Pret cu TVA inclusa si nedeductibila, Nelamurire
Pret cu TVA inclusa si nedeductibila, Nelamurire
papa_mulo |
18 Feb 2024, 15:50
|
||
Membru autentic Group: Members Posts: 2.771 Joined: 25 November 07 From: Bucuresti |
|
||
--------------------
Renault
Megane Estate
2018 dci90 Megane Sedan dci85 - 2007
Vivaro/Trafic 8+1 dci125 - 2018 Clio 1.2 16v - 2014 --------- Foste: R11 Spring 1.6D - 1987 Trafic dci115 - 2008 |
|||
cj98czh |
18 Feb 2024, 16:37
|
Membru de la Cluj ... Group: Moderatori Posts: 23.053 Joined: 27 March 06 From: Cluj-Napoca |
masina luata de la persoana fizica sau juridica dar neplatitoare de TVA, daca vrei sa o cumpwri pe firma nu poti deduce TVA
This post has been edited by cj98czh: 18 Feb 2024, 16:37 |
--------------------
Ford Mondeo
Titanium, bi-turbata, 2018
/ Mazda 3 , 2018
|
|
papa_mulo |
18 Feb 2024, 17:23
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.771 Joined: 25 November 07 From: Bucuresti |
Asta stiu. Pretul de la pf sau pj neplatitoare de tva nu include tva si nu ai ce sa deduci.
Astia zic "pret cu tva inclus si nedeductibil". Daca ei zic ca e cu tva inclusa inseamna ca au coloana de tva pe factura si sunt platitori de tva. Dar de ce e nedeductibil? |
--------------------
Renault
Megane Estate
Vivaro/Trafic 8+1 dci125 - 2018 Clio 1.2 16v - 2014 --------- Foste: R11 Spring 1.6D - 1987 Trafic dci115 - 2008 |
|
hepea |
18 Feb 2024, 18:44
|
Membru autentic Group: Members Posts: 825 Joined: 8 June 10 From: Bucuresti |
Ca e deja platit la sursa (afara). Sunt masinile in "marja". Se adauga tva doar la adaos (marja)
|
--------------------
ex Dacia
Spring
2021
- .
|
|
St |
19 Feb 2024, 19:03
|
Membru Group: Members Posts: 4.448 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti |
|
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
hepea |
19 Feb 2024, 19:09
|
Membru autentic Group: Members Posts: 825 Joined: 8 June 10 From: Bucuresti |
Un contabil iti poate da mai multe detalii. Ti se da un certificat care atesta asta si care-l dai contabilului
|
--------------------
ex Dacia
Spring
2021
- .
|
|
SandelBS |
22 Apr 2024, 17:42
|
Membru autentic Group: Members Posts: 987 Joined: 5 December 09 |
QUOTE(papa_mulo @ 18 Feb 2024, 15:50) Practic, sa fiu mai clar: daca tva e inclusa in pret mai departe e treaba si decizia mea(a cumparatorului) daca deduc tva sau nu, e ceva independent de vanzator. De ce mi-ar zice el din start ca nu pot deduce tva-ul bunului pe care mi-l vinde? Care e shpilul? Nu e asa. Poate e tardiv raspunsul pentru papamulo, dar legislatia TVA nu permite ca niciuna dintre parti sa faca ce vrea, desi as putea spune ca totul pleaca de la firma care vinde, dar e un termen prea general, iar la TVA depinzi de cateva lucruri gen daca e in UE si reglementari UE vs alta tara sau reglementari locale. Spilul e la livrari intracomunitare unde se fac fraude cu acest TVA. Adica se ia din UE fara TVA (ori inclus) si in RO se face taxare inversa, adica se vinde la pret cu TVA iar la buget nu mai ajunge nimic. Mai era si partea in care se recupereaza in vama TVA-ul platit intr-o tara din UE si apoi in RO se vindea cu valoarea aia a TVA_ului mai putin dar asta nu prea mai merge acum pentru ca se verifica la ANAF acest lucru rapid ori aici e beleaua in cauza cu nedeductibil, sa nu se mai intample asa. Chestia cu inclus si nedeductibil nu e legata neaparat de TVA-ul in marja (in art 312 din codul fiscal gasesti explicatii detaliate), doar ca firmele care aduc masini la noi din UE prefera acest sistem pentru ca e simplificat si pot avea cazuri in care sunt masini cumparate la mai putin de 10000 EUR (nu mai stiu exact care e bariera unde platesti TVA in RO, nu si in tara de origine, daca e mai putin, se plateste in tara de origine). Asadar problema apare la aceste livrari intracomunitare, unde daca in Germania de ex pe factura iti scrie ca e TVA inclus si nedeductibil iar in RO poate fi cu regim special de marja, nu se mai aplica taxare inversa, doar TVA in RO pe diferenta de pret. E dificil cu legislatia TVA cand vorbim de livrari intracomunitare chiar si pentru un consultant TVA, d-asta sunt destul de cautati si castiga inca bine, pana cand se va armoniza legislatia si tre sa se reorienteze in cariera. |
--------------------
Renault
Koleos
2013, 2.0 dci 173 cp
|
|
papa_mulo |
21 Oct 2024, 14:17
|
Va multumesc tuturor pt raspunsuri.
|
--------------------
Renault
Megane Estate
|
vallixx |
21 Oct 2024, 15:44
|
Membru nesuferit Group: Members Posts: 4.453 Joined: 28 January 08 From: Bucuresti |
POate n-am inteles eu exact explicatiiile voastre sau poate nu m-am intalnit cu situatiile particulare depsre care vorbiti, dar.....eu stiu cateva reguli generale.
1. Cumperi de la PJ neplatitoare de TVA, deci nu ai ce sa deduci pentru ca ei nu ti-l incaseaza. 2. Cumpari de la PJ platitoare de TVA, deci il deduci sau pentru ce nu ai deductibil dai diferenta la stat. 3. Cumperi din UE, dar aici nu platesti TVA pentr ca UE cand vinde extracomunitar nu incaseaza TVA, ci statul sursa.....la revanzarea produsului. NU la utilizare. Adica daca imi iau utilaj ceva....de productie....din UE, primesc factura fara TVA, platesc catre firma respectiva iar in Romania nu platesc TVA decat daca revand utilajul, nu si daca il folosesc pentru productie. Deci n-am prins nici eu ideea cu TVA inclusa in suma (factura) dar nedeductibila. This post has been edited by vallixx: 21 Oct 2024, 15:45 |
--------------------
Renault
Megane 4 Hatch TCe 140
- 2019 Ex. Renault Clio Symbol 1.4 16V - 2008 - 2022
Ex. Renault Clio Symbol 1.4 8V - 2003 - 2008 |
|
SandelBS |
28 Oct 2024, 11:28
|
Membru autentic Group: Members Posts: 987 Joined: 5 December 09 |
QUOTE(vallixx @ 21 Oct 2024, 15:44) POate n-am inteles eu exact explicatiiile voastre sau poate nu m-am intalnit cu situatiile particulare depsre care vorbiti, dar.....eu stiu cateva reguli generale. Din pacate legislatia TVA nu e asa simpla si sa se poata reduce la cateva reguli. Uneori sunt exceptii care sfideaza logica, nu mai zic de principii din domeniu. Si nu ma refer aici la ordonante date peste noapte, dupa alegeri. Ca sa poti parcurge legislatia TVA, in orice speta, tre sa ai in vedere urmatorul arbore decizional ii zice in domeniu: - daca operatiunea e efectuata de o persoana impizabila/eligibila; - operatiunea este in sfera de aplicare TVA; - locul operatiunii; - operatiunea este scutita; cu drept de deducere sau fara; - cine este obligat la plata TVA Daca la primele 3 criterii (pt ca se iau in ordine pana se ajunge la special) este ceva mai simplu si poti aplica cateva reguli generale si pot fi aplicate si de persoane care nu au studii in domeniu, la 4 si 5 apare complexitatea. Si acu la cele 3 situatii "generale" expuse: 1. sunt PJ neplatitoare de TVA insa sunt si PJ care au operatiuni ce nu intra in sfera de aplicare TVA (de ex operatiuni bancare si de asigurari); la unele e deja inclus in pret pt ca ar fi ilogic sa cumperi un produs din alta parte mai ieftin ca nu are TVA (deja suna a frauda), la altele asa e nu incaseaza nimic. Ideea e ca la ambele TVA-ul e 0, insa sunt diferite ca detalii. 2. e caz clasic, prea general 3. Depinde de cine cumpara (PF, PJ, inregistrata TVA), de plafon, daca e produs nou sau sh etc. |
--------------------
Renault
Koleos
2013, 2.0 dci 173 cp
|
|
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
căutare personalizată
|
||
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 1st November 2024 - 01:28 |