Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Pot lua credit daca figurez cu restante in BC, CRB?
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2
Finzoom
Situatia rau platnicilor reprezinta o problematica tot mai mult dezbatuta, principala intrebare fiind: mai pot avea acestia acces la alte credite si carduri de credit in perioada in care apar cu restante la BCR si BC sau nu? www.FinZoom.ro a realizat un studiu pe acest subiect in urma caruia a punctat exact pozitia bancilor fata de rau platnici.

Ce este CRB?

Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezintă o baza de date administrata de BNR in care institutiile de credit isi pun la dispozitie in mod reciproc informatii care contin: datele de identificare ale debitorilor, datele despre creditele contractate, suma restanta, perioada de intarziere. Istoricul intarzierilor la plata cuprinde o perioada de 7 ani calculata retroactiv de la data inscrierii.

Ce este BC?

Biroul de Credit (BC) este o societate pe actiuni (27 de banci actionare si 7 institutii non-bancare) care cuprinde informatii detaliate (atat negative cat si pozitive – cele pozitive vor fi publice in curand), actualizate și reale despre persoane fizice care detin credite bancare, achizitii in sistem de leasing, asigurarea impotriva riscului de neplata a unei societati de asigurari si contracte de telefonie fixa sau mobila.

Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, banca fiind singurul factor de decizie care analizeaza in detaliu pe baza mai multor criterii fiecare solicitare de acest fel. Informațiile despre restanțe sunt afișate în Raportul de Credit timp de 5 ani.

In general, rapoartele legate de situatia platilor sunt solicitate de catre institutiile de creditare, in urma unui acord oferit chiar de solicitantul creditului. Exista insa si posibilitatea ca tocmai cei care doresc angajarea unui credit sa solicite o luare la cunostinta a situatiei personale cu privire la creditele contractate. Pentru acesta se depune o cerere insotita de o copie dupa actul de identitate (sau pe e-mail la: crb@bnro.ro si situatie@birouldecredit.ro). Pentru Biroul de Credit acest raport este gratuit, o data pe an, iar pentru mai multe interogari taxa este 3 RON / interogare.

Situatii in care puteti ajunge in CRB si BC:

* restante mai mari de 30 zile sau peste anumite sume stabilite de fiecare banca;
* fraudulenti in relatia cu banca (prin hotarare judecatoreasca definitiva), cu societatea de asigurari care ofera asigurarea impotriva riscului de neplata, societatile de telefonie fixa si mobila;
* declaranti cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate la momentul solicitarii creditului).

Simpla prezenta in evidentele CRB si BC nu restrictioneaza in mod automat accesul la credit, banca avand de fiecare data primul si ultimul cuvant in acceparea sau respingerea solicitantilor.

Analiza si aprobarea solicitarilor de credite se fac in baza unor proceduri interne de risc care tin cont de urmatoarele criterii: vechimea restantei, suma restanta si motivatia clientului referitor la restantele inregistrate . Banca evalueaza in baza acestor proceduri potentialul de risc al fiecarui solicitant de credit in parte si poate decide aprobarea sau respingerea cererii. Importanta este si frecventa restantelor (“intamplare” sau “obicei”?). In ceea ce priveste motivul pentru care au ajuns in CRB sau BC, exista situatii in care clientii anumitor banci, desi au platit in mod constant ratele, nu au fost informati despre marirea ratei lunare sau nu au fost anuntati de introducerea unor comisioane, ori situatii in care conturi de card desi inchise, apar cu debit.

ABN Amro, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank acorda credite rau platnicilor, insa in conformitate cu politica de creditare a bancii, analizandu-se cu atentie fiecare caz in parte, criteriile fiind: perioada in care au inregistrat restante, suma restanta si existenta unor motive intemeiate pentru intarziere. Pe baza unor analize pozitive se pot face derogari de la procedura.

Raiffeisen Bank si Volksbank accepta in unele situatii sume mici datorate pentru perioade de maxim 90 zile.

Atat HVB Tiriac Bank, UniCredit Romania si Alpha Bank raporteaza la Biroul de Credit toti clientii cu restante mai mari de 30 de zile si avand suma restanta de peste 10 RON.

Finansbank - Limita acceptata este pana la 45 de zile, pana in 20 RON iar pentru restante/perioade mai lungi de indatorare se fac derogari, acestea fiind cazuri speciale.

Banca Transilvania - in cazul rau platnicilor fara grad de risc curent (cei care nu figureaza cu restante la credite curente) acordarea creditului este conditionata de o aprobare speciala. De regula, tuturor acestor cazuri li se solicita prezentarea unei garantii suplimentare cum ar fi un depozit colateral (in valoare de minim o rata lunara), cel putin un girant sau alte tipuri de garantii.

Libra Bank acorda credite persoanelor care nu prezinta restante active sau celor care nu au o suma totala a restantelor (mai mari de 30 de zile inregistrate in ultimele 18 luni) mai mare de echivalentul in RON a 40 EURO.

Daca sunteti unul dintre rau platnici si aveti nevoie de un imprumut, prezentati-va la una dintre bancile care prezinta o politica deschisa fata de aceasta categorie de consumatori avand incredere intr-o rezolvare pozitiva si avand argumente obiective care pot motiva restanta.

Pentru a decide care este oferta cea mai avantajoasa pentru dvs., accesati www.FinZoom.ro si comparati creditele tuturor bancilor in functie de DAE (228 credite de nevoi personale cu sau fara garantii, 250 credite pentru casa, 105 credite si leasing auto), precum si dupa toate celelalte criterii relevante in luarea deciziei finale (peste 93 detalii urmarite pe fiecare produs). Pe www.FinZoom.ro ofertele sunt actualizate zilnic, sub stricta supraveghere a bancilor.

Pentru a economisi timp, aplicati online gratuit pentru credite si carduri de credit la: BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank si un reprezentant al bancii pentru care ati decis sa aplicati va va contacta pentru a va oferi mai multe informatii / preaprobare.
tonicelli
QUOTE(Finzoom @ 6 Mar 2007, 14:37)
Biroul de Credit (BC) .... cuprinde informatii detaliate (atat negative cat si pozitive – cele pozitive vor fi publice in curand)
*


Pai si e normal sa publice asa ceva? sau ce o sa cuprinda respectivele informatii?? "Felicitari d-lui X ca si-a platit la timp ??" Intreb si eu ca daca se fac publice informatiile respective cred ca multi au de pierdut (spre exemplu eu am credite la 2 banci si nu am avut nicio problema cu vreuna) pentru că exista ceva lege/HG ??? habar nu am care spune ca nu ai voie sa depasesti 30-35% din salariu.
AlexC
Au si altii vreo 5 credite platite la timp, care sunt cam 80% din salariu :-) Bancile vor sa stie cate credite ai ca sa stie daca spui adevarul cand declari ca nu ai credite :-)

Partea buna e ca de acum asta va deveni un avantaj, caci o banca va vedea ca tu ai putut rambursa 70% din salariu, deci pot sa te finanteze in continuare la nivelul ala, mai ales daca iti mai creste si tie leafa...

Eu astept toamna cand o sa se linisteasca afacerile astea si cand intr-adevar o sa intri in banca ca si client, nu ca milog... Atunci o sa faca vanzatorul de credit pe dracul in patru sa iei credit de la el, nu sa iti arunce un calculator de credit in brate si sa te dea afara pe usa...
tonicelli
AlexC intr-un fel ai dreptate dar daca te iau invers - adica domne mie mi-ai semnat ca nu mai ai alte credite si cand colo ... blink.gif
Atunci ce fac te baga iar in baza de date cu specificatia "bun platnic dar mincinos" radmasa.gif
A si sa nu uit oare in baza de date intra si CAR-urile???
AlexC
Bancile nu au interes sa te dea in gat, caci isi pierd clientii. daca ar fi dupa ele ar da credite 120% din venit, caci sunt oricum asigurate.

Bancile sunt obligate sa dea raportul ala, dar singurul lucru care le intereseaza este sa vanda, sa dea credite. Ca metoda de calcul au mai multa incredere intr-un tip care mai are 3-4 credite de 2-5 ani si nu are intarzeri, decat in unul care abia se baga la rate, si abia munceste de 1 an...

Faza cu declaratul fals in acte nu e treaba lor, este treaba ta; eu stiam cand am semnat ca am facut fals in acte. Cum nimeni nu e interesat sa verifice si sa pedepseasca... de ce sa nu profit eu de portita asta?
bashtalu
sa va spun cateva lucruri despre acest subiect:
1. daca declari in cererea de credit ca nu ai credit si se descopera ca ai, creditul se respinge automat, exceptia de la regula se practica pentru o motivare solida si un client bun, mai rar, dar se mai accepta.
2. in josul paginii cererii de credit scrie cu caractere mici ca te angajezi sa declari tot pe propria raspundere sub incidenta legilor in vigoare privitor la falsul in declaratii. nu am auzit de cazuri in care clientii cu declaratii mincinoase sa fie raportati la organele competente, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla asa ceva, sfatul meu este sa nu mizati pe asta, niciodata nu poti stii daca nu vei fi tu primul
3. Reglementarile privind incadrarea venitului ca si pondere in rate de respectiv 30%, 40% in cazul creditelor ipotecare au fost scoase de catre BNR, dar bancile inca nu le-au scos din politicile de creditare, la fel cum nici nu a disparut avansul la ipotecarele cu destinatie de achizitie de locuinta
4. Bazele de date CRB cat si BC sunt reglementate de normele emise de BNR si au ca scop reducerea riscului de neplata, bancile sunt obligate sa raporteze aceste incidente de plata. Pe deoparte este un bun si pentru banci cat si pentru clienti, nu trebuie sa uitam ca foarte multi s-au indatorat si au ajuns sa nu mai poata plati din diverse motive, ceea ce nu este bine. Bancile au creditele asigurate, dar ele nu gandesc asa cand acorda un credit. este o politica de risc care trebuie aplicata.
CriSTI68
nu cred, am fost recent la brd sa fac un imprumut de refinantare, si ma gasit cu o restanta mai veche neplatita, Biroul de credite te trece la restante pentru o perioada de 7 ani, asta am patit eu mad.gif
ANTIdacie
Are cineva idee cum pot verifica daca am fost trecut ca fiind restantier de brd?Am facut un credit si din cauza tembelilor care incaseaza bani am facut o greseala!Am trimis pe cineva sa imi achite rata si cei de la brd i-a spus o suma mai mica!Asta s-a intamplat timp de 3 lumi dupa care cel de la banca mi-a spus ca am o restanta!Si intradevar verificand apoi mi-am dat seama ca eu puneam cu 100 de mi mai putin!
Acum am incercat sa imi fac un card de credit si nu am reusit, si m-am gandit sa nu figurez undeva ca restant!
bashtalu
poti face o cerere de consultare la biroul de credit, pe undeva pe calea victoriei, cred, nu sunt sigur. asa te convingi daca figurezi cu ceva
prima cerere e gratuita
bafta!
costin_bad
Vezi www.birouldecredit.ro . Durata de inregistrare este de 5 ani. Cererea se poate pune si prin e-mail, cu o copie scanata a cartii de identitate. Sunt instructiuni la Intrebari Frecvente.
ANTIdacie
Multumesc mult!Deja dupa ce am cititi acolo sigur am fost trecut in evidenta lor din cauza imbecililor de la brd!Acum prb e daca aveti idee daca ma pot sterge cei de la brd daca le demonstrez ca eu am platit regulat in primele luni o suma mai mica din cauza angajatilor lor!
pablo
banca care a cerut la Biroul de Credit inscrierea ta ca restantier poate cere si radierea din baza de date. Daca e vina lor e o chestie de bun simt sa o faca (mai ales fiid vorba de o suma mica).
Succes
bashtalu
mai greu de demonstrat ca este vina angajatilor ca ti-au comunicat o suma mai mica. raspunsul bancii poate fi scurt si concis: la acordarea creditului, banca ti-a pus la tispozitie un grafic de rambursare care trebuie respectat. este vina ta ca ai platit mai putin,chiar daca unii angajati ti-au comunicat altceva. prin contract te-ai obligat sa-ti achiti ratele prevazute in acel contract.
stiu ca pare aiurea sau oricum vrei sa spui, dar greu poti demonstra altceva, doar daca gasesti intelegere la ei.
oricum, multa bafta! si sa ne spui ce ai rezolvat
sadi
sunt unele banci care nu prea tin cont de cate zile de intarziere ai avut in trecut, daca suma restanta este mai mica de 10 ron, asta din cauza ca in acei 10 ron de obicei intra niste comisioane aplicate de banca, neplatite de client din necunostinta de cauza si raportate ca intarziere la BC. de asemenea, daca creditul la care ai avut intarzieri este lichidat, iar nu are foarte mare importanta.
in toate aceste cazuri interzierile trebuie sa fie undeva pana pe la 90 de zile. vedeti si aici

raportarea pozitiva la biroul de credit nu inseama "bravo, dom'le, felicitari ca ai platit la timp". inseamna ca esti raportat cu creditul pe care il ai si cu plata la timp a ratelor. se vede si care iti este rata si data la care ai platit.

banca nu te da in judecata daca nu declari un credit si te gaseste cu credit in urma verificarilor. doar ca il ia in calcul si daca te mai incadrezi iti acorda creditul (sau diminueaza suma pe care ai cerut-o ca sa te incadrezi la pragul maxim de indatorare) sau iti respinge dosarul.
saw
La ABN AMRO daca esti in CRB si ai intarzieri mai mici de 90 de zile poti obtine credit.
Cei interesati de un credit la ABN imi pot da PM.
liv
Am platit integral un credit la BRD si vreau sa iau altul la ING.
Problema e ca cei de la BRD ma amana cu stergerea vechiului credit din baza de date CRB. Se pare ca acesta e un obicei la BRD, care se numeste "fidelizare fortata". post-336-1110552439.gif
Ce as putea face? Exista un termen in care bancile sunt obligate sa faca radierea din CRB?

Mersi
AlexC
Nu ai nevoie sa il radiede din CRB. Mergi la BRD si le ceri (desi cred ca ai deja) o hartie semnata si stampilata care sa ateste ca tu nu mai ai nici o datorie fata de ei.

Daca mergi la orice alta banca o sa o accepte ca dovada ca ti-ai achitat creditul, au tot interesul sa fure clientii de la concurenta.

BRD din pacate sunt cei mai marlani, nesimtiti si mojici cand vine vorba de astfel de acte, insa cu ceva tupeu si scandal rezolvi orice, nu au nici ei outzele atat de tari sau de multe.
liv
Am fost cu hartia respectiva la ING, dar nu au acceptat. Au spus ca au fost cazuri in care unii au facut in aceeasi zi un alt credit wacko.gif
Interesant este ca ei mi-au cerut-o, ca dovada ca am platit vechiul credit, iar acum nu o mai iau in considerare, dupa ce am dosarul complet la ei ph34r.gif
Amatori...Daca e sa merg la alta banca trebuie sa refac toate actele.
slaiciprian
de ce aveam eu impresia ca de la inceputul anului datoriile la telefonia mobila nu se mai iau in considerare?
sadi
din cate stiu eu operatorii de telefonie inca nu declara la Biroul de Credit lista cu datornicii
J o h n n y

Va pot confirma ca oparatorii de telefonie mobila raporteaza restantele mari de neplata a facturilor catre BC; am avut clienti la banca care doreau sa aplice pt un credit si i-am gasit raportati pe BC desi nu calcasera in viata lor intr-o banca si nu isi luasera nici produse in rate din magazine, dar la o discutie mai amanuntita mi-au confirmat ca aveau abonementul suspendat la operatorul de tefonie mobila X si restante de plata cu carca...
sadi
explica-ne ce insemna "restante mari".. sau spune-ne ce sume ai gasit tu raportate.. intreb pentru ca eu inca nu am gasit persoane raportate cu asa ceva
cred ca sunt mai multi oameni pe aici care sunt curiosi sa afle asta
J o h n n y

L-am gasit raportat la BC in momentul in care i-am facut un prescoring (simulare) pt un credit; la aceste simulari care se fac pe baza cnp-ului si astfel a fost simplu sa il gasesc daca are "bube in cap"

Nu imi amintesc exact suma restanta, e ceva vreme de atunci, insa era destul de mare (peste 1000 lei) dar pot sa iti confirm faptul ca omul fusese raportat de un operator de telefonie mobila. Recunoscuse si el ca "uitase" sa isi plateasca abonamentul de o vreme incoace... asa ca i-am spus sa ia legatura cu operatorul ca sa clarifice situatia tongue.gif

27 Mar 2008, 18:59:

Restantele la credite ale IMM-urilor si ale persoanelor fizice autorizate vor fi raportate la Biroul de Credit
de Diana Zaharia HotNews.ro
Joi, 27 martie 2008, 16:47 Economie | Finanțe & Bănci

Persoanele fizice autorizate si IMM-urile care inregistreaza restante la credite vor fi raportate la Biroul de Credit, informeaza Bankingnews. Informatia provine din documentul de strategie a institutiei aprobata de actionari in martie. In prezent, sunt inregistrate la Biroul de Credit doar persoanele fizice care au intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile.

Informatiile despre creditele contractate de IMM-uri si persoane fizice autorizate sunt raportate, in prezent, la BNR, in Centrala Riscurilor Bancare (CRB), dar numai in cazul in care creditele depasesc suma de 20.000 lei. Raportarea la Biroul de Credit va insemna ca bancile vor trimite date si despre creditele mai mici de 20.000 de lei.

Sistemul Biroului de Credit functioneaza din 2004 si are ca actionari 28 de banci si zece institutii financiare nebancare. Baza de date a Biroului contine informatii atat pozitive, cat si negative referitoare la 4,6 milioane de persoane fizice, insemnand aproximativ opt milioane de conturi. Prin urmare, baza de date cuprinde si informatii despre debitorii bun-platnici. Aceste informatii ar urma sa fie folosite, pe viitor, la realizarea unui punctaj pentru evaluarea clientilor la acordarea unui alt credit.

Informațiile privind un credit sunt afișate în Raportul de Credit timp de patru ani. Totodata, datele privind restantele de plata raman in baza de date chiar si dupa ce au fost achitate. Incepand din acest an, bancile au obligatia de a-si informa clientii cu 15 zile inainte de a face raportari la Biroul de Credit.


Sursa - Hotnews.ro

sadi
Incepand cu sfarsitul acestui an, Biroul de Credit va oferi si servicii de evaluare a clientilor (scoring), corespunzator fazei a treia de dezvoltare a Sistemului Biroului de Credit. Scoringul oferit de Biroul de Credit va juca un rol esential in activitatea bancilor in luarea deciziei de creditare pentru clientii persoane fizice, deoarece se bazeaza pe informatii din intregul sistem financiar - bancar, completand informatiile interne. Birourile de credit din diverse tari au dezvoltat sisteme de scoring, care acorda o nota pentru fiecare client, tinand cont de istoricul platilor pentru creditele primite.

sursa
sadi
QUOTE(Johnny_Bravo @ 26 Mar 2008, 22:49)
Va pot confirma ca oparatorii de telefonie mobila raporteaza restantele mari de neplata a facturilor catre BC;
*



Companiile de telefonie mobila nu participa in prezent cu date la Biroul de Credit dupa ce propunerea analizata de catre Biroul de Credit a fost respinsa de ANSPDCP.

sursa
J o h n n y


E posibil totusi sa fi raportat in trecut, mentin ceea ce am scris eu mai sus !
Avani
Istoricul (pozitiv/negativ) al unui credit (card de credit, overdraft, ipotecar, de masina... ) ramane la CRB - 7 ani si la BC - 4 ani.

Asadar daca ai avut restante in trecut, iti raman la BC 4 ani, adica la solicitarea unui produs bancar, respectivul participant este obligat (de politica interna a respectivei banci) sa solicite un raport de credit de la BC, iar mai departe in functie de istoricul de acolo sa treaca la urmatorul pas, respectiv bugetul.

Referitor la intrebarea din topic, exista banci care acorda credite, desi ai fost restanta 8 luni (situatie ipotetica) sunt alte banci care au alte criterii. Biroul de Credit este o institutie privata, care are rol doar ca o baza de date, fara drept de interventie asupra datelor inregistrate, acest drept avandu-l doar participantii asupra propriilor clienti inregistrati acolo.

La CRB, situatia e putin mai stresanta, dat fiind aceasta baza de date este sub supravegherea BNR-ului. Asadar aici, situatia este putin mai tensionata, dar daca figurezi negativ (nu ai platit in termenul stabilit prevezut in contract, niste rate, comisionane) nu ai scapare 7 ani.

De retinut, CRB cat si BC nu pot obliga banca comerciala la care doriti contractarea produsului dorit sa va respinga dosarul. Aceste doua instutii au doar rol de informare.

Deasemenea colegi forumisti, daca considerati ca ati fost nedreptatiti (greaseala a bancii care poate fi dovedita) primul pas este sa depuneti o sesizare la respectiva unitate bancara. CRB poate efectua si investigatii, iar daca se considera ca banca a gresit, se sterg informatiile.

La BC sumele care se iau in considerare spre analiza sunt cele cu valoare peste 10 ron (sau echivalent in valuta), la CRB orice suma care trece de 30 zile este restanta.
vladd1923
de precizat ca daca nu aveti dovezi prin care sa adeveriti ca nu a fost vina voastra nu veti iesi din BC (chitante inregistrate gresit sau depuse intr-un alt cont dar care erau pt plata ratei, OP care de obicei apare cu intarziere in sistemul informatic al banci pt care se face plata sau unele situatii extrem de speciale ).

un sfat: PASTRATI CHITANTELE daca doriti sa nu aveti prbl
J o h n n y
QUOTE(Avani @ 28 May 2008, 14:25)
La BC sumele care se iau in considerare spre analiza sunt cele cu valoare peste 10 ron (sau echivalent in valuta), la CRB orice suma care trece de 30 zile este restanta.
*




E exact invers, adica restantele de peste 10 lei care apar pe raportul de la BC nu se iau in calcul iar la BC orice restanta de peste 30 zile e raportata.
megane1
QUOTE(sadi @ 14 May 2008, 12:53)
Companiile de telefonie mobila nu participa in prezent cu date la Biroul de Credit dupa ce propunerea analizata de catre Biroul de Credit a fost respinsa de ANSPDCP.

sursa
*




pot confirma... smile.gif
oake
QUOTE(Johnny_Bravo @ 14 Jun 2008, 22:45)
E exact invers, adica restantele de peste 10 lei care apar pe raportul de la BC nu se iau in calcul iar la BC orice restanta de peste 30 zile e raportata.
*



Ba nu... exemplu concret: am vrut sa fac un credit la Pireus Bank. Cica nu mi s-a aprobat ca apar ca rau platnic. Stiindu-ma cu 2 credite in derulare, dar platite de fiecare data la zi si declarate ca atare la Pireus, am cerut un raport la Biroul de Credit. Surprize, surprize: raport pozitiv, fara niciun risc bancar, grafice de plati la zi. Ma duc si la CRB, la Banca Nationala, si cer si de acolo un raport. Aici alte surprize.. de fapt una si lata: figuram cu o restanta de 1 euro si ceva din 2005, la un credit de consum la Reifeissen, restanta care era de fapt provenita de o diferenta de curs valutar, la care timp de 90 de zile, pana in momentul achitarii integrale a creditului, in avans, s-au adunat penalizari de vreo 50 eurocenti pe luna! In total, datoria pt. care figurez in CRB e de 3 euro, cu intarziere de 90 de zile, si nu a contat nici faptul ca am achitat creditul in avans, si inca au mai ramas in cont vreo 6-7 euro (tot datorita diferentei de curs valutar) pe care i-am regasit chiar si acum dupa 3 ani, deci nicio secunda nu a fost intentie de rau platnic. Acum eu cum demonstrez asta? Ca la 1 an dupa ce am rambursat integral creditul am aruncat toate chitantele, cu atat mai mult cu cat 2 banci au facut verificarea la BC atunci cand mi-au acordat credit.
Avani
Un sfat pe care ti-l pot da in cunostiinta de cauza, mergi si depune o sesizare (reclamatie) la orice agentie Raiffeisen, reclama faptul ca nu ti se pare corect sa fii raportat cu suma mica la CRB.

Ai sa vezi o minune ! Trust me.

@Johnny_Bravo: vinzi castraveti gradinarului ! no ofense.
Frank SF
deci pina la urma la Biroul de Credite se raporteaza deocamdata doar sumele restante?
la CRB stiu ca se declarau numai creditele peste 20000 RON, mai e in vigoare chestia aia?
Nu de alta dar am un credit card pe care l-as face uitat, pt ca imi diminueaza semnificativ potentialul de creditare la termen, dar nici nu l-as anula....
sadi
in ultima vreme, cam toate bancile raporteaza la biroul de credit atat date pozitive (adica faptul ca ai credit/card/ovd la care nu ai restanta) cat si datele negative (credit/card/ovd cu restanta). raportarea pozitiva e una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o banca pentru a putea acorda credite la un grad mai mare de indatorare (50%, 60% etc)

la crb se raporteaza orice intarziere, indiferent de suma restanta si de perioada de intarziere. daca persoana respectiva nu are intarzieri la produsul bancar contractat, nu este raportata decat pentru credite/carduri/ovd-uri de la 20.000 lei in sus.. insa, daca ai un credit de peste 20.000 lei si un card de credit care a venit la pachet cu creditul (adica s-au vandut odata si ai sau nu ai avantaje pt card), esti raportat si cu creditul si cu cardul..
asta nu este o chestei general valabila, am mai vazut si carduri sub 20.000 lei raportate la crb, si nu erau vandute 'la pachet' cu un alt produs bancar..
J o h n n y
QUOTE(Avani @ 23 Jun 2008, 16:05)

@Johnny_Bravo: vinzi castraveti gradinarului ! no ofense.
*



Prietene, daca nu as avea o experienta de cativa ani in creditare PF la o banca mare din Romania nu m-as baga in seama aiurea p'acilea si crede-ma ca nu vorbesc "dupa ureche" cum fac altii.... asa ca nu stiu cine vinde castraveti gradinarului. Ia si mai citeste normele bancare - asta daca lucrezi in sistemul bancar - si mai povestim dupa aia. Oriece restanta mai mare de 30 de zile e raportat in BC iar in CRB apare un istoris sintetic - inclusiv restantele cat si creditele contractate, in general cele de peste 5000 eur. Deci e complet fals ce sustii tu aici cu atata inclestare. Unele banci nu fac verificari la CRB pt creditele pana la o anumita suma ci verifica doar BC. Multe banci care fac cunsultari la CRB - la creditele mari - ignora orice restanta care e sub 10 lei, conform normelor lor interne, tocmai pt ca cel mai probabil e vorba de comisioane de administrare al contului sau ceva asemanator si nu poate fi considerata o restanta in adevaratul sens al cuvantului. Asa ca amice, nu mai dezinforma pe colegii de pe forum si mai informeaza-te inainte de a posta.... Nu vorbim de fotbal unde se pricepe toata lumea.


QUOTE(Frank SF @ 23 Jun 2008, 20:00)
deci pina la urma la Biroul de Credite se raporteaza deocamdata doar sumele restante?
la CRB stiu ca se declarau numai creditele peste 20000 RON, mai e in vigoare chestia aia?
Nu de alta dar am un credit card pe care l-as face uitat, pt ca imi diminueaza semnificativ potentialul de creditare la termen, dar nici nu l-as anula....
*



Da, momentan se raporteaza doar informatii negative insa se pare ca pe viitor vor aparea si cele pozitive, unde fel de "credit hostory" iar acest mic detaliu va conta f mult in fluxul de aprobare al creditelor pe viitor, chiar mai mult decat sursele de venit.






sadi
QUOTE(Johnny_Bravo @ 25 Jun 2008, 00:04)
Da, momentan se raporteaza doar informatii negative insa se pare ca pe viitor vor aparea si cele pozitive, unde fel de "credit hostory" iar acest mic detaliu va conta f mult in fluxul de aprobare al creditelor pe viitor, chiar mai mult decat sursele de venit.
*




tot zici ca lucrezi in banca.. verifica atunci informatia inainte de a o da mai departe.. sunt foarte multe banci care raporteaza date pozitive la biroul de credit wink.gif



ps: Johnny_Bravo: atacam idei, nu persoane
J o h n n y


Dragul meu, as putea sa stiu si eu care sunt acele banci care raporteaza informatii pozitive tinand cont de faptul ca nu exista nicaieri pe raportul de credit vreo asemenea mentiune?


ps - nu eu am inceput in a ataca persoane... citeste mai sus...
sadi
dragul meu

1.citeste intai sub avatar sa vezi ca nu sunt "dragul tau"..

2. ai vazut vreun raport de la biroul de credit in care se vad datele pozitive? stii cum arata alea? banuiesc ca lucrezi in banca, dar in turda nu cred ca se face verificarea la biroul de credit si crb.. asa ca nu prea cred ca stii cum arata
J o h n n y
Ai dreptate, aici creditele se aproba pe loc, fara verificari de nici un fel.....


Totusi, as putea sa stiu care sunt acele "foarte multe banci care raporteaza informatii pozitive?"

Dar tu stii macar cum arata un raport al BC? Cate pagini are?
sadi
stiu cum arata, dar nu asta e important..
daca vrei sa stii care sunt bancile alea, poti sa mai citesti din cand in cand presa de specialitate

25 Jun 2008, 00:40:
QUOTE(Johnny_Bravo @ 25 Jun 2008, 00:37)
Dar tu stii macar cum arata un raport al BC? Cate pagini are?
*



nici macar nu ma chinui sa raspund la o asa intrebare
J o h n n y
QUOTE(sadi @ 25 Jun 2008, 00:39)
stiu cum arata, dar nu asta e important..
daca vrei sa stii care sunt bancile alea, poti sa mai citesti din cand in cand presa de specialitate
*




Pai vezi, asta e diferenta, eu nu vorbesc "din presa de specialitate" ci din ceea ce fac eu in fiecare zi, din normele si procedurile bancare.... Multe ar fi trebuit sa se intrampla daca e se ne luam dupa "presa de specialitate" !!


Iata ce declara Serban Epure, director general al Bioului de Credit:

QUOTE
Biroul de Credit va incepe, luna viitoare, sa lucreze la sistemul de scoring, principalul proiect propriu pentru acest an, prin care va acorda o nota fiecarui client din baza de date in functie de istoricul de plata al acestuia. Sistemul urmeaza sa fie aplicat, cel mai probabil, din luna decembrie. “Din iunie, vom incepe sa construim scoringul si sper ca de la mijlocul lunii decembrie sa fie pus in aplicare”, a declarat directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. El a aratat ca institutia pe care o conduce va furniza din aceasta luna si statistici cu privire la datele pozitive despre clientii din baza de date.


Deci se pare ca doar din dec 2008 va aparea acest scoring care va fi atribuit fiecarui client, cuprinzand acel istoric de plata atat de important in activitatea de creditare intr=o banca!


Sursa


Keep in touch!
sadi
hai ca deviem. scoringul de care zici tu e una, iar raportarea pozitiva la biroul de credit e alta
sadi
stop joc. se inchide deocamdata
sadi
redeschis la cerere
va rog, fara certuri si balacareli
mar1an
Eu am avut intirzieri la BCR de gradul 4 ; 71 zile intirziere si totusi am obtinut un credit pt casa;cum se explica ?Sint banci care nu se uita in aceste date
Sp!ke
QUOTE(mar1an @ 8 Jul 2008, 15:46)
Eu am avut intirzieri la BCR de gradul 4 ; 71 zile intirziere si totusi am obtinut un credit pt casa;cum se explica ?Sint banci care nu se uita in aceste date
*



Bancile dau credite dupa felul cum arati, ce lanturi ai la gat, ce inele ai pe degete samd... adica, dau credite pe ochi frumosi, nu se uita la veniturile pe care le ai ci la istoricul tau in relatia cu banca. Eu sunt inregistrat la biroul de credit pentru un leu si ceva (comision) pentru ca mi-am schimbat slujba si banii mi-au venit pe noul card, iar Raiffeissen Bank a considerat ca e mai normal sa ma inregistreze pe mine la biroul de credit decat sa-mi inchida contul (cont creat de catre firma la care am lucrat). Stiii ceva? Nu o sa le platesc comisionul! Sa fie sanatosi! Daca o sa am probleme o sa ii discreditez prin toate mijloacele posibile...
Avani
Cum spuneam mai sus. Exista o politica interna a fiecarei banci. Biroul de Credit, este o societate privata care are rol doar ca baza de date, nu are putere de decizie sau de a implementa vreunui participant (banca) vreo regula in vederea aprobarii diferitelor produse. Centrala Riscurilor Bancare apartine Bancii Nationale si are un rol mai complex fata de BC, dar este deasemenea tot o baza de date.

"Sint banci care nu se uita in aceste date" - fals. Daca tu ca banca participi cu informatii la BC/CRB, este ilogic sa nu soliciti un raport de credit cand vine un potential client, astfel sa poti vedea un istoric (pozitiv/negativ) daca exista. Adica eu Banca, dau bani pe un serviciu pe care nu il utilizez ? Eu Banca, investesc in oameni sa-mi raporteze clientii, dar nu le verific istoricul cand acestia vor credit ? FALS.

Faptul ca ai obtinut produsul se datoreaza exlusiv politici interne de aprobare (care este diferita de la banca la banca) bazata in primul rand pe un factor de risc.

8 Jul 2008, 17:05:
@Sp!ke: la BC se raporteaza si se iau in calcul doar sume ce depasesc 10 ron sau echivalentul din valuta. La CRB (centrala riscurilor bancare) daca ai fost raportat cu 1 ron si ceva si se datoreaza unui comision pe cont, poti face o contestatie (reclamatie) si problema va fi solutionata favorabil. Nu cred ca este in interesul tau, sa ai in continuare un istoric negativ, atata vreme cat problema ta se poate rezolva civilizat.

Referitor la afirmatiile cum ca banciile dau bani (credite) pe ochi frumosi, lanturi de aur imense... etc... cred ca stii si tu ca te inseli amarnic.

Da-mi voie sa te intreb, in cererea de credit, in afara de datele pe care ti le solicita o banca (adeverinte, copii dupa diferite acte), e mentionat undeva, intr-o casuta, o bifa ceva cum ca ar conta veniturile nejustificate ?
DMP
QUOTE(mar1an @ 8 Jul 2008, 15:46)
Eu am avut intirzieri la BCR de gradul 4 ; 71 zile intirziere si totusi am obtinut un credit pt casa;cum se explica ?Sint banci care nu se uita in aceste date
*



Biroul de Credit este creat tocmai pentru ca bancile sa gestioneze mai bine riscurile asociate creditarii.

Pentru un produs de creditare, in cazul tau un credit ipotecar/imobiliar, exista o norma dupa care se fac verificarile (inclusiv verificarea in BC), calculele, incadrarile de risc, etc. Aceste norme difera de la banca la banca in functie de politicile de creditare adoptate de banci.
In norma unei banci pot fi date diferite sume minime pe bucket-uri pentru ca banca sa te considere rau platnic. In plus, de regula, la creditele ipotecare, tinand cont ca acest credit are un colateral foarte sanatos pentru banca, ipoteca, sumele pe bucket-uri si numarul de bucket pot fi destul de consistente.
De asemenea, conteaza si vechimea in timp a raportarii in bucket la BC. De regula, o raportare mai veche de 2 - 3 ani in BC pana la un anumit bucket, cam bucket 3, nu mai este luata in calcul daca de atunci pana in prezent ai dovedit ca esti bun platnic si nu mai esti raportat in BC.
Totul depinde de norma. Si norma difera de la banca la banca si de la produs la produs.

In cazul tau, ai fost in bucket 2 ( intarzieri intre 61 si 90 de zile). Sigur ca BCR-ul ti-a facut interogarea in BC dar ai trecut de norma lor pentru ca fie ai avut o suma sub suma de bucket 2, fie ai fost raportat ca rau platnic in bucket 2 cu ceva timp in urma (2 - 3 ani), fie rau platnicii de bucket 2 sunt admisi la creditare ipotecara indiferent de suma cu care au fost raportati si la o vechime a bucket-ului de peste 1 an daca dupa raportare s-au dovedit bun platinici.
sadi
eu vad problema asa: daca aceeasi persoana, cu acelasi istoric negativ la biroul de credit, aplica pentru un credit de nevoi personale fara garantii este respins, iar daca aplica pentru un credit care implica o garantie imobiliara este admis
vorbesc aici de restante foarte mici, sau restante vechi la unele credite/carduri de credit/overdrafturi inchise, asa cum a scris si colegul daniel_p
chris_t
Si eu am un bucket 3 din feb 2005, raportat de BCR, fara niciun fel de probleme de atunci. Pe la anul, cand expira creditul actual, ma gandesc sa aplic la un ipotecar. Pe la ce banci stiti voi ca ar trebui sa-mi incep cautarea? M-ar "coafa" ING, acolo am salarul si avansul pt decont de la firma, am istoric bunicel la ei, am ceva sanse?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.