Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Probleme cu usile

Bob808
post 15 Oct 2015, 17:30
Post #1

Membru

Group: Members
From: Bucuresti

Salutare,

Usor usor termin cu problemele, ma indrept catre detalii acum.

Deci, usile mele sunt putin razna. Dreapta fata se descuie dar nu se incuie, dreapta spate se incuie dar nu se descuie, iar stanga spate nu-mi detecteaza masina ca se deschide usa. Adica daca o deschid, nu se aprind luminile in interior sau jos pe usa.

La usile din dreapta am dat cu WD40/ulei de mecanisme fine si le-am frecat putin si-am vazut ca din cand in cand functioneaza corect. Adica usa dreapta fata se incuie, iar cea din spate se descuie. Dar nu tine mult.
Usa dreapta fata o incui mereu cu cheia inainte sa plec de langa ea (are switch-ul ala de plastic care se roteste). Simt ceva rezistenta cand il rotesc, parca scapa si caraie ceva.

Acum, banuiesc ca daca totusi functioneaza cateodata sunt ok treburile pe-acolo. Ma gandesc sa le dau jos si sa le curat/ung calumea.
E grea operatiunea? Ceva poze pe undeva?

Usa stanga spate, banuiesc ca exista un senzor ceva care nu mai functioneaza cand o deschid. La masinile mai vechi pe care le-am avut stiu ca erau sfarcurile alea care se activau cand se inchidea usa. La asta n-am gasit nimic. Ceva idei? Unde as putea sa gasesc senzorul ala?

This post has been edited by Bob808: 15 Oct 2015, 17:31

--------------------
Renault Laguna 2002 / 1.9dCi
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
espacern
post 15 Oct 2015, 17:56
Post #2

ART-ist

Group: Moderatori
From: Mihalaya

Vinovata pentru functionarea mecanismului de inchidere/deschidere este o piesa de plastic aflata in interiorul yalei.....comandata de motoras.
Tot in interior la yala este si un microintrerupator care indica pozitia deschis/inchis.
Cauta pe forum ca gasesti topic cu acest subiect......detaliat.

--------------------
. . - . .
RENAULT are mistere pe care OMUL nu va reusi niciodata sa le afle!
+
tuddy93
post 15 Oct 2015, 18:04
Post #3

Membru

From: Sibiu

Vezi aici: http://www.reno.ro/index.php?showtopic=65246&st=60

Eu am probleme cu stanga spate, in sensul ca e zgomotoasa cateodata si banuiesc plasticul despre care s-a mai discutat (si aici: http://www.reno.ro/Inchidere-centralizata-...a-t277018.html).

--------------------
Renault Laguna 2003 1.9 dCi 74 kW - Hatchback
+
Bob808
post 15 Oct 2015, 18:28
Post #4

Membru

Va multumesc pentru raspunsuri!
O sa ma documentez, si vad ce pot sa rezolv la mine. Poate fac si niste poze.

--------------------
+
cstrifu
post 15 Oct 2015, 18:29
Post #5

Membru incepator

la usa din spate stanga doar inlocuieste becul (ala de jos din usa) daca poti cu unul led si va functiona

--------------------
renault laguna2 2003
+
Bob808
post 15 Oct 2015, 20:08
Post #6

Membru

Nu e problema ca s-a ars becul, e problema ca nu o detecteaza ca se deschide.
Cand deschizi orice usa, pe langa becul din usa se aprind si luminile pe plafon.
Doar la stanga spate nu se aprinde nimic in masina cand o deschid. M-am gandit si eu ca nu are cum sa fie becul ala ars. Sau chiar daca este ars, oricum nu se aprind luminile pe plafon.

--------------------
+
boeru_laurentiu
post 15 Oct 2015, 20:21
Post #7

Membru

From: Focsani

Incearca sa pui un bec cu LED , de cele mai multe ori rezolva aceasta problema !

--------------------
renault latitude 2011, 173 cp , automată
+
audiofilu'
post 15 Oct 2015, 20:22
Post #8

Membru autentic

Ceva similar as avea si eu: nu se descuie usile pe fata cand pun mana in fanta manerului. Pe spate merg perfect, am demontat panourile pe fata si am dat jos manerul pana la senzor; nimic suspect, senzorul merge dar se deschide doar daca trag de 2-3 ori mai tare de maner. Nu am gasit rezolvare.

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
cstrifu
post 16 Oct 2015, 04:09
Post #9

Membru incepator

Nu spune hop pana nu sari gardul! Fugi cumpara un led care costa cativa lei inlocuieste becul din usa sj dupa aceea vezi sau nu daca probema de la usa spate e rezolvata sau nu. La mine sa la alti cativa(eu am aflat chestia asta de pe forumuri frantuzesti) s a rezolvat. Bafta

This post has been edited by cstrifu: 16 Oct 2015, 04:14

--------------------
renault laguna2 2003
+
bflorinwolf
post 16 Oct 2015, 05:36
Post #10

Membru

Problema cu detectatul ușilor pe spate am avut-o si eu. Am înlocuit becurile cu led si s-a rezolvat.

--------------------
Renault Laguna 3 2012, 2.0 dci, 150 cp
+
audiofilu'
post 16 Oct 2015, 10:19
Post #11

Membru autentic

Dar dacă becurile nu sunt arse care e cauza generatoare de nedetectarea mâinii în fanta mânerului? Să fie mizeria la nivelul vreunui microcontact mai sensibil iar LEDul care are consum mai redus sa poată închide/deschide circuitul?

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
cstrifu
post 16 Oct 2015, 15:47
Post #12

Membru incepator

Exact! Consumul redus al ledului face diferenta.

--------------------
renault laguna2 2003
+
audiofilu'
post 16 Oct 2015, 16:06
Post #13

Membru autentic

Pe partea dreapta am demontat aproape complet mecanismul, am sters pe acolo, am dat cu niste WD-40 si pare-se ca acum se descuie mai usor.
Nu mai am nervi sa demontez iar si in stanga (acum dupe ce am montat de vreo 3 ori panoul in ultima saptamana) ca sigur se intampla sa se rupa ceva asa ca prefer sa incerc cu un LED, sa vedem ce gasim in urbe.

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 16 Oct 2015, 20:41
Post #14

Membru

Am luat si eu becuri cu LED, am zis sa le schimb pe toate in interior si mare teapa ce mi-am luat.

In primul rand, culoarea luminii este oribila. Un fel de alb albastru bizar, tuning din anii 90.
Doi, se pare ca in plafon luminile laterare au conexiunea pe dos. Acolo intra becuri cu dulie. Doar ca in centrul duliei, este masa, si pe lateral-ul duliei e contactul pt 12V (Adica mufa in care intra becurile este conectata in acest fel. pentru bec cu filament nu conteaza. pt LED, conteaza).
Evident, ledurile vor fi legate in asa fel incat contactul de 12V este cel din centru.

Am gasit o lista pe-aici cred cu toate becurile din masina:
Faza intalnire: H7 anti UV 55W
Faza lunga: H1 anti UV 55W
Pentru cei cu Xenon: D2R anti UV 55W
Pozitie fata: W5W
Semnalizare: PY21W
Faruri ceata: H11
Pozitie/stop: P21/5W
Mers inapoi: P21W
Lumina ceata spate: P21W
Numar inmatriculare: C5W
Semnalizare usi: W5W
Plafoniera: W5W + C7W

Din pacate, becul de plafoniera nu este cel corect. W5W este formatul cu cele 2 sarme indoite pe langa bec (ca becul de pozitie din far). In plafoniera sunt becuri cu dulie (sau cum s-o numi partea metalica).

Becurile din usi sunt ca cele de pozitie din far sau ca cele laterale din plafoniera?
Si unde pot sa gasesc becuri de-astea cu LED care au o lumina normala (mai calda) nu de "tuning"?
Am luat si plasticele care se rup in incuietori fara sa stiu sigur daca sunt rupte sau nu, dar m-am gandit ca daca pierd timpul sa le dau jos si sunt rupte, mai bine sa le am.

This post has been edited by Bob808: 16 Oct 2015, 20:42

--------------------
+
audiofilu'
post 16 Oct 2015, 21:57
Post #15

Membru autentic

Pune o poza cu acele plastice si daca poti spune si unde sunt pozitionate.
In afara de becurile din portiere ar mai avea legatura si altele cu descuierea portierelor?
Becurile sunt w5w ca alea de pozitie (pentru portiere).

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 16 Oct 2015, 23:12
Post #16

Membru

Au ramas in cotiera. O sa incerc maine.
Am citit si eu pe-aici ca cica s-ar rupe niste bucati de plastic si de-aceea nu se mai inchid/deschid usile. Am zis sa le iau preventiv.
rotite pana se aprind.
Daca sunt ca in pozitie, atunci e bine caci pot fi instalate corect indiferent de +/-

--------------------
+
audiofilu'
post 17 Oct 2015, 08:27
Post #17

Membru autentic

La mine se deschid daca bruschez putin manerul (sau trag de 2-3 ori cursa completa de maner). Asta inseamna ca e rupt ceva pe acolo? Eu spun ca nu ca nu s-ar deschide insa mai stii cum e conceput mecanismul? Tot nu am inteles ce anume trebuie curatat...

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 17 Oct 2015, 15:05
Post #18

Membru

Asa arata plasticele cu pricina.
Habar nu am unde vin, o sa ma prind cand desfac incuietoarea.
Pe dreapta spate vad ca functioneaza din senin inchis/deschis. Fata tot nu mi se inchide.

Pot sa traiesc cu o usa care nu se descuie, dar e problema mare cu o usa care nu se incuie.

Ma duc sa vaz daca reusesc sa desfac ce trebuie pe-acolo. Revin cu poze daca reusesc.

Attached thumbnail(s)
IMG_3932.JPG ( Size: 91.43k ) Number of downloads: 210

--------------------
+
audiofilu'
post 17 Oct 2015, 16:09
Post #19

Membru autentic

Bun, dar daca nu se descuie cand bag mana in fanta cine e raspunzator? Senzorul nu e ars.
Daca nu as avea bec in portiera usa aia nu se va descuia/incuia?

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 17 Oct 2015, 18:17
Post #20

Membru

Eu n-am senzor de prezenta a mainii. Eu descui din telecomanda. Daca senzorul e bun, atunci sa nu ai vreun fir intrerupt, sau sa fie dezactivat din ECU (habar nu am daca se poate).

--------------------
+
audiofilu'
post 17 Oct 2015, 20:50
Post #21

Membru autentic

Am spus ca daca trag ceva mai tare de maner (sau mai brusc de 2-3 ori) se descuie. Nu descui din telecomanda ca atunci e clara treaba, numai pe fata si numai in modul maini libere se intampla asta. Nu e nimic dezactivat din UCH.

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 17 Oct 2015, 23:46
Post #22

Membru

Habar nu am cum ar trebui sa functioneze "maini libere". N-am folosit niciodata si nu pot sa-mi dau cu parerea fiindca nu inteleg care e logica din spate.
Adica, daca exista un senzor de prezenta inductiv care simte mana in "bula" lui, atunci el ar trebui sa trimita semnal de descuiat DACA lectorul citeste in "bula" lui cartela de acces.
De asemenea nu stiu daca ar trebui sa se descuie automat usa cand simte mana in prezenta senzorului, sau daca se descuie cand simte ca tragi de maner. Toate astea ma fac sa nu pot sa-mi dau cu parerea nici macar la modul general din pacate.

Am reusit sa desfac mecanismul de inchidere. Nu mi s-a parut asa complicat, problema mare a fost pana m-am prins cum sa scot bucata de plastic din capatul manerului. Dupa am tras spre stalpul usii si a fost o mica problema de logica pana am extras afara toate matele.
Alta problema a fost indoitul urechilor de metal care face carcasa sa nu se desfaca. Este otel gros, muncesti putin.
Odata desfacut capacul, trebuie putina grija sa scoateti cablul de actionare de la clapeta din interiorul masinii.
Oricum, daca nu va pricepeti, nu va recomand sa va bagati la asa ceva. Mai bine apelati la colegi de pe forum care au mai facut asta.
Daca va pricepeti, atunci nu e nevoie sa va zic ce sa faceti.
Recomandarea (din moment ce este un element de siguranta) este sa va duceti la cineva care se ocupa cu asa ceva. E mai sigur, nu pierdeti timpul si nici nu stricati ceva.

La mine chiar a fost bucata respectiva de plastic rupta. In ambele parti. Noroc ca le-am luat inainte si am avut de unde sa schimb.
Culmea, pe spate si-a revenit usa, vad ca se descuie singura. Oricum, nu cred ca o sa intru acolo decat cand o sa antifonez usile.

Multumesc colegului VF1BG0 pentru piesele de schimb!

De asemenea am vazut care este senzorul de usa inchisa/deschisa. Nu mai tin minte daca este apasat pe pozitia inchis sau deschis. Daca este apasat, ma gandesc ca inchide circuitul pentru bec. Daca nu mai face contact bine, nu lasa destul curent cat sa treaca sa aprinda becul. L-am masurat si sunt vreo cativa ohmi acolo. Varia intre 2 si 10 in functie de cat de mult era apasat.
Becul cu filament trage vreo 400mA, un LED trage vreo 10mA. Daca nu e apasat bine switch-ul, curentul care trece prin el e in stare sa aprinda LED-ul. Dar acelasi curent trecea si prin bec iar mecanismul de detectie ar fi aprins chiar si asa lumina in interiorul masinii. Daca acelasi curent aprinde LED-ul dar nu e destul pentru interior.
Cei care au schimbat becul din usa cu LED (si carora nu li se mai aprindea lumina nici in interiorul masinii la deschidea usii), li se aprind luminile in interior pe langa LED-ul din usa?

Am atasat o poza cu piesa vinovata din mecanismul cu pricina. De asemenea, poate cineva sa-mi spuna ce naiba sunt conurile alea albe din usa? Nu le inteleg rostul.

Attached thumbnail(s)
IMG_3933.JPG ( Size: 103.81k ) Number of downloads: 193
IMG_3941.JPG ( Size: 136.11k ) Number of downloads: 193
IMG_3943.JPG ( Size: 94.46k ) Number of downloads: 194

--------------------
+
boeru_laurentiu
post 18 Oct 2015, 05:52
Post #23

Membru

From: Focsani

Conurile alea albe sunt pentru rigidizarea fetei de usa .

--------------------
renault latitude 2011, 173 cp , automată
+
espacern
post 18 Oct 2015, 08:50
Post #24

ART-ist

Group: Moderatori
From: Mihalaya

Au rol de atenuare in caz de soc lateral.

--------------------
. . - . .
RENAULT are mistere pe care OMUL nu va reusi niciodata sa le afle!
+
audiofilu'
post 18 Oct 2015, 08:53
Post #25

Membru autentic

In modulk maini libere atr trebui sa se descuie imediat ce introduci mana in fanta manerului, asa e pe spate. Daca nu se descuie banuiesc ceva electronic nu mecanic. Gresesc? Cum ar putea sa fie vinovata o componenta mecanica in acest caz? Daca dupa ce s-ar descuia nu s-ar deschide usa ar fi altceva...

<span class='edit'>18 Oct 2015, 12:30:</span>
Cum se numesc acele repere din plastic pe care le ai dar nu-s montate? Daca stii vreo denumire "oficiala"... Si unde sunt pozitionate: in broasca?

Iata ce am gasit scris de cineva:
Sistemul functioneaza cu 2 tipuri de senzori:
- IR cel care detecteaza cand ai introdus mana intre maner si senzor si care se dezactiveaza dupa un anumit timp;
- contact ON-OFF care sesizeaza tragerea de maner.
Acestia fac corp comun. In orice caz cel cu IR se defecteaza primul (optic sau electronic) iar cel de-al doilea ramane tot timpul apasat datorita detensionarii unor arcuri din mecanismul manerului. Daca ai timp si rabdare poti corecta defectul cu un distantier. Am atasat cateva imagini facute cu telefonul.

Deci e posibil ca senzorul IR sa fie ars si in cazul meu masina sa se descuie doar cand trag de maner (dupa cum se explica mai sus)? Exact cazul meu...

This post has been edited by audiofilu': 18 Oct 2015, 11:35

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Bob808
post 18 Oct 2015, 22:19
Post #26

Membru

Am pus o poza cu senzorul minune care cred ca nu mai functioneaza corect la usa mea. Este inclus in suportul cu conectorul/motorul din incuietoare. Nici-o sansa sa fie schimbat. Doar cu plasticul de la o alta cuietoare care are motorul stricat sau ceva...

Ala pe spate iar a facut figuri si-am pus un LED in locul becului din usa. Minune, functioneaza corect acum. Se aprind si luminile in interior pe langa LED-ul din usa. Nu am fost atent sa vad daca este ars sau nu becul respectiv. O sa verific maine.
Ciudat mecanism.

Pentru luminile din plafon, cele laterale, am modificat LED-urile cumparate. A trebuit sa inversez + cu - si am reorientat LED-urile la 90 de grade fata de soclu. Astfel orientarea luminii este corecta.

@audiofilu'
Pai in cazul asta este simplu. Senzorul IR este dus. Eu stiam de inductie de la alte masini (sau cel putin asa am auzit). Daca este doar LED-ul, atunci poate il poti schimba. Incearca sa scoti treaba cu IR de-acolo, fa-i niste poze eventual.

Attached thumbnail(s)
IMG_3949.JPG ( Size: 171.2k ) Number of downloads: 156
IMG_3950.JPG ( Size: 133.06k ) Number of downloads: 42
IMG_3938.JPG ( Size: 553.4k ) Number of downloads: 43

--------------------
+
audiofilu'
post 19 Oct 2015, 08:34
Post #27

Membru autentic

Poze nu mai am cum să fac pentru că am montat dar sunt pe net la o căutare senzor IR Laguna 2.

--------------------
Renault Laguna 2.0T 2005
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 8th August 2025 - 15:30
Dacia