Mai alimentati de la benzinariile rusesti?, ...in lumina evenimentelor din Ucraina
![]() ![]() ![]() |
Mai alimentati de la benzinariile rusesti?, ...in lumina evenimentelor din Ucraina
Laurentziu83 |
![]()
|
||
Membru autentic Group: Members Posts: 7.592 Joined: 17 May 05 ![]() |
|
||
--------------------
.
.
.
|
|||
VladSoare |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.716 Joined: 12 May 04 From: Voluntari, pe stînga ![]() |
Ba avem.
![]() Centrala mea are zece ani și încă merge bine. Dar cînd n-o mai merge, cînd i-o suna ceasul cel de pe urmă, îmi cumpăr una electrică și-mi bag picioarele în nemernicii și nesimțiții de la Gdf Suez. Cuptorul îl am electric deja. Plita se poate înlocui cu una cu inducție (da, știu, trebuie schimbate oalele și tigăile, dar nu-i bai). La munte am totul electric. Singurul lucru care mă mai ține pe gaz în București este că n-am chef să dau banii aiurea pe o centrală nouă, cît timp asta merge foarte bine. Eu merg în totdeauna pe principiul "dacă merge, las-o așa". ![]() This post has been edited by VladSoare: 19 Jul 2014, 15:58 |
--------------------
Mondeo 2.0H 2016
/
Kuga 1.5 2016
|
|
pcs |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 424 Joined: 8 November 08 From: Bethoncourt, FR ![]() |
Ca sa revin la o discutie mai veche, acum avem 10 bani /KWh gaz si aproximativ 40 bani pe KWh electric. Sa nu mai zic de ce bransament iti trebuie pentru 24 KW ( cat are o centrala ). Dar ca sa ii raspund si lui Laurentiu, in conditiile de azi, cand combinatele lui Nicolae sunt inchise, importurile sunt 0 si se pompeaza la greu in depozite. Cu ce se strange pana in toamna, putem scapa de iarna viitoare fara sa importam gaz - si asta e ceea ce deranjeaza nu doar Rusia, ci si Ungaria sau Bulgaria, depandenta 90-100% de gazul rusesc.
|
--------------------
Dacia/Renault/MB
Logan1.6/Clio4 0.9/Megane4 1,33/MB C 400e
- HA308MV
05 Ambition/15 Intense/19 I GTline/24AMG line
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
Nu stiu ce centrala ai vazut tu, dar alea la 24kw sunt mari si nu gasesti monofazice, nu ai ce face cu ea intr-un apartament. Centralele electrice de apartament au ~9kw.
|
--------------------
Renault
Laguna
- 2.0 DCI 16v 180
2007 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
pcs |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 424 Joined: 8 November 08 From: Bethoncourt, FR ![]() |
Centralele pe gaz de apartament au de regula puterea de 24 KW ( caldura + debit normal de apa calda ). Un bransament tipic de bloc ante 1989 are 6,3 KW, asa ca nici macar o centrala de 9 KW nu duce - si nu vorbim aici de sigurante, cu de capacitatea de transport a cablelor electrice.
|
--------------------
Dacia/Renault/MB
- HA308MV
|
|
VladSoare |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 4.716 Joined: 12 May 04 From: Voluntari, pe stînga ![]() |
Într-adevăr, curentul electric e mai scump. Totuși, per total nu-ți iese chiar de patru ori mai scump, pentru că centrala electrică are randament mult mai bun. Iar dacă mai pui la socoteală și mizeria pe care ne-o dă Gdf Suez, care încălzește din părți, diferența se atenuează destul de mult. Pe vremea lui Ceașcă puneai oala pe foc și fierbea aproape imediat. Azi pînă și cu un biet ibricuț îmbătrînești pînă fierbe, și cu toate astea factura merge numai în sus, niciodată în jos. Plus revizii obligatorii anuale și alte alea.
Iar cînd casa e nouă, mai iei în calcul și costul branșamentului la gaze, care dacă n-ai norocul să fie la colțul terenului, te cam îndoaie. Pe-ăla de electrică îl faci oricum. Dar în fine, nu contează asta. Pe curent e mai scump, într-adevăr. Dar ideea este că cine se simte oripilat de Putin și vrea să facă o faptă bună, are soluții. Mai scumpe, dar acuma na, faptele bune costă. Ce contează un milion în plus la factură, cînd e binele umanității în joc? ![]() This post has been edited by VladSoare: 19 Jul 2014, 17:13 |
--------------------
Mondeo 2.0H 2016
/
Kuga 1.5 2016
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
E un milion in plus daca pe gaz aveai 100 de lei pe luna de iarna, deci ceva garsoniera in care montezi o centrala electrice de 9kw. Dar o suprafata de 150-200mp (casa) care avea 800 de lei lunar incalzire pe gaz, pe curent ar veni peste 2500 de lei factura la electrcitate. Nu ai cum sa egalezi o centrala termica pe gaz in condensatie.
This post has been edited by argon: 19 Jul 2014, 17:24 |
--------------------
Renault
Laguna
- 2.0 DCI 16v 180
2007 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
Laurentziu83 |
![]()
|
Totusi, n-am inteles niciodata de ce, pe de o parte importam gaz rusesc, pe de alta parte exportam gaz romanesc. Daca nu ma insel, si la carburanti e la fel.
Unde e logica economica? |
--------------------
.
.
.
|
|
VladSoare |
![]()
|
|
--------------------
Mondeo 2.0H 2016
/
Kuga 1.5 2016
|
|
pcs |
![]()
|
@Vlad: intr-adevar, in sud ( GdF) e un amestec de gaz de sonda cu metan si co2. In zona E-on predomina gazul metan propriu-zis, neasociat zacamintelor de petrol ( din Transilvania si Moldova de la nord de Bacau ) - arde mai curat, cu o flacara albastra. Teoretic, facturarea se face dupa puterea calorica a combustibilului, nu dupa volumul de gaz. Practic ....
On-topic : am alimentat doar o data de la Luk si nu mi-a placut. Motorina de la azeri ( Sokar ) pare buna, dar nu sunt decat cateva statii. Om vedea ce se va intampla daca Gazprom preia o participatie semnificativa la OMV, de unde mai alimentam? This post has been edited by pcs: 19 Jul 2014, 18:37 |
--------------------
Dacia/Renault/MB
- HA308MV
|
|
vallixx |
![]()
|
![]() Membru nesuferit Group: Members Posts: 4.565 Joined: 28 January 08 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(argon @ 19 Jul 2014, 17:20) E un milion in plus daca pe gaz aveai 100 de lei pe luna de iarna, deci ceva garsoniera in care montezi o centrala electrice de 9kw. Dar o suprafata de 150-200mp (casa) care avea 800 de lei lunar incalzire pe gaz, pe curent ar veni peste 2500 de lei factura la electrcitate. Nu ai cum sa egalezi o centrala termica pe gaz in condensatie. Cu izolatie buna si incalzire in pardoseala (care e mult mai eficienta) diferenta nu mai e atat de mare. Un panou-doua solare pe casa si ai rezolvat si cu apa calda ![]() Daca cu centrala electrica vrei sa incalzesti tot cu calorifere nu faci nicio branza. This post has been edited by vallixx: 19 Jul 2014, 19:13 |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
- 2019 Ex. Renault Clio Symbol 1.4 16V - 2008 - 2022
Ex. Renault Clio Symbol 1.4 8V - 2003 - 2008 |
|
spy_oh_joy1389 |
![]()
|
![]() Megane zen și un mare plimbăreț Group: Members Posts: 3.879 Joined: 28 August 08 From: Sibiu ![]() |
Eu cred ca asta ar fi solutia de compromis pentru incalzire electrica:
http://panouriradiante.ro/shop/panouri-rad...iant-alb-1100w/ Daca il pui pe tavan, iti incalzeste podeaua si de acolo prin convectie restul camerei. Desigur se incalzesc si mobila si peretii direct sau prin reflexie. PCS, sunt curios ce parere ai ca vad ca iti cunosti bine calculele de energie ![]() This post has been edited by spy_oh_joy1389: 20 Jul 2014, 10:02 |
--------------------
Renault
2 x Megane 4 GT&Zen
||2017||2016 Hanlon's razor: "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."
|
|
dantes |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.312 Joined: 12 December 03 From: Tzaranoaia ![]() |
QUOTE(pcs @ 19 Jul 2014, 16:43) Centrala electrica de 9KW e suficienta ptr un apartament. Cea pe gaz de 24KW. Monofazat nici gand. Trifazat da. Eu am asa ceva de 3 ani si sunt extrem de multumit pe langa faptul ca am un vecin in bloc care are pe gaz si platim FIX la fel...El in plus reviziile bianuale. Amandoi o tinem pe la 24-25 de grade in casa ca suntem maniaci amandoi. Orice alta discutie teoretica e inutila. Alea cu infrarosu sunt o gaselnita si atat. Prin pardoseala e o treaba mai buna, care la bloc nu se poate aplica din pacate. |
--------------------
O masina
oarecare
- .
. Old school
|
|
VladSoare |
![]()
|
Am stat de mai multe ori la un hotel care avea încălzire prin pardoseală în anumite camere. Ajunsesem să urăsc camerele alea, și după un timp începusem să cer la check-in în mod expres să nu mă trimită în zona aia. Dura enorm de mult pînă se încălzea camera, iar odată încălzită, dacă voiai să aerisești un pic se ducea totul pe apa sîmbetei și o luai de la capăt, niște ore bune.
Dată la maxim, nu trecea niciodată de 19 grade în cameră, în condițiile în care în camerele cu calorifer aveam 22 lejer. Nu mai zic că în acele camere încă de la intrare te izbea un miros greu, de praf, pentru că tot praful din mochetă se ridica permanent în aer. Acuma nu știu, poate o fi fost implementarea proastă în hotelul ăla, poate că s-o putea face și mai bine, dar deocamdată nu sînt deloc impresionat. Nu înțeleg cum poate fi mai eficientă din punct de vedere energetic, avînd în vedere că trebuie să încălzească întîi un strat de pardoseală, apoi mocheta sau covorul (care-s cam izolatoare), și abia pe urmă aerul din cameră. Caloriferul, țac-pac, s-a încins imediat, și s-a și făcut cald în jurul lui. Căldura lui merge direct în cameră, fără să mai treacă prin enșpe straturi izolatoare. Îmi scapă ceva? Cum poate să fie mai economică pardoseala? This post has been edited by VladSoare: 20 Jul 2014, 17:41 |
--------------------
Mondeo 2.0H 2016
/
Kuga 1.5 2016
|
|
adi_ar |
![]()
|
![]() Membru autentic si conservator Group: Moderatori Posts: 4.437 Joined: 23 February 07 From: Arad ![]() |
Am vazut si citit multe in legatura cu diverse tipuri de centrale.
Petru a obtine caldura, este necesar un consum de energie. Pentru volume identice, este necesara aceeasi cantitate de caldura pentru a ridica temperatura de la T1 la T2. Nu exista solutii-minune! Nu comentez despre varianta electric vs. gaz. O incalzire in varianta electric la bloc este mai dificil de realizat datorita faptului ca este necesar un nou bransament, care sa suporte puterea instalata. Oricum, personal am indoieli ca o centrala electrica de 9Kw echivaleaza 24 Kw pe gaz in apartamente identice (!!!), chiar daca randamentul este mai bun la electric! Incalzirea in pardoseala este foarte laudata pe la noi de catre toate firmele de profil insa putini sunt cei care chiar stiu cu ce se mananca. Suna bine si atat! Aplicatia cu incalzirea in pardoseala se preteaza mai degraba pentru solutii industriale, pardoseli cu suprafete/volume mari in care este necesara climatizare permanenta. Inertia sistemului in pardoseala este mult mai mare decat la calorifere (diferenta este echivalenta cu cea intre boiler si incalzitor instant de ACM). Pardoseala se incalzeste mai greu (si mai putin) si se raceste asemenea. Aici trebuie tinut cont si de alte aspecte! Daca sub sistemul de incalzire din pardoseala nu este o izolatie corespunzatoare ... adio randament! Asa cum sublinia Vlad, spre incapere, caldura trebuie sa traverseze betonul si apoi restul de pardoseala (straturi de izolatie, parchet .. etc) pe cand la radiatoare, aerul este incalzit direct si imediat, printr-un perete subtire de Al sau otel. |
--------------------
Renault
Megane 2.1 Sedan
1.5 dCI 2005 iGO 9.6.29.357899
|
|
SandelBS |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 989 Joined: 5 December 09 ![]() |
Eu am auzit alta teorie la unii, cica e mai eficienta incalzirea prin pardoseala ca daca ai incalzite talpile aia e mai important (probabil se gandea ca la tara cu soba pe lemne cand stateam cu picioarele pe ea, veniti de la sanie inghetati).
Dupa prima iarna (aveau doar incalzire prin panouri solare care ar fi facut fata) si-au dat seama ca e ineficient, adica daca se incalzea la 14-15 grade era perfect, dar nici acolo nu ajungeau. Pana la urma si-au montat si centrala pe gaz si calorifere si folosesc pe ambele (pardoseala si calorifere) si e mai bine. Nici combinatia doar pardoseala pe gaz nu era eficienta, astepta ceva timp pana sa se incalzeasca si e cam rau cand e foarte frig afara. De centrala pe lemne/peleti/porumb stiti daca merita? Adica in timp, ca pretul e destul de mare pentru centrala si sistemele aferente. |
--------------------
Renault
Koleos
2013, 2.0 dci 173 cp
|
|
dantes |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 3.312 Joined: 12 December 03 From: Tzaranoaia ![]() |
QUOTE(adi_ar @ 20 Jul 2014, 18:43) Oricum, personal am indoieli ca o centrala electrica de 9Kw echivaleaza 24 Kw pe gaz in apartamente identice (!!!), chiar daca randamentul este mai bun la electric! Vorbesti din teorie sau din practica? Eu iti zic din practica de faptul ca o centrala de 9KW pe electric echivaleaza cu 24KW pe gaz. 9KW electric sunt suficienti ptr un apart. de 80m2 iar 12KW ptr vreo 110-120..nu stiu exact ca era prea mult si nu m-a interesat. Si mai mult, o centrala electrica poate functiona la orice putere pana in cea maxima. Da, trebuie bransament trifazic care costa cat o teava de gaz. Mai intreaba si nu o sa mai ai indoieli. De aceea si in calculele celor anti-electrice si ultrasii celor pe gaz, nu vor calcula niciodata pe cifre reale. |
--------------------
O masina
oarecare
- .
. Old school
|
|
vallixx |
![]()
|
![]() Membru nesuferit Group: Members Posts: 4.565 Joined: 28 January 08 From: Bucuresti ![]() |
Daca faci incalzire in pardosala si deasupra tragi o mocheta sau un covor iti dai cu tesla in oo. Aia o faci in camere cu parchet si / sau bucatarie-baie unde ai gresie.
E posibil sa fie inertia mai mare.....desi in vila unde am vazut eu treaba asta prima oara se incalzea destul de repede. (incalzirea in pardoseala tot electrica, cu rezistenta nu cu conducte de apa calda, poate conteaza si asta). Nu se ridica niciun praf iar pardoseala calda se comporta ca un radiator mare. Mie mi s-a parut foarte ok, iar factura fata de gaz venea cam tot pe acolo. Iar senzatia cand iesi din dus in picioarele goale pe gresia calda e prea tare. Singura treaba nasoala e ca nu aveam calorifer sa-mi usuc prosopul ![]() This post has been edited by vallixx: 21 Jul 2014, 11:13 |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
- 2019 Ex. Renault Clio Symbol 1.4 16V - 2008 - 2022
Ex. Renault Clio Symbol 1.4 8V - 2003 - 2008 |
|
aaddrryyss |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 227 Joined: 26 June 07 ![]() |
Bine, bine...la incalzirea casei...se poate / ori nu se poate renunta la rusi...
Dar cand vine vorba de deplasarea cu masina, acolo se poate super-foarte-simplu. So: mai alimenteaza lumea de la Lukoil&co ? Dati cu votul... |
--------------------
Dacia
1410
2001 / Renault Megane 1.5 dci 85CP Privilege 2007
|
|
Laurentziu83 |
![]()
|
Eu nu prea alimentam de la Lukoil deoarece nu-mi placea cum merge masina, mai ales la rece, nu pentru ca muream de grija lui Putin.
Daca mi-ar fi mers masina la fel de bine cum merge cu benzina de la OMV, alimentam de la ei, oricum sunt un consumator insignifiant. Un tir consuma carburant intr-o saptamana cam cat consum eu intr-un an. This post has been edited by Laurentziu83: 21 Jul 2014, 11:50 |
--------------------
.
.
.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
|
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 7th August 2025 - 01:27 |