Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages < 1 2 3 4 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

SERV + ABS, Ce inseamna??

bigguy00
post 24 Apr 2008, 14:21
Post #31

Membru

Group: Members

am mai cercetat putin vis-a-vis de problema mea si posibil sa-i fi gasit raspuns si lui lagunez. Teoria cu abs este in felul urmator .. cel putin privitor la senzor. Se foloseste tehnologia senzorului Hall principiul fiind asemanator cu cel optic folosit la mouse-ul de PC doar ca magnetic. Pt cei ce au vazut un mouse desfacut au observat ca exista acolo o rotita cu gaurele. Senzorul optic este montat de o parte si de alta a rotitei (emisie/receptie) astfel ca atunci cand rotita se misca raza infarosie trece sau nu prin rotita (unde este gaura trece) si in felul acesta se pot obtine informatii exacte despre pozitia rotitei. Precizia este oferita de rezolutia senzorului si aici ma refer in special la numarul de gauri din rotita .. cu cat mai multe cu atat mai precis.
Ei si acum sa revenim la ale noastre ... ganditiva la senzorul abs exact la fel doar ca in loc sa fie optic este magnetic (optic nu este fiabil din cauza murdariei din zona unde este montat senzorul). Rotita despre care va vorbeam este in cazul nostru o banda dintr-un material special ca un fel de cauciuc si se monteaza pe rulment. Desigur ca notiunea de gurele exista si aici doar ca nu sunt gauri ca sunt buline magnetice (inserate in banda magnetica). Deasemenea numarul acestor buline poate sa difere de la masina la masina. Un lucru este cert ca daca aceasta banda magnetica este deteriorata si foarte putin, senzorul abs nu mai citeste numarul exact predefinit de buline asociat unei miscari complete a rotii ... va deduce gresti turatia si ca urmare viteza de deplasare a masinii. De aici si tot felu de comportamente ciudate cum am patit eu sau lagunez.
Concluzie: eu zic ca rulmentul este problematic sau mai precis banda asta magnetica doar ca nu cred ca se schimba separat deci trebuie schimbat tot rulmentul. La mine problema ar trebui sa se rezolve fara costuri suplimentare ca doar cei de la service mi-ai pus rulmentii.

--------------------
Renault Laguna 1 98 Phase 2 1.8 16v - B 64 MFV
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cj98czh
post 24 Apr 2008, 14:23
Post #32

Membru de la Cluj ...

Group: Moderatori
From: Cluj-Napoca

Da-mi voie sa-ti spun sigur ca este o rotita din fier...in toate regula...nicidecum cauciuc sau altceva... si care se curata cand este murdara cu ce crezi??/ cu peria de sarma... daca era cauciuc se ducea dracului jucaria...

This post has been edited by cj98czh: 24 Apr 2008, 14:38

Attached thumbnail(s)
ABS.jpg ( Size: 134.86k ) Number of downloads: 1239

--------------------
Mazda 3 Zoom-Zoom 2018
+
bigguy00
post 24 Apr 2008, 19:42
Post #33

Membru

cj98czh ... eu am descris principiul, implementarea tehnologiei poate sa varieze odata cu tipu/marca masinii. Un lucru este cert ... la mine la laguna senzorul nu este montat ca in figura atasata de tine. si mai apoi nu poate sa fie vorba despre o rotita din fier ... trebuie sa fie niste variatii ale campului magnetic altfel senzorul nu poate inregistra nimic ... mai documenteaza-te pe tema senzorilor HALL. Este totusi posibil sa fie o roata dintata (sau de genu ...) si fiecare dinte in parte sa genereze o perturbatie in campul magnetic din vecinatatea senzorului, perturbatie pe care senzorul abs poate sa o citeasca iar mai apoi in computer sa fie prelucrata ... cel putin asa imi explic eu ce am vazut in poza ta. Anyway cu certitudine la Logan, spre exemplu, este o chestie dintr-un material similar cu cauciucul(cel putin la aspect si rezistenta mecanica) montat pe rulment pt abs asa cum descriam mai sus... mi-a confirmat un coleg de munca care a trecut prin experienta asta exact cu aceleasi simptome descrise de mine.

--------------------
+
cj98czh
post 25 Apr 2008, 08:28
Post #34

Membru de la Cluj ...

Group: Moderatori
From: Cluj-Napoca

Te rog mai citeste.... Logan are fix acelasi sistem de ABS cu Megane 1... unde in mod sigur este fier...

Pe fata rotita este pusa pe capul planetarei (exact ca in desenul pus de mine), pe spate este intradevar pe rulment...dar ambele rotite DIN FIER....

This post has been edited by cj98czh: 25 Apr 2008, 08:29

--------------------
Mazda 3 Zoom-Zoom 2018
+
bigguy00
post 25 Apr 2008, 16:45
Post #35

Membru

cj98czh ... cum iti spuneam diferite tipuri/marci au diferite implementari ale tehnologiei. Pe mine nu ma intereseaza sa ma documentez la Logan sau Megane ... ma intereseaza laguna ... ce povesteam eu sunt principii, repet. Nu are sens sa te contrazici cu mine pe tema asta ca nu asta este obiectivul threadului ... daca tu zici ca sunt rotite de fier asa sa fie ... poate ai si tu curiozitatea si incerci sa-ti explici cum se poate aplica teoria senzorilor Hall in combinatie cu rotita aia ... asa ceva cred ca ar fi intr-adevar de interes pe acest forum ... poate ne impartasesti si noua ... fara gluma.

PS. la laguna n-am vazut senzorul pe spate dar pe fata este montat pe flansa si citeste de pe rulment. Si inca o completare ... la Logan imi zicea tipu asta ca rotita respectiva (din whatever material o fi) se schimba separat si nu cu tot cu rulment cum este la laguna. Astea sunt relatarile colegului meu nu pot garanta pentru ele, ca sa nu mai existe discutii biggrin.gif

This post has been edited by bigguy00: 25 Apr 2008, 16:57

--------------------
+
SorinV
post 25 Apr 2008, 17:22
Post #36

Membru autentic

From: a

@ cj98czh ce ai pus tu este un traductor inductiv nicidecum hall.

--------------------
a a a
+
bigguy00
post 1 May 2008, 14:27
Post #37

Membru

am mai analizat problema ... si surpriza(cj98czh are dreptate) ... senzorul abs montat pe flansa nu citeste de pe rulment ci de pe planetara. Asa cum cineva postase pe un alt forum este vorba de o roata dintata dar care se monteaza pe planetara iar rulmentul n-are nici o treaba cu abs-u. In figura alaturata este vorba de rotita 5 sau 2. Deasemenea puteti sa consultati site-ul acesta pt mai multe detalii despte rulmenti si schimabtul acestora.

This post has been edited by bigguy00: 1 May 2008, 14:32

Attached thumbnail(s)
abs_ring_laguna.JPG ( Size: 41.21k ) Number of downloads: 1407

--------------------
+
bigguy00
post 31 May 2008, 12:29
Post #38

Membru

Revin cu noutati ...care din pacate ma baga in ceata totala. Se pare ca exista rulmenti pt abs si rulmenti fara abs. (mi-a atras atentia vali1971ro asupra unui site rulment pt. abs). In acest context nu mai inteleg ce este cu rotita respectiva montata pe planetara care tot cu abs-u are treaba. Ce este totusi adevarat este ca nu am vazut efectiv la mine la masina rotita asta ... poate exista alternativa in varianta cu rotita pe planetara si rulment normal vs. fara rotita si cu rulment pt abs. Oricum deocamdata sunt in ceata cum spuneam, daca cineva mai poate aduce lamuriri ... be my guest blush.gif

31 May 2008, 12:47:
din ce am mai citit acuma pe net se pare ca ambele variante sunt posibile. Cea cu rulment pt abs nu este decat un stadiu evolutiv pentru varianta cu rotita pe planetara(magnetic impulse ring). Ca sa fiu mai concis rotita respectiva a fost integrata in rulment si asa s-a nascut rulmentul pentru abs.

This post has been edited by bigguy00: 31 May 2008, 12:47

--------------------
+
Mrija
post 31 May 2008, 16:08
Post #39

Membru Veteran

From: Baia Mare

Din cate stiu eu, safrane e cu rulment fara abs, dar citirea o face de pe planetara. variante de Laguna sunt si/fara rulmenti cu abs in ei smile.gif

--------------------
Suzuki Gsx 750 R 110 cai la 200kg
+
bigguy00
post 2 Jun 2008, 20:35
Post #40

Membru

... asa-i, ca vazusem si eu un motor de laguna scos (cu tot cu o planetara) in dezmembrari, si avea rotita asta pt abs pe planetara si de atunci mi se fixase un pitic pe creier ca asa tre sa fie la toate ... pana la urma asa este, sunt varinate si cu si fara rotita integrata in rulment.

This post has been edited by bigguy00: 2 Jun 2008, 20:35

--------------------
+
Johnny78
post 4 Jun 2008, 06:18
Post #41

Membru autentic

From: Bucuresti, Jud. Bacau

Nu e obligatoriu.
Am mai scotocit prin site-uri si am inteles ca baietii de la Renault au aplicat treaba aia cu "cate bordeie, atatea obiceie". in cazul nostru, bordeiele inseamna tipul masinii, motorizarea, echiparea...

--------------------
Renault Laguna 2.0 1994/Business - BC 99 AEB
De cand am Renault, ingerul meu pazitor si-a luat Lamborghini. Vai de aura lui!
+
cretul
post 12 Jun 2008, 23:08
Post #42

Membru incepator

Salutare la toata lumea,
Am cumparat un Kangoo 1.9D 55CP din 2002 si martorul luminos de ABS sta continuu aprins. Ma poate ajuta cineva cu sfaturi?
Merci
Lucian

--------------------
Renault Kangoo 1,9D 2002 - B-38-CHS
+
Johnny78
post 13 Jun 2008, 23:06
Post #43

Membru autentic

Felicitari pentru achizitie...

Eu zic sa incepi de la ridicarea masinii pe elevator si efectuarea unei verificari la sange la capitolul frane+ABS
Daca blocheaza rotile la frane bruste, e o problema de senzor, care incepe de la existenta lui fizica pana la capacitatea de a "citi" informatia.
Daca ABS-ul se comporta normal, atunci e o problema electrica cu un scurt in bord (cel mai probabil).

--------------------
+
bigguy00
post 15 Jun 2008, 14:43
Post #44

Membru

Salutare all,
Am rezolvat cu abs-u ...era rulmentul fata stanga. Stimabilul domn ing. (recomandat de Johnny78) si-a dat seama doar din descrierea problemei ca esta un rulment de bai. La service (Magurele) a pus un deget pe rulment si a invartit de roata (la ambele roti pe fata) si imediat mi-a spus ca pe stanga, banda magnetica este ciupita... si asa era, la un test de sosea, cu diagnoza pe masina, pe la 40kmh se aprinde martorul de abs (impreuna cu cel de serv) si pe diagnoza aparea incoerenta semnal abs pe stanga fata. Odata diagnosticul pus dl. Parvulescu a cautat un alt rulment ca nu avea pe stoc si a doua zi mi l-au montat(direct cu flansa ca n-au presa hidraulica sa monteze doar rulmentul), iar acum am iarasi abs wub.gif

PS: Datorita circumstantelor, am ramas dator domnului inginer, sper sa am ocazia sa ma revansez..., fara interventia lui ferma, dl. Parvulescu s-ar fi lasat convins muuult mai greu ca problema vine de la rulmentii schimbatii la el wink.gif

--------------------
+
Johnny78
post 17 Jun 2008, 01:31
Post #45

Membru autentic

Ma bucur ca ti-ai rezolvat problema, Bigguy.

--------------------
+
bn88kln
post 22 Dec 2009, 20:10
Post #46

Membru incepator

vad ca multi aveti problemele SERV+ABS.
la mine a inceput de ceva vreme...am puso pe tester mia zis ca e senzor st fata...am schimbat senzor cap de planetara rulment...e la fel...am puso iar pe tester aceeasi eroare...nu pot sa imi dau seama de unde vine

--------------------
Renault Laguna 1.6 16v, 79kw 1998 - bn87dnl
+
ricochet2
post 22 Dec 2009, 22:06
Post #47

Membru autentic

From: Timisoara

Sa nu-mi spui ca masina are senzor de planetara si rulment.

--------------------
Renault Laguna Concorde 1.6 16V 1999
+
Adi R5
post 22 Dec 2009, 23:14
Post #48

Membru autentic

From: A R A D

rico,citeste cu virgula intre ele...

--------------------
Renault Espace 2007
+
CYP VFS
post 23 Dec 2009, 00:20
Post #49

Membru autentic

From: roman/neamt

Bineinteles ca are si senzor de planetara si rulment numai ca rulmentul este simplu. Iar in legatura cu problema ta BN 88, trebuie sa-ti faci revizie la fiecare roata si sa-ti curati atit senzorii de A B S cat si rotile dintate de pe care senzorii culeg informatiile si le trimit la calculatorul abs-ului. Am pus si doua poze poate va va ajuta , la mine tot asa imi aparea dupa ce am curatat tot nu am mai avut probleme.

Attached thumbnail(s)
DSC02861.JPG ( Size: 387.2k ) Number of downloads: 1249
DSC02860.JPG ( Size: 411.16k ) Number of downloads: 1169

--------------------
RENAULT LAGUNA 2 1.6 16V EXPRESION 2001 - NT 77 BYA
+
ricochet2
post 23 Dec 2009, 01:24
Post #50

Membru autentic

Daca tu ai descoperi ce scartaie la mine pe roata dreapta spate cand calc frana, ai primi premiul Nobel. Pana acum nimeni nu a descoperit.

--------------------
+
CYP VFS
post 23 Dec 2009, 20:19
Post #51

Membru autentic

Daca ne-am putea intalni as putea sa-ti dau o parere, eu nu cred ca nu poate sa-i dea de cap nimeni, eu daca eram in locul tau as fi desfacut tot si as fi studiat fiecare piesa in parte sa vedem care e de vina, dupa cum spui tu ca se aude cand ai pusa frana de mana eu unul as da vina pe sabotii sa nu fie dintr-un material mai dur.

--------------------
+
bn88kln
post 23 Dec 2009, 20:33
Post #52

Membru incepator

mersi pentru poze...o sa merg cu ea la un mecanic sper sa nu fie ceva costisitor ca am destule pe cap...imi e putin sifonata "bestia"

--------------------
Renault Laguna 1.6 16v, 79kw 1998 - bn87dnl
+
CYP VFS
post 23 Dec 2009, 21:08
Post #53

Membru autentic

Operatiunea asta poti sa o faci chiar tu trebuie sa dai roata jos sa desfiletezi piulita di capul tamburului sipe urma trebuie sa tragi de tambur inspre tine si iese foarte usor, cureti pe acolo tot cu o carpa si cu un sprey de ala degipant, atentie sa nu dai cu sprey pe la pistonasul de frana sa nu-i afecteze garniturile montezi inapoi si gata. La rotile din fata trebuie sa dai doar roata jos si pe urma in spatele discului se vede senzorul de abs si roata dintata de pe planetara dai cu sprey si stergi cu carpa si asta e tot nu are nici un rost sa te mai duci sa dai bani si la altii, mie mi-a luat cam 2 ore toata operatiunea, daca te apuci de ea bafta.

--------------------
+
fabyan
post 24 Dec 2009, 00:13
Post #54

Membru autentic

From: Brad/HD

Ai un contact imperfect undeva pe traseul firelor stanga fata. verifica circuitul firelor si inclusiv mufa unde se conecteaza cablul senzorului cu cablajul masinii

--------------------
Renault, laguna 1 / laguna 3 1995 2,2 dT / 2008 1,5 dci - HD 07 TZG
+
ricochet2
post 24 Dec 2009, 02:31
Post #55

Membru autentic

CYP, am schimbat sabotii, cu saboti originali. Firma e TRW, schimbul facut ca la carte, la Renault, de 4 ori au desfacut si s-au uitat, au schimbat si cilindri receptori, tot originali, au gresat cu vaselina speciala Bosch peste tot, au curatat tamburii, s-au zgamboit peste tot. Cand plecau cu masina, totul era corect. Dupa vreo 10 pedale, din nou facea. Franele prind foarte bine, dar scartaie cand apas pe frana si masina e stationara. Daca frana de mana e trasa pana sus, nu mai scartaie cand apas pe pedala. Dar atunci nici nu se mai misca sabotii pe tambur. Sabotii vechi sint in stare perfecta si i-am schimbat degeaba.

--------------------
+
michael13
post 24 Dec 2009, 09:19
Post #56

Membru incepator

Si la mine a inceput sa se aprinda becul de la abs .Se aprinde singur fara serv .Am pus masina pe tester si mi-a dat :intrerupere/masa/scurt plus/semnal in afara zonei ,pe dreapta fata.Are perioade cind merge ,de fapt mai mult becul sta stins .Astept sa se mai incalzeasca afara sa vad ce e cu senzorul ,daca se poate remedia sau trebuie schimbat .

--------------------
renault laguna 2000/1.9dci - cj10cag
+
CYP VFS
post 26 Dec 2009, 20:30
Post #57

Membru autentic

Rico pune o inregistrare audio sa vedem despre ce zgomot e vorba poate l-au mai avut si altii si iti spun rezolvarea. Bafta.

--------------------
+
ricochet2
post 26 Dec 2009, 23:44
Post #58

Membru autentic

Nu stiu cine sa-l fi avut, pentru ca 4 service-uri plus aproape tot staff-ul de la Renault Timisoara, plus vreo cativa Lagunisti din oras au spus ca asa ceva nu au mai intalnit. Am mers atat de departe incat, la Renault fiind, am vazut o masina ca a mea in parcare si m-am dus sa-i cer voie omului sa-i zgaltai masina biggrin.gif

Oricum, la mine problemele se rezolva prin inlocuirea cu altele mai mari. Acum am alte lucruri care ma sacaie, in speta motorul care face (zic eu) un zgomot prea mare, scuturatul la accelerari, decelerari prin frana de motor si la schimbarea vitezelor, scaunul care scartaie si capota care nu se inchide corect pe o parte si scartaie si ea.

This post has been edited by ricochet2: 26 Dec 2009, 23:48

--------------------
+
CYP VFS
post 27 Dec 2009, 13:22
Post #59

Membru autentic

Rico da ai puso pe un tester sa vezi ca are, dupa cum spui tu eu as da vina pe clapeta de acceleratie dar parca ai spus ca ai curatat-o. Singurul care mai poate fi de vina ar putea sa fie senzorul de pe clapeta care nu mai trimite informatiile corecte la calculator, altceva ce ar mai putea fi bujiile dar si pe astea parca le-ai schimbat.

--------------------
+
ricochet2
post 27 Dec 2009, 15:39
Post #60

Membru autentic

Bujiile sint noi si originale. Daca ar fi clapeta, nu ar trebui sa se vada pe CLIP ?

--------------------
+
4 Pages < 1 2 3 4 >
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 1st May 2025 - 15:48
Dacia