Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Stiri Financiare
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
St
QUOTE(maho @ 23 Oct 2015, 10:38)
Destul de bun articolul asta, uita sa zica un singur lucru: in vara, prostilor autohtoni li s-a oferit, cu chiu, cu vai, 2.15%/an, la lei. Acum, la termen lung (de 20 de ani), s-a oferit strainilor 3.41%/an, la euro. Si Tepes nu mai vine. sad.gif
*



2.15% ce scadenta?
maho
25.06.2017
St
Scadenta de 2 ani vs 20..nu ti se pare normal sa existe diferente?
maho
Ba da, dar dar parca la imprumuturile guvernamentale erau dobanzi mai mici la termene mai lungi (risc mai mic) unsure.gif , faptul ca certificatele pt. populatie au fost slab subscrise zice destul despre dobanda de 2.15. Sa fim seriosi, la 3.41 (inca pt. euro) ar fi dat navala romanii, ramaneau bancile in curu' gol. N-as compara situatia cu dobanzile bancare (termenele de o luna - pana la 1 an), care mi se par destul de apropiate, adica tot un caca-maca.
St
Termen mai mare = risc mai mare.

Yield curve in US: http://www.treasury.gov/resource-center/da...ualization.aspx
maho
QUOTE(St @ 27 Oct 2015, 16:36)
Termen mai mare = risc mai mare pt. mine, sa dau coltu'.

sad.gif
george_scala_2004
In M. Of. Partea I nr. 806 din 29 octombrie 2015 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 47 din 23 octombrie 2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare iar in nr. 807 din aceeasi data Ordonanta de urgenta nr. 48 din 23 octombrie 2015 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015

Interesant art. 63 din OUG nr. 47/2015:

QUOTE
Art. 63. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii noiembrie 2015, funcționarii publici și personalul contractual din Ministerul Finanțelor Publice - aparat propriu, Agenția Națională de Administrare Fiscală - aparat propriu, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută.
(2) Acordarea claselor de salarizare prevăzute la alin. (1) se realizează prin majorarea salariului de bază, astfel cum au fost acordat pentru luna octombrie 2015, cu numărul de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului asimilat din punct de vedere al salarizării cu personalul din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
(4) Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, de care beneficiază personalul prevăzut la art. 12 alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările și completările ulterioare, se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna octombrie 2015, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
(5) Prevederile alin. (1) nu se aplică personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice - aparat propriu, Agenției Naționale de Administrare Fiscală - aparat propriu, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili pe perioada în care acesta intră sub incidența art. 2 alin. (1) din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare.


http://lege5.ro/Gratuit/hazdcojxgi/ordonan...masuri-bugetare

http://www.profit.ro/stiri/social/guvernul...inante-14470945
maho
A ajuns Adisor Nastase sa fie regretat. radmasa.gif
QUOTE
există cineva care poate să vândă mai prost decât statul român. E vorba de administratorul Franklin Templeton care a reușit performanța să vândă circa 6,4% din acțiunile SNP ale Fondului Proprietatea, la 0,21 lei/acțiune și chiar mai jos - sub prețul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acțiune.

Nici o noutate, "fondul proprietatea" + franklin templeton = ciuma bursei.
george_scala_2004
QUOTE
Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate, cu 248 voturi "pentru", proiectul de lege  privind conversia creditelor in franci elvetieni, din care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvetieni. Camera Deputatilor este decizionala, legea merge la promulgare.


Doar atat:

QUOTE
Astăzi debitorii în franci elvețieni sunt pe cale să obțină convertirea creditului în lei la cursul din ziua în care au contractat împrumutul, indiferent de gradul de îndatorare și indiferent de volumul creditului, căci toate limitele au fost eliminate la votul pe articole din plen. Prin urmare, mai mulți ani la rând au plătit cele mai mici dobânzi de pe piață, iar acum că norocul s-a întors împotriva lor, vor să schimbe regulile jocului și să-și convertească creditul în lei. De aici rezultă că cei care, de la bun început, au avut încredere în ce le-a spus BNR (că e mai bine să ia credite în lei) au fost niște jalnici perdanți, căci iată cum ceilalți vor câștiga oricum prin presiuni politice.
S-ar putea obiecta că debitorii îndrăzneți din categoria învingătorilor nu iau bani din buzunarul debitorilor înfricoșați și mereu perdanți, ci din conturile băncilor. E adevărat, dar ei folosesc abuziv pârghiile statului în folosul lor exclusiv. Nu soarta băncilor ne interesează, ci capacitatea statului de a fi just și de a nu lua decizii părtinitoare. Căci ceea ce e pe cale să se întâmple este cu totul nedrept, este un privilegiu nemeritat pentru o minoritate obraznică și, prin implicație, o nedreptate pentru o majoritate tăcută și mereu prea cuminte.


http://www.dw.com/ro/privilegii-pentru-o-m...4%83/a-36024203

QUOTE
Tarifele maximale pentru polițele auto obligatorii (RCA) impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vor avea efec­te discriminatorii pentru clienții per­soane fizice, în condițiile în care acestea îi fa­vo­rizează pe șoferii cu o conduită în­doielnică în trafic și daunalitate mare și îi pe­nali­zează pe cei cu un istoric bun al daunelor, spun reprezentanții companiilor de asigurări. Efectul acestor plafonări în piața de retail va fi astfel creșterea tariflelor pentru clienții buni cu daunalitate redusă, tocmai din nevo­ia de compensare a scăderii tarifelor pentru cei care generează daune mari și frecvente.


http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/asf-re...e-mare-15826410
maho
Creditarea saraceste Romania!
Pai ce, astia cu credite in euro sunt mai prosti?

Gizas, bine ca mi-am vandut TLV-ul saptamana trecuta. 124.gif
Acu'-i astept la cotitura, sa puna de-o mica neconstitutionalitate, asa.
tatabobu
Si dupa aia, cei care au credite in lei sa ceara si ei o compensare echivalenta. Sau si mai bine, romanu' sa se imprumute si statu' sa plateasca dobanda. Ce dreacu' ma...
maho
Asta-i nivelul parlamentului, cand sunt alegeri p-aproape.
ady77
QUOTE(tatabobu @ 19 Oct 2016, 11:36)
Si dupa aia, cei care au credite in lei sa ceara si ei o compensare echivalenta. Sau si mai bine, romanu' sa se imprumute si statu' sa plateasca dobanda. Ce dreacu' ma...
*


Doar ca aici platesc bancile.
neumann
QUOTE(maho @ 19 Oct 2016, 11:44)
Asta-i nivelul parlamentului, cand sunt alegeri p-aproape.
*



E hai, nu fi trist, ca bancile tot fac dobanzi nesimtite cu creditele garantate de stat - prima casa. Poate d'aia au si cele mai mari profituri din europa, in Romania, la o economie mult mai precara decat in vest. Ca poa' sa mulga consumatorul, cu largul concurs al lui mugurel.
maho
Nu-s deloc, din contra, vreau sa le rascumpar cat mai ieftin. Da' n-au (bancile) nici pe departe "cele mai mari profituri din europa", iar economia cica are cea mai buna crestere.
Daca preferi banci care sa mearga in pierdere, baga-ti banii la carpatica. rolleyes.gif
neumann
Crestere nu inseamna PIB per capita.
Bancile au cele mai mari profituri din Europa (rata a profitului, marja).
maho
QUOTE(neumann @ 20 Oct 2016, 10:32)
Ca poa' sa mulga consumatorul, cu largul concurs al lui mugurel.
*


Moama, da' ce i-a muls pe astia, curat legi cu caracter "social". Precis pe seama lor au facut bancile "profituri nesimtite".
neumann
Mi-e ca din aia 46, 47 sunt angajati ai bancilor, si vreo 50 membrii in consilele de administratie. Nu vausi cum tac din gura de data asta? Spera si ei in ciolan
george_scala_2004
Bye, bye bitcoin...
MoneyTalks
Era si cazul...
maho
E veche, ai ramas in urma cu "delicatesele".
neumann
O analiza interesanta a cresterii ROBOR si un pic de previziune, ca FMI bate la usa prin aceasta masura, care probabli va lovi in cresterea economica.

QUOTE
ROBOR – Romanian Interbank Offer Bank – este rata medie a dobanzii la care se imprumuta intre ele bancile pe piata inter-bancara si care este stabilita de BNR. Imprumuturile interbancare se pot contracta pe termene foarte scurte (o zi, o saptamana sau o luna) sau scurte (trei luni, 6 luni, un an). De aceea, ROBOR este diferit ca procent in functie de termenul imprumutului inter-bancar. Cele mai uzitate sunt cele pe 3 luni sau 6 luni, acestea fiind utilizate in stabilirea cunatumului dobanzilor la creditele de retail sau corporate.
ROBOR este un indice de variabilitate a dobanzii care sta la baza tuturor creditelor acordate de banci populatiei sau firmelor. La acest indice se adauga o marja fixa sau variabila (in contractele de credit de retail, variabilitatea marjei este clauza abuziva), comisioane, speze, taxe si asigurari. Totalul acestor costuri inseamna Dobanda Anuala Efectiva (DAE), pentru creditele de retail fiind esential ca aceasta DAE sa fie clara si neechivoca in contract.
ROBOR sta la baza dobanzii variabile, formula de dobanda utilizata banci in marea marea majoritate cazurilor de creditelor de retail in lei. Dobanda fixa in aceste contracte este foarte rara. ROBOR se regaseste, mai ales, in dobanda la creditele Prima casa, pentru care Statul roman are o expunere de 50% din valoarea totala, fiind garantul platii ratelor, in beneficiul bancilor creditoare.
Atentie : in prezent, in stocul creditelor bancare de retail, sunt mai mult de 100 de miliarde de lei, din care cam 50% inseamna creditele Prima casa. Orice fluctuatie a ROBOR poate afecta major debitorii, bancile si, in fundal, economia, in ansamblu.
Din cele de mai sus rezulta ca ROBOR este un pret mediu, compozit, macro-economic (complet diferit de preturile reale, de la piata) al banilor. In mod normal, pretul banilor ar trebui sa scada cand oferta de bani creste in raport de cererea de bani care scade sau ramane stagnanta. Adica, ROBOR ar trebui sa scada in aceasta situatie. Pretul banilor ar trebui sa creasca in cazul in care oferta de bani ar scadea in raport de cererea de bani stagnanta sau in crestere. ROBOR ar trebui sa creasca in aceasta ssituatie.
Cresterea rapida a ROBOR din ultima saptamana nu are o logica economica reala, naturala, ci o logica artificiala. Este o crestere controlata si regizata. Faptul ca intentia acestei miscari regizorale de laborator macro-economic este malefica sau nu, ramane sa se probeze in Parlament, in comisia de control al BNR, sau in activitatea organelor. Cert este ca aceasta crestere este ne-naturala, tintita.
Sa vedem de ce.
In primul rand, in prezent, in depozite bancare sunt acumulate sume totalizand cel putin 65 de mld euro – cca 40 mld euro in depozitele populatiei, cca 15 mld euro in depozitele firmelor, cca 10 mld euro in depozitele fondurilor publice de pensii administrate privat (pilonul II). Depozitele bancare pentru aceste sume sunt, practic, neremunerate, dobanzile fiind la niveluri pozitive ridicole (cca 0,2% pe an) sau chiar la valori negative (nota : o dobanda negative inseamna ca banca trebuie platita pentru a pastra “in siguranta” aceste economii, pana cand intervine un bail-in, cand economiile mai mari de 100 de mii de euro sunt confiscate, la ordinal bancii centrale, pentru salvarea bancii). Se intampla asta pentru ca in piata sunt prea multi bani, ceea ce ii face mult prea ieftini. De vreme ce bancile au la dispozitie prea multe lichiditati, inseamna ca oferta de bani este mult prea mare pentru o cerere in stagnare sau in scadere de creditare. Reamintesc ca anul trecut, in toamna, dl Isarescu lansa un apel cam disperat la adresa romanilor, pe care ii ruga sa se imprumute “acum”, ca este ieftin. Asadar, ROBOR, pentru acest motiv, nu ar trebui sa creasca, ci sa ramana constant sau chiar sa scada.
In al doilea rand, masa monetara primara, emisa de BNR (masa monetara M1) s-a dublat in 2017 fata de 2014. Daca in ianuarie 2014 masa monetara M1 era de cca 100 mld lei, in prezent este de cca 200 mld! Chiar daca nu ne-o spune direct, si BNR a practicat relaxarea cantitativa (quantitative easing), dupa modelul Bancii Centrale Europene. Banii emisi de stat prin BNR s-au ieftinit cam cu 25% pe an. Asadar, din acest motiv, ROBOR ar trebui sa ramana constant sau sa scada, si nu sa creasca.
In al treilea rand, salariile din sectorul public au crescut si unele taxe si impozite au scazut, ceea ce inseamna ca in piata sunt mai multi bani, alocati consumului. Inflatia ar fi trebuit, pentru acest motiv, sa creasca, si nu sa scada, asa cum s-a intamplat in august (1,2 % fata de 1,5% in iulie, scadere care nu pare naturala). Asadar, si din acest motiv, ROBOR ar fi trebuit sa scada si nu sa creasca vertiginos.
Motivatia cresterii surprinzatoare a ROBOR, emisa rapid de ultra-analistii BNR si de cei care le tin isonul prin presa, a fost ca cresterea ROBOR ar fi fost cauzata de “foamea de bani” a Guvernului, care a fost acuzat ca decapitalizeaza companiile de stat incasand … dividende. Dreptul la profit al mega-corporatiilor nu numai ca este considerat firesc, dar este chiar aparat prin revolutii in strada. Mai mult chiar, sunt corporatii, cum ar fi Fondul Proprietatea, care restituie actionarilor parti din aportul la capital, cu titlu de reducere a capitalului social (interzisa cand compania are pierderi), sumele rezultate fiind scutite de orice impozite. Dar cand statul incaseaza dividende, ceea ce inseamna ca si actionarii minoritari investitionali incaseaza dividende, acest lucru este rau. Statul nu poate fi capitalist … In orice caz, dividendele incasate de stat de la companiile de stat sunt de cca 2 miliarde de lei. In raport de totalul depozitelor bancare, de cca 65 mld euro, aceasta suma este infima. Distribuirea de dividende la companiile de stat nu poate fi considerata, la modul serios, ca fiind cauza majorarii ROBOR-ului. In plus, acesti bani nu au fost extrasi din conturi bancare si platiti, cu sacosa, salariatilor, pensionarilor si celorlalti creditori ai statului, ci prin conturi bancare, caci aproape ca este interzis ca banii sa circule cash in economie. Este o regula impusa de bancile centrale. Asadar, banii sunt tot in banci. Suma respectiva, infima, oricum, in raport de totalul depozitelor din banci, nu poate fi nicidecum contabilizata la capitolul “cauze” ale scaderii lichiditatilor din banci, deci nu poate fi nici cauza a cresterii ROBOR.
Oricum, asa cum am spus mai sus, ROBOR nu este un pret al carnii, painii, cartofului, pantofilor, telefoanelor sau calculatoarelor, care se formeaza in piata, pe baza legii cererii si ofertei, ci preturi macro, care se formeaza in laboratoarele autoritatii de control si supraveghere ale sectorului bancar.
Acum, care sunt ingrijorarile fata de aceasta miscare regizata, de crestere accelerata a ROBOR.
In primul rand, cei care s-au imprumutat in lei dupa anul 2014, in special in programul Prima casa, trebuie sa se astepte la cresterea consistenta a ratelor. Vor fi multe cazuri de neplata si de executare silita, soldata cu evacuari din case si cu plata garantiei de catre Statul roman (de unde riscul unei cresteri a deficitului bugetar). De asemenea, cei, foarte putini, care si-au convertit creditele in moneda straina in lei, la cursul zilei (cu sau fara discount), vor avea de suferit prin cresterea ROBOR, care este inclus in dobanda variabila.
In al doilea rand, costul creditului guvernamental va creste. Din cate inteleg, la ultima emisiune de titluri de stat, bancile nu s-au mai inghesuit sa imprumute statul. Dimpotriva, au dat un pas inapoi sau in lateral, ca la razboi. Nota importanta : aceasta este o fereastra de oportunitate pentru ca statul sa emita titluri de stat destinate populatiei, in valori mult mai mari decat pana acum. Am observat ca, in programul Fidelis, de emisiune de titluri de stat catre populatie, listate la bursa, s-au mobilizat doar 800 milioane de lei, in timp ce imprumutul bancar accesat de stat doar in anul 2017 a fost de 14 mld lei.
In al treilea rand, dar infinit mai important, cresterea costurilor creditarii va determina, intr-un prim pas, scaderea sau neutralizarea entuziasmului populatiei de a se imprumuta. In pasul doi, consumul din surse proprii, neimprumutate, se va auto-limita, intrucat, psihologic, majoritatea populatiei va inlocui entuziasmul consumului cu prudenta excesica a abtinerii de la consum, pe motiv ca “vin vremuri grele”. Butonul care declanseaza aceste mecanisme semi-automate si aceste stereotipuri a fost apasat deja de regizorul care a inceput sa puna in practica scenariile de acum 5-6 luni, cand se anunta, oficial, dar cu titlu de profetie care se implineste prin simplul fapt ca este rostita, ca ROBOR si, in genere, dobanzile, vor creste.
Iar acest lucru inseamna o lovitura nucleara pentru economie si guvern. Cresterea economica de cca 6% se bazeaza in proportie de 4/5 pe consum si, mai ales, pe consumul pe credit. Franarea creditarii si, consecvential, auto-limitarea ultra-prudenta a consumului va elimina rapid acest motor al cresterii economice. Dupa care vor urma scaderea ratingului de catre agentii, cresterea cds-urilor si aparitia salvatorare a FMI, care va pretinde, ca de fiecare data, austeritate. Stiti ce inseamna asta. Am mai trecut prin asa ceva in 2010.
Intrebare fundamentala : oare este aceasta regie o miscare de retorsiune contra masurilor luate de fisc de a obliga bancile sa plateasca impozit pe profitul ascuns sub forma pierderilor contabile coafate pentru optimizarea fiscala?
dil
Asta de unde ai luat-o, de la PSD?

Din prima propozitie a luat-o pe aratura unde se sustine ca este calculata in functie de piata si totodata este stabilita de BNR.

ROBOR este data de piata inter-bancara si este calculata de BNR (si nu stabilita de). BNR nu stabileste ROBOR-ul.
St
Gheorghe Piperea
neumann
QUOTE(dil @ 2 Oct 2017, 15:47)
Asta de unde ai luat-o, de la PSD?

Din prima propozitie a luat-o pe aratura unde se sustine ca este calculata in functie de piata si  totodata este stabilita de BNR.

ROBOR este data de piata inter-bancara si este calculata de BNR (si nu stabilita de). BNR nu stabileste ROBOR-ul.
*



BNR stabileste intr-adevar dobanda de interventie la LEI. Asa cum FED o face pe dolar si BCE pentru EURO. Nu piata stabileste aceste dobanzi.


Uite un comunicat de presa al BNR, la intamplare:

QUOTE
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, miercuri, menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit, se arată într-un comunicat al băncii centrale, conform AGERPRES.

De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.



Asadar, in cazul dobanzilor interbancare pe lei au painea si cutitul plin dobanda de interventie (Lombard).
dil
Vezi ca incurci borcanele.
Una este ROBOR si alta este dobanda de politica monetara.
neumann
E ca si cum ai zice ca una e pretul la petrol si alta pretul la benzina, atunci cand pretul la petrol e 100% in mana BNR-ului.

ROBORUL, EURIBORUL si LIBORUL sunt indicatori 100% in mana bancilor centrale.

Sugerezi in mod tendentios si aberant, as zice ca un trol bancar, ca ROBORUL e dat de la Dumnezeu si BNR nu are nimic de-aface cu el, se stabileste de catre piata.
dil
Vezi ca aberezi si o iei pe aratura. Faci afirmatii fara argumente.

ROBORUL se calculeaza ca medie a dobanzilor utilizate de banci intre ele. Nu are treaba cu BNR. BNR doar calculeaza media pe ce se intampla in piata.

Dobanda de politica monetare este stabilita de BNR si nu s-a mai modificat din 2015. Deci nu are influenta asupra cresterii ROBOR-ului din ultima vreme. Dobanda de politica monetara are rol de a transmite mesaje in piata. Legat de dobanda de politica monetara mai sunt doua dobanzi stabilite de BNR, ca orice entitate care vinde si cumpara stabileste un pret de vanzare si un pret de cumparare:dobanda pentru facilitatea de creditare si respectiv dobanda pentru facilitatea de depozit. ROBOR-ul se zbate intre aceste valori, nemodificate din 2015. Sa vedem maine ce stabileste BNR.

Poti sa ne explici cum de ROBOR a crescut desi dobanda de politica monetara nu s-a modificat din 2015?
Sau cum ROBOR este in mana BNR-ului?
neumann
Da. Explicatia e ca BNR a reglat in mod gresit volumul masei monetare.
Asa cum EURIBOR, LIBOR sunt in mana bancilor centrale respective. Dar ti-ai dat singur raspunsul, prin dobanda pentru facilitatea de creditare si dobanda pentru facilitatea de depozit. Mai ales ultima.


Sau, mai mult BNR poate creste sau reduce nivelul rezervelor obligatorii, asa cum a facut-o si in alte randuri.

3 Oct 2017, 13:39:
QUOTE
BNR a decis in sedinta Consiliului de Administratie  de marti mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% si ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50 la suta, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la suta. Deciziile luate vor fi prezentate mai pe larg in cadrul unui briefing de presa sustinut de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ora 15:00.


Asadar BNR are parghii de tintire a ROBOR.
Han Solo
niumane, ori cresti dobanda (scumpesti banu'), ori maresti euro (devaluare, dai drumul la imprimanta si la inflatie) ori pui restrictii pe libertatea de capital.

astea sunt cele trei parghii la dispozitia unei banci centrale. cand tre' sa intervii, nu le poti menaja pe toate.

l-a reglat gresit... defineste gresit. pana acu' au cumparat lei ca sa tina cursul la 4.6. nu poa' sa tina la infinit. acu' scumpesc leul. au de ales intre a-i phute pe aia cu credite in lei sau pe aia cu credite in euro.

au ales sa-i phuta pe aia cu lei. asa as fi ales si eu, iti dai seama valea plangerii la euro, daca la chf a iesit deranjul care a iesit.
madhorsefuzzy
Ce deranj a iesit la CHF?
neumann
ansolo, s-o luam pe rand. EURIBOR -0.17%. ROBOR (rata de politica monetara BNR) 1.75%. Asadar, te poti finanta practic nelimitat pe euro prin intermediul BCE sau oricine. E clar ca se va scumpi leul din ecuatia asta, fata de euro. Banii bagati in piata valutara de catre BNR sunt practic LEI, ca sa evite o devaluare a euro. Ei, aruncand cu leii in piata pentru a tine cursul euro sus (mai ales dupa o crestere *economica ce a batut asteptarile, de cca 6%), este evident ca s-a creat o nevoie.. de lei, care trebuie acoperita prin emisiune de lei (pentru a devalua leul in acelasi ritm cu devaluarea euroiului data in principal de dobanzi negative istorice).

4 Oct 2017, 11:52:
QUOTE
Ce a mai spus marti, Guvernatorul:


Ce s-a intamplat punctual cu ROBORUL A fost un caz special, anume o colectare mai buna a taxelor care a scos banii din piata, respectiv din conturile bancare. Ce a intervenit in luna aceasta o sa va surprinda, o performanta mai buna in colectare mai buna in colectarea impozitelor. Am colectat mai mult decat ne-am fi asteptat. Nu stiu daca dansii s-au asteptat si atunci din banci a fost absorbita mai multa lichiditate. Rolul BNR e sa regleze lichiditatea. Operatiunile noastre sunt saptamanale.
In ultima perioada a fost excedent major de lichiditate pana acum. Momentul septmembrie 2017 vine dupa inca o perioada de aproape trei ani de zile in care a existat un excedent major de lichiditate pe piata. Am lasat aceasta lichiditate pentru a stimula pe diverse cai creditul. Au mai interevenit si alti factori, asta e adevarul. As mentiona cativa dintre ei: s-a schimbat perceptie privind inflatia in Romania. Au mai fost miscari pe care le fac nerezidentii.. Nu uitati, leul este o moneda total convertibila. Oricine vrea sa cumpere titluri de stat sau alte creante romanesti le poate cumpara. Daca se schimba sentimentul sau perceptia, sumele pe care acestia le-au investit in Romania se diminueaza, daca se schimba in rau, daca se schimba in bine cresc si influenteaza si piata valutara si piata monetara.
Han Solo
cum ziceam, si eu sunt de parere ca e rost mare de finantare pe piata acu', da' nu neaparat pentru salarii. in subsidiar insa, chiar si pentru salarii, nu e chiar asa moca pentru romanica, ui' aci, suntem pe la 4% yoy la 10 ani.

https://tradingeconomics.com/romania/government-bond-yield

direct prin BCE nu te poti finanta, ca BCR nu intra in APP pe motiv de nezona euro. in plus, daca te imprumuti in euro (si gobiernul o face), rezultatul e tot ca scumpesti leul. ca asta e discutia acum, nu deficitul.

rezolvarea pe partea ainlalta, dai drumu' grav la imprimanta, da' scumpesti euroiul. in rest, cu lichiditatea se scoate pana acu' isarescu, tine platouashele destul de strans in lesa, e clar ca tine mult la 4.6. Io n-as paria pe depasirea lui prea curand sau prea brutala (exceptand probabil cursul de referinta pentru accize).
neumann
Nuj ce bufnilesti acolo. Te poti finanta de la BCE daca esti smecher (read banca, jucator financiar serios), la dobanda practic zero, dupa care poti plasa in lei, in titluri de stat. Si o sa o faci ca ai randament foarte bun. De-asta tendinta de a cumpara lei cu euro si tendinta epuroiului de se ieftini in lei. Platouasele sunt sa tina euroiul sus, el lasat liber s-ar duce in jos, ca leul e eficient la plasamente.

de ce tine BNR sus euro? Pentru ca un euro ieftin ar baga in kkt balanta de plati. LE: pardon, am vrut sa zic balanta comerciala, si anume ar stimula importurile si mai mult.
Han Solo
hotaraste-te mah nene. ori e leul scump ori e euro scump.

in rest, ce propui, sa rulezi datoria suverana escamotata prin banci comerciale? excelenta idee, are si un nume de cod: criza greaca. si e intr-adevar si foarte usor de ascuns asta, nu se prinde nimeni-nimeni.
neumann
QUOTE
excelenta idee, are si un nume de cod: criza greaca.


no shit. Si cine e de vina, grecii ca au vandut obligatiuni, sau Deutsche Bank, sa zicem, ca le-a cumparat? N-au preluat ei riscu de buna voie si nesiliti de nimeni, fiind casatoriti cu acte in regula de zeul grec Profit insusi? Asta nemavorbind ca luau submarine de la Siemens, in riesling, ieftin tata ca de maine se scumpeste. Dar cine crezi ca e adevaratul vinovat? Pensionarii ca au pensii prea mari.
Han Solo
lasa mah gargara, vezi cum era sa-si traga grecii bancile in teapa singuri, ca le-au obligat sa cumpere obligatiuni grecesti cand rahatul era deja prea mare sa mai fie bagat sub presh. fix pe invers scenariul subprime, acolo bancile aproape au darmat statele, aci statul aproape a daramat bancile.

in rest, nush coane, habar nu am, ma cam doare in kewr de perdelele tale de fum. nu stiu cat costa un submarin si habar nu am daca grecii au platit mai mult decat pretul pietei pe ele, si daca tu sustii ca stii sigur, indraznesc sa avansez ipoteza ca mananci borsh.

guess what, pe langa submarine mai au si vreo 100 de F16, niste mirage si vreo 800 de Leopard I si II, si alte maruntisuri. nu stiu daca le regreta acum, cu tampitul de erdogan in coasta.
maho
QUOTE(dil @ 2 Oct 2017, 15:47)
Asta de unde ai luat-o, de la PSD?


QUOTE(St @ 2 Oct 2017, 15:52)
Gheorghe Piperea
*


biggrin.gif sau de la celalalt guru, Zamfir.

QUOTE(dil @ 2 Oct 2017, 22:53)
Vezi ca aberezi si o iei pe aratura. Faci afirmatii fara argumente.

Ancient news.
Niumane, eu ti-am zis (literal chiar) de-acu' vreo doua saptamani: "cresc dobanzile", da' nu te-ai prins. Acum e de vina Mugurel, masonii, Attila, Gerula, Soros (mai traieste?), nepot-su', etc., oricine altcineva in afara de cei pe care-i crezi.
QUOTE
Benzina e mai scumpă, curentul e mai scump, (sa adaug si gazul) mâncarea e mai scumpă, creditele sunt mai scumpe, dar nimic nu este mai scump decât dragostea pentru Partid.

Ca sa fii si mai fericit, ia d-aici, ca sa intelegi ce te-asteapta:
[attachmentid=1628072341]
neumann
Iesti in contra timp. A zis Mugurel ca rezolva situatia si ca a fost o situatie de conjunctura bazata pe o crestere a colectarii neasteptat de mare. Inca mai dormi?
maho
Dadadada, a scazut mult, de la 1.79 ieri, la 1.78 azi. Mai uita-te pe graficu' ala, da' daca ai incredere in Mugurel, esti pe drumul cel bun.
rolleyes.gif
St
QUOTE(neumann @ 3 Oct 2017, 14:29)
ansolo, s-o luam pe rand. EURIBOR -0.17%. ROBOR (rata de politica monetara BNR) 1.75%.  Banii bagati in piata valutara de catre BNR sunt practic LEI, ca sa evite o devaluare a euro. Ei, aruncand cu leii in piata pentru a tine cursul euro sus (mai ales dupa o crestere *economica ce a batut asteptarile, de cca 6%), este evident ca s-a creat o nevoie.. de lei, care trebuie acoperita prin emisiune de lei (pentru a devalua leul in acelasi ritm cu devaluarea euroiului data in principal de dobanzi negative istorice).

<span class='edit'>4 Oct 2017, 11:52:</span>
*



@Neumann, eu am invatat la economie ca atunci cand creste oferta dintr-un bun (BNr a aruncat cu lei in piata) scade pretul. Poate ne explici si noua astora mai nepriceputi cum s-a creat o nevoie de lei in piata in momentul in care a crescut oferta de lei.

@all Mie imi place ca voi tot mai incercati sa ii explicati cu argumente tehnice dupa ce el a scris asta...
neumann
Care e, mai exact, acel moment in care a crescut oferta de lei?

Pentru ca nici pe tine nu te duce capu, fuse un grafic cu niste paliere de ii numea cineva Muguri. De pe graficul ala, rezulta ca dupa fiecare Mugur de-asta, euro tindea sa se devalorizeze, dupa care aparea alt mugur. Asta inseamna o injectie de lei la fiecare mugur/palier.

Ei bine, Isarescu fu plecat in concediu in mod convenabil exact cand ROBORUL o lua in sus si incepura sa lipseasca lei de pe piata. Isarescu a explicat lipsa leilor prin absortia de catre Ministerul De Finante generata de imbunatatirea colectarii impozitelor. In fapt, a aparut clarificarea ca ROBORUL se calculeaza pe baza datelor furnizate de cele mai mari 10 banci comerciale din sistem, iar unele guri rele zic ca alea 10 au pus-o de un mic cartel fiind nemultumite tocmai de imbunatatirea gradului de colectare a impozitelor.

@all: nu stiu de ce imi bat capul, daca individul nu poate citi un grafic
maho
QUOTE(neumann @ 6 Oct 2017, 12:15)
@all: nu stiu de ce imi bat capul

Pai atunci n-o mai fã. (1:14).
neumann
Articol din ziarul Bursa

Libor poate fi manipulat, dar ROBOR nu?


QUOTE
"Singura explicație care [...] ar fi avut ceva substanță e că băncile s-au înțeles să salte nivelul Robor până în apropiere de dobânda de politică monetară pentru a face ceva bani, în condițiile în care Fiscul a început să le mai caute la profitul bine optimizat și să le mai întrebe de externalizările de credite neperformante".
"Dacă Roborul nu intră bine sub 1%, cât era înainte de această "revoluție" , în ciuda ultimelor injecții masive de lichiditate din partea BNR și lipsei oricăror presiuni conjuncturale, am putea suspecta că băncile care contribuie la determinarea Robor s-au comportat ca un veritabil cartel?"

"Până atunci, să remarcăm cum BNR și-a mai bătut joc de câteva zeci de mii de debitori care au fost încurajați să ia credite pe dobânzi de referință la minime istorice sub privirile inocente ale reglementatorilor în loc să avem norme de creditare care să anticipeze supraîndatorarea".

Im pare rau, dar nu ma pot abtine : ca un bun agent comercial bancar si de oameni ne-iubitor, dl guv a indemnat poporul sa ia credite in lei, ca sunt ieftine si s-ar putea scumpi cumva. Reglementatorii nu s-au multumit sa priveasca inocent festinul pe seama nevoiasilor si a naivilor (ceea ce, oricum, inseamna o abandonare a obligatiei de supraveghere a pietei bancare), ei chiar au indemnat oamenii sa ia credite pentru a consuma pe datorie. Sa nu uitam asta. Barbosul de sus, cu privire blajina nu bate cu parul.
St
QUOTE(neumann @ 6 Oct 2017, 11:15)
Care e, mai exact, acel moment in care a crescut oferta de lei?
*


Tu ne-ai zis ca BNR a bagat lei in piata valutara. Asta ce-nseamna, nu ca a crescut oferta de lei?

QUOTE(neumann @ 6 Oct 2017, 11:15)
In fapt, a aparut clarificarea ca ROBORUL se calculeaza pe baza datelor furnizate de cele mai mari 10 banci comerciale din sistem, iar unele guri rele zic ca alea 10 au pus-o de un mic cartel fiind nemultumite tocmai de imbunatatirea gradului de colectare a impozitelor.
*


Asta e legea, o gasesti in regulamentele BNR, deci nu era nevoie de nici o clarificare.

QUOTE(neumann @ 6 Oct 2017, 11:15)
@all: nu stiu de ce imi bat capul, daca individul nu poate citi un grafic
*


Daca despre mine e vorba, sarut mana, conasule!
neumann
Pe forex a crescut oferta de lei, nu si pe interbancar se pare. Nu e musai sa fie corelate. Leii de pe forex pot fi plasati si in altceva decat imprumuturi catre alte banci. Greu de priceput? Sau vorbim decat sa ne aflam in treaba, ca celalat postac?
neumann
QUOTE
Banca Nationala a Romaniei este “independenta” cu o conducere negociata politic asa cum este si ASF.

Robor este manipulat prin a face sau a nu face, prin a injecta sau nu lichiditate in sistem fie prin operatiuni de piata monetara fie prin cumparari sau vanzari de valuta in piata.

In functie de scenariile decizionale, Robor va evolua pe termen scurt de urmatoarea maniera:

1. “Manole” Isarescu se acunde la Curtea de Conturi. Curtea de Conturi permite evitarea controalelor pe parcursul unui mandat lung de 9 ani.

Robor stationar sau in scadere!

2. Se aproba comisie parlamentara de ancheta pe activitatea lui Isarescu de la BNR similar cu cea deschisa pentru Negritoiu de ASF.

Robor stationar sau in crestere!

3. Statul de drept se plictiseste sa tot amane dosare concatenate.

Robor stationar sau in crestere!

4. Noile documente trimise de SRI catre CNSAS nu mai permit ocultarea dosarului “Manole”.

Robor stationar sau in crestere!

5. Guvernantii actuali cedeaza la presiune si uita tradarile de dupa dealul de anul trecut.

Robor stationar sau in scadere!

http://lucianisar.com/uncategorized/scenar...olutie-a-robor/
maho
QUOTE(neumann @ 8 Oct 2017, 23:12)
vorbim decat sa ne aflam in treaba, ca celalat postac
*



E clar, te-ai uitat in oglinda si-ai avut o refelatie.
Adevaru-i ca te-am supraevaluat cand am zis ca
QUOTE(maho @ 5 Oct 2017, 21:11)
Ma, tu (uneori) pari baiet destept

, ca nici macar un link ca lumea nu esti in stare sa pui.


neumann
vaz ca si tu si luck33ro ati trecut`sincronizat la postari exclusiv injurioase. Sa fie oare o coincidenta? Sau lingeti la acelasi stapan?
maho
Pana zici care-ar fi postarea aia, mai bine editeaza linku' ala (ca si-asa nu ti-l citeste nimeni tongue.gif ).
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.