Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Computer bord, Comenzi speciale

rcataro
post 15 Apr 2007, 12:30
Post #1

Membru incepator

Group: Members

Hello !
Twingo 2001 stiu ca are computer de bord, care afiseaza vitezometrul, jurnalier km., km. total, ora, combustibil.
Voiam sa stiu daca exista tips si tricks sa imi arate de exemplu consum instant, sau mediu, autonomie, turatie.....
Teoretic ar fi posibil, masina are toti senzorii necesari, dar practic ??????

--------------------
Renault Twingo 16V 75cp 2001 - BC 04 VHK
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ccris
post 15 Apr 2007, 21:54
Post #2

Membru

From: Bucuresti

Nu este posibil nici teoretic, nici practic fara sa adaugi tu senzorii si probabil sa programezi ceva...nu exista senzor pt turometru si nici vreun dispozitiv care ar putea sa-ti masoare consumul. Indicatorul de benzina este legat la un plutitor in rezervor...rezervor care are o forma "deosebita" si de multe ori arata gresit nivelul de benzina.

--------------------
RENAULT TWINGO 1.2 16V 2001 / Scenic RX4 2.0 16V 2002 __
+
rcataro
post 16 Apr 2007, 12:24
Post #3

Membru incepator

QUOTE(ccris @ 15 Apr 2007, 21:54)
Nu este posibil nici teoretic, nici practic fara sa adaugi tu senzorii si probabil sa programezi ceva...nu exista senzor pt turometru si nici vreun dispozitiv care ar putea sa-ti masoare consumul. Indicatorul de benzina este legat la un plutitor in rezervor...rezervor care are o forma "deosebita" si de multe ori arata gresit nivelul de benzina.
*

Apropos de nivel, aveam jumate de rezervor, brusc arata gol.pun 5 litri ca eram speriat, apoi arata iar jumate. de ce ???

--------------------
+
Ovitzy
post 16 Apr 2007, 12:28
Post #4

Membru incepator

asa am patit si eu
aveam peste juma de rezervor......am mers putin si dupa aia dintr-o data o scazut cu cateva linii bune

--------------------
Renault Twingo 2001
+
ccris
post 16 Apr 2007, 13:36
Post #5

Membru

E o chestie legata de forma rezervorului...e bine sa mergeti din plin in plin nu cu 5-10 litrii in rezervor pt ca plutitorul va indica aiurea si daca mergeti cu rezervorul aproape gol se strica (conform manualului) catalizatorul.

--------------------
+
yhf
post 16 Apr 2007, 19:03
Post #6

Membru autentic

La mine indica perfect ! De cand o am , niciodata nu m-a pacalit.
Probabil ca merg de la plin la plin, in decurs de doua saptamani. smile.gif

--------------------
renault twingo 2001/1.2 16v
Alfa Romeo 156 2.0 TS-155CP putin modificata :)
Mitac Mio A701 - iGO 2006+

silviu
+
rcataro
post 16 Apr 2007, 19:28
Post #7

Membru incepator

*

Ma rog, habar nu ai de twingo. Are senzori peste tot. Uite aici un pdf cu un program , care il am pus pe laptop, si din mufa de bord, obtin tot ce zici tu ca nu are.Asa ca unde nu stii , te rog sa TACI !

Merci ! Desteptule !

Attached File(s)
Attached File  ECU32_software_manual_de_operaciones.pdf ( 236.57k ) Number of downloads: 1099

--------------------
+
yhf
post 17 Apr 2007, 08:47
Post #8

Membru autentic

@rcataro, multumim de informatie, dar puteai sa folosesti un "limbaj" mai prietenesc, parerea mea. Suntem pe un forum unde incercam sa ne ajutam cu experientele prin care am trecut sau cu informatii. Nu trebuie sa transformam informatiile/ideile in dispute si jigniri.

Multumesc

--------------------

silviu
+
twingooo
post 17 Apr 2007, 09:11
Post #9

Membru de partid din Republica Ceha

From: Ceska Republika, Praha 4

plin de senzori dar fara laptopul pe scaunul din dreapta e un pic mai greu de obtinut ca si reprezentare grafica pe un display alfanumeric toate informatiile alea.si te rog fara jigniri...incercam sa ne ajutam,ai uitat?nimeni nu e expert!si multumiri pentru pdf wink.gif

--------------------
Renault Espace 2.0 dci 2007, Privilege
mens sana in corpore barosano!
+
rcataro
post 17 Apr 2007, 10:09
Post #10

Membru incepator

*

E adevaratat ca incercam sa ne ajutam, dar unde nu stiu nu zic, nu induc lumea in eroare.pdf arata contrariul fiecarui cuvant citat. Nu am gasit nici un cuvant de jignire in exprimarea mea. Daca eu as zice ca Twingo are din fabrica scaune cu catapultare as fi de acord sa ma contraziceti.Din cate stiu forumul aduce informatii si le centralizeaza, nu e un chat unde oamenii se contrazic. Daca informatiile de pe forum sunt postate toate de colegul apostrofat de mine, atunci probabil ca nu isi mai are rostul. M-a indignat siguranta cu care el contrazice 100% sigur.
Revenind la subiect, ex. la ford fiesta , varianta fara display al calculatorului de bord(dar el exista) model 2005-2006 , inainte de a baga cheia in contact trebuie tinut apasat butonul care schimba datele afisate pe display, apoi pus contactul in timp ce but. e apasat, si intra intr-un mod service unde afiseaza cam toti parametrii. Ma gandeam ca si twingo ar putea sa aibe o chestie asemanatoare.

Pareri ??

--------------------
+
twingooo
post 17 Apr 2007, 13:24
Post #11

am putea sa intrebam vorbitorii de limba germana sau franceza daca exista topicuri pe treaba asta undeva pe forumurile din afara.ai incercat diverse combinatii cu butonul pana acum?sa ne tii si pe noi la curent

--------------------
+
mihye
post 17 Apr 2007, 14:03
Post #12

From: TM

Eu am incercat si la al meu nu merge. De ex la logan, poti afla si cati litri de benzina ai in rezervor prin metoda mai sus amintita.

--------------------
 Fiat GP 2008
+
ccris
post 17 Apr 2007, 15:16
Post #13

Membru

Te-am contrazis asa de sigur pentru ca am vazut destule Twingo-uri cu turometru, toate aveau insa senzor separat, asa cum are si al meu de altfel...se pare ca poate fi adaugat un turometru ca in poza atasata...trebuie insa calibrat.

Nu CRED ca exista tips&tricks pt asa ceva si nu-ti va afisa consumul, autonomia etc. decat daca programezi un microprocesor sau iti iei laptop-ul cu tine.

In ultima versiune OBD-II ScanMaster-ELM se pare ca prin calculator se calculeaza cantitatea de benzina injectata pt consum.

ceva informatii, soft si hardware sunt pe aici...
1
2
http://www.kds-online.com/Shop6a/catalog/d...php/cPath/21_65
4

in primul post am scris repede ce mi-am adus aminte din ce aflasem despre masina...oricum ca habarnam-ist ce sunt o sa-mi vad de acum in colo de treburile mele...bye

[attachmentid=51048]

--------------------
+
yhf
post 17 Apr 2007, 17:26
Post #14

Membru autentic

cris, multumesc de informatie. Tocmai gasisem turometru, dar acum m-ai pus pe ganduri.

--------------------

silviu
+
rcataro
post 17 Apr 2007, 17:31
Post #15

Membru incepator

QUOTE(ccris @ 17 Apr 2007, 15:16)
Te-am contrazis asa de sigur pentru ca am vazut destule Twingo-uri cu turometru, toate aveau insa senzor separat, asa cum are si al meu de altfel...se pare ca poate fi adaugat un turometru ca in poza atasata...trebuie insa calibrat.

Nu CRED ca exista tips&tricks pt asa ceva si nu-ti va afisa consumul, autonomia etc. decat daca programezi un microprocesor sau iti iei laptop-ul cu tine.

In ultima versiune OBD-II ScanMaster-ELM se pare ca prin calculator se calculeaza cantitatea de benzina injectata pt consum.

ceva informatii, soft si hardware sunt pe aici...
1
2
http://www.kds-online.com/Shop6a/catalog/d...php/cPath/21_65
4

in primul post am scris repede ce mi-am adus aminte din ce aflasem despre masina...oricum ca habarnam-ist ce sunt o sa-mi vad de acum in colo de treburile mele...bye

[attachmentid=51048]
*

Turometrul se pune separat la Twingo, asta stim cu totii, dar masina are habar de turatie mereu, nu poti spune ca nu are senzor.Programul al carui PDF l-ati vazut afiseaza si turatia.
Ar putea de exemplu sa arate consumul instant, daca rezervorul tot nu indica bine si nu se poate calcula consum mediu si autonomie.
Tips si tricks ca sa atate turatie si consum instant macar.Sincer nu ma intereseaza ce temperatura are aerul de admisie si ce presiune.
Nu trebuie sa te superi, incercam sa nu-i descurajez pe cei ce vor citi cele scrise de tine atunci cand te-am "suparat"

Tinem topicul deschis, ca o sa aflam pana la urma si "shmekeriile" pt. Twingo.

--------------------
+
twingooo
post 18 Apr 2007, 09:07
Post #16

baieti...pe forumurile germane(@ccris!)nu e nimic in legatura cu asta?

--------------------
+
yhf
post 18 Apr 2007, 14:40
Post #17

Membru autentic

m-am tot uitat la display-ul de la bord si nu vad unde ar putea arata consumul instant blink.gif poate sunt mai batran si ...... nu ma pricep ph34r.gif singurii digiti sunt cei de la viteza, km si ora ....
in fine, daca aflati dati de stire biggrin.gif

--------------------

silviu
+
mihye
post 18 Apr 2007, 15:06
Post #18

From: TM

In locul km/trip/ora. Cred. Sa butonezi mai departe. Ceva de genul.

--------------------
 Fiat GP 2008
+
madkat
post 18 Apr 2007, 16:19
Post #19

™™™™™™™™™

cum are si loganul de altfel... comuta afisajul de pe km pe informatii CB

--------------------
Alfa Romeo & VW 156 2.5 V6 & Bora TDI 1999 & 2001
Hoping for the best, and expecting the worst
+
ftraian
post 22 Dec 2008, 17:10
Post #20

Membru incepator

rcataro poti da ceva detalii despre softul folosit pentru a accesa parametrii ECU?

--------------------
Renault Twingo Easy 199x - temporar
+
bubu782001
post 22 Dec 2008, 19:08
Post #21

Membru autentic

Nu se poate nu te mai obosi. Interfata practic este realizata intre intre LCD si cativa senzori + echipamente. Nu are nici o treaba cu ECU. Adica priveste poza cu schema sistemului "computerului de bord" hmm smile.gif) si sa-ti explic:

Pin 1 - Panou sigurante habitaclu (260) - de aici se ia iluminarea la becuri
Pin 2 - Masa
Pin 3 - Computer GPL (997) - in caz ca masina are din fabrica GPS aici este comanda electrovanei de la pompa de inalta presiune GPL (nu prea stiu despre ce este vorba dar asa este prezentat in schema)
Pin 4 - Panou sigurante habitaclu (260) - de aici se ia iluminarea la becuri cu intensitate redusa
Pin 5 - NU EXISTA
Pin 6 - Alimentare LCD

Pin 7 - Dintre elemente legate la acest pin singurul semnal util este Senzorul de Viteza.

502 - Computer de directie asistata - de aici computerul de directie asistata ia semnalul senzorului de viteza
119 - Computer cutie automata - de aici computerul cutiei automate ia semnalul de viteza
250 - Senzor Viteza - ASTA E RESPONSABILUL PENTRU TOATE ELEMENTELE LEGATE AICI + aici intra semnalul de viteza in microcontrollerul de la LCD
261 - CD-Player - aici intra semnalul senzorului de viteza pentru volumul dinamic (in functie de viteza vehicolului) la sistemul audio original
118 - Computer ABS - de aici computerul ABS ia semnalul senzorului de viteza

Pin 8 - Computer cutie automata (119 ) - aici computerul cutiei automate da semnalul pentru afisarea vitezei in care se afla masina
Pin 9 - NU EXISTA
Pin 10 - Semnal (+) nivel de compustibil (senzorul de nivel benzina este inclus in pompa de benzina 218)
Pin 11 - Semnal (-) nivel de compustibil (senzorul de nivel benzina este inclus in pompa de benzina 218)
Pin 12 - Tasta schimbare meniu (145 - maneta stergatoare) - accesare functii chip de la LCD (functiile pe care le stim).
Pin 13,14,15 - NU EXISTA

Asa ca vezi tu...nu prea se poate asa ceva..doar sa reproiectezi sistemul ceea ce este foarte greu de realizat.

Eventual ce se poate face este sa adaptam un sistem de la Logan (chipul + LCD-ul) si se foloseste doar partea de CB (semnalul de CB + alimentarea + selectia meniurilor). Ideea e ca trebuie sa identificam semnalul echivalent (ceea ce deja suna a basme) a ECU. Oricum e foarte mult de munca. Se pune placa aia mare undeva in bord si trase fire (tip banda ca la HDD) pentru placuta cu LCD-ul - decupata in prealabil...ma rog..nebunie curata.

This post has been edited by bubu782001: 22 Dec 2008, 20:16

Attached thumbnail(s)
LCD.jpg ( Size: 111.7k ) Number of downloads: 2334

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
ftraian
post 23 Dec 2008, 11:08
Post #22

Membru incepator

bubu782001 multumec pentru raspuns. Pot sa te intreb de unde ai schema electrica?
Pe de alta parte eu nu sunt total lamurit. Cat de curand imi fac timp si ma uit la masina pentru ca ECU trebuie sa aiba o mufa de diagnoza, trebuie numai sa o gasesc si sa vad de care e. Ce vreau e sa citesc parametrii ECU cu un laptop.

--------------------
Renault Twingo Easy 199x - temporar
+
bubu782001
post 23 Dec 2008, 14:16
Post #23

Membru autentic

1. Schema electrica...am 2 DVD-uri pline cu schemele oficiale Renault (pentru 90% din modelele noi - dupa '95 in sus).

2. ECU ARE mufa de diagnoza (dealtfel si celelalte computere de pe masina au) si sunt toate legate la mufa OBD.
Mufa de diagnoza OBD se afla spatele torpedoului ala mic din stanga soferului. Pentru a ajunge la ea se scoate torpedoul (prin tragere - mai violenta asa...) si voila!!!

3. Ca sa citesti parametrii la un ECU foarte usor cu ajutorul unui program numit DDT2000 (program oficial de diagnoza pentru Renault) respectiv un cablu de diagnoza OBD2 + un laptop.
Parametrii la ECU Injectie (presupun ca asta te intereseaza) sunt foarte multi si sunt afisati cam toti (turatie, consum instant estimat - litrii pe ora, volumul de carburant injectat, turatia, viteza, temperaturi si multe multe altele)

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
MSn
post 25 Dec 2008, 11:53
Post #24

Membru autentic de elita

From: Timisoara

Nu ar deranja pe nimeni daca s-ar pune ceva documentatie pe un server ftp. (macar schema electrica completa) smile.gif

In afara de ECU Injectie, ECU Airbag, si DAE, mai exista ceva electronica in masina (bord), ECU ceva ?
Daca da, unde ar fi localizat ?

--------------------
Renault Twingo 1999 8v D7F 700 - TM-72-MSN
+
bubu782001
post 25 Dec 2008, 17:58
Post #25

Membru autentic

Pai pe Twingo avem asa:

ECU Injectie
ACU (Airbag Computer Unit)
DAE (Direction Assistee Electrique)
ABS Computer Unit
Computer cutie automata
GPL ECU
UCE sau UCH (Unitee Control Electrique sau Unitee Control Habitacle)

Astea sunt in functie de gradul de dotare respectiv versiunea masinii (unele din ele pot lipsi).

Cu astea spuse va urez CRACIUN FERICIT si sa va bucurati de fiecare clipa petrecuta alaturi de cei dragi.

This post has been edited by bubu782001: 25 Dec 2008, 18:18

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
MSn
post 26 Dec 2008, 12:28
Post #26

Membru autentic de elita

Am doar astea :

ECU Injectie
ACU (Airbag Computer Unit)
DAE (Direction Assistee Electrique)

Nu am:

ABS Computer Unit
Computer cutie automata
GPL ECU

Nu stiu daca am:

UCE sau UCH (Unitee Control Electrique sau Unitee Control Habitacle)

Sau este dotat pe toate Twingo UCE ?
Daca da, unde este localizat ? nedumerire.gif
UCE printre altele, are si functia de inchiderea centralizata ?

This post has been edited by MSn: 26 Dec 2008, 12:31

--------------------
+
bubu782001
post 26 Dec 2008, 16:30
Post #27

Membru autentic

Ai ori UCE ori UCH. UCE are ca functii imobilizatorul, inchiderea centralizata, si temporizarea la plafoniera. UCH-ul nu mai este doar un imobilizator simplu deja este un modul de confort. Diferentele UCE / UCH sunt urmatoarele:

1. UCE decodor accepta doar 2 capete de chei, cu un cod de transponder unic. UCH-ul accepta pana la 4 chei (nu neaparat cu acelasi cod in transponder). In cazul UCH-ului se poate dezactiva una sau mai multe chei din memoria UCH-ului (in caz de furt de ex.). La UCE decodor nu se poate acest lucru.

2. La UCH receptorul telecomenzii de deschidere usi nu mai este bucsa antidemaraj (adica extern) ci este integrat inauntru UCH-ului (UCH-ul mai are si un pin pe care se poate pune un fir pe post de antena suplimentara pentru marirea razei de actiune a telecomenzii)

3. UCH are avertizare sonora interna la uitare lumini pozitie aprinse (la UCE decodor nu exista INSA Twingo este smecher si utilizeaza aceasta functie prin buzzerul din modulul afisajului)... asa ca functia asta pica

4. UCH comanda stergatoarele de parbriz + temporizarea lor. (la UCE decodor se face cu releu extern)

5. UCH gestioneaza semnalizarea si avaria (la UCE decodor se face cu releu extern)

6. UCH-ul 'varf de gama' are iesire pentru alarma exterioara (pentru a comunica cu alarme). UCH-ul are si o alarma interna, dar neactivata din fabrica.

7. UCH-ul suporta functia pornirii temportizata a stergatoarelor automat la actionarea spalatorului de parbriz.
- la apasarea de sub o secunda a manetei pentru stropirea parbrizului, stergatoarele pornesc automat o singura data.
- la actionare de peste 3 secunde a manetei spalatorului de parbriz, stergatoarele pornesc automat de 3 ori

8. UCH-ul are si functia de temporizare dezaburire luneta (ideea e ca la Twingo se poate implementa asta dar mai greu deoarece butonul este cu retinere si in montajul original butonul ar trebui sa fie fara retinere - doar cu un impuls)

9. La deschidere usi se aude un BIP (nu stiu la ce poate folosi asta)

10. La avarie sau semnalizare click-ul releului de comutare este inlocuit cu un semnal sonor de la buzzerul intern din UCH (un alt BIP).

In poza atasata acestui post ca reper 645 este UCH iar 502 este DAE. Deci ca sa vezi UCH-ul sau UCE-ul trebuie sa scoti torpedoul ala mic din stanga soferului.

Attached thumbnail(s)
UCH.jpg ( Size: 308.04k ) Number of downloads: 2409

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
bubu782001
post 7 Jan 2009, 00:47
Post #28

Membru autentic

Ca tot am pornit un subiect "fierbinte" propun sa investigam totusi problema.

Adica aveti dreptate, o optiune de genul consum instant sau consum mediu sau distanta pana la urmatorul plin ar putea exista in chipul din montajul LCD-ului de la Twingo. De ce spun asta? Pai avem 5 pini neutilizati in conectorul LCD-ului (Pin 5, Pin 9, Pin 13, Pin 14, Pin 15) asta daca avem trasee pe cablaj ar fi o chestie (nu am verificat daca sunt trasate traseele respective)

Apoi circuitul integrat este un ST62E45B sau ST62E40B (in functie de masina pana in 1999 un ST62E45B dupa 2000 ST62E40B) aceste chipuri sunt de fapt niste convertoare analog/digital pe 8 biti EPROM MCU cu un driver LCD integrat.

Practic toata smecheria se rezuma daca in soft a fost implementat asa ceva sau nu. De afisat se poate lejer in portiunea ceasului / jurnalierului. Keep your fingers crossed. Poate facem o chestie.

PS daca aberez sa ma opreasca cineva.

This post has been edited by bubu782001: 7 Jan 2009, 00:51

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
MSn
post 8 Jan 2009, 23:26
Post #29

Membru autentic de elita

Ciudat blink.gif
Nu e de gasit UCE sad.gif
In acea locatie nu este. Sa fie in alta parte ?
Dar nu am de gand sa demontez bordul doar ca sa aflu unde este.
Asta e singurul care nu l-am localizat. Nu am probleme cu el, dar daca pe viitor apar, sa stiu unde il gasesc.

--------------------
+
bubu782001
post 9 Jan 2009, 00:58
Post #30

Membru autentic

Ai inchiderea centrala pe infrarosu? ca daca da...toata smecheria este inclusa in cutia aia de sus de langa parasolar (receptorul in infrarosu) insa daca nu ma insel nu au immobilizer (adica IMMO) iar inchiderea centrala se face analogic sa zic asa (adica alimentare - > receptor IR -> buton -> motoras inchidere) si nu este interpus nici un calculator sau ceva de genul. Observ ca ai masina din 99 deci mai mult decat probabil sa fie asa (chiar si pe motorizari D7F exista acest sistem - FARA IMMO). Parca am si vazut un Twingo asa. Intrebare tie iti clipeste un led rosu pe bara de martori de la masina dupa ce scoti contactul (cand masina e oprita si nu are cheia in contact) ? Daca nu atunci nu ai deloc immobilizer (UCE sau UCH) pornirea e facuta prin relee/contacte ca la Dacia veche.

--------------------
Renault Clio 3 2007 - -
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 30th April 2025 - 09:18
Dacia