Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Vreun programator de ATMELuri in zona?

Fratzica
post 10 Nov 2011, 20:40
Post #1

Zen

Group: Moderatori

Am o problema cu o placa de baza de pe un echipament industrial.
Se pare ca s-a ars placa video integrata (nu are slot de expansiune pentru alta placa, iar chipsetul este lipit pe placa, nu se poate schimba) iar secventa de boot se opreste la verificarea placii si nu pot accesa nici macar bios-ul.

Mi-am configurat eu un alt bios in care am dezactivat acea verificare (nu am nevoie de placa video) si am nevoie sa il scriu in locul bios-ului vechi.
Chip-ul de bios se poate scoate din soclu si este tip AT49F002ANT. Am nevoie fie de un programator usb sau serial de cumparat/imprumutat fie de cineva care sa imi poata scrie noul bios pe chip.
Update-ul nu il pot face direct de pe placa de baza pentru ca nu am mufa ISP.

Multumesc!

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
"The happier we are, the less we see." - some japanese guy
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
spy_oh_joy1389
post 10 Nov 2011, 21:45
Post #2

Megane zen și un mare plimbăreț

Group: Members
From: Sibiu

Vad ca ai pomenit de programator serial. Nu sunt sigur daca e fix ce ai nevoie, dar poate ai noroc. Am un convertor serial rs232-ttl pe 5v facut cu max232. Eu am folosit serialul ca aveam bootloader pus de prof cu programatorul paralel.29032011995.jpg ( Size: 638.79k ) Number of downloads: 547

Am si pe 3.3v cu max3232 facut pentru un modul de bluetooth daca vrei.

This post has been edited by spy_oh_joy1389: 10 Nov 2011, 21:45

--------------------
Renault 2 x Megane 4 GT&Zen ||2017||2016
Hanlon's razor: "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."
+
Fratzica
post 10 Nov 2011, 23:44
Post #3

Zen

Multumesc pentru reply! Din pacate chipul meu nu se potriveste in soclurile din imagine. Atasez o imagine cu asta pe care il am eu. Poate ai vreo idee cum se numeste soclul si de unde il pot lua, si daca vrei pot cumpara eu piesele necesare sa iti mai adaugi un "port" la placa sa pot programa chipul asta, sau platesc sa imi faci si mie o placa smile.gif

This post has been edited by Fratzica: 10 Nov 2011, 23:44

Attached thumbnail(s)
IMG_20111108_214613.jpg ( Size: 432.57k ) Number of downloads: 542

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
spy_oh_joy1389
post 11 Nov 2011, 08:11
Post #4

Cred ca unul de genul este:
http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=10302

N-am luat vreunul in viata mea asa ca nu sunt sigur.

Daca ai lua piesele n-ar fi problema sa ti-l fac, numai ca eu azi plec la Pitesti si ma intorc maine seara si presupun ca ai nevoie de el cat mai curand. Eu pot sa iti imprumut placuta, numai ca ai scule sa iti adaugi portul?

Ma uit acum pe datasheet si nu are pinii Rx, Tx necesari pentru serial. Esti sigur ca merge programat pe serial?
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/atmel/doc3354.pdf

si mai scrie si asta:
The AT49F002A(N)(T) is a 5-volt only in-system reprogrammable Flash memory. Its 2 megabits of memory is organized as 262,144 words by 8 bits. Manufactured with Atmel’s advanced nonvolatile CMOS technology, the device offers access times to 55 ns with power dissipation of just 137 mW over the industrial temperature range. 2-megabit (256K x 8) 5-volt Only Flash MemoryAT49F002A

si asta:
The 16K-byte boot block section includes a reprogramming lock out feature
to provide data integrity. The boot sector is designed to contain user secure code, and when the feature is enabled, the boot sector is protected from being reprogrammed.
In the AT49F002A(N)(T), once the boot block programming lockout feature is enabled, the contents of the boot block are permanent and cannot be changed.

De asemenea mai zice ca se poate detecta daca boot block este activat sau nu citind adresa 3c002h sau pinul I/O0(high dezactivat, low activat). Daca pui 12V pe pinul de RESET poti sa dezactivezi toata protectia asta si sa il programezi. Treaba e ca din cate zice prin datasheet ai nevoie de un programator paralel ca spune de programare cuvant cu cuvant.

This post has been edited by spy_oh_joy1389: 11 Nov 2011, 08:34

--------------------
Hanlon's razor: "Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity."
+
19vik
post 11 Nov 2011, 08:56
Post #5

Membru

From: Bucuresti

Din cate vad eu, asta e soclul care iti trebuie:
http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=131162

--------------------
Renault Megane 2.1 Sedan 2005/1.6 16v Expression
+
spy_oh_joy1389
post 11 Nov 2011, 09:37
Post #6

Am vazut ca ai intrebat si pe elforum. Ce am mai gasit pe internet este ca ai nevoie de un programator SPI - serial parallel interface dar nu gasesc unul adecvat.

--------------------
+
Fratzica
post 11 Nov 2011, 16:52
Post #7

Zen

Am cautat programator SPI pe ebay si uite ce am gasit:

http://www.ebay.com/itm/NEWEST-PCB5-0-Will...#ht_6989wt_1185

biggrin.gif

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
spy_oh_joy1389
post 11 Nov 2011, 20:59
Post #8

Si il iei? M am uitat asa orientativ la protocol cat timp am avut pana sa plec. Nu prea m a lamurit cum scrii la o anumita adresa.

--------------------
+
spy_oh_joy1389
post 15 Nov 2011, 06:59
Post #9

Ce ai mai facut, Fratzica cu programatorul? L-ai luat?
Cred ca o sa imi fac si eu un programator SPI ca am vazut ca poti scrie pe carduri SD cu el si ar fi util pentru achizitie de date.

--------------------
+
Fratzica
post 15 Nov 2011, 14:24
Post #10

Zen

Nu am dat inca comanda, inca sper sa il rezolv rapid fara sa astept 3 saptamani sa ajunga programatorul din china. Daca ai tu un plan, te ascult cu interes smile.gif)

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
spy_oh_joy1389
post 15 Nov 2011, 19:08
Post #11

Am dat search in datasheet la SPI, MOSI, MISO si ce mai era legat de SPI si n-am gasit nimic sad.gif . Ma gandesc ca daca se putea, pomeneau si ei ceva.

Daca era vara, imi dadeai o tema de vacanta interesanta biggrin.gif , asa din pacate nu am timp sa ma ocup. Din ce imi aduc aminte de la circuite digitale si din ce am vazut la datasheet, pe pinii A0-17 pui adresa la care scrii sau de la care citesti prin pinii D0-7.

Daca te pricepi, iti pot imprumuta microcontrollerul meu ATMega16 pe care sa il programezi. Are destule porturi pentru adresare si transmisie de date + transfer de date de pe portul serial. Poti sa implementezi si o interfata SPI cu el, dar nu sunt sigur ca va merge cu memoria aceea. Are bootloaderul pe el si are cablul de serial facut.

This post has been edited by spy_oh_joy1389: 15 Nov 2011, 19:09

--------------------
+
bubu782001
post 15 Nov 2011, 19:19
Post #12

Membru autentic

Nu o sa gasesti asa ceva in ala...SPI, MOSI, MISO. Nu este serial flash. Este un FLASH ordinar clasic cu programare paralela - old school.
Nu te ajuta cu absolut nimic standardul SPI aici.
SPI-ul este frumos si fun in AVR-uri. Dar si pe alea daca ai fuse bitii setati gresiti, bye bye AVR. Fara paralell programming il arunci.

Daca faci developement pe asa ceva iti recomand cu caldura sa iti construiesti o interfata parallel programming. Chiar faci minuni cu aia si este mult mai utila decat SPI-ul. Avantajele SPI-ului este ca e simplu de implementat, si atat (mai putine fire icon_mrgreen.gif ).
Pentru parallel programming parca mai am ceva scheme ratacite in una din partitii...

This post has been edited by bubu782001: 15 Nov 2011, 19:28

--------------------
Renault Clio 3 - - 2007
+
spy_oh_joy1389
post 15 Nov 2011, 19:32
Post #13

Pai presupun ca trebuie sa alegi cumva adresele la care sa scrii si sa dai WE pe low dupa care scrii bitii de 0 pentru ca implicit, dupa ce e sters, toti sunt 1. Pentru citit, alegi adresele si setezi OE pe low. Pentru mine, partea cea mai grea ar fi(pe langa montarea flashului pe placa de test) sa fac un program care sa transpuna programul de pe calculator pe serial. Restul ar fi niste setari de registrii.

--------------------
+
bubu782001
post 15 Nov 2011, 21:59
Post #14

Membru autentic

Cumperi socluri si scapi de greutati la montarea flashului (mai multe socluri PLCC diferite). Pt sw e mai simplu, ca se gasesc gata facute pe net.

--------------------
Renault Clio 3 - - 2007
+
spy_oh_joy1389
post 16 Nov 2011, 08:35
Post #15

Cum adica mai multe socluri PLCC diferite?

Problema pe care o invoc sunt traseele pe care trebuie sa le trag de la uC la soclul acela PLCC. Trebuie sa fac rost de foaie pentru trasee smd de cupru si de Eagle.

Ai idee ce software anume ar trebui sa caut? Ca nu stiu denumirea ca sa dau un search

--------------------
+
bubu782001
post 16 Nov 2011, 13:16
Post #16

Membru autentic

foaie pentru trasee smd de cupru
??? aaa what ?

Nu frate, scoti in eagle layoutul, apoi PRINT pe o imprimanta laser.
Aici ai de ales - intre a vorbi cu cineva de pe elforum (cauta acolo "realizez cablaje) sa-ti faca cablajul pe CNC ori prin metoda foto (solutii care scot cablajul rapid frumos si profi), sau a cumpara cablaj imprimat apoi transfer cu folie de transfer termic (Press And Peel - vezi youtube daca nu stii despre ce e vb) apoi corodare cu nisteclorura ferica si gata.

Pe partea cu preturile pentru cablaje pe elforum, sunt de ordinul 10 lei, 15 lei..pe acolo. Pentru un cablaj mic. Acuma daca vrei sa faci ceva cat foaia A4 - probabil o sa coste.

Treaba cu lipiturile este o chestiune ce tine de indemanarea fiecaruia.

This post has been edited by bubu782001: 16 Nov 2011, 13:21

--------------------
Renault Clio 3 - - 2007
+
spy_oh_joy1389
post 17 Nov 2011, 17:27
Post #17

Poate nu m-am exprimat bine. Asta voiam sa zic:
&feature=fvwrel

Cand am zis smd, ma refeream la trasee de suprafata

--------------------
+
Fratzica
post 17 Nov 2011, 18:20
Post #18

Zen

pentru realizare placi recomand http://www.tekro.ro/index.php?route=produc...6&product_id=53

Cand am avut nevoie de cablaje imprimate am apelat si la Geomar2011 aici: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?p=7048...875da52832f1187

Face o treaba extraordinara.

This post has been edited by Fratzica: 17 Nov 2011, 18:21

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

ETask
Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 4th August 2025 - 00:12
Dacia