Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Categorii de drumuri., Care e care?

disaster
post 29 Nov 2007, 12:54
Post #1

Membru cu detector de radar

Group: Members
From: UE - Bucharest

Se da urmatorul caz. Merg pe Braila-Focsani, viteza 108 km/h pe radar in afara localitatii. Ma opreste, imi cere actele (app., era si ceata, au voie ce aparatul radar?), imi spune ce am gresit si da sa plece sa scrie amenda. Eu, intreb pe un ton curios: dar limita nu este 100km/h? Vine si raspunsul sec: nu, este 90, acesta este drum national nu national express sau european. Atunci, ca sa ma lamuresc intreb: pai si care e diferenta? Adica de unde stiu ca e national si nu national express? Scrie undeva, arata-mi sa stiu de acuma ca medium ca sa ghicesc iti garantez ca nu sunt. Raspunsul m-a lasat masca: SCRIE LA LEGE. Adica e clar, nici el nu stia. Acuma poate sunt io baiet mai istet, dela de prinde greu si uita iute, asa ca scuzati-mi impertinenta, da chiar vreau sa stiu si eu care e diferenta intre drumurile astea. Adica ies din oras, intru pe drum care nu e judetean, deci clar e national sau etc. Dar cum imi dau seama de care e?
Nu se pune problema de contestat amenda, pentru 39 de lei e mai mare deranjul, drept urmare am si platit-o, dar vreau sa stiu si eu, poate ma mai intalnesc cu o situatie asemanatoare.

--------------------
Renault Latitude 2011
Life sucks. Enjoy
Viteza nu ucide, oprirea brusca da.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
denisCT
post 29 Nov 2007, 13:50
Post #2

Membru autentic

From: Constanta

In legatura cu conditile meteo, s-a mai discutat si era vorba ca pe ceata, ploaie, ninsoare si furtuna probele radarului nu sunt valabile
http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopi...ndpost&p=860421

Diferenta practica intre drum national si national expres n-am stiut-o niciodata, desi in legislatie apar frecvent denumirile astea, singura dif. teoretica fiind limita de viteza

--------------------
Renault Megane 2007
+
V a L y O
post 29 Nov 2007, 13:53
Post #3

Membru autentic

From: Bucuresti

Mai exact pe unde te-a oprit? Intre Braila si Focsani sunt 3 categorii de drumuri: Braila - Sendreni: DN 2B/E87, E 577; Sendreni - Hanu Conachi: DN 25; Hanu Conachi - Focsani: DJ 204

Later edit:

Art. 155. - (1) Limita maxima de viteza în localitati este de 50 km/h.
(2) Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, administratorul drumului poate stabili pentru autoturisme si limite de viteza superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteza mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu acordul politiei.
(3) Pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor si oraselor, tinând seama de împrejurari si de intensitatea circulatiei, administratorul drumului, cu acordul politiei, poate stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 30 km/h.
(4) Limitele maxime de viteza, în afara localitatilor, sunt:
a) pe autostrazi, 130 km/h;
B ) pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E), 100 km/h;
c) pe celelalte categorii de drumuri, 90 km/h.
Art. 156. - Vitezele maxime admise în afara localitatilor pentru categoriile de autovehicule prevazute la art. 53 sunt:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B;
B ) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria C, D si D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile B1 si C1;
d) 50 km/h, pentru tractoare si ciclomotoare.

This post has been edited by V a L y O: 29 Nov 2007, 13:54

--------------------
Dacia Logan - FVV Laureate Plus 2007
If You Have Nothing Nice to Say, Say Nothing At All.
+
disaster
post 29 Nov 2007, 14:23
Post #4

La iesirea din Maxineni. Mai exact intre Maxineni si Latinu (jud. Braila). Nu stiu sa-ti spun exact numele drumului.

Limitele le stiu, nu asta e problema, problema consta in determinarea fizica a categoriei de drum din care face parte. Adica de unde unde stiu eu cand merg pe drumul respectiv ce fel de drum e? Ca nu scrie si la iesirea din localitate limita de viteza. wink.gif

@ denisCT: Merci de informatie. Data viitoare o sa stiu si eu sigur cum sta treaba.

This post has been edited by disaster: 29 Nov 2007, 14:28

--------------------
Renault Latitude 2011
Life sucks. Enjoy
+
V a L y O
post 29 Nov 2007, 14:28
Post #5

Membru autentic

Acela e drum judetean...DJ 202

--------------------
Dacia Logan - FVV Laureate Plus 2007
If You Have Nothing Nice to Say, Say Nothing At All.
+
disaster
post 29 Nov 2007, 14:29
Post #6

Era. L-au transformat in national de ceva ani buni. Si agentul mi-a spus ca este national, nu judetean.

--------------------
Renault Latitude 2011
Life sucks. Enjoy
+
klaus
post 29 Nov 2007, 14:35
Post #7

步步

Group: Moderatori

drumuri expres - drumuri naționale accesibile numai prin noduri sau intersecții reglementate care pot fi interzise anumitor categorii de utilizatori și vehicule și pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise

autostrăzi - drumuri naționale de mare capacitate și viteză, rezervate exclusiv circulației autovehiculelor, care nu deservesc proprietățile riverane, prevăzute cu două căi unidirecționale separate printr-o zonă mediană având cel puțin două benzi de circulație pe sens și bandă de staționare de urgență; intersecții denivelate și accese limitate, intrarea și ieșirea autovehiculelor fiind permisă numai prin locuri special amenajate

drumuri naționale europene (E) - drumuri naționale deschise traficului internațional, a căror încadrare ca drumuri E se stabilește conform prevederilor Acordului European privind marile drumuri de trafic internațional (AGR).
Ele pot fi și autostrăzi sau drumuri expres

Sursa: Norma tehnica 27/01/1998

29 Nov 2007, 15:13:
Cf. Lege nr. 363/2006 din 21/09/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea I Rețele de transport

1. drum national - drumul care apartine proprietatii publice a statului, este de interes national, asigura legatura capitalei tarii cu resedintele de judete, cu obiectivele de interes strategic national, intre ele, precum si cu tarile vecine.
Drumurile nationale pot fi:
- autostrazi;
- drumuri expres;
- drumuri nationale europene (E);
- drumuri nationale principale;
- drumuri nationale secundare;
2. autostrada - drumul national de mare capacitate si viteza, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, care nu deserveste proprietati riverane, prevazut cu doua cai unidirectionale separate printr-o zona mediana, avand cel putin doua benzi de circulatie pe sens si banda de stationare de urgenta, intersectii denivelate si accese limitate, intrarea si iesirea autovehiculelor fiind permise numai in locuri special amenajate;
3. drum expres - drumul national accesibil numai prin noduri sau intersectii reglementate, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, se desfasoara in afara localitatilor si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise;
4. drum cu 4 benzi - drumul national cu 4 benzi de circulatie, accesibil prin intersectii reglementate, cu traseu care poate traversa localitati si pe care oprirea si stationarea pe partea carosabila sunt interzise;

This post has been edited by klaus: 29 Nov 2007, 15:13

--------------------
Scenic III 1.9 dCi - - - -
E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
+
disaster
post 30 Nov 2007, 13:11
Post #8

Va multumesc pentru raspunsuri, dar tot nu m-am lamurit, si asta pentru ca suntem in Romania si ce scrie in carte nu seamana deloc cu ce e pe drumuri.
Vorba aia:"traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul". sad.gif

--------------------
Renault Latitude 2011
Life sucks. Enjoy
+
Smiley
post 30 Nov 2007, 20:51
Post #9

Membru autentic

ma mai plangeam si eu mai demult de chestia asta smile.gif. incepusem sa cred ca sunt singurul.

problema e destul de simpla: la intrarea in localitate ai indicator de limitare a vitezei(50). la iesirea din localitae, ai indicator de terminare localitate, dar nu ai nici un indicator care sa-ti spuna care e limita de viteza pe drumul pe care ai intrat.

@klaus: definitiile sunt superbe, dar marcajele efective lipsesc deseori cu desavarsire.

--------------------
+
brigada_diverse
post 1 Dec 2007, 21:24
Post #10

Dacist cu permis si experienta mai mare de 30000 km :D

From: Constanta

drumuri expres nu avem in tara
pe autostrada sti cand te afli

pe drum national te afli daca apare semnul de drum national(si doar el) si daca pe bornele kilometrice au cupola desenata in rosu

daca esti pe drum european, atunci apare semnul de drum national si semnul de drum european

pe bornele kilometrice, au cupola desenata in rosu si prezent semnul drumului european (EXXX) unde XXX reprezinta un numar...de ex E70

--------------------
Dacia ex: Dacia 1310 / actual: Dacia Logan TLX 1989/ Abs Plus 1.4 MPI
Let us die young or let us drive Dacia
FRANEZ BRUSC SI FARA ROST!
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 29th July 2025 - 13:53
Dacia