Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: CONTESTATII RADAR
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22
Dodone
Cititi atasamentele ca sa nu platiti amenzi aiurea.
ramm
worship.gif foarte tare!
Marius*
Din experienta proprie pot spune ca in momentul in care vei solicita:
-certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală;
-buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuării verificării;
-autorizația de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal;
cu siguranta nu vei scapa nesanctionat.
Solicitarea acestor documente nu face decat sa-l enerveze pe politistul respectiv.
Bafta !
Dodone
Sunt de acord in privinta valabilitatii procesului verbal, chiar daca contravenientul nu face mentiuni.
Mai departe insa, daca sunt sigur ca legea e de partea mea, nu sunt slab de inger.
Si eu am avut o experienta de genul acesta. In momentul in care agentul constatator s-a enervat ca-i cerusem actele de mai sus, i-am solicitat calm dar ferm sa cheme la fata locului seful de tura, ca sa constate acesta ca subalternul lui nu are toate actele la el.
In urmatoarea secunda mi-a inapoiat actele si a urcat in masina lui. Asa ca am scapat de amenda.
Asa ca, nervii unui agent de politie ma lasa rece.
Oskar
O intrebare, de fapt doua... Sper ca le-am pus unde trebuie. Daca par prostesti atunci sunt un prost.. Daca depun contestatie si pierd procesul atunci amenda se plateste integral, nu? Si daca mi-a fost retinut permisul de conducere pot depunde contestatie si fara copie de pe acesta?
klaus
1. Da
2. Da. Insa la retinere ti se da o dovada temporara. Depui copie dupa dovada.
A l e x
Parerea mea ramane, daca sunteti cu musca pe caciula si nu va opreste cu radarul aiurea, nu incercati sa scapati prin astfel de metode. Il veti enerva si atunci nu veti mai rezolva nimic, si mai ales daca e rutiera din orasul vostru, va va tine minte si cine stie cand se intoarce roata ?

Eu am scapat de cateva ori fara spaga si fara amenda, dintr-un simplu motiv, AM VORBIT FRUMOS. Nu la radar, evident, dar la lipsa RCA (expirase de 2 zile si nu stiam) si la trecut pe rosu (din greseala). Si prin vorbit frumos nu spun lingusit, ci pur si simplu politicos.

Sa o luam altfel, voi sa fiti politisti, sa prindeti pe unul cu ceva in neregula si sa va ia din prima "legitimatie aveti ?" "vreau sa vad certificatul de omologare" sau multe alte asa-zise "arme" pe care se zice ca le avem impotriva lor, voi cum reactionati ? Va zic eu, il ardeti cat puteti de tare...

Totusi e bine sa stim ce legi avem de partea noastra in caz de abuzuri, dar vad ca ce scrie in fisierele din primul post e discutabil...
Dodone
Eu mi-am recunoscut din start greseala, in fata politistilor. Dar nu accept sa fiu amendat de politisti care nu si-au indeplinit obligatiile pentru care sunt platiti din bani publici. Au inteles tacit mesajul.
De acord cu atitudinea foarte politicoasa, nu lingusitoare. Asa am scapat odata de o amenda de radar. Am recunocut imediat ca sunt in culpa, am vorbit respectuos si mi-au dat doar avertisment. Ca sa nu-mi dea puncte m-au incadrat la alta contraventie, fara sa-i rog.
Marius*
QUOTE(Oskar @ 20 Apr 2008, 19:45)
Si daca mi-a fost retinut permisul de conducere pot depunde contestatie si fara copie de pe acesta?
*


Nu poti depune contestatie daca nu ai copia procesului vrebal de contraventie. Astepti pana iti vine acasa si poti depune in termen de 15 zile de la data cand ai primit-o de la posta.
klaus
Era vorba de copia permisului de conducere, nu de copia procesului verbal.
WNS
Documentele atasate in primul post se plimba pe net de cativa ani sub diferite forme, le-am primit si eu pe mail, iar cel care le-a creat nu are habar nici macar despre cele mai elementare lucruri privind legislatia. Se poate observa numai dupa felul in care a redactat acea plangere contraventionala.
Apropo contestatiile se trimit numai la judecatoria pe raza careia s-a constatat contraventia.
aditasse
De ce trebuie ca noi soferii romani sa invatam cum sa "fentam" radaru, cum sa mituim politistii, cum sa ocolim ceva, ...cand e mult mai simplu sa respectam legea, sa platim amenzile la primarie fara sa mai dam politistului nimic, si atunci nici el nu ne va mai opri aiurea pentru ca va stii ca nu mai ia spaga. De ce nu incercam si noi cum au incercat si reusit alte natii de pe langa noi sa fim corecti, sa fim ingaduitori in trafic, sa fim mai rabdatori cu cei care nu prea au experienta, sa ne respectam si intre noi si sa respectam si indicatoarele ???
Pe langa astea mai sunt foarte multe intrebari pe care mi le pun de cate ori imi iau copilul de 5 saptamani in masina (oricat de lung sau de scurt ar fi traseul de parcurs)
Andrei_M
Acum ceva timp un coleg de munca imi povestea ca politia nu are voie sa te ia cu radaru pe ploaie, si chiar a scapat de o amenda pe viteza cand picura afara...
sandman_
QUOTE(last @ 18 Apr 2008, 14:52)
Subscriu in totalitate postul anterior.
xcristina are perfecta dreptate.
Din experienta proprie pot spune ca in momentul in care vei solicita:
-certificatul de omologare a aparatului radar de către Biroul Român de Metrologie Legală;
-buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuării verificării; 
-autorizația de operator radar pentru cel care vă încheie procesul-verbal;
cu siguranta nu vei scapa nesanctionat.
Solicitarea acestor documente nu face decat sa-l enerveze pe politistul respectiv.
Bafta !
*



Vei scapa nesanctionat in caz ca nu au documentele alea. Iar nervii lor nu pot sa fie decat benefici pentru tine, mai ales daca duce la "salturi" peste anumiti pasi procedurali...
WNS
Acele documente le poate solicita numai instanta de judecata.
Dodone
Nu sunt de acord cu tine. Regulamentul lor spune ca trebuie sa le aiba asupra lor, sau in cea mai proasta situatie sa fie completate si sa se afle la birou. De ce? Ca sa le vada instanta?
Ca altfel le pot fabrica usor ulterior, pentru instnta, ca doar corb la corb nu scoate ochii...
adi_ar
Ca trebuie sa existe un OS (ordin de serviciu) iar aparatele sa fie omologate si verificate sunt convins dar, desi nu sunt fan al Politiei Rutiere, nu cred ca este de competenta conducatorului auto surprins in culpa sa ceara socoteala pentru documente. Chestiunile astea tin de legea si statutul lor de functionare, respectiv de alte norme, inclusiv Regulamentul de Ordine Interioara.
Asa putem extinde acest drept la toti cei care trec pe langa echipajul radar, ca sa nu fie discriminare. Toti sa opreasca pentru a-i lua la intrebari! De ce nu ?

Eu zic ca se poate cere instantei sa solicite dovada ca respectivul aparat era omologat si verificat daca, sa zicem, GPS-ul din masina sau vitezometrul iti indica 52 Km/h iar PV zice ca aveai 80.
22CMM
un moment sa inteleg.
adica politia are voie sa stea ascunsa ca boschetarii in boscheti, sa inchida si sa deschida radaru la comanda, sa te ia cu 60-70 km/h in dreptul indicatorului de 50 (intrarea iesirea din localitate); dar eu nu am voie sa-l intreb de actele mai sus mentionate. atunci problema e simpla unde sunt drepturile noastre noi suntem numai cei care platim fara sa putem face nimik, iar ei sunt stapanii soselelor.
de ce nu stau in intersectie ci mai tot timpu dupa ea si te opresc ca nai lasat-o pe tanti sa treaca trecerea desi ea nu prea stia ce vrea, de ce numai politia are drepturi si noi nu. nu zic sa incalcam legile acum dar sa fie respectate de ambele parti ca nu suntem prostii nimanui. asta e opinia mea, cine e impotriva ei ori e politist ori nu a dat peste un politist care face abuz in serviciu.
adi_ar
Eu, cel putin, nu sunt politist, nu am legatura cu MAI si am intalnit politisti care faceau abuz de timpul meu incercand sa "stoarca" o spaguta, doar conduc de o gramada de ani, dar asta nu ma impiedica sa spun ca politistii sunt ... ca sa constate abaterile de la legea circulatiei, inainte, in si dupa intersectii iar socoteala ne dau, la cerere, prin autoritatea judecatorului sau prin sefii directi, daca este vorba de incalcarea de regulamente interioare.

Aaaa, ca sunt politisti spagari, corupti, mitocani, imbecili sau neghiobi este alta poveste ... sau aceeasi poveste cu a arbitrilor de fotbal, a functionarilor publici, a medicilor, inginerilor sau a soferilor, ca sa venim ontopic sau alta categorie socio-profesionala ! Relatia cu cetateanul, atunci cand exista autoritate oricat de mica, induce riscul de coruptie !

Voi chiar va inchipuiti ca se poate imagina o politie eficienta sau un politist serios care sa faca pe el daca-i ceri o amarata de hartiuta ?
Gasiti voi un articol de lege care sa oblige politistul sa-ti prezinte altceva decat insigna si sa se prezinte, atunci cand te opreste in uniforma.

Poate ar deveni mai eficienta activitatea lor daca cineva le-ar contabiliza serios PV anulate sau ar fi analizate mai serios plangerile impotriva lor.
Acum, nu stiu daca nu cumva se si face acest lucru. Pe undeva si poilitistii incep sa se "schimbe la fata".
Nu prea mai vezi Garcea butosi scarpinandu-se important, transpirati si cu chipiul pe ceafa!

Daca aveti convingerea ca nu ati incalcat nici o lege sau reglementare, "dati-l in gat" la sefi, la judecatorie, dupa caz !
Sa incepi, atunci cand esti prins cu fofarlica, sa-i cauti nod in papura politistului, cum ar veni sa cauti daca s-a incheiat la toti nasturii, este asa ... o mica gainarie !
Daca politistii nu sunt "stapanii soselelor" - a se citi "autoritatea soselelor", vor fi aia pe care-i consideram pericol public si le-am dori anulate permisele de conducere ! Ne vom instala cu totii trapa, aruncator de flacari si mitraliere pe turela !
Mihai_E
QUOTE(Andrei_M @ 11 May 2008, 12:21)
Acum ceva timp un coleg de munca imi povestea ca politia nu are voie sa te ia cu radaru pe ploaie, si chiar a scapat de o amenda pe viteza cand picura afara...
*



unde scrie?
C a t a l i n
În normele de exploatare ale aparatelor radar.
xcristina
Am atasat eu pe undeva Normele metodologice la care se refera Maersk. Te vei lamuri pe deplin, sper!
GIC
"5. Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prevede că agentul care constată contravenția se numește agent constatator. Agentul constatator este și cel care aplică sancțiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absolută. Deci, dacă un agent constată contravenția, dar procesu-verbal este întocmit de un alt agent (situația în care se transmite viteza prin stație), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare și în urma contestației dvs. instanța îl va anula, va anula și amenda și punctele."

Dar de asta ce ziceti ? Ca am vazut ca se mai practica.
WNS
QUOTE(GIC @ 21 May 2008, 12:41)
Agentul constatator este și cel care aplică sancțiunea
*


Cred ca ai raspuns singur.
GabyT
Intrucat am "sapat" zilele acestea pentru a descoperii normele legale care reglementeaza autorizarea aparatele de masurare a vitezei si temeiul juridic al unor eventuale contestatii impotriva amenzilor pentru depasirea vitezei legale, evident ca am descoperit si acest topic... blush.gif

Referior la Normele de metrologie legala NML 021-05 (aprobate prin ORDIN nr. 301 din 23 noiembrie 2005) prezentate de catre initiatorul acestui topic in extras, atrag atentia ca au fost modificate prin ORDIN nr. 153 din 29 august 2007, respectiv :

Paragraful 3.5.1 al Normei de metrologie legala NML 021-05 "Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)", aprobata prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legala nr. 301/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 si 1.102 bis din 7 decembrie 2005, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"3.5.1. Înregistrarile efectuate trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:
- data si ora la care a fost efectuata masurarea;
- valoarea vitezei masurate;
- faptul ca a fost efectuata autotestarea (conform paragrafului 3.2.6.), daca aparatul poate sa treaca în regim de masurare fara sa efectueze autotestarea;
- imaginea autovehiculului, din care sa poata fi pus în evidenta numarul de înmatriculare al acestuia."


Inca nu stiu daca mai este de actualitate informatia legata de aparitia literei "T" in situatia in care aparatul nu si-a terminiat autotestarea; din modificarea legislativa banuiesc ca au aparut pe "piata" aparate la care nu mai este necesara autotestarea inainte de fiecare pornire brusca a acestuia si implicit nu mai apare semnul distinctiv... nedumerire.gif

Cine detine mai multe informatii referitoare la aspectele semnalate de mine poate ma lamureste.
Dodone
worship.gif pentru precizari.
ady77
Au dat ieri pe Europa FM cazul unui avocat care a castigat in instanta intrucat politia a trimis la proces numai o copie dupa procesul verbal nu si dovada faptului ca a depasit viteza legala.
Como
ady77: Am postat un link cu un articol din ziar, insa post-ul a fost sters. Ideea principala a articolului era ca politistul trebuie sa demonstreze cu probe vinovatia, conform prezumtiei de nevinovatie, si nu ca soferul trebuie sa demonstreze contrariul.
ady77
Merci mult pentru PM.
klaus
Pentru nedreptatiti:
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...dpost&p=1391366
msanyix
Am citit aici o gramada despre faptul cand te prinde politia cu radarul ce are si ce nu are voie sa faca si ce acte trebuie si ce nu trebuie sa aiba asupra lui.
Observatiile mele in legatura cu radarele:
1. prin Mures intodeauna stationeaza masina cu radar si la 100 m o alta masina cu 2 politisti care te opresc (E60 iesira catre Brasov), in cazul in care procesul verbal este nul daca cel care il intocmeste nu este operatorul de radar atunci de ce fac asta cel putin de 5 ani (de atunci am eu permis)

2. daca ai o contestatie nu-ti arata nimic nu iti spune nimic (poza si viteza cu care te a masurat) ci iti spune ca poti depune plangere la judecatoria....
dac ai vre-o obiectie.

Acum sa-mi spuna careva dintre voi, care conduce civilizat pt o amenda de 50-150 ron (60-750Km/h in localitate) cine are chef sa depuna contestatii si sa umble pe la judecatorie jumatate de an. Eu personal nu am timp pentru asa ceva.
klaus
QUOTE(msanyix @ 2 Jun 2008, 08:52)
procesul verbal este nul daca cel care il intocmeste nu este operatorul de radar
*
Unde se regaseste prevederea legala care spune asa ceva?
Marius*
Nu exista o astfel de prevedere legala.
Dodone
Pai, cum ramane cu intamplarea cu Becali ?
Un agent de politie l-a observat in trafic ca depaseste coloana la semafor, sau ceva de genul acesta. In orice caz o contraventie. Acesta alerteza pe statie un coleg pe motocicleta, care-l ajunge, il opreste si il avertizeaza verbal. Faza a fost observata si de alti participanti la trafic, care obiecteaza, destul de vocal.
Seara, la stirile TV iese pe sticla purtatorul de vorbe al IGPR, care specifica faptul ca nu l-au amendat pe Becali si nu i-au retinut permisul in vederea suspendarii pt. ca nu l-a oprit agentul constatator.
Deci... wacko.gif
Axe
..., deci legea "ie" pentru cei care traiesc din salariu si nu pentru cei care ii pot cumpara pe politisti cu tot cu case, neveste, mobila si acareturi !!!
adip
@xcristina, cred ca Axe a spus ca legea e aceeasi pentru toti, difera modul in care ea e aplicata. Si asta mi se pare destul de relevant. De fapt, de la el pleaca toata cangrena asta nenorocita din Romania.
Din punctul meu de vedere o lege e nula daca nu se aplica, sau se aplica discretionar, fiindca nu produce efecte pe termen lung.

Edit: Am vrut sa spun, evident, efecte dorite, fiindca de cele nedorite avem parte din plin.
xcristina
Ma refeream la ceva relevant si constructiv pe tema discutiei, nu eternele lamentari pe tema ne/aplicarii legii...
Axe
QUOTE(xcristina @ 12 Jun 2008, 14:38)
Ma refeream la ceva relevant si constructiv pe tema discutiei, nu eternele lamentari pe tema ne/aplicarii legii...
*



degeaba vorbim noi costructiv ca nu noi punem legile in aplicare, era un caz clar; omul a scapat pt ca este cine este !

si, cam ce ar trebui sa fac ca nush defel ce ?
Dodone
QUOTE(adip @ 12 Jun 2008, 14:30)
@
Din punctul meu de vedere o lege e nula daca nu se aplica, sau se aplica discretionar, fiindca nu produce efecte pe termen lung.


*



Pai, nu e nula, pentru simplu fapt ca exista. Dar, e mai rau decat daca nu ar fi, pentru ca te astepti sa se aplice. Si cei de buna credinta sunt frustrati cand vad ca legea se aplica discretionar.
adi_ar
Offtopic ... si-mi merit soarta:

Ce-mi plac mie discutiile astea rafinate si ultratehniciste pe tema viciilor de procedura si a netemeiniciei administrarii probelor ... wacko.gif .

Oare de ce nu ne straduim noi sa respectam legea ... care este, in loc sa ne lamentam pentru durerea vecinului si barna din ochiul caprei !? huh.gif
Dodone
De ce ?
Ca sa nu platim amenzi ca fraierii.
Acum sunt in concediu prin Ardeal. Am trecut de doua ori prin loc. Balauseri, unde am fost informat in prealabil ca stau tot timpiul cu radaru'. A doua oara ploua aproape torential, dar ei continuau sa opreasca masini si sa amendeze. Or, pe timp de ploaie, din cunostintele mele, nu se pot face masuratori corecte.
Daca pe mine m-ar opri in asemenea situatie, as suna direct la 112 si as cere sa-mi faca legatura cu ofiterul de serviciu pe IPJ. Acesta are obligatia de a consemna sesizarea in registrul lui si sa-mi comunice nr. de inregistrare. Pentru ca situatia de sus e nelegala.
Asta nu inseamna ca sunt un vitezoman deranjat de radare, mai ales ca circul cu sotia si copilul si nu sunt stresat de ore fixe de sosire.
Ce ma deranjeaza pe mine la circulisti in general este ca te iau de fraieri, ei cred ca nimeni nu stie din regulamentele lor de ordine interioara.
In concluzie, eu nu cred ca vorbim aici discutii.
WNS
Sfatul meu ar fi sa nu suni la 112, pt ca acela e un numar pt urgente.
Nu ai face altceva decat sa tii o linie ocupata in timp ce este posibil ca cineva care are intradevar o urgenta ar putea sa nu poata intra in contact cu opratorii.
Mult mai recomandat ar fi sa suni la nr. 0800.806.806 este un numar netaxabil (telverde) de la DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE. Banuiesc ca cei de acolo vor fi mai interesati de o astfel de problema.
smile.gif
klaus
as fi si eu curios cum dai de pe strada un telefon de pe fix, ca sa fie netaxabil. ca de pe mobil e taxabil...
adi_ar
QUOTE(Dodone @ 16 Jun 2008, 20:29)
De ce ?
Ca sa nu platim amenzi ca fraierii.
Acum sunt in concediu prin Ardeal. Am trecut de doua ori prin loc. Balauseri, unde am fost informat in prealabil ca stau tot timpiul cu radaru'. A doua oara ploua aproape torential, dar ei continuau sa opreasca masini si sa amendeze. Or, pe timp de ploaie, din cunostintele mele, nu se pot face masuratori corecte.
Daca pe mine m-ar opri in asemenea situatie, as suna direct la 112 si as cere sa-mi faca legatura cu ofiterul de serviciu pe IPJ. Acesta are obligatia de a consemna sesizarea in registrul lui si sa-mi comunice nr. de inregistrare. Pentru ca situatia de sus e nelegala.
Asta nu inseamna ca sunt un vitezoman deranjat de radare, mai ales ca circul cu sotia si copilul si nu sunt stresat de ore fixe de sosire.
Ce ma deranjeaza pe mine la  circulisti in general este ca te iau de fraieri, ei cred ca nimeni nu stie din regulamentele lor de ordine interioara.
In concluzie, eu nu cred ca vorbim aici discutii.
*



Vecine, faptul ca-i oprea si le dadea amenzi nu implica neaparat radar!
Poate nu aveau luminile aprinse, au depasit pe linie continua sau mai stiu eu ce altceva !
Sa nu platim ca fraierii sunt perfect de acord, daca n-au dreptate dati-i in gat ... la telverde !
Eu faceam referire la lamentarile de genul "Ce daca am avut 135 Km/h in localitate ?! Agentu nu avea toti nasturii incheiati si chipiul pe cap asa ca e nul procesul-verbal !" wink.gif
J o h n n y
QUOTE(klaus @ 2 Jun 2008, 11:41)
Unde se regaseste prevederea legala care spune asa ceva?
*




conform normelor de metrologie legala publicate in MO in data de 07.12.2005 se pare ca exista o astfel de prevedere, citeste la art 21.


WNS
Nu ai citit cu atentie documentul pe care l-ai atasat, acolo se face referire la art 21 din Ordonanta 2 din 12 iulie 2001, privind regimul juridic al contraventiilor
Iar cuprinsul articolului 21 este urmatorul:
QUOTE
CAPITOLUL III: Aplicarea sanctiunilor contraventionale
Art. 21
(1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
(2) Daca, potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
(3) Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.

In documentul atasat de tine, a fost adaugat acel comentariu care in lege nu se regaseste si nici nu rezulta din cuprinsul textului original.
J o h n n y


L-am primit pe mail acel text de lege, nu stiam ca e modificat.... Mersi de precizari! smile.gif
WNS
Stiu. Si eu am primit un mail asemanator. smile.gif
juristul2000
Mai fratilor laudabila actiune.Sincer pe mine nu ma deranjeaza faptul ca stau radare pe drum dar ma deranjeaza atunci cand acestea stau ascunse dupa gherete, boscheti, drumuri secundare, fac instanturi si etc, pt ca atunci aceia nu mai sunt politisti ci jepcari iar noi fraieri si dispare caracterul preventiv al radarului.Sa nu uitam ca rolul radarului este acela de a mai domoli elanul unor conducatori auto si de a face conducatorii auto sa circule legal si nu acela de a umple buzunarele cuiva.Stima
J o h n n y


Asta sa le-o spui celor de la politia rutiera, ca sa stie si ei de ce sunt pusi acolo. Nu cred ca vom vedea prea curand "caracterul preventiv" al radarului la noi...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.