Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ce fel de card recomandati?
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2
Duyu
Ce fel de card recomandati pentru un "incepator" in ale cardurilor, si la ce banca? Eu din cate am auzit cele mai bune sunt Master Card si Visa, dar doar atat stiu, in rest nu stiu care este diferenta dintre ele si nu stiu absolut nimic despre acestea. De asemenea m-ar interesa si costurile tranzactiilor, verificarii sumei disponibile pe card, etc... Multumesc anticipat! tongue.gif
ssss
unul asociat unui cont curent, nu cu cont diferit de cel curent și care, cont curent, să poată fi gestionat prin internet oferindu-ți posibilitatea să faci plăți de utilități, transferuri etc.
BCR parcă am văzut că s-au deșteptat și oferă acest pachet.
Duyu
Imi cer scuze dar nu prea am inteles. Deci tu spui ca este bine sa-mi deschid un cont la o banca si apoi sa-mi fac un card asociat cu acest cont... Este posibil asa ceva? Poate ma poti ajuta si cu un link... Multumesc!
camesibiu
Citeste pe site-ul banciilor . Te vei lamuri singur . Alege o banca care iti va oferi de la inceput descoperire de numerar in limita pana la trei salarii .
Duyu
Ok... nedumerire.gif Banca o mai aleg eu cum o mai aleg, dar ce tip de card? (Visa, Mastercard, etc...?) unsure.gif
camesibiu
Depinde de banca . Unele carduri Visa ( Visa Electron de ex. ) nu pot fi folosite in strainatate sua la plata prin internet . MasterCard merge atat in extern cat si la plata pe internet .
Duyu
In strainatate nu cred ca am sa-l folosesc... In principiu in Romania si daca este cazul si pe internet... Deci pentru cerintele mele ma sfatuiesti sa merg pe Master Card... nedumerire.gif Alte pareri?
adister
Duyu - nu prea am inteles daca ce vrei tu este un card de debit sau unul de credit.
Daca vrei unul de debit, lucrurile sunt simple: deschizi un cont la o banca, soliciti sa i se adauge un card, Maestro de la Mastercard sau Visa Electron de la Visa - cu ambele poti plati la comercianti, insa pentru plata pe net depinde de banca emitenta a cardului respectiv.
Daca vrei un card de credit, atunci poti sa te uiti pe site-uri care fac comparatii, cum ar fi finzoom.ro, conso.ro sau ghiseulbancar.ro. Cu oricare dintre ele vei putea face plati la comercianti si pe net (cu conditia sa soliciti bancii emitente acest lucru) - parerea mea este sa te uiti in special la dobanzi, comisioane si mai putin daca respectivul card este Mastercard sau Visa...cine accepta plata cu card accepta ambele tipuri, eu nu am intalnit pana acum un comerciant care sa nu accepte unul din tipurile astea doua. Cu altele da, pot exista probleme - cum ar fi American Express - cu care poti plati numai in cateva locatii.
Bafta la alegere smile.gif
Duyu
Card de credit vreau biggrin.gif Scuze, da' am scris mai sus ca sunt paralel cu cardurile. Merci de ajutor cu site-urile! tongue.gif
StefanT
Acu sa nu dezinformam, se pot face anumite plati si cu Visa Electron.
Eu am facut, printre care si la Orange. Asta cu un card de la Banc Post , cu BRD (tot visaelectron) nu am reusit (nu sunt inca sigur ca era din cauza cardului).

Si ca banca, eu am ING (ofera si dobanda la banii depusi in cont, parca 5,9%), si BRD Student, care e iar super OK.

Si Banc Post cred ca ofera un card bunisor in privinta comisioanelor...
argon
Recomand ING , atat pentru dobanzi de bun simt , cat si pentru faptul ca au bancomate unde depui singur banii=> scapi de cozi si ghisee si program fix. Poti merge la ora 23 seara sa depui bani daca vrei, atat doar ca trebuie sa fie bancnotele cat mai drepte ca ti le scuipa altfel tongue.gif Plus ca poti sa platesti online si international cu el...

Nu stiu daca mai au si alte banci optiunea asta, la noi doar ING-ul are.

A..era sa uit..vorbesc de VISA electron.
thunder
Confirm, am Visa Electron de la ING si am platit cu el pe net si in State (Amazon) si in Romania fara nici o problema. Am si limita de credit pe el, si serviciul Homebank prin care platesc toate facturile pe net (inclusiv rata la leasing)
StefanT
Da, corect. Si ca minus la ING ai faptul ca nu sunt foarte numeroase bacomatele, eu in bacau stiu doar 3 pe moment, in timp de BRD imi vin in cap cel putin 10-12.

Nici in Bucuresti nu am vazut sa fie ca ciupercile dupa ploaie. Daca nu te deranjeaza aspectul asta, e o alternativa de luat in calcul.
argon
Si alea 12 de la BRD au si facilitatea de depunere?
sadi
daca vrei card de credit, cele mai importante criterii de alegere sunt dobanda si comisioanele, nu "marca" cardului, mai ales ca vrei sa-l folosesti in tara.
de obicei cardurile exclusiviste, cum e American Express, sunt foarte scumpe in ceea ce priveste comisioanele, asa ca mare atentie
Luka
Ce nu inteleg eu la ING este ca pe site apare ca au doar carduri de debit, insa aici http://www.ing.ro/ing/ro/ING/Produse/Cardu...profile=private (rubrica Functionalitati) spune ca poti face rezervari inclusiv la companii rent a car. La astea eu stiu ca se accepta doar carduri de credit...
Como
Duyu, e mai putin important ce tip de card alegi, cat timp e Visa sau Mastercard. Recomand sa iti alegi singur de pe finzoom in functiile de urmatoarele criterii: 1) costuri fixe (comision de emitere si mentenanta periodica); 2) costuri variabile (dobanda, comision de retragere numerar si plata - international); 3) perioada de gratie; 4) imaginea bancii. Trebuie sa cauti tu echilibrul pe care ti-l poti permite intre criteriile de mai sus, si sa verifici datele de pe finzoom pe site-urile bancilor, in caz ca se schimba peste noapte. Oferta ING mi se pare interesanta cu Extra ROL, insa pentru mine am ales intre Piraeus in defavoarea Unicredit.

Luka, la rezervari se pot folosi card-uri pentru care bancile au implementat functionalitatea de 'hold': adica se rezerva pe card o suma de bani, care e returnata sau nu dupa o perioada. La noi sunt multe banci care au facut asta si pentru card-urile de debit emise de Mastercard si Visa (de ex., Mastercard ING si Mondo BT). Practic cei de la firma de inchirieri baga card-ul intrun aparat care face 'hold' la Visa/Mastercard; daca merge e ok, daca nu, nu.
Laurentziu83
Orice card va luati, evitati BCR-ul. Sunt cea mai de cacao banca, in toate privintele, ori ca banca, ori ca asigurari. De leasing nu ma pronunt.
Eu am card Avantaj, ca nu prea foloseam asa ceva, mi l-a facut o cunostinta, si imi devine din ce in ce mai util pe zi ce trece. Nu primesc salariul pe card. Merge si in strainatate, am scos vreo 10 euro (de proba) dintr-un bancomat din Austria, e util pentru cand ai de facut cumparaturi din Ungaria sau Bulgaria, ca sa nu stai sa schimbi lei-euro-leva (sau forinti), platesti direct cu cardul, si, din ce am inteles oricum iesi mai ieftin.
Mai ramane sa descopar cum il fac sa platesc cu el facturile la utilitati, ca sa nu mai fac 5 drumuri si sa stau la coada cu toti pensionarii.
sadi
pentru a face plati in strainatate, pentru a scoate de la bancomat sau pentru alte operatiuni pe care le faci cu un card, nu ai nevoie neaparat de un card de credit. plata sau extragerea de numerar de la un bancomat din afara le poti face si cu un card de debit.
subscriu si eu la cardavantaj, e ok
adi_ar
In Bucuresti da, in afara ... cam subtire reteaua ATM !
Partea cu perioada de gratie si rate este OK.
adister
QUOTE(Laurentziu83 @ 3 Jan 2008, 16:53)
Mai ramane sa descopar cum il fac sa platesc cu el facturile la utilitati, ca sa nu mai fac 5 drumuri si sa stau la coada cu toti pensionarii.
*



Pentru asta ai internet banking wink.gif Eu folosesc de aproape 2 ani BRD-NET si sunt foarte multumit de el.
Duyu
Multumesc frumos pentru ajutor! Acum ramane sa iau la rand site-urile bancilor sa vad unde este mai convenabil. wink.gif
Ghidioneanu
Card de debit . Card in care se vireaza o suma de bani , de exemplu salariu si de pe care poti cheltui doar acea suma sau si o descoperire de cont de 1-9 salarii , in functie de banca ssi credibilitate . Marci mai fecvente Maestro , Visa Electron
Avantaje : dobanzi mai mici la descoperire de cont , comisioane mai mici
Dezavantaje : nu poate fi folosit oriunde in strainatate , rar se accepta la plati pe net

Card de credit . Prin el banca iti da un credit de x lei , pe care ii cheltui cand doresti . Marci mai frecvente Mastercard , Visa , Avantaj , plus cardurile de credit cobranded oferite dr Carrefour , Diverta , Vodafone etc...
Avantaje : sunt acceptate cam peste tot , inclusiv pe net , poti face rezervari , ai asigurari de calatorie incluse
Dezavantaje : costuri mai mari , dobanzi mai mari ( la Mastercard in lei 28 % /an !!!) , comisioane mai mari .
Alegerea va apartine .

Eu detin una bucata Maestro de salariu cu 6 salarii descoperire de cont , cu un Visa clasic in lei pe acelasi cont la BRD , un Mastercard Vodafone pt cumparaturi si cu care fac multe puncte de fidelitate Vodafone ( am 5 telefoane luate pe puncte in trei ani ) si un Visa electron de la ING , cardul de economii , cand am un ciubuc de una-doua sute in buzunar , jumatate ii depun la ING , un soi de autoimpozitare , benefica pentru concediu ...
Volverine
E bine sa ai totdeauna mai multe carduri. Iar cel care-l folosesti pe net sa fie reincarcabil. Cand vrei sa-l folosesti incarci suma pe el. Nu folosi pe net un card de cont curent. Ramai cu el gol imediat
cata181
Referitor la Mastercard Vodafone. Care este integratorul?(Banca emitenta) cumva Raiffeisen?
Luka
QUOTE(thecagero @ 3 Jan 2008, 14:06)
Luka, la rezervari se pot folosi card-uri pentru care bancile au implementat functionalitatea de 'hold': adica se rezerva pe card o suma de bani, care e returnata sau nu dupa o perioada. La noi sunt multe banci care au facut asta si pentru card-urile de debit emise de Mastercard si Visa (de ex., Mastercard ING si Mondo BT). Practic cei de la firma de inchirieri baga card-ul intrun aparat care face 'hold' la Visa/Mastercard; daca merge e ok, daca nu, nu.
*



Ok, dar daca fac rezervarea online?
Si mai precis, as avea nevoie de un card cu care sa:
- pot face rezervari pe net (inchirieri de masini, hoteluri)
- pot plati online diverse facturi sau rate la diferite banci (conturi pe numele meu)(netbanking gratis eventual, stiu ca exista la AbnAmro)
- sa fie sigur la tranzactiile pe net
Am nevoie de un card de credit sau e suficient unul de debit?
In momentul asta am unul de debit Visa de la Raiffeisen.
Como
Pentru rezervari, plati pe net si internet banking nu e nevoie de card de credit. Un card de debit Visa/Mastercard e suficient, dar trebuie sa te interesezi intai daca banca permite functionalitatile mentionate. Daca ai deja un Visa, uite-te pe siteul bancii sau intreaba la banca daca poti face lucrurile astea, pentru ca lucrurile astea pot diferi de la o banca la alta.
Luka
Mda, am vb la Raiffeisen, ei permit in principiu efectuarea de rezervari pe net, dar cica depinde de compania respectiva daca accepta asa ceva.

LE: Si compania nu permite (e vorba de Hertz, inchirieri de masini)
Laurentziu83
Pentru o eventuala plata pe net, rezervare, ce card recomandati? Atat si nimic mai mult (adica nici sa ceara prea mult de mancare). N-as vrea sa folosesc Avantajul, atata timp cat am pe el credit.
sadi
incearca cu un visa sau mastercard, debit.. depinde de banca emitenta daca are contracte de colaborare cu firmele pentru care vrei tu sa faci rezervari sau plati pe net
Luka
In mod sigur merge cu un card de credit.
De debit poti incerca ceva de la ING, merge fara nici o problema la rezervari hoteluri.
bashtalu
eu as zice sa te orientezi catre un card embosat, adica are scrisul in relief, fie ca e visa sau mastercard. poti cauta pe net sa vezi care este mai raspandit dintre cele doua branduri conform cu necesitatile pe care le anticipezi. deasemenea recomand serviciul de on line banking, multe banci il ofera, astfel ai controlul oricand asupra soldului si tranzactiilor pe care le efectuezi. o chestie benefica de exemplu, la unicredit tiriac prin online banking poti vedea tranzactiile efectuate cu cardul si inca nedecontate, asa iti dai repede seama daca ai sume dublate sau nu, lucru care se intampla frecvent din neatentia lucratorilor de la magazine si nestiinta utilizatorilor de carduri.
aurelv
Pentru platile pe internet cel mai "safe" este a se folosi un card de debit.
Eu fac in felul urmator:
Am la o banca doua conturi fiecare cu cate un card atasat, iar pentru plati online folosesc unul din carduri care este de debit si il tin intotdeauna cu o suma minima pe el (10,20 ron) iar inainte de plata online folosind serviciul e-banking transfer de pe celalalt card suma fixa pe care stiu ca o am de platit...e o chestie care dureaza sa zicem cu maxim 10 min in plus, dar macar stiu ca in cazul in care datele cardului meu ajung unde nu trebuie nu au ce sa scoata de pe el smile.gif.
Desigur se pot folosi si cardurile cu emitenti diferiti, eu am preferat sa folosesc acelasi emitent pt. ca, comisionul este 0 smile.gif.
Iar despre diferitele tipuri de carduri eu stiu ca toate cardurile care au ELECTRON se folosesc numai la nivel national si in limita soldului disponibil.Cel putin asa este la noi la banca si in inchipui ca peste tot atata timp cat VISA si Mastercard sunt la nivel mondial.Din cate stiam eu VISA si mastercard au accelasi mod de operare numai ca sunt doua entitati diferite.
Luka
Am ales un card de credit Mastercard de la AbnAmro. Au dobanda un pic mai mare decat alte banci (aprox 20%), dar eram deja clientul lor si a fost o oferta buna la suma pe care o primesc.
Apropo, ai posibilitatea de a opta pentru asigurare, lucru pe care eu nu l-am facut pentru ca ar fi fost de platit o suma, 3.5% din creditul utilizat pare-mi-se. De asemenea, am netbanking gratis, la fel si comisionul de administrare 0.
Foarte amabili, au venit ei la mine pentru a semna actele asa ca efortul a fost minim. Urmeaza sa primesc si cardul.
Din cate am inteles, pentru clientii noi este nevoie de adeverinta de salariu.
St
Pentru Visa Electron de la ING votez si eu smile.gif

Un alt minus in afara de faptul ca bancomatele sunt cam rare este ca serviciul "Home banking" functioneaza cu ceva delay.
Primesc bani azi si pe net apare abia la 2-3 zile, cel putin la mine.
magelan_explorer
din cate am inteles un card-avantaj e o optiune buna...tocmai am fost contactat de un agent de acolo si ma gandesc serios sa-mi fac un card...interesant e ca-mi dau doua carduri:unul master-card si altul visa,cu cate trei salarii nete pe ele!
sadi
din cate stiu eu, cardavantaj este doar unul, emis de credit europe bank..
ai grija, nu te bucura ca primesti doua carduri cu limita de 3 salarii.. fi atent la comisioane, perioada de gratie, suma minima de rambursat si mai ales la DAE pt cumparaturi si DAE pentru extragere numerar
mitch27
in primul rand tu trebuie sa lucrezi undeva!!!
in functie de salariu iti da si creditul!!ex. sunt banci acre ofera 3 salarii in plus iar altele 6

tu ceea ce trebuei sa stii ?? valabilitatea creditului?? pe 2-5ani!
cum se calculeaza indemnizatia!! adika cat la suta din suma folosita, ce dobanda are, ce comision de retragere !!! ce perioade de gratie !!
nu conteaza ca e visa ,maestro sau mastercard,



2 Mar 2008, 18:12:
apropo. eu lucrez la o banca dar am card de credit deocamdata si la alta banca!!!

la ROMANIAN iNTERNATIONAL BANC (RIB) iti da 6 salarii , si minimul de plata este 2% din suma folosita+ comision(daca retragi de la bancomate)+dobanda
si pentru platile pe net sunt carduri gratis speciale si foarete securizate!!
ciene isi asuma riscul sa isi lase banii pe un card deschis pentru platile pe net!!!
laurentiupopa79
VISA si Mastercard sunt cele mai raspandite platforme. American Express este mai rar deoarece vizeaza segmentul de piata de la mediu la high-end. Celelalte platforme nici nu exista in oferta bancilor de la noi, adica nu se pot contracta aici; vorbesc despre Dinner's Club, JCB (Japan Credit Bureau). Astea sunt cele mai rasarite. Mai exista in lume si China UnionPay (in China), Octopus Card (Hong Kong), Discover (SUA si Canada), Dexit (Canada), precum si alte platforme regionale sau doar nationale. De multe nu o sa auzi niciodata si nici nu le vei folosi decat daca te duci in tara respectiva; mai ales ca chiar acolo ele sunt complementare la VISA si Mastercard fiind facute de niste banci locale, sau chiar daca , in cel mai rau caz sunt principale, tot poti plati sau scoate bani de la ATM cu VISA sau Master. Exemple: Shetab (Iran), Span (Arabia Saudita), 123 (Egipt), Banelco (Argentina), Globalnet (Peru), Redbanc (Chile), CarIFS (Barbados!, iata ca se poate face pe o insulita). Exemplele sunt cateva zeci de care nu vei mai auzi vreodata. Unele sunt in SUA si limitate chiar la un anumit stat. Altele mai cunoscute au fost achizitionate, majoritatea recent, de marile platforme (Barclaycard, Solo...).
In concluzie, avand in vedere ca la noi le poti contracta doar pe cele trei, care sunt si cele mai mari din lume, nu trebuie sa-ti faci probleme. Singurul semn de intrebare este daca chiar trebuie sa-ti iei Amex (Am. Express), dar la noi doar Bancpost il emite. Pe vremuri, inghitita (ca nu pot sa-i zic defuncta) Banca Tiriac mai emitea, dar Unicredit nu prea il prefera asa ca pe Romania ramasesera descoperiti si s-a bagat Bancp®ostul pe canal. Litera din paranteza tine strict de parerea mea subiectiva despre banca asta, altii poate au experiente placute. Iar daca vii cu JCB sau Dinner's Club din afara, il poti folosi la POS (la magazin, cand cumperi) si mai rar la ATM (pt. retrageri). Dar te poti cat de cat descurca.
Un lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este vorba despre cardurile tip "proprietar". Adica sunt emise fie de banci (mai rar), fie de IFN-uri (Institutii Financiare Nonbancare, gen Euroline, BRD Finance care atentie nu e acelasi lucru cu BRD banca), mai ales. Acele carduri nu sunt pe nici o platforma bancara, ci pe o platforma a emitentului. Si merg doar in reteaua lui de magazine partenere si la - sa le zicem asa ca-i mai popular termenul - bancomatele lor, care sunt prin definitie extrem de putine si plasate in general la sediile lor. Trebuie sa te gandesti bine la ce vrei sa-l folosesti, asa ca eu iti recomand sa nu te gandesti la el ca la un card principal, este bun doar ca secundar.

24 Apr 2008, 00:38:
Legat de internet. Inca mai sunt in piata carduri pe care scrie VALID ONLY IN ROMANIA. Acelea pot fi folosite pe internet DOAR pe site-uri romanesti, care au POS online de la o banca din Romania. Afirmatia ca nu le poti folosi pe internet este adevarata in proportie de cam 98% (sa nu zic 99+). Adica ponderea magazinelor romanesti online in peisajul magazinelor online la nivel global. Admitand ca marja de eroare ca navighezi mai mult pe magazine online romanesti decat norvegiene, mai redu procentul. Dar adu-l la loc daca te gandesti ca unele, in general cele aparute mai demult, au apelat la sistemele unor banci din afara.
Masina e masina si daca POS-ul este strain si tu ai card valid doar aici nu poti face nika. Dar daca magazinul e .ro si are POS de la o banca romaneasca (ma rog, poate exista un site american care a dorit sa aiba conturile la o banca romaneasca...) iti poate merge.

Chestia cu cardul embosat sau ars (literele sunt tiparite prin ardere la rece, dincolo prin presare la cald). Pe vremuri, existau niste aparate numite imprintere sau zip-zap, unde puteau plati. Bunicul POS-ului de azi. Era vorba de un sul de hartie cam ca la fax, vanzatorul punea cardul pe aparat si prin presare, se imprima (de unde vine numele de "imprinter") pe hartie codul cardului tau, numele, data si mica litera stilizata ce identifica platforma (inca se mai gaseste pe cardurile Mastercard un M si pe VISA un V stilizat, cauta-l). Semnai si gata. Acum, diferentele constau in faptul ca:
- arderea este un proces mai ieftin
- din acest motiv cardurile de debit mai cu staif sunt embosate, restul - nu
- cardurile de credit sunt, in general, embosate
- arata mai "classy"
- dar cea mai consistenta diferenta este faptul ca la UNELE POS-uri, la cardul ars nu se mai solicita codul PIN. La cele embosate se solicita intotdeauna. Daca pierzi cardul si este ne-embosat si gasitorul merge sa plateasca cu el la un comerciant unde stie sigur ca nu se cere PIN pt astfel de carduri (in Romania stiu sigur de McDonald's ca mi s-a intamplat mie), poate plati cu el pana il declari tu pierdut. deci e o chestie de siguranta.



24 Apr 2008, 01:13:
Diferentele intre tipurile de carduri din aceeasi platforma.
La VISA, cel mai de jos nivel este numit PLUS. Are sigla alba pe fond albastru iar "P"-ul este un sfert dintr-un semn ca un plic. La noi nu exista in oferta bancilor, dar se pot utiliza la bancomatele ce accepta VISA, nu bag mana in fopc ca si la comercianti. Categoria asta este destinata cardului pentru studenti sau minori (emis pe contul parintelui care are control total). Sume mici, servicii putine. Cunoscut drept "cash card" sau "prepaid card". Chiar si in vest, unde se foloseste (UK in special) este inlocuit de VISA Electron. Aparatele speciale cu marca PLUS plasate in campusuri studentesti in anii 70-80 (e vorba despre vest) au fost inlocuite de bancomate. Pe ele se puteau doar plati facturi, cum si bancomatele au inglobat functia asta... era si normal.
Nivelul popular este VISA Electron. Destinat tranzactiilor numite in vest "electronice", la noi expresia s-ar traduce prin plati, retrageri si incasare se salarii. Se foloseste numai la cardurile de debit pentru... incasare salarii, retrageri, plati. Banca il considera un card fara multe servicii atasate. In SUA se numea VISA Delta, in UK VISA Debit. Pe vremuri.
Nivelul superior este VISA Classic. Folosit la cardurile de debit cu servicii mai multe si la carduri de credit. Embosat.
Apoi trecem la segmentul high end. VISA Gold. Este card de credit pentru cei cu venituri mari, linie de credit mai mare, servicii mai multe. In unele tari (Rusia...) este folosit si la carduri de debit, pentru prestigiu. Fiind in Est, chestia cu a avea prestigiu si a te da mare este si acolo, ca si in Romania. Conteaza ce arati ca ai, nu ce ai de fapt.
Nivelul cel mai tare aici este VISA Platinum. Cele mai variate si aparte servicii, terbuie sa ai o intelegere personala cu banca pentur linia de credit. De obicei, trebuie sa ai un contract cu banca de wealth management, sa-ti derulezi afacerile prin banca. a noi este oferit doar de Banca Transilvania, dar ca un fel de Gold+. Dupa definitei, el este destinat pentru high end. Dar BT a marcat la ideea ca va ramane in istorie ca prima banca ce a adus VISA Platinum la noi. In vest nu se emite pentru oricine poate dovedi venituri mai mari decat Gold, cum e la BT, ci chiar trebuie sa fii Patriciu sau Tiriac pentru asa ceva.
Pentru nivele intermendiare, adica ei cu venituri mari, dar nu atat de mar icat pentur un Gold, sau Platinum, exista VISA Silver si VISA Black. Sunt rare.

La Mastercard piramida e in mare parte aceeasi. La subsol este Cirrus. Care e pe cale de disparitie. Nivelul popular este Maestro. Ca tot vorbeam de alte platforme mici cumparate de cele mari, aici se inscriu Switch si Solo, cumparate de MAstercard si transformate in Maestro.
Nivelul destinat cardurilor de credit normale este Mastercard, caruia uni ii spun si Mastercard Classic (tocmai ca sa faca o paralela cu VISA Classic). In spatele ghiseului bancar i se poate spune "Classic", daca banca respectiva are in porttofoliu doar carduri Mastercard.
Mai sus este Mastercard Gold. La fel ca la VISA Gold. Deasupra lui sta Mastercard Platinum. CA nivel intermediar, unele banci emit Mastercard Silver. Nu am auzit de Mastercard Black, sau White sau Pink sau de alta culoare, doar Silver ca intermediar.
Diferenta fata de VISA este ca exista aici ceva mai sus de Platinum, numit Mastercard World Signia. Se emite in cazuri absolut speciale, prin recomandarea si semnatura presedintelui bancii, dar nu presedintelui bancii locale si ala mare, de la banca-mama. Atmosfera este extrem de rarefiata aici, servicii exclusive (in adevaratul sens al cuvantului, nu doar acces in lounge de lux la aeroporturi), dar trebuie sa ai o relatie stransa cu banca sau sa te fugareasca banca ani de zile ca sa iti muti afacerile la ea. Trebuie sa fii Donald Trump. Banca devine interfata ta cu lumea exterioara. Are niste oameni (la plural!) care se ocupa de ce nevoi ai si ce vrei. Adica serviciul la care 10-20 de oameni se duc este de a fi la dispozitia ta 24/24. DAca ti se scoala sa iei cina la Paris, in 30 minute te suna banca sa-ti spuna ca totul s-a aranjat. Da, totul, avion, limo, hotel, restaurant, plimbare pe Sena, rezervarea unui magazin pentru cumparaturi, ca asa se face la nivelul ala, la cat o sa cumperi nu mai au nevoie de alti clienti si il inchid cat esti acolo. Vacanta in Seychelles, cumparat casa noua, tocmai ai aflat de cine stie ce rezervatie naturala de la mama naibii sau vrei sa vezi o statie de cercetari din Antarctica, banca iti aranjeaza in maxim o ora. Sau daca o vrei diseara pe Jenna Jameson. Si stii care-i faza? Ca totul e gratis. Avand in vedere ce afaceri ar trebui tu ca client sa derulezi prin banca i ca iti tii banii acolo, cumperi actiuni prin firma lor de brokeraj, filialele tale nationale au conturile la filialele bancii-mama din tarile respective, ai wealth management plus toate asigurarile la firma bancii de asigurari, excursia ta in Antarctica, cina la Paris si stransa colaborare nocturna cu Jenna Jameson (toate in aceeasi zi) sunt sume minuscule, neglijabile, in lumea noastra s-ar traduce prin "dupa virgula".

Asa ca acum sper stii cand auzi de VISA Classic sau Maestro, la ce se refera.

24 Apr 2008, 01:23:
Ca uitasem de American Express. Nivelul de studenti este Blue card sau Blue cash; in unele tari pot fi carduri diferite. Nu exista la noi si nici in Europa. Nivelul popular este Green exista si la noi. Mai sus este Silver (rar intalnit), apoi Gold (exista si la noi), apoi Platinum (nu e la noi). Pe scurt, la noi sunt doar Green si Gold.
Nivelul super exceptional, dar nu ca World Signia, mai mult un Platinum+ este cardul Centurion.
Amex mai are niste produse aparte, rare si destinate unor anumite chestii. Optima card (primul lor card de credit, acum sunt rare, inlocuite de Green/Gold), Clear (tot un fel de card de credit, rar) sau Red. Ultimul nu este pe nici un nivel, ci era destinat colectarii de bani pentur un anumit fond de ajutorare. Faza cu "la fiecare tranzactie, o suma intra on contul ONG-ului bla bla bla pentur o cauza nobila". Destinat nevestelor bogatasilor, sa creada ca facand cumparaturi ajuta pe cineva, nu doar risipesc bani.

24 Apr 2008, 02:11:
Acum, revenind la noi si la ofertele bancilor romanesti. La cardul de debit ideea e sa nu ai comision de administrare si comision de retragere cat mai mic. De asemenea, comision la plati externe ZERO (nu fa compromis la un comision indiferent cat de mic ar fi) si comision retrageri in afara cat mai mic. Ideea cu multe bancomate poate fi buna. Din punctul meu de vedere, daca ai avea un bancomat aproape de casa si unul aproape de serviciu, sau in drum, nu prea ar conta o retea mare la o banca ce nu are in zonele astea ale orasului tau. Totusi, sa ai nevoie de bani, sa ai pe card si sa te plimbi prin oras vazand numai alte bancomate decat al tau e enervant. La nevoie mare, scoate si de la alt bancomat. Preferabil sa fie macar la o banca cu care banca ta are o intelegere pt comisioane mici (exista un singur astfel de protocol la noi, intre Volksbank, B Transilvania, Piraeus, Alpha Bank si inca unii, parca, intreaba la una dintre bancile astea).

Atentie ca mai este o categorie de carduri de debit, de economisire. Nu le sterge din prima deoarece au comision mare de administrare, pune-le separat, in categoria lor: carduri de economii. Eu te sfatuiesc sa-ti fci un card de debit din aceasta categorie. ING Bank(Cont'ROL cu VISA Electron), Libra Bank (cadrul Libra Mix) si Millennium Bank (il marketeaza ca fiind "Pachetul Exclusiv") ofera asa ceva. Principiul este acelasi: comision mare de administrare, dar ti se da o dobanda cat la depozit, sau apropiata. Studiaza atent ofertele. Sfatul meu este sa calculezi fie pe luna, fie pe an, ca sa ai aceeasi unitate de masura. Cat vine comisionul de administrare pe an, cat vine dobanda anuala pe care o primesti. Apoi uita-te la serviciile bancilor, imagine (din punctul meu de vedere aici pica Libra, deoarece nu am incredere in ei, daca tu ai, nu lua in calcul asta), retea bancomate (eventual). La serviciile bancilor, la ING poti depune bani la bancomat, dar ai acces la bancomat numai pana la ora 23. Am inteles ca si la Millennium poti depunde bani la bancomate, dar nu am verificat. Nu stiu daca la toate sau la anumite. La Libra nu stiu sa fie asa ceva posibil, personal cred 100% ca nu. Verifica, poate... cine stie.

La cardul de credit, liniile mari sunt:
- comision de administare mic (maxim posibil 50 lei, un 30-40 ar fi acceptabil)
- perioada de gratie mare (cel putin 45 zile, dar cauta 50-55, unele banci au chiar 57, dar daca banca respectiva nu face bine la celelalte criterii nu o favoriza doar pentru astea doua zile)
- comision de retragere mic
- comision de utilizare in exterior minim (majoritatea il impun... ar fi de preferat zero).

In oferta bancilor de la noi, o sa vezi ca daca le pui pe hartie (sfatul meu e sa faci un fisier excel), unele ies din start din anumite motive (daca nu te tin balamalele nici nu mai lua in calcul gold, sau daca ccheltuielile nu vor depasi salariul lunar), iar restul au oferte relativ asemanatoare. Daca te iei numai dupa criteriile astea, trebuie sa pui lupa si sa treci la "fine tuning". Sfatul meu este sa te uiti la servicii suplimentare. Eu cred ca aici se face diferenta, mai ales intre banci cu oferte relativ identice. Daca esti client Vodafone, iti va convenit cardul Raiffeisen-Vodafone, unde primesti puncte de fidelitate la cumparaturile facute. Daca este pe Orange sau altceva, nici nu ar trebuie sa te intereseze, oricum celelalte caracteristici sunt idetintice cu un card Raiffeisen normal de credit.
Daca preferi rate fara dobanda, sunt doua banci concurente pe canalul asta: Credit Europe Bank cu cardul Avantaj sau CardAvantaj si Garanti Bank cu Bonuscard. Din cate am observat eu, Credit Europe Bank (fosta Finansbank, fosta BCIC, dar asta a fost demult) are rate putine la o retea mare de magazine partenere. Ma rog, rate normale ca numar. Garanti a venit dupa si trebuia sa ia fata cu ceva. Are rate mai multe, a incercat sa depaseasca Credit Europa la capitolul asta, dar la o reteea de magazine partenere mai mica. Uita-te pe site-ul ambilor sa vezi magazinele, ca degeaba e reteaua mare la Credit Europe daca nu te intereseaza. De asemenea, degeaba sunt rate mai multe la Garanti, daca nu sunt magazine pe care le frecventezi. Ambele au un sistem de puncte de fidelitate. Bineinteles, venit dupa, Garanti de le are mai mari, nu cu mult. Nu miza pe ele. Ma rog, asta e sfatul meu, daca faci cumparaturi mari si chiar vei strange rapid puncte incat chiar sa-ti iei ceva util, nu o cola... depinde de profilul tau de cumparator.
Banca Transilvania este singura care iti da perioada de gratie si la banii scosi de la bancomat. Nu stiu daca numai din reteaua lor, sau de la orice bancomat. Baietii s-au gandit ca la cumparaturi, oricum iese o suma de la ei si se duce in afara bancii, la magazin. Iar la retrageri, oricum le iese suma din trezorerie. Asa ca de ce nu le-ar trata in mod egal. Atentie, la restul de banci, NU AI perioada de gratie la banii scosi de la bancomat. Se aplica aceeasi dobanda, numai ca din prima secunda. Si Raiffeisen si normal si Vodafone are un sistem de puncte, dar cu care poti plati numai la magazinele partenere care sunt doar trei. Deci, oricum nu conteaza.
Cardul Independent de la MKB Romexterra nu are perioada de gratie. Nu am studiat atent oferta, ca eu sunt genul care plateste cardul de credit la inceputul lunii urmatoare, pana pe 5. Daca iti surade ideea, mai scormoneste pe net, mai suna la ei ca informatiile de pe site nu sunt multe.

La conditii secundare, mai uita-te la perioada de valabilitate (aproape toate sunt pe 2 ani, exista unele si pe 3 ani dar nu prefera o banca doar pentru atata lucru daca te tapeaza de bani de te rupe). Secundar, intereseaza-te de limita de creditare. O poti adauga la criterii principale, din punctul meu de vedere este secudar, daorece valoarea cheltuielilor mele lunare depaseste extrem de rar valoarea salariului lunar. Aveam un prieten care aproapte traia din imprumuturi pe care le inapoia foaaaaarte tarziu. Cu banca nu merge faza amicului meu "ai ma, mai lasa-ma si pe mine, ce esti asa". Sau faza pe care un datornic i-a zis-o unui prieten al meu care i-a cerut inapoierea datoriei, si asa intarziate cu cateva luni: "nu ma asteptam sa fi asa materialist".

Cardul de credit este destinat utilizarii la comerciant. Deci vastitatea retelei de bancomate la mine nu conteaza deloc, poate la tine ar conta, dar sfatul meu este sa fie un criteriu secundar.

Exista trei moduri de politica de utilizare a cardului de credit. Prima: il folosesti numai cand nu mai ai bani sau ti-a intarziat salariul. In loc sa te imprumuti de la un coleg.
A doua: il folosesti pentru produse scumpe. Decat sa faci un credit special pentru un, sa zicem, frigider nou, il iei cu cardul de credit, ca oricum aveai in plan sa-l platesti in 2-3 luni. Maxim trei luni. Daca venitul nu te tine, mai bine fa un credit.
A treia (pe care ti-o recomand): fa toate cheltuielile de pe el. La noi inca nu se pune, dar in vest se practica si o sa apara si la noi in maxim cinci ani, vorbesc despre scoringul pozitiv. Adica plata la timp a creditelor sau plata la timp a sumelor utilizate de pe cardul de credit iti face un punctaj bun -> suma mai mare si/sau dobanda mai buna cand o sa iei un credit mare (de obicei casa/masina). Pana atunci, fa toate cheltuielile platibile cu cardul de pe el. La finalul lunii ai de facut o singura plata cash, cea a acoperirii cheltuielilor din luna trecuta. In acest caz, perioada de gratie nu conteaza asa de mult, sfatul meu este sa platesti pana pe 5, cel tarziu 10 a lunii urmatoare (incluzand intarzieri salariale, datorii incasate tarziu, ploua afara, lipsa chef pt drum la banca azi). Ma rog, mai pune un drum la banca pentur scoaterea banilor de pe card, eu de exemplu am cardul de debit pe care imi intra salariul la alta banca.

Cu o nota ca perioada de gratie este de "maxim x zile". 55 de zile, inseamna pana in ziua de 25 a lunii urmatoare. Daca cumperi pe 1 ianuarie si 31 ianuarie, gratia o ai tot pana la 25 februarie.

Inca un sfat, incearca sa-ti faci cardurile (debit si credit, daca vor fi doua) la banci diferite. Se mai intampla sa upgradeze (spun ei, de fapt in 90% din cazuri se repara o defectiune de sistem) sistemul si intre anumite ore sa nu mearga cardurile nicaieri in lume. In general se intampla noaptea. Unui prieten i s-a intamplat sa fie noaptea la o benzinarie pe un drum, in mijlocul campului (parca autostrada spre Pitesti... nu mai stiu) si DUPA ce a alimentat, sa nu-i accepte cardul. Singurul lui card, iar la el nu avea decat niste fise. A fost seful benzinariei intelegator, dupa ce omul a lasat buletinul si o declaratie scrisa, a revenit a doua zi de dimineata cu banii in mana, sa fie sigur. Parca a lasat si cardul, nu mai stiu. De asemenea, se mai intampla evenimentul neplacut ca la un hypermarket sa afli la casa ca nu accepta azi carduri de la fix banca ta, adica pe al tau. Este bine sa fie banci diferite.

24 Apr 2008, 02:15:
PS
Abia acum am vazut ce roman am scris. Sorry daca am plictisit pe cineva sau aveti mult de scrolat sa treceti peste postul meu.
Ca sa previn eventuale replici: nu incerc sa o fac pe desteptul, nu luati de bun ce am scris eu acolo. Sunt doar niste sfaturi pe care le dau in nume personal si exemple cu intamplari patite de mine sau de prieteni. Nu sunt legi ce rebuie respectate si nici nu incerca sa "arat eu tie cum sta treaba".
Nu de alta, dar ma mai vazut oameni suparati de posturile lungi ("bai, da mai spart cu mesajul asta").

24 Apr 2008, 02:16:
Chiar ultima chestie, intereseaza-te ce utilitati poti plati la bancomat cu cardul de debit. Sa nu ai surprize neplacute cu o lista pe care se afla Avon, Zapp, Romstal Leasing si Rebu. Majoritatea au Romtelecom inclus.
adi_ar
QUOTE
...
- dar cea mai consistenta diferenta este faptul ca la UNELE POS-uri, la cardul ars nu se mai solicita codul PIN. La cele embosate se solicita intotdeauna.
...


Fals ! Poate invers, nu stiu !

Nu pot sa evaluez cele scrise, in general, sunt multe detalii necunoscute mie dar eu am un card embosat si in strainatate nu mi s-a cerut PIN decat rareori.
In Romania mi s-a cerut intodeauna PIN-ul pentru acelasi card, ca dealtfel si pentru altul "ars".
laurentiupopa79
Incearca un card ars la McDonald's. Mie mi s-a intamplat la Unirii (ce din magazin nu cel din metrou) cu un ING VISA Electron.
In strainatate se pune de obicei accent pe semnatura, mai mult decat pe PIN. Sa nu te mire daca la un magazin ti-l baga la lumina violeta apoi iti cere buletinul ("ID"), inainte de a procesa tranzactia.
adi_ar
In mai multe cazuri au "fluturat" cardul pe la UV. Am sa incerc si eu, sa vad ce-i de vazut smile.gif.
Deocamdata ID-ul nu mi l-au cerut dar verifica destul de atent semnatura.
J o h n n y


Obligativitatea tastarii pinului tine mai mult de POS, sunt destui comercianti in tara care nu cer pinul atunci cand platesti cu cardul. In state poti sa comanzi pizza prin telefon si apoi tot prin telefon poti face si plata, spund seria cardului.... fara semnatura pe chitanta, fara pin, fara cvv, fara macar sa fi de fata smile.gif
laurentiupopa79
@adi_ar: O sa vezi niste simboluri mici. Pentru vanzator, daca vede asta, creste probabilitatea ca acel card (exprimare menita sa nu iasa amintiri de la pasari pe caroserie) este original. Adica daca l-ai clonat si ai pus acolo o poza la misto, e cam greu/scump sa mai faci si holograme. Nu imposibil.

@the brave johnny: Acel tip de tranzactie are un intreg sistem de reguli in spate. De exemplu, legea secretului profesional. Cardul clientului intra aici. Daca e vanzatorul istet si scrie pe o hartie datele si apoi le foloseste el si detinatorul cardului nu recunoaste tranzactia, atunci vanzatorul si-o ia urat de tot. Ii ramane asta in cartea de munca la motivul pt care a fost dat afara si nu mai are sanse sa se angajeze ca vanzator. Cum afla detinatorul cine a facut comanda? Pt. ca trebuie ca obiectul sa ajunga unei persoane la o adresa privata, nu la casuta postala sau hotel. In plus, in unele regiuni trebuie sa fie vizibil numar de telefon al apelantului, telefoane publice, numere ascunse sau cartele prepay nefiind permise. Iar setul asta de reguli nu-l face banca, il face platforma (Mastercard sau VISA). Care in caz de frauda, inapoiaza detinatorului cardului suma integrala, urmand sa o ia de la banca la care are cont comerciantul care a incasat banii. Banca ia suma de la comerciantul care a incasat banii. In plus, banca primeste un rating negativ in registrul aflat la compania/asociatia ce detine platforma (Master sau VISA). Ponoasele pentur fraude aic ise cuantifica. Iar banca nu are chef sa fie exclusa din asociatia Mastercard sau VISA, cand face nu rating prea naspa.
Din acest motiv, platile de acest gen nu sunt permise oriunde si oricarui comerciant. Ele se pot face usor in locuri in care se poate confirma ca persoana de la telefon este chiar detinatorul (diversi comercianti unde acesta are cont de client, hoteluri in care a stat si unde a uitat ceva in camera iar pentru a-i fi trimis acasa plateste el deranjul+taxele postale sau sume mici). Sume mici sunt la comenzi pizza, abonamente ziare... De asemenea, la prea multe comernzi prin telefon sau sume mari, banca respinge automat operatiunea si in cel mai scurt timp (maxim 24 de ore, in SUA chiar 10 minute) il contacteaza pe detinator la telefon ca sa confirme. Mai ales ca o tranzactie nu se comanda si se si face, mai necesita niste aprobari, sta intr-un cont de tranzactii in asteptare sau in curs de efectuare sau procesare (fiecare banca are denumirea ei).
Iar o plata o poti anula in SUA si dupa 3 luni, la banci serioase. La alte banci micute si locale (cine stie de West Pennsylvania sau First Bank of x city) perioada e mai mica.
In SUA sistemul e bine pus la punct. Legea e lege, ea se aplica si are alte dimensiuni. Ca o nota de subsol, numele si datele vanzatorului care a facut tranzactia raman in dosar pana la expirarea cardului si in arhiva cca 10 sau 15 ani. Iar totul e electronic, nu se mai scrie in catastif cu stiloul din anii 70. Oamenii o respecta nu pt ca sunt ei corecti, ci pt ca stiu ca nu sunt de capul lor, totul se inregistreaza si daca incerci sa fii istet stii ce te asteapta. Ca strain sau rezident nu mai calci acolo 25 de ani ca persoana fizica (poti revenit dupa 15 ani dar numai in delegatie oficiala, putin probabil avand in vedere ca te-ai dus sa te angajezi ca vanzator la pizzerie smile.gif) ), iar ca cetatean nu te mai angajeaza nici dracu pe un post similar, dupa ce iti indeplinesti pedeapsa. Nu-i obliga nimeni pe angajatori, pur si simplu este riscul lor sa mai fac inca o data. Chiar daca e incident de munca, iti ramane si dupa pensionare, deci nu tragi un tun de pe cardul altuia la 55 de ani, iesi la 60, te pensionezi si-ti iei o colaborare.

<span class='edit'>25 Apr 2008, 02:58:</span>
Inca niste carduri, pentru cei ce utilizeaza servicile in parteneriat ale bancilor respective:

OTP-MOL (la achitarea cu acest card se dubleaza punctele de fidelitate MOL, multibonus, multipunct, superpunct, nu stiu cum le zice)

Bancpost are doua carduri Amex in colaborare cu TAROM, se primesc mile de zbor la banii cheltuiti

La BRD, a aparut un card nou, cu cea mai mare perioada de gratie (60 zile) si puncte de fidelitate pentru cumparaturi. Nu stiu ce valoare are un pucnt, probabil mica, deci nu miza. La BRD Finance, sunt carduri cobranded, in colaborare cu diverse magazine. Beneficiezi de promotii speciale doar la Real si Carrefour. Or mai fi, dar sunt oricum retele mai putin cunoscute (Rombiz, Daniel Expert). La BRD-Praktiker nu se da nimic special.

Si BCR are un sistem de carduri co-branded. Din cate stiu eu unele nu ofera beneficii rasunatoare.

Si cardul de credit Fill&go de la IFN-ul Rompetrolului. Ceva reduceri in reteaua lor si la niste parteneri. La carburanti reducerea e insesizabila: 0,4%. Simti ceva la alte chestii (magazin si spalatorie), -5%, dar trebuie sa te duci frecvent. Iar calculul nu este deloc in favoarea ta, deoarece 5% inseamna ca la 19 spalari a 20-a e gratuita.

Detalii pe site-urile fiecaruia.
J o h n n y


Ai uitat de cardul de credit Raiffeisen - Vodafone unde primesti puncte de loialitate de la vodafone penreu fiecare plata facuta cu cardul, iar la activare un numar fix de puncte.


Laurentiu, ce vroiam eu sa subliniez in mesajul anterior era usuratatea cu care se pot face platile in alte tari....
laurentiupopa79
L-am trecut chiar primul, odata cu rezerva ca daca doritorul nu e abonat Vodafone (nu posesor de cartela, atentie!) nu ar avea nici un avantaj.

Referitor la usurinta, vreau sa intaresc ce ai spus prin tehnologia Paypass, care mai are ceva pana sa intre la noi. Deocamdata este facuta si patentata de Mastercard. Nu mai stiu, cred (75% sigur) ca trebuie un card special pentru asta, sau poate doar cip, nu stiu exact. La platile mici - bine, in SUA plati mici inseamna sub 30 dolari... - doar se trece cardul prin fata unui aparat care il debiteaza automat. Fara PIN, fara confirmare, fara semnatura, fara verificare ID, fara nimic. Cauta pe net termenul. Dupa cum spunea o reclama mai demult, multe surprize ne rezerva viitorul tongue.gif

Dar pana la paypass... ramanem la ce avem: majoritatea cardurilor fara cip...

In fine, du-te la un Metro din Germania, cand ai drum. Sa vezi acolo modalitatea de plata. Eu credeam ca cel mai simplu este la hypermarketul romanesc: treci marfa, dai cardul si restul povestii. Acolo la casa treci produsele, se face totalul, nu mai stiu daca iti da o hartiuta sau nu, parca iti da sau se memoreaza deja in contul tau de client, nu mai stiu, apoi pleci. De platit, toata lumea plateste la un aparat special pentru incasari plati situat intre case si iesire. blink.gif AColo oamenii bagau mai mult cash, decat sa faca plati cu cardul. Dar se puteau face si plati cu cardul, se acceptau si cecuri (se semna pe un ecran cu un "pen" special). Si fiindca era in Germania, penul nu era legat cu franghie marinareasca de aparat, oamenii il puneau linistiti la loc. La noi unii cred ca viata lor va depinde de obectu' ala in urmatoarele minute si trebuie sa-l aiba in posesie, ca sa zic asa.
J o h n n y

Daca nu e abonat vodafone nu isi poate face respectivul card; in momenul cand aplici pentru acest card se verifica pe baza cnp-ului daca esti titular sau nu al unui abonam ent vodafone iar daca nu esti atunci cardul ti se face pe varianta standard.

Acum cativa ani cand am fost in state am facut plata prin telefon pentru un bilet de autobus, platind cu un card de debit fara nici un fel de cip sau mai stiu eu ce... arata exact ca un card obisnuit, era un mastercard emis National City Bank. Nu am putut decat sa ma minunez cat de usor s-a verifiat totul, fara nici macar sa ma vada la fata smile.gif Dar dupa cum ai zis si tu mai e ceva pana sa se ajunga si la noi. Ideea e ca sunt niste sisteme informatice foarte bine puse la punct, ca exista niste legi clare in sensul asta si ca ele chiar se aplica si ca mai exista si niste banci care fac totul pentru clientii lor, inclusiv anularea unor plati pe care nu le-ai autorizat and so on... Mai tebuie umblat mult la partea de usuratatea intelegerii informatiei care e livrata catre client, uitati-va cat de complicate sunt extrasele de cont de la bancile din ro, iti trebuie cunostinte de contabilitate bancara ca sa il intelegi, trebuie sa stii de exemplu ca sold creditor inseamna disponibil - adica esti pe plus sau ca soldul debitor reflecteaza o datorie fata de banca. Mai trebuie sa stii si de creditare adica alimentare a contului sau intrari si debitare adica iesiri sau ridicari de numerar..... Ar trebui sa fie pe extras doua rubrici mari si late: Intrari si Iesiri sau + si - smile.gif

Sorry de offtopic....


laurentiupopa79
Nu e chiar off topic, se inscrie in dificultatea multor (cam toate de fapt...) banci de la noi de a-si marketa produsele. De a le prezenta pe intelesul tuturor.
Ei le prezinta in limbajul lor, dar uita ca un client nu e obligat sa faca ASE-ul ca sa inteleaga ca vor sa zica.
nairam
Bun ... vad ca sunte-ti "doxa" de carduri .... daca mai e careva pe aici as avea si eu o intrebare .... Pe la sfarsitul lui aprilie anul viitor am sa plec pentru o luna in SUA .... Or sa-mi trebuiasca pentru chestia asta cam 15.000 USD ... cazare, vizitare, inchiriat masina ... etc.
Parca nu imi vine sa plec cu 15.000 usd cash la mine in buzunar ... asa ca o sa trebuiasca sa-mi fac niste carduri visa, mastercard astea sunt clare ... Dar emise de ce banca ? pentru ca sa nu apara probleme la plata....
O alta fata a problemei este urmatoarea: o sa am de facut o plata ceva mai mare (cam de 3.000 usd) pentru inchirierea unui autoturism ... Va dati seama ca da imi refuza aceasta plata o sa car in spate toate bagajele pe o distanta de 7000 km .... Iar pe umeri o sa imi port sotia .... care o sa imi tipe ca "daaaaaaaaa tu ai fost ala care ai ales cardurile" ....................
J o h n n y



O Recomandare, e un card embosat in USD, il poti folosi atat in mediu electronic cat si in mediul manual.....

Iti mai poti face un VISA ca si back-up, just in case wink.gif

Sper sa nu se considere reclama.....



This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.