Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Prapad la...
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
Pages: 1, 2
george_scala_2004
Daca zilele trecute toata lumea se inflamase din cauza rezultatelor dezastruoase de la BAC ale elevilor acum avenit si rindul...profesorilor sa se faca de ris !
QUOTE
Profesorii au susținut ieri examenul de titularizare în săli în care erau instalate camere video, însă acest lucru nu i-a împiedicat să se inspire din fițuici.
Cine a știut să răspundă la subiecte, a ieșit din sală după patru ore. Alții au plecat de îndată, invocând „motive personale”

Examenul de titularizare susținut ieri de cadrele didactice arată că, în băncile de examen, năravurile sunt aceleași, fie că ești elev, fie profesor. Ieri au fost dați afară din examen 55 de elevi, prinși cu fițuici, cu telefoane mobile și sisteme hands-free.

Mai mult, un număr mare de profesori s-a prezentat la examen fără să se fi pregătit cum trebuie. Imediat ce au văzut subiectele, 5.460 de candidați au pus pixurile jos și au părăsit sălile, lăsându-și colile albe. Conform datelor Ministerului Educației, 2.206 din dascălii retrași au invocat motive medicale, iar 3.254 au plecat acasă imediat după deschiderea subiectelor "din motive personale".

Conform metodologiei, candidații care renunță din proprie inițiativă la concurs pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații scrise, și părăsesc sala după cel puțin o oră de la deschiderea plicului cu subiecte.


http://www.evz.ro/detalii/stiri/subiecte-t...iat-937922.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-93887...-securitate.htm

http://www.ziare.com/scoala/titularizare/d...copiind-1107312
spy_oh_joy1389
Pai dar aia n-au ajuns profesori in acelasi stil ca si elevii? dry.gif
IRONICK
QUOTE
Un profesor de religie, eliminat din cauza telefonului mobil
radmasa.gif
vallyyy
Am avut o casca de copiat la vanzare zilele astea....am vandut-o unui profesor pentru titularizare biggrin.gif ,deci aschia nu sare departe de trunchi
$$ilvviu
Ce vreti si voi acum, un om serios se mai angajeaza in invatamant pentru 750 lei/luna?
user123
biggrin.gif Nu inteleg ce atata scandal cu Bac-ul sau cu titularizarea sau ...... de ce mira pe toata lumea? este reprezentativ pt romania - trebuie inteles ca la politicienii care ii avem ( si pe care iam votat ) corespund avocatii , medicii , profesorii , scolarii etc.....deci incompetenta si nesimtirea normal ca intretine nesimtirea si voteaza ceva asemanator ei.....marea masa din romania asta alege pt ca asa este si ea, schimbarea nu trebuie sa vina numai din politica ( in fond , si aia tot din popor vin nu? ) ci mai intai de la oameni.....exceptiile nu sunt suficiente , la romani daca esti bun la ceva esti luat de prost- daca furi esti considerat destept....
george_scala_2004
QUOTE
Rezultatele examenului de titularizare 2011 arata ca 32% dintre candidati au luat note sub 5, note intre 5 si 7 au fost luate de 38% dintre profesorii prezenti la testare, iar peste 7 au fost notati 30% dintre candidati. Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a anuntat ca anul acesta au fost 52 de note de 1, jumatate dintre ele obtinute la Educatie fizica si sport. Nota 10 a fost obtinuta de 26 de profesori prezenti la examen.

Ponderea posturilor titularizabile a fost constanta pana in 2009, de 18%. In 2010 a fost de 10%, iar in 2011 au fost 9% posturi titularizabile.

Categorii rezultate - titularizare 2011
- note sub 5: 32%
- note intre 5-7: 38%
- note peste 7: 30%

Categorii rezultate 2008
- note sub 5: 18%
- note intre 5-7: 37%
- note peste 7: 45%

Categorii rezultate 2009
- note sub 5: 17%
- note intre 5-7: 39%
- note peste 7: 44%

Categorii rezultate 2010
- note sub 5: 23%
- note intre 5-7: 39%
- note peste 7: 38%

Anul acesta au fost 52 de note de 1, jumatate dintre ele obtinute la Educatie fizica si sport. 26 de profesori au fost notati cu 10, la examenul de titularizare de anul acesta. In 2010, 92 de profesori au luat nota 10 la titularizare, iar in 2009 - 46 de candidati.

Numarul de candidati inscrisi:
2008: 69.000 de inscrisi, din care 18% absolventi ai anului respectiv
2009: 69.000, din care 13% absolventi ai anului respectiv
2010: 49.600, din care 12% absolventi ai anului respectiv
2011: 38.104, din care 11% absolventi din acest an

Concurenta:
2008: concurenta medie de 3 candidati pe un post
2009: 4 candidati/post
2010: 6 candidati/post
2011: 5,2 candidati/post

Numarul de absenti:
2009: 18% absenti
2010: 19% absenti
2011: 23% absenti

Eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda:
2009: 90 de eliminati
2010: 75 de eliminati
2011: 55 de eliminati

Retrasi din examen:
2009: 6%
2010: 11%
2011: 19%

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat ca, dupa ora 16:00, toate centrele de examinare vor afisa notele. "Concursul a avut ca obiectiv selectarea. Nu orice absolvent care are dreptul de a participa la acest concurs poate ajunge la catedra. Asiguram parintii ca pe 12 septembrie elevii vor avea cadrele didactice pregatite", a precizat Badea. Potrivit acesteia, "nu exista niciun risc sa ramana locuri didactice neocupate".


ce sa ne mai miram de dezastrul de la bac cu asa profesori ? nu cumva si dintre aceste specimene erau unii care facura greva aia anu' trecut ?
Andy_ACS
De ce te miri asa, e un examen si e foarte normal sa existe respinsi. Profesori adevarati titulari sunt cei ce promoveaza examenul. Fara examenul asta esti cel mult suplinitor, iar daca dai examenul si iei sub 5 mi se pare ca nu mai ai drept sa predai.
Avand in vedere nivelul salarial din invatamant e de asteptat ca aici sa se orienteze doar cei cu adevarat pasionati de meseria asta sau cei care nu au reusit in alta parte.
george_scala_2004
o analiza smilara aici
djasu82
Cum am spus daca nu ai profesor de nota 10 cum dracu tu sa iei nota 8-10 la bac . Ai profesor de nota 1-4 asa vei avea si tu notele , deci eu cred ca de la profesori trebuie inceput cu reforma plus manualele de pe care inveti.
Baga astia carte in noi si prectic nu iti foloseste la nimic in viata de zi cu zi.
Markos
Era o patura de cadre didactice cat de cat valoroasa, mostenita dinainte de '89. Oamenii aia, cei mai multi, au ramas în învatamant, pentru ca asta stiau sa faca. Si o faceau destul de bine. Insa patura asta s-a tot subtiat, de la an la an, din motive biologice firesti. Multi sunt acum pensionari, daca nu pe lumea cealalta.

In paralel cu subtierea asta a "celor vechi", a avut loc si procesul de degradare continua a conditiei cadrelor didactice.

Cineva trebuia sa le ia locul. I-au luat locul astia. Cei mai multi dintre "cei noi" sunt vai de capul lor, ca pregatire. Cum se spune si în articol, s-a ajuns în situatia în care alegi sa profesezi în învatamantul preuniversitar doar daca nu te duce capul la nimic altceva. Cu foarte putine exceptii - mai exista si idealisti pe lumea asta.

Practic, legile capitalismului au functionat perfect si în cazul învatamantului. O oferta de toata jena, din partea statului, a dus la o cerere de cea mai slaba calitate.

Astia ne învata copiii de ceva timp, deja. Rezultatele s-au vazut si se vad. Totul este doar o înlantuire cumplit de logica si de trista.
testike
QUOTE(Andy_ACS @ 18 Jul 2011, 16:14)
De ce te miri asa, e un examen si e foarte normal sa existe respinsi. Profesori adevarati titulari sunt cei ce promoveaza examenul. Fara examenul asta esti cel mult suplinitor, iar daca dai examenul si iei sub 5 mi se pare ca nu mai ai drept sa predai.
Avand in vedere nivelul salarial din invatamant e de asteptat ca aici sa se orienteze doar cei cu adevarat pasionati de meseria asta sau cei care nu au reusit in alta parte.
*



Din pacate si cei care iau nota 1 pot sa predea ca si suplinitori.
Tot din pacate, cunosc cazuri care au picat examenul de 4 ori inclusiv cu note de 2 si 3 (7 este nota minima de absolvire) iar cand s-a schimbat legea si examenele s-au dat la nivelul scolii (si nu centralizat la nivel de inspectorat) au trecut instant cu nota maxima.

LE: Apropos de ce zice Markos, macar de-ar functiona legile capitalismului, ar fi bine.
Tot s-ar mai gasi niste oameni seriosi care sa vrea sa isi faca treaba, salarul nu e mare dar in timp cu vechime, eventual ceva meditatii, se mai aduna.
Dar din pacate la noi se aplica tot numai sistemul PCR, si toate se fac pe baza de partid si pile, atat ca sunt mai multe partide si pile.
Mie personal nu imi vine sa cred cand aud ce se intampla prin unele licee: profesori care nu stiu materia si predau de mai multe ori aceeasi lectie cand au inspectie, profesori care vorbesc vulgar si la pertu cu elevii, injuraturi in sedinta sau profesoare care s-au apucat sa se ia la bataie in cancelarie. Ti-e pur si simplu scarba.
dizzy
Rahat pui, rahat iese, bani nu dai, vin toti trepanatii care nu au reusit sa se angajeze in alta parte. Cine s-ar inghesui pe salariile din invatamnt? Asa-i ca nimeni? Pai atata avem, de cati bani dam.
corbex
Saracii trepanati, daca s-ar da lefuri mari in invatamint, s-ar speria si s-ar orienta catre parlament radmasa.gif
Ce-mi plac motivele astea cu leafa! Leafa e mica, dar aici vorbim despre altceva. Te-ai angajat sa faci treaba x pentru salariul y. Atunci fa-ti, im PM, traba aia! Nu te-a pus nimeni cu forta acolo. Nu-ti convine leafa, nu te duce sau, daca ai fost prost si te-ai dus, pleaca dracului in alta parte. Nu-mi timpi si mie copiii pentru ca tu esti timpit!
mk2
Pai la 800 de lei/luna, ce naiba sa te astepti? Normal ca ajung doar incompetentii in invatamant.
Pana nu vom incepe sa oferim salarii cum trebuie coroborate cu un sistem de control functional nu prea avem cum sa iesim din rahat.

QUOTE(testike @ 18 Jul 2011, 19:27)
Mie personal nu imi vine sa cred cand aud ce se intampla prin unele licee: profesori care nu stiu materia si predau de mai multe ori aceeasi lectie cand au inspectie, profesori care vorbesc vulgar si la pertu cu elevii, injuraturi in sedinta sau profesoare care s-au apucat sa se ia la bataie in cancelarie. Ti-e pur si simplu scarba.
*



Ai dreptate, dar mai exista si celealata fata a lucrurilor: multi parinti vin la scoala si fac scandal / ameninta / se iau la bataie pe motiv ca le stresezi copilul cu invatarea / le dai note prea mici / nu le motivezi absentele, etc. Intr-un fel e normal ca multi profesorii sa nu-si mai dea silinta cand vad ca n-au cu cine.


PS. Ce-mi place mie cum se aplica legea in romania. O firma e obligata sa-i dea unuia cu studii superioare dublul salariului minim. Insa statul roman nu se sinchiseste de treaba asta. Ca doar nu-si da amenda singur.
vijelie
@markos
Într-un capitalism autentic, scoala ar fi pe bani.
Markos
Capitalismul "autentic" e un ideal, nu-l gasesti nicaieri.

O parte din contributiile alea babane, pe care te plangi ca le platesti (pe buna dreptate), ar trebui sa mearga la învatamant. Ajung însa prea putini bani, pentru ca sistemul are deficiente majore, si pierderi asijderea.

Corbex, subfinantarea învatamantului nu se rezuma doar la salariile profesorilor.
vijelie
Ce mai buna finanțare e motivarea: cine mai trece clasa loazele, zboară din sistem.
Când au apărut camerele, au dispărut promotorii salarizarii pe criterii de performanta.
romanvs
Dupa parerea mea,rezultatele de la bacalaureat si cele de la titularizare reflecta situatia reala din Romania.
Romanii s-au invatat sa castige orice fara munca,doar prin furat sau spaga...,si in acest mediu devine tot mai greu sa te remarci prin propriile puteri...
Ceausescu desi multi il considerau un prost cu patru clase a reusit sa construiasca un angrenaj rotita cu rotita pana a inceput sa mearga ca uns la un moment dat(sa nu se inteleaga ca as fi de acord cu comunismul).Dupa revolutie acest angrenaj ar fi trebuit adus la cerintele de nivel si cereri ale lumii moderne ,dar din pacate s-au demontat rotitele una cate una pana cand acel angrenaj a incetat sa mai functioneze si astazi se vad rezultatele.
Elevii nu mai sunt interesati de carte din mai multe motive:situatia sociala,lipsa de modele,lipsa de locuri de munca dupa scoala,lipsa de interes a dascalilor care nu mai au motivatie,lipsa respect,materiale eductive schimbate des etc.
Profesorii de azi de la titularizare sunt elevii de ieri cu problemele descrise mai sus,asa ca la ce ne putem astepta...
Pacat ca nu suntem o natie disciplinata si unita (de ex. poporul japonez)si stim doar de disciplina impusa cu parul.
pcs
Degradarea invatamantului preuniversitar a inceput de pe vremea lui Ceausescu, de cand s-a introdus drept criteriu de apreciere promovabilitatea si media pe clasa. Cand am inceput scola, in '69, intr-o clasa primara erau trei premianti si doua mentiuni, rar luau premiu mai multi. Cand am terminat scoala generala, in '77, in clasele primare toti erau premianti, din car cel putin 2/3 luau premiul I. Cat priveste gradul de pregatire a cadrelor didactice, acesta a scazut continuu inca din deceniul '80, cand s-au infiintat facultatile de trei ani pentru profesori care sa predea la ciclul gimnazial. Ani de zile astea au fost singurele facultati la care se organiza in toamna a doua sesiune de admitere, astfel ca mergeau cei care picasera in vara si vroiau sa scape de armata sau de repartitia obligatorie. Chiar si la facultatile normale de patru ani nu mergeau varfurile clasei - de exemplu din promotia mea de la un liceu cu 99% admisi in vara au mers la Universitate doar 5 colegi si nici unul nu era in primii 30%. Tineti cont ca nici pe vremea aia salariul unui profesor nu depasea 3000 lei, ca nu intrau in categoria "personal direct productiv".
Markos
QUOTE(romanvs @ 18 Jul 2011, 21:56)
Ceausescu desi multi il considerau un prost cu patru clase a reusit sa construiasca un angrenaj rotita cu rotita pana a inceput sa mearga ca uns la un moment dat(sa nu se inteleaga ca as fi de acord cu comunismul).Dupa revolutie acest angrenaj ar fi trebuit adus la cerintele de nivel si cereri ale lumii moderne ,dar din pacate s-au demontat rotitele una cate una pana cand acel angrenaj a incetat sa mai functioneze si astazi se vad rezultatele.
*


Nici eu n-am fost fan Ceasca, dar aici ai perfecta dreptate. Au muls vaca cat au putut, pana cand vaca a capotat de inanitie.


QUOTE(pcs @ 18 Jul 2011, 21:57)
Tineti cont ca nici pe vremea aia salariul unui profesor nu depasea 3000 lei
*


Tu mai tii minte care era salariul mediu, pe vremea aia? Cu trei mii de lei erai om, nu cîrpa.
vijelie
Pai tocmai ca nu te angajează mai nimeni după ce termini o scoala e cel mai bun indiciu cum ca scoala începe sa fie percepute ca atare: teorie.
Când o sa se învețe meserii, o sa fie altfel.
romanvs
QUOTE(Markos @ 18 Jul 2011, 21:00)
Tu mai tii minte care era salariul mediu, pe vremea aia? Cu trei mii de lei erai om, nu cîrpa.
*



Buna remarca...
Cu salarii de femeie de serviciu si cu respect 0 nu se poate face educatie...
DragosP
QUOTE(george_scala_2004 @ 18 Jul 2011, 17:07)
ce sa ne mai miram de dezastrul de la bac cu asa profesori ? nu cumva si dintre aceste specimene erau unii care facura greva aia anu' trecut ?
*


Mă georgică, ți-am mai zis eu că ție înțelegerea celor citite îți pune mari probleme.
În statistica aia minune prezentată de tine, singura chestie care-mi sare-n ochi e că (din motive care-mi scapă și care nici nu prea mă interesează) față de 2008 s-a cam înjumătățit numărul celor înscriși la titularizare.
În rest, distribuția notelor este cam la fel, nu văd ce mare nenorocire e anul ăsta față de anii precedenți, da' hai să mai mânjim un pic cu rahat, nu?
În fond și la urma urmei, ăsta e rezultatul modernizării portocalii a statului de 3 ani încoace!

19 Jul 2011, 09:33:
QUOTE(Markos @ 18 Jul 2011, 22:00)
Tu mai tii minte care era salariul mediu, pe vremea aia? Cu trei mii de lei erai om, nu cîrpa.
*


Hai că nici acu' cu 3000 nu ești cârpă.
ady77
QUOTE(DragosP @ 19 Jul 2011, 09:32)
Hai că nici acu' cu 3000 nu ești cârpă.
*


Da, dar profesorii nu mai au 3.000 lei salariu.
Modus
QUOTE(vallyyy @ 14 Jul 2011, 12:55)
Am avut o casca de copiat la vanzare zilele astea....am vandut-o unui profesor pentru titularizare  biggrin.gif ,deci aschia nu sare departe de trunchi
*



Cel mai bun exemplu esti tu!

Sunt socat de faptul ca media manipuleaza la greu iar voi va lasati manipulati grupa mare.
Ei vor sa lege dezastrul de la bac cu titularizarea. Ceea ce nu spune nimeni este ca, surprinzator sau nu, situatia la examenul de titularizare de anul acesta e mai buna fata de anul trecut.
Oricum e un dezastru, nu vreau sa fiu inteles gresit, dar de ce anul trecut cand dezastrul a fost mai mare media nu a facut acelasi tam tam???
AndreiMR
Si nu vezi nicio legatura intre notele la bac, si dezastrul de la titularizare, nu doar de anul asta, ci de multi ani? Eu cred ca sunt strans legate. Cum sa ii pui la treaba pe plozi, sa invete, daca tu, ca profesor nu stii nimic? Ai vazut ce fel de pregatire au profesorii astia mai tineri? Eu am avut parte de proaspat absolventi ca profesori in liceu, si erau praf, veneau si predau dupa niste notite, dar daca ii intrebai ceva care nu se regasea acolo, nu puteau sa explice nimic. In schimb, atitudinea lor era de mici dumnezei, ca doar ei aveau catalogul si pixul in mana. Sincer, la cati bani se baga in invatamant (si nu ma refer doar la salarii), nu vad de ce un om care e foarte bine pregatit intr-un domeniu ar veni sa se faca profesor. E clar ca marea majoritate a profesorilor tineri e formata din cei care au terminat cu chiu cu vai o facultate, si in lipsa de altceva, se fac profesori pentru ca in mediul privat nu ii angajeaza nimeni (aici ma refer in special la cei care predau materii mai complicate, gen fizica, chimie etc). Astia sunt tinerii profesori, si ca ei ies pe banda rulanta elevi care nu au nimic in cap.

La ce ne trebuie noua educatie? Lasa ca face Udrea investitii cu cap, face Boagiu drumuri cum nu mai sunt altele pe lume, si de reforma educatiei se ocupa Funeriu radmasa.gif
Andy_ACS
Parerea mea e ca reforma trebuie sa tina cont de cateva aspecte/realitati:
1. Nu toata lumea trebuie sa termine un liceu sau o facultate. Sunt multe meserii de care e nevoie, din care se castiga, se traiste decent, fara sa fie nevoie de studii superioare
2. Materia pana la nivel de liceu inclusiv trebuie sa fie putin mai orientata spre latura practica, nu teorie pura. Trebuie sa formezi (educi) oameni care sa se descurce in societate, care sa respecte anumite valori si standarde morale. In acest sens as fi adeptul unei materii mai usoare, dar eradicat si pedepsit exemplar orice fel de trisat/copiat. Practic azi scoala te invata ca reusesti daca furi. Asta nu e educatie!
3. Cu exceptia onor elevi/studenti cu merite deosebite (sau cu situatie materiala foarte grea, dar care demonstreaza ca au potential si ambitie) scoala trebuie platita. Cu sume suficient de mari. Eu cred ca e suficient ca statul sa asigure un invatamant gratuit pana in clasa a opta sau a zecea, dupa e optional si platit (vezi pct 1.) Asa cei ce vor sa frece menta o sa renunte, o sa ramana cei ce vor sa invete.
4. Un asa sistem de invatamant ar atrage mai multi bani, s-ar putea face investitii in infrastructura, in traininguri pt profesori, s-ar putea atrage oameni (mai) valorosi in sistem.
5. Sa se elimine tampeniile actuale de genul "daca nu avem minim 15 elevi in clasa aceasta se desfinteaza". In felul asta orice profesor cu un grad minim de autoconservare NU va judeca corect, nu va lasa repetenti, de frica sa nu isi piarda locul de munca. As fi de acord sa tin clasa si cu 3 elevi. Care sunteti mai tineri ganditi-va cati colegi repetenti/corigenti ati avut. Eu zic ca mult mai putini decat ar fi trebuit sa fie.

Bafta!
AndreiMR
De acord mai putin la faza cu educatia platita. Ai idee cati copii inteligenti si care chiar ar vrea sa invete sunt pe la tara, dar sunt fortati sa abandoneze scoala? Si poate ca nu au o situatie materiala foarte grea, ci doar parinti idioti care in loc sa le dea bani de manuale prefera sa ii cheltuie la crasma din sat...Cu ei ce faci? Ii lasi la coada vacii, cand ei au potential sa devina niste valori care sa ajute sa ridice tara asta de la nivelul de bananierii de rusine ai Europei? Invatamantul e un drept pentru fiecare om, si fiecare ar trebui sa fie liber sa si-l foloseasca.
spy_oh_joy1389
QUOTE(Andy_ACS @ 19 Jul 2011, 09:27)
i:
1. Nu toata lumea trebuie sa termine un liceu sau o facultate. Sunt multe meserii de care e nevoie, din care se castiga, se traiste decent, fara sa fie nevoie de studii superioare

Bafta!
*



Bine zis, dar la noi toti astia de au copiat sunt plini de lene si au pretentii sa fie angajati patroni, cu 100 milioane pe luna si cu masina imensa de la locul de munca. Il vedeam pe unul care picase bacul anul asta si zicea ca ar vrea sa se angajeze dar nu inginer pe santier, ar vrea ceva mai sus ca e cald vara...
Andy_ACS
@Synyster - viata nu e mereu dreapta, sunt de acord ca un copil nu are nicio vina ca s-a nascut intr-o famile saraca/depravata/dezbinata, la fel cum nici eu nu am nicio vina ca m-am nascut roman (sa zicem).
Un minim de educatie, suficient pentru a avea un start decent in viata l-as asigura prin 8-10 ani de educatie gratuita. Mi se pare suficient. Apoi cine doreste/poate/are ambitie e liber sa incerce. Pentru cei cu situatie materiala defavorabila as acorda niste burse/credite pt invatatura/facilitati, dar numai cu conditia ca respectivul elev sa merite, sa aiba rezultate bune pana atunic.
Si nu cred ca dupa 8-10 ani de scoala (gratis) se poate spune ca ii las 'la coada vacii'.
Invatamantul asta gratuit pentru toti e o treaba comunista care nu mai e valabila ai. Decat sa invete toti (si oameni seriosi si puslamale) in conditii slabe, cu profesori prost platiti, mai bine sa invete cei ce merita, contra cost, stiind ca daca se tin de treaba pe viitor vor amortiza usor investitia.
Sistemul actual e clar depasit, ineficient, invechit. Ca dovada sunt rezultatele (si atentie ca inca se mai fraudeaza la greu!!!) Daca ar fi totul corect 100% nu ar promova nici jumatate din cei ce au promovat.
Sistemul actual e prost din temelii, inclusiv in invatamantul superior. De ce atatea locuri la facultati? Sa pregatesti someri cu diploma? Oferta educationala trebuie sa fie pliata pe nevoile pietei.

Bafta!
AndreiMR
Da, sistemul e prost si da, ies someri cu diploma pe banda rulanta. Dar pana la nivel de liceu (finalizarea liceului), eu zic ca ar trebui sa fie gratuit invatamantul, pentru ca un copil de 17 ani nu poate sa se descurce singur pentru a-si plati scoala. Eu zic ca mai corect ar fi ca loazele (fie saraci, fie bogati), sa fie eliminate din sistem. Nu vrei sa inveti? Pleaca de la scoala si fa altceva. Si asa s-ar face si economie, s-ar micsora si numarul de elevi dintr-o clasa, ar fi multe avantaje... Ma rog, ideea e ca noi dezbatem aici si venim cu idei (si bune, si rele), dar cei care ar trebui sa faca treaba asta nu fac nimic...
Andy_ACS
OK, de acord si cu mentiunea ta - pana la finalul liceului gratuit, cu exigenta sporita.

P.S. cu ocazia asta imi vine ideea sa fac un topic de propuneri legislative, daca parlamentarii freaca menta sa le facem noi treaba.
Ar fi interesant ca fiecare sa propuna cum ar trebui sa fie o lege, cu argumente, amendamente, apoi sa o dezbatem 'in plen' si chiar sa o votam smile.gif
Era ceva 'sfatul batranilor' - poate ar merge vreo combinatie wink.gif
corbex
QUOTE(Synyster @ 19 Jul 2011, 10:33)
De acord mai putin la faza cu educatia platita. Ai idee cati copii inteligenti si care chiar ar vrea sa invete sunt pe la tara, dar sunt fortati sa abandoneze scoala? Si poate ca nu au o situatie materiala foarte grea, ci doar parinti idioti care in loc sa le dea bani de manuale prefera sa ii cheltuie la crasma din sat...Cu ei ce faci?
*


As spus ce faci cu ei. Ii pui sa dea examen pentru o bursa si fac liceul gratuit. Poti rezerva 30% din locuri pentru burse, cu examene severe. In felul asta vei avea in liceu 30% elevi destepti. Ceilalti, traba lor, pe bani poti sa fii si prost, poti sa ramii repetent samd. Idem in facultati. 30% din locuri rezervate celor admisi in urma unor examene severe, in ordinea descrescatoare a mediilor, cu bursa integrala. Severitatea in timpul studiilor si numarul asta de studenti cu mobila corespunzatoare la mansarda ii va obliga si pe privati sa faca ceva, altfel diplomele eliberate de ei nu vor mai putea servi decit ca tapet pe peretele din sufragerie, in tdreptul usii, unde se opresc ochii musafirilor prima data.

19 Jul 2011, 12:15:
QUOTE(Andy_ACS @ 19 Jul 2011, 11:05)
P.S. cu ocazia asta imi vine ideea sa fac un topic de propuneri legislative, daca parlamentarii freaca menta sa le facem noi treaba.
*


Fa topicul, dar pe un site de pornache, parlamentarii pe alea intra. Aici il citim tot noi icon_mrgreen.gif
pcs
Nu stiu cati din cei care scriu pe aici s-au angajat inainte de '89, dar ca element de comparatie - inginer stagiar anul I - salariu 1800 lei, profesor stagiar 1400. La 3000 de lei un profesor ajungea cu gradul I si mai mult de 20 de ani de cariera, in vreme ce un electrician categoria V, cu 10 ani vechime avea 3200. In anul III de stagiu, ca inginer sef de formatie aveam 2150 lei, cel mai mic salariu din echipa ( cei 7 electronisti din subordine aveau toti peste 3000 ), iar colegii mei profesori aveau salariul sub 1800 lei. De trait decent e greu sa spui cat ti-ar fi trebuit, datorita lipsurilor cunoscute.
Ceea ce vreau sa subliniez e faptul ca profesorii au fost intotdeauna slab platiti.
Shush
Dar tine cont ca profesorii mereu au avut in jur de 20 de ore pe saptamana si vreo 4-5 luni de vacanta platita in fiecare an. Restul baga peste 40 de ore pe saptamana si concediu o luna pe an. Deci profesorii erau si sunt platiti proportional cu munca pe care o presteaza !
Cine ii opreste sa faca si altceva in timpul ala liber pe care il au ? Ca vrajeala ca au mult de lucru acasa pentru scoala nu prea tine.
Avem si aici pe forum un profesor care nu sta degeaba in timpul liber, bine ca o arde cam aiurea ca sa faca ceva banuti e altceva biggrin.gif, la fel cum e altceva si faptul ca multi nu sunt in stare sa castige bani si altcumva ...

Eu am avut parte de destui profesori dedicati muncii lor, dar niciunul dintre ei nu traia din salariul de la scoala.
ady77
QUOTE(Shush @ 19 Jul 2011, 13:20)
si concediu o luna pe an.
*



Exista asa ceva?
Shush
Teoretic tongue.gif
bucatzel
QUOTE(Shush @ 19 Jul 2011, 13:20)
Dar tine cont ca profesorii mereu au avut in jur de 20 de ore pe saptamana si vreo 4-5 luni de vacanta platita in fiecare an.
*



Un profesor serios munceste sensibil mai mult de 20 de ore pe saptamana.

1. Da-ti o plama peste frunte, ca de asta ai uitat. Lucrarile nu se corecteaza singure. Nici nu se termina in 5 minute. Nici nu se creeaza singure. Cand vine la clasa, profesorul trebuie sa stie deja ce puncteaza la fiecare subiect.

2. Un profesor serios isi re-citeste materia inainte de a se prezenta in fata elevilor. Rezolva problemele pe care le va preda la clasa, samd

3. Sa nu-ti inchipui ca o data ce s-a terminat scoala, un profesor sta in casa 4 luni. Vin examene de admitere, bacalaureat (creat subiecte/supravegheat/corectat), si diverse cursuri de perfectionare. E drept, in liceu nu-i la fel de crancen ca in mediul universitar, dar si la nivelul asta toate chestiile astea se puncteaza la nivel de inspectorat. Asa ca alea 4-5 luni de concediu.

4. Daca tot e profesor serios, se mai ocupa de elevii cu potential de participare la olimpiade.

Unele din chestiile astea se platesc suplimentar. dar plata e cam la fel de in bataie de joc ca si salariul pe care il iau profesorii.

Si ca sa ai un termen de comparatie.
Acum ceva ani, am predat 6 ore de fizica una dupa alta la liceul unde preda maica-mea. Singur. Fara escorta, ca la orele de pedagogie. Doar eu si dracii aia mici.

Singura data cand m-am simtit mai obosit decat in momentul in care am terminat de predat orele alea a fost cand a trebuit sa bag niste haiducisme la un proiect la care s-o mutat deadline-ul, si am bagat in 16 ore ce estimasem ca fac intr-o saptamana.

Cine crede ca sa stai si sa vorbesti 6 ore pe zi in continuu e usor, ii invit sa incerce sa faca asta pe alte teme decat politica si fotbal.
DragosP
@bucatzel: lasa vrajiala ca shtim shi noi ca nui asha!
Profesorii e platitzi prea mult!
Shush
QUOTE(bucatzel @ 19 Jul 2011, 13:27)
Un profesor serios munceste sensibil mai mult de 20 de ore pe saptamana.

1. Da-ti o plama peste frunte, ca de asta ai uitat. Lucrarile nu se corecteaza singure. Nici nu se termina in 5 minute. Nici nu se creeaza singure. Cand vine la clasa, profesorul trebuie sa stie deja ce puncteaza la fiecare subiect.

2. Un profesor serios isi re-citeste materia inainte de a se prezenta in fata elevilor. Rezolva problemele pe care le va preda la clasa, samd

3. Sa nu-ti inchipui ca o data ce s-a terminat scoala, un profesor sta in casa 4 luni. Vin examene de admitere, bacalaureat (creat subiecte/supravegheat/corectat), si diverse cursuri de perfectionare. E drept, in liceu nu-i la fel de crancen ca in mediul universitar, dar si la nivelul asta toate chestiile astea se puncteaza la nivel de inspectorat. Asa ca alea 4-5 luni de concediu.

4. Daca tot e profesor serios, se mai ocupa de elevii cu potential de participare la olimpiade.
*



E un cuvant acolo "serios" care spune multe.
Sa o luam pe rand :
1. Foarte rar am vazut profesori sa corecteze lucrari acasa. Majoritatea le corecteaza in timpul orei cat elevii conspecteaza sau fac ceva exercitii.
2. Dupa 2-3 ani de predat aceleasi lucruri si rezolvat aceleasi probleme la 5 clase diferite le cam sti pe de rost si nu are rost sa le repeti
3. Din cate stiu eu sunt platiti pentru chestia asta si nici nu e obligatoriu (daca ma insel imi cer scuze).
4. Profesori din-astia mai rar. Eu am avut parte de cativa, dar faceau parte din categoria aia care veneau la scoala din pasiune nu pentru bani.

Eu daca tin un training pentru niste angajati noi se poate sa vorbesc chiar si 8 ore cu mici pauze si nu castig nici pe departe cat un profesor care tine un curs de 140 de minute la master (cam 50 de lei se castiga pe un astfel de curs, deci ~6 euro pe ora)

Si ca sa inchei pentru ca stiu ca imi voi pune pe multi in cap : nu am vazut niciodata un profesor bun sa se planga de salariu. Numai "debutantii" astia care s-au facut profesori pentru ca nu aveau ce altceva sa se faca.
bucatzel
Da, normal ca vorbesc de profesor seriosi. La cine sa ma raportez?

Adevarul e ca mi-ai spus o chestie care mi-a aprins un bec. din a 5-a pana intr-a 12-a, rezumate la ora am facut de doua ori, cand profesorul a absentat, si ne-a supravegheat cate un profesor "random" care avea o fereastra.
Iar profesori care sa corecteze lucrarile in clasa pur si simplu n-am prins. Inseamna ca am avut noroc la faze de-astea.

Nu compara profesorii de liceu cu cei din mediul universitar. Grila de punctare ca sa ajungi profesor universitar presupune munca ce depaseste cu MULT cele 40 de ore saptamanale ale unui incarcator-descarcator din gara. Acolo trebuie sa ai lucrari de cercetare publicate in reviste de renume (care reviste nu accepta orice r***t de lucrare), participari la conferinte, samd. Si sa vezi si pe ei ce bucurie cand trebuie sa-si publice cartile alea pe banii lor.
bion
Shush ai,aia,ai. Daca toata generatia ta gandeste ca tine viitor mandru tara noastra are. Fara suparare dar esti marcat de o anumita categorie de profi si piluta mamei. Cam ce predai tu la un training de asta si cam ce nivel tre` sa aiba un curs de master? Zic si io asa ca unu fara pregatire care ma uit la aia mai mintosi.
Asa in timpul liber mai fa o data liceul asa din pasiune fara baniParerea mea...
$$ilvviu
QUOTE(DragosP @ 19 Jul 2011, 14:41)
@bucatzel: lasa vrajiala ca shtim shi noi ca nui asha!
Profesorii e platitzi prea mult!
*




"E platiti prea mult" raportat la ce?
Un simplu search pe Bestjobs imi arata ca o menajera castiga aproximativ 200 euro pe luna.
http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-men...8747/menajera/1

Un profesor cu aceeasi experienta (2-3 ani) castiga mai putin.
Shush
@bion : Chestia e ca ce am zis eu mai sus e ceea ce am observat in toti anii de scoala deci nu imi dau seama ce vrei sa spui prin "Daca toata generatia ta gandeste ca tine".
Diferenta intre un training de-al meu si un curs de master e ca pe ala de la master il doare fix acolo unde nu bate soarele daca aia din banci au inteles sau daca sunt macar atenti la ce zice el in loc sa stea pe facebook. In schimb la mine daca nu imi fac datoria responsabil ramanem toti fara loc de munca.
Am facut deja o facultate din pasiune e suficient biggrin.gif
bucatzel
QUOTE(Shush @ 19 Jul 2011, 17:38)
In schimb la mine daca nu imi fac datoria responsabil ramanem toti fara loc de munca.
*



Deci practic, castigi mai mult decat banii pe care-i iei pe orele de training tongue.gif

bion
Abia ti-ai luat majoratul de 7 luni si esti miezu la pruna?Cam ce know how poti sa ai ca sa-i inveti pe altii?Cate probleme ai rezolvat la job ca sa poti sa-i inveti pe altii. Traineru tre` sa fie unul dintre cei mai bine pregatiti si cu cea mai vasta experienta in domeniu ca sa poata sa-i invete pe novici exact lucrurile cheie si sa poata aprecia bourii dupa perioada de adaptare.Asa am vazt io prin tarile cu WC.La noi am vazut si cum nu ar trebui. Efectele se vad in competitivitatea firmelor neaose care fiind cu apa la gura aleg ca metoda de supravietuire opusul legii. mad.gif
E vorba de basic aka liceul la facultati se stie toti sunt eminenti si masteri . wink.gif
Am baligat de seama din proprie experienta ca abia dupa vreo 10-15 ani de munca pe plantatie si buchiseala din bucoavne am ajuns sa stiu cam toate tips &tricks si suficienta meserie ca sa pot sa-i invat pe altii ceea ce trebuie sa stie .Chestia cu cititu tre sa fie permanenta ca altfel ramai repede de caruta.
Actuala generatie care asteapta sa-i creasca par pe piept frunzareste 2 carti un pic de net salta o diploma si se considera mama meseriilor. De vreo 20 de ani asta e sistemul in RO si unii au ajuns felceri altii ingineroizi altii profesori.Si e ce e pen`ca vorba aia Din kkt nu faci bici de matase care sa si plezneasca.
QED si spor la `nvatatura biggrin.gif
Markos
QUOTE(bion @ 19 Jul 2011, 18:09)
Traineru tre` sa fie unul dintre cei mai bine pregatiti si cu cea mai vasta experienta in domeniu ca sa poata sa-i invete pe novici exact lucrurile cheie si sa poata aprecia bourii dupa perioada de adaptare.
*


Tataie, esti ramas în urma rau tongue.gif

Astazi exista cursuri speciale de treinări, dureaza 6 luni, dupa care-i plictisesti pe altii cu poeziile învatate.

De aprecierea bourilor se ocupa altu' mai versat, vorba ta.
ady77
QUOTE($$ilvviu @ 19 Jul 2011, 17:36)
"E platiti prea mult" raportat la ce?
*


E la misto postul wink.gif
bion
Palicarule si daca e o chestie care nu ai invatat-o ca papagalu` in alea 6 luni te faci de kko tongue.gif Asa depasit cum sunt vad ca la basic astia antrenatii ma cam trag de maneca sa zic " cum plwa mea e aia".Propozitia cu care ii enervez si se lasa cu siktir e " Nepoate scrie-n carte numai sa stii in care wink.gif " Tre sa recunosc ca asta presupune din partea mea o chestie neplacuta( deh varsta) tot mai invat cate ceva sau macar repet ce-a mancat neamtul ala mic icon_mrgreen.gif
Sa fiu corect exista 2 din 10 care muncesc si invata de rup cartea si progreseaza rapid.Marele avantaj fata de mezozoicul meu e ca acum numai sa vrei un picutz informatia e f. accesibila si variata.
PS On topic. Problema cu incompetenta dascalilor dovedita la examene se rezolva biologic in cativa ani cand examinatorii vor fi candidatii de azi icon_mrgreen.gif tongue.gif radmasa.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.