Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages < 1 2 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Frana motor, cum se foloseste

MiB
post 23 Apr 2006, 11:52
Post #31


Membru incepator


Group: Members
Posts: 60
Joined: 18 September 05




Sincer cred ca e foarte greu sa retrogradezi 2-3 trepte de viteza in oras. Ideea e sa stii sa folosesti frina de motor ca doamne fereste cine stie cind ajungi sa te sui intr-o Dacie tongue.gif . Am avut neplacuta experienta sa ramin fara frina si senzatia e groaznica (parca accelereaza masina) si nu numai odata. Cel mai fain e daca dupa te sui intr-o masina cu frine normale si incepi sa pompezi la frina ca un disperat laugh.gif

Orisicum cred ca majoritatea se refera pe acest forum la deccelerare si mai putin la frina de motor prin retrogradarea in trepte inferioare.

Out of topic

Daca tot suntem aici, ce parere aveti de dubla debreiere la masinile de generatie noua ? Credeti ca mai e necesata ? mai ajuta ea intradevar la reglarea vitezei pinioanelor din cutie sau functia e preluata de alte sisteme inexistente la masinile mai vechi ?


--------------------
Renault Megane Estate 2005 1.5 DCI
Renault Megane II Estate full option, 1.5 dci 80 CP
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
SorinV
post 23 Apr 2006, 16:42
Post #32


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.321
Joined: 28 January 04
From: a




QUOTE(cipman @ Apr 22 2006, 07:12 PM)
Nu se "duce" nici o componenta a nici unei transmisii. N-am fost nevoit niciodata niciun ambreiaj (disc, placa sau rulment), nici o planetara si nici o cutie de viteze si sunt adept convins al folosirii franei de motor.
Sunt atent la trafic si ridic piciorul din timp cand vad ca urmeaza un semafor pe rosu sau ceva (nu retrogradez in mod special) si ma folosesc de frana de motor cand cobor la vale (asa cum explicat mai sus - cobor cu treapta cu care urc in ritm vioi). Nimic din ce am descris aici nu dauneaza trasmisiei.

*


aici ai o parere total aiurea ! toate componentele sufera prin lantul de transimitere a fortei de la roata la cilindru si invers: roata franeaza>momentul de franare se transmite prin semiarborele planetar la diferential>din diferential in arborele secundar si implicit in roata dintata> din asta in roata pereche si in arborele primar>din primar in ambreiaj>arbore cotit>biela?bolt>piston

daca tu ai senzatia ca nu se uzeaza nimic inseama ca nu vezi decat jumatate din fluxul transmisiei .

planetarele se duc cel mai usor prin formarea unui joc ce nu da bataie la viraj ci zgomot la mers in coloana de exemplu . eu am patit asta dar folosesc frana de motor pt ca imi place efectul franarii . altfel nu o recomand nimanui! daca sunt de exemplu la 6000 rpm treapta trei si iau un viraj atunci prefer sa o las in frana si apoi sa o ard .


--------------------
a a a
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cipman
post 23 Apr 2006, 22:42
Post #33


Membru autentic


Group: Moderatori
Posts: 1.698
Joined: 3 March 05




Ca sa dovedesti ca parerea mea e "aiurea" ar fi trebuit sa aduci argumente, date, calcule, ceva. In tot ceea ce ai expus tu, nu ai dat nicio masura a acestei uzuri sau "suferinta" a transmisiei.
Dar nu-i nimic, imi expun eu argumentele, dupa care, daca vrei, le expui pe ale tale:
- singura situatie in care transmisia nu se uzeaza sau nu sufera este cand masina e in garaj sau in sufragerie pe post de bibelou; dar si atunci tot sufera o degradare; banuiesc ca nu despre situatia asta vrei sa vorbim
- cuplul dezvoltat de motor intr-o accelerare normala in trafic, sa zicem medie (nu neaparat sportiva sau de valoare maxima), este net mai mare decat cuplul cu care se poate opune rotatiei atunci cand folosim frana de motor; acest lucru il poate constata oricine, accelerand, sa zicem, in treapta a II-a, de la turatia de 1000 rot/min la turatia de putere maxima cu pedala la podea si apoi ridicand brusc (si de tot) piciorul de pe acceleratie urmarindu-se cat dureaza sa acceleram pana la tur. maxima si cat ii ia masinii sa incetineasca pana ce turatia revine la 1000 rot/min; timpul (sau distanta, tot aia e) scurse la accelerare este net mai mic decat cel necesar decelerarii;
- ca atare uzura/fortele/momentele la care este supusa transmisia in regimul de frana de motor sunt mai mici decat cele la care este supusa la o accelerare sprintena.
- daca te gandesti de cate ori si pt. cat timp folosesti acceleratia si adaugi mersul in palier la viteze mari, de autostrada, si compari timpul (sau parcursul) petrecut in frana de motor, ai sa vezi sa vezi ca aceasta uzura (in frana de motor) e fix pix pe langa celelalte; intelesul afirmatiei mele ca transmisia nu se uzeaza nu era nicidecum ca nu se uzeaza deloc ci ca nu se uzeaza excesiv sau nu intr-o masura in care ar conta asa de mult incat ar fi bine de renuntat la frana de motor.

E ca si cum ai spune ca folosirea apei la spalatul masinii e daunatoare vopselei, fara sa tii cont ca masina sta afara tot timpul si locuiesti in UK.

Ca o paranteza, spune-i unui sofer de camion sa nu mai foloseasca frana de motor cand coboara la vale, ca-si strica trasmisia.

In cele ce am expus ma refer la folosirea franei de motor in mod normal, in trafic, la coborarea unei pante lungi, pe drum alunecos (gheata/zapada/..). Iar in continuare, in acest topic, numai despre aceste situatii vom vorbi. Daca mai vorbim...


--------------------
Megane II.1 Estate Priv 1.6 16V 2005, gri D69, clima+scaune
Va rog, fara intrebari tehnice prin PM
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
SorinV
post 24 Apr 2006, 09:07
Post #34


Membru autentic


Group: Members
Posts: 1.321
Joined: 28 January 04
From: a




durabilitatea unei transmisii si rezistenta ei la oboseala sunt calculate in functie de un colectiv de incarcare ales expermental. daca introduci in colectivul asa de incarcare si incarcarile (reduse ce e drept) ale franarii in regim motor normal o sa ii scada durabilitatea datorita oboselii. daca pe deasupra mai adugi si colectivul de incarcare de la franarea violenta de motor ( retrogradari succesive de la viteze mari si cu turatie mare) o sa ai o scadere considerabila a durabilitatii.



condusul cu frana de motor normal afecteza transmisia fara dubii si chiar daca nu crezi aceasta schimbare de reactiuni este responsabila pt mult jocuri care apar in elementele transmisiei si chiar bieleta cv sufera mult .
solicitarile sunt mici dar sunt atat de frecvente incat solicitarile de oboseala sunt semnificative .


in Romania nu s-au elaborat niciodata colective de incarcare prin urmare ceea ce sa preda prin facultati sunt niste aberatii sau in cazurile fericite furaciuni. profesorii o recunosc dar nu reactioneaza.
loganul de exemplu nu are teste de aduranta ,,adevarate,, decat pt sincroane

nu tre sa fii de acord cu mine dar din nefericire asta e realitatea.


--------------------
a a a
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bluecat
post 2 May 2006, 19:30
Post #35


bluecat


Group: Members
Posts: 80
Joined: 30 October 05
From: Iasi




am facut proba 200 km mers fara frana de motor, skos din viteza la vale, din timp la o curba sau alta ...in fine am incercat sa skimb vitezele la 2.500 - 3.000 rotatii si am obtinut 8.5 % numai mers prin oras.

aceleasi drumuri in principal dar de data aceasta folosindu se frana de motor m au "costat" dupa alte 200 km 0.5 litri in + in urmatorii 200 km ce au urmat. (poate fi si subiectiv consumul desi e facut de la plin la plin) am facut si experimentul asta ca sa elucidez pe pielea mea. dar nu 1/2 litri ma supara in principal ci doar ideea de a o tine turata....de nici nu ma pot intelege cu ala de langa mine de zgomot (vb vine...zgomot mare) si merge si mai lenesa...mai bine o skot din viteza si se rostogoleste la vale inca 1 km daca am viteza....decat sa mearga 100 metri in frana (consum 0) si apoi iar sa accelerez pt 900 metri sa zicem ipotetic.

acum daca as merge in frana de motor de acum ar fi numai sa pastrez cuplu mare (cand as fi grabit) cum se intampla la Ferrari. astia cu un calutz cabrat pe capota smile.gif nu cred ca merg in frana de motor ca sa reduca din consum ci pt a fi mereu gata dupa curba sau orice obstacol sa reia acceleratia de la o turatie mai mare....

This post has been edited by bluecat: 2 May 2006, 19:31


--------------------
Renault clio II symbol 2005
In GOD we trust !
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 3 May 2006, 13:33
Post #36


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




QUOTE(bluecat @ May 2 2006, 07:30 PM)

aceleasi drumuri in principal dar de data aceasta folosindu se frana de motor m au "costat" dupa alte 200 km 0.5 litri in + in urmatorii 200 km ce au urmat.


nu exista asa ceva. Fie nu a fost frana de motor, ci "acceleratie" involuntara, fie s-au schimbat alti parametri.

frana de motor nu ineamna neaparat schimbarea in trepta inferioara. daca esti la 2500 rpm cu t4(de ex.) si iei piciorul de pe acceleratie, reducerea vitezei prin scaderea turatiei motorului pana la 1500 rpm (tot in t4) se cheama frana de motor. De asemenea, foarte esential, in toata aceasta perioada motorul consuma fix 0,000000L combustibil.
Daca ai computer de bord, poti face urmatorul test: mergi cu 60km/h in t3 si ridici piciorul de pe acceleratie. consuul instantaneu va deveni in scurt timp nul. Circuli cu 60km/h si scoti din viteza. consumul se va invarti in jurul valorii de 1-2L/100, crescand usor pe masura ce masina incetineste (evident, dealtfel).

In alta ordine de idei, cu exceptia situatiilor in care se circula pe carosabil alunecos (polei, zapada) sau a necesitatii de reducere a vitezei in curbe, e mult mai bine sa folosesti frana de serviciu(pedala) pentru reducerea vitezei (fara a scoate din treapta de viteza), si nu frana de motor; pana la urma, placutele si discurile de frana sunt incomparabil mai ieftine decat kitul de ambreiaj+cutie de viteze.


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
cj98czh
post 3 May 2006, 14:02
Post #37


Membru de la Cluj ...


Group: Moderatori
Posts: 23.317
Joined: 27 March 06
From: Cluj-Napoca




Masina consuma compustibil si cand este in frana de motor....nu ca si in accelerare dar consuma, ca Indicatorul de consum instantaneu nu il arata este o alta poveste...tot la fel nu arata nimic nici cand masina este oprita la stop si aia ce inseamna ca nu consuma nimic????


--------------------
Mazda 3 Zoom-Zoom 2018
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
div
post 3 May 2006, 15:30
Post #38


Membru incepator


Group: Members
Posts: 86
Joined: 13 March 05
From: Bucuresti




La stop e cu totul alta mancare de peste. Sub o anumita viteza, computerul de bord nu mai afiseaza consumul instantaneu.


--------------------
Renault Laguna III 2008 Dynamique 2.0 dci 150CP
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
uncle
post 3 May 2006, 15:38
Post #39


pole after pole


Group: Members
Posts: 528
Joined: 19 July 05
From: Bucuresti




da, sub 30km/h
dar cred ca nu asa facea consumul uitandu-se la ce la cel instantaneu, ci reseta consumul de pe primii 200km si apoi il vedem pe urmatorul dupa inca 200km smile.gif


--------------------
renault megane 1.4 16v / yamaha szr 660 >>> 2005 / 1998
2.1 hatch, Influence > 26.600km la revizia de 30k pe data de 03.01.2007
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 4 May 2006, 11:18
Post #40


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




QUOTE(cj98czh @ May 3 2006, 02:02 PM)
Masina consuma compustibil si cand este in frana de motor....nu ca si in accelerare dar consuma, ca Indicatorul de consum instantaneu nu il arata este o alta poveste...tot la fel nu arata nimic nici cand masina este oprita la stop si aia ce inseamna ca nu consuma nimic????
*



cand stai la stop, CB nu arata nimic, pentru ca nu poate determina consumul
cand esti in frana de motor, arata 0.0, pentru ca atata consuma.

La motoarele moderne, in frana de motor (acceleratia ridicata), ECU nu injecteaza combustibil in motor.
In aceasta situatie, motorul consuma putere (din energia cinetica a autoturismului).
Daca turatia scade sub un prag (1000-1200 rpm), atunci ECU incepe sa bage gaz, pentru a mentine ralanti.

Cand accelerezi, motorul produce putere, pentru a creste energia cinetica a autoturismului.

Sper ca am fost destul de clar. Daca nu, voi repeta cu cea mai mare placere.


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
adrianpurcarin
post 4 May 2006, 19:53
Post #41


Membru autentic


Group: Members
Posts: 245
Joined: 15 August 05
From: Bucuresti(Gorjului)




Eu unul sunt pro frana de motor si asa si conduc, atat in oras cat si extraurban. In acest sens , fara niste "studii de caz" o sa continuam polemica la nesfarsit dar argumentul meu personal in favoarea franei de motor este ca tata are pana acum vreo 400.000 km facuti pe vreo 5 masini si pana acum nu a schimbat nici macar un disc de ambreiaj(3 dintre masini au fost dacii si nici una nu a folosit-o mai putin de 80.000 km). Pentru mine unul este mai mult decat suficient acest argument, si in plus sunt de acord(si este si logic) cu cei care spun ca masina in frana de motor nu foloseste combustibil.
Cred ca pana la urma asta este un lucru care se invata prin experienta personala(sau in cazul meu de la inaintasi) dupa muuulti kilometri, nu asa cateva zeci de mii.
Multa bafta


--------------------
Renault Megane II Sedan 2005, Influence
1,5DCI, 100CP, Vert Cuivre, iunie 2005
Suzuki GSR600
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
flotl
post 5 May 2006, 17:11
Post #42


Membru autentic


Group: Members
Posts: 525
Joined: 1 December 04
From: Tulcea




Eu sint putin nedumerit.
Chiar daca sint in frana de motor, tot se aude zgomotul motorului mergand. Pe ce merge daca consumul este zero?


--------------------
Megane Sedan 1.5 dci 100 CP 2004 CP
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 5 May 2006, 17:21
Post #43


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




zgomotul motorului nu e dat numai de explozii, ci, in special, de frecarile din motor. arborele cotit si clelalte axe isi fac turele lor, supapele se deschid, aerul se aspira, se comprima, apoi se evacueaza gazele din piston(adica aer). Diferenta esentiala este ca nu se injecteaza carburant in faza de admisie.


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
bluecat
post 5 May 2006, 21:36
Post #44


bluecat


Group: Members
Posts: 80
Joined: 30 October 05
From: Iasi




stie cineva la ce turatie se opreste alimentarea cu benzina ? care este pragul de la care ECU taie alimentarea ? eu nu am CB de aceea nu pot experimenta...poate mai fac o proba sa merg cu ea in viteza bagata, sa nu o mai skot pe liber desi pe liber merge mai legat......


--------------------
Renault clio II symbol 2005
In GOD we trust !
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Laurentziu83
post 5 May 2006, 22:30
Post #45


Membru autentic


Group: Members
Posts: 7.592
Joined: 17 May 05




Nu e o turatie fixa, e pur si simplu momentul in care se ia piciorul de pe acceleratie, indiferent de turatia la momentul respectiv. Masina va incetini, injectoarele vor face pauza in acest interval, dar ele vor fi pornite de ECU atunci cand se va sesiza ca motorul ajunge la turatia de relanti sau putin peste (in functie de programarile ECU).
Realimentarea injectoarelor cu carburant poate reancepe si la o turatie superioara, dar asta depinde doar de setarile ECU.
Daca de exemplu mergi in viteza 1 cu 15-20 km/h si iei piciorul de pe acceleratie, injectoarele se vor opri pana cand masina va incetini la o viteza corespunzatoare turatiei de 900 ture, cam 5-6 km/h, de exemplu. N-am fost atent la datele astea, asa ca nu pot spunde exact.


--------------------
. . .
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 6 May 2006, 11:20
Post #46


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




bluecat: Intbarea ar trebui sa fie pusa asa: mergand in frana de motor, sub ce turatie incepe ECU sa dea drumul la injectoare?

Ca sa sintetizez ce a incercat laurentiu sa spuna mai sus, in general turatia asta este pe la 1000-1200rpm. Mai conteaza si treapta de viteza. Eu am incercat cu t6 si merge pana pe la 1000 rpm. la t5 e ceva mai sus. la celelalte, la 1250 rpm nu se mai poate determina consumul instantaneu...


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Andrei16Valve
post 27 Jun 2006, 00:46
Post #47


Membru incepator


Group: Members
Posts: 30
Joined: 9 June 06
From: Bucuresti




Eu am inceput sa ma obisnuiesc sa raman cu ea in a treia si sa iau piciorul de pe acceleratie daca vad ca urmeaza stop sau ceva si de cele mai multe ori am constat ca daca raman cu treapta cuplata pana ajung undeva pe la 30 de Km/h si apas usor frana masina franeaza intr-o distanta foarte scurta ... asta daca mergi cu limita legala 50 ...
Ce vreau eu sa va intreb: Daca apas si frana si sunt si in frana de motor cum ar veni se uzeaza mai putin ambreajul cum spunea cineva pe pagina anterioara?


--------------------
Renault Clio Symbol 2004 Expression
Michael Schumacher ist Weltmeister! x7!
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 27 Jun 2006, 09:17
Post #48


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




Nu prea afecteaza uzura ambreiajului. In frana de motor oricum scaderea turatiei este continua, nu brusca, deci nu il afecteaza prea mult.


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
ramm
post 13 Jul 2006, 13:53
Post #49


Membru autentic


Group: Members
Posts: 788
Joined: 13 July 06




Salut. Am si eu o intrebare: am citit p forum referitor la frana de motor, k e mai bine sa o folosesti..consum 0..nu mai uzezi placutele..etc..eu am Fidji 80 cai de 2 saptamani si am incercat sa pun frana asta. Ce a rezultat: din diverse combinatii de trepte de viteza, valori ale vitezei (am incercat sa pun frana si la 80 km/h si la 30km/h), se simte doar o mica infranare si dupa aceea imi urca acul turometrului destul de sus (in functie de viteza pe care o am si treapta inferioara in care cobor) si mare scofala de frana nu rezulta. Din ce am citit prin alte posturi trebuia sa se simta o franare mai eficienta..sau gresesc?


--------------------
Honda Civic 2007
Honda Del Sol Vti
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 14 Jul 2006, 09:15
Post #50


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




Tu te-ai fi asteptat ca frana de motor sa te franeze precum cea de picior (de serviciu) ?

Uite cum functioneaza toata frana:
caz 1: fara schimbat in treapta de viteza inferioara
te deplasezi cu viteza v0, in treapta t, la o turatie n0.
iei piciorul de pe acceleratie, iar motorul isi scade turatia catre aloarea de relanti (asa cum e normal). fiind in aceeasi treapta de viteza, t, viteza de deplasare scade proportional cu turatia, deci o scadere a turatiei la 90%*n0 este echivalenta cu o scadere a vitezei de deplasare la 90%*v0. In functie de valoarea turatiei n0, aceasta franare este mai rapida sau mai domoala. Cu cat turatia este mai mare, cu atat scaderea turtiei este mai "grabita".

caz2: cu schimbarea in treapta de viteza inferioara.
Principiul de la cazul 1 se pastreaza, doar ca, prin schimbarea in treapta inferioara, soferul tine motorul in zone de turatii mari, pentru a afea o franare mai seminificativa.

In general frana de motor nu se foloseste pentru ca produce o acceleratie negativa, ci pentru ca, daca e folosita corespunzator (fara miscari bruste), se evita blocarea rotilor pe suprafete alunecoase(polei, zapada, etc...)


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
HappyBoy
post 14 Jul 2006, 10:58
Post #51


Membru autentic


Group: Members
Posts: 225
Joined: 23 November 05




Nu stiu sigur,dar cred ca se poate uza discul de ambreaj.Intr adevar in cazuri extreme cat si iarna,pe gheata este foarte eficienta...


--------------------
Renault Clio Symbol 2005
Opel Astra 1.4 Twinport - 2009
Mazda 6 2.5L 4 cylinder Engine - 2009
Lexus RX350 3.5-L Dual VVT-i V6 Engine - 2010
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
sandman_
post 14 Jul 2006, 14:30
Post #52


software engineer


Group: Members
Posts: 2.416
Joined: 20 June 05
From: Viena, Austria




discul se uzeaza mai putin decat la acceleratie brusca...


--------------------
Renault Megane 2(.1) C-C Dinamique, 2.0 16v 136cp, 2005 - GJ-01-SSP
Renault Laguna 3 2.0dCi, 150CP, 2008
and the best is still to come...
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
diesel_power
post 16 Jul 2006, 22:16
Post #53


Membru autentic


Group: Members
Posts: 2.964
Joined: 18 February 05
From: diaspora




Cat nu e zapada/polei pe jos nu prea isi are rostul retrogradatul vitezei pt a opri masina. Este adevarat ca se uzeaza ambreiajul mai mult si este mai usor/ieftin de a schimba niste placute de frana decat un disc de ambreiaj. Eu retrogradez doar cand am nevoie sa incetinesc si mai apas si pedala de frana dupa caz. Dar cand vreau sa opresc la semafor spre exemplu si sunt in viteza 3, apas frana iar cand turatia ajunge aproape de 1000 calc ambreiaju si scot din viteza, nu schimb in viteza 2 ca nu isi are rostu.


--------------------
Renault Symbol faza 3, 1.5dCi 60kW, 2005, Fidji
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
FederalMogul
post 13 Sep 2006, 15:58
Post #54


Membru


Group: Members
Posts: 118
Joined: 13 June 06
From: TM




am si eu o intrebare.
cand stai sa zicem la semafor in panta esti in t1 si "tii" masina din ambreiaj si acceleratie, fara sa tragi frana de mana sau sa calci frana de seviciu . atunci e sau nu frana de motor? cat de daunatoare e cahestia asta?


--------------------
Renault Megane 3 RS 2013
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
r&d
post 13 Sep 2006, 16:23
Post #55


Membru autentic


Group: Members
Posts: 591
Joined: 2 June 04




Ambreiaj partial cuplat = moarte prematura a ambreiajului. Cel mai mult ii place cuplat. Deci nu apasat si nici partial cuplat.
Chestia despre care o zici tu este cea mai nashpa pe care poti sa o faci. O fac cei carora nu le pasa de maisna sau cei car nu au habar de condus.


--------------------
Volvo S40 2.0T4 200cp 2001
Renault Laguna 2 Privilege 1.8 16V 120cp 2001 (Verkauft/Sold)
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
2 Pages < 1 2
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
 

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 26th April 2025 - 14:17
Dacia