Comportament pe zapada, cat ajuta ESP+ASR
![]() ![]() ![]() |
Comportament pe zapada, cat ajuta ESP+ASR
sb-55-dan |
![]()
|
||
![]() Membru si atat Group: Members Posts: 833 Joined: 6 July 05 ![]() |
|
||
--------------------
renault
Laguna II, Laguna III
2003, 2011 Renault Laguna II Dynamique 1.9 Dci 120CP
Renault Laguna III Dynamique 2.0Dci 150CP |
|||
oty78 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 17 Joined: 10 November 07 ![]() |
Si apropo crede-am ca acest site are ce sa te invete, dar vad ca toata lumea isi da cu parerea de aiurea pe aici. Si pt cineva care spunea ca nu stie cand se aprinde ESP-ul sau nu, se aprinde si cand pleci de pe loc si rotile iti patineaza, normal ca nu e ESP-ul, este ASR-controlul antidemarajului, care e incorporat in ESP. Si ca o cuncluzie daca ai ESP ai ABS, ASR, EBD. |
--------------------
renault
laguna II 1,9dCi
2005 expresion full option, fara nav [COLOR=green]
|
|
cj98czh |
![]()
|
![]() Membru de la Cluj ... Group: Moderatori Posts: 23.322 Joined: 27 March 06 From: Cluj-Napoca ![]() |
OFFTtopic...
oty78...vad in semnatura ta si in mai multe topicuri scirse de tine ca tot spui ca masina ta este full.....laguna full option in varianta expression???????...pai versiunea asta mai are muuuuuulllllllt si bine pana la full option..... Ordinea este asa: Autentique Expression Dymamique Privillege Initiale Deci tu ai a doua varianta de echipare...pana la full ohohohoho cate lipsesc de pe ea.... ![]() ![]() This post has been edited by cj98czh: 21 Dec 2007, 18:06 |
--------------------
Mazda 3
Zoom-Zoom
2018
|
|
C a t a l i n |
![]()
|
![]() ______________________ Group: Members Posts: 12.175 Joined: 21 August 06 ![]() |
|
--------------------
-
-
- Când vrei și, și, iese nici, nici!
|
|
tiberiu.anghel |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 940 Joined: 23 November 06 ![]() |
Ia uite ce zice mai jos un om informat. Luati aminte!
QUOTE(oty78 @ 10 Nov 2007, 07:58) sal toata lumea vb de ASR aici dar de fapt eu nu am vazut asa ceva scris nicaieri in cartea teh de la laguna, da la skoda, wv, audi est ASR si au si buton de decuplare. Din cate am inteles eu la renault s-ar numi AFU daca cine stii mai multe il astept sa ma contrazica, bine ca alaturi de AFU mai sunt o gramada de abrevieri pe acolo. EU pe masina nu am decat buton de decuplare a ESP si atat. Deasemenea, nu cred ca e frumos sa scrii intr-un topic ce a scris altcineva cu 2-3 pagini inainte. QUOTE(mannick @ 10 Nov 2007, 21:38) |
--------------------
-
-
-
|
|
C a t a l i n |
![]()
|
![]() ______________________ Group: Members Posts: 12.175 Joined: 21 August 06 ![]() |
QUOTE(oty78 @ 10 Nov 2007, 07:58) sal toata lumea vb de ASR aici dar de fapt eu nu am vazut asa ceva scris nicaieri in cartea teh de la laguna, da la skoda, wv, audi est ASR si au si buton de decuplare. Din cate am inteles eu la renault s-ar numi AFU daca cine stii mai multe il astept sa ma contrazica, bine ca alaturi de AFU mai sunt o gramada de abrevieri pe acolo. EU pe masina nu am decat buton de decuplare a ESP si atat. QUOTE(oty78 @ 21 Dec 2007, 09:48) ... ia uite cum fuctioneaza abs, asr, esp, pt toti aceea care se dau ingineri, piloti si mau stiu ce. Si apropo crede-am ca acest site are ce sa te invete, dar vad ca toata lumea isi da cu parerea de aiurea pe aici. Si pt cineva care spunea ca nu stie cand se aprinde ESP-ul sau nu, se aprinde si cand pleci de pe loc si rotile iti patineaza, normal ca nu e ESP-ul, este ASR-controlul antidemarajului, care e incorporat in ESP. Si ca o cuncluzie daca ai ESP ai ABS, ASR, EBD. Va să zică te-ai trezit și faci pe profesorul acum? ![]() AFU te-ai lămurit ce este? (ca să nu-ți ia asta încă o lună, îți spun că este abrevierea de la Asistență la Frânarea de Urgență) L.E.: Scuze Tiberiu, n-am apucat să văd, ai observat primul plagiatul și bravarea... This post has been edited by Catalin Marinarul: 21 Dec 2007, 11:31 |
--------------------
-
-
|
|
OVIDIUS |
![]()
|
![]() bogat în valori simple Group: Members Posts: 1.726 Joined: 14 February 05 From: Orasu' lui Bucur ![]() |
Omul va invata pe voi nestiutorii si ce primeste? Critici! Nerecunoscatorilor!
![]() |
--------------------
Renault
Laguna
2.0 T 2007 / Dinamique + Twingo 1.2 16v 2004 Chiar si ziua de luni poate aduce minuni...
|
|
oty78 |
![]()
|
Membru incepator Group: Members Posts: 17 Joined: 10 November 07 ![]() |
vinovatii nu sunt ei ci moderatorul acestui site care lasa sa se balacareasca toti pe aici.
intrebare e un site tehnic sau de mistocarii? |
--------------------
renault
laguna II 1,9dCi
2005 expresion full option, fara nav [COLOR=green]
|
|
tiberiu.anghel |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 940 Joined: 23 November 06 ![]() |
![]() ![]() ![]() Aici te afli pe o sectiune tehnica. Prin urmare: - nu stii, intrebi; - dai un sfat doar daca esti sigur pe ceea ce spui; - daca cineva iti solicita un argument, il furnizezi Nimeni nu s-a nascut invatat si eu cred ca, cel putin pe sectiunea Laguna, nu se fac mistocareli ieftine si se discuta relativ civilizat. Mai sus, tot ceea ce s-a facut a fost sa se reproduca parte din posturile tale. Cel putin asta vad eu. Concluziile le trage fiecare cum crede de cuviinta. Nu cred ca esti in postura de a judeca modalitatea de moderare pe aici. Daca ai vreo problema si cu asta, te rog foloseste http://www.reno.ro/Probleme-administrative-f7.html |
--------------------
-
-
-
|
|
Bibanu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 243 Joined: 19 September 07 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(OVIDIUS @ 21 Dec 2007, 11:58) QUOTE(oty78 @ 21 Dec 2007, 12:53) vinovatii nu sunt ei ci moderatorul acestui site care lasa sa se balacareasca toti pe aici. intrebare e un site tehnic sau de mistocarii? @OVIDIUS, te-ai prins ca omu` NU S-A PRINS ?!!! Craciun fericit ! |
--------------------
exRenault, Toyota
Camry
2020, Hybrid 2.5/218cp
- B11xxx
|
|
rmg |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 512 Joined: 5 April 04 From: Bucuresti ![]() |
Nu s-a prins dar s-a aprins! Chill... ne mai place sa si glumim!
SF! (plagiat carcotasi) |
--------------------
Renault
Laguna II 1.9dCI break
2002 Initiale Ex: Renault Laguna 2002, 1.9dci Dynamique
Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu! |
|
Dan73 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.427 Joined: 4 July 07 ![]() |
Misto vine de la germanul stock (baston) ...mit stock=cu baston. In perioada interbelica cine era om de vaza musai era cu baston...adica misto.
Acest site este unul tehnico-mistocaresc. Asta inseamna ca cine nu stie tehnica trebuie sa-si asume mitstockul:D Intrebare on topic: se aude un zgomot destul de puternic (o pacanitura) atunci cand intra in actiune esp-ul? Intreb pentru ca la un moment dat, la 110 km /ora am prins cu rotile din dreapta o baltoaca pe sosea. Am simtit o smucitura dar nu prea puternica. Puternic a fost zgomotul. E singura (dar probabila) experienta a mea legata de ESP. |
--------------------
Citroen
C5 III
2.0 HDI, Exclusive, 140 cp
|
|
C a t a l i n |
![]()
|
Depinde... Ca zgomot, de obicei seamănă cu cel făcut la funcționarea ABS-ului, un hârâit sub mașina, în zona roții sau roților frânate pentru a corecta traiectoria mașinii... Dar e greu de spus că se aude așa sau altfel, depinde de situație, de suprafața pe care rulează roțile, de ureche, etc...
![]() |
--------------------
-
-
|
|
Dan73 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.427 Joined: 4 July 07 ![]() |
Zgomotul l-am auzit pe dreapta intr-adevar si mi-a sunat ca o pacanitura. Poate m-am inselat pentru ca in acelasi timp era si panza de apa care rapaia pe sub masina. Oricum am mers pe zapada si abs-ul s-a dovedit foarte util. Am mers si pe ceata deasa si am franat foarte puternic iar masina a mers fix in directia data de volan...asta pentru ca o doamna parcase mai mult pe sosea decat in afara, fara lumini aprinse ca sa nu mai vorbesc de triunghi.
|
--------------------
Citroen
C5 III
2.0 HDI, Exclusive, 140 cp
|
|
bh07xyk |
![]()
|
![]() C Group: Members Posts: 976 Joined: 10 March 06 From: Oradea ![]() |
ESPul in sine nu face nici un zgomot, este un software. Asa cum este in general cunoscut (si foarte bine explicat in filmuletul de mai sus) decide, dupa caz, daca:
1. sa franeze unele roti , vei auzi si simti ca si in cazul ABSului franele lucrand si tremurat in pedala de frana 2. sa taie din puterea motorului, caz in care nu vei auzi nimic, doar ca poti fi cu pedala de aceleratie la fund si motorul nu se va tura pana cand computerul care ruleaza softul respectiv nu va fi convins de senzori ca rotile motoare au aderenta. Aceasta poate dura cam o jumatate de secunda, fiind motivul pentru care ESPul se decupleaza cand vrei performanta pura (circuit etc) |
--------------------
Alfa Romeo 156
Sportwagon 1.9 JTD
2003 Progression ex Laguna Grandtour 1.9dci Dynamique , 120, 17", 2002
Manuale reparatii Laguna in pagina personala. |
|
rmg |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 512 Joined: 5 April 04 From: Bucuresti ![]() |
Dan, e de la ESP+Traction Control. Pt ca atunci cand te urci pe apa cu una din rotile motoare, intra in acvaplanare si da sa se invarta in gol. Si atunci este actionata frana pe roata respectiva. coroborat cu socul care-l simti cand dai in apa, de parca loveste o bordura, probabil este senzatia si zgomotul pe care l-ai auzit.
|
--------------------
Renault
Laguna II 1.9dCI break
2002 Initiale Ex: Renault Laguna 2002, 1.9dci Dynamique
Este mai bine sa taci si sa dai impresia ca esti prost decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu! |
|
sserban22 |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 381 Joined: 1 August 09 ![]() |
Posesor de L2 cu esp.........Odata cu zapada asta am vrut sa vad cum functioneaza ESP-ul, pe zapada afinata si de vreo 10 cm, in parcarea unui supermarket nu am sesizat ca a intrat ESP, adica masina tot avea tendinta sa fuga de spate iar becul din bord care semnaliza intrarea ESP nu clipea.E drept ca nam avut nici viteza mai mare de 30 km/h, fiindca
parcarea era cam mica , dar masina nu mia dat senzatia ca ar corecta traiectoria fiindca tot avea senzatia ca ar fugi de spate, nu mult astfel incat sa o intorc in loc . ABS ul lam simtit cum intra la frinare pe zapada, dar ESPul nu......nu ar fi trebuit sa sezisez dc intra , sau intra f tirziu? A mai incercat cineva chestia asta ? SE manifesta la fel sau am eu o pb? Mentionez ca nu am nici o eroare in bord, iar la plecarea de pe loc nu am avut pb cu zapada, asta si fiindca am cauciucuri de iarna Continental. |
--------------------
Megane sedan
1.6 sce
2016
|
|
audiofilu' |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.886 Joined: 4 February 09 ![]() |
calc-o mai tare la plecarea de pe loc,cauciucurile tale nu vor face fata aderentei scazute si vei patina iar daca se aprinde ESP este ok.
|
--------------------
Renault
Laguna 2.0T
2005
|
|
TwistR |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 126 Joined: 2 November 08 ![]() |
hai sa sar si eu cu o parere:
saptamana asta , mai precis marti , am apucat sa testez foarte riguros comportamentul pe zapada al masinii (laguna 2) atat cu , cat si fara esp , pe un drum superb ( intre miercurea ciuc si tg secuiesc) care e gen poiana brasov dar de vreo 40 km lungime. (era necuratat drumul) concluziile : cu esp : daca esti mai experimentat , si conduci putin mai la limita , exista momente in care te incurca , destul de tare. va dau si un exemplu : curba la circa 60 grade stanga , buuun : am luat stanga , a inceput sa fuga spatele , am corectat luand dreapta ca sa indrept masina , si fiindca e si permisiv esp`ul , a intrat cand imi era lumea mai draga , adica cand eram in curba LA STANGA cu rotile virate spre DREAPTA si a inceput sa imi franeze spatele , moment in care masina a tras violent dreapta. fara esp : mult mai bine in ceea ce priveste experienta condusului , dar nu este recomandata dezactivarea in general. in concluzie , este foarte bun la a te scoate din situatii limita , dar e si ciudat , pana va obisnuiti cu el , pt ca are un grad cam mic de permisivitate , asa ca trebuie sa va obisnuiti sa nu sariti repede sa corectati din volan , ca poate sa va taie entuziasmu cand va e lumea mai draga si sa ajungeti in sant. Puteti avea linistiti toata increderea in el daca nu va pierdeti la volan si sa incepeti sa trageti in toate partile de volan. pana la urma , cum spuneau si colegii , ce e intre volan si scaun conteaza si sfatul meu , pe zapada plecati cu a 2-a de pe loc , ca sa evitati patinarile si etc. sarbatori fericite |
--------------------
Renault
Laguna
'04 créateur d’automobile
|
|
sserban22 |
![]()
|
Azi am fortat-o mai tare la plecarea de pe loc, pe moment nu mi sa aprins deloc martorul ESP, ci pe o portiune dreapta a soselei unde rotile din dreapta au apucat gheata.Dupa episodul asta a inceput sami indice destul de des ca intra mai ales ca o turaam pe zapada, la plecarea de pe loc, de unde trag eu concluzia ca pina nam fortat masina nu intra deloc, desi eu traiam cu impresia ca ESPul ma vegheaza.........oricum am inteles ca ASR e cel ce intra la plecarrea de pe loc, dar e la pachet cu ESPul si nu merge unul fara celalalt. Oricum intro situatie limita de derapaj nu am testat cum reactioneaza, iti trb ceva mai mult loc sa incerci chestia asta si dc isi face trb cu adevarat iti salveaza viata.
|
--------------------
Megane sedan
1.6 sce
2016
|
|
cozmin13 |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 104 Joined: 13 December 08 ![]() |
pai de ce vrei sa faci teste de adrenalina fara rost. esp-ul este acolo si functioneaza din moment ce nu ai nici o eroare in bord. el intra atunci cand trebuie nu cand credem noi ca ar trebui sa intre. garantat iti spun asta ca am avut destule ocazii cand si-a aratat valoarea. in viraje pe zapada sau gheata cand masina tinde sa derapeze de spate el intra si franeaza singur rotile independent in asa fel incat sa te aduca pe traiectorie. in plus de asta am observat ca in viraje cand intra iti taie si injectia ca sa nu te duci ca bolovanul. este intradevar cel mai bun sistem de siguranta. are tot ce ii trebuie ca sa nu-ti rupi gatul
|
--------------------
renault
laguna 2
2003 1.9dci 120hp
|
|
sserban22 |
![]()
|
Eu am fortat masina pt ca nu intra deloc , vroiam sa stiu dc e totul ok........si credema ca acum in aceleasi situatii ca in cele dinainte so fortez la plecarea de pe loc , esp intra ........ceea ce ma face sa cred ca la mine sistemul era blocat , faptul ca am fortat plecariea de pe loc a facut ca acum esp sa`` invie``si sa intre asa cum e normal cind se rupe aderenta. Exact in aceleasi situatii.....
|
--------------------
Megane sedan
1.6 sce
2016
|
|
cozmin13 |
![]()
|
daca nu aveai nici un martor in bord de avarie atunci nu avea nimic. probabil ca nu a fost cazul si ai impresia ca erau aceleasi situatii. astea sunt facute sa mearga sau nu definitiv, nu acum da sau acum nu ca tine de siguranta. totul este asistat de calculator.
|
--------------------
renault
laguna 2
2003 1.9dci 120hp
|
|
chitzy87_laguna |
![]()
|
![]() Reno Member Group: Members Posts: 316 Joined: 30 May 09 From: Brasov ![]() |
si oricum au si o viteza minima...sub care nu intra in functiune
|
--------------------
Renault
Laguna II
2003 Privilege / 1.9dci / 120cp
- BV 11 VeSeL
|
|
cozmin13 |
![]()
|
cam 40 km/h asa intelesesem eu. si inca ceva am incercat si eu o data iarna trecuta sa dezactivez esp si sa fac un derapaz dar a intrat cu tot cu butonul apasat. am impresia ca butonul ala e moca ca oricum intra in situatiile limita.
|
--------------------
renault
laguna 2
2003 1.9dci 120hp
|
|
Fubiansky |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 362 Joined: 23 July 07 From: Arad ![]() |
ESP-ul nu te ajuta foarte mult pe zapada, poti sa zbori in sant la fel de bine ca si o masina care nu are ESP.
Pana la urma pe cauciucuri e tot "greul" si stim bine cu toti ca oricat de bune ar fi ele tot aluneca pe gheata. Eu unul nu cred ca ESP ASR ABS etc au o viteza sub care nu reactioneaza, defapt sunt sigur ca "vegheaza" tot timpul doar da impresia de absenta pentru ca la viteze de 20-30 Km/h masina are suficienta aderenta si sistemele in cauza nu prea au ce corecta. cozmin13...intradevar pe unele masini in situatii limita ESP-ul actioneaza chiar daca este dezactivat.Pe modelul meu de masina la dezactivarea din buton ESP-ul si ASR-ul sunt complet moarte. TwistR....o mica observatie, in situatia pe care ai descris-o tu nu ti-a franat spatele ci roata dreapta fata a franat foarte puternit (insotita si de roata dreapta spate). Daca iti frana spatele nu se modifica foarte mult comportamentul masini. Fa testul asta pe drum uscat si ai sa vezi ca nici nu apuci sa derapezi ca ESP-ul isi face prezenta (defapt nici nu iti vei da seama ca masina pierde aderenta si martorul ESP va fi aprins in bord) Pe gheata ESP-ul procedeaza la fel dar cauciucurile nu pot tine "ritmul" si de aceea spui ca te incurca desi ESP-ul face tot posibilul sa te scoata din bucluc. Craciun Fericit! This post has been edited by Fubiansky: 19 Dec 2009, 22:38 |
--------------------
Renault
Laguna II 1.9dci 120cp 270 Nm
2002 Privilege
|
|
cozmin13 |
![]()
|
asa este. oricum degeaba iei o masina cu mii de sisteme daca nu ai cauciucuri adaptate pentru sezonul respectiv ca fara se comporta ca orice dacie ordinara
|
--------------------
renault
laguna 2
2003 1.9dci 120hp
|
|
cdadan |
![]()
|
![]() fara turbo viata e pustiu Group: Members Posts: 5.202 Joined: 9 October 09 From: Cluj Napoca ![]() |
Nu are limita de viteza. Azi m-am dat un pic printr-o parcare, sa vad cum se comporta, si in a 2-a aproape de relanti a intrat in functiune de cate ori a fost nevoie. E usor permisiv, lasa masina sa derapeze un pic si intra doar cand se ingroasa gluma.
|
--------------------
pegas
de dame
1986
|
|
Bongiovi |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Banned Posts: 283 Joined: 30 December 08 From: Braila ![]() |
gresit Fubiansky pe zone de zapada ESP isi face cel mai bine treaba practic la viteze mici nu iti poate derapa masina deoarece el corecteaza traiectoria rotii derapante pentru a te invarti controlat e nevoie sa decuplezi ESP eu am avut 2 cauciucuri de vara pe fata si a fost un chin sa circul prin nameti dar cu toate astea nu am derapat am ramas insa de multe ori impotmolit iar acum am pus 2 cauciuri de iarna pe fata si si singura diferenta e ca nu mai raman impotmolit si chiar imi intra si ESP mai des mai ales la plecare deoarece acum am aderenta mai buna si masina tinde sa derapaze la plecare ca un sfat in momentul cand ramanezi impotmolit pe langa faptul ca masina nu trebuie turata maxim decuplati si ESP ul deoarece el corecteaza traiectoria rotii si nu tureaza sau franeaza masina si ca si concluzie ca sa vedeti efectul ESP care dupa parerea mea e una dintre cele mai tari inventii de pe o masina mergeti cu ESP decuplat cu circa 60 km/h si faceti un virat de sa zicem 80 grade in momentul in care masina intra in derapaj practic e aproape imposibil sa o mai rederesezi ea se va invarti pentru ca tu nu ai cum controla rotile individual si apoi faceti acelasi test cu ESP cuplat veti vedea cum va avea aceasi tendinta de derapare insa dupa ce va face singura 2 - 3 drift-uri (si asta din cauza franarii pe roti indivduale) masina se va redresa si nicidecum nu se va invarti
|
--------------------
Renault
Laguna 2
2002 / Privilege
- BR - 61 - ELA
|
|
sserban22 |
![]()
|
Eu zic ca dc ramai impotmolit si se invirte roata in gol e mai bine sa ai cuplat esp, pt ca intra in actiune ASR-ul , reduce turatia rotii si mareste cuplul la roata , eu am vazut asta cind am intrat intro zona cu zapada mai mare , cu butonul cuplat am iesit fara pb.
|
--------------------
Megane sedan
1.6 sce
2016
|
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
|
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 8th May 2025 - 21:21 |