Tevi infundate, Cum scapam de calcarul depus in tevi?
![]() ![]() ![]() |
Tevi infundate, Cum scapam de calcarul depus in tevi?
meganus_bicorpus |
![]()
|
||
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.666 Joined: 2 November 07 From: Bucuresti si inca vreo 3 orase ![]() |
|
||
--------------------
renault
Megane Bicorp/ Laguna III
2004 Dynamique / 2015 Black Edition+ 1,5 dci
|
|||
vallixx |
![]()
|
![]() Membru nesuferit Group: Members Posts: 4.549 Joined: 28 January 08 From: Bucuresti ![]() |
Am avut si eu problema asta, i-am chemat p'aia de la service, au venit cu o solutie acida pe care au bagat-o in centrala, au plimbat-o pe acolo cu o pompa externa (deci nu cea a centralei), dupa care au scos solutia. Nu vrei sa stii cata mizerie a scos.
Dupa aia au bagat un neutralizator, l-au plimbat si pe ala tot cu o pompa externa (alta), l-au scos si p'ala, am bagat apa si i-am dat drumul. Cu totul a durat vreo ora. Alta viata. Se incalzeste mult mai repede, incalzeste mult mai eficient. M-a costat vreo 400 sau 450 nu mai stiu exact, fara acte. Cu acte era peste 700. Otetul e prea putin eficient, tre sa bagi mult si sa-l tii mult. |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
- 2019 Ex. Renault Clio Symbol 1.4 16V - 2008 - 2022
Ex. Renault Clio Symbol 1.4 8V - 2003 - 2008 |
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 2.666 Joined: 2 November 07 From: Bucuresti si inca vreo 3 orase ![]() |
La vremurile astea parca si 450 de lei e mult.Am facut si eu chestia asta acum 4 ani si mare lucru nu a iesit din tevi si parca nici centrala nu a mai fost la fel de silentioasa ca pana atunci...
|
--------------------
renault
|
|
vallixx |
![]()
|
![]() Membru nesuferit Group: Members Posts: 4.549 Joined: 28 January 08 From: Bucuresti ![]() |
Evident ca nu-i putin, dar mi-a fost frica sa incerc solutii de pe net, ca daca o buseam de tot ma costa mult mai mult.
|
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
tare imi e ca voi fi nevoit sa gasesc un week end liber si sa desfac panelul de dus (pentru inceput) si sa curat distribuitorul din el...
|
--------------------
renault
|
|
Tamango |
![]()
|
![]() Biciclist Group: Members Posts: 1.330 Joined: 30 January 07 From: Bucuresti ![]() |
@valixx: cam ce solutii?
Acu intreb si io' ca un afon pe domeniul asta: pe tevile de polipropilena se depune calcar ? Am la mosie centrala de 4 ani si n-am observat nimic dubios ... |
--------------------
Suzuki
Vitara 1,6 AT
2017 Confectionam fumigene direct din acordeoane ...
|
|
cread |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 325 Joined: 29 April 09 ![]() |
Calcarul se depune pe orice . Tamango ,poate mosia e intr-o zona cu mai putin calcar si nu ai treaba . Instalatia de incalzire se poate umple cu apa distilata sau chiar cu apa de ploaie . Un instalator bun iti zice asta , iti face si un test al apei . Se recomanda sa se amestece apa cu antigel si cu un biocid.
meganus , pe circuitul de alimentare si pe cel de retur al centralei ,musai sa fie niste filtre "Y" ,ca sa nu intre mizerii in centrala,le cureti de 2 ori pe an, daca nu le ai il injuri pe al' de-a facut instalatia. Daca ai calcar mult ,singura solutie e statia de dedurizare ,care e scumpa rau . |
--------------------
renault
Megane 2 Grandtour .
2004 1,5 dci 80cp
|
|
vallixx |
![]()
|
Nu stiu ce solutii, dar era un acid ceva. Era de culoare roz din ala "electric".
Dupa care un neutralizator al acelui acid, asta era un alb opac, ca un lapte. Mai mult nu stiu sa-ti spun, si eu sunt destul de pe dinafara in ceea ce priveste centralele. D'aia nici nu m-am bagat sa o dreg singur. This post has been edited by vallixx: 9 Oct 2013, 10:01 |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
|
iulia_boris |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 434 Joined: 17 September 10 ![]() |
Io stiam ca-n centralele termice se pune apa distilata.
Se pare ca nu-i musai. Evident ca depinde de zona la cat de calcaroasa-i apa. Calcaru' n-are rusine se lipeste de orice. |
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
- B 696 BUL Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
|
|
SorinCT |
![]()
|
![]() Honor et Patria Group: Members Posts: 3.441 Joined: 22 July 07 From: Constanta ![]() |
Se curata prin recircularea unei solutii de acid sulfamic + apa in instalatia de incalzire, izoland pompa centralei. De regula pompele pentru chimicale sunt constrite din materiale rezistente ce nu reactioneaza cu chimicalele.
|
--------------------
Renault
Megane Sport Tourer
2012 Privilege 1.5 dCI
- CT-XX-LEA Citroen C4 1.6 HDi 2006
Clio III 1.5 dCi Expression 2007 EX: Megane Sedan II.1 1.5 dCi Expression 2005 |
|
radunre |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.573 Joined: 1 October 07 From: Tg Mures ![]() |
Corect SorinCT.
meganus_bicorpus, ca sa o iau de la inceput si sa elimin orice confuzie, 95% din centralele termice au 2 schimbatoare de caldura si implicit 2 circuite inchise si unul deschis. Cele 2 circuite inchise sunt: 1. schimbator primar (pe care-l incalzeste flacara) -> vana 3 cai -> schimbator secundar (transfer caldura de la schimbatorul primar la apa menajera) -> pompa -> inapoi la schimbatorul primar. 2. schimbator primar (pe care-l incalzeste flacara) -> vana 3 cai -> calorifere -> pompa -> inapoi la schimbatorul primar. Vana cu 3 cai are rolul de a comuta curgerea "agentului termic" intre cele 2 circuite in functie de necesitati. Aceste circuite inchise nu primesc apa din reteaua orasului decat la umplerea initiala sau completare ulterioara (daca totul e in regula, completarea nu este necesara) si astfel depunerea de calcar este aproape inexistenta, se depune prin calorifere si tevi dupa care apa este relativ neutra. Problema reala apare la circuitul deschis care alimenteaza cu apa schimbatorul secundar din care iese apa calda menajera. Daca apa din retea este calcaroasa, acel calcar se depune in circuitul 3 si provoaca scaderea debitului, infundarea pastilelor din robineti, capetelor de dus, sitelor de curgere de la robineti etc. Acest fenomen este accelerat puternic de temperatura ridicata a apei calde. Ceea ce merita facut (se face si in regim de DIY, am incercat-o personal), demontezi schimbatorul secundar din central si-l umpli cu detartrant, eu am folosit nufarul, il lasi 2-3 ore dupa care-l speli cu presiune. Am vazut in mai multe cazuri, sistem pt. dedurizare cu cristale de polifosfat (arata ca un pahar decantor/filtrant dar in loc de cartus este umplut cu cristale), se instaleaza la intrarea de apa rece in centrala si dedurizeaza doar acel circuit protejand centrala, robinetii si alte accesorii de pe circuitul de apa calda. Din cate am citit, polifosfatul nu e chiar otravitor dar nici recomandat pt. consum... in consecinta, apa calda nu se poate folosi pentru gatit cau baut. Daca mai ai nelamuriri, iti raspund cu placere. |
--------------------
Clio III K9K772
/ Clio III K9K772
2009
- MS Daca muncesti ca sa traiesti, de ce te omori muncind ?
|
|
adytym |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.172 Joined: 6 May 09 From: TIMISOARA ![]() |
dar filtrele de apa sunt ok nu sunt infundate , iarasi se mai depune mizerie in sitele de la tevile alea de la chiuveta (mai exact pe unde curge apa , se desfileteaza sitele alea si vei fi surprins de ce mizerie vei gasi acolo )
|
--------------------
Ex Megane 3;
Volvo XC60; Toyota Yaris
- TIMISOARA
|
|
Tamango |
![]()
|
![]() Biciclist Group: Members Posts: 1.330 Joined: 30 January 07 From: Bucuresti ![]() |
Si totusi ... daca e atata bataie de cap, cum naiba rezista tevile RADET din blocurile comuniste ? Baga aia ceva in apa ?
|
--------------------
Suzuki
Vitara 1,6 AT
2017 Confectionam fumigene direct din acordeoane ...
|
|
cread |
![]()
|
Apa folosita de RADET nu e din puturi.
|
--------------------
renault
Megane 2 Grandtour .
2004 1,5 dci 80cp
|
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
Am montat inca din prima zi de viata a centralei un filtru cu polifosfat pe care le-am inlocuit cam la 3-4 ani.Problema grava nu ar fi in calorifere, acestea sunt din otel si se incalzesc uniform si relativ repede, problema e in robineti si in distributorul de apa din panelul de dus.Am si o cada cu hidromasaj care a cedat cam de 1 an, dar acolo cred ca a fost si din cauza faptului ca nu am stiut sa o intretin.
|
--------------------
renault
|
|
R19/16v |
![]()
|
![]() Oldschool Member Group: Moderatori Posts: 13.793 Joined: 2 December 04 From: Ploiesti ![]() |
QUOTE(radunre @ 9 Oct 2013, 15:37) Ceea ce merita facut (se face si in regim de DIY, am incercat-o personal), demontezi schimbatorul secundar din central si-l umpli cu detartrant, eu am folosit nufarul, il lasi 2-3 ore dupa care-l speli cu presiune. Al meu a dezvoltat o multitudine de pori ca urmare a catorva tratamente d-astea, deci nu-l recomand. Desi eficient pe termen scurt, pe termen lung a costat 5000ron, pretul unei noi centrale... |
--------------------
DS
5H
VRSCA Screamin' eagle Scratch any cynic and you will find a disappointed idealist.
Take what you can - Give nothing back! |
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
In seara asta am constatat ca si la robinetul de apa calda de la cada a inceput sa scada presiunea..in curand fac baie la vecini daca nu rezolv problema asta.
|
--------------------
renault
|
|
vallixx |
![]()
|
Ce sa zic colegu', nu toate problemele se pot rezolva pe net pe forumuri.
Si in plus eu zic ca nu merita riscul sa incerci cu acizi, detartranti sau alte metode de capul tau. Sa nu faci vreo prostie care sa te coste intreit dupa aia. Sau sa-ti cada centrala prin decembrie. Cheama service-ul. Stiu ca costa. Si stiu ca nu putin. Dar tare mi-e sa nu incerci sa scapi de dracu si sa dai de ta'su... This post has been edited by vallixx: 10 Oct 2013, 09:34 |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
|
iulia_boris |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 434 Joined: 17 September 10 ![]() |
Corect.
Unde nu stii mai bine chemi priceputii. Altfel te poate costa mai mult sa dregi belelele. |
--------------------
Dacia
Dokker Laureate 1,6..
2016
- B 696 BUL Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii.
|
|
pcs |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 422 Joined: 8 November 08 From: Bethoncourt, FR ![]() |
Inainte de a curata circuitul de apa calda, as incerca sa schimb perlatoarele de la baterii + filtrul de la intrarea dusului. Eu le schimb cam la un an iar sitele sunt aproape infundate. Se gasesc la Dedeman seturi de trei perlatoare + cheie la vreo 20 de lei.
This post has been edited by pcs: 10 Oct 2013, 08:45 |
--------------------
Dacia/Renault/MB
Logan1.6/L3 2.0dci/Clio4 0.9/Megane4 1,33/MB C 40e
05 Amb/08 Priv/15 Intense/19 I GTline/24AMG line
- HA308VT
|
|
cread |
![]()
|
Fir-ar ale dracu de instalatii cu cine le-a facut mai complicate decat codul genetic ! Acidul ala corodeaza , odata folosit ,il vei folosi anual anual . Polifosfatul cristale , care e aproape inutil , schimbat la 3 ani ? De ce nu la 7 ? Cristalele alea de rahat se schimba semestrial. Acum au aparut unele care se consuma , "dosamax", se pare ca sunt singurele cu efect .
Si nu in ultimul rand filtru de impuritati pe coloana principala. |
--------------------
renault
Megane 2 Grandtour .
2004 1,5 dci 80cp
|
|
radunre |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.573 Joined: 1 October 07 From: Tg Mures ![]() |
R19/16v, eu am facut acest tratament fiindca la 3 ani de la punerea in functiune, centrala a inceput sa fluiere ca o locomotiva cand apa se incalzea peste 50 de grade, dupa mai mule discutii am ajuns la concluzia ca mesterii care au facut inslatatia nu au spalat-o la sfarsit, inainte de punerea in functiune si toata pasta/mazga rezultata din lipituri s-a depus pe schimbatorul primar.
Am vorbit la service si mi-au spus ca vin sa o curete, intreb "cu ce ?", cu detartrant bineinteles, service Vaillant. Deci ori asta e procedura standard ori nu sunt profesionisti... oricum ar fi, pe diverse forum-uri si discutii pe tema centralelor, oameni cu adevarat profesionisti recomanda spalarea cu detartrant a schimbatorului de caldura secundar, la perioade de 2-3 ani in zonele cu apa dura. Sunt centrale care au schimbatorul de caldura secundar din inox, ala nu cred ca dezvolta pori prin detartrare dar asta e o alta discutie. meganus_bicorpus, rezerva de polifosfat este suficienta pt. ~40-50 metri cubi de apa, sunt sigur ca trebuie reumplut de cel putin 2-3 ori pe an pt. a fi eficient in zone cu apa dura. This post has been edited by radunre: 10 Oct 2013, 11:54 |
--------------------
Clio III K9K772
/ Clio III K9K772
2009
- MS Daca muncesti ca sa traiesti, de ce te omori muncind ?
|
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
Sambata (seara) am demontat panelul de dus si am reusit sa-l desfac in proportie de 90% ( nu am avut un imbus mic), conductele de plastic de la interior sunt relativ curate, distribuitorul de apa calada/rece si distribuitorul de la dus la "telefon" si duzele de hidromasaj, ambele din bronz, pareau un pic albite de la calcar dar nu in mod excesiv.Am turnat in toate tevile si distribuitoarele otet, direct din sticla si in 2 minute fasaia panelul meu de dus de parca era o bomba!Sper ca aceasta reactie a otetului cu calcarul sa fie eficienta, in seara asta il montez si fac proba!
|
--------------------
renault
|
|
SorinCT |
![]()
|
![]() Honor et Patria Group: Members Posts: 3.441 Joined: 22 July 07 From: Constanta ![]() |
In cazul presiunii scazute la apa menajera se poate verifica si filtrul de pe centrala. Dupa caz se pot curata si filtrele de pe apometre dar in cazul asta tb sigilate la loc cu expertu' de fata pentru a nu avea probleme mai tarziu.
This post has been edited by SorinCT: 14 Oct 2013, 08:39 |
--------------------
Renault
Megane Sport Tourer
2012 Privilege 1.5 dCI
Clio III 1.5 dCi Expression 2007 EX: Megane Sedan II.1 1.5 dCi Expression 2005 |
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
Din ce stiu eu am un filtru cu polifosfat inainte de centrala..si cam atat!.Problema la mine ar fi pe apa calda, la rece presiunea este ok peste tot.Am dedus ca nu centrala e de vina ci depunerile de calcar urmarind doi robineti de apa calda pusi la 2 metri distamta si care au diferente foarte mari de presiune intre ei
|
--------------------
renault
|
|
SorinCT |
![]()
|
Filtrul ala cu polifosfat de sodiu e alta socoteala. Eu ma refer la filtrul mecanic (sita metalica) de pe centrala.
Adica dansul: http://www.climatehnic.ro/images/necc2.jpg Mai trebuie curatat si el din cand in cand daca se observa ca se aduna mizerii. |
--------------------
Renault
Megane Sport Tourer
2012 Privilege 1.5 dCI
|
meganus_bicorpus |
![]()
|
Centrala mea e montata prin 2003, nu cred ca pe atunci se monta filtr Y..parca asa le zice
|
--------------------
renault
|
|
romanvs |
![]()
|
![]() membru autentic Group: Members Posts: 1.248 Joined: 14 January 08 From: CRAIOVA ![]() |
M-a pus si pe mine pe ganduri depunerile de calacar.Am un cazan pe combustibil solid si de cand am montat instalatia de incalzire (3 ani) nu am verificat.Cand am montat instalatia am avut proasta inspiratie sa o incarc cu apa.De la anu' as baga antigel,dar oare ce oi gasi pe acolo,imi e si frica sa ma gandesc...
|
--------------------
Hyundai
Elantra
2021 D A C I A S O L E N Z A
|
|
vallixx |
![]()
|
Daca nu ai schimbat apa si e aceeasi de atunci, teoretic e cat de cat ok.
Calcarul existent in apa aia nu cred ca e suficient sa-ti infunde instalatia. Si eu aveam tot apa, insa am avut un calorifer care a curs, am pierdut apa si a trebuit sa o completez. Tot bagand apa noua, normal ca am umplut instalatia de calcar.... |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]() |
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 10th May 2025 - 09:44 |