Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Posibila Modificare a Codului Muncii
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
Modus
Noul Cod al Muncii: 12 ore de munca pe zi, interval de proba mai lung, dispare comisia disciplinara

Legislatia muncii din Romania este pe cale de a se inclina in favoarea angajatorilor, la cererea FMI si la presiunile companiilor multinationale.

Salariatii ar putea opta pentru 10-12 ore de munca pe zi, iar concedierile se vor face mai usor, daca la modificarea Codului Muncii autoritatile vor fi mai mult de partea patronilor, decat a sindicatelor.

Ministerul Muncii evalueaza de cateva saptamani mai multe propuneri de modificare a Codului Muncii venite din doua directii: de la patronate si de la inspectoratele teritoriale din subordine. Sugestiile au tendinta de a trage mai la dreapta o legislatie a muncii care acum favorizeaza angajatul, dar care nu permite ca piata muncii sa fie mai flexibila, asa cum suna cerinta FMI. Modificarile importante sunt cele referitoare la concedieri, fie ele colective sau individuale.

Patronatele cer simplificarea procedurilor, fiindca cele actuale sunt costisitoare si dureaza prea mult. In plus, spun reprezentantii patronatelor, conditiile in care firmele se pot dispensa de angajati fac aproape imposibil acest lucru si au dus la abuzuri ale salariatilor asupra angajatorului. Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903, a calculat ca o disponibilizare colectiva ia cel putin doua luni:

,,Timp in care o firma care vrea sa se restructureze ar putea chiar sa dea faliment si sa nu mai aiba ce revitaliza".

Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale din Industria Usoara, sustine ca actualul Cod al Muncii ii impiedica pe patroni sa faca economii atunci cand lichideaza o afacere, astfel incat ei raman cu datorii dupa ce platesc toate compensatiile pentru salariati.

,,Procedurile greoaie afecteaza chiar economia si de asta statul ar trebui sa fie de partea angajatorilor", a explicat Grapini. In cazul concedierii din motive care tin de salariat, indisciplina sau performante slabe, patronii se plang ca prevederile fac imposibila demonstrarea acestor lucruri in instanta si de aici numarul mare de procese pierdute in favoarea angajatului: aproximativ 90%. O firma a Mariei Grapini trebuie sa plateasca pentru sase persoane salariul pe doi ani, cat a durat pana acum procesul: ,,Peste 200.000 de lei, iar procesul n-a ajuns la recurs. Pentru niste lucratoare care aveau nevoie de noua minute pentru confectionarea unei piese de imbracaminte care apare in normativele mele cu trei minute timp de productie", explica Maria Grapini.

In documentele de lucru de la Ministerul Muncii exista varianta concedierii fara explicatii, fapt ce ar duce "la restabilirea raportului intre angajat - angajator". Mai mult, spun autorii propunerii, "consecinta directa este limitarea abuzurilor salariatilor si posibilitatea reala a angajatorului de a organiza activitatea societatii".

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, spune ca "simplificarea procedurilor" se reduce de fapt la "dreptul angajatorului de a da afara subit si fara explicatii oamenii incomozi". Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS, spune ca aceste modificari vor forma o clasa de salariati sclavi, care nu vor mai protesta si vor accepta salarii mizerabile pentru a nu fi dati afara.

De la 8 la 12 ore de lucru

Una dintre principalele propuneri venite de la Camera de Comert Romano-Americana (AmCham Romania) este schimbarea programului de lucru, explica Dan Matei Agathon, secretar general al Confederatiei Patronale din Industrie (Conpirom). In Romania, saptamana de lucru este de 40 de ore, cu posibilitatea de a o suplimenta cu cel mult opt ore. Potrivit Codului in vigoare, media saptamanala de maximum 48 de ore se poate intinde doar pe un interval de trei luni. AmCham Romania propune "individualizarea timpului de lucru", adica salariatul si angajatorul sa negocieze direct timpul fiecaruia.

Se vorbeste chiar de introducerea sistemului "opt-out", exceptie de la directiva europeana.

Asta ar insemna ca saptamana sa depaseasca numarul maxim de 48 de ore, impus in directiva europeana.

Marea Britanie, de exemplu, are o derogare ce permite unei persoane sa munceasca si 60 de ore pe saptamana, dar nu mai mult de sase luni. Patronatele sustin ca asta ii ajuta pe oameni sa castige mai mult si sa duca o viata mai buna.

De cealalta parte, sindicalistii sustin ca este vorba de exploatare si de eficienta scazuta a muncii la un program de 12 ore pe zi, de exemplu. Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS, explica principiul european al celor trei opt: "Omul trebuie sa munceasca opt ore, sa se odihneasca altele opt si sa acorde familiei sau comunitatii celelalte opt ore din existenta sa cotidiana". Daca Guvernul va introduce "opt-out", avertizeaza Jurca, atunci "se va lasa cu sange. Punem jos ciocanul si pixul si nu mai lucram. Sa munceasca ei!".

AmCham Romania se apara spunand ca propunerile ei deriva din programul de criza al Guvernului, pentru perioada 2009-2012, si ca alt scop este "pastrarea atractivitatii investitionale a Romaniei".

Weekend in mijlocul saptamanii

Alta propunere este mentionata de fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, care stie ca se are in vedere si posibilitatea ca ziua libera sa nu fie neaparat duminica: "De exemplu, joia. Este o discutie foarte complexa, care se poarta in toata Europa".

Discutia se poarta in toata Europa, intr-adevar, insa inca nu a fost introdusa in Directiva Europeana privind timpul de munca, deoarece se opun partidele de orientare crestina, ai caror reprezentanti spun ca ar fi o masura impotriva persoanelor care practica o religie sau alta. Romania, la stanga - In Europa intalnim si tari unde salariatii au cele mai multe drepturi. Romania se remarca aici ca fiind tara unde este cel mai greu sa concediezi un salariat si unde compensatiile pentru disponibilizari sunt mari.

Ce legi se mai schimba

Premierul Boc a declarat in repetate randuri ca alaturi de Codul Muncii vor fi schimbate si legile patronatelor, sindicatelor, contractelor colective si a conflictelor de munca. Printre altele, spun sindicalistii, guvernantii vor ca de la anul contractele colective de munca sa nu mai fie valabile decat pentru semnatarii lor. In plus, vor sa restrangadrepturile de care se bucura liderii de sindicat, cum ar fi imposibilitatea concedierii lor pe timpul mandatului.

Alte modificari posibile

- Daca pana acum in Romania predominau contractele pe perioada nedeterminata, Ministerul Muncii vrea sa alinieze tara noastra la Europa, astfel incat contractele pe perioada determinata sa constituie regula, prin scoaterea de la art. 80 a expresiei: ,,prin derogare de la regula".
Potrivit documentelor ministerului, ,,partenerii sociali europeni au recunoscut ca acest tip de contracte sunt forma cea mai comuna de relatii de munca si ca raspund nevoii angajatilor si angajatorilor".
- Intervalul de proba sa fie extins, deoarece ,,angajatorii pretind ca perioada este prea scurta pentru a evalua salariatii". Intr-una dintre variante este vorba chiar de pana la 120 de zile. Acum, un contract pe o luna poate fi reinnoit de doua ori. Dupa aceea patronul e obligat sa angajeze lucratorul sau sa renunte la serviciile lui.
- In cazul restructurarii unui post se scoate obligativitatea angajatorului de a-i gasi salariatului un alt loc in firma.
- Dispare comisia disciplinara in situatia concedierilor din cauza unor abateri. "Din activitatea curenta rezulta faptul ca cercetarea disciplinara se prelungeste nejustificat pe perioada foarte lunga, chiar ani", explica cei din minister.
- Este suprimata procedura cercetarii prealabile si a evaluarii, in caz de necorespundere profesionala. - In cazul concedierilor colective, perioada in care firma nu are voie sa angajeze pe posturile taiate s-ar putea reduce de la noua la trei luni, deoarece "termenul de noua luni este excesiv in raport cu dinamica actuala si viitoare".
- Se va schimba si modul de comunicare a deciziei de concediere, "pentru a limita abuzurile din partea salariatilor", care obisnuiesc sa refuze semnarea deciziei.
- Fractionarea concediului de odihna, pentru a nu mai exista minimum 15 zile lucratoare luate consecutiv.
- Amenzile pentru munca la negru s-ar putea sa scada, fiindca practica le-a aratat celor de la ITM-uri ca instantele considera excesive amenzile si in locul lor dau avertismente.

http://www.legislatiamuncii.ro/nws/a/2453/...sciplinara.html

rtBK
"smecheri" ... au scazut salariile si acum vor sa le ofere oamenilor varianta " va marim salariile, dar va dam si mai mult de munca "... chiar sunt curios ce eficienta are un om care lucreaza 12 ore pe zi pe termen lung
Modus
Eficienta zero! Asta inseamna ca familia exista doar de forma, copiii raman nesupravegheati si dupa aia unii se mira de ce ajung sa consume droguri de la 10 ani, sa aiba copii de la 12 sau sa-si injunghie colegii, etc.
Nu s-au gandit la absolut nimic cand au propus aceste aberatii!

13 Oct 2010, 10:22:
QUOTE(rtBK @ 13 Oct 2010, 10:17)
"smecheri" ... au scazut salariile si acum vor sa le ofere oamenilor varianta " va marim salariile, dar va dam si mai mult de munca "... chiar sunt curios ce eficienta are un om care lucreaza 12 ore pe zi pe termen lung
*



si asta demonstreaza inca odata execrabila productivitate a muncii de la noi; in loc sa imbunatatim situatie ne gandim sa ne afundam si mai si in submediocritate.
vdaniel
wacko.gif bai frate ce-i asta? wacko.gif
Dar hai sa muncim cate 16 ore, doar se poate , nu?
Dupa 120 zile de proba poate sa-ti spuna- pa pa -angajatorul??? wacko.gif
Salariu mic mic, munca cat cuprinde
Modus
Eu zic sa facem un fel de petitie si in cel mai rau caz sa iesim in strada, sa luam exemplu de la francezi - altfel, vor face ce vor dori cu noi!
valikris2002
am avut eu perioade de lucru de 12 ore pe zi timp de 2-3 saptamani (lucru cu publicu), la finalu zilei nu iti mai trebuie nici mancare, nici nevasta nici copil, ci te gandesti ca a doua zi de la 8 iar stai de planton, amabil si disponibil in fata clientilor, ca dea nici mie nu imi place sa ma duc la unu care stramba din nas, si mai ales ca de pe urma clientilor ar trebuie sa iti iei salarul.
Intr-adevar trebuie schimbat cate ceva, insa senzatia mea mai ales in ultimul an in care s-a invocat asa zisa criza e ca patronii fac ce stiu mai bine sa traga pe turta lor in ideea ca noi salariatii luam prea multi bani de la ei si ca daca nu ne convine suntem liberi de contract. Asa ca si fara modificarile lu boc, patronii tot nu se scarpina de tine, intr-adevar sunt niste chichite care le fac viata mai grea insa la cum se prezinta relatia salariat-angajator in occident si cum v-or fi transpuse in romania, chiar ca o sa avem acel sentiment de provinciali, cum spunea un reprezentant al francezilor de la dacia pitesti
klaus
Ce vrajeala ordinara pe pulifricii aia cu propunerile!
Pai or avea aia din Marea Britanie derogare, dar conform directivei (88/2003) asta se poate face pana in 2009, cu extindere pe cel mult 3 ani (deci cel mult pana in 2012) pentru niste categorii expres mentionate in directiva.
Iar alte derogari (munca in schimburi, in locurile cu foc continuu etc ) sunt actualmente si in legislatia noastra.
Pana in 2012 e obligatorie ca timpul de lucru sa fie cel mult 52 de ore, din 2012 (daca se beneficiaza de toate derogarile posibile, altfel din 2009) e OBLIGATORIE saptamana de lucru (medie) de 48 de ore.
Iar cu repaosul in alta zi din saptamana este si acum, nu trebuie bagata (regula generala e duminica, dar nu neaparat).
Iar aia cu perioada de proba extinsa la 120 zile (4 luni) ca patronul nu-si poate da seama in 2 luni daca e bun sau nu. Hai sa moara ei! Dar cat de prosti sunt patronii de nu-si dau seama in 2 luni?
Modus
QUOTE(valikris2002 @ 13 Oct 2010, 10:39)
Asa ca si fara modificarile lu boc, patronii tot nu se scarpina de tine, intr-adevar sunt niste chichite care le fac viata mai grea
*



Lasa, sa nu se adopte magariile astea pentru ca va fi mult mai rau decat este acum.

13 Oct 2010, 10:56:
QUOTE(klaus @ 13 Oct 2010, 10:50)
Ce vrajeala ordinara pe pulifricii aia cu propunerile!
Pai or avea aia din Marea Britanie derogare, dar conform directivei (88/2003) asta se poate face pana in 2009, cu extindere pe cel mult 3 ani (deci cel mult pana in 2012) pentru niste categorii expres mentionate in directiva.
Iar alte derogari (munca in schimburi, in locurile cu foc continuu etc ) sunt actualmente si in legislatia noastra.
Pana in 2012 e obligatorie ca timpul de lucru sa fie cel mult 52 de ore, din 2012 (daca se beneficiaza de toate derogarile posibile, altfel din 2009) e OBLIGATORIE saptamana de lucru (medie) de 48 de ore.
Iar cu repaosul in alta zi din saptamana este si acum, nu trebuie bagata (regula generala e duminica, dar nu neaparat).
Iar aia cu perioada de proba extinsa la 120 zile (4 luni) ca patronul nu-si poate da seama in 2 luni daca e bun sau nu. Hai sa moara ei! Dar cat de prosti sunt patronii de nu-si dau seama in 2 luni?
*



Derogarea pentru UK e valabila si acum, dar acolo lucreaza 60 de ore/saptamana cine vrea, nu e obligatoriu, mare atentie!!!
Si in afara de asta, de ce sa avem doar o zi libera??!!! E cineva care vrea sa ne intoarcem la comunism cu sambata zi lucratoare??!!
Ar trebui ca noi sa decidem care sunt zilele noastre libere, nu patronii!
Smiley
cuvintele cheie referitoare la 12 ore de munca sunt "angajatul ar putea opta". deci si la noi vor sa bage tot optional, nu obligatoriu.

diferenta dintre noi si cei din afara e ca la noi sindicatele sunt o bataie de joc. singurele care misca ceva sunt cele ale bugetarilor si nici alea prea mult, s-au politizat.
din cauza asta englezii pot munci, daca doresc, 60 de ore/saptamana, pe cand la noi, daca se adopta modificarea asta, cele 12 ore/zi or sa devina regula, nu exceptie (cel putin in domeniul privat).
klaus
Si asa acel "ar putea opta" deja se aplica bine mersi si la noi la multinationale care au in contractele de munca o formulare gen "plata orelor suplimentare este inclusa in salariul de baza", adica pe romana nu platesc orele suplimentare chiar daca le faci. In fapt e o majorare a timpului de lucru, oricum am da-o.
Modus
Daca sindicatele nu ies in strada, atunci noi sa facem asta!
paul_p
Adevarul e undeva la mijloc.
Actuala legislatie este un pic mult prea de stanga. Scopul final nu trebuie sa fie sa impiedici ci orice chip detinatorul afacerii sa concedieze angajatii, ci ar trebui sa fie cresterea eficientei afacerii, astfel incat si angajatii sa poata fi platiti mai bine.
Ar trebui gasita o cale de mijloc, avantajoasa ambelor parti.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/..._351565499.html

"Ovidiu Jurcă, vicepreședintele Blocului Național Sindical, povestește că la o mare întrunire a sindicatelor europene românii au prezentat Contractul Colectiv la nivel național. La sfârșit, unul dintre colegii francezi a întrebat timid: "Bine, asta cereți voi, dar ce o să obțineți din toate astea?" La care românul i-a răspuns, spre stupefacția tuturor: "Nu, n-ați înțeles. Acesta este contractul național în vigoare acum!"."

klaus
E, da, de parca la francezi ar fimult diferit, ce sa zic...
Modus
QUOTE(paul_p @ 13 Oct 2010, 18:27)
Adevarul e undeva la mijloc.
Actuala legislatie este un pic mult prea de stanga. Scopul final nu trebuie sa fie sa impiedici ci orice chip detinatorul afacerii sa concedieze angajatii, ci ar trebui sa fie cresterea eficientei afacerii, astfel incat si angajatii sa poata fi platiti mai bine.
Ar trebui gasita o cale de mijloc, avantajoasa ambelor parti.
*



Ideal este ca angajatul sa negocieze cu angajatorul in mod direct timpul sau de lucru; in niciun caz sa-i spuna angajatorul azi stai 12 ore, sau ca vine si sambata la lucru, in niciun caz!
C a t a l i n
QUOTE(Modus @ 13 Oct 2010, 19:16)
Daca sindicatele nu ies in strada, atunci noi sa facem asta!
*



Pentru instigari d-astea poti ajunge la racoare...
Modus
Asta nu e nicio instigare; e vorba de dreptul consitutional de a-ti spune parerea. Sau tu intelegi doar ce vrei?
Pacat ca esti de acord sa lucrezi atat si sa-ti sacrifici week-endurile.
crising
Legat de iesitul in strada. Acum ceva timp la un miting organizat de o anumita confederatie sindicala in care au fost solicitati sa participe sindicalisti din provincie am participat si eu. La un moment dat in piata nu a ramas nici un bucurestean. In timpul marsaluirii acestia dispareau unul cate unul pe la intersectii. Deci dorinta si motive de a protesta este dar n-ai cu cine.
Modus
Asa sunt romanii; accepta orice fara sa zica nimic. Dar poate acum e momentul sa ne trezim!
b76bgaarh
moduse ce e cu tine? sa inteleg ca a dsiparut dragostea pt base si boc cand ai vazut noile facturi de intretinere?

in uk, la firma mama, saptamana de lucru are 35 de ore. nu se accepta ore suplimentare, se fac doar cu cerinta expresa de la patron, dar si asa sunt de 2/3 ori pe an. e mai simplu sa restructurezi sandramaua ca aici, dar sa dai pe cineva afara ca nu iti place de el e la fel de greu.

fmi e pe sistem american... sa vedem ce amenzi ne da ue pt incalcarea legislatie comune....
s_j_teo
Prin acest nou cod al muncii devenim sclavi cu acte in regula,dar suntem multumiti nu protestam.
Prin noua lege a pensilor suntem scosi la pensie la 65 de ani,pensiiile actuale vor scade cu cel putin 50 de lei iar noua ne arunca in ochi smecheria cu pensiile nesimtite ca vezi doamne asta este in noua lege DAR DE RESTUL ce scrie in lege nimic,doar cei care au citit au inteles ce inseamna noua lege SARACIE si nici un pensionar daca se poate pe viitor !
Noua lege a salarizarii unice prin care salariile acum diminuate vor ramane asa de la 1 ianuarie si se va lua 100% salariul dar taiat (dupa deviza pdl) creste prin scadere. Dar romainii sunt multumiti.
Indiferent de mediul in care lucram un lucru este cert saracia sa instaurat in tara asta si multi romaini nu vor avea bani nici de mancare macar.
Modus
QUOTE(b76bgaarh @ 14 Oct 2010, 10:43)
moduse ce e cu tine? sa inteleg ca a dsiparut dragostea pt base si boc cand ai vazut noile facturi de intretinere?

in uk, la firma mama, saptamana de lucru are 35 de ore. nu se accepta ore suplimentare, se fac doar cu cerinta expresa de la patron, dar si asa sunt de 2/3 ori pe an. e mai simplu sa restructurezi sandramaua ca aici, dar sa dai pe cineva afara ca nu iti place de el e la fel de greu.

fmi e pe sistem american... sa vedem ce amenzi ne da ue pt incalcarea legislatie comune....
*



Dragostea nu a disparut la intretinere ci la ideile de modificare a Codului Muncii. Daca PSD se va opune acestor modificari ale Codului Muncii ii voi sustine!
Ce bun e programul ala de la firma mama din UK wub.gif

<span class='edit'>14 Oct 2010, 11:08:</span>
QUOTE(s_j_teo @ 14 Oct 2010, 10:54)
Prin acest nou cod al muncii devenim sclavi cu acte in regula,dar suntem multumiti nu protestam.
*



Daca vor incerca sa legifereze asa ceva, sa protestam!
klaus
QUOTE(s_j_teo @ 14 Oct 2010, 11:54)
Prin noua lege a pensilor suntem scosi la pensie la 65 de ani,pensiiile actuale vor scade cu cel putin 50 de lei iar noua ne arunca in ochi smecheria cu pensiile nesimtite ca vezi doamne asta este in noua lege DAR DE RESTUL ce scrie in lege nimic,doar cei care au citit au inteles ce inseamna noua lege SARACIE si nici un pensionar daca se poate pe viitor !
*

Informativ zic, si pe vechea lege a pensiilor tu tot la 65 de ani ai fi iesit. Discutia e de 65 de ani la femei (unde pe actuala lege e de 60 de ani).
Iar ca parere personala, este cea mai buna metoda pentru echilibrarea bugetului si pastrarea cotelor intr-o zona rezonabila.
Este unul din putinele lucruri cu justificare reala pe care-l face actuala administratie a tarii.
Amatorismul apare din faptul ca nimeni nu a facut in sistemul public o evaluare a impactului pe bune, stiintific, toti spun "trebuie" dar nimeni nu stie cat trebuie, daca 61 e suficient sau de fapt ar trebui 67 pentru toti. Aici e harababura.
vijelie
Daca situatia o permite, varsta de pensionare se mai poate schimba si pe parcurs.
Modus
@klaus

Harababura mai e si asta: te pensionezi mai tarziu, dar si muncesti ca sclavul 10 sau 12 ore in loc de 8 (pe hartie) si 6 zile in loc de 5 ceea ce inseamna ca somajul nu are cum sa scada, iar de murit vom muri mai repede.
TYBY1601
Eu unu chiar nu mai vad rostul discutiei despre varsta de pensionare din moment ce se va renunta la pensia de stat in favoarea celei private.

Si chiar ma intreb, dintre tineri, cati mai spera sa prinda pensia de stat...?

Cat despre programul de lucru si acum sunt multi care mai baga pe langa cele 8 ore inca o jumatate de norma. Sper sa ramana asa si pe viitor, CINE VREA sa lucreze nonstop din partea mea.
george_scala_2004
noutati:

http://www.incont.ro/job-uri/ce-se-modific...determinat.html

30 Nov 2010, 08:14:
ei, sa nu mai vorbim vorbe ci pe text.

am gasit o varianta de lucru. o postez aici pentru a va da cu parerea.
[attachmentid=1627676626]
Juvenile
Din cate stiulegea muncii este in continuare aceeasi, respectiv legea 53/2000 si nu s-a schimbat cu nimic. Eu cred ca va mai dura ceva pana cand intra efectiv in vigoare e un proiect cam amplu de pus efectiv in practica.
Modus
Isi va lua guvernul raspunderea in Parlament pe noul cod al muncii (care e o porcarie din punctul meu de vedere)
whitecar
Noul cod al muncii este impus de catre FMI si Banca Mondiala la brat cu Comisia Europeană ,,,,adica cei de la care statul a imprumutat bani .Guvernul este doar o unealta foarte ascultatoare (o cirpa in mina lor )care va pune in practica codul .
Unii lanseaza ideea ca acest cod este un experiment facut pe noi ,pentru a vedea reactii ale fortelor sindicale din vestul europei ,caci si pe ei ii asteapta modificari ale legislatiei muncii .
Iar asta cu asumarea raspunderii este o mare facatura de dupa impuscarea din decembrie.
Daca isi asuma raspunderea si dau gres ati vazut pe unii sa fie spinzurati ,impuscati ,bagati la galere ?? Eu nu am vazut nici o situatie de genul asta pina acum in 21 de ani de asumari de raspunderi .
Daca pe unde lucram ne asumam raspunderi si promitem ca reusim sa facem si sa dregem sa iasa treaba bine si o dam in bara este vreunul care a fost luat in brate si premiat pentru esecul asumarii raspunderii ?
Ori la politicieni esecul ii avanseaza nicidecum nu ii decad din drepturi .
Au fost unii prin istorie care ne-au invatat sa stam si cu capul sus .De 21 de ani stam doar cu capul plecat ,caci "conducatorii Iubiti ""neau rupt coloanele vertebrale.
caktuss
ia fa tu exerimente in rromania si aplica-le in franta. compari tu miscacarea sindicala din rro cu sindicatele din fr, de ex. radmasa.gif
Modus
Vad ca UE si FMI cer Greciei sa adopte saptamana de lucru de 6 zile, altfel nu mai primesc niciun ban grecii.

Daca s-au gandit la chestia asta, fie ca grecii vor adopta cererea asta sau nu, problema e ca se creaza un precedent si ar putea oricand sa ceara asta si altor amarati din UE, deci inclusiv Romaniei.

Ce vina au cei care muncesc cinstit in tara asta si ar fi obligati sa vina sambata la serviciu?

http://euobserver.com/political/117435

http://www.guardian.co.uk/business/2012/se...day-week-greece

http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2012/09...e-six-jours.php
PetruDez
Modus aici la noi e cu dute vione treaba asta cu saptamana de 6 zile lucratoare.


Eu unul si toti amicii si amicele mele nici unul nu avem vreun serviciu unde sa nu lucram si sambata si chiar si duminica uneori. Program de lucru de cel putin 9-10 ore pe zi.


Deja acest lucru se intampla si bineinteles ca nu este platit. Mai unul mai altul au facut sesizari. Raspunsurile au fost perplexe : "aceasta societate este un exemplu in ce priveste implementarea normelor de bla bla bla"

Intelegi ce vreau sa zic. Asa ca in ce ma priveste ca face legal ceva ce deja exista ilegal si nu misca nimeni nimic pentru asta mi se cam rupe unghia de treaba asta.

Daca e sa vorbim de situatia greciei ete acolo e cam alta treaba. Vorbesc in cunostinta de cauza cand zic ca aia sunt efectiv imputiti frate.


Aia chiar e o tara de bugetari si asistati social in masa evazionisti fiscali si ce mai vrei tu. Si tot ei fac nazuri si mofturi si ameninta.

Poate sai puna sa munceasca si 10 zile intro saptamana ca tot degeaba tot acolo o sa fie .
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.