Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Pregatirea unei berline/break pentru muzica, electric + fonic

eXtenSion
post 12 Jan 2007, 19:26
Post #1

Membru autentic

Group: Members

Dupa ce m-am strecurat ca viermele cam doi ani prin marul suntelui in masina, am ajuns sa realizez ca modul cum iti pregatesti masina pentru primirea accesoriului numit "muzica" este poate la fel de important ca si calitatea componentelor audio care urmeaza a fi instalate.

Astfel, va propun sa ne gandim impreuna cam ce trebuie modificat la o berlina/break (probabil si Nova) pentru instalarea unui sistem de 500+ W.

In primul rand cred ca trebuie sa ne ocupam de partea electrica.

Aici intra o baterie deep`cycle preferabil si/sau un condensator, un alternator mai mare si fire speciale pentru amplificator/hu, fire pentru semnal de la HU spre amplificator.

Stiu ca este o formula pentru calcularea amperajului alternatorului in functie de puterea sistemului care urmeaza sa fie instalat. Stie cineva EXACT ce alternator mai mare poate fi montat pe berlina si cum?Alternator nou, nu de la dezmembrari.

De asemenea si firele pentru amplificator se cumpara exact in functie de necesarul de curent (care se poate deduce si dupa rezistentele de pe amplificator)-info/fire

Un condensator de 1,1.5,2 F actioneaza ca un tampon intre amplificator si baterie, astfel incat atunci cand aplificatorul "trage" curent mult bateria sa nu fie suprasolicitata.

Mai trebuie neaparat avuta in vedere insonorizarea habitaclului, portbagajului, interioarelor (in usi, intre aripa si portbagaj etc). Pentru asta se foloseste de obicei folie speciala (de ex. Dynamat) sau antifon simplu(se simte diferenta, dar ..).

De asemenea se poate insonoriza suplimentar peretele ignifug(dintre motor si hab.) cu folie acoperita cu Al, care rezista la temperaturile din compartimentul motor.

Am observat ca de asemenea conteaza foarte mult pozitia difuzoarelor. Tweeterele mi se pare ca se aud cel mai bine daca sunt montate undeva la nivelul capului sau mai sus, indreptate spre urechi. Nu numai ca iti creaza impresia ca muzica vine de peste tot si nu doar de jos, ci si aduc un plus de calitate.

Difuzoarele din fata se monteaza de obicei in usi, usi care trebuie sa fie neaparat acoperite pe interior cu material fonoabsorbant, dar si infundate(sunt multe gauri peste tot in usa)[aveti grija sa nu infundati si gaurile de scurgere ale apei]. Cam circula apa prin usi, deci sa nu bagati vata sau ceva pe acolo ca.. Difuzorul e recomandabil sa stea pe un contur de lemn sau macar plastelina intre difuzor si metalul in care se insurubeaza.

Subwooferul trebuie si el pozitionat in asa fel incat sa se auda cel mai bine, iar locul in care sta (portbagajul) trebuie sa fie acoperit cu un strat gros de material care sa absoarba vibratiile.

Un aspect enervant e numarul care vibreaza orice i-ai face.. (burete nu vreau sa pun in spate ca ma gandesc ca retine apa).

Pentru schimbarea alternatorului las pe altii sa spuna cum se face.

Pregatire interior:

In primul rand se scot scaunele(desfacand cele 4 suruburi/scaun cu care se prind de sine (2/sina)), apoi pragurile din plastic cu cat mai mare grija posibil, incercand sa nu se provoace deteriorarea chestiilor de plastic care le tin prinse de tabla(deoarece alea din comert sunt proaste).

Centurile se demonteaza usor, desfacand imensele suruburi(la fel si prinzatorile de langa frana de mana), asta dupa demontarea capacului de plastic din jurul franii de mana. Pentru scoaterea plasticului ce se prelungeste dinspre frana de mana spre consola trebuie data jos nuca de la schimbator. E prinsa cu ceva lipici asa ca trebuie introdusa o surubelnita pe langa ea si miscata de jur imprejur pana se poate scoate.

Mai apoi se scoate bordul (http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=58434&hl=bord) si tapiseria, toata(http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=5463&hl=plafon).

Se desurubeaza chestia de plastic de sub pedala de acceleratie si se scoate mocheta.

Urmeaza sa desfaceti fetele de la usi(asta cred ca a facut-o fiecare macar o data).

Acum trebuie gasit viitorul loc pentru toate componentele audio si date gaurile,taiat tabla etc, astfel incat metalul sa poata fi acoperit cu grund.

Inainte de aplicarea materialului fonoabsorbant se pun inapoi toate suruburile in locasuri si se curata bine podeaua,plafonul etc. Apoi se smirgheleste tot ce e metal, se acopera gaurile/suprafetele unde NU trebui sa ajunga antifonul(daca folositi spray)[neaparat sa NU ajunga prea mult sub pedale]. Aplicarea se face de sus in jos.

Acum se trag toate firele necesare si se leaga pe unde trebuie (sa nu atarne etc)[aveti grija ca dupa remontare sa nu fie firele in locuri unde poate ajunge apa sau unde se pot sectiona(de ex sub ambreiaj)].Firul de (+) de la amplificator trebuie sa aiba incorporat pe el o siguranta(la distanta maxima de 30cm fata de borna acumulatorului). Se aduce in habitaclu prin gaura aflata langa corpul servofranei, pe unde sunt trase din fabrica si firele celelalte ce intra in habitaclu. Neaparat acest fir trebuie sa fie pe o parte a habitaclului, iar cele care duc semnalul de la HU la amplificator pe cealalta. Sa nu uitati sa puneti sigurante si pe firul + care va alimenta HU.

In sfarsit si se da cu un strat de silicon de bord peste folie/antifon etc si se remonteaza tot.

Remontarea se face in ordine inversa, dar tinand cont ca de grosimea adaugata de stratul de material. Asa ca din mocheta se mai taie pe margini, ornamentele de plastic din jurul franei de mana se vor prinde cu suruburi mai lungi etc.

La break daca aveti de gand sa atarnati ceva de polita de deasupra portbagajului ea trebuie inlocuita cu una de lemn si schimbat sistemul de prindere. Cea originala nu numai ca zdrangane, dar se si lasa.

La fel de important e ca amplificatorul sa il montati pe un suport de lemn, fara ca suruburile lui sa atinga fier, iar suportul de lemn sa il prindeti cu alte suruburi de caroserie. Firul de masa trebuie sa fie sub 30cm lungime si in niciun caz legat la borna - a bateriei. In plus, locul unde va fi montat amplificatorul trebuie sa fie bine ventilat.

Va rog aduceti completari, mai ales in privinta alternatorului si pretului de achizitie pentru o baterie deep`cycle.

This post has been edited by eXtenSion: 12 Jan 2007, 19:35

--------------------
facebook groups e mult mai naspa decat un forum
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
C8V5S
post 13 Jan 2007, 01:43
Post #2

Membru incepator

E ok la ce te-ai gandit tu, in ceea ce priveste bateria, daca intentionezi sa o schimbi pe cea a masini si sa nu-ti iei una aditionala, ti-ar fi de ajuns o baterie Kinetik hc1400 care costa ~12mil iar condensatorul nu mai este necesar deoarece bateria poate suporta caderi de tensiune de pana la 1500A. Cele mai bune marci de baterii deep cycle sunt kinetik si optima, speciale pt sisteme audio dar care inlocuiesc fara probleme si bateria masinii.

Despre insonorizare, iti pot spune ca poti folosii cu succes o varianta mai ieftina si la fel de buna ca dynamat-ul, si anume stinger expert roadkill. Ai grija ,masina fiind dacie, sa nu folosesti burete sau alte materiale care retin umezeala pt ca te vei trezii cu rugina.

Pasii pe care ar trebui sa-i urmezi ar fi: insonorizatul masinii, alegere HU, alegere amplificatoare, dimensionarea cablurilor (grosimea in functie de puterea amplifurilor), ultimul lucru fiind alegerea difuzoarelor.

In legatura cu alternatorul nu te pot ajuta, cert este ca trebuie sa aiba puterea de incarcare mai mare decat a bateria, altfel sistemul tau audio va trage curent direct din alternator ceea ce nu e bine. Acel deep cycle pe care ti l-am recomandat are 60Ah.

Bafta!

--------------------
Dacia SLZ - -
+
Fratzica
post 14 Jan 2007, 15:02
Post #3

Zen

Group: Moderatori

stinger roadkill nu e sub nici o forma la fel de bun ca dynamat. Puse pe o placa metalica si lasate la soare, roadkill incepe sa se "scurga", dynamat se contracta, pastrand forma initiala. Daca vrei sa faci treaba buna, foloseste dynamat, daca vrei sa faci o oarecare insonorizare poti folosi si aluband in loc de roadkill.

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
"The happier we are, the less we see." - some japanese guy
+
C8V5S
post 14 Jan 2007, 15:12
Post #4

Membru incepator

Roadkill ca efect de insonorizare este aproape la fel de bun ca dynamat xtreme. despre treaba cu placa metalica, soare etc nu ma pronunt dar nu am auzit pana acum sa se intample cu stinger. Pe de alta parte, mi se pare deplasat sa incluzi insonorizantele stinger( sau caliber) la categoria "oarecare insonorizare" si sa le compari cu alubandul....

--------------------
Dacia SLZ - -
+
Fratzica
post 14 Jan 2007, 20:35
Post #5

Zen

nu am spus asta in necunostinta de cauza wink.gif

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
eXtenSion
post 20 Jan 2007, 15:10
Post #6

Membru autentic

Referitor la insonorizare, ar ajunge un strat de Stinger Road Kill Carpet sau ar fi mai bine Stinger Liquid Roadkill.

[a NU se considera RECLAMA]

Nu am bani de Dynamat.

This post has been edited by eXtenSion: 20 Jan 2007, 15:12

--------------------
+
shokaliptiku
post 21 Jan 2007, 09:47
Post #7

Membru autentic

sal ... sunt f curios cum ai sa inaintezi in proiectul tau !

vezi ca Stinger Road Kill Carpet este folosit pt suprafete plane ... iar Stinger Liquid Roadkill este folosit in locurile greu accesibile ... unde nu poti pune Road Kill Carpet !
oricum cu Road Kill Carpet nu faci mare branza pe parte de vibratii pt ca este material fonoabsorbant nu insonorizant ... sper ca mai inteles !

--------------------
dacia logan (Oo=oO)
p88rs2 + Spl Dynamics + stp + odyssey

LOCUL I -> 4tuning festival 140.6 dB
LOCUL II -> ESPL EMMA craiova 2008
LOCUL II -> SQ 3CH EMMA craiova 2008

IM : shokaliptiku
+
C8V5S
post 21 Jan 2007, 21:52
Post #8

Membru incepator

Road kill carpet este pt podeaua masinii...scria si in descriere...

--------------------
Dacia SLZ - -
+
shokaliptiku
post 23 Jan 2007, 13:01
Post #9

Membru autentic

C8V5S
continua .. cu ce am gresit ?! sad.gif

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
eXtenSion
post 23 Jan 2007, 13:32
Post #10

Membru autentic

Da, la asta ma gandeam si eu.. Deci trebuie sa iau tone de lichid. tongue.gif

Acuma sa facem rost de bani.. smile.gif Multumesc pentru sfat.

--------------------
+
shokaliptiku
post 23 Jan 2007, 13:40
Post #11

Membru autentic

uf ... nu ami inteles !
lichidul este de folosintza in locuri in care nu ajungi cum trebe sa lipesti banda !
deci la incheieturile usilor sau in alte zone gen ...
zimi ce anume vrei sa insonorizezi .. si iti zic exact ceti trebe !
dar hai sa fim coopernati .. cu intrebari si rapunsuri cursive ... nu cu raspunsuri dupa II zile ! tongue.gif

numa bine !

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
C8V5S
post 23 Jan 2007, 15:48
Post #12

Membru incepator

Pentru insonorizarea usilor se foloseste Stinger exper roadkill sau dynamat original/xtreme. Daca vrei sa folosesti pentru usi doar roadkill liquid, nu vei atinge performantelei celui tip banda, pe suprafete mari de tabla este mai buna banda.

@shokaliptiku cred ca am citit eu aiurea ce ai scris, sorry rolleyes.gif

--------------------
Dacia SLZ - -
+
shokaliptiku
post 23 Jan 2007, 21:41
Post #13

Membru autentic

nici o problema prietene ... sa videm ce rez cu insonorizarea daciei ! smile.gif

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Muttley
post 24 Jan 2007, 14:24
Post #14

From: -

QUOTE(eXtenSion @ 12 Jan 2007, 19:26)
Firul de (+) de la amplificator ........... Neaparat trebuie sa fie pe o parte a habitaclului, iar cele care duc semnalul de la HU la amplificator pe cealalta.
*

De ce??? unsure.gif

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
shokaliptiku
post 24 Jan 2007, 16:00
Post #15

Membru autentic

pt ca la trecerea unuei tensiuni printrun cablu se formeaza in jurul acestuia camo magnetic .. si influenteaza semnalul ! vei auzi in difuri cum accelerezi ! sper ca mai inteles !

oricum + e bine de tras pe mijloc ... ca sa vii cu semnalul de la statie prin parti ... pe partea dr pt difurile din dr si pe stanga pt difurile din st !

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Muttley
post 25 Jan 2007, 14:16
Post #16

Am intrebat pt ca am impresia (de fapt sunt sigur) ca eu le-am tras p-aceeasi parte. Nici urma de turatie-n difuzoare... huh.gif

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
shokaliptiku
post 25 Jan 2007, 14:18
Post #17

Membru autentic

ce ai tras pe aceeasi parte !?
cablul de curent cu :
cel de semnal de la HU la amp !?
cel de semnal de la amp la HU ?!

si ce amplifici !? sub sau difuri !?

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Buyaka
post 25 Jan 2007, 14:38
Post #18

Membru pasionat

From: Bucuresti

...intreb si eu, de ce trebuie sa dau cu silicon pe bord???

...si inca ceva, unde se gaseste Dynamat la noi? A vazut cineva prin Bucuresti?

This post has been edited by Buyaka: 25 Jan 2007, 14:39

--------------------
Dacia Berlina '96 Opel Frontera '97 '96; 4x4 '97 - B
+
Muttley
post 25 Jan 2007, 14:54
Post #19

QUOTE(shokaliptiku @ 25 Jan 2007, 14:18)
ce ai tras pe aceeasi parte !?
cablul de curent cu :
cel de semnal de la HU la amp !?
cel de semnal de la amp la HU ?!

si ce amplifici !? sub sau difuri !?
*

Se afla in partea dreapta a masinii cablul de alimentare (+) al amplificatorului. Precizez ca e un cablu siliconat de 2.5 diametru. Pe langa el se afla cablurile de semnal (cablurile RCA) de la HU la amp.

HU-ul VDO Dayton 2703, amplificatorul e un Pioneer 2x55 (cred ca 2X25 RMS) legat la 2 difuzoare Pioneer TS (nu mai retin modelul exact) de 350 / 90 RMS.

Nici urma de distorsiuni. Deci?

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
shokaliptiku
post 25 Jan 2007, 15:01
Post #20

Membru autentic

Muttley din ce am montat pe masini ( nu multe la numar ) .. mi sau intamplat urmatoarele : dc cablul de semnal de la amp la difuri este langa cablul de curent ( gros ) se aud bazaituri .. un sunet care isi mareste intensitatea atunci knd motorul creste in ture !

de distorsiuni ... nu am inteles ideea ... cablu de semnal tras pe langa cablu de curent nu rezulta distorsiuni !

Buyaka siliconul protejeaza bordul de razele soarelui ... ca sa nu crape dc ma intelegi ... oricum eu nui vad rostul ... nu face decat sa stranga f mult praf !
dynamat gasesti aici : http://www.be-loud.ro/produse/Accesorii_in...e/Insonorizare/
te sfatuiesc sa alegi cu incredere si stinger ul ... este putin sub dynamat ... dar si pretul este sub .. si isi face bine treaba !

numa bine !

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Muttley
post 25 Jan 2007, 15:03
Post #21

Offfff... Bazaituri atunci. Fie-mi iertat ca le-am confundat.

Pt claritate sporita a exprimari: desi am adoptat montajul interzis, nu se aud BAZAITURI...

In fine, cand mi-oi mai baga nasu' p-acolo am sa mut unul dintre cabluri.

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
shokaliptiku
post 25 Jan 2007, 18:08
Post #22

Membru autentic

stai ca am ramas in urma tare ! tongue.gif
ai cumva probleme din cauza montajului ?!

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Muttley
post 26 Jan 2007, 07:44
Post #23

QUOTE(Muttley @ 25 Jan 2007, 14:16)
le-am tras p-aceeasi parte. Nici urma de turatie-n difuzoare...  huh.gif
*

QUOTE(Muttley @ 25 Jan 2007, 14:54)
Nici urma de distorsiuni.
*

QUOTE(Muttley @ 25 Jan 2007, 15:03)
nu se aud BAZAITURI...
*

Nu stiu ce nu e clar...

Deci NU am probleme din cauza montajului desi voi spuneti ca ar trebui sa am.
Hai s-o lasam asa...

--------------------
Dacia 1310 TLX 1988
+
Zaheiu
post 26 Jan 2007, 21:14
Post #24

Membru autentic

Conteaza calitatea cablului de semnal (RCA). Daca e bine ecranat si statia nu e un monstru nu conteaza ca sunt de aceiasi parte.

--------------------
Dacia Nova chioara - vl02jcr
+
eXtenSion
post 27 Jan 2007, 19:46
Post #25

Membru autentic

Scuze ca raspund cu intarziere, dar sunt retardat. biggrin.gif

Oricum, am inteles cum ca ar trebui cu amandoua. Pentru ca lichidul sa absoarba vibratile tablei, iar folia sa nu permita reflectarea undelor sonore,nu? La buzunar nu prea suna bine asta.. Asa ca prefer sa dau cu lichid..

--------------------
+
shokaliptiku
post 27 Jan 2007, 22:51
Post #26

Membru autentic

nope ... ambele is pt eliminarea vibratiilor !
Materialul insonorizant EXPERT RoadKill utilizeaza tehnologii avansate de atenuare a vibratiilor rezistente la temperaturi de pana la 200 grade Celsius datorita foliilor multi-strat de aluminiu. Compozitia unica adeziv-atenuator da rezultate excelente, fara a se dezlipi in timp de pe panoul pe care a fost aplicata. Caracteristicile super-adezive si de maleabilitate ale materialului ofera o suprafata maxima de contact, critica pentru o insonorizare de calitate.
Material fonoabsorbant lichid sub forma de spray imbunatateste performantele oricarui sistem audio auto , insonorizare eficienta pentru suprafete neregulate si zone greu accesibile .

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
eXtenSion
post 28 Jan 2007, 13:08
Post #27

Membru autentic

Stai putin, deci eu am disponibile cele doua materiale pe care le-am mentionat mai sus.

Despre carpet ai spus asta : "Road Kill Carpet nu faci mare branza pe parte de vibratii pt ca este material fonoabsorbant nu insonorizant ".,

Deci, ramanand disponibile DOAR astea doua, mai bine dau cu lichid si eventual mai tarziu pun si "mocheta",nu?

--------------------
+
shokaliptiku
post 28 Jan 2007, 14:00
Post #28

Membru autentic

hmm ... pe tine te intereseaza eliminarea vibratiilor !
pt asa ceva ai nevoie de asa ceva : Stinger Expert Roadkill BulkPack ...
"Materialul insonorizant EXPERT RoadKill utilizeaza tehnologii avansate de atenuare a vibratiilor rezistente la temperaturi de pana la 200 grade Celsius datorita foliilor multi-strat de aluminiu. Compozitia unica adeziv-atenuator da rezultate excelente, fara a se dezlipi in timp de pe panoul pe care a fost aplicata. Caracteristicile super-adezive si de maleabilitate ale materialului ofera o suprafata maxima de contact, critica pentru o insonorizare de calitate.

Kitul Bulk (RKX36B) contine 9 folii de 18"x36" (45 x 90 cm) de material insonorizant Expert Roadkill. "

dc ai nevoie de explicatii ... aici sunt sis gata sa ti le dau !

numa bine !

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
Fratzica
post 28 Jan 2007, 15:37
Post #29

Zen

extension iti recomand sa folosesti pasta brax (800 mii cutia - ajunge pt 2 usi) sau vopsea cauciucata aplicata cu pistolul de vopsit, sau pasta d-aia de antifonare, ce se da pe dacii. Stai linistit ca vei obtine acelasi efect ca cel cu stinger & Co. Doar dynamatu e mai bun.
In doua saptamani ma apuc impreuna cu un prieten sa antifonam un seat toledo folosind ce ti-am zis mai sus, o sa va impartasesc impresiile smile.gif

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
shokaliptiku
post 29 Jan 2007, 17:23
Post #30

Membru autentic

eXtenSion mai sunt subiecte pe care tear interesa sa le dezbatem !? smile.gif

--------------------
dacia logan (Oo=oO)

+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 30th April 2025 - 15:52
Dacia