Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

ABS-ul, verificare functionare corecta, Cum verificati ABS-ul = Anti-lock braking system

LiviuIonut
post 28 May 2012, 13:12
Post #1

Membru incepator

Group: Members
From: Bucuresti

Buna,

Deschid acest subiect de discutie pentru ca nu gasesc cu motorul de cautare (foarte inteligent al acestui forum) nimic legat de ABS sau "Anti-lock braking system".

Cum verificam functionarea corecta a acestui sistem ABS pe masinile noastre Renault, si nu numai?
Adica daca vrei sa ii faci un test pe drum liber si drept, cum procedezi si ce trebuie sa se intample?

Am inteles de la unii ceva si de la altii altceva: ca atunci cand apesi la maxim si repede pedala trebuie sa simti cum se impinge in sus din cauza ca nu lasa sa blocheze rotile; sau ca simti cum masina franeaza cu mici sacadari (adica forta de decelerare are mici sacadari simtite de ocupanti); sau ca se aude cum cauciucul ar incepe sa alunece si apoi sistemul mai elibereaza frana si nu se mai aude (se aude in trepte).
Cred ca fiecare vine cu o idee!

Cat de tare trebuie sa apesi pe frana si cat de tare trebuie sa franeze masina pentru a iti da seama ca acest sistem functioneaza?

Eu am incercat de la 50km/h sa franez in cativa metri (pana in 10m), adica cat mai la maxim, pedala apasata la maxim (la mine se poate apasa doar pana la jumatate) si nu am simtit/auzit nimic din ce am scris mai sus. Masina a oprit repede (cei drept) dar nu realizez daca acea decelerare este maximul pentru masina mea (Renault Laguna), sau sistemul de franare poate mai mult! Nu am experienta cu alte exemple de franari la alte masini.
Sa fie aderenta cauciucului prea buna astfel ca trebuie si mai multa forta de apasare a placutei pe disc? Deci sistemul nu transmite forta maxima in frane pentru a bloca rotile! Ce pot sa mai inteleg?

--------------------
Renault Laguna 2003 - BxxxHLI
Laguna 2.1 2003 - 2.0L 16V 137cp (99kw) - GPL Tomasetto Stako 300 - la 188kkm in dec.2011
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
evox
post 28 May 2012, 13:55
Post #2

Volaniard

de ce sa te complici?

ABS se verifica cel mai usor la viteze mici, dar pe suprafete cu aderenta redusa (carosabil ud, mazga, praf, nisip) e suficient sa iesi cu doua roti de pe asfaltul curat ca sa intre mai repede ABS...

cand ABS e in functiune n-ai cum sa nu remarci sacadarea introdusa la franare si senzatia ca pedala iti "bate" in talpa...

iar sistemul de franare (daca e in stare buna bineinteles) e capabil sa blocheze rotile (adica sa faca sa intre ABS in functiune) chiar si pe asfalt uscat si indiferent cat de bune sunt cauciucurile... asta daca te-nfigi in frana cum trebuie... multi soferi nu apasa destul de tare pedala, chiar in situatii critice, de-asta s-a introdus AFU...

--------------------
Renault Laguna II Privilege 1.9 dCi 120 CP 2002
“Amateurs train until they get it right. Professionals train until they cannot get it wrong.”
+
LiviuIonut
post 28 May 2012, 17:19
Post #3

Membru incepator

From: Bucuresti

Salut evox

Tu ai acest AFU pe Laguna ta? si eu am acelasi tip de masina dar pe benzina.
Conform acestui site: http://www.cars-data.com/en/renault-laguna...8370/specs.html are asistenta la franare; adica AFU?

This post has been edited by LiviuIonut: 28 May 2012, 17:20

--------------------
Renault Laguna 2003 - BxxxHLI
Laguna 2.1 2003 - 2.0L 16V 137cp (99kw) - GPL Tomasetto Stako 300 - la 188kkm in dec.2011
+
norby_puma
post 28 May 2012, 21:39
Post #4

Inginer in devenire

From: Satu Mare

deci la abs nu e neaparat sa simti pulsatia in pedala, dar cand pui frana nu trebuie sa se blocheze rotile, chiar daca te infigi maxim in pedala.da si eu am AFU si masinile noastre sunt similare

--------------------
Renault Laguna II 1.9 dCi 2004/Emotion - SM 60 TNG
+
evox
post 2 Jun 2012, 13:21
Post #5

Volaniard

n-am condus pana acum nici o masina la care sa nu simt la pedala cand intra ABS...

despre AFU (sau EBA - Emergency Brake Assist) vedeti si aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_brake_assist

--------------------
Renault Laguna II Privilege 1.9 dCi 120 CP 2002
“Amateurs train until they get it right. Professionals train until they cannot get it wrong.”
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 16th May 2025 - 08:18
Dacia