Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Probleme ale puntilor?sau la sistemul de franare?, zgomot insotit de un mic soc

adymateo
post 12 Mar 2008, 17:02
Post #1

Membru

Group: Members
From: Homeland Security

Am mai pus problema asta intr-un topic oarecum asemanator, dar nu am vazut nicio reactie! Dilema e urmatoarea: atunci cand execut manevre precum garare cu spatele sau parcare laterala, in momentul in care apas frana ca sa ma opresc din manevra, se manifesta un zgomot concomitent cu un oarecare soc! Aproape metalic! Si nu imi dau seama ce ar putea fi! Adica asa fac toate? Este urmare a impactului pe care il au sabotii? Sa fie din electronica,o decalare a puntilor si repartitia electronica a fortei de franare sa duca la reactia respectiva? Sau ce anume? In rest, probleme la franare nu am intalnit! Am mers chiar si in marsalier mai tare si am apasat frana destul de violent si nu am constatat nimic! Puteti sa ma ajutati cu ceva opinii?

This post has been edited by adymateo: 12 Mar 2008, 17:07

--------------------
Renault Talisman 2016 TCE 200 Intens, 4Control, BOSE
2016 TCe 200 Intens, 4Control, BOSE, Pack asist, Pack securitate, Pack Easy Parking
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Adila16
post 12 Mar 2008, 18:39
Post #2

mecanic aero (sau aerian?)

Tizule, daca ai ESP, e posibil sa reactioneze sistemul.
Roti virate, deci viteza unghiulara diferita...

Inca nu am alta idee... huh.gif
Dar ''sap''... wacko.gif

--------------------
Renault Megane BiCorp 1.6 16v - / aka Kurulina Confort Dinamique / Beige Angora (TEA19) 2004
...The more I get to know people, the more I like my dog...
+
adymateo
post 12 Mar 2008, 18:40
Post #3

Membru

sad.gif nu am ESP

--------------------
2016 TCe 200 Intens, 4Control, BOSE, Pack asist, Pack securitate, Pack Easy Parking
+
Adila16
post 12 Mar 2008, 19:33
Post #4

Hmmm....
Clanc!-ul metalic (presupun ca asa se aude...) se aude in momentul in care masina s-a oprit?...
Ai putut sa-ti dai seama unde e mai pregnant: fata, spate, stanga, dreapta?
Daca apare in momentul in care masina s-a oprit, fiind vorba de mersul inapoi, presupun ca e vorba de etrierii care se asaza in scaunele lor...Fiind vorba de viteza mica, zgomotul apare si este perceput in momentul respectiv.
Ai incercat sa repeti manevra, adica sa franezi fara a manevra masina cu fata?...Sa fiu mai explicit: dai inapoi, cu viteza la care stii ca se aude zgomotul, franezi. Dai iar inapoi, la aceeasi viteza si iar franezi...

Daca e vorba de simpla asezare a etrierilor - ceea ce mi-as / ti-as dori sa fie - ar trebui ca zgomotul sa nu apara decat la prima franare.

--------------------
Renault Megane BiCorp 1.6 16v - / aka Kurulina Confort Dinamique / Beige Angora (TEA19) 2004
+
adymateo
post 12 Mar 2008, 21:01
Post #5

Membru

Cum am citit post-ul tau am si plecat intr-un test drive, nu de alta dar maine plec din localitate (fara masina) iar pana la iesirea din garantie mai am sub o luna de zile!
Clanc-ul se aude exact in momentul in care apas prima oara frana in timpul uneia dintre operatiunile care le-am mentionat!
Cel mai pregnant se aude in dreapta....tind sa cred spate!
Ok, am repetat manevra de N ori asta seara, pret de vreo 40 de minute si numai o singura data am reusit sa reproduc fenomenul pe partea din spate! Am constatat asa: oarece sunete/racaieli se aud si cand opresc masina din mersul ei normal, pe puntea fata, dar tind sa cred ca e doar sunetul produs de placute fiindca senzatia impreuna cu sunetul vine progresiv si egal pe ambele parti! in schimb, pe partea din spate, cand dau inapoi, o singura data am reusit sa fac sa se manifeste, si atunci am sesizat clar pe partea dreapta spate ca se aude/simte! In momentul in care s-a manifestat (adica aflat in mersul cu spatele, apasat frana), am continuat procesul eliberand frana , dand in continuare cu spatele si apasand dinou pedala si nu s-a mai auzit/simtit! Am continuat treaba asta de vreo 5,6 ori la rand! In concluzie, o singura data ,repet, am reusit sa il reproduc, dupa reproducere nu s-a mai intamplat nimic, apoi m-am mai plimbat ceva cu masina si iar am trecut la executat aceeasi chestie dar fara rezultat! Deci in proportie de 90% zgomotul apare numai la prima franare, la viteza mica, la mersul inapoi (in timpul unor astfel de operatiuni)!
Acum.....sa zicem ca se manifesta numai la prima franare!Ce inseamna? Este rezultatul doar al momentului in care etrierii se aseaza in locul lor pentru prima data? Sau este vorba de o deplasare a lor, o imbacsire, defectiune? Ce se poate intampla?
Luni o sa ii sun chiar pe cei de la service sa imi faca o programare sa vada si ei despre ce este vorba!
Multumesc tare mult pentru efortul depus!

--------------------
+
Adila16
post 12 Mar 2008, 21:56
Post #6

Asa e! Se aseaza etrierii in scaunele lor. E un proces absolut normal, avand in vedere faptul ca majoritatea franarilor se produc la mersul spre inainte.
Bag sama ca orice explicatii suplimentare din partea mea sunt de prisos.

Daca ajungi in service, tine-ne si pe noi la curent cu diagnosticul lor.
Desi, am io asa o banuiala ca ori n-o sa mai faca nici un zgomot, ori o sa vii cu o explicatie abracadabranta din partea oamenilor...

--------------------
+
adymateo
post 12 Mar 2008, 22:05
Post #7

Membru

Nu! Nu sunt de prisos! Dimpotriva! In fine, voi lua legatura cu cei din service si va voi tine la curent! Zgomot sunt convins ca va tot face, azi de exemplu a facut de doua ori pana sa postez pe forum si inca o data asta seara! Asa ca....asteptam cu interes explicatia laugh.gif

--------------------
+
nlu
post 12 Mar 2008, 22:10
Post #8

Membru autentic

Masina nu are nimic, incearca urmatorul test: stai cu ea (masina) in drum drept, calca frana dar sa ai rotile drepte dupa care iei maxim stanga sau dreapta, apoi ridici piciorul de pe frana si ai sa vezi ca se misca un pic masina deoarece distanta dintre roti se mareste/micsoreaza si forteaza in placutetele din spate (dicul de frana daca se invarte putin intre placute cand actioneaza pe el se creaza un fel de trosnit).

Nu cred ca se aseaza niciun etrier ca doar nu joaca acolo de capul lor si daca... chiar ar juca s-ar auzi la fiecare franare necontand ca mergi inainte sau inapoi si atunci chiar ar fi o problema.

This post has been edited by nlu: 12 Mar 2008, 22:17

--------------------
Renault Megane sedane Expression 1.6 16v 2007 Megane IV estate 1,3 tce 140/2019
+
Adila16
post 12 Mar 2008, 22:15
Post #9

Am coborat la Kurulina si am facut si eu testul recomandat. Face la fel. Noapte fiind, e mai liniste si am putut sa aud mai bine clanc!-ul buclucas.
Parerea mea e ca nu ai de ce sa te ingrijorezi.

smile.gif Explicatia ti-ai oferit-o singur: "...am repetat manevra de N ori asta seara, pret de vreo 40 de minute si numai o singura data am reusit sa reproduc fenomenul pe partea din spate! Am constatat asa: oarece sunete/racaieli se aud si cand opresc masina din mersul ei normal, pe puntea fata, dar tind sa cred ca e doar sunetul produs de placute fiindca senzatia impreuna cu sunetul vine progresiv si egal pe ambele parti! in schimb, pe partea din spate, cand dau inapoi, o singura data am reusit sa fac sa se manifeste, si atunci am sesizat clar pe partea dreapta spate ca se aude/simte! In momentul in care s-a manifestat (adica aflat in mersul cu spatele, apasat frana), am continuat procesul eliberand frana , dand in continuare cu spatele si apasand dinou pedala si nu s-a mai auzit/simtit! Am continuat treaba asta de vreo 5,6 ori la rand! In concluzie, o singura data ,repet, am reusit sa il reproduc, dupa reproducere nu s-a mai intamplat nimic, apoi m-am mai plimbat ceva cu masina si iar am trecut la executat aceeasi chestie dar fara rezultat! Deci in proportie de 90% zgomotul apare numai la prima franare, la viteza mica, la mersul inapoi (in timpul unor astfel de operatiuni)!
Acum.....sa zicem ca se manifesta numai la prima franare!Ce inseamna? Este rezultatul doar al momentului in care etrierii se aseaza in locul lor pentru prima data...
"
D-asta am scris ca orice alta explicatie e de prisos. blush.gif

<span class='edit'>12 Mar 2008, 22:33:</span>
QUOTE(nlu @ 12 Mar 2008, 22:10)
Masina nu are nimic, incearca urmatorul test: stai cu ea (masina) in drum drept, calca frana dar sa ai rotile drepte dupa care iei maxim stanga sau dreapta, apoi ridici piciorul de pe frana si ai sa vezi ca se misca un pic masina deoarece distanta dintre roti se mareste/micsoreaza si forteaza in placutetele din spate (dicul de frana daca se invarte putin intre placute cand actioneaza pe el se creaza un fel de trosnit).

Nu cred ca se aseaza niciun etrier ca doar nu joaca acolo de capul lor si daca... chiar ar juca s-ar auzi la fiecare franare necontand ca mergi inainte sau inapoi  si atunci chiar ar fi o problema.
*

Colega, da-mi voie sa am cateva (adica vreo doua) observatii:
1. La virare, nu se modifica distanta intre roti (ecartamentul), ci numai unghiul de cadere al acestora...Din care cauza botul masinii se misca transversal pe axa principala a masinii, in directia in care s-a actionat volanul.

2. Ai sa fii surprins sa constati ca etrierii se deplaseaza. Intr-adevar, nu de capul lor, ci controlat. Altminteri, un singur pistonas nu ar avea cum sa preseze doua placute de frana pe disc. Deci, longitudinal pe axele glisante.
Plus ca au un joc - o oarecare toleranta, amortizata de niste garnituri de frictiune dintr-un fel de cauciuc - si radial, pe aceleasi axe glisante.
Si ca sa imi verifici spusele, da-i un sut in cauciuc si asculta zgomotul. Apoi, baga un deget prin janta, apasa puternic pe etrier (indiferent de directie..., numai sa-l fixezi) si repeta figura cu bombeul in anvelopa. Si o sa constati un alt zgomot, numai al impactului intre incaltamintea ta si cea a masinii...Parol.
Zgomotul de ''asezare'' al etrierilor apare atunci cand acele garnituri de cauciuc - hai sa le numim asa; denumirea lor tehnica imi scapa acum, si nici chef sa scotocesc prin cine stie ce manuale nu prea am - se taseaza sau imbatranesc. Avand in vedere varsta masinii colegului nostru, apreciez ca nu e cazul de imbatranire.

Sper sa nu te supere observatiile mele... blush.gif

This post has been edited by Adila16: 12 Mar 2008, 22:38

--------------------
+
TRANCA
post 12 Mar 2008, 23:03
Post #10

Membru autentic

From: IALOMITA

Este ceva normal, fii linistit...nu este un defect!!!...
Cand este umed cred ca nu mai face oricum... smile.gif
Apare in general prin modificarea sensului de sprijin al placutelor...exista totusi un f.mic joc lateral al placutelor in suportul lor de culisare si in culisantele de etrier, care corelate cu forta mica de franare care permite si o miscare relativa pe disc a placutelor, apare acea mica scartaiala-trosnitura...In nici un caz nu iti este afectata siguranta in circulatie si nu este un defect...exceptie numai in cazul in care nu au ajuns placutele la limita lor tehnica de uzura!!!... wacko.gif

Poti cere curatarea placutelor spate si eventual un spray degripant aplicat pe aceste zone de contact etrier-placute-suport. Deci...go,go,go!!! sofer7.gif

--------------------
A FOST RENAULT MEGANE II SEDAN 2004 1.5 dCi
Ex Megane II Sedan 1.5 dCi...
+
Adila16
post 13 Mar 2008, 17:07
Post #11

QED

--------------------
+
Razor
post 13 Mar 2008, 17:21
Post #12

Doc

From: Timisoara

Poate ai si arcurile de la placute mai vechi si elasticitatea lor fiind redusa nu mai tin placutele/ansamblu etrier cum o faceau in tinerete wink.gif deci e ceva normal sa se auda.

--------------------
VW / Honda Passat 2.0 TDi / CBR 600RR 2010 Highline / 2008
Inteligenta artificiala nu se compara cu prostia naturala
And God said: Ride hard, I've got your back!
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 2nd August 2025 - 17:22
Dacia