Un alpinist lasat sa moara, Imagini Socante
![]() ![]() ![]() |
Un alpinist lasat sa moara, Imagini Socante
Victoras2001 |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
|
||
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
1969 Femeia nebatuta e precum o casa nematurata.
|
|||
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
cand te apuci de asemenea expeditii iti asumi toate riscurile, si stii ca poti sa nu te mai intorci viu. Salvamontistii de acolo nu-s ca astia de la noi, sa le reprosezi ceva ca nu te-au salvat de la 1900 de metri, mai ales ca muntii sunt mai periculosi ca Everestu, despre care am vazut destule documentare.
Ma mir ca exista salvamontisti pe acolo, si ca au obligatia sa salveze pe cineva din expeditiile astea, aia nu se incadreaza la turisti. |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.840 Joined: 15 February 08 ![]() |
E, pe langa latura umana, ca presupun ca nu s-au dus acolo sa joace table, ci sa salveze niste oameni, ar mai fi ceva. Doi dintre ei faceau parte din politia argentiniana si aveau misiunea de-ai salva pe alpinisti.
Apoi stau si ma intreb. La ce s-au dus acolo daca n-aveau chef sa-l salveze p-ala? Ca sa faca misto de el cum da coltu'? Spre sfarsit se aude cum cineva zice "spune-i c-o sa moara inghetat" ![]() Asta e ca si cum te-ai duce cu barca in larg pana langa o persoana care se ineaca si te apuci sa faci misto de ea, pe motiv ca tu esti in concediu. "Ha ha, ce ba, nu stii sa inoti? Ce prost esti. Acu' ce te faci, te ineci? Nu de alta da io-s in concediu, plus ca nu te-am pus io sa vii pana aici ![]() Cam asa suna ce ai spus tu acolo. |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
Lostboy |
![]()
|
![]() Finding my way! Group: Members Posts: 3.261 Joined: 17 May 06 ![]() |
Pe lângă ce a zis argon, poate s-au gândit la faptul că ar fi durat mult până să-l ducă la un loc sigur unde să-i fi putut acorda asistență medicală specializată (ei acordă primul ajutor) și poate nu ar fi rezistat.
Poate au aplicat teoria costuri-beneficii și s-au gândit că ar putea salva o viață care are șanse ceva mai mari de a supraviețui, decât să ”piardă timpul” (cu GHILIMELE, da?!?!?) cu un muribund. Nu vreau să le caut o scuză salvamontiștilor, pentru că nu vreau să intru în polemici. Oricum, când este în ”joc” viața unui membru al familiei nu există scuze și faci tot ce se poate pentru a-l salva. Totuși, este tragic să ai de ales între 2 răniți. Și aici intervine ”geniul” unui lider al unei echipe (salvamon, ambulanță, smurd....etc). Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Știu că și în cazul urgențelor sunt anumite priorități: în cazul unui accident grav prioritar este cel mai grav, dar în cazul de față observ că a fost invers. Întreb retoric: chiar nu mai puteau să încerce nimic - totuși omul era pe moarte și mi se pare că ar fi fost destul de URGENT. În sfârșit, concluzionez prin a spune că este foarte dificil să ai de ales între 2 cazuri și sper ca nimeni să nu fie vreodată pus într-o asemenea situație. Numai bine! This post has been edited by Lostboy: 20 Feb 2009, 09:38 |
--------------------
.
.
.
|
|
dragos62 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 200 Joined: 14 August 07 From: Bucuresti ![]() |
In astfel de cazuri cand cel pe care incerci sa-l salvezi nu se poate deplasa pe propriile picioare ai cruda alegere in a murii cu el sau de a salva pe alcineva care coopereaza.Eu din imaginile prezentate inteleg ca acea echipa de salvamontisiti incearca sa-l ridice dar respectivul refuza,posibil sa se fi confruntat cu un refuz pshihic din partea alpinistului coroborat cu extenuarea fizica a acestuia,deci mergand pe ipoteza asta in astfel de cazuri chiar nu prea ai ce face deoarece nu poti sa-l cari in carca sau sa-l tragi.
|
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Lostboy |
![]()
|
Bre, dar targă din aia demontabilă (scuze, nu știu cum draq îi zice) nu aveau?
Gâtul nu era imobilizat, ei îl cam trăgeau ca pe taurul din arenă.....dă cam de bănuit aici atitudinea lor. |
--------------------
.
.
.
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
QUOTE Eu din imaginile prezentate inteleg ca acea echipa de salvamontisiti incearca sa-l ridice dar respectivul refuza Doamne ce mi-e dat sa aud. In primul rand ca n-au salvat alta persoana pentru simplul motiv ca era deja moarta. In al doilea rand, trebuiau sa spuna clar cand au ajuns jos ca l-au lasat p-ala sa moara pentru a salva pe altcineva. Asta in cazul in care ar fi avut bune-intentii. Nu, ei au spus ca ala ERA MORT cand l-au gasit. Se vede din imagini cat de mort era. QUOTE deci mergand pe ipoteza asta in astfel de cazuri chiar nu prea ai ce face deoarece nu poti sa-l cari in carca sau sa-l tragi. Dupa logica asta, imi explica cineva de ce PLM s-au mai obosit sa se duca pana acolo? Sincer sa fiu imi pare rau ca am deschis topicul asta. This post has been edited by Victoras2001: 20 Feb 2009, 10:15 |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
dragos62 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 200 Joined: 14 August 07 From: Bucuresti ![]() |
Targa aia mobila in astfel de cazuri/conditii e ineficienta,in imaginile prezentate probabil se afla pe un platou dar pana acolo se urca .Oricum ceea ce spun eu acum sunt pure supozitii ,numai cei prezenti pot spune cu certitudine.
|
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Decefalus |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 218 Joined: 4 December 07 From: CLUJ ![]() |
"refuz psihic" asta e buna... mai, in cazuri din astea incerci sa-l salvezi pe ala, nu il lasi acolo. Sau e mai important sa urci un munte decat viata unui om? de ce nu s-au intors... era mai usor sa-l duca in jos (parerea mea). Chiar daca murea ala cand ajungeau cu el nu conteaza, erau obligati sa incerce.
|
--------------------
Renault
Megane II
1,5DcI Hatchback 2003
|
|
Lostboy |
![]()
|
|
--------------------
.
.
.
|
|
dragos62 |
![]()
|
"refuz psihic" asta e buna DA,in astfel de cazuri uneori victima clacheaza,pur si simplu refuza cooperarea la actiune de salvare.P.S. mentionez ca am vazut filmuletul fara sonor, deci mai multe in afara de ceea ce scrie colegul Victoras2001 nu stiu vis-a-vis de ce comenteaza respectivi in emisiunea tv.
|
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Lostboy |
![]()
|
vis-a-vis habar nu are .
![]() |
--------------------
.
.
.
|
|
Decefalus |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 218 Joined: 4 December 07 From: CLUJ ![]() |
deci victima refuza cooperarea. si atunci tu ca salvator nu mai poti face nimic?? stai si te uiti la el? cum adica refuza cooperarea? ii ia la pumni si palme pe aia??... tu zici ca refuza sa se miste... bun... dar sa zicem ca ar fost inconstient? sau ar fi avut picioarele rupte, il lasi acolo pt ca "refuza cooperarea"?? incredibil... erau vreo 6 barbati acolo... mai da-i in ****** ca nu au fost in stare sa-l salveze pe ala... si daca il duceau mort, dar sa faci asa ceva.
|
--------------------
Renault
Megane II
1,5DcI Hatchback 2003
|
|
dragos62 |
![]()
|
Lostboy gandeste-te ca ei se intorc,deci coboara!Orice alpinist de tura sau de escalada isi dozeaza efortul pt propria greutate,gandeste-te ca in cazul dublari nr de kg il extenueaza pe cel care incearca s-l traga/cobore .
|
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Lostboy |
![]()
|
1. Au calmante la ei - pentru dureri, pentru șoc etc..
2. Nu a fost imobilizată coloana; 3. Nu au fost imobilizate membrele fracturate; Din punct de vedere medical cred că ar fi putut să-l stabilizeze și după aceea să încerce să-l mute. LE QUOTE(dragos62 @ 20 Feb 2009, 10:33) Lostboy gandeste-te ca ei se intorc,deci coboara!Orice alpinist de tura sau de escalada isi dozeaza efortul pt propria greutate,gandeste-te ca in cazul dublari nr de kg il extenueaza pe cel care incearca s-l traga/cobore . Înțeleg asta, dar mă întreb: dacă ei își dozează efortul pentru propria greutate ...sunt ÎN EXCURSIE cumva? ![]() This post has been edited by Lostboy: 20 Feb 2009, 10:36 |
--------------------
.
.
.
|
|
dragos62 |
![]()
|
Din spatele monitorului cum stam noi acum se ved alfel asemenea cazuri...e cald,stam comod intr-un scaun cu cana de cafea aburinda intr-o parte si eventual cu tigarea fumegand in scrumiera
![]() |
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Lostboy |
![]()
|
|
--------------------
.
.
.
|
|
dragos62 |
![]()
|
Departe de mine in a acuza pe cineva,dupa cum vezi am scris noi,nici decum voi sau tu
![]() |
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
Pe mine nu m-ai nimerit. Eu stau c-o mana-n chiloti si cu ailalta pe maus.
Poate ne explici si noua la ce s-au dus aia pana acolo, daca nu sa-l salveze p-ala. Cred ca e ceva-n aer. Ieri, unuia c-o solnita alba, care mergea regulamentar, i-a taiat altu' fata. Cine-a fost scos vinovat? Ala cu solnita. Azi vedem un alpinist vai de capul lui si sase barbati, salvatorii dealtfel, cum se uita la el si-l mai imping de cur, il mai trag c-o sfoara ca pe vita la taiat. Apoi il lasa acolo, se intorc la baza si declara ca l-au gasit, dar era mort. Deci alpinistul e vinovat in cazul asta. 1. S-a dus pe munte, 2. N-a cooperat cu salvatorii. This post has been edited by Victoras2001: 20 Feb 2009, 10:53 |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
dragos62 |
![]()
|
Tie nu pot decat sa-ti spun sa fi sanatos si spor la treaba
![]() |
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
E greu cu argumentele, nu? Da-i usor sa dai din gura.
Totusi, de ce s-au dus aia dupa ei? Sa le faca poze? Sa-si dozeze efortul? Sa "se rada" impreuna? Cei doi politisti, atata timp cat au avut misiunea de a-i salva, de ce n-au incercat s-o faca? De ce au declarat ca l-au gasit mort? |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
dragos62 |
![]()
|
Victoras2001 tata,tu chiar nu poti purta un dialog civilizat? Cand am "dat din gura" nu am facut alceva decat sa-mi expun o parere fata de ceea ce am vazut in acel filmulet !
|
--------------------
Renault
Megan Sedan Manager
2007 1,6 16v
|
|
Bogdam |
![]() ![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 106 Joined: 26 April 07 From: Brasov ![]() |
Multi de aici nu inteleg ca la 6000 de metrii nu e ca la 2000. Daca omul ala nu putea sa stea pe picioare nu aveau ce sa-i faca! Pur si simplu! Acolo de abia te cari pe tine dapai sa mai duci si pe altu'! Salvatorii aia au mers fara sa stie starea barbatului! In situatia aia nu aveau ce sa-i mai faca. Trabuiau sa aleaga daca vor un mort sau 7.
|
--------------------
Dacia
Solenza
2003 confort
- BV-38-BAN Make your life like toilet paper. Long and useful
|
|
Decefalus |
![]()
|
Pai daca nu aveau ce sa-i faca inseamna ca ala e inca acolo pe munte, mort, nu?? sau ziua urmatoare au mers 250 de salvatori cu calorifere electrice si cu generatoare de curent care mergeau cu Alpin Diesel si l-au adus pe mort acasa... nu mai inteleg nimic... probabil ii ziceau aia "deci ne pare rau, daca nu esti mort nu te putem cobora de pe muntele asta!"... "cat timp mai ai puls {pur si simplu} nu putem sa te salvam". Imi pare rau dar eu nu inteleg... poate nu am baut destula cafea, poate nu am trait destul... dar nu inteleg.
|
--------------------
Renault
Megane II
1,5DcI Hatchback 2003
|
|
Bogdam |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 106 Joined: 26 April 07 From: Brasov ![]() |
Desi poate suna ciudat, pe varfurile astea inalte ai uneori sansa sa vezi trupuri congelate pe marginea "drumului". Am citit de o expeditie pe everest facuta de o echipa coreeana special pentru a recupera un cadavru. Ideea e ca 16 oameni au reusit sa-l miste cativa metrii din poteca..........
This post has been edited by Bogdam: 20 Feb 2009, 11:54 |
--------------------
Dacia
Solenza
2003 confort
- BV-38-BAN Make your life like toilet paper. Long and useful
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
Foarte elegant si intr-un mod extrem de sticlos evitati argumentele simple dar consistente.
O sa repet in continuare. De ce au declarat ca l-au gasit mort daca era firesc ca in starea in care se afla sa nu mai poata fi transportat, altfel punand in pericol vietile celorlalti. DE CE? De ce s-a deschis o ancheta pentru a se afla DE CE au declarat asta? De ce, de ce, de ce? PS. Da, eu nu pot purta un dialog civilizat. Unde m-am nascut eu, la stana, am invatat ca-s anumite pericole de care trebuie sa te feresti direct cu bata, nu-si are loc dialogul acolo. Imagineaza-te stand pe o buturuga si invitand ursul la dialog, c-o voce calma. incercand sa-i explici ca-s batrane oile tale si-o sa-si rupa dintii in ele. This post has been edited by Victoras2001: 20 Feb 2009, 11:57 |
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
Decefalus |
![]()
|
Pentru ca nu s-au gandit ca o sa fie un spaniol acolo (probabil pe jumate roman
![]() |
--------------------
Renault
Megane II
1,5DcI Hatchback 2003
|
|
VladG |
![]()
|
![]() Membru preistoric Group: Members Posts: 2.397 Joined: 23 January 03 From: Bucuresti ![]() |
Cred ca priviti simplist lucrurile.
Salvatorii aia nu au escaladat ore in sir muntele, cu un efort fizic deosebit, doar ca sa-si bata joc de cineva. Ca sa faci o meserie ca asta iti trebuie in primul rand daruire si pasiune ptr ceea ce faci. Daca aveau o cat de mica sansa sa-l duca jos, ar fi facut-o. Nu vorbiti aiurea de targi si alte echipamente folosite ptr a salva oameni accidentati pe partia de ski, n-au nici o legatura cu escaladarea varfurilor inalte. De ce au mai urcat? Sperau probabil intr-o oarecare colaborare din parte accidentatului, care sa permita totusi sa fie adus jos. Sunt sigur ca a fost o decizie grea sa-l lase acolo, care n-ar fi fost luata daca era o cat de mica sansa de a-l salva. Altfel ar fi dat cu piciorul la tot efortul depus pre a ajunge acolo. De ce cred eu ca au zis ca era deja mort? Ptr a evita discutii de genul asta din partea celor care nu pot aprecia corect decizia lor. Poate si pentru a-i proteja familia de sentimentele pe care le traieste acum. This post has been edited by VladG: 20 Feb 2009, 12:53 |
--------------------
Ex Dacia
SuperNova
--
- --
|
|
Victoras2001 |
![]()
|
Ma bucur totusi ca e cineva pe acest forum care a fost acolo, a vazut traseul, gradul de dificultate, stie la ce inaltime se aflau si si-a dat seama ca "salvatorii" au luat cea mai buna decizie.
|
--------------------
ZAZ
Zaporojeț
|
|
VladG |
![]()
|
![]() Membru preistoric Group: Members Posts: 2.397 Joined: 23 January 03 From: Bucuresti ![]() |
N-am fost acolo, dar am idee ce inseamna un munte INALT.
Dar tu ai fost acolo, de sustii ca putea fi salvat? ![]() Eu doar dau credit judecatii oamenilor care se ocua cu asa ceva. Tu ce incerci sa spui, ca aia erau o gasca de sadici, care s-au dus sa se distreze? Pe asta cum il omoram? Il aruncam in prapastie? Nu... Hai sa-l lasam sa inghete.... This post has been edited by VladG: 20 Feb 2009, 13:01 |
--------------------
Ex Dacia
SuperNova
--
- --
|
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]() |
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 6th June 2025 - 12:19 |