Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ungaria
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29
bh07xyk
M-ai facut curios asa ca m-am dus pe fir.... asa este, in teorie "cineva" si-ar putea cumpara vignete de Hu cu banii tai. Probleme: tre' sa stie infrastructura lor de securitate, tre' sa stie cand si unde sa sniffaleasca si, probabil cel mai important, toate vignetele care le-ar vinde ar avea numarul TAU de inmatriculare smile.gif)
namidee
Uite, ca la partea cu numarul meu de inmatriculare nu m-am gandit smile.gif. Oricum, le-am lasat un mesaj alora sa-si faca site-ul cum trebuie.

LE. Un posibil "intruder" nu trebuie sa le stie arhitectura de securitate, trebuie doar sa fie pe fir intre calculatorul meu si serverul lor, atat si nimic mai mult.
Forestman
Plata nu se face numai pe baza user-ului\password. O data ce ai intrat in pagina celor de la OTP Bank, prin care se face practic plata, procedura este aprox. identica ca si la alte site-uri recunoscute in Europa pt. tranzactii online (nu pot sa dau numele lor ... publicitate).
In concluzie NU CRED ca ar fi ceva nesigur (sau mai putin sigur decat altele).

Numai bine!!

namidee
Doua chestiuni:

- Cum nu m-am inregistrat, pot doar sa iau de bun ceea ce scriu ei: "After Bankcard registration you will be pay for services with your password". Mie asta imi zice ca trebuie doar sa introduc user/pass si se face plata

- Ca sa-ti dai seama daca o pagina este securizata sau nu, uita-te la adresa paginii. Daca incepe cu "https://" e securizata, iar daca incepe cu "http://" nu e.
kaspersky
io cred ca sinteti speriati de bombe radmasa.gif Inregistrarea cardului se face la www.otpbankdirekt.hu, acolo iti definesti si o parola pt. folosirea ulterioara a cardului iar conexiunea e securizata.
Forestman
Pagina incepe cu https://!!!!
namidee
Cu https:// incepe aia in care dai datele cardului, nu aia in care te loghezi. Si daca o sa citesti bine in aia in care dai datele cardului (tocmai mi-am facut un cont fantoma sa le dau o adresa de email pe care n-o s-o folosesc neam) scrie acelasi lucru, c-o sa platesti doar pe baza parolei, adica pe baza unei informatii NESECURIZATE la care oricine-i interesat poate avea acces. Mai mult, avand in vedere ca logarea ti-o cer abia la pasul 3 (dupa ce ai dat datele masinii) am vaga impresie (n-o sa le dau datele cardului, deci nu pot merge mai departe) ca nu retin si numarul de inmatriculare al masinii, astfel incat posesorul de user/pass poate cumpara vigneta pentru diferite masini (nr. de inmatriculare). Cu alte cuvinte, daca cineva face rost de parola mea (lejer pe o conexiune nesecurizata), acel cineva poate (teoretic) vinde vignete pe sub mana platind cu cardul meu.
In fine, discutia s-a intins mai mult decat era cazul. Eu unul nu le dau datele cardului pana nu-si fac site-ul ca lumea. Prefer sa fiu mai degraba maniac cu securitatea datelor mele decat sa plang dupa aia. Care aveti de gand sa nu faceti ca mine, o faceti pe barba voastra.
kaspersky
Intr-adevar celor care sint neatenti, au oaresce dubii ca datele lor ar fi folosite de alte persoane in scopuri malefice le recomand sa renunte la carduri sau sa le lase la banca in seif(vezi doamne si la benzinarie ti-l poate clona daca nu esti atent).
Pentru cei care nu sufera de angoase de acest gen si sint atenti, le recomand sa foloseasca site-ul respectiv linistiti ca e secure. Pentru cei care au deschis aparatele mai tirziu: usernamele si parola de pe ppo.hu e una (si intr-adevar conexiunea nu este securizata), la inregistrarea cardului la otpbankdirekt.hu (pagina unde introduci numarul cartii de credit si definirea unei parole atasate cardului respectiv, deci fara parola aia nu poti plati cu cardul respectiv, parola respectiva nu are nici o legatura cu parola userului de pe ppo.hu) cit si la efectuare platilor conexiunea este securizata!!!!
namidee
Sezi bland, ca si eu mi-s dependent de online banking. Cateva intrebari la dumneata, ca utilizator al site-ului respectiv, daca l-ai folosit dupa ce au introdus notiunea de user/pass:

- trebuie sau nu trebuie sa introduci datele cardului de fiecare data cand cumperi vigneta?
- iti apar au ba datele cardului automat la pasul 3, dupa modelul amazon?
kaspersky
1. dupa ce ti-ai inregistrat cardul nu mai trebuie sa introduci datele cardului, ti se cere doar parola pe care ai definit-o pt. cardul respectiv
2. nu-ti apar datele cardului la nici un pas
namidee
Cu alte cuvinte, daca unul iti stie parola poate plati fara numar fara numar... Mersi fain de confirmare.
kaspersky
si de unde naiba sa-ti stie parola? Exact cum ar pune mina pe parola ar putea sa puna mina si pe datele cardului! icon_mrgreen.gif Deci cam tot aia ar fi!
bh07xyk
Eu aic ca ne putem opri foarte bine aici cu discutia asta. Nu ca n-ar fi interesanta, cine nu-i obsedat de banii lui?, dar nu ajuta cu nimic in topicul asta o pagina de posturi cu securitatea tranzactiilor pe net. Eventual un topic la diverse cu trimitere de aici pentru cei ingrijorati?
cmandrei
Exact. smile.gif
b76bgaarh
dar ce are daca o cumperi de la petromul de dupa granita???? nu mai gasesti acolo vigneta ca nu intelg moda asta cu cumparatul de pe net???

ps trebuie sa fiu in hungaria intre 2 si 10 ianuarie..... daca nu se mai gaseste la petromul dupa nadlag va rog sa imi spuneti...
kaspersky
singura problema apare in cazul in care vrei sa cumperi vigneta cu o moneda diferita de HUF, atunci baietii ti-o vind la un alt pret (mai mare, pt. ca isi iau comision pt. schimbul valutar, exact aceeasi problema am avut-o cind am luat vignetele pt slovacia si cehia la granita dintre hu si slovacia). OK, io am terminat-o cu securitatea tranzactiei la otp, dar ca unul ce lucreaza la chestii de astea va zic ca e ok (parerea mea e ca ar fi benefica si deschiderea unui thread despre chestii de acest gen)!
adi_ar
@b76bgaarh:
Petrom iest! Vignete iest peste tot! Pretul este, insa, ceva mai mare.
Daca vrei sa platesti FIX 1170 Ft., du-te glont pana la Szeged si la intrare, pe dreapta ai sa vezi un MOL mare, platesti cu Ft. sau card si ai scapat de griji.
Daca ai ratat acel MOL, umareste-l spre iesire, in drumul spre M5 smile.gif, sau du-te la Cora Szeged si pe dreapta este o agentie a autostrazilor.
b76bgaarh
Adi la petromul de langa granita se vorbea romaneste acum 2 ani.....

multumesc pt informatii
adi_ar
Acum nu se mai vorbeste! radmasa.gif
Gaby
@ bh07xyk
Intrucat esti din zona, ai putea sa-mi spui cum e mai rapid sa trec de Budapesta, venind dinspre M3, spre M1:
1. prin oras, pe pod, sau
2. pe M0, prin Sud ?
bendix
Poate reusesc eu sa dau cateva informatii. Am fost de curand la Viena. E adevarat ca veneam dinspre Vama Cenad. Dar am dat sa caute cu ViaMichelin si am vazut ca orice traseu ai alege dinspre nordul Romaniei spre Budapesta, cel optim este sa intri pe M5 undeva pe la Szolnok, Cegled. De aici, navigatorul (imprumutat de la un prieten) m-a indrumat pe M0, spre M1.

Acum, daca vrei neaparat sa intri pe M3 (ca sa mergi mai mult pe autostrada in Ungaria), nu stiu exact cum e mai bine. Poate mai raspunde cineva. (ViaMichelin zice ca daca vii dinspre M3, cel mai bine este sa treci prin Budapesta)
Gaby
Stiu ca asta spun toate soft-urile...
Eu vin dinspre Oradea, si nu stiu daca din M3 s-a facut jonctiunea cu M1 prin Sudul Budapestei.
Desi pare mai lung drumul prin Debrecen, aproape tot este pe autostrada, prin Szolnock e drum national.
ursul-alb
QUOTE(Gaby @ 15 Jan 2009, 08:31)
@ bh07xyk
Intrucat esti din zona, ai putea sa-mi spui cum e mai rapid sa trec de Budapesta, venind dinspre M3, spre M1:
1. prin oras, pe pod, sau
2. pe M0, prin Sud ?
*


Daca citeai macar pagina anterioara, s-a discutat exact intrebarea ta: aici
namidee
@Gaby: cum s-a mai spus, depinde la ce ora ajungi. Experienta personala:
- 22 dec. pe la 18:00, directia M1-M3: stat aproape 3h pe M0 pe motiv de accident (nu are banda de urgenta)
- 3 ian, tot pe la 18:00, directia M3-M1: trecut Budapesta fluierand, mai repede decat am trecut prin Cluj, cam 20-25 min.

Concluzie: eu recomand sa treci prin Budapesta, preferabil sa ai si un GPS cu tine.
Gaby
Multumesc !
De acord cu voi, n-am vazut postul respectiv! blush.gif
Stiu cum se circula pe M0, dar n-am venit niciodata dinspre Oradea, ci numai dinspre Arad ... de aceea intrebam.
namidee
Inca o chestie: acum am fost prima data pe M3, si in ambele cazuri (si la dus, si la intors) a fost foarte putin trafic, cred ca M3-Bud-M1 va fi traseul meu preferat. Pana la a ajunge din Bors in M3, eu am luat o scurtatura: in Beretyouffalu faci dreapta spre Debrecen (DN47), in Derecske iei stanga spre Hajduszoboszlo (DJ 4816), si de aici iesi in Ebes fie direct, fie pe DN4. Astfel, eviti Debrecen. Ca o curiozitate: noi am mers vreo cateva zeci de km pe autostrada pana sa luam vigneta (prima benzinarie), poti incerca sa cauti mai devreme (desi noi n-am vazut).

LE. Uitasem: Drum bun!
ursul-alb
Lasa omu' sa viziteze Debrecenul... de ce il dai afara? smile.gif Il trimiti pe la tara, prin Derecske il papa lupul daca nu are GPS...
PS: gasesti vigneta in orice benzinarie din Debrecen
PS2: orasul ala are niste semafoare mai sincronizate decat Budapesta!!
Gaby
Debretin-ul, pamant romanesc, trup din trupul tarii, il voi vizita, pe indelete, cu prima ocazie tongue.gif , dar plec dimineata din Oradea si vreau sa ajung la Praga inainte de ora 17.00...
cj666
Vreau sa intreb si eu ceva. Vineri plec in zillertal la schi si din cluj mi-ar fi comod sa iau m3 de la debrecen. Nu stiti, au legat m3 de m0, sau tot prin budapesta se trece? Ca atunci mai bine merg prin puspokladany si iau m7, ca vinerea in budapesta circulatia e aproape la fel de horror ca si in clun radmasa.gif
adi_ar
Daca citeai in urma prin topic, aflai raspunsul lui bh07xyk
bendix
Mi-am facut zilele acestea ordine printre hartii. Am gasit chitanta prin care am platit in Ungaria la o benzinarie MOL taxele de autostrada pentru Ungaria si Austria. Impreuna au costat 3350 HUF. Eu am platit 19 EUR.
In conditiile in care oficial 1HUF=0,00358EUR, un calcul simplu arata ca am platit cu 7 euro in plus. Adica cu 58% mai mult decat valoarea adevarata.
Deci mare atentie ! Chiar merita sa opriti in Szeged la o casa de schimb pentru a face rost de forinti. Mai ales daca vreti sa luati si benzina din Ungaria, plus o gustare sau un suc.
ursul-alb
Ciudat, ar iesi ca ti-au luat 176 HUF pentru fiecare EUR (sau un curs de 0,005672, ceea ce mi se pare aberant de dreptul - aproape 60% mai mult decat cursul oficial).
Sincer, e ceva bizar rau, eu la ei nu am avut nici cea mai mica problema la platile cu cardul... cu atat mai putin la ditamai MOL-ul
PS: cred ca poti intreba la o statie MOL din .ro
bendix
Poate nu am fost inteles bine, nu am platit cu cardul. Am platit cash in euro.

Si in Romania tot de la MOL iau benzina, dar nu inteleg cu ce m-ar putea ei ajuta ?

Oricum, pare-mi-se ca cel mai mult nu m-au taxat cei de la MOL, ci cei de la McDonald-ul de pe M0 (langa Budapesta). Nevasta-mea a calculat ca am platit mai mult decat dublu ca in Romania (pentru aceleasi produse). Eu insa aici nu bag mana in foc. Nu cunosc nici preturile de la McDonald-ul romanesc si nici nu am pastrat chitanta din Ungaria.

Totusi, ca sfat, cred ca in Ungaria e mai bine sa platiti in forinti.
ursul-alb
Daca aveai extrasul de cont de la card era altceva... asa poate ti-a tras tzeapa la dat restul, nu la conversia EUR/HUF...

Ca sfat, eu recomand in mod ABSOLUT folosirea cardului.
bendix
Mi-a tras teapa clara la conversia HUF-EUR. A facut in fata mea conversia pe un calculator de birou. Dar la ora aceea matinala neuronii mei erau mai inceti si nu l-am verificat pe vanzator. Am luat chitanta (in care era pretul in forinti), am bagat-o in buzunar si i-am dat cati euro mi-a cerut. Daca plateam in forinti nu ar fi fost nici o problema.

Cu card nu stiu cum este. De ce nu spuneti voi, cei care ati platit cu cardul la ce cota se face schimbul valutar (EUR-HUF sau RON-HUF) ?
ursul-alb
Pai cred ca am mai spus; decontarea se face pe extras la un curs foarte aproape de cel BNR (nu stiu exact ce paritati internationale folosesc bancile la tranzactiile in valuta dintre ele, dar diferenta fata de BNR cred ca era sub 0,1%, deci neglijabila); am facut verificarile cu mana mea, la vreo 10 tranzactii POS de Hu si At.
Comision, evident 0, ca la orice plata POS din tarile cu apa calda (includ si Ro aici smile.gif )
bendix
Stie cineva cat este TVA-ul in Ungaria ?
murfi
ieri la stirile protv tocmai ce au spus ca s-a marit la 23%
adi_ar
Majorare TVA Ungaria
adi_ar
Stiti, nu stiti, este adevarat! In Ungaria este interzisa ruperea ghioceilor.
Ce era daca aveau flori de colt?
superg
Am si eu o intrebare pentru persoanele mai informate:
Eu aterizez la Budapesta, iau o masina de la unguri (imprumut, nu de tot) si o pornesc spre Oradea. E adevarart ca se poate lua rovinieta de la Artand, inainte de intrarea in tara ?
bh07xyk
O iei de la primul Petrom dupa intrarea in Ro.
superg
Multumesc. Care e cel mai bun traseu, pe la Szolnok sau pe M3 si prin Debretin ?
bh07xyk
Szolnok. Mai scurt cu vreo 70 de km de la Ferihegy pana in vama. Si mult mai rapid daca o calci ca pe o masina inchiriata smile.gif . In mod normal faci 2 ore si ceva, poti tine 150 pe multe portiuni.
Pe sensul Budapesta-Oradea, radare posibile in Kisujszalas la intrare (asta e acolo 8 din 10 cazuri) si Karcag, limitare 60 intersectia de langa benzinarie. Mai pot fi si altele, te orientezi dupa soferii unguri. Afara din localitate unde nu e vreo limitare de 60 70 nu ai treaba.
superg
Multumesc pt. informatii.
mikey_VS
Cat mai e matrica acuma?
ca de pe site-ul autopalya.hu nu am prea inteles - poate nici nu m-am uitat cum trebuie, e adevarat.
sad.gif
bh07xyk
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=fees2009

1 euro = aprox 300 Ft
mikey_VS
Mersi mult! Si de ce naiba io nu am vazut pagina asta... nu mai stiu! Imbatranesc, cred wink.gif
mikey_VS
Tocmai m-am intors din calatoria in Italia. Am dormit o noapte in Ungaria, la intoarcere, in zona Tatabanya, chiar pe autostrada. 35 Euro /camera dubla/noapte. In camere curatenie, pe holuri ceva probleme cu tapetul, camerele mici, fara TV, arata destul de "comunist" ca sa zic asa... Suficient de cald incat sa-ti doresti sa dormi cu fereastra deschisa... dar orientarea spre autostrada si distanta scurta pana la aceasta iti "provoaca" razgandirea imediat. Un singur chelner de serviciu, amabil dar... singur. El chelner, el bucatar, el receptioner, el la "schimbul valutar". In rest, relativ ok... impresia de saracenie ferita vederii ...criza, ce mai?
Ce nu am vazut eu pe acea pagina indicata de bh07xyk era matrica pe 10 zile... care ne-a costat cam 12 euro sau 2550 Ft - pretul e cel de la matrica saptamanala... Interesant, nu?
Am mers si eu, in sfarsit, pe noua portiune de M0 (noua pentru mine, ca altii au fost pe acolo fest)... e intr-adeevar, beton! Am crezut ca o sa-mi fie greu de "dibuit" iesirea, dar a fost foarte simplu, la fel si pe M5... la fel si la intoarcere.
Una peste alta, am mers si pe drumuri proaste in tara vecina (intre Derecske si Hajduszoboszlo, am vrut sa scurtez si am luat-o pe secundare), dar parca nu te supara asta atat de tare, cand stii ca in 10 - 15 km ajungi fie pe un national (4, de la Puspokladany la Debrecen) bine intretinut, fie pe o autostrada... Gata, nu mai zic nimic, nu de alta, dar iarasi ma apuca nervii
bh07xyk
Felicitari pt calatorie smile.gif . Da, vigneta de o saptamana e valabila 10 zile, ciudat dar asa e de cativa ani, probabil se gandeau sa revina la 7 zile dar au renuntat si nu i-au mai schimbat numele. Asta nu inseamna ca nu-i lovesc ceva idei noi cu criza asta, ei fiind, pare-se, mai in b*da decat noi... Desi, vorba ta, nu prea ti-ar veni sa crezi judecand dupa drumuri.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.