Cu toate că și-a achitat integral autoturismul, un bucureștean riscă să nu-l poată utiliza pentru că administratorul firmei de unde l-a luat a girat un credit cu mașini deja vândute.
La sfârșitul lunii iulie, Alexandru Popescu, în vârstă de 29 de ani, a cumpărat pe numele tatălui său un autoturism marca Kia Cee’d în valoare de 8.000 de euro, bani împrumutați de la bancă. A ales să meargă la un dealer Kia din Bacău, Alti Motors, pentru a face mult așteptata achiziție.
A plătit integral mașina și a rămas să revină peste două zile ca să ridice cartea de identitate. Actul nu l-a văzut nici până acum pe motiv că unul dintre administratorii firmei, Mihai Tincu, a fugit cu o sumă mare de bani și a girat un credit cu 33 de mașini deja vândute, printre care și a lui. Cazul este anchetat de poliție, iar principala vinovată în cauză pare a fi banca
, pentru că a acceptat ca gaj bunuri pe care nu le-a verificat.
Plângeri la poliție și în justiție
„Nu înțeleg cum s-a putut gira cu mașini deja vândute, ținând cont că eu sunt proprietarul mașinii și nu dealerii auto. Practic, eu risc să nu pot folosi mașina, deși am plătit-o”, spune bărbatul. Problema majoră a lui Alexandru este că, peste câteva zile, îi va expira dovada provizorie de circulație și nu-și va mai putea utiliza mașina. În plus
, familia lui, care l-a ajutat să-și cumpere mașina, este în pragul disperării.
„Bunica și tatăl meu s-au îmbolnăvit când au aflat că nu o să mai putem folosi mașina”, po vestește Alexandru. Tânărul a făcut plângere penală la Inspectoratul General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Fraudelor, împotriva lui Mihai Tincu, administratorul Alti Motors, a reprezentanților legali
ai Băncii Leumi și a lui Huluba Vasile, consilierul de vânzări al Alti Motors. Cazul este deja anchetat de IPJ Bacău.
„Doi asociați au depus plângere că administratorul societății a dispărut cu o sumă de bani. S-a întocmit dosar penal pentru delapidare. Totodată, o serie de cetățeni au depus plângere reclamând că au achiziționat autoturisme, dar nu le pot înmatricula, pentru că nu au intrat în posesia cărților de identitate”, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt IPJ Bacău. Totodată, Alexandru a deschis acțiune civilă în instanță.
Oficialii Băncii Leumi, incriminate în acest caz, spun că vor rezolva situația clienților păgubiți și că au găsit soluții alternative de recuperare a datoriilor pe care Alti Motors le are la banca lor. „Din respect față de eforturile financiare
ale persoanelor păgubite, conducerea băncii a hotărât să înmâneze cărțile de identitate ale autovehiculelor către cumpărătorii păgubiți de Alti Motor”, spune Camelia Răileanu, directorul adjunct al Băncii Leumi România.
OPINIE
„Vina aparține Băncii Leumi”
Reprezentanții companiei
Kia Rom Auto spun că sunt la curent cu situația de la Alti Motors Bacău și susțin că și ei au avut de suferit din cauza acestora.
„Trei dintre mașinile date spre gaj băncii sunt ale noastre. Însă noi nu avem dreptul să verificăm activitatea financiar-contabilă a dealerilor auto. Îl sfătuiesc pe client și pe cei în situația acestuia să depună la Banca Leumi, în scris, o cerere în care să ceară să i se elibereze cartea de identitate. Alături de cerere să fie și contractul de vânzarecumpărare, ca să reiasă că a devenit proprietar înainte ca mașina să fie gaj. În această situație, vina aparține Băncii Leumi pentru că nu a verificat bunurile cu care s-a garantat. Este clar o ilegalitae a băncii. Nu știu cum a putut să se întâmple o astfel de neglijență”, este de părere Bogdan Pașa, Marketing și PR Manager la Kia Rom Auto. Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumarorului (ANPC) spun că acest caz este de competența poliției.
„În ceea ce privește cartea de identitate a autoturismului, ea poate fi solicitată în duplicat de către Alti Motors Registrului Auto Român (RAR)”, este de părere Paul Anghel, consilier în cadrul ANPC. Oficialii Alti Motors Bacău nu au fost de găsit.
07ecb5bbfe55adabc98afa4f4745c30e.jpgsursa:
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...si-am-platit-o/