Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Istanbul
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Calatorii si Intalniri
Pages: 1, 2, 3, 4, 5
gibonu
Hai noroc la toata lumea.
Intre perioada 31.10. - 04.11.2008 am fost la Istanbul, a doua oara. Am mai fost odata in 2004 cand am stat o saptamana.
Costuri:
220 euro avion Tarom;
180 euro cazare, camera single (45 de euro/noapte);
200 euro cheltuiti pe acolo, pe mancare, bautura, intrari la muzee si alte nimicuri in afara de doua carti.
Curs de schimb: 1 euro = 1.80 lire turcesti.
Asadar am ajuns acolo seara, pe la ora 18.00. Aeroportul Ataturk este imens. Pana acum, cel mai mare aeroport pe care l-am vazut a fost Schipol de la Amsterdam, insa Ataturk mi s-a parut a fi mai mare.
La fel, mi s-a parut foarte bine organizat. N-am avut bagaj de aseptat la banda, doar un rucasac pe care l-am luat cu mine in avion.
Zborul dureaza o ora, mai mult pierzi timpul pe aeroport la imbarcare.
De la aeroport, pana in fata la Sfanta Sofia se face cam 50 min cu metroul si tramvaiul.
Turcii au un sistem care mie mi se pare extrem de util in ceea ce priveste plata transportului in comun. Nu exista bilete, ci iti iei un jeton. La intrarea in statie, exista acel opritor cum este la metrou , in care bagi jetonul si gata. In fiecare statie exista cate un chiosc de jetoane, iar un jeton costa 1,40 lire. Astfel, au siguranta ca toata lumea plateste transportul si nici nu mai este nevoie de controlori. Asta cu jetoul este valabila pentru tramvai, metrou, funicular si transportul pe apa. La autobuz (nu m-am dat) dar cred ca iti iei bilet de la sofer.
Prima impresie a fost ca traficul rutier este mult mai scazut ca acum 4 ani, nu mai este aglomeratia de atunci si nici ambuteiajele. Ori s-a dezvoltat infrastructura (vezi din avion, inainte de aterizare niste nodurie rutiere pe centrura de autostrada a Istanbulului cum noi nu vom avea nici in 50 de ani) sau nu or mai merge turcii asa de mult cu masina.
Am revazut muzeul militar. Din pacate, acum erau niste sali inchise, insa tot a meritat. Am trecut Bosforul in Asia, in Uskudar, care este un cartier al Istanbulului in afara circuitului turistic. Am intrat intr-o moschee, apoi, in curtea acelei moschei era o mica ceainarie, deservita de un turc batran, care facea un ceai extraordinar, cel mai bun ceai pe care l-am baut eu pana acum. In plus era atata liniste care iti dadea o senzatie de relaxare atat de puternica, incat am stat vreo ora si ceva in mica ceainarie. Un ceai costa 0,50 lire.
Am fost la Moschee Eyup Sultan (asa ii zic turcii, in araba are alta denumire). Moscheea asta este al 4-lea loc sfant al Islamului, (dupa Mecca, Medina si Ierusalim), este prima moschee contruita de otomani dupa cucerirea Constantinopolului si este construita (asa se zice) in locul in care a murit Eyup Sultan care a fost stegarul si ultimul supravietuitor dintre apropiatii Profetului Mahomed. A murit in timpul asediului arab al Constantinopolului, pe la anul 600 si ceva.
Moscheea este situata in capatul Cornului de Aur, unde se ajunge extrem de lejer cu vaporul.
Dupa aceasta moschee, m-am dus sa vad Patriarhia Ortodoxa a Constantinopolului, acolo unde sta patriarhul ortodox (un fel de Papa simbolic al lumii ortodoxe), insa era totul inschis, nici macar vreo pisica prin curte. Interesant a fost ca patriarhia asta se invecineaza cu un cartier de talibani, din aia cu barbi imense si camasi lungi, incat aveam senzatia ca ma aflu la Kandahar. Din fericire au fost extrem de pasnici si dezinteresati, nu au avut nimic cu mine. Cu femeile lor este si mai interesant, in sensul ca sunt imbracate in hainele alea negre din cap pana in picioare, au fata partial acoperita, insa poarte niste cizme din alea cu tocul subtire si lung de vreo 10 cm.
Am vazut Poarta Sfantului Roman (cred ca asa ii zice in romaneste), adica zone pe unde a murit ultimul imparat bizantin in timpul asediului final al turcilor asupra Constantinopolului.
Intr-una din zile m-am dus la Edirne cu autocarul. Autogara din Istanbul (una dintre ele) este cam de vreo 3 ori mai mare decat aeroportul Otopeni. Pana la Edirne sunt 235 km, cam 2 ore de mers pe autostrada. Biletul costa 20 de lire, bani in care intra transportul, un ceai/cafea/cola/suc si o felie de chec.
Edirne, fata de Istanbul este un fel de Gaesti fata de Bucuresti. Am vazut cateva moschei interesante, niste poduri, am mancat un kebab si niste prajituri si asta a fost.
Ultima zi mi-am rezervat-o pentru minunea bizantina care se numeste Sfanta Sofia, care, la fel ca acum 4 ani, mi s-a parut coplesitoare, chiar daca acum, aproximativ in mijoc de afla o schela imensa, pe toata inaltimea de 50 de m.
Intrarea costa 20 de lire, dar merita.
Asadar, daca cumva ajungeti pe la Istanbul, sub nici o forma sa nu o ratati. Moscheea lui Soliman Magnificul (acolo unde este si ingropat) era din pacare inchisa pentru restaurare.
Fata de acum 4 ani, a mai scazut dimeniunea la kebab (n-are rost sa mai zic ca am mancat numai din ala adevatat, de oaie) insa tot la fel de bun a ramas. Pretul era de 4,5 lire. In plus au mai disparut si kebabariile mobile, asa ca nu am mai avut unde sa ma tocmensc cu turcii.
Mi-am mai facut un stoc substantial de sugiuc din ala original de la mama lui din bazarul de mirodenii (i se mai spune bazarul mic sau bazarul egiptean). Delicios.
Bautura in schimb era cam scumpa, adica 10 lire un pahar de vin la carciuma.
In afara de kebab de oaie si prajituri (excluzabd mancarea de la micul dejun de la hotel) nu am mai mancat nimic, doar niste peste prajit in fata ta la unul dintre debarcadere. Pestele desi era congelat, era bun cu niste zarzavaturi si suc de lamaie.
Singurul lucru aberant: la orice intrare in aeroport exista filtru de control, cu scaner in care iti bagi toate lucrurile si iti dai jos si cureaua. Zic ca era aberant, ca daca vroiai sa iesi pana afata sa fumezi o tigara (pe aeroport nu se fumeaza nicaieri) trebuie sa trece de fiecare data pe la control. In plus, eu nu am mai vazut aste pe nici un aeroport, nici macar pe Ben Gurion la Tel Aviv.
Concluzia: multumesc lui Dumnezeu ca am avut banii necesari sa ma duc si nu imi pare rau absolut deloc. In plus, pentru mine, Istanbulul ramane ceva magic si este mult peste tot ceea ce am vazut prin Europa de Vest sau in Israel.
In plus, a fost prima data cand am fost singur in strainatate si pot sa zic ca a fost super misto, in sensul ca a fost o relaxare totala, am facut exact ceea ce am vrut, lucruri pe care nu le poti face atunci cand este insotit, indiferent de nr. de insotitori.
alecsz99
Foarte interesant, felicitari? Poze nu ne arati?

Si eu as fi pe viitor interesat de o iesire scurta (3-4 zile) pana la Istanbul insa cu masina.
driverx
Pai minim 2 zile le petreci pe drum.....
cj98czh
Bucuresti - Istambul sunt 600 de km...deci se pot face lejer intr-o singura zi...mai ales ca la bulgari este liber si se poate merge bine, dupa ce intrii la turci ai autostrada pana la Istambul...eu estimez undeva la 8 ore...9 maxim esti in Istambul...


Am facut Cluj - Istambul intr-o zi in 14 ore si ceva parca.... deci se poate din Bucuresti lejer...
gibonu
@ alecsz99
Multumesc. O sa incerc sa micsorez niste poze ca sa le pot pune aici.
Despre mersul cu masina sunt total de acord cu ce zice driverx. In plus, cel putin unde am stat eu, in centrul vechi cred ca este o problema destul de mare cu parcarea.
Din pacate eu nu stiu nici un low cost care sa zboare de la Bucuresti la Istanbul. Odata avea Blue Air cursa, dar acum nu mai au.
Daca te ajuta cu ceva, pretul la Turkish Airlines este comparabil cu cel de la Tarom, parca era cu vreo 10 euro mai ieftin, insa mi-a convenit mai mult orarul de zbor de la Tarom.

@ cj98czh
N-a zis nimeni ca nu se poate face cu masina. Sunt de fapt aproape 700 km (cel putin asa zice viamichelin), dar nu asta e problema. Sa zicem ca faci 9 ore, desi sincer nu prea cred. In 2004 am fost cu autocarul de bisnitari, autocat turcesc, condus de turci, soferi profesionisti, care asta faceau tot timpul, deci stiau drumul, radare, politie, etc., in plus scosesera si limitatorul de viteza. Cu toate astea, pleca la ora 16.00 din Bucuresti (sos. Viilor, aproape de iesirea spre Giurgiu) si ajungea la Istanbul a 2-a zi la 6 dimineata, asadar 14 ore. La grantite nu am stat mai mult de 2 ore iar in BG a avut o singura oprire.
Tu ai intrat in oras la Istabul, ai ajuns in centrul vechi sau doar ai trecut pe langa pe centura? Nu te intreb ca sa fac pe desteptul, ci pentru ca, atunci cand m-am intors de la Edirne, pe la ora 18.30 era o aglomeratie foarte mare la intrarea in oras, iar autogara este undeva relativ afara din oras.
driverx
Da. Si 1 + 1 egal cu...2. Daca ii place, io zic sa mearga. Dar is prea putini oameni care ar sacrifica juma din zile pe drum. Io as face-o biggrin.gif
cj98czh
Pai din bcuresti faci o jumate de zi...deci 0,5 cu 0,5 =1 biggrin.gif

Se poate parca si in centrul vechi.... sunt destule parcari pazite...oricum pt. cazari super decente eu nu recomand Aksaray ci Taksim... sunt cartiere vecine dar Taksim este altceva...mult mai curat,alti oameni...nu tot felul de dubiosi cum vezi in Aksaray...si alte hotele...mult peste cele din Aksaray dar cam la aceleasi preturi...pontul asta mi l-a dat si mie un turc cand am fost in Bodrum si i-am spus ca urma sa trecem cateva zile prin Istambul.... si dupa ce am stat in Taksim i-am dat dreptate omului...
gibonu
@ cj98czh
Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar Aksaray si Taksim nu sunt deloc cartiere vecine. Gandeste-te doar ca sunt pe maluri diferite ale Cornului de Aur, ca sa nu mai zic ca si Galata este intre ele.
Eu am stat in Sirkeci de ambele dati si a fost totul super OK. De la hotel aveam de mers 5 min lejer pe jos pana la Sfanta Sofia.
In plus, mi-am luat cazarea direct de la Bucuresti, cand am ajuns la hotel i-am dat turcului voucher-ul si asta a fost tot, mi-a cerut pasaportul doar ca sa-i faca o copie. N-am dat numele agentiei de turism ca sa nu creada cineva ca fac reclama.
alecsz99
Eu as zice nu minim doua zile pe drum ci maxim doua zile pe drum. Dar nu asta e probleme, caci pentru mine condusul in sine este o experienta odihnitoare, relaxanta si interesanta. Plus ca mai am un principiu (de om nebun, ar zice unii, conform caruia atat timp cat sunt pe continentul asta NU ma urc in avion - in vacante)! Sa nu fiu inteles gresit, nu am nimic importiva acestui timp de a calatorii, dar pentru mine este departe de aventura pe care ti-o ofera calatoria cu masina. Si daca e nevoie de 2 zile pe drum, atunci 2 zile sa fie!

Parcare in Istanbul este o problema (stiu asta pentru ca am avut destule discutii cu locuitori din Istanbul si Ankara pe tema asta). Dar intentionez sa gasesc un hotel cu parcare si gata! Oricum in oras nu merg cu masina, e prea buna bere Efes ca sa nu merg cu transportul in comun!

Deocamdata este doar o idee pentru mine, dar cine stie cand mi se pune pata si va scriu din Istanbul?!

Asteptam pozele promise!
dumid
Eu in August am fost cu masina la istanbul pentru 4 zile. Am plecat din Ploiesti la 5 dimineata si am ajuns in Istanbul la 2pm la hotel tot in sirkeci. Hotelul se numeste Askoc si este exact langa gara. are parcare subterana gratis, deci nu am avut probleme. Ei zic ca are 4 stele , eu ii dau 3.
Evident ca nu am miscat masina pe perioada sederii acolo.
In Bulgaria am urmat traseul dat de AlexC intr-in topic de Turcia. Nu am intrat in Tr pe la Edirne ci pe la Hazmambely . Recomand acest traseu. e foarte ok cu exceptia unei portiuni de drum dintre Tragoviste si Razgrad unde este prost (aprox 20km).
La intoarcere, am plecat din Istanbul la 9am si am ajuns la ploiesti la 4pm. Mentionez ca au fost mereu opriri, inclusiv pranzul.
ursul-alb
7 ore cu tot cu pauze, inclusiv de pranz? Dar cu ce viteza ai mers? Dar vamile?
gibonu
Si mie mi s-a parut ciudat 7 ore pana la Istanbul, insa nu ma pot contazice cu omu' daca atat a zis ca a facut.
Spun inca odata ca soferii turci de autocar faceau 14 ore. Aia erau profesionisti, stiau drumul, plus ca autocarele erau ultima generatie de Mercedes si Volvo, cu limitatoarele de viteza scoase.
In fine, nu conteaza cat s-a facut sau nu pana acolo. Important este sa va duceti pentru ca merita.
bulan
QUOTE(alecsz99 @ 6 Nov 2008, 16:25)


  Parcare in Istanbul este o problema (stiu asta pentru ca am avut destule discutii cu locuitori din Istanbul si Ankara pe tema asta). Dar intentionez sa gasesc un hotel cu parcare si gata! Oricum in oras nu merg cu masina, e prea buna bere Efes ca sa nu merg cu transportul in comun!

*


Cand se ajunge la casa de plata de la Istanbul faceti dreapta spre aeroport si la a doua iesire intrati in cartier.Acolo veti gasi parcari de tir-uri unde contra unei sume modice puteti lasa masina cat vreti!Cu primul maxitaxi ajungeti in centru cu maxim doua trei lire si daca mai schimbati o data maxitaxi ajungeti garantat in cealalta parte a orasului.Chiar este indicat un tur de oras cu maxitaxi pentru a vedea si ce nu e in circuitul turistic cu cateva lire calatoria.
kriiss888
QUOTE(dumid @ 7 Nov 2008, 10:34)
Am plecat din Ploiesti la 5 dimineata si am ajuns in Istanbul la 2pm la hotel tot in sirkeci.
*




QUOTE(ursul-alb @ 9 Nov 2008, 10:33)
7 ore cu tot cu pauze, inclusiv de pranz? Dar cu ce viteza ai mers? Dar vamile?
*



pai de la 5 dimineata la 2 pm sunt totusi 9 ore nu 7.

9 ore si jumatate am facut si eu Bucuresti-istanbul in primavara in conditiile in care in toata Bulgaria a plouat si am mers mai incet ; in vama bulgara am trecut imediat, in cea turca am stat 15-20 min. Traseul prin Razgrad-targoviste-lesovo-hamzabely.

Deci, se poate....

LE : locul de parcare in parcarile acelea supraetajate 6 euro/24h
ydaniel
@gibonu-decat in edirne mai bine te duceai in insulele printesei,sau acolo sus pe dealul cu antene-se vede tare frumos bosfor-ul si istanbul-ul.si mie imi place istanbulul/turcia ma duc de vreo 10 ani..dar nu in plimbarici ci la concursuri cool.gif
gibonu
Nu imi pare rau ca m-am dus la Edirne, nu pot sa zic ca am luat teapa. Ma asteptam sa fie altceva, nu un fel de Gaesti, insa, deocamdata asta este o mare problema in toate tarile balcanice, respectiv diferenta mare intre provincie si capitala. Am vazut asta acum la Edirne, am mai vazut diferenta Belgrad - Novi Sad sau Sofia - Veliko Tarnovo. Doar in Grecia nu mi s-a parut a fi o mare diferenta intre Atena si Salonic.
Dealul cu antene este cumva pe malul asiatic (cum te uiti pe harta) al Bosforului?
Oricum, o sa tin minte si data viitoare cand mai ajung pe acolo nu le ratez.
Poti sa ne zici mai multe de Insulele Printesei?
alecsz99
QUOTE(gibonu @ 14 Nov 2008, 10:05)
Poti sa ne zici mai multe de Insulele Printesei?
*




Insulele Printesei sunt un arhipelag de 9 insule in Marea Marmara, in apropiere de Istanbul. Mai multe aici.
ydaniel
da dealul este pe malul asiatic.cel mai bine este sa te duci vara cand au o superba gradina cu trandafiri.si acolo,de obicei se incheie turul istanbulului,ca la ceasca de ceai privind vapoarele care tranziteaza bosforul.cand stau in istanbul,de obicei in kadikoy-se vad f frumos insulele printesei.cel mai frumos mi se pare pe buyukada.dintre toate sunt 2 nelocuite.dar in rest e destul de frumos.oricum si daca vrei iti recomand sa te duci cu catamaranul rapid-e mai scump decat cu feribotul clasic,dar e altceva:)
gibonu
Multumesc frumos. Data viitoare cand ajung la Istanbul nu ratez Insulele Printesei.
ionutzp
De 2 ori am fost la Istanbul până acum, cred că mă mai duc, orașul ăla are ceva special. Din câte îmi aduc aminte, au fost cam 10-11 ore de mers cu mașina până acolo, plus vreo 2 cu rătăcitul de rigoare prin oraș (trebuia să ajung lângă Sf. Sofia și am ajuns din greșeală la podul de nord care traversează Bosforul, traficul e cam nasol la ore de vârf).

Mai prost a fost la întoarcere (la începutul lui ianuarie, cu zăpadă cât casa în Bulgaria și sudul României), 23 de ore și jumătate de la hotel și până la mine acasă.

gibonu
Orasul ala are intr-adevar ceva special, este magie pe fata (cel putin pentru mine).
Am avut ocazia sa vad Parisul, Londra, Amsterdam, Bruxelles, Praga, Viena, Brugges, Anvers., Venetia, Florenta sau Ierusalimul, insa Istanbulul le bate pe toate, face pipi pe ele de la distanta si cu bolta.
Asadar, duceti-va ca merita. Mai ales ca este relativ aproape si nici nu este un oras scump.
CornelB
Intr-adevar putine orase aflate atat de aproape se pot lauda cu o asemenea lista de obiective turistice, istorice, filozofie si culturale de larg interes. Penru cine e interesat recomand o lista de obiective turistice si poze
gibonu
Am mai fost odata la Istanbul, in week-end-ul trecut (mai bine zis de joi pana duminica).
Aceiasi magie ca totdeauna. De data asta nu am mai fost singur.
Ca noutate, recomand la toata lumea sa foloseasca transportul public pe apa pentru tura pe Bosfor (Bosphorus Scenic Tour), si nu barcutele cu care te imbie imbarligatorii din Eminonu.
Tura pe Bosfor este mult mai lunga, se merge pana aproape de intrare in Marea Neagra, si nu pana la cele doua fortarete (Rumeli si Anadolu Hisari) unde te duc acele barcute.
La capat (Anadolu Havagi) se face o pauza de vreo ora jumate, tocmai buna pentru un peste si un sprit la carcimioarele din port.
O sa revin cu niste poze.
Costul calatorie este de 17,5 lire (dus-intors) adica 9 euro iar compania care o face se numeste IDO. Sunt doua curse pe zi, la 10.30 si 13.30.
Noi am luat cursa de la 13.30 si pe la 18.00 am fost inapoi la Eminonu.
ydaniel
frumos ce ai facut,desi e cam scump;)smile.gif
eu ma duc prin august,da cu munca nu la plimbarici:)
gibonu
Am fost din nou la Istanbul.
Desi a fost pentru a patra oara, magia Istanbulului inca exista, nimic nu s-a schimbat din punctul asta de vedere.
Am stat la hotelul Askoc (langa gara Sirkeci). 70 de euro camera dubla, 95 camera tripla. Cazarea am aranjat-o de la Bucuresti, printr-o agentie de turism, am plecat doar cu voucher-ul.
Am ajuns joi (06.05) seara, tarziu. Desi era ora 22.00, nu m-a impiedicat sa ies putin la plimbare, sa mananc un kebab (din ala adevarat, cu carne de oaie) sa beau un ayran si apoi un spritz.
Din pacate cam scump alcoolul: 10 lire un pahar de vin, care cred ca era deja facut spritz. Asta e, Sultan Ahmet e zona turistica, iar turcii stiu asta foarte bine si profita la maxim.
Vineri dimineata, la ora 09.30 intram in Sfanta Sofia. Desi o mai vazusem de 3 ori, nu puteam sa merg la Istanbul fara sa mai vad odata minunea ortodoxiei. La fel ca totdeauna, nu am ce sa spun, decat ca este coplesitoare.
Dupa Sfanta Sofia a urmat muzeul tehnic, (Rahmi M. Koc) de pe Cornul de Aur, se ajunge extreme de lejer cu vaporul din Eminonu.
Spre rusinea mea, la muzeul tehnic de la Bucuresti n-am fost (recunosc cinstit), insa muzeul asta este foarte tare.
Interactiv: poti sa tragi de scriepti, sa apesi pe pargii, sa aprinzi becuri si alte nebunii.
Tot aici, se poate vizita un submarin. A fost construit de americani in 1944 si Marina Turca, l-a avut in serviciu pana in 2001 (daca nu ma insel eu). Se vede ca a fost retehnologizat pe parcurs.
Inghesuiala este maxima, nu exista nici un spatiu nefolosit, adica si pana deasupra torpilelor erau monatate niste paturi. Cam nasol pentru baietii aia care lucrau pe submarin. Nu stiu cum sunt submarinele moderne, dar asta era chiar inuman dupa mintea mea.
[attachmentid=1627622118] [attachmentid=1627622119] [attachmentid=1627622120]
Dupa submarin, am gasit un B 24 Liberator care a fost la Ploiesti la raidul din 1943, a fost lovit de apararea antiaeriana germana (asa scria acolo), a plecat in 3 motoare de la Ploiesti si cand a ramas intr-un singur motor a trebuit sa aterizeze fortat, aproape de tarm, undeva prin Antalya.
[attachmentid=1627622121] [attachmentid=1627622122] [attachmentid=1627622123]
In hala trenurilor am avut o surpriza foarte placuta: locomotiva LDH, facuta la 23 August.
[attachmentid=1627622124] [attachmentid=1627622125]

Urmeaza si restul.
bygy007
modelul ala de locomotive a fost exportat in multe tari blush.gif , nu stiu de ce l-au pus acolo dar este de productie destul de recenta
gibonu
Dupa muzeul tehnic a urmat Miniaturk.
Asta este undeva spre capatul Cornului de Aur si este ceva super-tare. Este un muzeu de machete a diverse cladiri din Turcia, majoritatea obiective religioase, insa mai exista si machete ale aeroportului Ataturk sau a unei bucati din autostrada Edirne – Istanbul.
Machetele sunt facute la scara destul de mare, practic pe plimbi printre ele. Repet, super-tare. Cel mai bine cred ca ar fi sa pun niste poze:
[attachmentid=1627622426] [attachmentid=1627622427] [attachmentid=1627622428] [attachmentid=1627622429] [attachmentid=1627622430] [attachmentid=1627622431] [attachmentid=1627622432] [attachmentid=1627622433] [attachmentid=1627622434] [attachmentid=1627622435]
Penultima poza face parte din sectiunea "constructii otomane in afara Turciei" si dupa cum se vede in ultimapoza, este in RO. Nu stiu unde este, dar ma documentez.
Dupa ce am terminat cu muzeul, am luat un taxi pana la Moscheea Eyup. Aici (la al 4-lea loc sfant al Islamului) pe langa moschee (eu o mai vazusem odata in 2008) am constatat ca se mananca foarte bine. Intr-o carciuma din zona, am comandat un kebab cand a venit turcul cu mancarea am constatat ca 1 kebab = 2 kebabi in farfurie. Ayranul si ceaiul nu putea sa lipseasca, plus aperitivul adus de turc care continea cateva foi de salata si pasta foarte buna, ceva gen humus dar mai consistent. Una peste alta a fost o masa pe cinste. Dupa masa, am luat vaporul inapoi spre Eminonu. Vaporul este unul modern, cu aer conditionat, LCD-uri si camere de luat vederi peste tot. Mi-a placut.
O privesliste a orasului de pe Cornul de aur.
[attachmentid=1627622436]
Un lucru interesant, de care cred ca ar fi mare nevoie, cel putin in Bucuresti. Adica cine intra pe contrasens, ramane fara cauciucuri. Cu siguranta ca data viitoare va fi mai atent.
[attachmentid=1627622437]
Ziua de sambata a fost rezervata plimbarii pe Bosfor sau Scenic Bosphorus Tour, care pleaca din Eminonu si merge pana la Anadolu Kavagi, aproape de intrearea in Marea Neagra. De data asta ne-am organizat mai bine si am plecat cu primul vapor la ora 10:35.
La Anadolul Kavagi am urcat pana la castelul din varful dealului (turcii ii spun Yoros). Drumul pana la castel dureaza cam 30 min de mers lejer, insa se urca ceva pe asfalt si pe scari. Daca ajungeti pe acolo, urcati la castel, pentru ca merita. Indicatoare sunt peste tot, nu se pune problema de ratacit.
Intrarea in Bosfor dinspre Marea Neagra:
[attachmentid=1627622438]
Si o imagine asupra Bosforului vazut de la castel.
[attachmentid=1627622439]
Dupa castel, ne-a oprit intr-o carciuma sa mancam un peste, dar, cel putin aici, se pare ca pestele nu prea face parte din bucataria turceasca, pentru ca fost mai mult decat fad, fara nimic deosebit, a fost ceva similar cu fish&chips de la Londra. Mai jos, in port, ne-am relaxat vreo ora jumate in alta carciuma iar aici ceaiul a fost chiar bun.
La ora 17.00 a plecat vaporul, iau eu am coborat la Besiktas, cu intentia de a lua alt vapor pana in Uskudar. Pana sa ma sui pe vapor, m-am oprit putin sa-l salut pe Barbarossa, piratul devenit amiral in perioada de glorie cand sultan era Soliman Magnificul.
[attachmentid=1627622440]
In Uskudar m-am dus la o moschee mica (Atik Valide), destul de interesanta (facuta de Sinan, despre care turcii spun ca ar fi fost cel mai mare architect al islamului). Moscheea o stiam din 2008 si acum am avut surpriza placuta sa constat ca micuta ceainarie din curtea moscheei este tot acolo, deservita de acelasi turc batran, care face un ceai extraordinar. Cel mai bun ceai pe care l-am baut eu vreodata.
A fost chiar o placere sa stau vreo ora in curtea moscheeii, la un pahar de ceai (de fapt au fost 3). Locul asta mi se pare deosebit, dar nu pot sa spun exact de ce. Poate o fi linistea de acolo, poate o fi ceaiul turcului batran, poate o fi faptul ca nu este in circuitul turisitic, poate cine stie ce altceva.
Am stat aici pana la 20.15, ora cand incepea una dintre cele 5 rugaciuni si chiar a fost frumos sa ascult chemarea muezinului chiar din curtea moscheeii.
Inapoi la vapor, in Eminonu, la hotel, un spritz scurt in Sultan Ahmet si cam gata, asta a fost tura la Istanbul, adica magie, ca de fiecare data.
Parintele
Imi puteti spune care ar fi de ales intre :Tarom sau Turkish Airlines pentru un zbor dus-intors Bucuresti-Istanbul ?

Din cate am inteles,diferenta de pret ar fi destul de mica.
Multumesc.
gibonu
@ Parintele
Uita-te pe site la cele doua companii si vezi care te avantajeaza mai mult.
thy.com = Turkish Airline
De data asta am fost la Istanbul cu motocicleta asa ca nu mi-am pus problema de avion.
Insa, ultimele doua dati am fost cu avionul.
Am mers de fiecare data cu Tarom deaorece, pentru mine cel putin, avea orele de zbor mai convenabile.
Ambele au cate doua curse pe zi, una dimineata si alta dupa-amiaza.
Tarom pleaca undeva in jur de ora 08.00 (cursa de dimineata) si se intoarce undeva in jur de ora 19.30 (cursa de seara).
Intr-adevar, diferena de pret nu era asa de mare.
Insa, repet, ce spun eu sunt informatii de anul trecut.
Oricum, bafta si drum bun.
Parintele
@ Gibonu
Multumesc mult pentru raspuns.M-am uitat la amandoua companiile pentru orar si s-ar putea sa aleg tot Tarom-ul.Ca bani,diferenta este numai de cativa Euro,asa ca tot pe acolo este.Te-as mai deranja cu o intrebare,doua,daca nu te superi si poti sa-mi raspunzi.De la aeroport spre hotel,cum te-ai descurcat,ai luat vreun taxi,sau cu transportul in comun?
Si se merita sa schimb in tara lei in lire turcesti(daca gasesc !!!),sau sa caut acolo vreo casa de schimb si gata???
Inca o data multumesc mult pentru raspuns.
gibonu
@ Parintele
N-ai pentru ce.
Foloseste cu incredere transportul in comun. Merge super bine, este curat, civilizat (aer conditionat in tramvai).
Igonra-i pe turcii imbarligatori care iti ofera taxi sau shuttle bus spre hotel.
Pur si simplu nu merita.
De la aeroport ia metroul. Statia de metrou este chiar sub aeroport.
Adica iesi din aeroport si imediat in dreapta. Te uiti dupa indicatoare. Light train parca ii zice la metrou.
Mergi toata linia, pana in Aksaray.
Nu ai cum sa te incurci, dearece la aeroport este capat de linie, te urci in orice tren.
De la Aksaray, mergi vreo 300 m inainte (fata de directia in care ai venit) si ajungi la linia de tramvai.
Tramvaiul il iei spre Kabatas, (scrie pe tramvai directia in care merge), adica spre Marele Bazar si Sultan Ahmet (Moscheea Albastra).
Tramvaiul, metroul si vaporul merg cu jeton, adica inainte de a intra in statie este un chiosc care vinde jetoane. Jeton este denumirea si in turceste.
Jetonul coasta 1,5 lire. Rar, sunt statii fara chiosc de jetoane, dar au aparat in care bagi banii si iei jetonul.
Dspre schimbat banii, nu cred ca are rost sa-ti bati capul in RO.
Sunt case de schimb si banci peste tot in Istanbul, plus ca la o gramda de chestii (bazar, carciuma) poti plati in USD sau Euro. Plus plata cu card bancar.
Cursul de schimb fata de euro este cam 1,91 lire turcesti (YTL).
La casele de schimb de pe aeroport au comision, deci schimba doar 10 euro cat sa-ti ajunga de jeton iar restul de bani ii schimbi in oras.
Daca mai ai intrebari, iti raspund cu cea mai mare placere.
Parintele
@Gibonu
Esti intradevar un ghid desavarsit.Am intrat pe "harta"metroului si am gasit
(cred) M2,cel verde,care s-ar parea ca merge si spre hotelul meu.Adresa ar fi
in Macka (Bayildim Caddesi).Cred ca trebuie sa ma orientez intre a cobori la
Osmanbey sau Taksim.Am mai citit si pe alte forumuri ca turcii prefera dolarul in loc de euro,s-ar parea ca sunt mai obisnuiti cu $.Uitandu-ma mai bine la ceea ce mi-ai scris si la harta metroului,cred ca te-ai referit la aeroportul Havalimani,nu-i asa?Eu cred ca vom ateriza la Ataturk,sau ma insel cumva???
gibonu
@ Parintele
Nu sunt un ghid desarvasit. Doar mai stiu si eu cate ceva despre Istanbul.
Vad ca Bayildim Caddesi este aproape in Besiktas.
Havalimani inseamana aeroport in turceste.
Ataturk Havalimani = Aeroportul Ataturk.
Daca mergi cu Tarom sau Turkish aterizeze pe Ataturk. Istanbulul mai are un aeroport, mai mic, in Asia, dar asta este pentru low-cost, din care stiu eu.
Pentru a ajunge pe Bayildim Caddesi, iei metroul de la aeroport pana in Aksaray.
Din Aksaray iei tramvaiul (directia Kabatas) si mergi pana la capatul liniei.
In Kabatas, te dai jos din tramvai si te duci la funicular.
Fara nici un fel de gluma, asa se numeste: funicular.
Este ceva super tare, adica un fel de tramvai, care merge printr-ul tunel in panta si face legatura intre Kabatas si Taksim.
Practic sunt doua vagoane, unul la fiecare capat al tunelului, legate intre ele cu un cablu de actionare. Pleaca in acelasi timp si prin cablul de care am zis se echilibreaza unul pe altul.
Cablul asta este actionat de o roata imensa, care se vede in Taksim.
Taksim este o piata destul de mare, se pare ca ar fi cea mai importanta piata din Istanbul.
In ziua de azi, turcii nu mai fac nici o diferenta intre euro si dolar (doar la cursul de schimb).
Stai linistit ca abia astepata sa-ti ia banii, indiferent ca sunt Euro sau USD.
Au comertul in sange.
Cat stai la Istanbul?
Parintele
@Gibonu
Vom sta 6 zile(5 nopti). Se vede(citeste) ca ai fost de mai multe ori prin Istanbul,ai un perfect simt al orientarii. biggrin.gif Sper sa ne descurcam !!!
Multumesc pentru toate detaliile . cheers.gif
gibonu
Cum am mai spus: mai stiu si eu cate ceva despre Istanbul.
N-ai de ce sa te ratacesti.
In cel mai rau caz, din Taksim ia un taxi pana la hotel. Nu cred sa faca mai mult de 10 lire, dar intreaba-l pe turc inainte.
6 zile este OK pentru Istanbul.
Nu rata muzeul de miniaturi (Miniaturk) am povestit eu mai sus despre el, la fel ca si plimbarea lunga pe Bosfor.
Vaporul care merge pe Bosfor opreste si in Besiktas, nu este nevoie sa te duci pana in Eminonu.
In zona Taksim mai sunt Muzeul Militar si Muzeul Naval. Daca te pasioneaza genul asta de muzee, chiar merita.
Daca mai ai intrebari, nu ezita.
Daca nu, drum bun si sa ne povestesti si noua cum a fost.
will
Rugaminte . A fost cineva spre Istanbul pe ruta Vama Veche - Burgas - Malko Tarnovo ?
As dori sa stiu cum este drumul in special pe portiunea Burgas-Malko Tarnovo .
Nu am mai fost pe ruta asta de aprox. 15 ani si imi aduc aminte ca ruta respectiva era destul de periculoasa . Adica pustie si drumul foarte prost .
Multumesc .
Totodata daca cineva a stat in Istanbul in Hotelul Grand Beyazid as fi recunascator ptr ceva impresii .
Parintele
@gibonu
Am citit atent toate "descrierile" pe care le-ai facut + pozele atasate,sunt de exceptie.Intotdeauna cand am plecat undeva unde nu am mai fost,am preferat sa fac "sapaturi" adinci,ptr. a stii cat de cat in ce ma bag.Am intrat pe diferite sit-uri,am citit diferite opinii si pareri,astfel incat sa pot fii "pregatit"
pentru o noua aventura.Apropo,ai fost la magazinul de pielarie & blanuri
PRENS LEATHER? Am citit mai multe opinii despre ei,par a fii destul de buni.
gibonu
@ will
Am vrut eu sa ma intorc saptamana trecuta pe acolo, dar am ratat iesirea de pe autostrada.
Adica am vazut indicatorul spre Derekoy insa eu il asteptam pe cel spre Kirklareli, sperand ca merg mai mult pe autostrada.
Daca studiam harta mai bine, nu faceam gresala asta.
Relativ repede mi-am dat seama ca am gresit, dar era prea tarziu, pierdem ceva timp daca ma intorceam, plus ca spre Marea Neagra cerul era intunecat rau de tot iar eu eram cu motocicleta.
Nu te incalzeste prea mult ce am zis mai sus, insa prin BG am merg mult pe drumuri secundare, cu ar fi Osenets - Popovo - Kotel - Omurtag si pot sa-ti spun ca drumurile astea sunt foarte bune d.p.v asfalt si totodata foarte bine semnalizate, practic (daca ai o harta buna) nu ai cum sa te ratacesti.
Poate asa o fi si Malko Tarnovo - Burgas, avand in vedere ca e drum national.

@ Parintele
Singurul lucru pe care il cumpar de la Istanbul este sugiuc-ul din Bazarul de mirodenii. Din ala original, de la mama lui.
Mai sunt si doua librarii in Sultan Ahmet, destul de bine aprovizionate cu carte in engleza.
Altceva nu ma intereseaza sa cumpar, deci nu cunosc magazinul de blanuri.
Daca mergi inostit de vreo doamna, ai grija mare in bazar (Marele Bazar): sunt strazi intregi pe care se vinde doar aur si argint.
O fi raiul pe pamant pentru femei, insa pentru un barbat devine plictiositor destul de repede.
dumid
Imi este asa de dor de Istanbul si de baclava. Cumparam mereu dintr-un magazin de specialitate langa gara Sirkeci, pe colt langa statia de tramvai. Are si niste masute afara, se afla exact in locul in care tramvaiul intra pe strada ingusta catre Sofia.
gibonu
Stiu magazinul. Exact pe colt. Intr-adevar, super prajituri, de multe ori m-am oprit acolo, dupa un kebab luat de la vreo cateva zeci de metri mai incolo, cam in dreptul statiei de tramvai.

Parintele
Dupa 4 zıle cu ploaie torentiala si/sau mocaneasca,ne ıntoarcem si noı la caldurica de la Bucuresti.Cred ca mai mult din cauza vremii,Istanbulul nu mi s-a parut atat de nemaipomenit.Am apucat sa vedem Sf.Sofia si celelalte moschei dın vecınatate(chiar daca afara turna cu galeata),am avut 'noroc' si de o zı cu soare ın care am vizitat palatul Dolmah...palace(scuzati de lipsa restului )si ceva din Grand Bazar (chiar daca este acoperit-si acolo ploua ınnauntru) sı normal,acum la plecare a iesit soarele !!!!Pentru moment cam atat ....apropo,daca cineva doreste TL,mı-au mai ramas cateva ~~100....
gibonu
Da, asta e.
Mie mi-a placut Istanbulul si pe ploaie.
Cum te-ai descurcat cu transportul de la aeroport la hotel?
CGB
am fost anu trecut la 'stanbul. cu otocaru. otocar plin cu bisnitari. doar 4 insi eram turisti adevarati. restu' erau dupa cumparaturi. drumu o fost lung si obositor, da' a meritat experienta numai ptr fazele din vami. unde piteau rumansii auru' prin autocar ca sa nu-i puna vamesii sa plateasca. plus modu' in care se dadeau spagi in vama (bulgareasca si romaneasca) ca sa nu verifice prea rau bagajele.

'stambulu e meserias de meserias. obiectivele majore is grupate pe-o suprafata destul de mica, merg facute pe jos (moscheea albastra, sf sofia, cisternele subterane, topkapi...etc). plimbarica pe bosfor o fost mijto. e de vizitat turnu galata si zona unde circula tramvaiul vechi (e pe langa turn p-acolo). zona e plina de magazinase si terase. mai e de vizitat palatu' Dolmabahçe, cetatea Rumelihisarı si zona adiacenta. prin 'stanbul e usor de mers cu tramvaiu (climatronic). io am avut o curiozitate sa vad cum arata carrefouru la ei si-am ajuns si p-acolo (cu metroiu).
io cand am ajuns am cumparat o harta de la un chiosc. o harta cu toate obiectivele turistice. cu harta in mana n-a fost nevoie sa intreb nimic. e simplu oricum. au indicatoare, chestii, socoteli.
am halit prajituri si alte dulciuri de-am dat in diabet. plus mancare la greu. turcaletii au dambla cu haleala. multa, buna si destul de eftina daca stii un' sa cauti.
in marele bazar mi-am bagat ceva, ca m-a enervat. ptr cine are rabdare si nervi poa sa fie o experienta jto. altfel e stres inutil.
mai mijto bazaru de mirodenii. acolo-i plin de haleala. de la tot soiu de ceaiuri, pana la rahat, sugiuc, branza, peste, fructe proaspete si confiate, halva...etc...etc. matzu gros si bani la buzunar sa ai, ca-ti vine sa mananci de toate.

nu ratati partea europeana si plimbarea pe bosfor. de pe vapor, o sa vedeti pe partea europeana viloace de viloace cu iesire drept in bosfor. mergeti si in cartierul armenesc, in ortakoy. e jto de tot zona si mult mai linistita decat zona unde-s obiectivele principale. zona linistita incepe dupa ce treceti podu galata.

p.s la plimbarica pa bosfor cu vaporetele, dupa ce prezinti biletu, dupa ce urci la bord si astepti sa plece vaporanu', apare un tugulan cu o tava de pahare cu suc. si serveste pulimea de la bord. majoritatea (turisti) iau, crezand ca-i din partea casei. am luat si io. apoi apare tugulanu si cere bani. mancam o masa cu cat am dat p-un pahar de suc. asta ca esperienta de evitat. nimic nu e gratis p-acolo, desi la prima vedere asa iti lasa impresia.
Parintele
M-am descurcat destul de bine,zic eu.Ptr. ca unul(a) din turisti are varsta de "numai"83 anisori am avut (gasit pe internet)un fel de taxi care mi-a luat 60 de TL pana la hotel,si hotelul a fost destul de departe,langa Bosforus (Swiss hotel).In rest,repet,din cauza vremii,nu am putut vedea mai in amanunt destule "obiective"pe care le aveam in plan.Ramane ptr. alta data.Destul de interesant,in general.
La muzeul Dolmabahce(parca)nu m-am putut abtine,si am intrebat ghidusa de limba engleza daca are idee pe unde este tot aurul carat de turcomani de la romanica si cam cat ar fi.A facut o mutra lunga si a zis ca la palat,cu toata pictura de pe tavane si restul nu ar fi mai mult de cateva kg!!!
gibonu
@ Parintele
Bine ca n-ai intrebat de ce i-au omorat pe armeni in 1915.
Ce-a fost a fost, nu cred ca mai are rost sa rascolim trecutul.
Nu-i mai bine acum, cand relatiile intre RO si TR sunt mai mult decat excelente?
Parintele
Ai dreptate,treaba a fost mai mult decat "comica"cand le-am spus ca vreau sa-mi vand nevasta pe ..cate camile vor sa-mi dea ei.Sa fi vazut figuri la ei,m-am distrat(in sinea mea)pe cinste !!!
gibonu
Am mai fost odata la Istanbul, in perioada 03 – 06.11.2011.
Biletele de avion le-am luat in august, cand Tarom avea o oferta care suna bine de tot: 100 de euro pretul total al biletului.
Fata de 200 – 220 de euro cat era anii trecuti.
Plus doua bagaje de cala, de care n-am avut nevoie.
Probabil oferta respectiva fost raspunsul Tarom-ului la cele 3 curse pe zi pe care Turkish Airlines le are la Bucuresti.
Asadar:

Joi, 03.11.2011
Cursa de dus era operata de un ATR, avion mic, cu elice, de vreo 80 de locuri.
Putin inghesuiala, insa pentru o ora si ceva de zbor n-a fost o problema.
Mi s-a parut o masura buna un avion mic atunci cand nu exista pasageri suficienti.
Asta in ideea ca m-am intors in 2008 de la Istanbul intr-un Boeing 737 in care eram vreo 30 de insi.

Coasta marii Negre, probabil in Bulgaria.

[attachmentid=1627775286]

Speram sa avem ocazia sa vedem din nou Bosforul de sus.
Insa traseul de zbor era altul, respectiv prin sudul orasului, cu o bucla desupra marii Marmara, survolarea acvariului si aterizarea pe Ataturk.

Stiam ca nu este nevoie de viza, insa a crescut pipota-n mine de mandrie cand am vazut ca figuram la tarile fara viza.

[attachmentid=1627775287]

Control pasapoarte – fumat o tigara – metrou si deja eram in Aksaray.
Aici am observat ca s-a curatat zona, nu mai arata ca acum doi ani, plina de turci care vindeau toate prostiile direct pe asfalt.
Am mai observat ca acele chioscuri in care odata se vindeau jetoanele pentru trasnsport erau inchise, fiind inlocuite de aparate in care se baga banii si se ridica jetonul.
Aparatele au un meniu simplu si intuitiv si functioneaza in mai multe limbi.

Hotelul a fost in zona Sultanahmet, la 3 min. de Sfanta Sofia.
http://www.ersuhotel.com/ , 125 de euro pentru 3 nopti de cazare, in camera dubla, cu mic dejun inclus.
De fapt nu a fost o camera dubla ci o tripla, deoarece turcii n-au avut disponibila o dubla.
Iar micul dejun era OK.

Ne-am cazat, am mancat un kebab langa gara Sirkeci, dupa care ne-am apucat de treaba.
Muzeul de istorie al stiintei si tehnologiei din lumea Islamica (din engleza mea de balta).

[attachmentid=1627775288]

Muzeul este deschis relativ recent si este situat in parcul de langaTopkapi.
Am inteles ca a fost amenajat acolo unde odata erau grajdurile palatului.
Site-ul ne-oficial al muzeului: http://www.ibttm.org/ENG/
Exista indicatoare (in turca si engleza) spre muzeu.

Intrarea in muzeu (5 lire / om).

[attachmentid=1627775289]

Vizita incepe cu sectiunea de astronomie.
Sunt prezentate multe inventii islamice in domeniu, inclusiv machete ale unor observatoare astronomice.
Sectiunea poate fi interesanta pentru cine are cateva notiunii de baza legate de astronomie.
Ceea ce nu este cazul la mine.

In sectiunea de armament am priceput cate ceva.
Iar machetele sunt fabricate la o scara destul de mare.
Torpila.

[attachmentid=1627775290] [attachmentid=1627775291]

Arbaleta 3 in 1 daca nu ma insel.

[attachmentid=1627775292]

Catapulta.

[attachmentid=1627775293] [attachmentid=1627775294]

Banca ortopedica.

[attachmentid=1627775295] [attachmentid=1627775296]

Probabil amintirea fostului grajd.

[attachmentid=1627775297]
drrond
Trebuie sa recunosc cu mana pe inima: esti eroul meu!!

La multi ani si cat mai multe calatorii ( nu ca ai avea nevoie de ultima urare )... laugh.gif
gibonu
@ drrond
Multumesc frumos pentru urari.
Asemenea si tie.


Joi, 03.11.2011 – Partea a II-a

Sectiunea tehnnica.

Surubul lui Arhimede.

[attachmentid=1627775484]

Metoda de ridicat apa cu ajutorul focului.
Daca nu ma insel, pare a fi o forma primitiva de turbina.

[attachmentid=1627775485]

Un fel de stramos al motorului cu abur.

[attachmentid=1627775486] [attachmentid=1627775487]

Lampa windproof.

[attachmentid=1627775488] [attachmentid=1627775489]

Moara mobila.

[attachmentid=1627775490] [attachmentid=1627775491]

Moara de vant, fara morisca.

[attachmentid=1627775492]

Vantul intra prin fantele laterale, unde exista un fel de zbat.

[attachmentid=1627775493]

Perpetum mobile.

[attachmentid=1627775494]

Si conceptul de perpetum mobile in lumea musulmana.

[attachmentid=1627775495]

30 Dec 2011, 15:43:
Joi, 03.11.2011 – Partea a III-a

Sectiunea de arhitectura, pe care din pacate am vazut-o in fuga, deoarece muzeul se inchidea.

Universitatea din Bagdad, fondata in 1227.

[attachmentid=1627775497] [attachmentid=1627775498]

O parte din moscheea din Cordoba.

[attachmentid=1627775499]

Mai exact este vorba despre fosta Mare Moschee din Cordoba, actuala Catredrala din Cordoba.
Adica se poate si invers, in sensul ca un lacas de cult musulman, dupa cucerire, sa fie transformat intr-un lacas de cult crestin.

Cam asta a fost muzeul.
Din pacate, l-am vazut putin pe fuga, insa vizita a meritat.
Cand am iesit, ploua usor.

Un ceai, baut pe o teresa din parcul palatului Topkapi, chiar pe malul Bosforului (unde, pe langa ceai, privelistea face toti banii).

[attachmentid=1627775501]

Bosforul la ceas de seara.

[attachmentid=1627775500]

Copaci iluminati.

[attachmentid=1627775502]

O parte din savoarea Istanbulului.

[attachmentid=1627775503]

Ploaia a continuat usor, toata seara.
Unii spun ca Parisul este deosebit atunci cand ploua.
Oricat ar parea de ciudat, mi s-a parut ca si Istanbulul are un farmec aparte pe ploaie.

gibonu
Vineri, 04.11.2011 – Partea a I-a.

Acvariul din Istanbul. (http://www.istanbulakvaryum.com/en-US/home)
Undeva pe langa aeroportul Ataturk, pe malul Marii Marmara.
Se ajunge destul de usor, cu trenul pentru periferie (banliyo treni in turca).
Tren care se ia din gara Sirkeci si cu care se merge vreo juma de ora pana la statia Florya.
Din statia asta, in 10 min de mers pe jos, ritm de plimbare, se ajunge la acvariu.
Biletul de intrare costa 29 de lire pentru adulti.

Intrarea.

[attachmentid=1627776215]

Marea Neagra sta cam prost la capitoul oxigen.
Insa, datorita lipsei oxigenului epavele de lemn se conserva foarte bine.
Asa ca, Marea Neagra sta bine la capitoul arheologie marina.
Sau cel putin asa spun turcii.

[attachmentid=1627776216]

Geam mai gros de 4 cm.

[attachmentid=1627776217]

Bosforul este de 3 ori mai aglomerat fata de canalul Suez si de 4 ori mai aglomerat decat canalul Panama.

[attachmentid=1627776218]

Sectiunea dedicate stramtorii Dardanele.

[attachmentid=1627776219]

Barbarosa (piratul devenit amiral) nu putea lipsi.

[attachmentid=1627776220]

Constructia canalului de Suez.

[attachmentid=1627776221]

Padurea tropicala era foarte bine reconstituita.
Caldura si umezeala insuportabile.

[attachmentid=1627776222]

Undeva prin marile sudului.

[attachmentid=1627776223]

Cam asta a fost acvariul.
Mi s-a parut interesant, insa nu m-a dat pe spate.
Oricum, merita vazut.

De la acvariu, trebuia sa ajungem la aeroport.
Nu pentru avion, ci pentru metrou, deoarece acolo era cea mai apropiata statie de metrou.
Am luat un taxi.
Turcul auzind ca mergem la aeroport, a inceput s-o calce, asigurandu-ne in ca maxim 10 minute ajungem.
Am incercat sa-i spun ca nu ne grabim asa rau, insa n-am reusit sa ma inteleg cu el.
Asa ca, de la acvariu la aeroport a fost un fel de raliu, intr-un Fiat, la 120 km/h, trecand razant pe langa celelalte masini de pe strada.
Recunosc ca a fost meserias turcul.

O parte din aeroportul Ataturk.

[attachmentid=1627776224]

Sub aeroport, inainte de statia de metrou este un supermarket, destul de mare.
Nu m-am putut abtine cand am vazut in raft Ayran la kil.

[attachmentid=1627776225]
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.