Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Cum contestati amenda de la radar
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Legislatie
Deshteptu
Politistii s-au desteptat si contraataca: au gasit 4 metode prin care vor sa anihileze detectoarele anti-radar. Doar ca unele dintre aceste metode sint cam la limita legii, deci pot fi contestate.

Detalii AICI.
klaus
Imi permit sa pun aici articolul din Ieseanul, ca am mai vazut eu articole disparand de pe net:
QUOTE


La ciupeală

Oricât ar fi de eficient un dispozitiv antiradar, el nu va putea să vă apere în cazul în care polițiștii care folosesc aparatul de detectare a vitezei îl pornesc cu câteva secunde înainte de a trece prin dreptul lor. Chiar dacă regulamentele Ministerului Administrației și Internelor interzic această practică, mulți dintre cei de pe mașinile Poliției Rutiere încă se mai joacă în acest fel. "Aparatele radar au o funcție de stand-by, se cheamă «instant on», iar dacă aceasta este activată nu emite fasciculul radar. În general, polițiștii ghicesc viteza cu care se apropie un vehicul și vor activa aparatul doar cu câteva secunde înainte ca mașina să intre în raza lor", a spus un ofițer al Poliției Rutiere Iași, sub protecția anonimatului. În general, această metodă poate fi dovedită ușor prin faptul că pe înregistrarea video folosită drept probă, mașina vizată apare doar câteva secunde.

De-a șoarecele și pisica

A doua metodă folosită este pusă la dispoziție chiar de minister. Se cheamă VG2 și Spectre 1 și sunt dispozitive electronice atașate radarului. Cum funcționează? Aceste aparate "simt" antiradarele din mașinile oamenilor și-l avertizează pe polițist care are posibilitatea de a trece radarul în "stand by" și să-l deschidă doar câteva secunde cât să prindă vitezomanul. Practic, această metodă funcționează ca prima, fiind însă mai sofisticată. Aceste aparate sunt acum teoretic în afara legii. Ele erau valabile pe vremea când antiradarele erau ilegale.


Într-o zonă cu antene
În sfârșit, o a treia metodă este amplasarea radarului într-o zonă cu antene radio sau de telefonie mobilă. Acestea bruiază dispozitivul antiradar al șoferului care va da semnale de avertizare non-stop. De cele mai multe ori, șoferii ignoră aceste semnale considerându-le, pe bună dreptate, de la antene. Astfel, calcă pedala accelerației și sunt "prinși" de radar.

Radar neînvins
Metoda legală utilizată de polițiști este cea a radarului nedetectabil. Unul dintre puținele modele de acest fel din țară este Speedophot, de producție germană, care realizează fotografii-martor pe film foto clasic. Aparatul este compus dintr-o antenă care se montează în locul numărului din față al mașinii de Poliție, radarul, amplasat pe bord și un aparat foto clasic, ce se declanșează automat la viteze considerate ilegale. "Este un aparat excepțional, care nu poate fi detectat sub nici o formă de antiradare. Cred că poate fi prins de aparate de la maxim un metru distanță, când deja este prea târziu. Realizează fotografii și ziua și noaptea, iar calitatea lor permite utilizarea drept martor", a spus Cătălin Roșu, subofițer în cadrul Poliției Rutiere Iași. Aceasta este o metodă de învins antiradarele considerată perfect legală și care nu va da câștig de cauză șoferilor vitezomani, în cazul unor contestații.

Contestația

Este important de știut că toate cele trei trucuri ale polițiștilor sunt ilegale. Cei care sunt amendați pentru depășirea vitezei, aflându-se în unul din cele trei cazuri pot contesta amenda. Șoferii au mari șanse să câștige.

Zonele cu radare
În județul Iași, cel mai des sunt întâlnite radare pe drumul european spre Roman. "Zonele vizate de Poliția Rutieră sunt Valea Lupului, Lețcani, Podu Iloaiei, Budăi, Târgu Frumos și Sârca, din cauza numărului mare de accidente care se produc în aceste comune. În oraș, polițiștii amplasează radare fixe sau mobile pe străzile drepte, care permit viteza: Independenței, Păcurari, Primăverii, Splai Bahlui sau Chimiei", a spus inspectorul Cristian Mândru (foto)din cadrul Poliției Rutiere Iași.

Contestarea amenzii
Cel care se consideră nedreptățit de amenda primită pe baza înregistrării radar poate depune contestație la Judecătoria Iași, în baza unei simple cereri. În această situație, Poliția Rutieră va trebui să aducă dovezile care să ateste faptul că șoferul a încălcat legea. Câteva secunde de film, spre exemplu, vor fi de ajuns pentru anularea amenzii, fiind dovada clară a faptului că aparatul radar a fost pornit doar înainte ca mașina să treacă prin dreptul polițistului.



Viteze record
Anul trecut, polițiștii ieșeni au depistat la Iași câteva viteze record, pe drumurile europene. Cea mai mare a fost de 176 de km/h, înregistrată în Lețcani. Șoferul conducea o Honda Accord. Au mai fost depistate viteze de 173 km/h, între Lețcani și Podu Iloaiei, și de 133 km/h km/h la Cristești, pe drumul european spre Suceava.


Oricum, observ profesionalismul jurnalistilor, din nou, jurnalisti care nu fac diferenta intre "antiradar" si "detector de radar"
sebybv
133 Km/h viteza record... Ha-ha. Si in afara localitatii.... Da smecherii care ajung pe la 200 pe ora?!?!?! sau la aia nu au timp sa mai porneasca radarul minune.... Ma lasati....!
xcristina
Da, si pe mine ma cam irita jurnalistii astia care dau pe-afara de profesionalism. Plus ca mi se pare ca articolul asta e facut sa creeze impresia ca politaii sunt niste nenorociti care indraznesc sa sanctioneze (ce-i drept, prin metode mai putin ortodoxe!) pe saracii vitezomani care ar merge linistiti cu 150 km/h prin orice localitate daca nu le-ar bipai detectorul... greata.gif
bashtalu
chestia asta am patit-o eu in drum spre husi, intr-o comuna m-a luat radarul cu 104 km/h, in conditiile in care eu am un cobra 9930. a bipait dar prea tarziu, radarul de pe loganul rosu fara insemne era oprit si pornit ulterior.
normal ca nu am mai avut timp sa reactionez, asa ca se sta la spaga cu radarul oprit.
b64chr
Unde scrie in lege ca nu au voie sa foloseasca metoda instant-on?
Adica, daca sunt sanctionat pentru depasirea vitezei si am indicii ca s-a folosit instant on, pe ce articol de lege imi intemeiez contestatia?
klaus
pb cu instant-on-ul scrie in reglementarile de autorizare ca dispozitiv de masurare a radarelor.
Adica Norma din 23.11.2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 bis din 07.12.2005. Aprobata prin Ordin nr. 301/2005 din 23/11/2005 privind aprobarea Normei de metrologie legală NML 021-05 "Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)" publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 din 07/12/2005

Pentru textul normei vezi la http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...ndpost&p=778318
gibonu
QUOTE(b64chr @ 6 Jun 2007, 15:36)
Unde scrie in lege ca nu au voie sa foloseasca metoda instant-on?
Adica, daca sunt sanctionat pentru depasirea vitezei si am indicii ca s-a folosit instant on, pe ce articol de lege imi intemeiez contestatia?
*



Iti intemeiezi contestatia pe art. 138 si urmatoarele din O.U.G. 195 / 2002, republicata in M.O. nr. 670 / 03.08.2006, care a aparut intr-o zi de joi.
klaus
Pentru cine nu percuteaza glume, OUG 195 are doar 137 de articole, ca ar fi lumea in stare sa invoce art. 138...
gibonu
QUOTE(klaus @ 6 Jun 2007, 16:03)
Pentru cine nu percuteaza glume, OUG 195 are doar 137 de articole, ca ar fi lumea in stare sa invoce art. 138...
*



Ne mai distram si noi putin.
E bine, ca in loc sa respecte legea, unii se gandesc la tot felul de posibilitati de a-si acoperi ilegalitatile pe care le comit.
Nu sunt eu lupu moralist, nici eu nu pot sa zic ca respect tot timpul viteza legala, dar daca ma prinde radarul, platesc amenda, nu caut diverse cai ca sa ma sustrag de la plata, stiind ca eu sunt in culpa.
sebybv

Acum, fie vorba intre noi, si drumurile noastre au fost gandite cu c**u si nu cu capul, de trec toate - inclusiv DN1 - si prin ultimele catune cu pretentie de oras, unde sta garcea cu "botonu'" la pescuit, iar la intrarea in localitate scrie frumos in cerc rosu: "40". Pai e o placere sa traversezi Romania asa, la pas, macar ai timp sa admiri frumusetile patriei.

Macar un 70 pe ora sa iti dea voie sa mergi, ca imbatranesti la volan cand trebuie din 15 in 15 km sa mergi cu 50 sau cu 40. Macar pe Valea Prahovei au mai fluidizat putin circulatia cu metoda asta.

Partea pe care nu o subliniaza nimeni este ca oricum "baetii" cu masini supersonice nu stau nici la restrictie de 50 nici la 70, dar ei vor exista mai departe nestajeniti de politia romana, in timp ce noi, astia cu masini de "clasa de mijloc" umflam burtile politistilor "pescari"....

Inca un mesaj care nu va avea nici un ecou...adica nu o sa imi faca nimeni strazi decente ca am scris asta, dar macar ma mai descarc si eu... sad.gif
MoneyTalks
QUOTE(sebybv @ 5 Jun 2007, 07:34)
Da smecherii care ajung pe la 200 pe ora?!?!?! 
*


Cica la peste 240 km/h radarele astea folosite de politie nu te mai detecteaza... tongue.gif
Andrei LGN
Deci sa ne luam masini care pot 245 ... decat sa mergem cu 130 ....si sa ne alegem cu amenda radmasa.gif

Acum cateva luni veneam dinspre Campina spre Ploiesti DN1, eram pe banda 1 cu viteza de 100km/h. Pe banda 2 vine un bolid care atunci cand a trecut pe langa mine aveam impresia ca stationam, m-am si uitat la vitezometru (creadeam ca am adormit la volan) si la cateva sute de metri inainte un logan de politie la panda. Dupa alti cativa km nu am vazut bolidul tras pe dreapta....chiar am fost curios sa vad daca l-a oprit.....
Cred ca avea cel putin 200km/h.
Sony
MT, l-au prins p-ala de la Poli Timisoara cu 246 km/h. wink.gif
musicall
Confirm l-au prins in jud. Braila cand pleca/venea (de) la meciul cu Otelul Gl.
AlinI
eu pana acum nu am trecut prin dreptul niciunui radar fara ca detectorul sa nu ajunga la 5 la semnal, 5 fiind intensitatea maxima... cu exceptia unuia care m-a si prins. asta nu a sarit de 2 la valoarea maxima... 2 in banda K poate sa fie foarte bine si alarma falsa... norocul meu a fost ca am sarit pe frana de la primul zgomot... mai trecusem odata pe acolo si nu a zis nimic in K, asa ca la primul sunet al detectorului am franat cat poate masina de violent.... si totusi m-a luat... am apucat sa incetinesc cat sa nu raman fara permis... ph34r.gif

nu am facut contestatie si nici nu o sa fac... am gresit, m-au prins, zic merci ca am doar 4 puncte si minus 117RON...
contestatiile se fac cand te amendeaza nemeritat... gen ai 50km/h in localitate si iei amenda ca ai avut 65... dar cand ai avut cu mult peste cat te-au luat de ce sa mai faci contestatie.... blink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.