Sorpon [H] – Illmitz [A] – Komarno [SK] – Visegrad, Cateva vorbe si mai multe poze
![]() ![]() ![]() |
Sorpon [H] – Illmitz [A] – Komarno [SK] – Visegrad, Cateva vorbe si mai multe poze
gibonu |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.248 Joined: 29 May 06 ![]() |
|
||
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|||
nasty |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.600 Joined: 3 January 05 ![]() |
Foarte interesant! O zona frumoasa si neaglomerata.
Îmi amintește de excursia făcută prin Ungaria și Austria și de frustrarea de atunci când fiind cazat lângă Sopron, am vrut să mergem cu bicicletele de la Fertörákos la Mörbisch am See si apoi peste lac la Seebad Illmitz. Niste politisti unguri ne-au oprit si nu ne-au dat voie sa traversam in Austria, ca cica e o trecere pt localnici. Ne-am plimbat inapoi prin parcul national al lacului semisecat. IMG_4040.jpeg ( Size: 349.39k ) Number of downloads: 31 This post has been edited by nasty: 30 Jul 2025, 09:11 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
@nasty
In ce an s-a intamplat ce ai scris mai sus? Noi am trecut fara probleme in Austria pe drumul care trece pe langa Piuszpuszta [putin mai la vest comparativ cu drumul pe care ai fost tu]. ============================ Duminica, 25.05.2025 Am uitat sa spun in postarea anterioara ca al doilea motiv pentru care am fost in gara cu o saptamana inainte de plecarea in tura a fost ca sa-l intreb pe insotitorul de vagon daca, in general, trenul ajunge cu intarziere la Budapesta. Eram direct interesat de aspectul asta ca sa stiu la ce tren al MAV-ului [Caile Ferate Maghiare] sa iau online bilete pe bucata Budapesta – Sopron. Omul mi-a spus ca in general trenul nu intarzie si ca ajunge la timp la Budapesta, deoarece inca are stationare la Curtici cam o ora, asa ca poate recupera acolo e eventuala intarziere de la traseul din RO. Ca niste “meseriasi” din presa romaneasca s-au dat cu curu’ de pamant pe motivul ca “de ce sta trenul la frontiera desi suntem in Schengen” conteaza mai putin, pentru ca nu i-a dus capu’ ca mersul trenurilor a intrat in vigoare inaintea adoptarea deciziei de intrare in Schengen. Revenind la tura, foarte frumoasa si experienta Schengen feroviar, in sensul ca Polita de Frontiera nu a aparut deloc, pe ambele parti ale granitei. La Budapesta Keleti trenul a ajuns cu undeva sub 10 minute intarziere. Asta este stadionul Ferenc Puskas localizat langa intrarea in gara iar poza este facuta la ora [Ungariei] 08:53 iar ora la care trebuia sa ajunga trenul era 08:50. 01.jpg ( Size: 434.53k ) Number of downloads: 19 Cu toata marfa pe peron. 02.jpg ( Size: 486.24k ) Number of downloads: 21 “Hamacii” si-au facut treaba cu brio 03.jpg ( Size: 456.5k ) Number of downloads: 22 la fel si curelele de ratrapa. 04.jpg ( Size: 328.39k ) Number of downloads: 21 Cel mai tare a fost cu dupa ce am terminat de montat bicicletele [cam o ora] am mers pana in capul peronului ca sa vedem de la care linie pleca trenul cu care urma sa mergem pana la Gyor [Euro City 142 Liszt Ferenc, Budapesta Keleti – Viena]. Iar in capatul peronului am constat ca fix trenul care era langa noi era trenul in care urma sa ne urcam. Vagonul cu locuri pentru biciclete. 05.jpg ( Size: 292.65k ) Number of downloads: 20 Interiorul. 06.jpg ( Size: 554.5k ) Number of downloads: 22 Sistemul de prindere, cu doua optiuni. 07.jpg ( Size: 285.73k ) Number of downloads: 24 Bicicletele noastre. 08.jpg ( Size: 439.36k ) Number of downloads: 22 Biletele [2 oameni si doua biciclete] pe bucata Budapesta Keleti – Gyor – Sopron au costat 10734 Forinti, adica aprox. 27 Euro [ca sa fie matematica mai usoara am pus 1 Euro = 400 Forinti, comparativ cu vreo 380 – 390 cat era in luna Mai la Banca Nationala a Ungariei]. Detalierea costurilor [om, bicicleta, suplimente]. 09.jpg ( Size: 363.82k ) Number of downloads: 21 Biletele le-am luat online, insa am ramas profund dezamagit de modul in care functioneaza online-ul la MAV [e drept, cont nu mi-am facut, am optat pentru cumparare fara cont]. Prima data am parcurs toti pasii, am validat plata si oha, nu s-a intamplat nimic. Adica nici biletul nu l-am primit si nici banii nu au plecat din cont. Cel mai tare a fost ca dupa aproximativ o saptamana de la tentativa esuata am primit un e-mail de la MAV in care ma anuntau ca a fost o problema la achizitia biletului si ca imi vor da banii inapoi [bani care n-au plecat din contul meu]. Am incercat pe aplicatia MAV, aici mi-am facut cont, insa n-am reusit sa ma prind cum se adauga bicicleta la biletul de tren. Pana la urma, am mai intrat odata pe site-ul MAV [tot fara cont] si de data asta totul a mers perfect, plata s-a facut instant si la fel de repede am putut descarca biletele. Nu stiu care este motivul, insa MAV mi-a dat 5 “cearceafuri” A4 [doua bilete pentru oameni si doua pentru biciclete plus factura din poza de mai sus]. Pentru comparatie, la CFR Calatori, indiferent de numarul calatorilor si al bicicletelor [in cazul, cam rar, incare trenul are vagon cu locuri pentru biciclete], biletul vine pe o singur foaie A4, pe care sunt toti “artistii” insirati. Compresorul [pentru rotile de la … “tren”] din vagonul cu locuri pentru biciclete. 10.jpg ( Size: 300.01k ) Number of downloads: 25 Pacat ca lipsea si capatul care intra pe valva. This post has been edited by gibonu: 30 Jul 2025, 22:47 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
Saint666 |
![]()
|
![]() E X I S T A M Group: Members Posts: 440 Joined: 7 November 05 From: Bucuresti - Diham ![]() |
Interesant traseul! Astept cu interes continuarea povestii!
|
--------------------
Ex: Dacia
Duster Dci 4x4
- B
2012
|
|
nasty |
![]()
|
În ce an? Trebuie să caut prin poze, dar oricum Ungaria ERA deja în Schengen!
Am văzut, e adevărat un acces interzis, cam ruginit, dar am crezut că e de pe vremea comuniștilor, mai ales că era numai în maghiară. IMG_4044.jpeg ( Size: 461.67k ) Number of downloads: 30 Cred că si acum e interzis, așa apare pe google maps ( întrerupt drumul cu albastru pe hartă, adică nu au intrat cu mașina care face poze 360 grade) IMG_4046.jpeg ( Size: 745.75k ) Number of downloads: 29 IMG_4045.png ( Size: 5.83mb ) Number of downloads: 18 De ce? Că e cam ciudat. Să nu intre gheii prin dos în Ungaria? Deci ne-am întors și am vizitat Széchenyi-kastély. Și apoi a doua zi am traversat pe acolo pe unde ați trecut și voi ( noi cu bicicletele în portbagaj), unde era locul picnicului celebru al redegiștilor din 1989. This post has been edited by nasty: 31 Jul 2025, 17:54 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
@Saint666
A fost super misto. Cum am spus la inceput, Ungaria m-a dat pe spate si mi-a depasit cu foarte mult asteptarile. @nasty Sub indicatorul cu accesul interzis scrie "Cu excetia celor care au permisiunea" [sau cel putin asta spune Google Translate]. Pe Google Maps, daca selectezi mers cu bicicleta [da, in Ungaria si Austria este posibil] iti arata ca se poate merge de la Fertorakos la Morbisch [cu masina nu se poate]. In pozele tale ce apare cu albastru este streer view. <span class='edit'>1 Aug 2025, 00:45:</span> QUOTE(nasty @ 31 Jul 2025, 12:19) locul picnicului celebru al redegiștilor din 1989. Asta a fost motivul principal pentru care am ajuns la Sopron. Detalii in curand. <span class='edit'>1 Aug 2025, 00:50:</span> Duminica, 25.05.2025 – Partea a II-a Ajungem la Gyor, unde am avut cam o ora pauza pana la trenul care mergea la Sopron. 01.jpg ( Size: 530.78k ) Number of downloads: 22 Gara. 02.jpg ( Size: 321.45k ) Number of downloads: 21 Chiar langa gara este primaria, 03.jpg ( Size: 358.02k ) Number of downloads: 22 pe a carei fatada flutura drapelul Tinutului Secuiesc. 04.jpg ( Size: 399.44k ) Number of downloads: 22 Strada Baross Gabor [Belvaros = centrul orasului conform Google Translate] 05.jpg ( Size: 297.84k ) Number of downloads: 22 Si statuia omului. 06.jpg ( Size: 322.86k ) Number of downloads: 27 07.jpg ( Size: 280.98k ) Number of downloads: 24 In calitate de ministru al comertului si transporturilor, Baross Gabor a finalizat proiectele de modernizare a portului Fiume [Rieka de azi din Croatia] si, cel mai important pentru noi, cel de regularizare a navigatiei pe clisura Dunarii. Azi, undeva in zona Coronini, inca exista Tabula Baross care marcheaza proiectul mentionat mai sus. Statuia unui vaslas. 08.jpg ( Size: 434.98k ) Number of downloads: 24 Pana aici nimic deosebit, doar ca vaslirea se facea in curu’ gol, la propriu. 09.jpg ( Size: 631.6k ) Number of downloads: 29 Am inteles ca ar fi o legenda locala care spune ca atingerea organului vaslasului aduce noroc. Dupa diferenta de vopsea care exista intre organ si restul corpului, pare ca legenda nu-i chiar ignorata. Zone pietonale. 10.jpg ( Size: 399.92k ) Number of downloads: 29 11.jpg ( Size: 307.42k ) Number of downloads: 16 Gramada de lacate. 12.jpg ( Size: 464.33k ) Number of downloads: 19 This post has been edited by gibonu: 31 Jul 2025, 22:50 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
bgdrenault |
![]()
|
![]() bgd Group: Members Posts: 3.644 Joined: 4 February 07 From: Piatra Neamt ![]() |
A se observa marimea organului, in statuile romane din toate muzeele vizitate, era ceva insignifiant
![]() Ungurul ramane viril si independent, vorba bancului 1 Aug 2025, 07:01: Frumos oras Gyor, am trecut de atatea ori pe langa el dar nu am intrat, This post has been edited by bgdrenault: 1 Aug 2025, 07:01 |
--------------------
Megane
Sedan 1,33 140 CP
- XXX
2019 Intens
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.851 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
nu e vopsea, e patina bronzului.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
- negru pe alb
masina
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(bgdrenault @ 1 Aug 2025, 09:01) Frumos oras Gyor, am trecut de atatea ori pe langa el dar nu am intrat, Nici noi n-am vazut altceva din Gyor in afara de ce se vede in pozele de mai sus. Initial tura trebuia sa inceapa de la Gyor, insa un articol de pe Contributors [plus ce mai stiam si io] m-a facut sa schimb planul initial si sa ajungem la Sopron. Detalii in curand. ========================================= Duminica, 25.05.2025 – Partea a III-a Bicicletele in trenul dintre Gyor si Sopron. 01.jpg ( Size: 444.17k ) Number of downloads: 16 Suportii pentru biciclete, vazuti mai de aproape. 02.jpg ( Size: 366.68k ) Number of downloads: 17 La Sopron am ajuns cu trenul operat de Gysev [sau Raaberbahn in germana]. 03.jpg ( Size: 371.23k ) Number of downloads: 14 Gysev = Gyor – Sopron – Ebenfurti Vasut [daca am inteles bine, s-ar traduce prin “calea ferata Gyor – Sopron – Ebenfurth”], ultimul fiind in Austria [landul Austria de Jos] la sud de Viena. Compania asta a fost infiintata in anul 1872 in cadrul Imperiului Austro – Ungar iar azi este detinuta in proportie de 72% de catre Guvernul Ungarie si 28% de catre Guvernul Austriei. In afara de linia Gyor – Sopron – Ebenfurth, Gysev mai deserveste cateva linii in vestul Ungariei, cum ar fi Sopron – Szombathely. N-am reusit sa gasesc informatii despre ceea ce s-a intamplat cu Gysev in perioada comunista. Pe peron la Sopron am aflat ca in Ungaria este ca in Franta, adica [cel putin in teorie] nu se fumeza pe peron. 04.jpg ( Size: 240.12k ) Number of downloads: 16 05.jpg ( Size: 285.61k ) Number of downloads: 14 In gara la Sopron este expusa locomotiva seria 324, 06.jpg ( Size: 577.61k ) Number of downloads: 14 07.jpg ( Size: 338.28k ) Number of downloads: 12 construita de MAVAG la Budapesta in anul 1910 a functionat pana in anul 1981. Revenim in prezent cu un Seimens Euro Sprinter, 08.jpg ( Size: 365.15k ) Number of downloads: 15 pe care scria Sopron Civitas Fidelissim. 09.jpg ( Size: 240.31k ) Number of downloads: 12 Civitas Fidelissim marcheaza faptul ca Sopon este considerat cel mai fidel oras al Ungariei. In 1921, cand inca impartirea teritoriilor [din fostul Imperiu Austro – Ungar] intre Austria si Ungaria nu era inca finalizata, pentru zona Sopron si alte opt localitati apropiate a fost organizat un referendum [plebiscit] iar majoritatea [putin peste 65%] a votat pentru ramanerea in Ungaria. Clar si la obiect, fara nevoie de traducere. 10.jpg ( Size: 272.77k ) Number of downloads: 16 Cazarea de la Sopron a fost la Erthart Panzio, 70 Euro / noapte, cu mic dejun: https://www.erhardts.hu/english/ Camera era ok 11.jpg ( Size: 308.9k ) Number of downloads: 18 iar baia era suficient de spatioasa. 12.jpg ( Size: 294.95k ) Number of downloads: 16 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
nasty |
![]()
|
Nu pot să nu remarc spațiul generos pt biciclete spre deosebire de trenurile noastre.
Mi-a plăcut f mult Sopron! O mică completare la cele de mai sus Niște date istorice interesante Când au venit ungurii în zonă, Scarbantia, veche cetate romană, era cică părăsită, deci negăsind pe nimeni, teritoriul a devenit al lor - sună cunoscut refrenul? Sopron după Primul Război Mondial urma să devină capitala provinciei austriece Burgenland. Guvernul Ungariei a obținut o înțelegere în urma căreia a fost organizată o consultare populară pentru stabilirea statului căruia să-i aparțină regiunea Sopron. Referendumul controversat ( falsificat?) a avut loc în decembrie 1921. Cetățenii au avut de ales între Austria și Ungaria. 65,2 % din votanți în mod paradoxal, au optat pentru Ungaria. La acea dată, ungurii erau minoritari ( 49%) și totuși au câștigat ei. Since then Sopron has been called Civitas Fidelissima ("The Most Loyal City", Hungarian: A Leghûségesebb Város), and the anniversary of the plebiscite is a city holiday. However, the western parts of Vas, Sopron and Moson counties joined Austria and now form the Austrian federal state of Burgenland, and Pressburg/Pozsony was awarded to Czechoslovakia. Acum ungurii sunt în Sopron 92.8% de la 49% câți erau în 1922 și le pare rău celor majoritari de atunci, care nu erau unguri, de alegerea din trecut, pt că era și e o deosebire uriașă de dezvoltare, libertate si nivel de trai între ei și Austria în special pe timpul comunismului și au fost și maghiarizați sau au emigrat ( asta mi-a spus-o un pensionar la un gulaș în Sopron) Era o statuie prin centru, cam dosită, care exprimă sentimentul, dar n-o găsesc… https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sopron This post has been edited by nasty: 5 Aug 2025, 07:23 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(nasty @ 5 Aug 2025, 08:06) Nu pot să nu remarc spațiul generos pt biciclete spre deosebire de trenurile noastre. Adica niste tevi indoite, care [alaturi de ranforsarea peretilor vagonului] le pot face cu ochii inchisi cei care repara vagoane si locomotive. Dar CFR Calatori nu poate face asta, bine ca exista UE care ne impune vagoane cu locuri pentru biciclete. QUOTE(nasty @ 5 Aug 2025, 08:06) and Pressburg/Pozsony was awarded to Czechoslovakia. Adica denumirea Bratislavei in germana si maghiara. Parca [scuze in avand daca am insel] Patrick Leigh Fermor spunea, la inceputul anilor '30 ceva de genul "Bratislava este legata cu drumuri de Budapesta, nu de Praga". =============================== Duminica, 25.05.2025 – Partea a IV-a Turnul pompierilor. 01.jpg ( Size: 386.85k ) Number of downloads: 12 02.jpg ( Size: 399.79k ) Number of downloads: 11 “Placutz bilingv”, in maghiara si germana, in piata centrala. 03.jpg ( Size: 266.52k ) Number of downloads: 14 Primaria. 04.jpg ( Size: 330.67k ) Number of downloads: 11 Biserica Caprei. 05.jpg ( Size: 324.93k ) Number of downloads: 10 Interiorul. 06.jpg ( Size: 496.85k ) Number of downloads: 9 Amvonul. 07.jpg ( Size: 517.49k ) Number of downloads: 8 Altarul. 08.jpg ( Size: 715.56k ) Number of downloads: 9 Orga. 09.jpg ( Size: 561.66k ) Number of downloads: 8 Cripta, care nu se putea vizita. 10.jpg ( Size: 462.4k ) Number of downloads: 10 Nu ma pricep, insa astea par a fi icoane ortodoxe care nu stiu din ce motiv erau expuse intr-o biserica romano-catolica. 11.jpg ( Size: 437.98k ) Number of downloads: 17 A urmat intalnirea cu prietenii din Austria [ea romanca el austriac] si cu fetita lor de 7 ani care vorbeste perfect limba romana [meritul mamei] insa cu un puternic accent german, ceea ce o face pur si simplu adorabila. Oamenii stau undeva in landul Stiria si au avut ceva de mers cu masina pana la Sopron si retur ca se se intalneasca cu noi. De la ei am aflat lucruri intersante despre Austria, cum ar fi ca la medicul de familie mergi dupa 4 zile de febra si nu dupa primul stanut ca in RO sau ca copii merg la gradinita / scoala chiar si atunci cand sunt raciti si cand exista posibilitatea de a contamina toata grupa / clasa. Masa din ziua respectiva a fost la restaurantul pensiunii in care am stat. Prima data am luat contact cu politica antifumat din Ungaria, bine ca nu se aplica peste tot. Concret, desi stateam pe terasa, fumatul nu era permis. Se vede mai bine in poza de mai jos, facuta din locul in care se putea fuma [doua mese la care se statea “la varice”]. 12.jpg ( Size: 574.66k ) Number of downloads: 22 Pentru doamna un fel de clatite umplute si ornate cu o gradina botanica. 13.jpg ( Size: 326.29k ) Number of downloads: 25 Pentru mine un snitel [de porc] cu patrunjel, cartofi noi [cred ca astia sunt “baby potato”] si muraturi facute de mana. Nu prea stiu cum altfel ar putea fi muraturile. Pret putin peste 12 Euro, rezonabil. 14.jpg ( Size: 78.57k ) Number of downloads: 28 Mi-a placut mult faptul ca snitelul aproape ca iesea din farfurie, pentru ca imi era foame. 15.jpg ( Size: 461.34k ) Number of downloads: 27 Si muraturile, in care conopida era “dreasa” cu turmeric. Cred ca la asta se referea ideea de “hand made”. 16.jpg ( Size: 279.48k ) Number of downloads: 25 This post has been edited by gibonu: 5 Aug 2025, 22:23 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.851 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
vezi ca scrie homemade, adica de casa, nu de la metro; Snitzelul e foarte vienez, idem si clatitele.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
- negru pe alb
masina
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.180 Joined: 11 February 04 ![]() |
Muraturile ar putea fi si de magazin, dar important e daca sunt gustoase!
Intr-adevar romana vorbita de copiii care traiesc in spatiul germanic are un farmec aparte; De obicei si fraza e spusa ca in germana dar cu cuvinte romanesti; Fata lui "fratelemeu" e asa si e extrem de interesanta! Intr-adevar, copiii sunt dusi la doctor dupa 4 zile de febra si de dat Nurofen acasa; SI nu baga antibiotice una-doua; Am inceput si noi sa aplicam metoda asta si parca sunt mai zdraveni si ai nostri; This post has been edited by dizzy: 6 Aug 2025, 08:55 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
2005 Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
einstein1984 |
![]()
|
Copii sunt dusi dupa 4 zile de febra la medic pentru ca atat ai de asteptat pe la nemti, parca povestea si bwlan asta.
|
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
- negru pe alb
masina
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(einstein1984 @ 6 Aug 2025, 08:44) vezi ca scrie homemade Corect. Scuze pentru gresala. Mai fac odata clasa I-a pentru ca am probleme cu cititul. QUOTE(einstein1984 @ 6 Aug 2025, 08:44) Snitzelul e foarte vienez, idem si clatitele. Cam toata atmosfera de la masa a fost vieneza / austrica. Chelnerul ungur s-a mirat foarte mult cand a observat ca doamna si cu mine nu vorbim germana si a crezut ca fac misto de el cand i-am spus ca platesc eu ambele note de plata. Adica omu' venit cu doua note de plata, una pentru "austrieci" si alta pentru noi. Dupa ce l-am convins ca platesc eu, omu' a disparut putin cu ambele note, apoi s-a intors ca un bilet pe care era scrisa cu pixu' suma totala de plata pentru ambele note. QUOTE(dizzy @ 6 Aug 2025, 10:49) Muraturile ar putea fi si de magazin, dar important e daca sunt gustoase! Au fost foarte gustoase. Mai putin ceapa murata, dar cu asta nu ma halesc deloc. ================================== Duminica, 25.05.2025 – Partea a V-a I-am condus pe “austrieci” pana la masina apoi ne-am mai plimbat putin prin oras. Primul lucru pe care l-am observat a fost ca la ora 19:00 strazile erau pustii, singuri oameni care mai erau pe strada erau cei care isi plimbau cainii, probabil la ultima plimbare a zilei. Locul “instagramabil”. 01.jpg ( Size: 2.79mb ) Number of downloads: 26 Statuia lui Sandor Petofi. 02.jpg ( Size: 217.63k ) Number of downloads: 20 Si soclul. 03.jpg ( Size: 396.13k ) Number of downloads: 17 Din maghiara mea de Google Translate, traducerea este “Ridica-te in picioare maghiare, salut patriei”. In curtea interioara mi-a fost rusine sa intru 04.jpg ( Size: 479.7k ) Number of downloads: 19 insa mi-a placut usa incadrata in poarta. 05.jpg ( Size: 368.99k ) Number of downloads: 17 Biserica Sfanta Ursula am gasit-o inchisa. 06.jpg ( Size: 381.27k ) Number of downloads: 13 Casa cu arcade 07.jpg ( Size: 195.18k ) Number of downloads: 11 care se aseamana putin cu cele care exista la Bistrita. 08.jpg ( Size: 381.21k ) Number of downloads: 14 Castane la punga, chiar bune si foarte satioase. 09.jpg ( Size: 742.65k ) Number of downloads: 22 In vitrina unei librarii o carte despre vremurile in care Fiume [Rijeka croata de azi] era in Ungaria [si Ungaria avea iesire la mare]. 10.jpg ( Size: 418.99k ) Number of downloads: 23 Traducerea titlului cartii este “Istoria marinei comerciale maghiare din Fiume”. Un fel de cofetatie cu terasa pe acoperis. 11.jpg ( Size: 304.54k ) Number of downloads: 19 Memorialul Holocaustului. 12.jpg ( Size: 447.12k ) Number of downloads: 21 Sinagoga ortodoxa nu era intr-o stare prea buna. 13.jpg ( Size: 421.55k ) Number of downloads: 16 A fost deschisa pentru vizitare in anul 2021 cu ocazia centenarului referendumului de la Sopron din 1921 despre care am vorbit cateva postari mai sus. 14.jpg ( Size: 76.47k ) Number of downloads: 16 This post has been edited by gibonu: 6 Aug 2025, 22:08 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
nasty |
![]()
|
Flota o pot exersa și acum pe Lacul Balaton.
|
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.180 Joined: 11 February 04 ![]() |
cum urcai cu prajiturile pe scara aia a pisicii?
|
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
sorin1983 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.648 Joined: 3 July 06 From: Bucuresti-Rahova ![]() |
cu ciorba era mai greu
![]() |
--------------------
Renault
Megane1-
-Sisteme electronice de securitate "Pe zi ce trece, prostii fac progrese, devin si mai prosti!" C. Vadim Tudor
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(nasty @ 7 Aug 2025, 08:51) Flota o pot exersa și acum pe Lacul Balaton. Radem, glumim, dar Ungaria nu sta degeaba dupa ce a pierdul Rijeka in 1918. In zilele noastre, isi face port la Trieste: https://www.digi24.ro/stiri/externe/n-are-i...trieste-3130117 Adica investie pe termen lung, care arata clar ca exista o viziune de dezvoltare. QUOTE(dizzy @ 7 Aug 2025, 11:02) cum urcai cu prajiturile pe scara aia a pisicii? Parea destul de lata scara aia in spirala, nu cred ca era vreo problema sa urci pe ea cu o cafea si o prajitura. QUOTE(sorin1983 @ 8 Aug 2025, 10:50) cu ciorba era mai greu ![]() Ciorba ungureasca mai tarziu. Si ce ciorba. De fapt ciorbe, una de fasole si alta de peste [somn]. Si acum imi ploua in gura cand ma gandesca la cat de bune au fost. Si mai ales cum au fost servite. ====================================== Luni, 26.05.2025 Sorpon – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km Micul dejun a fost generos, nimic de reprosat. 01.jpg ( Size: 398.35k ) Number of downloads: 14 Pauza la Tesco Expressz. 02.jpg ( Size: 373.84k ) Number of downloads: 15 Tesco este o retea de supermarketuri din Marea Britanie, care mai este prezenta in Irlanda, Cehia, Slovacia si Ungaria. Seminte de mac albastru. 03.jpg ( Size: 315.59k ) Number of downloads: 11 Bicicletele pregatite sa inceapa tura. 04.jpg ( Size: 430.81k ) Number of downloads: 12 Pe langa trenuri, in tura asta am mai folosit bacuri si vapoare. Detalii mai tarziu. Inainte sa inceapa tura propriu-zisa, cateva vorbe despre noile echipamente pe care le am pe bicicleta. Primul nou echipament este suportul pentru telefon. Altfel spus, am ajuns si eu in era contemporana, adica mi-am cumparat de la Dechatlon un suport pentru telefon, ca sa nu mai stau ca prostu’ cu telefonul in mana [pentru orientare] asa cum s-a intamplat anul trecut in Alsacia. Suportul pentru telefon l-am montat pe un fel de prelungire a sistemului de prindere a gentii de ghidon [Topeak]. 05.jpg ( Size: 292.7k ) Number of downloads: 16 06.jpg ( Size: 205.35k ) Number of downloads: 14 Telefonul a stat chiar foarte bine in suport, desi initial am avut niste emotii referitor la sistemul de prindere. 07.jpg ( Size: 309.19k ) Number of downloads: 14 Telefonul l-am folosit strict pentru orientare, nu am soricarii d-alea hi-tech care inregistreaza traseul, timpul efectiv de mers, cat am urcat / coborat, etc. Pentru orintare am folosit exclusiv Google Maps. A mers perfect, ne-a dus de fiecare data exact unde am avut nevoie. A dat doar doua “gherele”, odata la Szentendre si alta data intr-o suburbie a Budapestei, cand ne-a indicat ca trebuie sa mergem cu bicicletele pe niste … scari destul de lungi. Google Maps a fost tot timpul setat pe modul “bicicleta” pentru ca deh, in Ungaria si Austria este disponibila optiunea asta, despre care in RO [si SK] inca nu s-a auzit. Am mai avut descarcata in telefon aplicatia mappy.cz [cred ca acum este .com]. Aici n-am reusit sa ma prind cum te poti pozitiona pe harta / ce trebuie sa fac ca sa imi indice locatia in care ma aflu, asa cum face Google Maps. Ce am apreciat la astia este ca au individualizat / marcat foarte bine calea ferata pe harta, comparativ cu Google Maps unde calea ferata se vede doar dupa mult zoom. Pe langa mappy.cz, am descarcat si aplicatia Komoot. Asta este ireprosabila, am probat-o cativa km in Bucuresti, m-a dus perfect pe nistre strazi secundare. Problema ei este ca consuma foarte mult bateria telefonului, am plecat de acasa cu 35% nivel al bateriei si peste cativa km [maxim 5] bateria era la 5 [cinci]%. Ca fapt divers bateria de la telefon inca este ok. In tura asta, cu folosit telefonul pentru poze, putina navigatie / orientare, glume pe wup cu prietenii din RO, etc, si in nicio zi nivelul bateriei nu a scazut sub 40% pana seara inainte de culcare cand puneam telefonul la incarcat. Al doilea nou echipament este geanta de cadru, primita cadou. 07a.jpg ( Size: 443.2k ) Number of downloads: 18 Este ideala pentru a cara in ea cele patru camere [de anvelopa] pe care le-am avut in tura [si pe care, din fericire, nu a fost nevoie sa le folosesc]. Chiar cautam asa ceva, pentru ca m-am saturat sa ma tot incurc de camere in geanta laterala cand aveam ceva de scos / pus acolo. In centrul Soporonului, langa primarie, este Muzeul Lampilor Feroviare, care din pacate se poate vizita doar cu programare iar luni dimineata mi-a fost rusine sa sun si sa intreb de-o vizita. 08.jpg ( Size: 191.15k ) Number of downloads: 17 Biletul costa putin sub 2 Euro. 09.jpg ( Size: 189.08k ) Number of downloads: 10 Cat se poate vedea in vitrine micului muzeu. 10.jpg ( Size: 276.47k ) Number of downloads: 11 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
dizzy |
![]()
|
Ai incercat si o baterie suplimentara?
Am retinut eu gresit sau Ungaria a luat si ceva port din Croatia? LE: https://clubferoviar.ro/zece-companii-au-de...l-croat-rijeka/ Bine, ei nu au si isi fac, noi avem si ne batem jos, csf ncsf; This post has been edited by dizzy: 13 Aug 2025, 08:26 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(dizzy @ 13 Aug 2025, 10:19) Ai incercat si o baterie suplimentara? Am avut si o baterie extena, de 10400 mAh. Am folosit-o in tren, la intoarcere doar ca sa nu zic ca ma carat-o degeaba in tura [era priza in cabina] ========================================= Luni, 26.05.2025 – Partea a II-a Sorpon – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km Biserica romano – catolica Sfantul Arhanghel Mihail. 01.jpg ( Size: 164.31k ) Number of downloads: 6 02.jpg ( Size: 231.66k ) Number of downloads: 3 La baza turlei. 03.jpg ( Size: 289.55k ) Number of downloads: 5 Intrarea. 04.jpg ( Size: 247.85k ) Number of downloads: 5 Interiorul, cat se poate vedea prin usa de sticla de langa intrare. 05.jpg ( Size: 279.61k ) Number of downloads: 6 Vedere din lateral. 06.jpg ( Size: 324.68k ) Number of downloads: 7 La iesirea prin nordul Sopronului mai erau 12 km pana la Morbisch am See, insa noi am mers pe un drum putin mai ocolit. 07.jpg ( Size: 184.24k ) Number of downloads: 5 Pe sub drumul express M85, care pleaca de la Gyor, este centura a Sorponului si merge pana aproape de granita cu Austria. 08.jpg ( Size: 277.88k ) Number of downloads: 10 Continuam alergarea pe un drum, mai bine spus o poteca prin padure. 09.jpg ( Size: 624.9k ) Number of downloads: 11 Pontonul prin care se ajugea la lacul din padure. 10.jpg ( Size: 493.53k ) Number of downloads: 12 Lacul. 11.jpg ( Size: 344.79k ) Number of downloads: 11 Si alte pontoane, dotate inclusiv cu scaune pentru pescuit. 12.jpg ( Size: 4.12mb ) Number of downloads: 13 Tot prin padure, parca acum poteca era o idee mai lata. 13.jpg ( Size: 656.49k ) Number of downloads: 12 Revenim la asfalt si mergem spre Austria. 14.jpg ( Size: 441.17k ) Number of downloads: 12 This post has been edited by gibonu: 13 Aug 2025, 22:23 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
gibonu |
![]()
|
==================
Luni, 26.05.2025 – Partea a III-a Sopron – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km Asta este motivul pentru care tura a inceput de la Sopron. 01.jpg ( Size: 194.24k ) Number of downloads: 17 Adica locul in care a avut loc in august 1989 o adunare care s-a numit pompos “Picnicul Pan European”. Lasand la o parte denumirea pompoasa, treaba asta a fost o manevra comuna intre RFG, Austria si Ungaria pentru a permite unui numar mare de nemti RDG-isi, teoretic aflati in vacanta in “tara socialista prietena Ungaria” sa fuga din “raiul communist” si sa ajunga in RFG, via Austria. Si, din alt punct de vedere, organizatorii [mai ales RFG-ul] au vrut sa testeze reactia lui Gorbaciov si implicit a Uniunii Sovietice [care avea trupe in tot estul Europei cu exceptia RO] la “craparea” Cortinei de Fier. Iar reactia sovietica a fost zero barat. Si inca un aspect despre care azi nu se vorbeste. Din cate stiu [scuze in avans daca ma insel si rog corectura] doar nemtii RDG-isti au beneficiat de “bunavointa” ungurilor care sa poate trece in Austria. Restul esticilor, inclusiv ungurii, nu au avut voie sa treaca granita si sa ajunga in RFG [via Austria]. Revenind la povestea turei, initial planul era ca tura sa inceapa de la Gyor. Insa am citit un super articol pe Contributors despre picnic: https://www.contributors.ro/povestea-picnic...ortina-de-fier/ Si automat am schimbat planul. Tot in articol este descris cu lux de amanunte si link-uri despre ce s-a intamplat aici in august ’89. Pentru inceput, micul muzeu de langa locul picnicului. Probabil indicator de pe partea austriaca a granitei. 02.jpg ( Size: 267.39k ) Number of downloads: 16 Pacat ca poza asta nu avea nicio explicatie. 03.jpg ( Size: 315.06k ) Number of downloads: 17 Masina pare una vestica insa cel din portabagaj pare un estic, mai ales dupa combinatia ciorapi albi si pantofi cu ciucuri. 04.jpg ( Size: 324.68k ) Number of downloads: 17 “Moda” asta a apatur si in RO, insa la inceputul anilor ’90. Atlas rutier, venit din vremurile in care masinile nu erau dotate cu “navigatie”. A se observa cum erau marcate distantele dintre localitati. 05.jpg ( Size: 412.14k ) Number of downloads: 15 Numar de inmatriculare din fosta RDG. 06.jpg ( Size: 266.22k ) Number of downloads: 12 Si indicativul de tara al foste RDG, adica o bucata sanatoasa de tabla care se prinde in suruburi undeva in spatele masinii. 07.jpg ( Size: 271.28k ) Number of downloads: 7 Un fel de momument al libertatii. 08.jpg ( Size: 624.39k ) Number of downloads: 12 09.jpg ( Size: 425k ) Number of downloads: 10 Pe lateralul monumentului, conform Google translate scrie “19 August 1989. Un prizonier a deschis usa inchisorii sale pentru ca un alt prizonier sa poata evada”. 10.jpg ( Size: 430.96k ) Number of downloads: 12 This post has been edited by gibonu: 14 Aug 2025, 22:39 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
nasty |
![]()
|
Doctrina Sinatra a fost considerată o permisiune acordată de Moscova aliaților ei de a-și decide propriul viitor. De fapt era vorba de o politică retroactivă, de vreme ce mulți dintre aliații sovieticilor își câștigaseră o mult mai mare libertate de acțiune. Cu o lună mai înainte de declarația lui Gherasimov, în Polonia fusese ales primul guvern necomunist de după al doilea război mondial. Guvernul din Ungaria deschisese granițele cu Austria, făcând practic să dispară Cortina de Fier de la frontierele sale. Cum Ungaria era una dintre puținele țări în care est-germanii puteau călători, mii dintre „turiștii” redegiști s-au îndreptat către această țară, din care puteau trece în vestul mult visat.
… sovieticii recunosc altor țări dreptul de alegere a propriului drum de dezvoltare, printre aceste state fiind enumeraț și membrii Pactului de la Varșovia. Gherasimov a spus în acel interviu: „Noi avem acum doctrina Frank Sinatra. El a avut un cântec, I Did It My Way. Așa că fiecare țară decide asupra propriului drum pe care să se îndrepte.” El a mai fost întrebat dacă asta va implica acceptarea de către Moscova a respingerii comunismului în țările blocului răsăritean. El a replicat: „Asta este sigur... structurile politice trebuie decise de oamenii care trăiesc acolo”. Discuția Mitterand/Gorbaciov din 1989: Mitterrand: Ce anume aveți de gând să faceți mai departe? Gorbaciov: În primul rând, vom continua linia schimbării pașnice. Fiecare țară să-și determine singură direcția. Suntem convinși că nu ar trebui să existe interferențe externe; voința oamenilor nu ar trebui să fie denaturată. […] Ai dreptate când spui că nu numai că trebuie să observăm, ci să acționăm. Trebuie să avem încredere în fiecare țară și să extindem cooperarea. |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
@nasty
Era bine daca ai fi pus si link-ul [Wikidepia] de unde provin informatiile de mai sus. Numele doctrinei conteaza mai putin. Ideea de baza este ca mare merit al lui Gorbaciov si al echipei lui a fost acceptarea faptuli ca Uniunea Sovietica era intr-un mare kkt din punct de vedere economic si ca pierduse orice fel de competitie, in special cea economica, cu Lumea Libera. In rest, desi noi toti cei din Est ii datoram foarte multe lui Gorbaciov, omu' a ramas in esenta un comunist care a vrut doar sa restructureze putin sistemul, nu sa-l schimbe din temelii. Nu este un secret pentru nimeni ca "perestroika" se traduce cu "restructurare" nu cu reforma [termen de neacceptat in primul rand de catre dinozaurii din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice]. ======================================= Luni, 26.05.2025 – Partea a IV-a Sopron – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km Mi-a placut mult desenul asta. 01.jpg ( Size: 264.46k ) Number of downloads: 11 Cam ce faceau ungurii la finalul anilor ’80. Pentru comparatie, noi romanii in perioada respectiva ne ocupam cu reprimarea crunta a Revoltei de la Brasov [15.11.1987] si de ”Ceausescu reales la al paispelea congres”. Octombrie 1987 “Cortina de fier este invechita”. 02.jpg ( Size: 375.44k ) Number of downloads: 13 Noiembrie – Decembrie 1988, costurile de intretinere ale cortinei de fier sunt eliminate din bugetul Ungariei. 03.jpg ( Size: 343.51k ) Number of downloads: 9 Cortina de fier de-a lungul granitei dintre Austria si Ungaria. 04.jpg ( Size: 305.29k ) Number of downloads: 10 05.jpg ( Size: 350.99k ) Number of downloads: 10 Februarie 1989 se adopta decizia de demolare a cortinei. 06.jpg ( Size: 328.01k ) Number of downloads: 7 Martie 1989 Gorbaciov de acord cu ungurii. 07.jpg ( Size: 368.43k ) Number of downloads: 7 Germania divizata. 08.jpg ( Size: 285.42k ) Number of downloads: 11 09.jpg ( Size: 391.04k ) Number of downloads: 9 Mai 1989, granicerii maghiari fac conferinta [internatioanla] de presa prin care anunta eliminarea cortinei. 10.jpg ( Size: 347.88k ) Number of downloads: 5 1989 – anul minunilor. 11.jpg ( Size: 364.55k ) Number of downloads: 7 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
dizzy |
![]()
|
Depinde pe cine cu cine compari;
Gorbaciov este o stea democrata prin comparatie cu Brejnev, cu Hrusciov, cu Andropov; Comparand cu democratiile veritabile, e o gluma; Pe de alta parte, maghiarii au vrut sa-si bage picioarele in comunism de prin 1956. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
nasty |
![]()
|
Am încercat să aflu cum au căzut țările comuniste, cauze, motive, etc.
și am găsit mai multe cărți, ca bibliografie, printre care care și “Căderea. Colapsul Uniunii Sovietice” de Vladislav Zubok (2024, Editura Litera, Colecția Kronika) Apoi la căutări pe google, de multe ori îmi dă un rezumat al mai multor surse făcut cu AI, ca secvența din postarea de mai sus. Apoi subiectul l-am trecut prin ChatGPT și am cerut extindere. Deci sursa e o căutare inteligentă AI. Să mai dau un fragment on topic tot de aici: “ Cartea oferă o analiză amplă a prăbușirii Uniunii Sovietice, insistând asupra faptului că destrămarea URSS nu a fost inevitabilă, ci rezultatul deciziilor politice greșite și al presiunilor interne și externe produse în ultimii ani ai regimului sovietic. Reformele Gorbaciov – perestroika și glasnost Zubok evidențiază cum reformele lui Mihail Gorbaciov, menite să modernizeze și să democratizeze sistemul sovietic, au slăbit fundamentele statului: au epuizat resursele guvernului și au stimulat tendințele separatiste ale republicilor componente. În goana după bani, Gorbaciov, practic, a vândut RDG-ul, cumpărat de Kohl cu aproape 4 miliarde de mărci vest germane. A mai primit niște bani de la americani, italieni, francezi, englezi și spanioli dar, în 1990, ”URSS nu mai vedea nici luminița de la capătul tunelului și nici măcar tunelul.” Întreprinderile de stat rețineau 60% din profituri, alea care aveau așa ceva. Dar cheltuiau banii pe salarii => inflație. În tot timpul asta, republicile se zbăteau să scape de Moscova. Iar Moscova … Moscova se chinuia să scape de Gorbaciov. Într-un final lung și trist, au scăpat unii de alții. La Kremlin s-a instalat Elțîn + cohorta de prăduitori din KGB, care conduce și astăzi. Am rezumat ( nu eu- asta-mi zice cu destul umor ChatGPT) în câteva pagini capitolele economice din cartea lui Vladislav Zubok – ”Căderea” Astea sunt motive de reflexie când faci un popas cu bicicleta, la granița Ungariei cu Austria, lângă Sopron. This post has been edited by nasty: 18 Aug 2025, 11:25 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
@nasty
Sugestia mea este sa citesti cartea [in general] nu sinteza facuta de AI. ================================== Luni, 26.05.2025 – Partea a V-a Sopron – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km 16.06.1986, la reinhumarea lui Imre Nagy, Victor Orban cerea plecarea trupelor sovietice din Ungaria. Azi, acelasi Orban … 01.jpg ( Size: 276.2k ) Number of downloads: 10 27.06.1989, taierea simbolica a Cortinei de Fier de catre ministrii de externe ai Austriei si Ungariei. 02.jpg ( Size: 313.54k ) Number of downloads: 8 Asta a fost momentul [poza luata de pe Internet]. 03.jpg ( Size: 308.51k ) Number of downloads: 9 Granicer ungur cu o parte din Cortina de Fier pe umar. 04.jpg ( Size: 397.69k ) Number of downloads: 10 Despre nemtii rdg-isti si cetatenii romani [inclusiv etnici maghiari] ajunsi, mai bine spus “fugiti” in Ungaria in 1989. 05.jpg ( Size: 464.54k ) Number of downloads: 10 13.08.1989 pare o “manevra” RFG-ista de inchidere temporara a ambasasei si consulatului de la Budapesta. 06.jpg ( Size: 309.7k ) Number of downloads: 9 Pentru ca nici o saptamana mai tarziu a avut loc Picnicul Paneuropean, care nu se putea organiza fara implicarea directa a RFG-ului. 07.jpg ( Size: 281.13k ) Number of downloads: 6 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
gibonu |
![]()
|
Luni, 26.05.2025 – Partea a VI-a
Sopron – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km 20.08.1986, un alt grup de rdg-isti a “fugit” in Austria pe la Szentgotthard [aproape de granita Ungariei cu Slovenia]. 01.jpg ( Size: 268.63k ) Number of downloads: 2 Despre implicarea RFG-ului in “fuga” rdg-istilor din Ungaria. 02.jpg ( Size: 348.75k ) Number of downloads: 4 Caderea Zidului Berlinului. 03.jpg ( Size: 298.02k ) Number of downloads: 5 Sintagma “Cortina de Fier” a inceput de la discursul lui Churchill [din 1946] si unul dintre punctele de final a fost la Picnicul Paneuropean de langa Sopron. 04.jpg ( Size: 373.41k ) Number of downloads: 3 Un fel de monument. 05.jpg ( Size: 335.93k ) Number of downloads: 7 06.jpg ( Size: 352.39k ) Number of downloads: 6 O bucata din Zidul Berlinului donata de Germania in 2019. 07.jpg ( Size: 3.2mb ) Number of downloads: 7 08.jpg ( Size: 187.32k ) Number of downloads: 7 O partea din fosta frontiera dintre Ungaria si Austria [poza este facuta din Ungaria]. 09.jpg ( Size: 750.51k ) Number of downloads: 8 Placa care marcheaza includerea in patrimoniul european. 10.jpg ( Size: 630.69k ) Number of downloads: 8 11.jpg ( Size: 785.77k ) Number of downloads: 4 This post has been edited by gibonu: 19 Aug 2025, 22:27 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
nasty |
![]()
|
QUOTE(gibonu @ 18 Aug 2025, 22:03) @nasty Sugestia mea este sa citesti cartea [in general] nu sinteza facuta de AI. Asta e și sugestia mea, dar eu n-am găsit cartea. Faptul că te-a interesat locul acesta în mod deosebit, ca de altfel și pe mine, Am încercat să mă lămuresc cum de a căzut comunismul așa fără vreun război. Cred că din multele cărți citite, minim pt a lămuri lucrurile în profunzime sunt: 1) “1989. Toamna natiunilor” de ADAM BURAKOWSKI + Este o carte care explică ce s-a intàmplat în toate țările excomuniste 2) “ O istorie mondiala a comunismului” Thierry Wolton - cu cele 3 volume “Calaii, “Victimele”, “Complicii” 3) necitită, doar din rezumate și pare fff interesantă: “Căderea. Colapsul Uniunii Sovietice” de Vladislav Zubok (2024, Editura Litera, Colecția Kronika) Dar drumurile noastre se despart aici! Tu ai luat vaporaș-bac către Illmitz, eu am luat-o către Kaprun, unde am înconjurat lacul cu bicicleta ( peisaje de vis!) Așteptăm mai departe tura prin Ungaria! This post has been edited by nasty: 20 Aug 2025, 12:39 |
--------------------
.
bicl/trt
2006/2020
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(nasty @ 20 Aug 2025, 14:37) Am încercat să mă lămuresc cum de a căzut comunismul așa fără vreun război. Simplu: economia de kkt comunista [scuze pentru pleonasm] n-a mai putut sustine sistemul. Comparativ cu economia din Lumea Libera, bazata pe proprietate privata, spirit antreprenorial si concurenta. La o scara mica, vezi exemplul din RO al mandatorilor de la finalul anul '60. Initiativa privata la scara mica in domeniul alimentar, de care autoritatile s-au speriat si au suprimat-o. QUOTE(nasty @ 20 Aug 2025, 14:37) Așteptăm mai departe tura prin Ungaria! Deocamdata urmeaza Austria. Cam teapa, dar nu este in fiecare zi 23 August. ================================== Luni, 26.05.2025 – Partea a VII-a Sopron – Piuszpuszta – Morbisch am See – Illmitz 24 km Intram in Austria, landul Burgenland. 01.jpg ( Size: 594.26k ) Number of downloads: 8 Viram dreapta spre Morbisch. 02.jpg ( Size: 315.94k ) Number of downloads: 8 Primul contact cu Euro Velo 13 care merge de-a lungul fostei Cortine de Fier. 03.jpg ( Size: 446k ) Number of downloads: 7 Un traseul velo de 10600 km, care pleaca de la marea Barents [din Norvegia, langa granita cu Federatia Rusa] si merge pana la Marea Neagra [granita dintre Bulgaria si Turcia]. Teoretic, treseul asta trece si prin RO, de-a lungul Dunarii, de la Bazias pana la Portile de Fier 2. Practic … Civilizatia de limba germana. 04.jpg ( Size: 392.15k ) Number of downloads: 9 Traducere [din Google Translate]: “Nu fiti poluator. Pistele de bicicleta nu sunt gropi de gunoi. Iar contraventia se pedepseste cu amenda de pana la 8800 Euro”. Euro Velo 13 spre Morbisch am See. 05.jpg ( Size: 813.06k ) Number of downloads: 9 Vita de vie austrica. Iar pe fundal, desi nu se observa din cauza culorii maro, este un lac. 06.jpg ( Size: 344.52k ) Number of downloads: 9 Austriecii au aclimatizat maslinul si chiar produc ulei de masline. 07.jpg ( Size: 427.1k ) Number of downloads: 10 08.jpg ( Size: 137.66k ) Number of downloads: 7 Asta este site-ul livezii de maslini: https://www.olivia.bio/ Spre Morbisch am See 09.jpg ( Size: 306.96k ) Number of downloads: 5 pe Euro Velo 13 10.jpg ( Size: 502.3k ) Number of downloads: 6 Oaia austriaca. 11.jpg ( Size: 628.55k ) Number of downloads: 10 This post has been edited by gibonu: 20 Aug 2025, 22:45 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
|
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 2nd September 2025 - 19:23 |