Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

150 Pages « < 28 29 30 31 32 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Unde gasesc ..., topic informativ pentru cine cauta ceva

crisolro
post 18 Jul 2013, 12:23
Post #871

Group: Members
From: Bucuresti

am montat si eu prize si intrerupatoare si nu m-as da inapoi nici acum ... am vaga impresie ca instalatia nu prea e prin canal/tuburi si chiar si asa, cica de cele mai multe ori nu se mai poate recupera, refolosi sad.gif
ma rog, toti vor sa vada inainte si eu am plecat de la premisa situatiei cele mai nasolae cu spart ...

SwatKat, care e forumul ala, poate dau de mesterii de pe acolo (desi cred ca mesterii adevarati n-au nici timp si nici nevoie sa umble pe forumuri wink.gif ) ....misiuneacasa?

This post has been edited by crisolro: 18 Jul 2013, 12:25

--------------------
Renault Clio IV Life 2015, 1.2 16V/75 cp Ford Ecosport 2018, 1.0 125cp - cu nr absolut normal
Daca vreodata ai impresia ca nu mai exista nimeni caruia sa-i pese daca mai traiesti, incearca sa nu platesti cateva rate la banca.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
betamax
post 18 Jul 2013, 14:46
Post #872

Membru autentic

From: din lumea asta, prost făcută..

Nu e vorba de recuperat nimic. Daca tuburile sunt in perete, se scoate vechiul cablu din ele si se baga cablul nou. Conexiunile se fac in vechile doze.

--------------------
renault Scenic Rx4 2000, 1.998 l, 16 V, 102 kW
"... imi place sa lucrez cu intelectuali, astia pricepe repede."
"Ori traim cu totii, ori va ia dracu' !"
+
crisolro
post 18 Jul 2013, 14:56
Post #873

prin "recuperat ceva", se refera la faptul ca poate, macar pe anumite portiuni, sa foloseasca vechile tuburi tongue.gif pentru a nu mai sparge

--------------------
Renault Clio IV Life 2015, 1.2 16V/75 cp Ford Ecosport 2018, 1.0 125cp - cu nr absolut normal
Daca vreodata ai impresia ca nu mai exista nimeni caruia sa-i pese daca mai traiesti, incearca sa nu platesti cateva rate la banca.
+
papa_mulo
post 18 Jul 2013, 19:11
Post #874

Membru autentic

Cred ca nu ai inteles ce a zis betamax...se folosesc vechile tuburi fara sa se umble la ele, umbli doar pe la doze unde legi firele noi de firele vechi pe care le tragi afara pe partea cealalta(prize sau intrerupatoare). In felul asta schimbi firele fara sa mai spargi peretele deloc. S-a exprimat el mai ciudat zicand ca nu recuperezi nimic, defapt recuperezi 100%. A zis ca nu recuperezi nimic in sensul ca daca nu spargi peretele si tevile nu mai e cazul sa vorbim despre recuperat...in fine, sper ca s-a inteles tongue.gif

This post has been edited by papa_mulo: 18 Jul 2013, 19:12

--------------------
Renault Megane Estate 2018 dci90
Megane Sedan dci85 - 2007
Vivaro/Trafic 8+1 dci125 - 2018
Clio 1.2 16v - 2014
---------
Foste:
R11 Spring 1.6D - 1987
Trafic dci115 - 2008
+
Zipy
post 18 Jul 2013, 19:26
Post #875

Membru

Sunt foarte mici sansele sa reuseasca sa traga cablurile de pe tuburile vechi. de obicei la colturi erau incalzite si indoite a.i. se strangulau cablurile in interior.

Daca incerci sa faci asta si "recuperezi" 20% din trasee ai noroc.

This post has been edited by Zipy: 18 Jul 2013, 19:26

--------------------
Renault Megane 1.5 dCI, 86hp, Sedan - TR 04 ZIF
+
marian-j
post 18 Jul 2013, 19:34
Post #876

Membru autentic

From: Timișoara

Cred ca ar fi de ajutor si asa ceva.
L.E.
Colega crisolro,zici ca ai ceva experienta in domeniu.Asta-i bine.
In locul dumitale as cauta un zidar ce are scule cu aspirator,cum bine zicea un coleg mai sus.Matale iti configurezi traseele instalatiei(pozitionarea dozelor de aparate,a celor de ramificatie,a corpurilor de iluminat, a tabloului de sigurante,etc) si zidarul sa execute canalele si gaurile neceasare.Apoi matale pozezi traseele de cablu,dozele si restul acareturilor,faci legaturile,faci probele neceasre si apoi zidarul sa refaca peretii.In felul acesta scazi manopera ce ti-ar fi fost pretinsa de electrician.
Pentru mascarea cablurilor catv,telefon,etc. poti utiliza plinte cu pat de cablu inclus sau le tragi si pe alea prin pereti,dar e clar ca toate acestea vor creste costurile.
Acum doi ani mi-am refacut singur toata instalatia electrica din casa.
Sa stii ca nu-i chiar asa de complicat pe cat pare! smile.gif
Aici am gasit o gramada de sfaturi utile.
Deasemenea,am utilizat gama de produse Sedna.Sunt foarte multumit de ele.Se monteaza foarte usor,sunt destul de aspectuoase,au un pret decent si momentan nu am ce sa le reprosez.
O ultima sugestie:cred ca ar fi util ca in tabloul de sigurante sa-i faci loc si unui contact general de protectie al intregii instalatii.
Bafta multa si spor la treaba! smile.gif

This post has been edited by marian-j: 18 Jul 2013, 20:24

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
betamax
post 18 Jul 2013, 20:29
Post #877

Membru autentic

QUOTE(papa_mulo @ 18 Jul 2013, 19:11)
Cred ca nu ai inteles ce a zis betamax...se folosesc vechile tuburi fara sa se umble la ele, umbli doar pe la doze unde legi firele noi de firele vechi pe care le tragi afara pe partea cealalta(prize sau intrerupatoare). In felul asta schimbi firele fara sa mai spargi peretele deloc. S-a exprimat el mai ciudat zicand ca nu recuperezi nimic, defapt recuperezi 100%. A zis ca nu recuperezi nimic in sensul ca daca nu spargi peretele si tevile nu mai e cazul sa vorbim despre recuperat...in fine, sper ca s-a inteles  tongue.gif
*

Dap. asta am vrut sa zic. Iar pentru cablu TV si prize multiple suplimentare PT am folosit plintele de care zice Marian. Am schimbat si eu (singur) o parte din instalatie, doar acolo unde s-a putut fara sa sparg peretii. Faptul ca a ramas cabul vechi de Al pentru iluminat nu ma deranjeaza, oricum pe circuitele alea sunt sarcini mici. Pentru legatura intre un cablu de Al si unu' de Cu se folosesc niste conectori cu suruburi, nu le stiu denumirea uzuala.

--------------------
+
marian-j
post 18 Jul 2013, 20:31
Post #878

Membru autentic

Sir de cleme. smile.gif

This post has been edited by marian-j: 18 Jul 2013, 20:33

Attached thumbnail(s)
1121348240_sorkapcsok_lemezes.jpg ( Size: 145.21k ) Number of downloads: 451

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
betamax
post 18 Jul 2013, 21:03
Post #879

Membru autentic

Da, la astea ma refeream.

--------------------
+
crisolro
post 19 Jul 2013, 07:16
Post #880

Multumesc de sfaturi ... am inteles f clar care-i treaba cu tuburile vechi etc. - daca poate folosi traseele vechi macar de-a lungul tavanelor si pe ici pe colo pe peretii verticali, ar fi destul de ok caci ar ramane de spart pe la colturi

cat despre refacere pe bucati, nu prea sunt de acord sa am si resturi din instalatia veche, imbinari cu cleme intre aluminiu-cupru

mai e si aspectul cu cablul tv ... dar daca reuseste sa se ajute de o parte buna din tuburile vechi ca sa mai scapam de scandal si sa reducem si factura icon_mrgreen.gif , bag cablul ala prin plinte, pe sub gresii wink.gif (am mai facut-o si functioneaza si in prezent fara probleme)

--------------------
+
betamax
post 19 Jul 2013, 08:00
Post #881

Membru autentic

Atentie, cablurile de semnal mic (TV, net, telefon) NU se pozeaza pe langa sau impreuna cu cablurile de forta (230 V, in cazul tau) ! Iar cleme d-alea tre' sa folosesti si la interconectarea conductorilor de acelasi tip.

--------------------
+
papa_mulo
post 19 Jul 2013, 09:43
Post #882

Membru autentic

QUOTE(crisolro @ 19 Jul 2013, 08:16)
Multumesc de sfaturi ... am inteles f clar care-i treaba cu tuburile vechi etc. - daca poate folosi traseele vechi macar de-a lungul tavanelor si pe ici pe colo pe peretii verticali, ar fi destul de ok caci ar ramane de spart pe la colturi

Si ce zice Zipy se poate intampla pt ca mesterii care lucrau pe vremea lui ceasca la finisaje o faceau la misto. Dar cu ceva rabdare si ingeniozitate cred ca poti sa rezolvi astfel de situatii fara sa spargi deloc sau prea mult.
La urma urmei pe langa izolatie, asta e rolul tuburilor din perete...sa poti umbla la instalatie si eventual sa o schimbi fara probleme.

--------------------
Clio 1.2 16v - 2014
---------
Foste:
R11 Spring 1.6D - 1987
Trafic dci115 - 2008
+
crisolro
post 19 Jul 2013, 10:28
Post #883

sper ca nu e nimeni nebun sa munceasca sa sparga la betoane daca nu e necesar doar de dragul de face un ban plus - la cat timp pierde, mai are timp de-o alta instalatie wacko.gif
plus carnitza de i-o livreaza in fregeder vecinii tongue.gif - mi-e groaza si cu treaba asta: vorbesc eu cu vecinii si-i anunt, insist sa se respecte programul de liniste dar ...

sunt curios cum e cu tuburile de le folosesc ei acum (copex parca-i zice) - se pot schimba usor firele care trec prin ele? ca nu-s chiar netede

This post has been edited by crisolro: 19 Jul 2013, 10:31

--------------------
+
papa_mulo
post 19 Jul 2013, 10:37
Post #884

Membru autentic

Da, trebuie sa ai grija sa nu existe ciocuri, mustati, capete de fir care sa se agate ... sa faci o imbinare "frumoasa" intre firul nou si cel vechi.

--------------------
Clio 1.2 16v - 2014
---------
Foste:
R11 Spring 1.6D - 1987
Trafic dci115 - 2008
+
SwatKat
post 19 Jul 2013, 10:54
Post #885

Membru autentic

From: eterna si fascinanta RO

Acu am vazut.

@crisolro: Da, forumul e misiunea casa.

Sfatul lui marian-j e ok. Numai sa gasesti un zidar care sa aiba scula asta. Electricienii folosesc un fel de flex cu 2 discuri, care taie astfel canalul. Alea mai smechere au si aspirator, astfal incat rezulta putin praf.

Ca asa, poti taia tu si zu flexul, da muncesti o vara smile.gif

Pe traseele vechi nu stiu sa existe copex, stiu ca inainte, pe vremea lui Ceasca circuitele erau de obicei din intenc, un fel de cablu de Al cu invelis gros care se poate baga direct in tencuiala, fara tub de protectie. Deci adio sa il scoti pe ala punand altul.

Ai putea de exemplu sa lasi instalatia actuala, daca nu pare in stare proasta si sa mai adaugi circuite, pentru bucatarie, in camere etc., iar pe circuitele noi poti folosi fara probleme aparate care consuma mai mult. In felul asta vei avea mai multe prize in camere, pe alea vechi poti pune un TV, o lampa etc, ceva ce nu consuma mult, ca sigur rezista circuitele alea vechi. Pe alea noi poti pune AC, etc. si astfel le pozitionezi si unde ai vrea sa fie consumatorii.

Ai mai multe prize si platesti si mai putin, ca nu mai schimbi toate circuitele.

QUOTE(betamax @ 19 Jul 2013, 08:00)
Atentie, cablurile de semnal mic  (TV, net, telefon) NU se pozeaza pe langa sau impreuna cu cablurile de forta (230 V, in cazul tau) !

Se pot pozitiona cam la 20 cm distanta fara nicio problema.

sunt curios cum e cu tuburile de le folosesc ei acum (copex parca-i zice) - se pot schimba usor firele care trec prin ele? ca nu-s chiar netede

De pot schimba usor daca pui mai putine si ai coturi largi. Adica de exemplu in copex de 20 sa tragi doar un circuit de priza (3 fire de 2.5) si unul de lumina (2 fire de 1.5).
Poti folosi si tuburi, care sunt netede, si tai bucati de copex doar la imbinari, la coturi. Asa ai sanse mai mari. Iei copex cu diametrul nitel mai mare ca diametrul tubului si bagi tubul in copex 1-2 cm si realizezi curba de acre ai nevoie, si apoi iar tub.

PS. Sper ca am fost cat de cat coerent, am o noapte nedormita...

--------------------
Skoda O3 FL 1.4TSI DSG 2017
Ex -M2.2, 1.5/100
+
crisolro
post 19 Jul 2013, 11:11
Post #886

iar eu abia acum am vazut faza cu tv-ul wacko.gif ... adica trebuie sant separat in sapa doar pt. tv (netul ramane prin hol pe undeva ca va fi router-ul wi-fi fix in mijlocul apartamentului - deci prin plinta si pe sub gresii!

This post has been edited by crisolro: 19 Jul 2013, 11:12

--------------------
+
marian-j
post 19 Jul 2013, 11:15
Post #887

Membru autentic

Asa cum zice colegul papa_mulo sau,si mai bine,folosesti scula ce ti-am indicat-o la inceputul postului #876.La traseele scurte nu-s probleme,dar daca doresti sa folosesti cablaje mai lungi,iti rogi moartea pana treci firele prin tubul ala gofrat.
Inca ceva:unde am avut de tras fire mai putine sau mai subtiri(ex. aplicele din holuri,lampile de citit din dormitor,etc.) ca sa nu mai sap ditamai canalele prin pereti,ca sa ingrop tuburile acelea gofrate,am utilizat pat de cablu plat.In acest fel am redus cu aproape 1/2 atat latimea cat adancimea canalelor necesare.Gasesti in magazinele de profil tot felul de forme si dimensiuni astfel incat sa te poti orienta care te-ar avantaja.Ca pret:derizoriu!3-4lei bucati de 2m lungime.
P.S.
Eu am tras cablul catv fix pe langa cablurile ce alimenteaza prizele si n-au nici pe dreaq!
Deasmenea,am trei grupuri a cate 2 prize suko si intre ele cate o priza catv.Pentru probe am tras un cablu coaxial direct din spliter si l-am bagat in tv,m-am uitat cum se vede si apoi am luat semalul din prize.Absolut nicio diferenta!!In felul acesta am scurtat la maxim traseul cablurilor ce spanzura prin spatele tv-ului si am avut si de unde sa alimentez mediaboxul,dvd-ul,etc.
Cred ca ar putea aparea probleme daca ai folosi cablu d-ala utp(sau cum ii zice) neecranat,dar cum zici ca ai wireless nu cred ca mai esti curios sa-ti tragi prize de net suplimentare prin casa.

This post has been edited by marian-j: 19 Jul 2013, 11:31

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
SwatKat
post 19 Jul 2013, 11:21
Post #888

Membru autentic

From: eterna si fascinanta RO

Sarma aia e buna si ea pe trasee scurte. Am avut eu ambitia sa trag un copex dintr-o bucata, fara innadituri, de fix 15m.

A naibii daca trecea firul ala mai mult de 10-11m. Ca copexul asta (intentionat smile.gif) e pacatos, se incovriga de zici ca-i viu.

De aia am zis de faza cu tuburile, lucrezi mai usor cu ele.

Sau, exista in comert copex cu sarma pe interior, il pozezi si bagi apoi cablurile. Adica nu te mai chinui intai sa bagi sarma, e deja acolo smile.gif E nitel mai scump parca.

--------------------
Skoda O3 FL 1.4TSI DSG 2017
Ex -M2.2, 1.5/100
+
marian-j
post 19 Jul 2013, 11:45
Post #889

Membru autentic

Eu mi-am tras un traseu de cca 20 de m pentru automatizarea portii auto dintr-o singura bucata! Nevasta-mea tinea intins de copex si eu impingeam guta aia prin tub.Munca in echipa! wink.gif
N-am avut tupeul sa-l inadesc deoarece e ingropat prin curte!
Exact!Sunt tuburi ce au tras in ele din start un fir-spion ce-ti usureaza mult munca,dar eu am aflat de ele abia dupa ce terminasem deja treaba. happy.gif
Si da,ai dreptate,sa lucrezi cu tuburi rigide e boierie.Mai ales ca acum s-au si ieftinit destul de mult fata de acum cativa ani.

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
dan22y
post 19 Jul 2013, 11:56
Post #890

Membru autentic

From: B

QUOTE(marian-j @ 19 Jul 2013, 12:45)
Eu mi-am tras un traseu de cca 20 de m pentru automatizarea portii auto dintr-o singura bucata! Nevasta-mea tinea intins de copex si eu impingeam guta aia prin tub.Munca in echipa! wink.gif
*

Si la final ai zis, tine oleaca de firu ala rosu icon_mrgreen.gif

--------------------
R M 8 - B
+
marian-j
post 19 Jul 2013, 12:07
Post #891

Membru autentic

Neah!Firul la care cred ca te referi e albastru. sleep.gif
In plus am si 2 "schutzkontacte"!Deci pot sa-i arunc si föhnu' in vana ca nu pateste nimc. wink.gif

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
dan22y
post 19 Jul 2013, 12:13
Post #892

Membru autentic

Bre standard e maro si albastru, aici ai dreptate... insa... insa eu am iexplicat pentru marea masa care nu cunoaste colorile pt identificarea conductoarelor wink.gif
La faza cu feonul, nu inteleg cine nu pateste nimic: feonul sau vana tongue.gif

--------------------
R M 8 - B
+
marian-j
post 19 Jul 2013, 12:15
Post #893

Membru autentic

coffee_spitsk.gif
Du-te bre d-aci ca mi-o dat cafeaua pe nas!! radmasa.gif

--------------------
--- --- ---
Cupeu cu dop
+
M.C.
post 19 Jul 2013, 12:20
Post #894

Membru autentic

From: Ploiesti ,din cind in cind.

Speram sa nu citeasca doamna Marianj p-aici despre chestea cu feonu. icon_mrgreen.gif
Altfel......... adio masa calda tongue.gif

This post has been edited by M.C.: 19 Jul 2013, 12:30

--------------------
Renault Megane II Sedan Influence 1,6 16 V ,2005
Alfa Romeo 159 1,9 JTS, 2007 , Ford Mustang 2,3 Ecoboost, 2017
+
gabize
post 19 Jul 2013, 12:44
Post #895

DECONECTAT

From: ©City of Mini Roundabouts

Ba pardon, chestia cu masa caldă n-ai nimerit-o. E bucătar de seamă nea Marian, a nenorocit o grămadă de flămânzi cu postările sale de la rubrica de recomandări culinare.
Însă există și alte pedepse... să nu i le dorim smile.gif

--------------------
⚓ Am avut cândva o... barcă... acum doar un gândac H247
"Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
+
betamax
post 19 Jul 2013, 12:57
Post #896

Membru autentic

Tuburile care s-au montat (acolo unde s-au montat) in blocurile vechi sunt din PVC. Intr-adevar, e naspa la coturi, daca bagi cablu plin (si cam d-asta trebe, desi mere si lițat).
Dane, mai trebe s-un fir (nu o dunga) galben/verde...
Mariane, la ce curent declanseaza "schutzkontakt"-ele tale ?

--------------------
+
M.C.
post 19 Jul 2013, 13:01
Post #897

Membru autentic

From: Ploiesti ,din cind in cind.

SI masa calda icon_mrgreen.gif
Acum este mai bine,domnule Gabize Grean ?? tongue.gif

--------------------
Renault Megane II Sedan Influence 1,6 16 V ,2005
Alfa Romeo 159 1,9 JTS, 2007 , Ford Mustang 2,3 Ecoboost, 2017
+
gabize
post 19 Jul 2013, 13:02
Post #898

DECONECTAT

From: ©City of Mini Roundabouts

up.gif

--------------------
⚓ Am avut cândva o... barcă... acum doar un gândac H247
"Unde poți lega cu sârmă, e păcat să pui șurub!"
+
dan22y
post 19 Jul 2013, 13:15
Post #899

Membru autentic

QUOTE(betamax @ 19 Jul 2013, 13:57)
Dane, mai trebe s-un fir (nu o dunga) galben/verde...
*

De obicei sunt cabluri cu 2 sau 3 conductoare izolate... la cele cu 3 pe langa:
- maro - nul
- albastru - faza
este si v/g - protectie

QUOTE(betamax @ 19 Jul 2013, 13:57)
Mariane, la ce curent declanseaza "schutzkontakt"-ele tale ?
*

Cred ca cateva zeci de mA (ex. 30mA)

Diferentiala.jpg ( Size: 25.23k ) Number of downloads: 277

--------------------
R M 8 - B
+
betamax
post 19 Jul 2013, 13:31
Post #900

Membru autentic

Lasă-l pe Marian sa raspunda. 30 mA deja este considerat mortal (pentru omul mediu), daca vrei protectie (ceva mai) sigura disjunctoarele tre' sa declanșeze la 15, max. 20 mA.

--------------------
+
150 Pages « < 28 29 30 31 32 > » 
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 29th April 2025 - 22:00
Dacia