Gresare / ungere lantului cu ceara, Sfaturi, sugestii, recomandari
![]() ![]() ![]() |
Gresare / ungere lantului cu ceara, Sfaturi, sugestii, recomandari
einstein1984 |
![]()
|
||
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.854 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
|
||
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
- negru pe alb
masina
|
|||
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.127 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Noi trăgeam un foc de tabără cu ea, la ciți eram se adunau cîtiva litri buni.
|
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.181 Joined: 11 February 04 ![]() |
carpele cu benzina le rup in fasii si le folosesc sa aprind gratarul;
Un prieten de-al lui fiu-meu zicea de ceruirea lantului, i-am zis ca il astept cu concluzii; This post has been edited by dizzy: 11 Aug 2025, 11:07 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
2005 Stupidity is a more dangerous enemy of the good than evil.
I have no time to battle egos and small minds. |
|
gibonu |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 5.250 Joined: 29 May 06 ![]() |
QUOTE(dizzy @ 11 Aug 2025, 10:03) intrebare: Cat mai costa un lant? Nu stiu. Dupa cum am mai spus, ideea ungerii lantului cu ceara este sa scap de "kkt-ul de urs" nu sa prelungesc viata lantului. QUOTE(dizzy @ 11 Aug 2025, 10:03) La bicla veche ii aplicam curatarea lantului cu carpa, ungere cu ulei si gata; Stiu ca cei mai multi biciclisti se vor oripila dar inca merge si bicla aia. De mers merge si fara nicio ungere. Mai vad pe strada biciclete cu lantul iasca, imi cam plang urechile cand aud cat de "lin" este pedalatul. Ideea este ca inainte de ungerea cu ulei sa scoti "kkt-ul de urs" din interiorul lantului, cel bine pus intre role si pini. Faci cum vrei, dar stergerea cu carpa si ungerea este cum ai face dus apoi ai pune pe tine camasa transpirata. <span class='edit'>12 Aug 2025, 00:33:</span> QUOTE(dandobre @ 11 Aug 2025, 10:14) degeaba cureți lanțul dacă ai un rockrider din Decathlon. Importanta este placerea [si pentru unii pasiunea] de a merge cu bicicleta, nu bicicleta propriu-zisa. Dar nu asta este subiectul topicului, asa ca scuze pentru off-topic. <span class='edit'>12 Aug 2025, 00:36:</span> QUOTE(einstein1984 @ 11 Aug 2025, 10:43) Si ce faci cu benzina aia murdara dupa? Am aruncat-o in canal. Stiu, nu a fost cea mai buna optiune. Data viitoare ma voi dota cu o palnie iar ca filtru voi incerca sa folosesc o masca din cele pe care le purtam in pandemie, sper sa retina macar o parte din impuritatile din benzina dupa degresarea lantului. Iar benzina rezultata ma gandesc sa le-o dau prietenilor care stau la curte ca sa o foloseasca la aprinderea gratatului. Presupun ca benzina isi mai pastreza parte din proprietatile flamabile / inflamabile. Daca exista sugetii, va rog sa nu ezitati. ================================= Am uiata sa spun ca de anul trecut, dupa cateva luni de lant uns cu ceara, am trecut / coborat de pe pinionul 5 pe pinionul 6 [foaia a ramas cea din mijloc]. Ideea era pe pinionul 5 simteam ca dau in gol la pedale, acum pe pinionul 6 este ok situatia. Traseul, bicicleta, anvelopele, etc sunt acelasi ca si atunci cand ungeam lantul cu ulei, rucsacul din carcat are aceiasi greutate, eu n-am tras de fiare si n-am facut muschi suplimentari la picioare. Am mai slabit vreo 2-3 kile, dar asta nu cred ca are prea mare relevanta (de la 100 acum sunt pe la 97 - 98). This post has been edited by gibonu: 11 Aug 2025, 22:43 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
medelin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 602 Joined: 23 May 10 ![]() |
QUOTE(gibonu @ 11 Aug 2025 ) Daca exista sugetii, va rog sa nu ezitati Eu o colectez intr-un borcan, asa cum e, si la nevoie arunc lantul acolo cateva zile. Se inegreste, se aduna mizerie pe fundul borcanului, dar pare ca-si face treaba in continuare. |
--------------------
tractor u650, dacia
1300
- b 22 auz 7-B-798
1971 Chiar existand tractorul,plugul il trag cu inima!
|
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.854 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(Agrig @ 11 Aug 2025, 08:48) pentru astia de stam la bloc e mai complicat. La bicicleta lui fimiu ma limitez la https://www.decathlon.ro/p/degresant-all-in...50988&c=INCOLOR si o laveta, imi pare deajuns. This post has been edited by einstein1984: 12 Aug 2025, 09:09 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
- negru pe alb
masina
|
|
miki |
![]()
|
![]() #Hırsızlargibigeceniniçine Group: Members Posts: 1.297 Joined: 30 July 02 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(dizzy @ 11 Aug 2025, 09:03) Intre 50 si 200 lei Depinde de brand si dimensiuni Poate sari si de 300 daca vrei "specialitati" In loc de ceara manufacturata recomand "ulei" tip ceramic gen Muc-Off Dry Mai este si eco Cine vrea neaparat ceara, are si varianta asta disponibila comercial la vreo 50 lei 100ml This post has been edited by miki: 12 Aug 2025, 08:02 |
--------------------
Renault
Sedan 1.6 16V / Megane IV 1.33 TCE/Santa Fe
- XX-B-XXX
2004 / 2019/2008 #Hırsızlargibigeceniniçine
Funken Kurbelwelle Uzun Araç! Değer Așılırsa |
|
dizzy |
![]()
|
![]() Work smart not hard! Group: Members Posts: 5.181 Joined: 11 February 04 ![]() |
ok, acum am inteles, ma uit zilele astea dupa rahat de urs pe lant sa vad in ce hal e;
Nu stiu cand ma uit ca saptamana asta sunt baiatul cu montajele de mobila; |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(medelin @ 12 Aug 2025, 01:34) Se inegreste, se aduna mizerie pe fundul borcanului, dar pare ca-si face treaba in continuare. Mda. Imi pare cam ciudat sa incerc sa degresez lantul intr-o benzina deja murdara. QUOTE(miki @ 12 Aug 2025, 09:56) In loc de ceara manufacturata recomand "ulei" tip ceramic gen Muc-Off Dry La baza tot ulei este si ala "de tip ceramic", chiar daca este o idee mai gros comparativ cu uleiul clasic pentru lant. Ideea este ca uleiul duce la acumularea "kkt-ului de urs". QUOTE(dizzy @ 12 Aug 2025, 10:29) ok, acum am inteles, ma uit zilele astea dupa rahat de urs pe lant sa vad in ce hal e; Uita-te si pe transmisie [foi, pinioane, deraiorul de pinioane si mai ales cele doua roti de aici]. Mai conteaza mult si cat si mai ales pe unde ai mers cu bicicleta. Una este sa mergi cu ea pe strada / sosea unde este mai mult praf comparativ cu mersul prin parc, unde este mai putin praf, nu sunt masini, etc. Ma refer strict la locurile prin care s-a plimbat bicicleta, n-am nicio intentie de polemica cu privire la cei care se plimba cu bicicleta in parc. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
Trek 4300 I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat Four wheels move the body. Two wheels move the soul. |
|
dizzy |
![]()
|
Ok, presupun ca ai vrut sa pui o poza cu cele doua rotite de pe schimbator; da?
O sa le analizez cand termin de montat mobila; benzina , daca o filtrezi sa scoti grosul, isi pastreaza calitatile degresante si daca nu mai e clara; sau macar partial; |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
buzasparta |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.270 Joined: 25 August 07 From: Judetul Romanica ![]() |
@miki:dry daca esti in zone cu uscaciune.
|
--------------------
renault
megane sedan 1.6 110cp
- GL06cxx
2007 expression President Ronald +CRT Superstar ML 145
233 SP 94 |
|
miki |
![]()
|
![]() #Hırsızlargibigeceniniçine Group: Members Posts: 1.297 Joined: 30 July 02 From: Bucuresti ![]() |
Pai de la o vreme e cam desert prin Bucuresti
Exista si varianta toateanotimpurile This post has been edited by miki: 13 Aug 2025, 08:37 |
--------------------
Renault
- XX-B-XXX
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(dizzy @ 13 Aug 2025, 10:16) Ok, presupun ca ai vrut sa pui o poza cu cele doua rotite de pe schimbator; da? Nu, n-am vrut sa pun nicio poza cu cele doua roti de pe schimbator. QUOTE(dizzy @ 13 Aug 2025, 10:16) benzina , daca o filtrezi sa scoti grosul, isi pastreaza calitatile degresante si daca nu mai e clara; sau macar partial; Mersi. Buna sugestia, merita sa incerc, oricum n-am nimic de pierdut. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
dizzy |
![]()
|
Am verificat azi. Nu e rahat de urs nici pe lanț, nici pe schimbător.
Am mai băgat un pic de unsoare. |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(dizzy @ 16 Aug 2025, 18:50) Nu e rahat de urs nici pe lanț, nici pe schimbător. Sa fie intr-un ceas cu cuc. |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
dizzy |
![]()
|
Inseamna ca nu merg destul;
nu prea a fost, ca a ajuns si ceva unsoare pe discul de frana si acu trebuie sa il curat; asta e! Pe unde dau eu e praf f putin; fara nici un fel de ungere e scartza-scartza; This post has been edited by dizzy: 18 Aug 2025, 10:14 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
Agrig |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 3.127 Joined: 13 February 04 From: Jimbolia/Timisoara mai rar. ![]() |
Cînd eram copii doar pe macadam si drumuri de pămint alergam bicicleta, asa era dezvoltarea atunci, un drum asfaltat era o victorie, abia cind am ajuns la 15 ani am prins asfalt pînă la școală, 7km, urmarea e că se incleia lanțul in citeva zile.
Nu ne complicam mult, bicla intoarsă, o cîrpă cu motorină pe lanț și dat pedală, dupa aia uns la loc cu valvolină, peste 2-3 zile la loc comanda. Cu toate astea lanțurile rezistau mult timp, pinionul spate se "ascuțea" primul. Ne-a văzut tata la "lucru" și ne-a explcat cum se face la motociclete, a avut motocicletă de serviciu ![]() De la el am învățat metoda cu parafinat lanțul, ungerea cu ceva umed ce prinde praf este echivalent cu o pastă fină de slefuit. Tata ne-a lămurit că decit cu lanț uns la condițiile in care mergeam noi mai bine cu el uscat insă...făcea zgomot si mergea mai greu. - mă, unde ați văzut voi șenilă de buldozer unsă la pinionul antrenor? la betoniere la fel? - ori parafinați ori mergeți cu el uscat, e mai sănătos asa decit cu valvolină, ulei, vaselină si ce mai puneți voi acolo. This post has been edited by Agrig: 18 Aug 2025, 10:13 |
--------------------
Renault
Megane IV 1,33Tce
2021 Life "Proștii se înmulțesc cînd cei înțelepți aleg să tacă"
Nelson Mandela |
|
medelin |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 602 Joined: 23 May 10 ![]() |
|
--------------------
tractor u650, dacia
1300
- b 22 auz 7-B-798
1971 Chiar existand tractorul,plugul il trag cu inima!
|
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(dizzy @ 18 Aug 2025, 10:32) Inseamna ca nu merg destul; Din punctul meu de vedere, la mersul cu bicicleta nu exista notiuni de genul mult, putin sau destul. Exista doar placerea [si uneori pasiunea] de a merge cu bicicleta, nu conteaza cati km, cu ce viteza sau cu ce bicicleta. QUOTE(Agrig @ 18 Aug 2025, 12:12) ungerea cu ceva umed ce prinde praf este echivalent cu o pastă fină de slefuit. Corect. Cine are rabdare sa urmareasca, la postul nr. 23 din topicul asta [pe pagina nr. 1] este link-ul catre un film facut de omul de la Oz Cycle cu lantul la microscop pentru a arata uzura lantului uns cu ulei vs cel uns cu ceara. Repet, eu nu am treaba cu asta, vreau doar sa scap de kkt-ul de urs. Si inca una, de la un coleg de pe alt forum: "Nisipul si mizeria care patrund in lant accelereaza uzura si fac sa creasca jocul mai repede, fiind macinate intre piesele lantului. Ceara intra in interspatiile respective si previne patrunderea mizeriei. Nu lubrifiaza efectiv lantul, aia e treaba aditivilor." |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
miki |
![]()
|
Intrebarea este: merita efortul cu cera/parafina?
Un lamt nou nu e capat de tara, iar daca parafinarea prelungeste viaat lamtului cu 10% e fix pix Pe de alta parte, lantul se si "intinde" si nu din cauza umgerii deficitare Si asta trebuie luat in calcul Eu personal il curat/ung cind face zgomot mare sau nu se mai schimba vitezele cum trebuie Desi la faza cu vitezele poate fi si uzura pinioanelor This post has been edited by miki: 19 Aug 2025, 09:15 |
--------------------
Renault
- XX-B-XXX
|
dizzy |
![]()
|
Cred ca nu e pentru vreunul dintre noi o problema sa schimbam lantul, dpdv al costurilor;
Deranjul e mai mare; Cum colegul nostru face ciclo-turism, banuiesc ca il intereseaza mai mult curatenia instalatiei decat aia 50 de lei economisiti la 2 ani; Inchipuie-ti ca pe langa impachetare-despachetare bicla, bagat in tren, masina, avion, mai ai si de curatat lantul plin de "rahat de urs" , operatiune ce sigur sa lasa cu mizerie, cel putin la mine; Deci , in cazul lui, cred ca merita; In cazul meu, care merg de placere, cat ma simt eu bine, iar de dus biclele, le duc cu masina pe suportul dedicat, mizeria de pe lant e la "si altele"; Daca juniorul cel mic ajunge sa pedaleze Decathloanca de la anul, o sa ii fac o revizie completa; Se va lasa probabil cu pinioane noi, lant nou, schimbator revizuit Pana atunci , ii schimb camerele cu probleme si o mai folosesc eu pe post de cateaua casei; Intrebare: Care ati interactionat cu schimbatoare cu 7 viteze in butuc? Merita? Nu merita? probleme, injuraturi? Bicicleta e una de oras, fara pretentii, de zi cu zi; This post has been edited by dizzy: 19 Aug 2025, 10:53 |
--------------------
Whirpool
ex Dacia Logan
- B zzz SXX
|
gibonu |
![]()
|
QUOTE(miki @ 19 Aug 2025, 11:13) Intrebarea este: merita efortul cu cera/parafina? Din punctul meu de vedere, da, merita din plin ungerea lantului cu parafina si disulfat de molibden. Am mai spus care sunt avatajele: 1. Am scapat de kkt-ul de urs; 2. Ungerea este mult mai eficienta, de pe pinionul 5 am trecut / coborat pe pinionul 6 [aceiasi bicicleta, acelasi traseu, acelasi rucsac in carca, etc] pentru ca pe pinonul 5 simteam ca pedalez in gol. Iar procesul de degresare si ungere nu este mare inginerie, am detaliat pe larg despre asta. 20 Aug 2025, 00:21: QUOTE(dizzy @ 19 Aug 2025, 12:46) Intrebare: Care ati interactionat cu schimbatoare cu 7 viteze in butuc? Te rog, deschide un topic separat pe tema asta. Este un subiect foarte interesant si ar fi util sa-l dezbatem intr-un topic dedicat. Mersi. This post has been edited by gibonu: 19 Aug 2025, 22:21 |
--------------------
Mitsubishi
Lancer
- B 00 XXX
Inform 1.5 BMW F 800 GS
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]() |
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 4th September 2025 - 12:55 |