Probleme de mentenanta la Renault Megan Scenic I Indicatii generale
despre intretinerea sistemului de franare la Renault Megan Scenic I (articolele se vor adresa celor care incep sa paseasca in cariera de Sofer Amator).
Importanta sistemului de franare in evolutia continua a performantelor dinamice ale automobilelor din ziua de azi este deosebita. Cu cat randamentul franelor este mai bun, cu atat mai mult creste viteza medie de deplasare.
Durata de viata a componentelor sistemului de franare este limitata. La un Renault Megan Scenic I (pana in 2003), se recomanda verificarea sistemului de franare o data pe an sau la cel mult 10.000 de km parcursi; inlocuirea placutelor de frana uzate; remedierea scurgerilor de lichid din instalatie, iar la 4 ani sau 120 000 de km se recomanda schimbarea lichidului de frana, spalarea instalatiei si inlocuirea lichidului cu altul nou de ex: DOT 3, DOT 4 , SAE J 1703...
Cei care obisnuiesc sa conduca mai sportiv, cu multe accelerari si frane bruste, se confrunta de cele mai multe ori cu probleme la sistemul de franare.
Iata cateva indicatii generale despre intretinerea sistemului de franare:- Nivelul de umplere al rezervorului de lichid de frana trebuie sa fie verificat periodic. La majoritatea masinilor relativ noi, rezervorul este transparent si puteti verifica nivelul lichidului fara sa fie nevoie sa scoateti capacul, la altele insa este nevoie sa scoateti capacul.
Atentie! - Lichidul de frana este foarte toxic, evitati contactul cu pielea si ochii.
- Nu varsati lichid de frana pe vopseaua masinii deoarece este extrem de coroziv.
- In timpul deplasarii pe carosabilul umed, pentru a elibera discurile de frana de impuritatile aruncate de roti se recomanda actionarea usoara a franei din cand in cand.
- Pietricelele sau impuritatile depuse prin frecare pe placutele de frana determina formarea de caneluri pe discurile de frana. Din aceasta cauza, efectul de franare este diminuat si insotit de zgomote puternice. Discurile de frana corodate produc, la franare, un zgomot puternic care nu dispare la o franare mai lunga. In aceasta situatie, trebuie inlocuite discurile de frana.
- Dupa montarea unor placute noi de frana acestea trebuie rodate. Se efectueaza o deplasare de cel putin 200 de km, in timpul careia trebuie sa se evite franarile puternice.
- Se recomanda folosirea unor placute de frana care au materialul de frictiune moale, in vederea protejerii discurilor de frana.
- La curatirea mecanica a sistemului de franare sunt antrenate particule de praf de material de frictiune ce pot fi daunatoare sanatatii. Nu inspirati praful respectiv.
- Pentru o impresie artistica aparte, se pot vopsi etrierele cu o vopsea speciala rosie sau galbena, vopsea care rezista la temperaturi mari.
- Lucrarile la sistemul de franare necesita o curatenie excesiva si un mod de lucru precis.
Daca va lipseste experienta de lucru necesara, va recomand efectuarea lucrarilor in cadrul unui atelier specializat, costa dar merita.
Va rog, Scenic- sti exprimati- va, astept comentari si completarii?
This post has been edited by Zapa: 22 Jan 2010, 19:22