Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Moneda virtuală - realitate sau utopie
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Bicicleta galbena
Desi nu lucrez in domeniul financiar-bancar, voiam mai demult sa deschid un topic despre Bitcoin, ca asta a fost prima moneda virtuala de oarece succes, sa zicem.

Bitcoin s-a transformat rapid in teapa, pentru ca se baza strict pe specula - ia azi, cu speranta ca vinzi maine in castig. Existau si oameni care au finantat din belsug bula asta, o firma din asta m-a sunat si pe mine, incercand sa ma convinga simplu sa cumpar azi (acum vreun an) ca sa vand triplu peste un timp... n-am marsat.

Si totusi de multi ani ma gandesc ca, intr-un viitor indepartat, omenirea nu numai ca nu va mai folosi cash (deloc!), dar moneda va fi in intregime virtuala, si cu o valoare bazata pe... ei bine, nu stiu pe ce.

Chiar, ce da valoare banilor? Unii zic - increderea pe care o au emitatorii lor - bancile de stat din tarile respective.

Dar daca moneda ar fi emisa de cateva entitati private, fara legatura directa cu sistemul financiar?
De exemplu, Facebook vrea sa emita propria moneda.
Cateva detalii:

"Facebook vrea să revoluționeze tranzacțiile online prin intermediul propriei cryptomonede – Libra, urmând crezul exprimat de Mark Zuckerberg la începutul anului: Trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca trimiterea unei poze. Noua monedă digitală, ce va fi lansată în curând de gigantul american, ar urma să simplifice tranzacțiile online și să ofere tuturor persoanelor care au acces neîngrădit la economia digitală.'

Si:

"Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, euro, lira sterlină, francul elvețian și yenul japonez, conform site-ului TechCrunch.com.

Moneda va fi controlată și gestionată de către „Libra Association” – un ONG cu sediul în Geneva, compus din 28 de companii fondatoare, printre care se numără atât Facebook, cât și giganți din domenii conexe comerțului digital."

https://www.g4media.ro/moneda-facebook-cum-...izatorilor.html


Foarte interesant si foarte provocator.
Cam asa se modeleaza lumea acum.
Cred ca e un moment de cotitura, amplitudinea celor implicati e globala, lucrurile se vor schimba.




einstein1984
minunat, pana incep sa curga liber banii din droguri, arme, vanzarea de carne vie etc. Aia care deja folosesc bitcoini din astia.
4x4
Nu e nevoie de nici o Libra ca sa vinzi si cumperi pe net orice chestie ilegala, unii au uitat ca silkroadu merge bine mersi si fara bitcoin.


Daca tot sa deschis subiectul, avem ceva mineri, investitori pe dc?
Eu am ramas cu 30 la suta din tot ce am bagat in crypto, am investit prea mult in multe gunoaie, cel mai ok am iesit cu BNB la care am "facut" 4x din februarie 2018.
maho
Tre' sa-ti redefinesti putin notiunea de "investitor".
4x4
Unu care baga bani? Sau poate crezi avem unu care scoate IPO pe aici?

Pentru mine devenise foarte important sa fiu si eu in cursa, am investit doar cat sunt dispus sa pierd, fiind mai bucuros acuma ca am pierdut decat ca nu mam bagat. Am avut multiple ocazii sa iau bitcoin, did motive variate nu am luat si in 2018, dupa ce am ratat castiguri colosale, FOMO a devenit prea mare si am zis asta e. Totusi am fost cat de cat temperat, nu am facut credit si nu am luat BTC la 19k $, cum au facut alti cunoscuti.

Deci overall, zic ca am facut bine, vedem ce facem cand are sa pice dolarul cum a picat bitcoinul, avem detinatori de CFD sau lingouri pe aici?
maho
Din tot ce zici, e evident ca te referi de fapt la chestii (eu le zic speculatii, tu poti sa le zici cum vrei) pe termen scurt (da, un orizont de timp de un an e mediu - scurt). Ceva din care incerci sa traiesti (partial cel putin) toata viata (sau macar un nr. mai mare de ani, incepand cu vreo 2-3 insemnand termen mediu) se numeste investitie, dpmdv.
De ex. daca-ti iei un apartament ca sa-l inchiriezi, se poate numi investitie. Cand bagi bani in ceva ce nu exista (aka criptomonede), e evident ce e. biggrin.gif
MuciX
Teoretic nici banii nu exista - FIAT.
dizzy
Moneda e ceva pe care agreem cu toții ca are valoare.
Haur, argint, cupru, fer, pietre prețioase.
Dar în sine banul ar trebui sa reprezinte munca.
maho
QUOTE(dizzy @ 19 Jun 2019, 19:18)
în sine banul ar trebui sa reprezinte munca.
*


Unii muncesc pt. bani, altii pun banii la munca pt. ei.
Ar trebui sa reprezinte incredere. In final, tot la barter o sa ajungem. icon_mrgreen.gif
A nu se confunda banii cu pretul si cu valoarea.

l.e.: un articol interesant, despre Libra, criptomonede, psihologie, etc.
DragosP
QUOTE(maho @ 19 Jun 2019, 17:21)
De ex. daca-ti iei un apartament ca sa-l inchiriezi, se poate numi investitie
*



Nu prea înțeleg eu cum vine asta, poate doar dacă ești domnul președinte și închiriezi unei bănci. Sau doar dacă-l iei pe bani furați...
Că dacă iei un apartament cu 90k€ și-l închiriezi cu 300€/lună, in numai 25 de ani de chirie neîntreruptă ți-ai scos banii. Asta daca nu plătești impozite (chirie, locale) și nu faci nicio reparatie.
maho
Te-ai mutat la Cluj ca sa dai 90k?
Pe-aici se inchiriaza unul "comunist" (2 camere, 50 mp) , de ~ 50k cu 300 de euro/luna. Chiriile nu prea scad, asa ca in max 14 ani ti-ai scos banii, si poti sa-l si vinzi, deci...
DragosP
Deci cum ziceam: dacă chiar n-ai ce face cu banii (mai mult, ii ai ai doar in valută), poate părea o investiție.
einstein1984
haha, imobiliarele nu prea se devalorizeaza, deci iei chirie 10 ani, il vinzi cu cat l-ai luat si presto ai un randament mai bun ca depozitul in banca.
maho
Chiar presupunand ca mai vine un "crah" al imobiliarelor (normal, mai si scad preturile nu doar cresc), chiriile raman relativ constante. Pe exemplul pe care l-am dat (apartament de 50k, chirie 300/luna), iese un randament cam de 7%/an, nu-i rau deloc. Daca se cumpara apartamentul pt. o revanzare in termen scurt, se poate considera speculatie, poate fi mai riscant.
einstein1984
eh, presupui ca ai apartamentul ocupat 12 luni pe an, ca nu demoleaza chiriasul prin casa etc.
DragosP
Că nu plătește niciun fel de impozit...
maho
@einstein: clar, orice investitie (ca si in cazul asta) presupune un risc (de speculatii, cu risc mai mare, nu mai zic) si niste batai de cap; in trecut am avut o garsoniera pe care am vrut s-o inchiriez, dar si eu am fost prea pretentios si potentialii chiriasi, asa ca in final am renuntat la idee si am vandut-o.
@Dragos: greu de crezut ca nu se gasesc vecini "binevoitori" care sa te dea in gat la anaf, n-as risca. Se calculeaza usor impozitul si cass-ul.
Revenind la chestia initiala, depinde de cum vede fiecare lucrurile, gen "traieste clipa" sau ma gandesc la viitorul indepartat.
4x4
QUOTE(DragosP @ 20 Jun 2019, 10:45)
Că nu plătește niciun fel de impozit...
*



taci.gif

Sa am bani moca de dat pe impozit, tot nu as da, statul nu ii merita. Nu a muncit pentru ei, nu a adus nici o contributie, si asa baga mana in buzunar cand iti iei respectiva proprietate sau cand o vinzi ca si cum o iei cu banii lor, nu cu banii care iti mai raman tie dupa ce platesti nspe mii de alte taxe inclusiv pe acea proprietate...

Daca esti oras universitar, corporatist, inca merge chiria, la spatii comerciale nu as baga mana in foc. Daca nu esti lacom si stii sa "cauti" chirias stabil pe termen lung, nu prea ai probleme.
Dar cand are sa plece tot tineretul, cine are sa mai stea in chirie, si cine are sa iti cumpere proprietatea?
ady77
QUOTE(4x4 @ 20 Jun 2019, 15:38)
Sa am bani moca de dat pe impozit, tot nu as da, statul nu ii merita. Nu a muncit pentru ei, nu a adus nici o contributie
*


Super!
wacko.gif wacko.gif
einstein1984
iote unde era radicalul liber... noroc ca nu a facut profit cu bitcoinii, ca nici la ala nu platea impozit....
dizzy
Pentru 20-30-40-50 lei pe luna impozit, merita sa riști?
Vecini cu care ai probleme, chiriaș nemulțumit, etc, poți sa îți iei amenda.
Chiar și situația în care chiriasul face ceva ilegal în proprietatea ta, ce faci?
DragosP
Frondă.
4x4
60 pe luna * n * 12 luni = mai mult decat consider moral

Aici clar vad ca sunt pareri diferite, einstein1984 ar fi vrut sa dau taxa si pe cenzuratii aia de bitcoini, de parca am primit bani de la stat sa ii iau si apoi sau apreciat doar prin meritul muncii lor.
Prin comparatie eu sunt Wat Tyler.

65% 150% 300% nu suna deja a camatarie? Intr-un stat mafiot, trebuie sa te protejezi cum poti.

ady77
Făcând evaziune te protejezi cel mai bine împotriva mafiei wacko.gif
maho
doh.gif logic, se cheama ca esti de-al lor.
thuraya_123
Revenind putin la idee, criptomonedele nu au nimic diferit de moneda fiat (orice valuta legala in ziua de azi), deoarece aceasta se bazeaza pe increderea societatii in sistemul de guvernamant: ca acesta va continua sa fie prosper, corect, etc.

Exemplu cum s-a devalorizat leul sau lira turceasca atunci cand era evident ca valoarea acestuia (increderea in stat pe termen lung) nu mai e ok.

Monedia fiat se bazeaza pe oameni prin sistemul de guvernare, iar criptomonedele se bazeaza direct pe oameni, care functioneaza ca un intreg sistem. In practica e cam acelasi lucru.

Iar Bitcoin de ceva ani a devenit doar o unealta de investitie Forex.
Bicicleta galbena
Francezii sunt mai cu mot, cam ca de obicei.

"Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat joi că Parisul va refuza să autorizeze dezvoltarea criptomonedei Libra a Facebook ”pe sol european”, relatează AFP. Facebook vrea să o lanseze în 2020, dar multe voci din Europa și-au exprimat îndoieli și spun că Libra va trebui bine reglementată."

"Le Maire a avertizat că suveranitatea statelor este în joc și că reprezintă un pericol sistemic ”eventuala privatizare a unei monede deținută de un singur actor ce are peste două miliarde de utilizatori în lume”.

Asta desi "Viziunea Facebook privind Libra este că transferul de bani între oameni prin rețea este similar cu transferul de informații și că va fi mai sigur să trimiți Libra de la un user la altul, decât este să trimiți un mesaj text sau o fotografie."

https://economie.hotnews.ro/stiri-it-233641...book-europa.htm


Astimp,
"Elveția este dispusă să colaboreze cu alte țări pentru a asigura supravegherea proiectului criptomenedei Libra al Facebook , potrivit autorității elvețiene de reglementare financiară — FINMA, scrie Reuters."

https://www.startupcafe.ro/afaceri/elvetia-...borare-tari.htm

dry.gif

VladSoare
Să vedem dacă o să poată face ceva ca s-o împiedice să se dezvolte. La urma urmei, dacă francezul va fi dispus să plătească pentru a cumpăra o chestie virtuală, iar apoi alți internauți vor fi dispuși să-i ofere mărfuri sau servicii în schimbul acelei chestii, nu prea văd cum ar putea ministrul de finanțe să-i împiedice.
Bicicleta galbena
Lucrurile se complica:
"Visa, Mastercard și alte companii din domeniu și-ar putea reconsidera implicarea în proiectul criptomonedei Libra pe care Facebbok și alte 27 de companii vor să o lanseze în iunie 2020."

Posibila explicatie: "Companiile se tem că își vor pune autoritățile ”în cap” și cele mai multe nu au susținut public proiectul criptomonedei în cele trei luni de când a fost anunțat."

https://economie.hotnews.ro/stiri-it-234013...acebook-wsj.htm

Bicicleta galbena
Mai e mult pana departe, pana atunci tot vom avea cazuri din astea:

"Ruja Ignatova, o bulgăroaică care a lucrat pentru McKinsey, cea mai mare firmă de consultanță din lume, a tras o țeapă investitorilor de 4 miliarde de dolari cu o monedă digitală numită „OneCoin” "

https://www.zf.ro/business-hi-tech/ruja-ign...necoin-18687026

Treaba e putin mai veche si pare o schema Ponzi in toata regula intrucat nu foloseau blockchain:

"Spre deosebire de criptomonedele autentice, care țin evidența istoricului tranzacțiilor investitorilor lor, OneCoin nu are valoare reală. OneCoin nu a oferit investitorilor nicio metodă de a-și monitoriza banii și nu se putea cumpăra nimic cu ea. În fapt, singurii care au profitat de pe urma existenței ei au fost fondatorii sistemului și complicii lor", spune William Sweeney, director-asistent la FBI."

https://www.profit.ro/profitul-tau/plasamen...dolari-18938580


brianwil2727
QUOTE(Bicicleta galbena @ 19 Jun 2019, 11:23)
Desi nu lucrez in domeniul financiar-bancar, voiam mai demult sa deschid un topic despre Bitcoin, ca asta a fost prima moneda virtuala de oarece succes, sa zicem.

Bitcoin s-a transformat rapid in teapa, pentru ca se baza strict pe specula - ia azi, cu speranta ca vinzi maine in castig. Existau si oameni care au finantat din belsug bula asta, o firma din asta m-a sunat si pe mine, incercand sa ma convinga simplu sa cumpar azi (acum vreun an) ca sa vand triplu peste un timp... n-am marsat.

Si totusi de multi ani ma gandesc ca, intr-un viitor indepartat, omenirea nu numai ca nu va mai folosi cash (deloc!), dar moneda va fi in intregime virtuala, si cu o valoare bazata pe... ei bine, nu stiu pe ce.

Chiar, ce da valoare banilor? Unii zic - increderea pe care o au emitatorii lor - bancile de stat din tarile respective.

Dar daca moneda ar fi emisa de cateva entitati private, fara legatura directa cu sistemul financiar?
De exemplu, Facebook vrea sa emita propria moneda.
Cateva detalii:

"Facebook vrea să revoluționeze tranzacțiile online prin intermediul propriei cryptomonede – Libra, urmând crezul exprimat de Mark Zuckerberg la începutul anului: Trimiterea de bani online ar trebui să fie la fel de simplă ca trimiterea unei poze. Noua monedă digitală, ce va fi lansată în curând de gigantul american, ar urma să simplifice tranzacțiile online și să ofere tuturor persoanelor care au acces neîngrădit la economia digitală.'

Si:

"Libra nu va fi o cryptomonedă de tip speculativ, valoarea sa fiind strâns legată de valoarea mai multor monede din lumea reală: dolarul, bitcoin futures derivatives euro, lira sterlină, francul elvețian și yenul japonez, conform site-ului TechCrunch.com.

Moneda va fi controlată și gestionată de către „Libra Association” – un ONG cu sediul în Geneva, compus din 28 de companii fondatoare, printre care se numără atât Facebook, cât și giganți din domenii conexe comerțului digital."

https://www.g4media.ro/moneda-facebook-cum-...izatorilor.html
Foarte interesant si foarte provocator.
Cam asa se modeleaza lumea acum.
Cred ca e un moment de cotitura, amplitudinea celor implicati e globala, lucrurile se vor schimba.
*



thanks for this information
klaus
brianwil2727, da' ce interes in Mubai acolo la matale cu banii astia virtuali. Si cum te gasisi matale sa postezi tocmai aicisea...
Bicicleta galbena
"Bitcoin a depășit 28.000 de dolari și nu dă semne de încetinire"

"Creșterea Bitcoin a fost remarcabilă, însă poate fi explicată: investitorii investesc în criptomonede în perioada pandemiei COVID-19 pentru că banca centrală americană a dus ratele dobânzilor de referință aproape de 0, slăbind dolarul american. "

https://m.digi24.ro/stiri/economie/digi-eco...etinire-1424899

Bicicleta galbena
Mno, acuma ziceti si voi... biggrin.gif

"Procurorii germani au confiscat bitcoini în valoare de peste 50 de milioane de euro de la un infractor însă au o problemă: nu pot debloca banii fiindcă acesta refuză să le dea parola, relatează Reuters ."

https://m.hotnews.ro/stire/24586109


dizzy
Amuzant!
Daca nu ii dai parola, banii nu exista.
Bicicleta galbena
Banii exista, virtuali desigur. Se stiu conturile, astea pot fi blocate. Dar fara parola nu pleaca nicaieri, asa ca... biggrin.gif
E un precedent interesant, de vazut in continuare daca exista vreo portita legala (sau mai degraba tehnica!) prin care banii sa fie recuperati de stat.


dizzy
Din cate știu eu, ntz!
Marty
De ceva vreme, mai exact de la boom-ul Bitcoin din 2017, ma bate gindu' sa iau si eu niste criptomoneji, Bitcoin fiind cel mai cunoscut (mie). La momentul respectiv mi-a taiat avintul un prieten care lucreaza intr-un departament de financial forecast al unei banci majore, zicindu-mi ca criptomoneda e un balon de sapun. Amintindu-mi povestea acu' citeva zile, am zis sa ma uit cit mai e Bitcoinu' si am observat cu mare surprindere ca e aproape de 3 ori mai mult decit in 2017. Acu', intrebarea mea catre voi: voi aveti criptomoneji, aveti incredere?
bucatzel
Eu n-am, dar am o carca de colegi care s-au jucat de-a speculatul, de-a minatul. N-o reusit niciunul sa-mi explice exact unde-i economia aia care sustine valoarea monedei. La aia cu minatul, costul hardware-ului si al curentului diminueaza serios marja de profit.

ETH macar are aplicare in contracte digitale, deci mno, acolo poate sa fie o treaba.

Cat de valoare then vs now... prin 2009 citeam cum sa-mi insalez un miner de btc, si am preferat sa dau drumul la NFS. Ca no, pe atunci nu valorau nimic, prima tranzactie s-a facut la raportul 11.000 BTC pentru doua pizza. Plm, daca minam pe atunci macar o saptamana, acum putem sa ma pensionez.
dizzy
Cat mai costa o scula de minat? Ceva recomandari?
Ca energie electrica moka as mai gasi.
AlexandruD
Se pare ca la moda acum sunt laptopurile:
https://www.tomshardware.com/news/rtx30seri...mining-ethereum
cj98czh
la recomandarea unui amic am bagat in decembrie 1500 ron in ETH.. vineri, valorau 2200 ron .. asa ca am vandut de 700 si am ramas cu suma initiala investita ... ma joc si tatonez terenul ... sa vedem ce iese ..
maho
Cad criptomonedele cam cum picau actiunile noastre pe vremea oug 114.
maho
Ce face băieții? biggrin.gif
SandelBS
Baietii acu asteapta sa creasca bitcoin si alte bazaconii si le zic la altii care e diferenta dintre mizeriile astea si moneda unei tari. Din moment ce pun problema asta nici nu ma mai ostenesc sa incerc sa explic ca oricum n-ar pricepe.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.