Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

24 Pages « < 18 19 20 21 22 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Croatia

adi_ar
post 13 Jul 2009, 08:36
Post #571

Membru autentic si conservator

Group: Moderatori
From: Arad

Nu te raporta strict la km (~1000 Cluj-Porec) decat daca ai anumite motive. Si din Arad este mai rapid prin Budapesta in ciuda unei diferente mult mai mari de Km.
Nu vei intra in Budapesta, decat pe centura M5-M0-M7 - comod si rapid. Atentie la radare pe centura M0!

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Meghitzanul
post 13 Jul 2009, 15:16
Post #572

***** 4 ISOFIX

Group: Members
From: Bucuresti

asigurarea medicala pt Croatia cat a costat? la ce asigurator?
e musai sa fie facuta?

eu am de la CASMB, dar e valabila doar pt tarile UE sad.gif

(ps: pe 17 Iulie plec in Croatia)

This post has been edited by Meghitzanul: 13 Jul 2009, 15:23

--------------------
VW Passat Variant 2.0TDI 170cp DSG 2008
Audi A3 Sportback 2.0TDI 140cp DSG 2008
ex Renault Megane 1.6 16v 2004
Alan 42 + Sirio Turbo 2000 / Alan 42 + Sirio Turbo 1000
+
V A L I
post 13 Jul 2009, 15:39
Post #573

Membru autentic

From: BV

QUOTE(bogdan_dsn @ 12 Jul 2009, 22:31)
Salut. Doresc sa plec in Croatia, statiunea Porec. Eu sunt din Cluj si doresc sa ma duc prin Ungaria. Pe unde mai exact? Oradea-Budapesta-apoi pe m7 parca si se poate intra direct in croatia -Zagreb -Porec. Intrebarea e aproximativ cam cati km sunt? Drumul cum e? Cat costa taxele de autostrada? Suntem 2 soferi, cam cate ore ar lua drumul incluzand pauze odata la 2 ore de tigara si aer. Sau prin Serbia am vazut ca sunt cam 750 km arata autoroute la mine. Cum e drumul pe acolo? Am fost in Serbia anul trecut cand am mers spre Grecia dar am mers pe autostrada. In rest nu stiu cum este.
*

Taxele pana Porec sunt :
- vignieta ungaria 12 e
- autostrada croatia inclusiv tunele ~35 € , se plateste pe tronsoane (bariera).

Drumuri f. bune. Daca tot iei vignieta poti sa mergi pe M3 apoi M7 (mai faci vreo 50 km in plus dar macar ii faci pe autostrada).
Ca si distanta poti sa te uiti pe map24.ro ( dar acolo nu e valabil si timpul pe care ti-l arata).

@Meghitzanul
asigurarea medicala pt Croatia m-a costat anul trecut 18 ron / pers / 7 zile.

This post has been edited by V A L I: 13 Jul 2009, 15:41

--------------------
Renault Clio Symbol Fidji 2006 / 1.5 dci / 65 cai
+
g_dani
post 13 Jul 2009, 16:44
Post #574

Membru autentic

Stie cineva barierele pe autostrazi in croatia din cati in cati km sunt ? Se poate plati si in euro sau doar in kuna ?

--------------------
Toyota Avensis 1.8 VVTi 2003
BMW 525 i , 2002
"Daca ajuti pe cineva, ai sa vezi ca isi va aminti de tine si data viitoare cind are nevoie de ajutor"
+
adi_ar
post 13 Jul 2009, 16:48
Post #575

Membru autentic si conservator

From: Arad

Sunt asezate in "puncte strategice", intersectii mari, orase, etc. nu la kilometri.
Se poate plati in Euro sau Kuna insa daca destinatia este Croatia iesi mai bine in Kuna (~7,1Kuna / 1E).

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 1.5 dCI 2005
iGO 9.6.29.357899
+
ice cube
post 13 Jul 2009, 21:09
Post #576

Membru autentic

From: Tg-Jiu

se poate plati si cu cardul

--------------------
dacia logan ambition - Gj-03-XYB
+
g_dani
post 13 Jul 2009, 22:29
Post #577

Membru autentic

A fost cineva dintre voi cazat in zona Dalmatia centrala, mai exact Omis ? As vrea sa merg acolo luna viitoare si mi-ar prinde bine niste pareri sincere biggrin.gif

--------------------
BMW 525 i , 2002
"Daca ajuti pe cineva, ai sa vezi ca isi va aminti de tine si data viitoare cind are nevoie de ajutor"
+
Meghitzanul
post 14 Jul 2009, 12:01
Post #578

***** 4 ISOFIX

multumesc.. am facut astazi asigurari la Astra Unica cu 15 ron/pers pt 10 zile (Serbia+Croatia)

pe de alta parte, neavand bineinteles kuna voi pleca cu euro dupa mine si voi face acolo transformarea din euro in kuna.. voi schimba cate 100-200 euro atunci cand am nevoie
spuneti-mi va rog unde imi recomandati sa urmaresc efectuarea tranzactiei de schimb valutar la un curs ok... sa inteleleg ca 7.1 kuna / 1 euro e un curs ok?
la intoarcere voi ce ati facut cu kunele ramase.. ati fost la shopping la iesirea din Croatia? biggrin.gif

This post has been edited by Meghitzanul: 14 Jul 2009, 12:02

--------------------
VW Passat Variant 2.0TDI 170cp DSG 2008
Audi A3 Sportback 2.0TDI 140cp DSG 2008
ex Renault Megane 1.6 16v 2004
Alan 42 + Sirio Turbo 2000 / Alan 42 + Sirio Turbo 1000
+
V A L I
post 14 Jul 2009, 22:10
Post #579

Membru autentic

From: BV

Daca ramai cu Kuna le pui la colectie smile.gif) sau le folosesti la anul biggrin.gif

Poti sa incerci sa intrii pe la banci sa vezi cam care e cursul dar mie mi s-a intamplat destul de des ca la "comercianti" sa imi faca conversia cu cursul de la oficial ( inclusiv in benzinarii)...deci nu e ca la noi sau mai rau ca la unguri de iti fac cursul 2:1.

--------------------
Renault Clio Symbol Fidji 2006 / 1.5 dci / 65 cai
+
jedimisu
post 15 Jul 2009, 22:28
Post #580

Membru autentic

From: Bacau

QUOTE(g_dani @ 13 Jul 2009, 16:44)
Stie cineva barierele pe autostrazi in croatia din cati in cati km sunt ? Se poate plati si in euro sau doar in kuna ?
*

Buna.
Tocmai m-am intors din Croatia. Am intrat pe la Udvar si de la Osijek am mers pana spre Vodice pe autostrada A5, o bucata proaspat data in folosinta, pana la A3. Bariere au fost la intrare in Zagreb si iesire de pe autostrada, vorbesc de unde se plateste, ca bariere sunt cand intri pe autostrada si cand iesi, pe oriunde. La intrare, se ia numai bilet. Se plateste la iesire in Euro sau Kuna si primesti rest in ce vrei, Euro sau Kuna.
Un fel de off topic, sunt foarte civilizati in trafic, mai ales ca dai de soferi de toate natiile. Tot drumul nu m-a flambat decat unul cu farurile pe autostrada, sa ma dau pe banda de urgenta unde era si limita de 60 la ora ca se faceau lucrari. Eu aveam vreo 62 km/h. Ei, da, era un roman intr-un opel albastru.

<span class='edit'>15 Jul 2009, 22:32:</span>
QUOTE(g_dani @ 13 Jul 2009, 22:29)
A fost cineva dintre voi cazat in zona Dalmatia centrala, mai exact Omis ? As vrea sa merg acolo luna viitoare si mi-ar prinde bine niste pareri sincere biggrin.gif
*

Am fost in Dalmatia, da' la Tribunj, langa Vodice, la Villa Diana. O afacere ruseasca condusa de un moldovean si o croata. E foarte faina si oamenii de treaba. O recomand cu caldra. Eu am rezervat pentru familie de pe booking.com si am constatat ca preturile erau mai mici decat direct la ei la vila.

<span class='edit'>15 Jul 2009, 22:43:</span>
QUOTE(bogdan_dsn @ 13 Jul 2009, 08:23)
Sau am mai gasit ruta Cluj-Arad-Szeged-Zagreb-Porec unde arata ca sunt 700 km. Nu as prea vrea sa intru prin Budapesta, iar mie autoroute imi arata ca prin budapesta sunt 1100 km pana la destinatie.
*

Eu am fost din Arad prin Szeged-Mohach-Udvar-Osjek (de aici autostrada) Zagreb-Vodice. Din Arad am plecat la 9 dineata si in Tribunj, langa Vodice am fost pe la 18.00 mers super legal si in Ungaria si in Croatia, cu pauze regulatre, una chiar de o ora, pentru pranz. La intoarcere am mai calcat-o mandru.gif . Drumul e relativ bun. Nu sunt gropi, ci multe plombe, la unguri. La croati, autostrada e ca-n palma.

This post has been edited by jedimisu: 15 Jul 2009, 22:43

--------------------
Renault Captur, TCe EDC 2015
Energy flows where attention goes.
+
mihai1972
post 21 Jul 2009, 12:08
Post #581

Membru incepator

Tocmai m-am intors la sfarsitul lui iunie din Croatia.

Am folosit traseul : Bucuresti-Pitesti - Craiova - Portile de Fier- Negotin - Zajecar - Krusevak - Cacak- Uzice - Bijelo Polje - Podgorica - Budva- Dubrovnik si la dus si la intors.
Drumul (aprox 1150 km) dureaza 22 ore.
La dus ne-am cazat la Uzice (Serbia) - Hotel Zlatibor (4200 dinari = 198 lei)
La intoarcere ne-am cazat la Vrnjacka Banja (Serbia) - Hotel Breza (4136 dinari = 196 lei).
La ambele hoteluri pretul este pt camera dubla cu mic dejun, pentru 2 persoane, si am platit cu card VISA Electron (cardul de salariu).

La vama de la Portile de Fier am ocolit coada de masini MH (micul trafic de frontiera) si am intrat "in fata". Vamesii romani mi-au dat drumul imediat, la sarbi am asteptat 10 minute pt ca la ei nu am mai avut cum sa depasesc coada de MH.

La vama Serbia - Muntenegru am mai stat inca 10 minute la sarbi. La muntenegreni am stat inca 10 minute si am platit 10 Euro - vigneta 1 luna.

La vama Muntenegru - Croatia am trecut iar imediat de muntenegreni si am mai stat 10 minute la vamesii croati.

Niciuna din vami nu pune probleme deosebite doar sa aveti pasaport, carte verde si sa nu traficati baxuri de tigari :-)).

Si la dus si la intors am luat cate un radar. Doar in Serbia si doar in localitati . Cu toate ca aveam detector de radar..... ei aveau pistoale-radar.
Amenda maxima este 3200 dinari (aprox 37 Euro). Am rezolvat cu 20 euro la primul (depasisem cu 40 km limita) si cu 15 Euro la al doilea (depasisem cu 17 km limita).

Problema acestui drum consta tocmai in limitarile de viteza.

Ratele de schimb utilizate :
Serbia : 1 Euro = 92 dinari
Muntenegru : au moneda oficiala Euro
Croatia : 1 Euro = 7.2 Kuna (dar toate birourile de schimb valutar au comision astfel incat se ajunge in final la 1 Euro = 7 Kuna).

Motorina costa:
Serbia : 1 litru = 88 dinari
Muntenegru : 1 litru = 0.85 Euro
Croatia : 1 litru = 6.8 Kuna

Asa ca va sfatuiesc sa alimentati din Romania si apoi din Muntenegru.

Ferryboat-ul care traverseaza lacul Kotor costa 4 Euro / masina si functioneaza 24/24 ore si 7/7 zile.

Din Dubrovnik am facut excursii cu masina la Ston (crescatorii de stridii) si la Split.
Trecerea de 10km prin Bosnia nu pune niciun fel de probleme : vamesii bosniaci opresc doar prin sondaj masinile, le aratati pasaportul fara sa va dati jos din masina si imediat apoi apasati iar pe acceleratie .... super rapid.

Dinspre Dubrovnik spre Split am trecut prin localitatea OMIS.
Pe tot acest drum este singura localitate cu plaja de nisip. Atmosfera din Omis mi-a placut foarte mult si daca voi mai reveni cu familia in Croatia va fi la Omis.

Observatie generala : asigurarile de calatorie nu sunt necesare, nu ti le cere nimeni, este optiunea fiecaruia daca 20 lei / persoana / sejur merita pentru ca in caz de "doamne fereste" sa nu ramana pe acolo....

This post has been edited by mihai1972: 21 Jul 2009, 15:59

Attached thumbnail(s)
Omis_Croatia.jpg ( Size: 81.76k ) Number of downloads: 4449
Omis_Croatia_1.jpg ( Size: 94.22k ) Number of downloads: 4340
Omis_Croatia_2.jpg ( Size: 67.08k ) Number of downloads: 4441

--------------------
VW Passat limuzina 2001 (131 CP)
+
Flores
post 21 Jul 2009, 14:42
Post #582

ALIEN

From: behind enemy lines

QUOTE(mihai1972 @ 21 Jul 2009, 12:08)
La muntenegreni am stat inca 10 minute si am platit 10 Euro - vigneta 1 luna.
*

Esti sigur ca vignieta e valabila numai o luna? Anul trecut trecut, la acelasi pret, dadeau vigneta valabila 12 luni!

--------------------
Opel Zafira 1.9CDTI- Dacia Logan Laureate 1.6
Mio C230
If it has tits or wheels it will give you problems !
+
drrond
post 22 Jul 2009, 08:33
Post #583

Membru autentic

From: Ramnicu Valcea

Salut mihai bine ai revenit! Multumesc de informatii ptr. ca saptamana viitoare plec pe acelasi traseu ( din Rm.Valcea ) la Omis si promit sa-ti spun cum a fost cand revin. Ce voiam sa te rog : noi vrem sa dormim la Mojkovac in Muntenegru. Ai vazut cumva ceva pensiuni pe acolo? Si cam cat ai facut pana acolo de la Portile de Fier? Mersi.

This post has been edited by drrond: 22 Jul 2009, 08:34

--------------------
BMW X2, 2018 (fost proprietar de Dacia Logan, 2005, Ambition)
NIHIL SINE DEO!
CARPE DIEM!
+
mihai1972
post 28 Jul 2009, 09:01
Post #584

Membru incepator

QUOTE(Flores @ 21 Jul 2009, 14:42)
Esti sigur ca vignieta e valabila numai o luna? Anul trecut trecut, la acelasi pret, dadeau vigneta valabila 12 luni!
*

.... ai dreptate, m-am uitat zilele trecute mai cu atentie : initial observasem doar ca este perforata pe luna IUNIE.... dar acum am vazut ca intr-un colt, pe mov, scrie cu alb 2010 !!! Vand vigneta pt Muntenegru cu 5 euro bucata laugh.gif (daca pot sa o mai dezlipesc) icon_mrgreen.gif

QUOTE(drrond @ 22 Jul 2009, 08:33)
Salut mihai bine ai revenit! Multumesc de informatii ptr. ca saptamana viitoare plec pe acelasi traseu ( din Rm.Valcea ) la Omis si promit sa-ti spun cum a fost cand revin. Ce voiam sa te rog : noi vrem sa dormim la Mojkovac in Muntenegru. Ai vazut cumva ceva pensiuni pe acolo? Si cam cat ai facut pana acolo de la Portile de Fier? Mersi.
*

Mojkovac2.jpg ( Size: 59.43k ) Number of downloads: 4189
Mojkovac1.jpg ( Size: 69.66k ) Number of downloads: 4015

Scuze pt intarzierea raspunsului... probabil ai ajuns deja pe acolo. Mojkovac mi s-a parut a fi o saracie de localitate. Sigur, e frumos lacul de acolo. Am vazut si ceva ce semana cu o pensiune... pt tranzit probabil ca este ok (dar eu nu as incerca). De la Portile de Fier pana la Mojkovac sunt aprox 10 ore.

This post has been edited by mihai1972: 28 Jul 2009, 10:12

Attached thumbnail(s)
montenegro_map_big.jpg ( Size: 683.26k ) Number of downloads: 643

--------------------
+
pyngi
post 30 Jul 2009, 13:37
Post #585

Membru autentic

From: Tg-Mures

Intre 10 si 18 iulie am fost in croatia cu masina. Traseul tg-Mures-oradea-Budapesta (fara autostrada pana acolo) de acolo pe M7 pana la Nagykanizsa (am dormit acolo)- Zagreb-Rijeka si dupa aceea am luat-o pe coasta ca sa vedem litoralul pe la Opatia pana la Pilula (na sa nu fie cenzurat). Nu va sfatuiesc....mare lucru nu vezi, drumul destul de virajat linie continua pe zeci de km.
Sfat: sa aveti kuna pt plata pe autostrada sau euro marunt (monede) ca daca le dai euro iti da rest in kuna si teapa. Asa am patit eu la prima bariera ca n-a vrut sa ma lase sa platesc cu cardul (vroia ciubuc probabil). Dupa aceea n-am avut probleme. La intoarcere au mai vrut sa ma tepuiasca odata, dar noroc cu cunostintele de lb. croata asimilate le-am explicat ca nu-s chiar prost. Am avut 300 de k de plata am dat 2 de 200, in momentul urmator insa avea una de 200 si una de 100 in mana si imi da zambind bonul.... dupa explicatii acolo zice bine na si imi da inapoi 100. Cu motorina in schimb n-au fost probleme, dar m-a intrebat ca sigur eurodiesel am vrut sa bag. probabil n-a vazut inca novi dacia pe motorina smile.gif
Experienta placuta ca m-a apucat o diaree in rijeka si am intrat la o reprezentanta renault si m-au lasat la WC (Ce bine ca am cumparat logan smile.gif) In concluzie frumos frumos, dar in grecia mi-a placut mai mult parca.
curs de schimb 7.2 kuna pt un euro fara comision, la o agentie de turism.

This post has been edited by pyngi: 30 Jul 2009, 13:42

--------------------
Dacia Logan Kiss FM dCI 85 CP 2008
236.000 km Fara interventii la motor, cutie,ambreiaj. Da vorba unuia: "cu banii astia iti puteai lua si o Masina." (TDI bre)
+
jedimisu
post 4 Aug 2009, 12:05
Post #586

Membru autentic

QUOTE(pyngi @ 30 Jul 2009, 13:37)
Sfat: sa aveti kuna pt plata pe autostrada sau euro marunt (monede) ca daca le dai euro iti da rest in kuna si teapa. Asa am patit eu la prima bariera ca n-a vrut sa ma lase sa platesc cu cardul (vroia ciubuc probabil). Dupa aceea n-am avut probleme.
*

Cand le-am dat kuna si am cerut euro, nu s-a plans nimeni si mi-au dat corect. Am facut si schimbul invers, am dat euro si am cerut kuna. Fara probleme. Plata cu cardul nu se poate, din cate cunosc eu. Nu am avut niciodata impresia, pe autostrada, ca vor "ciubuc". Asta numai la restaurante, si nu toate.

--------------------
+
aleksanders
post 5 Aug 2009, 15:56
Post #587

.

From: ...

o sa ajung in croatia pe dinspre graz - apoi zagreb - rijeka-split-makarska - intrebarea mea este - unde as putea gasi un hypermarket ca sa ma pot aproviziona - merci mult

--------------------
. . . - .
....
+
mihai1972
post 6 Aug 2009, 09:13
Post #588

Membru incepator

QUOTE(aleksanders @ 5 Aug 2009, 15:56)
o sa ajung in croatia pe dinspre graz - apoi zagreb - rijeka-split-makarska - intrebarea mea este - unde as putea gasi un hypermarket ca sa ma pot aproviziona - merci mult
*

vezi supermarket KONZUM http://www.konzum.hr/Prodavaonice/karta.aspx

sau supermarket LIDL http://www.lidl.hr/cro/home.nsf/pages/c.se....s.nst.o.Zagreb

--------------------
+
g_dani
post 17 Aug 2009, 21:05
Post #589

Membru autentic

Se poate alimenta pe autostrada in croatia cu euro ? sau am neaparat nevoie de kuna ?

--------------------
BMW 525 i , 2002
+
mihai1972
post 17 Aug 2009, 21:32
Post #590

Membru incepator

In mod oficial la statiile de carburant din Croatia nu poti achita cu euro ci doar cu kuna.
Mult mai simplu este insa daca ai card-ul de salariu.... poti plati direct cu cardul la fel ca in oricare statie de carburant din Romania.

--------------------
+
cmandrei
post 18 Aug 2009, 09:43
Post #591

NEWSMAN

From: Bucuresti/Targu Mures

Sau "te intelegi" cu ei si platesti in euro ... dar mare grija la cursul de schimb pe care-l folosesc ... cel mai sanatos daca nu ai moneda locala, plata cu cardul.

--------------------
ex. Renault Clio Symbol 2001 Dynamique (1.4 8V 75 cp K7J-A7) - RO
33.722 km - 12.2004
178.691 km - 03.2013
Andrei
+
michou
post 4 Feb 2010, 15:45
Post #592

Membru autentic

Salutare,

Vreau sa merg in Croatia in august 2 saptamani. M-ar interesa daca imi puteti recomanda cazare in zona Rijeka- Opatija si zona Omis-Brela-Makarska. Ma intereseaza apartament pentru 4 persoane.

--------------------
Dacia Logan Laureate 2004
daca ai condus Dacie stii sa conduci orice!!!!!
+
aleksanders
post 4 Feb 2010, 15:54
Post #593

.

am stat in makarska la o vila noua- foarte frumos - o sa pun niste poze- singurul incovenient este distanta putin cam mare de plaja- in rest totul la superlativ

vila unde am stat este cea din stanga - si in cealalta poza se vede cam cat de departe e deplaja- pentru mai multe detalii cauta vila la adresa asta

http://www.villa-ruza.hr/engleski/home_eng.html

- eu am dat anu trecut 60 de euro pe noapte pentru un apartament care avea 2 camere - o baie - o mica bucatarioara, loc de luat masa si o terasa destul de maricica

Attached thumbnail(s)
IMG_1663.JPG ( Size: 3.19mb ) Number of downloads: 544
IMG_1673.JPG ( Size: 685.03k ) Number of downloads: 437

--------------------
. . . - .
....
+
jedimisu
post 5 Feb 2010, 21:51
Post #594

Membru autentic

QUOTE(g_dani @ 17 Aug 2009, 21:05)
Se poate alimenta pe autostrada in croatia cu euro ? sau am neaparat nevoie de kuna ?
*

Din cate cunosc, se poate si cu euro, dar nu am experimentat eu. Am avut card si am platit numai cu el la alimentare, ca sa nu existe confuzii.

--------------------
+
michou
post 7 Feb 2010, 00:15
Post #595

Membru autentic

Multumesc, am trimis mail astept un raspuns.
Daca mai sunt persoane care imi pot face recomandari...va rog nu ezitati orice informatie imi este de ajutor.

QUOTE(aleksanders @ 4 Feb 2010, 16:54)
am stat in makarska la o vila noua- foarte frumos - o sa pun niste poze- singurul incovenient  este distanta putin cam mare de plaja- in rest totul la superlativ

vila unde am stat este cea din stanga - si in cealalta poza se vede cam cat de departe e deplaja- pentru mai multe detalii cauta vila la adresa asta

http://www.villa-ruza.hr/engleski/home_eng.html

- eu am dat anu trecut 60 de euro pe noapte pentru un apartament care avea 2 camere - o baie - o mica bucatarioara, loc de luat masa si o terasa destul de maricica
*

--------------------
Dacia Logan Laureate 2004
daca ai condus Dacie stii sa conduci orice!!!!!
+
g_dani
post 14 Apr 2010, 12:24
Post #596

Membru autentic

Eu am fost anul trecut in august in Duce..cam 1,5 km de orasul Omis. Recomand Duce..deoarece ai o panorama excelenta a zonei Omis, plus de asta plaja este foarte ''aerisita''. Eu nu am avut nimic platit dinainte..am ajuns acolo si am cautat. Personal prefer modul acesta deoarece vezi exact pe ce dai banii. Cat despre locuri libere..cu siguranta ai sa gasesti. Eu am stat la o vila, la un apartament pentru 2 persoane. Dc vrei sa vezi peisaje din zona aia, da-mi de stire smile.gif

--------------------
BMW 525 i , 2002
+
drrond
post 19 Apr 2010, 11:38
Post #597

Membru autentic

From: Ramnicu Valcea

Salutare la toata lumea!

Pentru ca se apropie concediile cu …viteza mare, m-am gandit sa postez si eu un mic jurnal despre concediul de anul trecut din Croatia. E cam tarziu, dar noi ne-am intors pe 16 august, am mai avut ceva treaba, apoi a inceput serviciul si deja vara era pe sfarsite. Pana la urma mai bine mai tarziu decat niciodata…! Sper sa ajute.

Am plecat cu fratele si familiile pe ruta: Rm.Valcea-Dragasani-Craiova-Dr.Tr.Severin-Negotin-Kragujevac-Uzice-Mojovac_(prima zi)_-Podgorica-Budva-Kotor-Dubrovnik-Omis. Total cca 1400 km. In prima zi am plecat la 3 si jumatate si am ajuns la 20:30 cu decalajul orar de -1 ora. A doua zi am plecat la 8,30 si am ajuns la 22 in Omis, dupa ce am stat la vama muntenegreano-croata 1,30 ore. 2 masini, 4 adulti si 3 copii.Vamile au fost fara probleme cu exceptia de mai sus, unde controlau la sange pe toti – ma refer la acte; am vazut ca au intors 2 masini cu nr. de Elvetia. Dupa ce intri in Croatia mai exista o fasie a Bosniei dar acolo am trecut fara oprire. Noi am avut o mica problema cu asigurarea suplimentara, la sarbi, ptr. ca nu scria SRB ci SCG- vechea forma, dar pana la urma ne-au dat drumul, probabil milostivindu-se de ...mutra mea si fetite…Drumurile bune si f. bune mai ales in Muntenegru si Croatia, radare peste tot in afara de croati, dar am scpat mai cu un flash, mai cu noroc, mai cu prevedere. Orientarea fara probleme cu un GPS EasyGO cu iGO 6 cu hartile din 2006, care pe tot drumul au fost cam 80% exacte. In Mojovac am dormit la Motelul Krstac pe care il recomand datorita pretului – 25 E, mancarii si faptului ca e in drum, chiar la intrarea in statiune. Ptr. cei ce vor si peisaje, statiunea e superba cu multe posibilitati de cazare. Nu am avut rezervari. Podgorica e un model de capitala- curat , frumos etc. Budva e superba , peisajul de sus iti taie respiratia!! Merita o vacanta! Kotorul nu trebuie ratat si , desi drumul care ocoleste golful iti mai ia 1 ora, iar la ducere e dificil din cauza latimii f. inguste, eu zic ca merita facut macar o data! Golful mi-a placut fiind insolit si…insorit, nu cred ca ar fi rau sa-ti faci si aici o vacanta. Benzina am pus la Drobeta la intrarea in Muntenegru – tara in care moneda e deja Euro, si in fasia Bosniei de pe litoralul croat, unde au acceptat fara discutii Euro facand conversia mai mult decat corect! In rest nimic deosebit, peisaje superbe mai ales in Muntenegru. Exista niste portiuni de drum in care la urcare ai o banda, despre care s-a mai scris, unde daca prinzi in fata un TIR incarcat te-ai fericit margand cu 20 km la ora; aici nu e bine sa fortezi depasirea ptr. ca stau politistii si te vad de departe; eu citisem, am indurat cu stoicism dar am si scapat de amenda ptr. ca am intalnit un astfel de echipaj.

Despre OMIS am numai cuvinte de lauda. E la 25 km de Split- un oras f. frumos unde nu trebuie ratat Palatul Diocletian, care e in port ( atenti noi am dat POI pe gps si ne-a dus la Muzeul de arheologie care e fain si el). Dar Palatul e altceva. Plus ca o plimbare pe faleza face toti banii! In Omis am stat in Camping Galeb, conditii excelente, plaja privata etc. cu 32 EU pe zi. In Omis e mai bine ptr. ca e plaja cu nisip. Iar ptr. copii mici ca ai mei , e musai. Am facut excursii de cate o zi in:

-Dubrovik (185 km), un loc fabulos care trebuie NEAPARAT vizitat! Intrarea in cetate e gratuita, dar urcarea pe zid se plateste (parca 50 kuna), si nu trebuie ratata inconjurarea cetatii pe zid ( 1 ora cu copiii ). Atentie la parcare: fratele meu s-a gasit destept sa o lase langa o statie de autobuz si i-au ridicat-o cu 5 min. inainte de iesirea din cetate; distractia: 90 E!! Am mancat langa port cu vreo 25 E de familie.

-Lacurile PLITVICE (285km, dar 170 pe autostrada; pe autostrada Split-Zagreb, se abate cam 30 km). Locul e fabulos prin peisaj, dar mai ales, cel putin din pct. meu de vedere, este felul in care au organizat croatii vizitarea. N-am sa insist cu descrierea, dar MERITA fiecare banut. Am platit cam 70 E de familie si am mers pe ruta: minicar spre amonte – pe jos pana la lacul principal in 3 ‘S’-uri care au cuprins toate lacurile si cascadele – cu vaporasul pana la coada lacului iar apoi pe jos pana la cascada cea mai mare, din aval, dupa care am iesit, am luat minicarul si ne-am intors pe unde am intrat. Durata: 4,5 ore.Totul cu parcare, sucuri etc cam 100 E de familie. Noi am mancat la intoarcere pe drum la o pensiune.

-MEDUGORJE (80 km) – Bosnia-Hertegovina. Locul unde s-a aratat fecioara Maria unor copii pastori. Trebuie trecuta vama in Bosnia, dar nu sunt probleme. Atentie la radare. Locul are ceva aparte, ai o senzatie de liniste profunda. Poate sunt subiectiv, dar noi asa am simtit. Daca mergeti nu uitati sticle ptr. apa din fantana din fata bisericii. Lumanari de aprins se gasesc acolo. Nu e rau sa intrati un pic si la slujba catolica; completeaza senzatia de liniste si bine. Se face pelerinaj, destul de multa lume, loc de reculegere. Bine aranjat de catolici; in jur comert infloritor tip kitsch, dar tot am cumparat o gramada de amintiri! Se poate plati in E, ca si la restaurant, unde am mancat f. bine. Eu va recomand Medugorje mai ales daca e prima data cand ajungeti la un astfel de loc, cum am fost de altfel si noi. Cat despre Bosnia, desi eu nu am vrut sa merg pe acolo, ne-a placut, astfel incat la intorcere am mers prin ea spre Serbia.

-Insula BRAC. Sunt si excursii organizate cu vapoare, dar la ideea fratelui meu, am inchiriat o barca cu motor pe o zi (80 E) si am mers singuri. Traversarea e cam 1 ora, atentie la vapoarele care trec si creeaza tangaj. Pe insula f. fain. Am ancorat in portul din Postice. Mi s-a parut ca avea ceva din Sulina noastra. Am mancat cu vrea 25 E de familie chiar in port la o terasa. Ne-am plimbat, am facut baie, apoi am plecat cu barca spre o laguna situata la Est, unde am facut iar baie, apoi spre un santier unde se taie marmura, din care, se lauda ei , ca s-a construit Casa Alba. L-am vazut din barca. Drumul de intoarcere a fost cu ceva peripetii, in sensul ca a batut vantul si erau valuri mai mari. Noi fara nicio experienta in condusul barcii, plus cu 3 copii, ne-am cam speriat. Le-am pus su vestele de salvare, dar totul a trecut cu bine, si am ramas cu o amintire extraordinara despre acea zi.

In rest plaja, baie, plimbari, Am mancat in oras unde nu trebuie ratata pizza extrajumbo, care satura dupa mine un …regiment!! Exagerez bineinteles, dar era enorma, adusa pe un platou de lemn! Se mai poate vizita aici o fortificatie unde trebuie sa urci pe niste trepte pornind din centru (nu am mai ajuns din pacate) si se poate si pescui pe raul Cetinje care se varsa aici in mare. Se poate face si rafting pe rau in amonte, excursie organizata, cam 50 kuna – a fost fratele cu baietelul de 10 ani si le-a placut mult. Fratele meu a prins si concertul U2 de la Zagreb tot in excursie organizata. Si in final va recomand daca ajungeti in Omis, petrecerea din Seara Piratilor ( Omisul fiind in istorie un oras al piratilor, datorita mascarii naturale extraordinare a varsarii raului, lucru care se vede din larg ). Totul a fost cam 100 E, cu transport pe rau cu barcile si inapoi noaptea cu un microbuz, masa cu bunatati si…lichide la discretie, cu specific local din care la loc de frunte au fost fructele de mare si pestele, respective dansul si…piratii!! Noi ne-am simtit extraordinar!

Altfel: euro-kuna 1/7, benzina cam 1,1 – 1,3 EURO, mancarea asa cum am scris 25-30 Euro maxim. Tara e superba, oamenii f. faini, extraordinar de bine organizati. Muncesc de rup, ne-a servit intr-o seara la masa o fata SUPERBA, care la noi era cel putin amanta de om politic ( nu vreau sa jignesc pe nimeni, intelegeti voi mai bine ). Ideea e ca nu am vazut prea multe fitze, nu au timp de asta, ei muncesc. Autostrazile sunt super, lucreaza in disperare sa lege si Dubrovnikul de Zagreb, curat peste tot, civilizatie…tip UE unde ei nu sunt, dar noi da!

Ne-am intors pe ruta: Omis-(BOSNIA):Mostar-Sarajevo-(SERBIA):Uzice-Cacak-Krusevac-Paracin-Negotin-Drobeta Tr. Severin-Craiova-Rm.Valcea. Tot cam 1400 km.
Prima zi am plecat la 11,30 si am ajuns la 21 undeva inainte de Cacak la un motel pe marginea drumului, unde am dormit cu 20 E pe noapte. Conditii bunicele, dar masa la restaurant a fost f. buna. Cu acea ocazie am vazut ca ceai vine de la sarbescul CAJ! Bosnia nu e chiar bau-bau, se circula decent (chiar daca gps-ul mai arata uneori ca mergem pe apa sau pe langa drum) dar e plin de radare; te impresioneaza urmele razboiului, mai ales in Mostar. Sarajevo e frumos, dar aici am ramas mai degraba cu imaginea separarii crestinilor de musulmani din toate pct. de vedere: geografic, architectural, chiar vestimentar. Vamile nu au pus probleme, vamesii au fost de treaba, iar la vama bosniaco-sarbeasca era o fata draguta, careia i-am explicat direct faza cu cartea verde, i-am spus ce zisese colegul ei in urma cu 3 sapt. Si dupa ce a disparut in biroul vamal a revenit cu un zambet rapitor si mi-a zis ca totul e OK. A doua zi am plecat la 8,30 si am ajuns pe la 11 noaptea cu tot cu decalajul orar (+1 ora). Am mers bine cu o singura exceptie: in orasul Kraljevo gps-ul ne-a bagat pe centura si apoi ne-a dirijat spre KOSOVO. Am facut un ocol de 140 km. Trebuia sa intram in oras. Parti rele: timpul pierdut. Pari bune: am dat de un vames kosovar care dupa ce a vazut si a accentuat ca suntem din Romania, ne-a crezut ca ne-am ratacit si ne-a dirijat excelent pe o scurtatura; f. de treaba omul! Pe acolo am trecut printr-o statiune de schi super, situata la 1600 m altitudine, unde se poate face un sejur ( peisaje si partii excelente cel putin din cate ne-am dat noi seama vara ). E cam la 600 km de Drobeta. Inainte de tara ne-am oprit rupti de foame ( facusem un ocol datorita unor lucrari si am pierdut a 2-a oara timpul pe drum ) la Restaurantul DIMICI. Acolo am mancat cea mai buna ciorba din viata noastra servindu-ne un etnic roman din Negotin. Va recomand cu mare caldura locul!! E cam la 60 km de Drobeta.

In rest masina s-a comportat bine, am facut in total 4000 km fara 5, si am ras cam 280 l de benzina si am cheltuit in total cam 3000 EU cu tot cu o gramada de cadouri si amintiri. Dar totul a meritat din plin. Sper sa nu va fi plictisit, am vrut doar sa dau si eu informatii utile ptr. cei ce vor sa mearga in Croatia, o tara superba unde SIGUR ma voi intoarce!

Vacanta placuta !

This post has been edited by drrond: 19 Apr 2010, 11:50

--------------------
BMW X2, 2018 (fost proprietar de Dacia Logan, 2005, Ambition)
NIHIL SINE DEO!
CARPE DIEM!
+
aleksanders
post 7 May 2010, 10:29
Post #598

.

pe 23 plec iar la croati biggrin.gif de data asta in istria mai sus de p..a - in porec blush.gif - si ca informatie sigura- din ianuarie 2007 nu mai este nevoie de pasaport pentru croatia (am sunat sa ma asigur la ambasada croatiei) - o sa revin cu poze

--------------------
. . . - .
....
+
bogdan_dsn
post 7 May 2010, 22:32
Post #599

Membru autentic

From: Cluj-Napoca

Eu am fost anul trecut in porec. E foarte frumoasa statiunea, atat ca plaja cat si ca arhitectura, aici referindu-ma la centrul statiunii. De aici poti face excursie la venetia cu vaporul si dureaza cam 2 ore. Daca vrei sa faci excursia asta pune deoparte cam 100 euro de caciula ca Venetia e cam scumpa si vei avea nevoie de taxi pe acolo de la vapor pana in centru.

--------------------
Kia Ceed SW 1.4 TGDI 2020
+
J o h n n y
post 8 May 2010, 12:21
Post #600

Membru autentic

From: Cluj

QUOTE(aleksanders @ 7 May 2010, 10:29)
pe 23 plec iar la croati  biggrin.gif  de data asta in istria mai sus de p..a - in porec  blush.gif - si ca informatie sigura- din ianuarie 2007 nu mai este nevoie de pasaport pentru croatia (am sunat sa ma asigur la ambasada croatiei) - o sa revin cu poze
*

E pe bune chestia cu intratul in croatia fara pasaport?? Se intra doar cu cartea de identitate? Esti sigur?

MAE roman zice altceva: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29...lnk=3&cat=29919

--------------------
Ford Focus 2 TDCI 2005 Ghia 109 CP
Simplicity is the ultimate sophistication!
+
24 Pages « < 18 19 20 21 22 > » 
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 30th April 2025 - 04:36
Dacia