Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Secretul unei parcări efectuate perfect, Formula pentru șoferii nesiguri

Lex Luthor
post 13 Dec 2009, 18:35
Post #1

Membru autentic

Group: Members

Pentru cei cu abilitati matematice innascute radmasa.gif

"Șoferii care au probleme când trebuie să parcheze într-un loc mai strâmt au acum un ajutor în plus, cu condiția să se priceapă bine la matematică. Asta pentru că cercetătorii britanici au creat o formulă matematică prin care, teoretic, parcarea mașinii se face mult mai ușor, informează Telegraph, în ediția online.

Ecuația este produsul unei colaborări între constructorul Vauxhall Motors și profesorul de matematică Simon Blackburn, de la Universitatea Royal Holloway College din Londra. Blackburn a scos pe hârtie formula prin care și cea mai dificilă parcare laterală ajunge să fie un lucru ușor. Singura problemă este că s-ar putea să fie singurul care o s-o folosească, deoarece majoritatea șoferilor o să prefere în continuare să se avânte nesiguri în manevra de parcare decât să încerce să rezolve adunătura de rădăcini pătrate, paranteze și simboluri.

Proiectul aflării formulei a luat naștere după un sondaj desfășurat de Vauxhall care a dezvăluit că 52% dintre șoferi nu sunt prea încrezători în talentul lor la efectuarea manevrei de parcare, în timp ce 32% preferă să mai conducă puțin în căutarea unui loc sau să apeleze la o parcare cu plată decât să încerce să se strecoare într-un loc mai strâmt.

formulaw.th.jpg

"Toți șoferii au trecut pe lângă un loc pe parcare și l-au ignorat pentru că nu erau siguri că o să le încapă mașina acolo. Această formulă rezolvă această problemă", a spus profesorul Simon Blackburn.

Formula începe folosindu-se raza de întoarcere a mașinii și distanța dintre roțile din față și spate ale mașinii. Apoi, cu ajutorul lungimii botului mașinii și lățimea unei mașini adiacente, formula poate spune exact cât de mare trebuie să fie un spațiu pentru a încăpea acolo. Adăugându-se acestea detalii procedeului obișnuit de parcare, se poate stabili exact când să înceapă întoarcerea volanului pentru a intra perfect în locul dorit."

Sursa: Gandul:

http://www.gandul.info/news/secretul-unei-...esiguri-5173440

Intregul material original il gasiti in fisierul atasat:

--------------------
---- ---- ----
---
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
DMP
post 14 Dec 2009, 14:16
Post #2

Mumu' padurii

From: Bucuresti

Pentru cei fara abilitati matematice innascute si, in acelasi timp, fara suficienta indemanare la covrig pentru parcari in locuri stramte au fost inventate sistemele automate de parcare.
Formule de genul asta stau si in spatele acestor sisteme.

--------------------
Dacia Logan 1.5 dci 2006
+
Adi R5
post 15 Dec 2009, 00:28
Post #3

Membru autentic

From: A R A D

cine altii decit britanicii puteau sa nascoceasca asemenea calcul... laugh.gif

--------------------
Renault Espace 2007
+
Lex Luthor
post 15 Dec 2009, 07:09
Post #4

Membru autentic

Ai dreptate. De ce oare de cate ori apare cate un studiu din asta traznit, trebuie sa fie efectuat de britanici?

--------------------
---- ---- ----
---
+
ReiMNs
post 15 Dec 2009, 10:30
Post #5

Membru autentic

From: Bucuresti / Adjud

te dai jos din masina si te apuci sa desenezi cu creta pe sosea radmasa.gif

calculezi, muti masina pana o asezi corespunzator cu formula smile.gif))

iti iei un Smar sau ceva mic si in bag cu botu intre cele 2 radmasa.gif

omg, e bine sa ai mintea odihnita sa te gandesti la chestii din astea. sunt curios, daca uiti sa scoti radicalu, cred ca rontujesti colturile la masina smile.gif)

This post has been edited by ReiMNs: 15 Dec 2009, 10:32

--------------------
Renault Symbol - VN--BWE ian-2008 Music Edition 1.4 8V
Priveste cerul!

dec 2007 - 5km
2013 - 125000 km
+
Lumynos
post 21 Dec 2009, 11:46
Post #6

Membru

From: BH

Astia primesc bani pentru cercetarile astea? ...

--------------------
renault megane II 1.5 dci 2003
+
Meghitzanul
post 21 Dec 2009, 14:48
Post #7

***** 4 ISOFIX

eu vreau si o formula de parcare atunci cand pe jos este gheata iar coeficientul de aderenta este "x" - acesta fiind variabil.. iar parcarea trebuie facuta in panta
si daca se poate sa se tina cont si de cauciucurile de vara cu care ar putea fi incaltata masina
deci formula va rog!!! biggrin.gif

--------------------
VW Passat Variant 2.0TDI 170cp DSG 2008
Audi A3 Sportback 2.0TDI 140cp DSG 2008
ex Renault Megane 1.6 16v 2004
Alan 42 + Sirio Turbo 2000 / Alan 42 + Sirio Turbo 1000
+
the_tavi
post 21 Dec 2009, 22:05
Post #8

Membru

From: Timisoara

Abia astept sa ajung acasa sa imi masor Loganul. Singura problema o am cu calcularea razei de intoarcere a masinii. wacko.gif

--------------------
Opel Signum 2.0 T Suzuki SV650 -
Being dead right doesn't make you any less dead!
+
attikapapp
post 24 Jan 2010, 00:30
Post #9

Membru incepator

From: Baia Mare

eu zic ca toti ar trebui sa parcam normal gandinune si la altii care ar mai parca langa tine, nu cum fac multi ocupa doua locuri

--------------------
Renault 14 - MM 04 UMZ 1980
+
eddie33
post 27 Jan 2010, 11:40
Post #10

Membru autentic

Eu parchez bine si fara asta,chiar nu sunt asa de bun la matematica... wacko.gif

Am invata cum trebuie sa fac parcarea cu spatele in poligon,cand se facea poligonul,asa cum ar trebui si acum.
Ce ne arata astia e parcare pe hartie,parcare de matematician ! mad.gif

Ce-am invatat eu in poligon acum 20 de ani,cu un scotch galben pus pe jumatatea volanului:
-sa fie spatiu spatiu suficient pentru masina
-opresti paralele cu cu masina din fata locului liber
-iei jumatate de volan dreapta si dai cu spatele pana traverseaza vizual coltul dreapta al masinii din spate de stalpul meu din dreapta spate,apoi indrepti
-dai cu spatele drept pana cand coltul masinii din fata ajunge la stalpul tau dreapta fata(la oglinda)
-virezi stanga jumate,cand e paralela cu bordura indrepti.
Si asta este dupa mine cea mai usoara dintre toate parcarile,pentru ca e singura parcare cu puncte de refer definite...

This post has been edited by eddie33: 27 Jan 2010, 11:48

--------------------
Renault Clio Extreme 2004-DCI 80C.P.
+
Batrânul
post 27 Jan 2010, 12:15
Post #11

Membru autentic

iei jumatate de volan dreapta

Asta era la masinile fara servodirectie; o "jumatate de volan" la o masina cu servodirectie are un efect diferit (mai mare).

--------------------
Renault Clio IV 2015 / Life 1.2 16V
Ex Dacia 1300 (1975), Oltcit (1984), Dacia 1310 (1996), SuperNova (2001), R. Symbol (2007)
Cine nu are batrani sa-si cumpere... Astept oferte...
+
eddie33
post 27 Jan 2010, 15:15
Post #12

Membru autentic

Batranule,vorbim de acum 20 de ani,de D a c i a,ca pe alea se dadea examenul,acum nu mai avem semn la jumatate pe volan,am mai evoluat,ne descurcam si cu directie servo...ne-am obisnuit.

Cum s-ar spune,daca nu avem paine,mancam cozonac ! radmasa.gif

--------------------
Renault Clio Extreme 2004-DCI 80C.P.
+
Adila16
post 28 Jan 2010, 09:23
Post #13

mecanic aero (sau aerian?)

Servo-directia, dupa prea-umilele mele observatii si constatari, sporeste maniabilitatea vehiculului echipat cu asa ceva, adica doar reduce efortul aplicat volanului de catre piesa care sade in fata lui...Fara a modifica manevrabilitatea masinii.

Parcarea, cel putin cea laterala, dupa repere a fost solutia la care optam, ca instructor, inclusiv la autocamioane. Insa, il simteam "pierdut" pe elevul care cobora din Raba si urca in Buceag. Sau invers.
Intotdeauna am fost adeptul instruirii invataceilor astfel incat sa inceapa cat mai curand sa simta masina, mai ales la manevrele "din scurt".
Bun era examenul de poligon! Incepatorul iesea in trafic cu niste notiuni elementare, necesare in multe situatii...
Revin!

--------------------
Renault Megane BiCorp 1.6 16v - / aka Kurulina Confort Dinamique / Beige Angora (TEA19) 2004
...The more I get to know people, the more I like my dog...
+
Batrânul
post 28 Jan 2010, 09:53
Post #14

Membru autentic

Nu m-ati inteles ce am vrut sa spun cu:
o "jumatate de volan" la o masina cu servodirectie are un efect diferit (mai mare)
. Concret, la un Logan cu direcție manuală numărul maxim de rotații de volan este 4,5, iar la Loganul cu direcție asistată este 3,2, deci unghiul de bracare al rotilor la o "jumatate de volan" este diferit intre cele doua versiuni.

--------------------
Renault Clio IV 2015 / Life 1.2 16V
Ex Dacia 1300 (1975), Oltcit (1984), Dacia 1310 (1996), SuperNova (2001), R. Symbol (2007)
Cine nu are batrani sa-si cumpere... Astept oferte...
+
Adila16
post 28 Jan 2010, 13:50
Post #15

mecanic aero (sau aerian?)

Foarte posibil sa nu fi inteles...!...
Scuze.

This post has been edited by Adila16: 28 Jan 2010, 13:52

--------------------
Renault Megane BiCorp 1.6 16v - / aka Kurulina Confort Dinamique / Beige Angora (TEA19) 2004
...The more I get to know people, the more I like my dog...
+
SonyAD
post 21 Aug 2010, 19:38
Post #16

Membru

From: București

Formula doar spune dacă poți să bagi mașina. Păcat că nu ia în calcul poziția mașinilor deja parcate față de trotuar. Am văzut mașini aruncate la 2 metri de trotal. Situația se complică în acest caz.

Îmi place să văd că matematicienii se ocupă în continuare de lucruri cu adevărat "utile". Prostioarele ca: o formulă pt. aria de suprapunere a 2 triunghiuri oarecare și una pt. aria unui poligon complex pot să mai aștepte.

--------------------
Peugeot 206 2000 2.0 HDi
Le lion flatulent est revenu.

Dar tot îi fuge fundul.
+
mariusd4
post 26 Aug 2010, 11:28
Post #17

Membru autentic

Va expun si eu varianta mea pentru o parcare laterala cu spatele ca masina etalon dacia 1310 : se opreste paralel cu auto stationat la o distanta de 50cm de el, sa merge in marche-arriere pana spatele masinii stationate ajunge la triunghi ( spatele geamului usii spate ), atunci pe loc se ia maxim de volan pana se formeaza un unghi de 45 de grade, se indreapta volanul si se merge in continuare cu spatele pana ce varful stergatorului din dreapta ajunge perpendicular pe coltul spate al masinii stationate, apoi se ia maxim de volan in sens invers si parcarea este gata ( 20 cm fata de bordura ).

Pentru garare cu spatele : se opreste la 2m distanta de botul masinii stationate si 2m sa trecem de aceasta, apoi se merge in linie dreapta in marche-arriere pana ce masina respectiva dispare din luneta , se ia maxim de volan si cand spatele masinii tale ajunge la stalpul celei stationate se indreapta volanul. Solutii garantate. Stima

--------------------
Renault/Skoda Logan/Fluence /Octavia/BMW/Octavia - B 112 ... 2007/2010/2014/2012/2019
"Nebunul care perseverează in nebuia sa va deveni înțelept".
+
SonyAD
post 26 Aug 2010, 13:50
Post #18

Membru

From: București

Parcările se fac la sentiment. Uneori intru special prea abrupt ca să văd unde e bordura cu roata din dreapta spate. Din 206 e imposibil să vezi bordura și fără mașini parcate în față și spate.

--------------------
Peugeot 206 2000 2.0 HDi
Le lion flatulent est revenu.

Dar tot îi fuge fundul.
+
betamax
post 1 Sep 2010, 22:01
Post #19

Membru autentic

From: din lumea asta, prost făcută..

Observatie: as vrea sa-l vad pe matematicianul ala cum parcheaza, nu cum calculeaza. Si mai vorbim.
Iar cei mai multi dintre cei care parcheza "voit neglijent", in realitate chiar nu stiu sa parcheze si isi mascheaza astfel inabilitatea (ca sa nu zic prostia).
De acord cu Adila, o masina trebuie simtita.

--------------------
renault Scenic Rx4 2000, 1.998 l, 16 V, 102 kW
"... imi place sa lucrez cu intelectuali, astia pricepe repede."
"Ori traim cu totii, ori va ia dracu' !"
+
radunre
post 22 Sep 2010, 21:12
Post #20

Membru autentic

From: Tg Mures

Batrânul, personal ma indoiesc de vre-o diferenta la unghiul maxim de bracare al rotilor, diferenta de ture la volan apare din raportul de reductie mecanica diferit din caseta de directie cu/fara servo.

--------------------
Clio III K9K772 / Clio III K9K772 - MS 2009
Daca muncesti ca sa traiesti, de ce te omori muncind ?
+
crisolro
post 23 Sep 2010, 07:35
Post #21

QUOTE(mariusd4 @ 26 Aug 2010, 12:28)
distanta de 50cm ... ( spatele geamului usii spate ), ....unghi de 45 de grade,.... varful stergatorului din dreapta ...coltul spate...

Pentru garare cu spatele : se opreste la  2m distanta de botul masinii stationate si 2m sa trecem de aceasta
*

sunt convins ca asa este dar daca ma gandesc la toate reperele alea ma ia cu ameteala, dureaza parcarea 5 min si sa vad ca sta dupa tine un bulevard intreg wink.gif ... nu de alta, dar suntem de acord ca cei din spate nu au nici o obligatie sa stea dupa tine ci din contra, tu trebuie "sa dai prioritate" cand faci parcarea laterala

si 2 ... te invit sa faci garari de astea cu spatele in anumite locuri stramte (parcarea din fata blocului meu, "str." Szabo unde imi duc copilul la inot etc.) si unde daca ai pus-o la 2 m de botul unei masini deja parcate, urmeaza sa razi cu botul tau niste garduri, tarusi, masini etc. wink.gif

reperele alea sunt bune pt. incepatori care trebuie sa invete sa faca o parcare, garare pana "simt" masina ... dupa aia totul se face "la sentiment", dupa cum spunea un coleg

apropo, oare instructorii numara in cap ture de volan si repere cand fac propriile parcari, garari?

P.S. nevasta-mea e incepator si a facut o parcare d-asta laterala numarand, socotind si reperand radmasa.gif ... puii mei, i-a iesit ca la carte radmasa.gif ... da' si afara adia un vant cu iz de ambreiaj ("ferodo")

This post has been edited by crisolro: 23 Sep 2010, 07:38

--------------------
Renault Clio IV Life 2015, 1.2 16V/75 cp - cu nr absolut normal Ford Ecosport 2018, 1.0 125cp
Daca vreodata ai impresia ca nu mai exista nimeni caruia sa-i pese daca mai traiesti, incearca sa nu platesti cateva rate la banca.
+
mariusd4
post 23 Sep 2010, 08:12
Post #22

Membru autentic

Astia sunt pasii standard, chestii elementare pe care le inveti in primele ore la scoala de soferi, daca le respecti de cateva ori ai sa vezi ca te inveti cu unghiurile si o sa faci parcari din prima manevra (sau la sentiment ca sa fiu in ton cu topicul), crezi ca 10 manevre inainte - inapoi si ochii bulbucati la ala din spate scot un timp mai bun ?
Crisolro sunt curios prin ce metoda (rapida ca sa nu tii bulevardul in carca, sau troleibuzul blocat de jumatatea de masina ramasa pe carosabil), parchezi tu masina intr-un spatiu mic in care are loc exacat masina ta.

--------------------
Renault/Skoda Logan/Fluence /Octavia/BMW/Octavia - B 112 ... 2007/2010/2014/2012/2019
"Nebunul care perseverează in nebuia sa va deveni înțelept".
+
crisolro
post 23 Sep 2010, 11:09
Post #23

cu sau fara formule risc sa tin bulevardul, nu-mi ies toate din prima din varii motive - cel mai frecvent motiv este acela ca de regula ma apropii ff mult de masina "din fata" (cca. 20 cm sau mai putin in loc de aia 50 cm de care zici tu) tocmai pt. a nu bloca pe cei care vin din spate si care ma vor depasi iar cand consider ca am timp (nu vine nimic din spate sau e destul de departe execut manevrele); le fac "la sentiment" si de regula uit ca m-am apropiat mai tare decat trebuia si fac primul viraj prea repede si urmeaza sa ajung cu rotile nu langa bordura ci pe bordura wink.gif
ce sa-i faci, nu-s soferul perfect radmasa.gif ... dealtfel, nici nu am negat ca metodele descrise de tine nu ar fi bune tongue.gif

--------------------
Renault Clio IV Life 2015, 1.2 16V/75 cp - cu nr absolut normal Ford Ecosport 2018, 1.0 125cp
Daca vreodata ai impresia ca nu mai exista nimeni caruia sa-i pese daca mai traiesti, incearca sa nu platesti cateva rate la banca.
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 1st August 2025 - 15:54
Dacia