Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Construire casa pe structura neconventionala

Orion
post 12 Mar 2008, 11:27
Post #1

Conducator de Kangoo

Group: Members
From: Craiova

Ce parere aveti de constrirea unei case pe structura neconventionala. Parca m-am saturat de betoane, caramida si BCA.

Ma gandesc la structura metalica si pereti/acoperis din isopan si/sau OSB.

--------------------
Renault Kangoo 2005 - KC/KCE7 - MOTORINA - B-47-WBJ
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alx
post 12 Mar 2008, 11:32
Post #2

Membru autentic

From: Bucuresti, Berceni

O parere foarte proasta.

Str din otel te va costa mult mai mult decat cadre din beton.
Panourile sandwich au multe dezavantaje si din acest motiv sunt destinate halelor, nu caselor.

Sfat: Nu mai incercati sa reinventati roata. Nu exista minuni.

--------------------
Mitsubishi Outlander 1 2.0 benzina - varies
Vine valu' / Imi ia calu'
Chiar si scroafa din cotet...
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 11:32
Post #3

Membru autentic

From: P I T E S T I

Nu te sfatuiesc
Clima din zona noastra (in special dif destul de mari de temperaturaintre zi si noapte) este principalul motiv pentru care eu cel putin nu recomand structura metalica sau cea de lemn. Si mai sunt foarte multe de discutat aici. Eficienta termica, rezistenta in timp, proprietatile metalului
In concluzie este mai ieftin dar mult mai putin rezistent.

Ptr alx Casele pe structura metalica nu se fac cu panouri sandwich. Si nici structura nu este ca la hale... este mult diferita, ...

This post has been edited by aditasse: 12 Mar 2008, 11:34

--------------------
Renault Megane Sedan 2.1 2004/ 1.6 16 v - ag 77 tas
+
Orion
post 12 Mar 2008, 11:37
Post #4

Conducator de Kangoo

Hm... ma ca puneti pe gaduri. Din pacate si eu am ceva indoieli.

In consecinta: beton+caramida+izolatie nu?

ce recomandati BCA sau caramida porotherm ?

This post has been edited by Orion: 12 Mar 2008, 11:41

--------------------
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 11:44
Post #5

Membru autentic

Beton in fundatie, caramida 38 peretii exteriori, Stalpii acoperiti la ext cu caramida de 10, acoperis din tigla de tabla (Lindab ) izolata foarte bine cu cel putin 3 straturi (polistiren + vata cu forie de aluminiu) , Izolatie exterioara polistiren de 10, geamurile cat mai mici (strictu necesar ptr lumina) si iarna o sa platesti sub 5 mil ptr incalzire.

Si uita de BCA pentru peretii casei. In primul rand nu este portant, iar structura casei in mod normal se face pe zidarie portanta, si mai sunt si alte motive....

This post has been edited by aditasse: 12 Mar 2008, 11:47

--------------------
+
alx
post 12 Mar 2008, 11:48
Post #6

Membru autentic

From: Bucuresti, Berceni

Eu stiu cum se fac, Orion a zis de Isopan, nu eu. Era doar un raspuns.

Orion, viziteaza un arhitect sau un inginer ce se ocupa de asa ceva.

--------------------
Mitsubishi Outlander 1 2.0 benzina - varies
Vine valu' / Imi ia calu'
Chiar si scroafa din cotet...
+
Orion
post 12 Mar 2008, 11:57
Post #7

Conducator de Kangoo

QUOTE(alx @ 12 Mar 2008, 11:48)
Eu stiu cum se fac, Orion a zis de Isopan, nu eu. Era doar un raspuns.

Orion, viziteaza un arhitect sau un inginer ce se ocupa de asa ceva.
*

Pai faza e ca un inginer pe confectie metalica mi-a zis ca merge isopan si am vazut ca apar tot mai multe constructii si pe structura lemn+OSB (cu izolatiile necesare).

Cam cati costa mp de zidarie cu caramida? Aproximativ.... (materiale fara manopera)?

12 Mar 2008, 12:31:
Zona in care construiesc casa este relativ aprope de Aeroportul Craiova - rezulta zgomot si vibratii destul de puternice. Si probabil ca o sa se extinda. Tot beton + caramida este ce-a mai buna solutie? Ma refez la izolatia fonica si rezistenta la vibratii.

This post has been edited by Orion: 12 Mar 2008, 12:31

--------------------
+
catalin_tm81mis
post 12 Mar 2008, 12:38
Post #8

sofer de paie

From: Timisoara

Caramida POROTHERM 30
Preț 9,04 lei / buc
Furnizor WIENERBERGER

Dimensiuni: 250 x 300 x 238 mm
Masa: cca. 15 kg
Necesar: 54 buc/m³
Livrare: 80 buc/palet

structura casei se face pe zidarie inramata nu portanta deoarece se inrameaza in stalpisori si centuri de beton armat de 25x25. BCA are dezavantajul ca este poros si absoarbe umiditate multa atat la depozitare cat si dupa constructia casei de aceea fara o izolare corespunzatoare duce la aparitia mucegaiului. ptr acoperis e suficient vata minerala de 15 cm cu folie antivapori si la ziduri izolare cu polistiren de 5-7 cm la zidarie de 38 cm ca doar nu stam la polul nord si ce ierni avem nu are rost mai mult. izolarea stalpisorilor se face prin retragerea lor cu 5 cm in interiorul zidariei si placati cu polistiren de 5 cm sa iasa in final peretele drept ptr izolare continua si evitarea puntilor termice.

L E. acum am vazut ca ai zona cu vibratii mari. se poate folosi constructie de lemn deoarece flexibilitatea lemnului evita aparitia fisurilor pe pereti

This post has been edited by catalin_tm81mis: 12 Mar 2008, 12:40

--------------------
renault megane 2.2 2007 - confort expression
megane sedan confort expression 2007+clima automata+rouge du feu
+
Orion
post 12 Mar 2008, 12:54
Post #9

Conducator de Kangoo

Multumesc pentru detalii furnizate! Chiar ajuta !

Imi poti recomanda un site pe care sa citesc cate ceva despre ce inseamna mai exact constuctie de lemn?

--------------------
+
zax
post 12 Mar 2008, 13:10
Post #10

Membru autentic

From: Bucuresti

QUOTE(catalin_tm81mis @ 12 Mar 2008, 12:38)
structura casei se face pe zidarie inramata nu portanta.
*

blink.gif pe cuvantul tau?

zona cu vibratii mari.
*

Tare rau termenul asta. L-ai scos din noul P100?

se poate folosi constructie de lemn deoarece flexibilitatea lemnului evita aparitia fisurilor pe pereti
*

radmasa.gif asta pune capac. Hai, zi-ne cu ce te ocupi! Esti vanzator de materiale de constructii si expert MLPAT in timpul liber sau arhitect d-ala cu impresia ca inginerii nu fac nimic si ar trebui starpiti?

This post has been edited by zax: 12 Mar 2008, 13:15

--------------------
Hyundai/ex Renault I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp aprilie 2022/iunie 2006
"Orice s-ar intampla, important este sa treci peste" (Gica, operator buldozer)
+
Orion
post 12 Mar 2008, 13:18
Post #11

Conducator de Kangoo

Zax.... am deschis topicul pt solutii nu pentru mistouri. NU iau drept lege ce zic altii dar nici nu ii iau la misto ! Ai tu alta solutie? Eu chiar speram sa imi fac macar o idee daca nu o parere.

--------------------
+
catalin_tm81mis
post 12 Mar 2008, 13:19
Post #12

sofer de paie

esti inginer si ti-e rusine ca un arhitect da sfaturi inaintea ta?
si mai apoi aci in "provincie la tara " nu in bucale la voi invatam de zidarie inramata sau confinata si tu daca poti sa autorizezi la ora actuala o casa cu zidarie portanta care sa nu fie "inramata" in centuri si stalpisori sa imi arati si mie la care ai dat spaga ca la noi in provincie nu putem.

This post has been edited by catalin_tm81mis: 12 Mar 2008, 13:29

--------------------
+
zax
post 12 Mar 2008, 13:27
Post #13

Membru autentic

@Orion: Ti-am spus pe pm sa ai putina rabdare ca iti explic dar nu am timp acum. Oricum, ce am de spus va dezvolta ce a spus deja aditasse

@catalin_tm81mis: tie ce sa-ti mai spun? dai sfaturi fara sa stii ce vorbesti... si nu suport astfel de oameni, care spun prostii cu convingere. Dar, cum spuneam, ai rabdare ca o sa raspund

--------------------
Hyundai/ex Renault I30 1.5Tgdi 160cp/Clio Symbol Fidji 1.5dci 80cp aprilie 2022/iunie 2006
+
catalin_tm81mis
post 12 Mar 2008, 13:33
Post #14

sofer de paie

stiu ce vorbesc ca sunt inginer si imi conduc propria firma de proiectare in constructii
asa ca deschis la dialog cu tine cand vrei bineinteles pe pm sa nu incarcam topicul omului

--------------------
+
aleksanders
post 12 Mar 2008, 13:37
Post #15

.

From: ...

orion - case pe structura metalica au inceput sa se faca si in romania - sunt foarte ok si in plus de asta se executa si foarte rapid - pentru un exemplu de genul asta cauta firma con-dem (da un search pe google) sau casele facute pentru cei ce muncesc la centrala de la cernavoda -

am citit mai sus si cu parere de rau- nu cred ca un arhitect poate sa spuna ca o constructie de lemn - deci pe o structura flexibila este perfecta ca elimina riscul fisurilor- se cam bate cap in cap una cu alta - dar fiecare isi da cu parerea aici

deci in concluzie se poate face si sa iasa ceva foarte fain - parerea mea este sa consulti si un arhitect inainte - bafta

12 Mar 2008, 13:40:
uite- am gasit cateva calitati ale constructiei civile pe structura metalica

Termen executie 45 de zile pentru o constructie P+M in suprafata de 150 mp

75% fabricata in uzina
posibilitatea de asamblare in orice conditii de vreme rezistenta crescuta la cutremure
un ciclu de viata de 100 de ani
100% materiale reciclabile
constructia de 5 ori mai usoara poate fi construita pe orice tip de teren
structuri metalice laminate la cald – import Franta
panourile de 15 cm + panelele de 5 cm + un gol de aer usor ventilat realizeaza o izolare termica R = 4,2 echivalent cu 1,2 m de zidarie a sistemului clasic de constructie
panouri termoizolante care au la baza profile laminate la rece
protectie termica si fonica; aceste panouri inlocuiesc caramida – respectiv boltarii panel din poliuretan gros de 5 cm cu aluminiu – 0,6 mm la exterior si folie anticondens din aluminiu in partea de interior a panelului; panelele se monteaza mecanic-ventilat.

This post has been edited by aleksanders: 12 Mar 2008, 13:40

--------------------
. . . - .
....
+
Orion
post 12 Mar 2008, 13:40
Post #16

Conducator de Kangoo

Haideti sa va dau mai multe detalii:

Am achizitionat un teren in Craiova, zona Aeroport- Fabrica de Avioane. Deci o zona predispusa din pacate zgomotului si vibratiilor.

Suprafata teren= 500mp
Suprafata pentru casa (asa cum am gadit eu proiectul) = aprox. 120 mp/nivel (parter +mansarda) si o mica pivnita.

Ce nu m-am decis inca .... cum sa imi fac casa ? Pe structura clasica : stalpi beton+caramida+izolatie sau sa incerc o structura neconventionala :lemn sau structura metalica .
Aici se pune si problema pretului construirii efective dar si a intretinerii. Insa in primul rand : siguranta :vibratii si zgomot.
Nu am facut inca studiul geo dar nu cred sa fie o zona cu probleme.

Pozitionare teren: aprox 14m x 36m (deschiderea pe 14m)
Structura casa:
Parter: - bucatarie, living, grup sanitar, birou
Mansarda: 2 dormitoare, dormitor matrimonial+dresing, baie
Utilitati: momentan curent si gaze cat mai curand, apa curenta + canalizare = put forat+fosa septica.

Sper sa nu imi scape ceva...

--------------------
+
aleksanders
post 12 Mar 2008, 14:00
Post #17

.

From: ...

orion - cel mai bine vorbesti cu un arhitect care iti poate da proiectul la faza dde - in care iti exemplifica in detaliu cantitatile deci implicit costul constructiei - o casa in mod traditional te-ar costa mai putin pentru ca ai putea s ao realizezi si cu forta de munca necalificata - vezi ca un proiect pt ce ai tu faza pac este cam 2000 euro si dde cam la 3000-3500

--------------------
. . . - .
....
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 15:25
Post #18

Membru autentic

Catalin... daca tu ii recomanzi omului sa isi faca in Craiova o cabana de munte e treaba ta. Da nu faci bine. Lemnul ala trebuie placat la interior cu ceva .. rigips zic eu ...Dupa cateva luni, mai bine zis dupa ce trece o iarna si lucreaza lemnul va avea casa plina de fisuri la imbinarea rigipsului, oricat de bine ar face finisajul, si oricata plasa ar folosi.
Structura metalica are cam aceiasi problema pentru ca la dif mari de temperatura lucreaza si ea.
Acum revenind la acoperis daca faci izolatia doar cu vata minerala iti garantez ca toata caldura se va pirdepe acolo. Eu am facut-o in 3 straturi: 2 vata minerala din care una cu folie de aliuminiu, si un strat cu polistiren extrudat de 5. acum imi pare rau ca nu am facut 2 randuri de polistiren si 2 vata . Avantaje:
pastreaza mult mai bine temperatura interioara iarna,
nu se incalzeste excesiv vara,
izolant excelent fonic... oricat de tare ar ploua afara nu aud zgomotul ala idiot de picauri pe tabla.
Si legat de caramida, ... porothermu de 38 e sfant. iar centurile se fac in prelungirea zidului de caramida. adica tot 38, sau 30 daca folosesti caramida de 30 .. nu 25 cum ai spus tu acolo.

Acum sa vorbim de stalpii exteriori placati cu polistiren. ... Nu e varianta mai buna ca aceea in care ii plachezi cu o caramida porotherm de 10, (care te va ajuta si la cofraj) care va face o foarte buna izolatie si ma rafer in special la perioada rece cand ... da m-am plictisit sa povestesc.

Cine vrea mai multe detalii pe PM.

Apropo eu construiesc in Pitesti nu desenez si nici nu proiectez, stiu cum gandesc arhitectii si proiectantii dar si cum gandesc beneficiarii lucrarilor. am facut pana acum 5 case, si lucram la al 6-lea bloc.

L.E. Tot pentru catalin.. structura de rezistenta este de 2 tipuri zidarie portanta (adica asta de care vorbesti si tu legata cu stalpi si centuri la partea superioara, si structura pe cadre unde se fac intai stalpii si planseele dupa care se zidesc golurile ramase, dar daca vrei sa intram in polemici ... vb pe mess nu aici

This post has been edited by aditasse: 12 Mar 2008, 15:37

--------------------
+
Orion
post 12 Mar 2008, 16:05
Post #19

Conducator de Kangoo

Nici nu ma asteptam sa primesc atatea sfaturi. Si mai toate inclina spre caramida! Inseamna ca asa este !

Cred ca m-am hotarat! Structura clasica, caramida, izolare ! Este mai scump dar are se pare mai multe avantaje dar cel mai important: Izolatie termica-fonica superioara . Si daca te gandesti ca iti faci o casa pt minim 20-30 de ani s pui la socoteala economia de finante la incalzire..... cam merita.
Si daca tot am inceput discutia:

Imi poate explica cineva care este mai exact tipurile de structura de rezistenta? structura portanta, cadre, etc?

--------------------
+
zax
post 12 Mar 2008, 16:35
Post #20

Membru autentic

avantaje casa metal (lemn) fata de casa zidarie portanta:

1. mai ieftina (aici nu bag mana in foc nu cunosc preturile exact dar asa se aude, ca ar iesi mai ieftina)

2. se executa mai repede - pe teren nu se fac decat fundatiile apoi se aduc elemente structurale prefabricate care se asambleaza. diferenta de timp este de la cateva saptamani pentru cele metalice (lemn) pana la 2-3 luni pentru cele din zidarie. Vorbesc aici numai de structura, finisajele fiind alta poveste.

3. forta de munca nu trebuie sa aiba cine stie ce calificare (operatiile fiind in general batere cuie sau strangere suruburi) ceea ce asigura o executie corecta chiar la alcoolemie ridicata a muncitorilor

4. in general montajul este facut de firma care vinde casa si astfel scapi de multa bataie de cap cu muncitori cu 4 clase care stiu ei mai bine cum se face (si executia unei case din caramida se poate face cu o firma dar asta mai creste putin pretul asa incat foarte multi oameni prefera sa o faca in regie proprie ceea ce scade pretul dar consuma timp si nervi)

dezavantaje casa metal (lemn) fata de casa zidarie portanta:

1. este mai putin durabila in timp. Oricat de bine ar fi protejate suprafetele (protectiile sunt obligatorii) nimeni nu poate garanta ca peste 10-20 ani nu apare rugina in cazul metalului sau cariile sau eu stiu ce ciuperci in cazul lemnului

2. sensibilitate foarte mare la foc

3. chiar daca sunt sanse mici sa se faca greseli in ceea ce priveste executia totusi fiecare greseala conteaza spre deosebire de o casa cu pereti portanti din zidarie care permite o executie destul de deficitara.

4. planseele se fac din lemn care in timp se va usca si va incepe sa scartaie

Cam asta e ce imi vine in cap acum legat de avantaje/dezavantaje. Personal as prefera sa-mi fac o casa din zidarie portanta. Evident asta inseamna sa ai in primul rand timp si nervi de otel in cazul celor care nu au avut de-aface cu domeniul constructiilor.

foarte important: am vorbit aici despre:

1. Structura din zidarie portanta nu cadre. Diferenta intre ele este ca o casa din zidarie portanta este destul de riguroasa in ceea ce priveste golurile, nu prea permite spatii deschise (conditia constructiva este ca distanta interax a peretilor sa fie de maxim 6m) iar peretii trebuie sa fie unul peste altul la toate nivele ceea ce poate crea probleme de compartimentare. Structurile in cadre sunt structurile cu stalpi si grinzi. Compartimentarile se pot face dupa bunul plac al fiecaruia si cel mai important se pot modifica in timp insa executia e mult mai riguroasa. PEntru o casa unifamiliala P+M nu se preteaza cadre. Se poate adopta si o structura mixta.

2. structuri din lemn adica din panouri prefabricate din lemn, nu cele gen cabana, facute din trunchiuri de copaci.

"Finale si tranzitorii" :
Proiectantii care participa la elaborarea proiectului unei cladiri sunt:
arhitectul: elaboreaza un concept (cam cum ar trebui sa arate casa, cat de mare, cum se fac compartimentarile), stabileste finisajele (gresie in baie, parchet in living, etc) si altele (lumini, culori). Pe scurt se ocupa de partea estetica si functionala a unei cladiri prin asigurarea ideii principale. Finalul este de fapt o intelegere intre arhitect, structurist si instalator.
inginerul structurist: primeste conceptul de la arhitect si calculeaza (si evident creaza niste planuri de executie) elementele structurale ale cladirii (fundatii, stalpi, pereti, grinzi, placi, structura pentru sarpanta).
inginerii instalatori. Acesti asunt in general 3: electrician, instalator (alimentare cu apa si canalizare) si in cazul cladirilor mari care au nevoie de asa ceva, ventilator smile.gif (de fapt inginerul de ventilatii)

Documentatia unei case unifamiliale (cum este cea de care vorbim aici) va cuprinde 2 faze:
1. faza PAC adica Proiect pt Autorizatia de Construire. Acest proiect se depune la primarie dupa obtinerea certificatului de urbanism si pe baza lui se va elibera autorizatia de construire. NU SE EXECUTA DUPA ACEST PROIECT.
Acest proiect este facut de
arhitect, care da: parturi (planul etajului, compartimentari, etc), 2 sectiuni caracteristice, fatade.
inginerul structurist, care da: planuri pentru infrastructura, adica tot ce se afla sub parterul casei: plan de sapatura, fundatii, detalii de fundatii, pereti pentru subsol daca exista asa ceva.

2. Faza DE adica Detalii de Executie. Aici se elaboreaza planurile de excutie, planurile care trebuie sa contina toate detaliile necesare transpunerii proiectului de pe hartie pe teren.

Cam asta este ceea ce cred eu ca ar trebui de stiut inainte de inceperea executiei unei case. restul (cum se fac peretii, cum se monteaza ferestrele, cum se pune tabla pe casa, etc) le vei afla de la intocmitorul (sau mai bine zis intocmitorii) proiectului.

@Orion: faza cu vibratiile se refera la zona seismica. Craiova este intr-o zona in care activitatea seismica este simtita mai puternic decat in Timisoara dar mai putin decat in Bucuresti. In general o cladire parter si mansarda nu are cine stie ce probleme la cutremur dar una din zidarie portanta este practic insensibla la asa ceva tocmai datorita rigiditatii ei.
Sfatul meu este ca inainte sa te hotarasti asupra tipului de structura sa ceri niste oferte din partea unor firme (atat pentru metal cat si pentru zidarie portanta) si sa vezi cam la cat iese pe metru patrat. In general structura unei case din zidarie portanta era pe la vreo 150euro/mp iar finisajele inca vreo 300. Evident preturile difera din multe puncte de vedere, de la tipul structurii si calitatea finisajelor pana la zona in care este executata casa. Mai vorbeste si cu alti oameni care si-au facut case si mai afla cat i-a costat si de ce probleme s-au lovit. Du-te pe la alte case in constructie si incearca sa vorbesti cu beneficiarul, chiar daca nu il cunosti. Cere-i sfaturi, pentru ca vei avea nevoie. Cand vei incepe executia, sa ai mai multa incredere in proiectanti decat in executanti, pentru ca executantul e mai putin interesat sa faca treaba buna ci sa o faca repede. Si cel mai important, nu te grabi in luarea unei decizii. Abia ti-ai luat terenul, mai rasufla un pic. Studiaza reviste, gandeste-te exact cat de mare vrei sa fie casa si cum o vrei compartimentata pentru ca nu e o masina care daca nu-ti place o vinzi peste 3-4 ani. Daca o faci prea mare te va costa mult atat constructia cat si incalzirea si racirea ei. Daca o faci prea mica... nu mai are rost sa spun. Incerca sa faci totul bine de la inceput pentru ca mai tarziu, daca nu este imposibil, este oricum greu si scump.

Referitor la izolatia termica: o poti face cat de buna vrei tu prin simpla jonglare a grosimii straturilor de izolatie. O izolatie groasa te va costa mai mult insa iti va da un plus de confort si vara si iarna. In cazul acoperisului (in cazul in care vrei sa iti faci o mansarda locuibila) nu este importanta doar grosimea ci si gradul de ventilatie dintre straturi. In cazul in care intre acestea nu va exista un spatiu ventilat poti sa ai 2 metri de termoizolatie, vara va fi cuptor acolo.

Pentru mai multe detalii poti cauta pe net, exista sigur un forum despre constructii sau, daca ai drum prin Bucuresti anunta-ma si poate ne vedem si iti mai povestesc la o bere.

Si inca ceva Orion. Zici ca vrei pivnita... nu e rau dar poate te mai gandesti. Sapatura e scumpa, trebuie turnati pereti din beton ceea ce iar e scump si mai trebuie facuta si hidroizolatie care daca nu e facuta cum trebuie poti avea niste surprize foarte neplacute. Decat o pivnita mai bine o anexa, e mult mai ieftin.

This post has been edited by zax: 12 Mar 2008, 19:11

--------------------
+
Orion
post 12 Mar 2008, 16:55
Post #21

Conducator de Kangoo

Multumesc pentru raspuns! Jos palaria !

O sa fie structura in cadre. Caramida poroterm. Cat mai bine izolata, acoperis lindab cred
O sa imi permit sa va tin la curent cu toata evolutia. Autorizatii, acte, etape, probleme etc, poate si fotografii.

MUltumesc si multa bafta !

--------------------
+
zax
post 12 Mar 2008, 19:14
Post #22

Membru autentic

QUOTE(aditasse @ 12 Mar 2008, 15:25)
Catalin... daca tu ii recomanzi omului sa isi faca in Craiova o cabana de munte e treaba ta. Da nu faci bine.  Lemnul ala trebuie placat la interior cu ceva .. rigips zic eu ...Dupa cateva luni, mai bine zis dupa ce trece o iarna si lucreaza lemnul va avea casa plina de fisuri la imbinarea rigipsului, oricat de bine ar face finisajul, si oricata plasa ar folosi.
*

Am vazut cabana de munte (casa din butuci) si nu era plina de fisuri...

Structura metalica are cam aceiasi problema pentru ca la dif mari de temperatura lucreaza si ea.
*

Nu lucreaza pentru ca in mod normal este protejata termic la exterior

Acum revenind la acoperis daca faci izolatia doar cu vata minerala iti garantez ca toata caldura se va pirdepe acolo. Eu am facut-o in 3 straturi: 2 vata minerala din care una cu folie de aliuminiu, si un strat cu polistiren extrudat de 5. acum imi pare rau ca nu am facut 2 randuri de polistiren si 2 vata .
*

Care-i faza cu amestecatul vatei cu polistirenul? Fiecare material are un coeficient de rupere termica. De ce sa amestec doua materiale cand il pot pune pe cel cu coeficient mai mare? Iar treaba cu "daca faci izolatia doar cu vata minerala iti garantez ca toata caldura se va pirdepe acolo." e o mare prostie. Poti face izolatia termica si din beton sau metal dar iti va iesi o grosime uriasa din cauza coeficientului de rupere termica mic.

Si legat de caramida, ... porothermu de 38 e sfant. iar centurile se fac in prelungirea zidului de caramida. adica tot 38, sau 30 daca folosesti caramida de 30 .. nu 25 cum ai spus tu acolo.
Acum sa vorbim de stalpii exteriori placati cu polistiren. ... Nu e varianta mai buna ca aceea in care ii plachezi cu o caramida porotherm de 10, (care te va ajuta si la cofraj) care va face o foarte buna izolatie si ma rafer in special la perioada rece cand ... da m-am plictisit sa povestesc.
*

Porotemul e sfant pe dracu. E un material pentru elemente de compartimentare nu elemente structurale. E bun ca termo si fonoizolator dar structural se comporta foarte prost, este extrem de casant. In mod normal o zidarie portanta se face din caramida plina dar avand in vedere costurile, in ultima vreme s-a agrementat porotermul ca material structural dar numai pentru structuri mici (asa cum e si BCA-ul) pentru ca la aceste structuri eforturile unitare in pereti sunt f mici.

Stalpii de 25x25 este minimul care se foloseste pentru zidarie portanta. Altfel, un stalp de sinestatator trebuie sa aibe minim 30x30cm. Centurile se fac de grosimea zidului si la fel si stalpii. Nu se face centura mai lata sau mai ingusta decat stalpul, e o greseala. Se fac de grosimea zidului pentru ca e mai usor la cofrare desi se poate pune polistiren in cofraj (10cm de polistiren fac mai mult decat 10cm de poroterm din punct de vedere termic)

L.E.  Tot pentru catalin.. structura de rezistenta este de 2 tipuri zidarie portanta (adica asta de care vorbesti si tu legata cu stalpi si centuri la partea superioara, si structura pe cadre  unde se fac intai stalpii si planseele dupa care se zidesc golurile ramase
*

Zidaria portanta este de doua feluri: inramata sau neinramata. Din 77 de cand a aparut obligativitatea calculului seismic, nu se mai face zidarie portanta neinramata caci nu poate prelua forte orizontale

Structura pe cadre e structura pe cadre nu pe zidarie portanta. Portant vine de la faptul ca poarta sarcina (incarcarea). Daca zidaria e facuta dupa turnarea betonului atunci nu se poate conta pe ea ca element structural.

This post has been edited by zax: 12 Mar 2008, 19:46

--------------------
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 19:49
Post #23

Membru autentic

Zax te cam contrazici putin cu ceea ce spuneai mai sus...

lemnul in timp se usuca dupa care scartaie iar prin uscare se contracta. de aici rigipsul montat pe el se misca si apar crapaturile... cum spuneam mai sus.
metalul lucreaza nu numai datorita diferentelor de temperatura de afara, ... ci si a celor din interior.

iar la acoperis nu spun sa le amesteci ... dar poti creea 2 -3 straturi care toate sa aibe acelasi rol, si astfel creste eficienta izolatiei.

--------------------
+
zax
post 12 Mar 2008, 20:03
Post #24

Membru autentic

QUOTE(aditasse @ 12 Mar 2008, 19:49)
lemnul in timp se usuca dupa care  scartaie iar prin uscare se contracta. de aici rigipsul montat pe el se misca si apar crapaturile... cum spuneam mai sus.
*

Asa e... dar o casa din bulumci nu se misca asa usor. Plus ca nu sunt mari crepaturile, din ce spuneai tu ca dupa un an e plina de crapaturi suna ca si cand in fiecare an zugravesti ca ai crapaturi de bagi degetul... in mod normal crapaturile astea sunt destul de finute si nu apar anual...

metalul  lucreaza nu numai datorita diferentelor de temperatura de afara, ... ci si a celor  din interior.
*

In interior nu ai diferente mari de temperatura... in mod normal ai 20-25grade constant, si vara si iarna.

iar la acoperis nu spun sa le amesteci ... dar poti creea 2 -3 straturi care toate sa aibe acelasi rol, si astfel creste eficienta izolatiei.
*

Pai ai zis ca daca pui numai vata pierzi toata caldura... nu conteaza cate straturi pui (daca nu ai aer intre ele, evident) atat timp cat grosimea e egala. Vata cred ca are grosime constanta dar la polistiren de exemplu e acelasi lucru daca pui doua placi de 5cm sau una de 10.
Nu stiu care e diferenta de rupere termica intre vata si polistiren dar eu as merge pe polistiren caci este mai putin sensibil la umezire si la tasare.

--------------------
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 20:12
Post #25

Membru autentic

Pai daca pui intre capriori direct sub acoperis un strat de vata minerala, si mai pui un strat pe tavanul fals care va fi facut oricum mai jos ..deja ai o perna de aer intre straturi ... asta e un exemplu.
Daca pui un polistiren de 5 intre capriorii de la tavan (care sunt de 10) si peste capri un strat de vata minerala... iar ai 2 straturi de izolatie cu aer intre ele, ... deci eficienta mai mare.

si nu ma contrazic cu tine.. dar pererile sunt multe, si foarte diferite... ceea ce spun eu este o parere

This post has been edited by aditasse: 12 Mar 2008, 20:15

--------------------
+
Tudor
post 12 Mar 2008, 20:21
Post #26

Moderator

Foarte util topicul, cel putin pentru mine care sunt doar un pic mai inaintat ca faza de dezvoltare decat initiatorul.
Zax, multumesc de lamuriri si detalii, cam la aceeasi concluzie am ajuns si eu, dupa ce am vorbit cu arhitecti, ingineri constructori si alte cele.
Eu unul am avut in gand caramida portanta inramata, dar 2 limitari m-au determinat sa trec la structura pe cadre de beton armat:
- imposibilitatea de a gasi caramida plina de buna calitate (tot ce am gasit pe piata se sparge usor, mult mai usor decat caramida pe care am reusit sa o recuperez de la casa veche, care a avut vreo 50 ani, daca nu mai bine); degeaba imi spun mie vanzatorii sau producatorul (am incercat si Soceram de Urziceni) ca rezista, cand eu o vad la proba practica cum se crapa si sparge mult mai usor decat caramida veche;
- imposibilitatea de a gasi zidari buni, ca sa fiu sigur de ce iese.

Despre BCA pot spune doar ca am exclus-o de mult din calcule, de cand am intrat pe noapte la cumnata-miu in magazie si am vazut o bucata de BCA "luminand": era intuneric bezna si bucata de BCA era singurul lucru care se vedea (si mai erau si alte chestii albe pe acolo). Dupa aceasta intamplare, intreband am aflat ca una dintre componentele de baza ale BCA-ului este sterilul de termocentrala, care poate fi usor radioactiv, daca carbunele a fost extras din bazine ce contin si resurse radioactive. Si uite asa, dupa cum ti-e norocul, poti avea pereti din caramida radioactivi. Radioactivitatea nu e mare, probabil se incadreaza in limitele admise de lege, dar sa locuiesti zi de zi in preajma ei nu cred sa fie sanatos. Nu-mi doresc asa ceva pentru familia mea.

Pun si eu aici cateva intrebari pentru cei care se pricep:

1. Imi doresc sa finisez exterior casa in stil englezesc, cu caramida pentru finisaj exterior. Nu caramida aparenta, ci caramida plina, pusa pe lung intr-un rand, la o mica distanta de perete si ancorata in niste cleme (mi-au explicat furnizorul de caramida in detaliu). Am gasit furnizor de astfel de caramida, dar nu stiu cum sa calculez izolatia necesara. In stilul englezesc peretii exteriori sunt din placi OSB cu mijloc din izolant (vata minerala). Eu am de gand sa fac peretii din caramida, pe care in mod normal i-as placa cu polistiren. Dar daca vreau sa adaug exterior un rand de caramida de finisaj, cum fac cu polistirenul? Ramane intre peretele de caramida si rand de caramida de finisaj de la exterior, nu mai e nevoie de el si dispare complet sau trebuie sa folosesc alta metoda de izolare?

2. Nici eu nu sunt fan al caramizii porotherm (ceramica?), pentru ca tot ce am vazut pe piata e foarte crapata, se sparge foarte usor, iar la cum lucreaza muncitorii romani, tot ce am vazut pus in opera a iesit trist (ca sa nu spun dezastruos; nu stiu ce naiba de izolatie mai ofera cand e toata crapata). Exista si caramida porotherm (sau tip porotherm) mai rezistenta si nu am dat eu de ea?

--------------------
Renault Clio III 2006 1,5 dCi 80cp Dynamique 3usi
Honda CR-V 2006 2,2 CDTi 140cp Executive
+
SwatKat
post 12 Mar 2008, 21:01
Post #27

Membru autentic

From: eterna si fascinanta RO

Si pentru mine util topicul, desi eu sunt in faza de proiectare pt renovarea unei case. Casa facuta in 1939, in Buc, sa vedeti cum arata caramizile din pivnita, pic de umezeala nu e, toate is perfect aliniate. Iar peretii arata super, arhitect+constructor au zis ca e super ok dupa toate cutremurele prin care a trecut: '40, '77, '86, '90 etc...

Dar se faceau atunci lucrurile mai cu cap, am gasit facturile de constructie a casei, ofertele pt finisaje, scrise de mana, foarte misto..

PS. 2 mici intrebari si eu:

1. La interior, nu o sa modific nimic, las peretii la fel, numai ca desfac toata tencuiala. Ce sa pun in loc: rigips sau tencuiala noua? Stiu ca tencuiala e sfanta, da mai gasesc mesteri buni sa o scoata dreapta si nu-s costurile prea mari? Exista solutii alternative?

2. Daca totusi pun rigips, e mai bine cu sina, nu? Ca batut pe sipci de lemn va lucra nu? Si daca pun la exterior polistiren, merge pus si pe interior vata ca sa nu ramana gol sub rigips?

--------------------
Skoda O3 FL 1.4TSI DSG 2017
Ex -M2.2, 1.5/100
+
Turkish
post 12 Mar 2008, 21:05
Post #28

Membru autentic

Nu sunt de meserie dar am oarece ;egatura cu subiectul,

indiferent daca te decizi pentru varianta clasica (beton si caramida) sau cea moderna (structuri metalice legate cu diverse) sfatul meu este sa lucrezi cu niste profesionisti si sa mergi pe mana lor - adiq macar un arhitect pentru proiect si un inginer structurist pentru cele tehnice daca nu si un constructor care sa o ridice.

cat despre casele "din panouri" eu nu am auzit lucruri atat de urate despre ele. am fost de cateva ori in vizita intr-una construita prin 95 de un om care a preferat sa o aduca de dincolo in loc sa faca una clasica. Este intr-o stare excelenta si afara si inauntru. astfel de structuri sunt foarte bine protejate termic fi fonic, ignifugate etc. Nu cred ca se surpa si crapa dupa 5 ani.

doar ca noi suntem mai traditionalisti si vrem stilul vechi

--------------------
Honda Accord 2.4, 2007
+
aditasse
post 12 Mar 2008, 21:10
Post #29

Membru autentic

Kat ... rigipsul la interior eu nu prea il recomand decat pentru tavae. Pe pereti poate iti vine mai tarziu o ideie sa agati niste rafturi.. ce te faci ? Consider ca tencuiala clasica e sfanta.

Turkish casele de lemn nu sunt stil vechi sunt stil american. acolo e alta clima, vine uraganu o ia .. maine face alta. Romanu gandeste altfel, face casa pentru o viata.. si pentru nepoti eventual.

tudor maine iti pun cateva poze cu case zidite cu porotherm.. si vorbim dupa aia de partea estetica.

This post has been edited by aditasse: 12 Mar 2008, 21:13

--------------------
+
Tudor
post 12 Mar 2008, 21:23
Post #30

Moderator

Eu n-am zis nimic de estetic, estetic stiu ca ies bine. Eu am pus doar problema crapaturilor existente in aproape fiecare caramida. In magazin sunt crapate destule, cand ajung la locul de construire sunt deja mai multe, iar la sfarsit in zidarie sunt net in minoritate cele care au scapat necrapate. Ca la reclamele de pe strazi, de la distanta pare totul foarte frumos, dar de aproape e "trist".
Mi-e limpede ca daca ar fi transportate cu grija si zidite atent si selectandu-le doar pe cele bune ar iesi treaba buna.
Dar ce te faci cand producatorul nu e in stare sa selecteze caramizile. La targul abia incheiat la Bucuresti m-am ingrozit, la toti producatorii/ imprtatorii majoritatea caramizilor ceramice (tip porotherm sau chiar porotherm originale) erau crapate. Au fost unii la care din tot ce puteam vedea, na-m identificat nici macar o caramida intacta. Si eram la un targ de prezentare...

Zidarii zic ca lasa ca merge si asa, ca oricum pui izolatie la exterior, dar eu ma intreb: ce le face pe aceste caramizi (tip porotherm) sa fie asa bune izolante termic si fonic? eu zic ca tocmai canalele cu aer din interior. pai daca "peretii" din caramida ce despart canalele interioare sunt crapati, "peretii exteriori" ai caramizii sunt crapati, iar trasferul de aer e "la liber", ce izolare termica si fonica mai asigura o astfel de caramida?
Eu nu sunt de specialitate (sunt economist), dar ma gandesc prin analogie ca degeaba as avea o fereastra cu 5 randuri de geamuri, daca toate ar fi crapate. Ar izola ea ceva, dar sigur nu asa cum a fost proiectata. Poate gandesc eu gresit, chiar va rog pe cei care va pricepeti sa ma contraziceti daca e cazul. Sunt direct interesat sa aflu care e adevarul.

--------------------
Renault Clio III 2006 1,5 dCi 80cp Dynamique 3usi
Honda CR-V 2006 2,2 CDTi 140cp Executive
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 26th April 2025 - 00:46
Dacia