale ferata la nivel, nu are semafoare si treceri de pietoni si nu e autostrada. Poate fi cu oricate benzi pe sens, si poate avea sensurile despartite sau nu. In general, chiar daca are in principal 1 banda pe sens, se fac cel putin tronsoane cu banda de depasire, eventual alternativ pt. o directie si cealalta.
Dar important e sa nu treaca prin localitati si sa nu se intersecteze simplu cu alte drumuri (sub- sau supratraversare, cu bretele si benzi de accelerare si incetinire. Se circula mai incet decat pe autostrazi, dar e diferenta de la cer la pamant fata de DN-urile obisnuite care trec prin toate satele.
george_scala_2004
Suntem aproape de cea mai scumpă autostradă din România: VA COSTA 27 DE MILIOANE DE EURO/KM blink.gif

QUOTE
Lucrările la Autostrada Sibiu - Pitești încep în 2013, dacă Comisia Europeană aprobă introducerea acestui tronson, care va necesita investiții importante, în programul de finanțare europeană, a declarat Mircea Pop, director general la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

"Acest tronson se va face cu fonduri europene. Acum, documentația realizată de noi este la JASPERS, organismul de asistență european pentru astfel de proiecte, pentru a fi verificată astfel încât să puteam realiza studiul de fezabilitate necesar pentru a obține finanțarea. Cred că la sfârșitul lui 2013, începutul lui 2014 vom putea avea un constructor pe acest sector extrem de important", a declarat Mircea Pop, într-un interviu pentru Agerpres.

Autostrada Pitești - Sibiu, care nu a fost prinsă cu finanțare în Programul Operațional Sectorial Transporturi 2007 - 2013, va fi finanțată prin programul 2014-2020, iar asistența tehnică pentru pregătirea proiectului va fi asigurată tot din fonduri ale Uniunii Europene.

Tronsonul de autostradă Pitești - Sibiu, cu o lungime de 116,64 kilometri, face parte din Coridorul IV Paneuropean. Valoarea estimată a proiectului, așa cum apare ea pe site-ul CNADNR, este de 3,246 miliarde de euro (27,8 milioane de euro pe km), costurile fiind atât de mari din cauza faptului că autostrada traversează munții. O treime din lungimea acesteia presupune viaducte și tuneluri.

Totuși, este posibil ca după refacerea studiului de fezabilitate prețul valoarea estimată a proiectului să mai scadă. De asemenea, este posibil ca la licitație să fie adjudecat un preț pe km mai mic.

Autostrada Sibiu - Pitești a avut inițial termenul de începere anul 2007 și termenul estimat de finalizare anul 2008.

Ministerul Transporturilor ia în considerare în prezent trei variante prin care să traverseze munții cu o autostradă, Comarnic-Brașov, Sibiu-Pitești și Târgu-Mureș - Iași. Deocamdată însă pentru niciunul dintre cele proiecte nu există o finanțare sigură, dar ministerul se gândește la fonduri europene pentru Sibiu-Pitești și parteneriat public-privat pentru Comarnic-Brașov.

"Autostrada Sibiu-Pitești în parteneriat public-privat nu este un proiect bancabil. Sibiu-Pitești are un sfert din traficul de pe Comarnic-Brașov și costă de patru ori mai mult, pentru că trece prin munți, printr-o porțiune destul de dificilă. Încercăm să o construim pe bani europeni, cred că e singura soluție", a explicat Valentin Stoica, directorul general al firmei de proiectare și consultanță Search Corporation, pentru zf.ro.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...o-pe-km-17.html

Stoica, Search Corporation: Prima autostradă prin munți care trebuie construită este Comarnic-Brașov. Sibiu-Pitești e de patru ori mai scumpă

QUOTE
Autostrăzile București-Brașov, Craiova-Pitești și centura la standard de autostradă a Capitalei se numără printre șoselele pe care traficul le cere "disperat" de ani de zile, consideră Valentin Stoica, directorul general al firmei de proiectare și consultanță Search Corporation.
Autostrada care ar trebui să fie prioritară în acest moment pentru Ministerul Transporturilor este Comarnic-Brașov, șosea ce traversează Carpații Orientali și care pe viitor, integrată la autostrada București-Brașov, ar putea aduce beneficii importante României, a apreciat Valentin Stoica, directorul general al firmei de proiectare și consultanță Search Corporation, prezent ieri la ZF Live. El lucrează de 11 ani în cadrul Search Corporation, companie controlată de omul de afaceri Michael Stanciu, care a participat la o serie de proiecte importante de autostrăzi, printre care și recent finalizata Cernavodă-Constanța.
"Pentru noi este evident de foarte mulți ani încoace că România nu are absolut nicio șansă să-și construiască o rețea primară de autostrăzi de 2.000-2.500 de kilometri fără un aport de fonduri din zona privată. Sper să reușim măcar în ceasul al doisprezecelea să pornim programul de parteneriat public-privat. Sunt autostrăzi pe care traficul le cere disperat de ani de zile, iar București-Brașov este cap de afiș", a spus Valentin Stoica.
Totodată, reprezentantul Search Corporation a arătat că alte două șosele ce ar trebui să fie prioritare pentru Ministerul Transporturilor sunt centura la standard de autostradă a Bucureștiului, dar și autostrada Craiova -Pitești.
Ministerul Transporturilor ia în considerare în prezent trei variante prin care să traverseze munții cu o autostradă, Comarnic-Brașov, Sibiu-Pitești și Târgu-Mureș - Iași. Deocamdată însă pentru niciunul dintre cele proiecte nu există o finanțare sigură, dar ministerul se gândește la fonduri europene pentru Sibiu-Pitești și parteneriat public-privat pentru Comarnic-Brașov. Inițial, s-a luat în considerare și varianta parteneriatului public-privat pentru Sibiu-Pitești.
"Autostrada Sibiu-Pitești în parteneriat public-privat nu este un proiect bancabil. Sibiu-Pitești are un sfert din traficul de pe Comarnic-Brașov și costă de patru ori mai mult, pentru că trece prin munți, printr-o porțiune destul de dificilă. Încercăm să o construim pe bani europeni, cred că e singura soluție", a explicat Valentin Stoica.
Pe de altă parte, autostrada Comarnic-Brașov este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri ale Ministerului Transporturilor, în condițiile în care a fost la un pas de a fi construită în parteneriat public-privat, dar pe ultima sută de metri cele două firme care urma să o realizeze - Vinci și Aktor - s-au răzgândit. Costul de oportunitate al nefinalizării autostrăzii București-Ploiești este de circa 50 de milioane de euro pe an, potrivit unui studiu realizat de ING și citat de reprezentantul Search Corporation. "Extrapolând, să zicem că pentru București-Brașov costul de oportunitate ar fi de 150 de milioane de euro pe an. Au trecut 10 ani deja de când vorbim de această autostradă, o mai făceam o dată până acum."
Stoica a arătat că pentru a derula un parteneriat public-privat în infrastructura rutieră, România trebuie să înțeleagă că va sta la masa de negocieri cu unii dintre cei mai buni bancheri, consultanți și constructori din lume, cu experiență în derularea unui proiect de acest tip pe câteva zeci de ani. "Nu va veni nimeni niciodată să bage aproape 4 miliarde de euro într-un proiect cu o medie zilnică anuală de 16.000 de vehicule, așa cum este Sibiu-Pitești. Sibiu-Pitești nu e bancabil, este fezabil, dar nu bancabil pentru parteneriat public-privat", a spus Stoica.
Parteneriatul public-privat se referă la proiectarea, construirea, operarea și întreținerea pe o perioadă de câteva zeci de ani, iar costurile de construcție în acest tip de proiect sunt comparabile cu cele pentru construcția de șosele din bani publici, fie împrumutați, fie din fonduri europene. "Atunci când construcția este însă în mâna celui care are și sarcina să o întrețină și să o opereze timp de 30 de ani, e mult mai bine făcută. El se gândește și la ce va urma", a explicat Valentin Stoica.
Criza din ultimii ani a pus Search Corporation în situația de a-și diversifica portofoliul de servicii, dar și de a se extinde pe alte piețe, pentru a putea minimiza dependența de un singur client, și anume Ministerul Transporturilor. "Am dezvoltat zona de clienți primării, am făcut studii de trafic, proiecte de urbanism, am intrat și în zona de construcții civile, anvelopări de blocuri, aeroporturi. Deja lucrăm în Republica Moldova și suntem destul de avansați în semnarea unui contract de proiectare a unei autostrăzi importante într-o țară fostă sovietică", a spus Valentin Stoica.
Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 11,7 milioane de euro, potrivit Ministerului de Finanțe, iar pentru anul 2012 Valentin Stoica estimează un business total în ușoară creștere, până la 12-13 milioane de euro.
El a precizat că în ultimii ani pe piața pe care activează Search Corporation a existat o concurență fără precedent, coroborată cu practica prețului cel mai mic. "Asta e una dintre cele mai mari nenorociri ale pieței românești de proiectare și supervizare din ultima vreme. E ca și când te-ai duce la cel mai ieftin doctor. Proiectarea reprezintă 3-5% din valoarea investiției. Când faci procedura de licitație pe prețul cel mai scăzut, posibil să economisești 0,5% din valoarea totală de investiție. Un proiect prost îți poate genera însă costuri cu 30% mai mari la costul de construcție-investiție", a explicat reprezentantul Search Corporation.
În opinia sa, România nu își poate permite să nu aibă autostrăzi, iar inaugurarea a circa 150 de kilometri pe an în următorul ciclu electoral este realistă.
Pe de altă parte, Stoica a precizat că privește cu destul de mult pesimism anul 2013. "Anul 2013 se vede groaznic, venim răniți și șchiopătând după 3-4 ani de criză cumplită (…). Intrăm într-un an când alegerile abia au avut loc, în care ne așteaptă numirea unui guvern, sper din prima, aprobarea bugetului. Prima licitație (pe infrastructură - n.red.) va veni poate în februarie, depunerea ofertelor în martie, atribuirea în aprilie-mai, prima predare în luna iulie. Mi-e frică să ma gândesc când va fi prima încasare", a spus Stoica. El a adăugat că în 2013 va continua șirul de insolvențe și falimente din industria construcțiilor, lucru care nu este neapărat rău, având în vedere că se cerne piața. "Aș fi preferat însă să se cearnă pe criterii profesionale și nu pe blocaje financiare, artificiale".
"Regii asfaltului dau de lucru la mii de oameni"
"Să nu credeți că în Franța au construit italienii autostrăzi sau în Italia spaniolii"
Valentin Stoica a arătat că apelativul de "regi ai asfaltului", așa cum au fost denumiți în ultimii ani oameni de afaceri precum Dorinel Umbrărescu, de la firma Spedition UMB, Nelu Iordache de la Romstrade sau Costel Cășuneanu de la PA&CO International, este unul cu tentă "răutăcioasă" și că în realitate constructorii cu acționariat local au un rol important în economie, în contextul în care dau de lucru la mii de angajați și în unele cazuri reușesc să termine contractele chiar înainte de termen.
"Eu am o problemă cu eticheta «regii asfaltului», care mi se pare ușor răutăcioasă. Oamenii aceștia dau mii de locuri de muncă în România, plătesc taxe la statul român, câștigă de pe primul loc licitațiile, termină cu nouă luni mai repede o autostradă (este vorba de firma Spedition UMB, controlată de Dorinel Umbrărescu, care a finalizat autostrada Timișoara-Lugoj, lot 1, înainte de termen - n. red.)", a spus Stoica. Totodată, el a apreciat că România trebuie să-și promoveze industria și firmele locale, la fel cum o fac și alte state.
"Hai să nu îi demonizăm (pe constructorii români - n. red.), pentru că sunt ai noștri. Să nu credeți că în Franța au construit italienii autostrăzi sau în Italia spaniolii. Toate țările au avut grijă să își crească industria proprie, ca atunci când își termină programul (de construcție de șosele - n.red.) firmele acestea să se ducă în țări ca România. Poate vom ajunge și noi în Africa, în Asia sau în America de Sud, pentru a aduce bani înapoi în țara noastră. Trebuie să ne iubim mai mult industria proprie", a explicat reprezentantul Search Corporation.


http://www.zf.ro/eveniment/stoica-search-c...scumpa-10373624

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...postcount=12403 wub.gif

De la anul vom plăti dacă vrem să circulăm pe unele drumuri. Care sunt tronsoanele pe care CNADNR vrea să introducă taxă

QUOTE
Șoferii care vor circula pe autostrăzile București-Pitești, București-Constanța, precum și pe centura de sud a Bucureștiului, care va avea regim de autostradă și care urmează să fie construită în regim de concesiune, vor trebui să plătească o taxă de utilizare.

În total, Compania Națională de Autostrăzi ia în considerare introducerea taxării pe circa 360 de kilometri de autostrăzi, după cum reiese din datele de la companie.

Informația apare în anunțul CNADNR de lansare a procedurii de licitație - dialogul competitiv - pentru concesionarea autostrăzii Centura de sud a Bucureștiului (48 km), "la pachet", cu operarea și întreținerea autostrăzilor București-Constanța și București-Pitești.

Valoarea estimată a întregului contract este de 9,06 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de euro, fără TVA.

De altfel, și în cazul autostrăzii Comarnic-Brașov (58km), pe care compania națională de autostrăzi a relansat-o în aceste zile și care ar urma să fie construită tot prin concesionare, se menționează introducerea unui tarif de utilizare a autostrăzii.

Tarifele de utilizare pentru toate aceste autostrăzi ar putea varia între 3 euro pentru autoturisme și 7,5 euro pentru autocare.

În prezent, pe autostrada A2, în apropierea localității Fetești, există o stație de colectare a tarifelor de utilizare a autostrăzii.

Cum va arăta centura București Sud

În afară de a dota cu stații de taxare și sisteme ITS (sisteme inteligente de transport n.n.) autostrăzile București-Pitești și București-Constanța, concesionarul va trebui să obțină finanțare și să construiască centura de sud a Capitalei, se arată în anunțul publicat de CNADNR.
Viteza maximă de circulație pe centura de sud a Bucureștiului va fi de 120 km pe oră și 140 km pe oră.

Tipul procedurii pentru selectarea concesionarului este dialogul competitiv, la fel ca și în cazul autostrăzii Comarnic-Brașov.

Traseul autostrăzii centura de sud a Bucureștiului se desfășoară la o distanță variind între 1 și 6 km față de șoseaua de centură existentă, în exteriorul acesteia, se menționează în datele de la compania națională de autostrăzi.

Autostrada va fi dotată cu patru parcări de scurtă durată.

La fel ca și în cazul Comarnic-Brașov, în cadrul procedurii de dialog competitiv a fost limitat numărul de operatori economici care vor fi invitați să prezinte oferte sau să participe la "între 3 și 5 agenți economici".

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 28 ianuarie 2013.


http://www.gandul.info/financiar/de-la-anu...a-taxa-10389180

Garett
QUOTE(vijelie @ 13 Dec 2012, 11:54)
Nu uita de raul Siret.
*


Exista pod, culmea ala chiar are "gard" pe mijloc!

Faza e ca din ce vad pe site astia vor musai sa sparga niste bani de fapt!
http://www.cnadnr.ro/docs/proiecte/harti/1_braila.jpg
Adica alt pod, alte exproprieri etc. Spaga rulz big time!
vijelie
Nu esti primul care critica asa ceva:

"Compania Națională de Autostrăzi și Drumui Naționale a chletuit peste 50 de milioane de euro pe studii de fezabilitatea pentru drumuri expres, pe perioada când această instituție a fost condusă de Mihai Grecu. Cu toate acestea, respectivele studii au o perioadă de valabilitate de numai doi ani și, mai mult de atât, respectivele drumuri nu vor fi construite niciodată deoarece UE nu confinațează asemenea proiecte, iar România pur și simplu nu are bani să investească în ele.
Astfel, în perioada 2007-2008, CNADNR a semnat șase contracte pentru demararea unor proiecte de construțtie a drumurilor expres, pentru care a alocat peste 50 milioane de euro pe studiile de fezabilitate, pentru tronsoanele Sibiu- Făgăraș, Arad-Oradea, Turda-Sebel, Pitești-Craiova, Petea-Satu Mare-Baia Mare li Brăila-Galați, scrie Gardianul.
Pe lângă inutilitatea unor asemenea studii, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor acuză că drumurile au fost suprabugetate, pentru ca societățile în cauză să primească mai mulți bani, având în vedere că se practică un preț de circa 10% din valoarea totală a construcțiilor pentru studiul de fezabilitate. În acest sens se dădea exemplul drumului dintre Arad și Oradea, de 115 kilometri, pentru care s-au plătit 9 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate, lista de cantități și consultanță, în condițiile în care un preț normal ar fi fost de 3 milioane de euro.
?Nu se poate ca un drum expres să coste peste un miliard de euro. Un kilometru de drum expres nu poate să coste mai mult de 2-3 milioane de euro. Fosta conducere a Companiei de Autostrăzi a calculat construcția unui kilometru de drum expres la aproximativ 10 milioane de euro?, declarau reprezentanți din Ministerul Transporturilor." (Antena 3, 23 Feb 2009)

http://www.antena3.ro/romania/drumuri-expr...site-65439.html

Garett
Mda, sincer, mi se pare o idiotenie.
Asa la o prima vedere, de nespecialist dar din zona:
1. Pare sa inceapa din valea de dinainte de Movileni. (NB: Harta e de cenzurat, fa si tu o pomana si spune-le astora ca s-a inventat Autodesk Map -ul! Parca-i desenata de Dorel cu creta in fata blocului!) Intre valea aia si Siretul e triajul de la Barbosi, ori il desfiinteaza, lol, ori fac un pod ca la nebuni care sa treaca si peste triaj.
2. Zona aia de pe malul Siretului este inundabila in draci, chiar si intr-o primavara "normala" nu zic de inundatiile alea de acum vreo 2-3 ani, deci drumul trebuie facut pe un dig, care nu exista.
3. Traficul greu dinspre Tecuci care trece acum pe podul de la Sendreni va trebui sa urce si panta de la Movileni, total inutil si cam aiurea pe timp de iarna.
4. Nu-mi dau seama prea bine unde iese, cred ca intersectia dintre centura Brailei si sos. Baldovinesti, probabil Dragos stie mai bine, da' pe acolo din cate stiu sunt destule firme, silozuri etc. Ce fac, ii expropiaza pe aia?

Dpmdv sunt pur si simplu bani aruncati, cand ai deja 2 drumuri, in loc sa largesti unul din ele trantesti pur si simplu unul de-amboulea intre ele. OK, ha sa zicem ca soseaua prin Vadeni trece prin localitate. Dar digul ce are? Il dublezi, il ranforsezi pentru trafic greu, il leaga de centura Brailei si gata.
vijelie
Legat de costuri... comparatia cu autostrada Transilvania este fortata pt ca se compara o estimare (facuta de cine? cand?) cu o valoare certa, rezultata in urma unui contract in care partea romana avea 2 "drepturi": sa puna la dispozitie terenul si sa plateasca lucrarile.
aphophis
QUOTE(Garett @ 14 Dec 2012, 13:19)
Exista pod, culmea ala chiar are "gard" pe mijloc!

Faza e ca din ce vad pe site astia vor musai sa sparga niste bani de fapt!
http://www.cnadnr.ro/docs/proiecte/harti/1_braila.jpg
Adica alt pod, alte exproprieri etc. Spaga rulz big time!
*




adica pontel si cacarau vor sa fure din banutii vaduvelor si a oamenilor saraci? smile.gif))
Ampt
Stadiul șantierelor de autostrăzi în România !

http://www.zf.ro/business-construct/cine-c...e-euro-10394260
george_scala_2004
Autostrazi construite pe banii constructorilor. CNADNR le datoreaza aproape 1 miliard de lei

QUOTE
Majoritatea autostrazilor finalizate in acest an, dar si unele drumuri nationale, au fost construite, in mare parte, pe banii construcorilor, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) anregistrand catre acestia, la 26 noiembrie, datorii totale de 963,4 milioane lei.

Potrivit Newsin, cea mai mare datorie, de circa 230,8 milioane lei, era catre Astaldi. Astfel, italienii aveau de recuperat 158,5 milioane lei pentru tronsonul Cernavoda - Medgidia (A2), 33,7 milioane lei pentru tronsonul Medgidia-Constanta (A2), 24,2 milioane lei pentru reabilitarea DN66 Petrosani-Baru si 14,2 milioane lei pentru reabilitare DN79 Arad-Oradea.

Spaniolii de la FCC Construccion aveau de recuperat, la 26 noiembrie, 150 milioane lei astfel: 63,8 milioane lei pentru autostrada de centura a municipiului Constanta (A4), 61,7 milioane lei pentru reabilitarea DN1C, Dej-Baia Mare, precum si 24,3 milioane lei pentru autostrada Timisoara - Arad.

In ceea ce priveste Spedition UMB, firma detinuta de Dorinel Umbrarescu, aceasta avea de incasat, la 26 noiembrie, 94,7 milioane lei pentru lucrarile prestate in cadrul reabilitarilor pe DN12 si DN15.

Datoriile CNADNR catre Euroconstruct Trading '98 (controlata de Dan Besciu si Sorin Vulpescu) pentru lucrarile la autostrada Bucuresti - Brasov se ridicau la 93,2 milioane lei.

De asemenea, datoriile catre americanii de la Bechtel care lucreaza inca la tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, parte din Autostrada Transilvania, se ridicau la aproximativ 182 milioane lei.


http://www.finantistii.ro/transporturi-inf...rd-de-lei-76432

Autostrada Transilvania s-a împotmolit. Ofertele pentru tronsonul Gilău – Nădășel vor fi reevaluate

QUOTE
Proiectul Autostrăzii Transilvania, pe porțiunea Gilău – Nădășel, se blochează din nou. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor obligă CNADNR-ul să reevalueze oferta Spedition UMB – Tehnostrade, desemnată inițial câștigătoare.

Lucrările la autostradă s-au oprit de câțiva ani buni.

Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe porțiunea Gilău - Nădășel, de pe Autostrada Transilvania, a fost adjudecată de consorțiul Spedition UMB - Tehnostrade. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) tocmai se pregătea să semneze pentru atribuirea contractului, însă asocierea Selina, Doprastav AS și Sodi Construcții a depus contestație, cerând anularea deciziei prin care consorțiul Spedition - Tehnostrade a fost desemnat câștigător. CNSC a dat, în parte, câștig de cauză asocierii conduse de Selina, astfel că CNADNR are acum obligația să reevalueze atât oferta câștigătoare cât și pe cea depusă de contestatari.

Oferta consorțiului Spedition UMB - Tehnostrade pentru proiectarea și construcția Autostrăzii Transilvania, Sector 3A1, Gilău - Nădășel (8,7 km) va fi reevaluată, conform deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). După finalizarea procedurii de evaluare a ofertelor societăților care au participat la licitație, CNADNR a desemnat câștigătoare oferta Spedition UMB - Tehnostrade, în valoare de 258.199.052 lei (fără TVA). Asocierea Selina, Doprastav AS, Sodi Construcții a depus însă contestație la CNSC și obținut câștig de cauză, în parte. Selina a solicitat anularea deciziei CNADNR privind rezultatul procedurii de atribuire, precum și obligarea CNADNR la reevaluarea propriei oferte, cu consecința declarării acesteia drept conformă și admisibilă. De asemenea, Selina a cerut ca și oferta desemnată câștigătoare să fie reevaluată. Nu în ultimul rând, Selina avea pretenția să fie desemnată câștigătoare a acestui contract, lucru pe care, însă, CNSC l-a respins. În schimb, CNSC a aprobat argumentele privind delcararea ofertei Selina drept conformă și admisibilă.
În consecință a dispus ca CNADNR să reia etapa de reevaluare a ofertelor. "De regulă, în astfel de proceduri sunt respectate deciziile CNSC. Prin urmare se va trece la reevaluarea ofertelor, urmând să fie anunțat cine va câștiga contractul pentru lucrările la autostradă pe acest tronson, Gilău - Nădășel", a explicat directorul subsidiarei CNADNR la Cluj, Eugen Cecan. Deși au fost înscrise mai multe firme și consorții în licitația pentru atribuirea acestui contract, cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar a fost depusă de consorțiul Spedition UMB - Tehnostrade. Reprezentanții acestui consorțiu s-au angajat să finalizeze lucrările de proiectare în șase luni, iar pe cele de execuție în 18 luni, la prețul de 258.199.052 de lei, fără TVA. Garanția pentru lucrări ar urma să fie asigurată pentru o perioadă de 48 de luni. Se estimează că indiferent de modul în care se va soluționa licitația, lucrările în cadrul acestui tronson de 8,7 km, vor demara din primăvara anului viitor. "Planurile sunt chiar mai mari. Pe de-o parte ne dorim să înceapă lucrările pe acest tronson, Gilău - Mihăiești și chiar să fie continuate, în regim de credit furnizor, pe tronsonul Nădășel - Mihăiești și Mihăiești - Surplacu de Barcău", a spus șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Eugen Cecan.


http://ziuadecj.realitatea.net/administrat...te--103332.html

nokia_6260
A fost desemnat ca ministru al transporturilor liderul PNL Iasi,Relu Fenechiu,sunt curios ce gogosi se vor mai vinde populatiei in legatura cu autostrada Ungheni-Iasi-Targu Neamt-Targu Mures smile.gif
Macar de-ar termina complet in 2016 Sibiu-Nadlac unsure.gif
vijelie
Studiul de fezabilitate e gata, in teorie poate fi lansat in licitatii.
Ma rog, despre detalii minore gen finantare nu e cazul sa ne punem intrebari.
george_scala_2004
Ce AUTOSTRĂZI vor fi inaugurate anul viitor

QUOTE
După ce anul acesta România a trecut de pragul de 500 kilometri de autostradă, anul viitor au termen de finalizare mai multe contracte încheiate în vara anului 2011, însă ne vom putea bucura de noi kilometri de autostradă numai dacă viitorul Guvern Ponta va găsi fondurile necesare pentru continuarea proiectelor.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), în prima parte a anului viitor au ca termen de finalizare proiecte care însumează aproape 180 de kilometri.

Partea proastă este că unii constructori au anunțat deja că nu pot termina lucrările la termen și au cerut suplimentarea fondurilor din cauza unor alunecări de terenuri sau alte motive.

Cel mai avansat proiect este Deva-Orăștie, cu o lungime de 32,5 km, și care are ca termen de finalizare luna februarie 2013. Constructorii au realizat mare parte din lucrări, o porțiune de aproape 15 kilometri fiind deja finalizați, însă nu au mai fost dați în circulație, deși autoritățile au anunțat că acest lucru este posibil în prima jumătate a lunii decembrie.

Inaugurările din 2013 depind de cât de lungă e iarna

Nici la celalte proiecte care au ca termen de finalizare luna aprilie a anului viitor, autoritățile nu mai sunt sigure că vor fi inagurate conform calendarului anunțat. “Au apărut unele probleme, iar pentru rezolvarea lor e nevoie de un acord de la Bruxelles”, ne-au declarat reprezentanți ai Companiei de Drumuri.

Aceștia au devenit mai sceptici acum în ceea ce privește deschiderea circulației pe cei 180 de kilometri. Motivul? “Sunt mai mulți factori. În primul rând este vorba de fondurile alocate, așteptăm să se aprobe bugetul și abia apoi putem confirma, iar în al doilea rând este vorba de vreme”, ne-au explicat reprezentanți ai CNADNR.

Potrivit acestora, dacă vom avea o iarnă grea care se va întinde până în martie, atunci constructorii nu se vor putea încadra în termen. În ceea ce privește autostrada Transilvania, finalizarea celor 65 de kilometri de la Suplacu de Barcău la Borș, tronson pe care a rămas compania Bechtel, reprezentanții CNADNR spun că “dacă vor fi bani în bugetul CNADNR, atunci se vor desfășura lucrări“.

Proiect (km) termen finalizare

Deva-Orăștie (32,5)    februarie 2013
Orăștie-Sibiu Lot 4 (16)    aprilie 2013
Orăștie-Sibiu lot 3 (22)    aprilie 2013
Orăștie-Sibiu lot 2 (19,7)    aprilie 2013
Orăștie-Sibiu lot 1 (24)    aprilie 2013
Lugoj-Deva lot 1(27,4)    aprilie 2013
Nădlac-Arad lot 2 (16,6)    aprilie 2013
Nădlac-Arad lot 1 (22,2)    aprilie 2013 (contract reziliat, urmează o nouă licitație la începutul anului)
Suplacu de Barcău-Borș (64,25)    decembrie 2013   


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...tor-175678.html

http://www.economica.net/250-de-km-noi-de-...-lor_40833.html

http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...tor-175678.html blink.gif

QUOTE
Premierul Victor Ponta a declarat aseară la un post de televiziune că proiectele de autostradă care vor fi demarate anul viitor sunt Craiova-Pitești, Comarnic-Brașov și Suplacu de Barcău-Borș.


http://www.capital.ro/detalii-articole/sti...tri-175680.html

http://www.infrastructura.info/?articol=Au...rticol6357.html

http://ziuadecj.realitatea.net/administrat...te--103332.html sad.gif

http://www.turnulsfatului.ro/18358/constru...dash-sibiu.html

http://www.zf.ro/eveniment/cat-mai-intarzi...e-gata-10397879

http://www.vrn.ro/probleme-pe-drumul-europ...spat-reabilitat radmasa.gif

http://www.antena3.ro/romania/cum-ne-batem...are-196561.html

http://www.infrastructura.info/?articol=Ac...rticol6361.html radmasa.gif

http://www.oradesibiu.ro/2012/12/14/lucrar...-per-kilometru/ ohmy.gif

http://www.emaramures.ro/Stiri/76292/MAI-M...re-Zalau-VIDEO- sad.gif wacko.gif ohmy.gif

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13807...biu-pitesti.htm







This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.