Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

8 Pages « < 2 3 4 5 6 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Comportament pe zapada, cat ajuta ESP+ASR

ssilviu
post 25 Oct 2007, 23:21
Post #91

F1 Man

Group: Members
From: Nicaieri

QUOTE(corvinarh @ 25 Oct 2007, 19:58)
chestia este ca PDG -ul ti-l baga automat pe gat, fara sa il soliciti....
*

Nu te obliga nimeni sa cumperi masina si nu iti baga pe gat PDG/ul. Esti anuntat de prezenta lui in standard si esti liber sa alegi daca vrei sa cumperi sau nu. Ei au de pierdut, nu tu.

--------------------
Renault Megane 2 GPL 2006
Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC
Renault Clio 4.2 1.2 EDC
Dacia Dokker 1.6 SCE GPL
Dacia Logan 1.4 GPL
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Mrija
post 26 Oct 2007, 00:05
Post #92

Membru Veteran

From: Baia Mare

OMG, deci sa inteleg ca o suspensie "moale" nu intra in toate gropile si una "intarita" face cursa mai "tare", mai rpd decat ina mai moale? ca nu inteleg nimic :| mellow.gif

This post has been edited by Mrija: 26 Oct 2007, 00:05

--------------------
Suzuki Gsx 750 R 110 cai la 200kg
+
corvinarh
post 26 Oct 2007, 06:30
Post #93

Membru autentic

atunci cand am configurat masina la dealer, eu nu am solicitat PDG... dar se pare - din comportamentul masinii - ca a fost echipata cu el...

--------------------
mercedes C 220 CDI 2008
+
TRANCA
post 27 Oct 2007, 08:23
Post #94

Membru autentic

From: IALOMITA

Dupa cum este si la Megane II, la "placuta ovala" daca apare scris TLROUM atunci este tehnic si legislativ facuta pentru ROMANIA...deci pentru drumurile de la noi...asa ca vrei-nu vrei...ai ceea ce este pentru toti!...oare cum si cand va fi cand va scrie TLEUROPE?

--------------------
A FOST RENAULT MEGANE II SEDAN 2004 1.5 dCi
Ex Megane II Sedan 1.5 dCi...
+
adi_ar
post 27 Oct 2007, 08:27
Post #95

Membru autentic si conservator

Group: Moderatori
From: Arad

Cand o sa avem apa calda, pardon, drumuri, ca in Europa biggrin.gif !

This post has been edited by adi_ar: 27 Oct 2007, 08:27

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
Mrija
post 31 Oct 2007, 20:38
Post #96

Membru Veteran

From: Baia Mare

java script:openMediaPlayer('a0437191-0926-4db4-b099-47eecd6e14c0','3979df31-8f4e-44b8-b68d-0f577b3d287e');

java script:openMediaPlayer('a0437191-0926-4db4-b099-47eecd6e14c0','16782cfa-5f40-4e53-ae09-a96c1166e734');

sa va documentati, sper sa va mearga smile.gif

--------------------
Suzuki Gsx 750 R 110 cai la 200kg
+
TheAlphonso
post 7 Nov 2007, 21:08
Post #97

Membru autentic

From: Bucuresti

Link-urile nu sunt bune

--------------------
Renault Laguna II 1.9dCi 88kW - B-XX-LIF 2002 Privilege
+
tilu
post 8 Nov 2007, 11:53
Post #98

Membru incepator

uf... pe zapada si ghiatza dezactivatzi esp-ul! Thee.... mai mult incurca decat ajuta.

--------------------
renault Laguna 3 grandtour 2012 2.0DCI GT 4Control Bose Edition
L3 2.0DCI GT 4Control Bose edition
Ex. L2 1.6 16v Authentic
+
RADU__
post 8 Nov 2007, 12:07
Post #99

Membru autentic

From: Brasov

QUOTE(tilu @ 8 Nov 2007, 12:53)
uf... pe zapada si ghiatza dezactivatzi esp-ul! Thee.... mai mult incurca decat ajuta.
*

daca esti pilot de raliu....da, asa este.

--------------------
Renault Megane IV - BV 22 ROC Sedan TCE140 2022
tel.0742044570
Invata repede si aplica... tot repede!
+
TheAlphonso
post 8 Nov 2007, 18:24
Post #100

Membru autentic

tilu, spune te rog ce cauciucuri aveai (inclusiv modelul) si descrie mai in amanunt situatia in care ESP-ul mai mult te-a incurcat decat sa te ajute.

--------------------
Renault Laguna II 1.9dCi 88kW - B-XX-LIF 2002 Privilege
+
sb-55-dan
post 9 Nov 2007, 10:18
Post #101

Membru si atat

Ei l-a deranjat....nu stiu cum unii pot scoate asemenea aberatii mad.gif
Ca doar nu au pus toti constructorii de masini ESP-ul asta ca sa-ncurce, l-au pus ca sa ajute...LOGIC.

--------------------
renault Laguna II, Laguna III 2003, 2011
Renault Laguna II Dynamique 1.9 Dci 120CP
Renault Laguna III Dynamique 2.0Dci 150CP
+
oty78
post 10 Nov 2007, 07:58
Post #102

Membru incepator

sal toata lumea vb de ASR aici dar de fapt eu nu am vazut asa ceva scris nicaieri in cartea teh de la laguna, da la skoda, wv, audi est ASR si au si buton de decuplare. Din cate am inteles eu la renault s-ar numi AFU daca cine stii mai multe il astept sa ma contrazica, bine ca alaturi de AFU mai sunt o gramada de abrevieri pe acolo. EU pe masina nu am decat buton de decuplare a ESP si atat.

--------------------
renault laguna II 1,9dCi 2005 expresion full option, fara nav
[COLOR=green]
+
Bibanu
post 10 Nov 2007, 14:42
Post #103

Membru autentic

AFU este la ABS.ESP de la Laguna cuprinde ASR care inseamna antipatinare la plecarea de pe loc si controlul SUPRAvirarii, CSV adica controlul SUBvirarii si care se realizeaza prin frinare/defrinare a unei/unor roti+reducerea regimului motorului. Decuplarea ESP din buton duce la decuplarea TUTUROR functiilor,nu doar a uneia!

--------------------
exRenault, Toyota Camry - B11xxx 2020, Hybrid 2.5/218cp
+
bboobbyy_mates
post 10 Nov 2007, 16:33
Post #104

Membru incepator

EU AM OBSERVAT LA RX4, LAGUNA SI MEGANE CA ESP AJUTA IARNA LA VITEZE SUB 80 LA ORA, PENTRU CA ESP CONSTA IN FRANAREA ROTILOR PENTRU PASTRAREA DIRECTIEI , ASA CA LA VITEZE MARI, CAND INTRI IN ERAPAJ, POATE DEVENI PERICULOS PENTRU CA SCAPA MASINA DE SUB CONTROL. ACEST LUCRU SE VEDE CEL MAI BINE LA MEGANE 2, PE GHEATA.

--------------------
renault SCENIC RX4 - CJ 92 MAT chip motor
+
RADU__
post 10 Nov 2007, 16:56
Post #105

Membru autentic

QUOTE(bboobbyy_mates @ 10 Nov 2007, 17:33)
ASA CA LA VITEZE MARI, CAND INTRI IN ERAPAJ, POATE DEVENI PERICULOS PENTRU CA SCAPA MASINA DE SUB CONTROL. ACEST LUCRU SE VEDE CEL MAI BINE LA MEGANE 2, PE GHEATA.
*

Poti sa ne relatezi si noua cum si cand ai observatacest lucru?
Poti sa dai niste detalii pertinente asupra observatiilor tale, ca zau sunt curios sa citesc o descriere amanuntita a fenomenului.

Si...daca poti si nu te deranjeaza...nu ami scrie cu majuscule!

--------------------
tel.0742044570
+
cj98czh
post 10 Nov 2007, 17:31
Post #106

Membru de la Cluj ...

Group: Moderatori
From: Cluj-Napoca

QUOTE(bboobbyy_mates @ 10 Nov 2007, 16:33)
ESP CONSTA IN FRANAREA ROTILOR PENTRU PASTRAREA DIRECTIEI ,
*

ESP = electronic stability program, face mult mai mult decat franarea rotilor...da si tu un search pe google sa vezi cu ce sa manaca inainte sa scrii...

Pe scurt...

cand masina nu raspunde corect comenzilor soferului, programul electronic de stabilitate actioneaza atat la nivelul franelor cat si la nivelul cuplului motor, corectand astfel anomaliile in cateva fractiuni de secunda.

Si mai am o rugaminte...te rog nu mai scrie cu majuscule pt. ca am impresia ca tipi...

This post has been edited by cj98czh: 10 Nov 2007, 17:39

--------------------
Mazda 3 Zoom-Zoom 2018
+
bboobbyy_mates
post 10 Nov 2007, 20:59
Post #107

Membru incepator

scuze pentru scrisul cu majuscule. apropo: eram intre cj si oredea, pe e60, seara la aproximativ ora 20. era putin polei, dar am crezut ca face fata, cu pirelli noi, asa ca am calcat-o pana la 95-100, si inainte de prima curba am franat usor, a inceput sa danseze, a franat singura si dupa aia am iesit pe margine si mam trezit intr-un sant. am stricat bara fata si usor aripa fata. cam asta e. mentionez ca era prima data cand conduceam megane.

--------------------
+
mannick
post 10 Nov 2007, 21:38
Post #108

Membru

Pe zapada si gheata, la fel de utile ca si in rest:

--------------------
Renault Megane Sedan 2.2, Clio E-Tech / 2007 Privilege, 2021 Intens
1.9 Dci / 130 CP + ESP, 8 airbag-uri, MP3, scaune incalzite
1.6 Hibrid / 140 CP + Pak Iarna, Pak NAV, Pak Confort, Amb Gris Vision
+
bh07xyk
post 10 Nov 2007, 21:38
Post #109

C

From: Oradea

...si marmota dirija circulatia.

Care aveti ESP mergeti intr-o parcare mare goala si dati ture rapide. Bruscati directia. Balansati masina. Faceti treaba asta pe ud si pe uscat. Si pe zapada. Vedeti ce se intampla si la ce e bun ESPul si la ce nu. Dupa aia mai faceti odata ture, la viteza mai mare. Cand sunteti SIGURI ca ati inteles ce e ala ESP, postati pe forum pe tema asta

--------------------
Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 2003 Progression
ex Laguna Grandtour 1.9dci Dynamique , 120, 17", 2002
Manuale reparatii Laguna in pagina personala.
+
vali1971ro
post 10 Nov 2007, 22:50
Post #110

---------------------

intrebare ! de unde stie esp care este traseul ce trebuie urmat in urma unor miscari stanga dreapta ale unui sofer ..... sa spunem ,fara experienta? (nu posed la lagna mea , doar intreb...)

--------------------
. . .
"diferenta dintre un critic si un creator este ca cea dintre bou si taur" Teophile Gautier
+
bboobbyy_mates
post 10 Nov 2007, 23:02
Post #111

Membru incepator

cica daca intri in derapaj si iei mainile de pe volan ESP franeza si aduce masina la directia inainte, adica indreapta rotile. asta am vazut eu pe discovery la fifth gear.

--------------------
+
ssilviu
post 10 Nov 2007, 23:11
Post #112

F1 Man

QUOTE(bboobbyy_mates @ 10 Nov 2007, 20:59)
dar am crezut ca face fata, cu pirelli noi, asa ca am calcat-o pana la 95-100, si inainte de prima curba am franat usor, a inceput sa danseze, a franat singura si dupa aia am iesit pe margine si mam trezit intr-un sant. am stricat bara fata si usor aripa fata. cam asta e. mentionez ca era prima data cand conduceam megane.
*

Da, e un fenomen des intalnit, in special la exemplarele romanesti. Cand cineva face un accident pe barba lui tinde sa dea vina pe ESP. Ca el fara ESP facea si dregea. Desi in realitate fara ESP ar fi fost si mai nasol.

QUOTE(vali1971ro @ 10 Nov 2007, 22:50)
intrebare ! de unde stie esp care este traseul ce trebuie urmat in urma unor miscari stanga dreapta ale unui sofer ..... sa spunem ,fara experienta? (nu posed la lagna mea , doar intreb...)
*

Tocmai, ca nu stie. El intuieste unde vrea soferul sa se duca masina dupa modul in care invarte el de volan. Si dupa modul in care se afla volanul inainte de aparitia problemelor. Numai ca daca bizonul trage de volan spre parapet normal ca acolo o ia si masina. Si daca bizonul trage prea mult de volan, esp-ul ala are si el o limita. Nu te scoate din orice rahat.

This post has been edited by ssilviu: 10 Nov 2007, 23:16

--------------------
Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC
Renault Clio 4.2 1.2 EDC
Dacia Dokker 1.6 SCE GPL
Dacia Logan 1.4 GPL
+
RADU__
post 10 Nov 2007, 23:11
Post #113

Membru autentic

@valy1971ro

Se presupune ca instinctiv soferul doreste sa redreseza masina pe directia drumului.

normal ca daca nu reactionezi in nici un fel vei ajunge in decor, cu sau fara esp. Acest dispoztiv nu face decat sa ajute readucerea masinii pe traiectoria DORITA. Daca nu doresti o traiectorie anume si ridici mainile de pe volan.( @bbo bbyy_mates) traiectoria va fi ultima aleasa de pozitia volanului.

@ssilviu
Cred ca am postat in acelasi moment...ne suprapunmem...scuze.

This post has been edited by RADU__: 10 Nov 2007, 23:14

--------------------
tel.0742044570
+
ssilviu
post 10 Nov 2007, 23:28
Post #114

F1 Man

E adevarat ca exista si cazuri in care esp ul sa incurce, precum abs-ul cand frecventa de citire de la senzori e egala si se suprapune cu aia de la aparitia denivelarilor. Si sa nu ai practic deloc frana. Dar astea sunt cazuri rare. Nici un sistem nu e perfect. Dar daca era prost in mod clar nu mai era pus pe masina. Oricum, daca ai ESP e bine sa stii cum functioneaza ca sa stii la ce sa te astepti de la el. Pentru ca si el e setat pentru a raspunde reactiilor majoritatii soferilor. Dar unii pur si simplu nu fac parte din majoritate.

Facand iar o paralela cu ABSul, care are rolul de a pastra capacitatea de directie pe timpul franarii, degeaba il ai, daca atunci cand ai un obstacol in fata franezi si tii drept de volan. In loc sa te folosesti de avantajul absului, sa virezi si sa eviti obstacolul.

--------------------
Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC
Renault Clio 4.2 1.2 EDC
Dacia Dokker 1.6 SCE GPL
Dacia Logan 1.4 GPL
+
vali1971ro
post 10 Nov 2007, 23:52
Post #115

---------------------

multam de raspunsuri ! am intrebat pentru ca o mare parte din soferi (poate si eu atat timp cat nu stiu cum lucreaza) au miscari ... sa spunem haotice ale volanului in momentul unui derapaj , computerul va urma o traiectorie... intrebarea era care anume ? din cate inteleg va incerca sa aduca rotile fata -spate in aceiasi axa. dar , totusi , am inteles din alte topicuri ca la directia asistata electronic nu prea mai exista feed back ! deci!?

This post has been edited by vali1971ro: 10 Nov 2007, 23:55

--------------------
. . .
"diferenta dintre un critic si un creator este ca cea dintre bou si taur" Teophile Gautier
+
Bibanu
post 11 Nov 2007, 01:44
Post #116

Membru autentic

ESP-ul nu incearca sa aduca rotile fata/spate in aceeasi axa ci te ajuta sa urmezi traiectoria stabilita de unghiul de bracare a volanului, informatie pe care o ia de la un senzor de pe coloana de directie.Daca se fac miscari haotice din volan e vina soferului, ESP-ul nefiind"sofer" ci doar un program de asistare a celui de la volan.
ssilviu,cu ABS-ul esti complet pe dinafara, lucru care cred ca se explica vazind anul trecut de tine ca data de nastere< 1992>, adica imi dau seama ca la 15 ani si un pic trebuie ca ai o VASTA experienta de sofat,probabil pe la jocuri electronice!
ABS-ul primeste informatii de la fiecare roata de la niste senzori HALL, si atunci cind se frineaza sesizeaza ca o roata nu se mai invirte si o DEFRINEAZA astfel incit eficienta frinarii sa creasca functie si de conditiile de aderenta.

Domnilor moderatori ajunge forumul chat pentru copii?

--------------------
+
laguna_2_interceptor
post 11 Nov 2007, 07:06
Post #117

createur d'automobile

From: I A S I-capitala Moldovei, RO

QUOTE(Bibanu @ 10 Nov 2007, 14:42)
AFU este la ABS.ESP de la Laguna cuprinde ASR care inseamna antipatinare la plecarea de pe loc si controlul SUPRAvirarii, CSV adica controlul SUBvirarii si care se realizeaza prin frinare/defrinare a unei/unor roti+reducerea regimului motorului. Decuplarea ESP din buton duce la decuplarea TUTUROR functiilor,nu doar a uneia!
*

- asa este... la Renault ASR este incorporat cu ESP si se decupleaza simultan cand apesi ESP (pentru cei care au optiunea de decuplare) in rest toate Laguna II au ESP chiar daca nu exista butonul de decuplare...

QUOTE(bboobbyy_mates @ 10 Nov 2007, 16:33)
EU AM OBSERVAT LA RX4, LAGUNA SI MEGANE CA ESP AJUTA IARNA LA VITEZE SUB 80 LA ORA, PENTRU CA ESP CONSTA IN FRANAREA ROTILOR PENTRU PASTRAREA DIRECTIEI , ASA CA LA VITEZE MARI, CAND INTRI IN ERAPAJ, POATE DEVENI PERICULOS PENTRU CA SCAPA MASINA DE SUB CONTROL. ACEST LUCRU SE VEDE CEL MAI BINE LA MEGANE 2, PE GHEATA.
*

- nu stiu cum ai ajuns tu la asemenea concluzii... concret am trait pe propria piele intrarea intr-o curba la 90 de grade cu 140km/h, eram pe banda exterioara, pe interior aveam masina (un bou cu GolfV care nu accepta sa fie depasit) masina a plecat de spate si am simtit cum se corecta singura... o aducea pe traiectorie ea pleca din nou si tot asa pe toata curba, cei care veneau de pe sens opus se inspaimantau ca vedeau masina cum intra cu spatele pe banda lor... problema e sa sti sa nu iti pierzi cumpatul, sa nu bruschezi masina, sub nici o forma sa nu franezi si sa ajuti sistemele sa te scoata prin manevrarea corecta a volanului... in plus sitemele astea ajuta dar nu pot face minuni, e mai mult o simbioza cu soferul dar care si asta are un punct limita... la noi toti in situatie limita calca frana de ies prin pedalier... de aici si accidentele in care se da vina pe sisteme, degeaba... ele isi fac treaba daca sti sa le si exploatezi.

This post has been edited by laguna_2_interceptor: 11 Nov 2007, 07:06

--------------------
Renault - Laguna II ph.I GT INITIALE - verkauft - - IS 79 MRS 2003
C32 AMG Sportcoupé
+
ssilviu
post 11 Nov 2007, 11:18
Post #118

F1 Man

QUOTE(Bibanu @ 11 Nov 2007, 01:44)
ABS-ul primeste informatii de la fiecare roata de la niste senzori HALL, si atunci cind se frineaza sesizeaza ca o roata nu se mai invirte si o DEFRINEAZA astfel incit eficienta frinarii sa creasca functie si de conditiile de aderenta.

Foarte corect. Doar ca exista si cazuri particulare. Sa explic mai clar ce am spus mai sus. Frecventa de citire a senzorilor Hall depinde de viteza rotilor Exista totusi si o frecventa default la care ECU verifica daca a primit sau nu date de la senzori pentru motive evidente. Este adevarat ca traductorul este original analogic, dar cred ca din considerente de tehnologie( ca asa functioneaza ECU) este folosit sub forma digitala, de forma on/off.

Pe o portiune cu denivelari repetate peste care autovehiculul trece cu o anumita viteza, acele denivelari se succed fata de rotile masinii cu o anumita fraceventa. Ei bine daca frecventa de citire a senzorilor este egala cu frecventa denivelarilor si in antifaza si tu pui frana se intampla urmatorul lucru: Aplici presiune in sistem prin pedala de frana. In momentul respectiv dai de prima denivelare, roata zboara in sus si se blocheaza de la frana. ABS-ul detecteaza acest lucru si reduce presiunea lichidului de frana pe respectiva roata. Treaba sistemului este de a analiza deceleratia si diferenta intre viteza rotii si cea a masinii pentru a determina forta optima de franare care se regaseste intr-un anumit interval. Dar in momentul in care roata a ajuns in aer si s-a blocat instant, ABS-ul interpreteaza acest lucru ca si cum acea roata a ajuns pe o suprafata de gheta. Sau ceva foarte alunecos. Chiar daca in realitate roata era in aer. In ambele cazuri, forta de frecare dintre cauciuc si aer/gheata e foarte mica. Iar in acest caz ABS-ul hotaraste sa aplice o foarte mica forta de franare pentru a permite rotii sa se invarta.

In momentul in care roata revine pe asfalt, ea vine exact atunci cand primeste o presiune foarte mica si inevitabil o franare care nu este optima. Practic e aproape ca si nu ai avea frana pe roata respetiva. Si daca atunci cand in aer roata nu franeaza si atunci cand atinge pamantul are o presiune atat de mica incat putem considera franarea ca aproape de zero, inevitabil distanta de franare creste. Mult chiar. Acesta e un caz particular, care e foarte improbabil a se intampla in realitate. Dar chiar si asa, pe drumurile denivalate pot aparea momente in care cele doua frecevente sa nu coincida decat intr-un anumit punct pe axa timpului, suficient insa ca in acel moment franarea sa fie ineficienta.

--------------------
Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC
Renault Clio 4.2 1.2 EDC
Dacia Dokker 1.6 SCE GPL
Dacia Logan 1.4 GPL
+
rmg
post 11 Nov 2007, 17:58
Post #119

Membru autentic

Ideea cu ESP-ul e sa tii volanul pe directia drumului. Daca fuge de spate, sa brachezi atat cat e nevoie s-o tii pe drum. Sistemul va incerca sa te duca pe directia data de volan, in masura posibilitatilor. Daca plecarea in exterior va fi brusca de la un anumit unghi nu mai poate sa te ajute nici mama ESP-ului.
Normal ca daca tu esti in curba cu masina si tii rotile bracate la dreapta pe curba, cand va fugi masina pozitia volanului trebuie corectata de sofer, altfel te va baga in sant pt ca tu tii rotile la dreapta bracate si ea crede ca acolo vrei matale sa o duci.
Unul din dezavantajele ESP-ului, mai ales la masinile cu tractiune spate (sau cu propulsie cum le place la unii sa spuna!) este ca-ti taie puterea atunci cand masina pleaca de spate si nu o mai poti scoate cu acceleratia, pt ca ESP-ul impreuna cu TC iti va taia puterea. Asa ca cei obisnuiti ca oe o curba, cand masina derapeaza sa o scoata din accleratie + bracare volan vor avea o surpriza. Insa e un dezavantaj minor fata de beneficiile pe care le aduce. La fel a fost si cu ABS-ul, s-au gasit multi sa-l contreze si e adevarat ca sunt momente cand poate sa-ti insele asteptarile (cazul povestit aici cu roata care tzopaie la gropi si pierde puterea franarii) dar in rest are mult prea multe avantaje. Numai cine nu a patit sa evite accidente cu franare pe ABS puternica si evitare poate sa nu-l gaseasca util.

--------------------
Renault Laguna II 1.9dCI break 2002 Initiale
Ex: Renault Laguna 2002, 1.9dci Dynamique
Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu!
+
Bibanu
post 11 Nov 2007, 19:47
Post #120

Membru autentic

Povestea cu ABS-ul la o masina care sare la gropi descrisa de <Ssilviu> este un lucru imaginar scris de un COPIL de15 ani asa ca NU pune-ti baza pe ce posteaza el.

ABS-ul COMPARA vitezele de rotatie a pneurilor si in cazul in care una dintre roti se blocheaza din cauza lipsei de aderenta o DEFRINEAZA. ABS-ul NU frineaza in locul soferului, ci doar optimizeaza frinarea si implicit reduce distanta in care se opreste masina.O greseala frecventa este ca atunci cind un sofer simte la pedala de frina socuri care indica intrarea in functiune a defrinarii sa ridice piciorul de pe pedala ceea ce duce la marirea distantei de frinare.Cu ABS se apasa frina si SE MENTINE APASATA pina la obtinerea efectului dorit!
ESP-ul ajuta la mentinerea pe traiectoria dorita(in anumite limite care tin de viteza si aderenta) prin frinarea a una ,doua sau trei roti astfel: una-pe spate, doua-fata +spate pe aceeasi parte a masinii, trei-fata+spate+spate.In caz de patinare:reduce turajul motorului.Cind "fuge" spatele se actioneaza la fel ca la o masina fara ESP: fuge in dreapta-volan in dreapta;fuge in stinga-volan in stinga lucru pe care cred ca-l stiu toti cu ceva experienta in condus si pe care <Ssilviu>, la doar CINSPREZECE ANI ,poate l-a auzit de la cineva dar NU DIN EXPERIENTA PROPRIE!!!!!!!!

--------------------
+
8 Pages « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 31st July 2025 - 15:20
Dacia