Credit acordat de firma angajatilor
![]() ![]() ![]() |
Credit acordat de firma angajatilor
haiducro |
![]()
|
||
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 93 Joined: 21 May 04 From: TM ![]() |
|
||
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|||
sadi |
![]()
|
![]() tanti moderatoreasa Group: Moderatori Posts: 2.001 Joined: 23 August 07 From: Bucuresti ![]() |
adica un fel de CAR? se poate..
|
--------------------
VW
Passat Confortline
2.0 TDI 140 cp 2009
- numar de moldova :) Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.
|
|
haiducro |
![]()
|
![]() Membru incepator Group: Members Posts: 93 Joined: 21 May 04 From: TM ![]() |
Nu, nu e vorba de CAR, aia e cu totul altceva, ci un credit acordat direct de catre firma angajatului, pe baza unui contract de credit.
|
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
sadi |
![]()
|
![]() tanti moderatoreasa Group: Moderatori Posts: 2.001 Joined: 23 August 07 From: Bucuresti ![]() |
firma asta angajatoare inseamna ca are o conventie incheiata cu o banca
sau oare firma angajatoare are ca domeniu de activitate creditele? ca nu inteleg foarte bine |
--------------------
VW
Passat Confortline
2.0 TDI 140 cp 2009
- numar de moldova :) Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.
|
|
Lostboy |
![]()
|
![]() Finding my way! Group: Members Posts: 3.261 Joined: 17 May 06 ![]() |
Nu cred că se poate așa ceva. Depinde de obiectul de acvtivitate al firmei respective. Eu nu am auzit de așa ceva în România. Poate afară?
Poți să ne zici și nouă cine ți-a dat o astfel de idee? |
--------------------
.
.
.
|
|
haiducro |
![]()
|
Deci, e vorba de o firma cu capital integral strain (DE), care activeaza in domeniul IT (software) si ofera posibilitatea angajatilor sa ia un credit acordat de firma insasi, pe baza unui contract. Mai exact, se stabileste o suma care se returneaza intr-un anumit numar de luni. Banii vin direct de la firma, deci creditorul este firma insasi, neexistand nici o conventie cu vre-o banca.
Glumind, parca suna a camatarie. ![]() |
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
Lostboy |
![]()
|
Lucrezi la firma asta?
|
--------------------
.
.
.
|
|
rtBK |
![]()
|
![]() Unique like everyone else Group: Members Posts: 3.955 Joined: 19 January 08 From: Bucuresti ![]() |
A existat asa ceva si la CFR.. le acordau credite pentru a reusi sa isi cumpere apartamente.
|
--------------------
Renault
Clio 4GT Line
2017 Trek Valencia |
|
haiducro |
![]()
|
Am lucrat la firma asta, am beneficiat de acest credit, insa mi se pare o chestie un pic ilegala pentru ca nu sunt o societate de credit. Mai ales avand in vedere ca bazandu-se pe contractul de credit exista anumite presiuni asupra angajatilor.
|
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
Lostboy |
![]()
|
Făceau opriri pe statul de salariu?
Ce fel de presiuni? |
--------------------
.
.
.
|
|
haiducro |
![]()
|
Nu se faceau opriri, se dadea in fiecare luna o suma conducerii firmei, din buzunarul propriu al angajatului, si se tinea evidenta sumelor platite pe o foaie semnata de angajat si manager. Deci nu era vorba de nici o retinere oficiala din salar.
Cat despre presiuni, se aducea mereu aminte la renegocieri de chestia asta, "Vezi ce avantaj ai?" si chestii din-astea, care spune intr-un anumit context puneau presiune pe om. |
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
Lostboy |
![]()
|
Dar s-a semnat un act (contract, covenție, ceva...) la acordarea creditului?
|
--------------------
.
.
.
|
|
haiducro |
![]()
|
Da, s-a semnnat un contract, insa nu stiu cat de legal este, firma nefiind o societate de credit autorizata.
|
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Din cate stiu era posibil cf. codului fiscal sa se acorde astfel de imprumuturi daca administratorul era de acord. Acestea nu puteau fi, din cate stiu, deductibile la impozitul pe profit. Toata treaba era sa nu fie cu dobanda.
Nu stiu daca si acum se mai poate. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
haiducro |
![]()
|
Nu se percepea dobanda doar in cazul in care angajatul pleca din firma, si nivelul ei era de 20% din soldul ramas.
|
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
mister |
![]()
|
![]() Nu cumpara masini frantuzesti si parfumuri nemtesti, ci invers. Group: Members Posts: 474 Joined: 13 July 06 From: Bucuresti ![]() |
Se poate daca administratorul firmei iti imprumuta bani in baza unui proces verbal incheiat intre tine si el, in prezenta a cel putin un martor.
|
--------------------
Renault Megane Sedan
Lux Privilege
2006
- 1,5 dci 100 CP Orice, oriunde, oricand, dar nu oricum.
|
|
haiducro |
![]()
|
Nu e deloc asa in cazul asta, e efectiv ca si cum ai semna un contract de imprumut la o banca, insa aici se semneaza intre angajat si manager, fara martori.
|
--------------------
Renault
Scenic II
1.9 dci 2003
|
|
vijelie |
![]()
|
![]() membru violet Group: Members Posts: 4.605 Joined: 11 November 05 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(klaus @ 9 Jul 2008, 12:37) Din cate stiu era posibil cf. codului fiscal sa se acorde astfel de imprumuturi daca administratorul era de acord. Acestea nu puteau fi, din cate stiu, deductibile la impozitul pe profit. Toata treaba era sa nu fie cu dobanda. Nu stiu daca si acum se mai poate. Firma mea da astfel de imprumuturi salariatilor, cu conditia ca derularea creditului sa fie pe maxim 1 an si rata lunara (care include si dobanda) sa nu depaseasca salariul net. Dobanda practicata este cea de referinta a BNR. Se fac contracte, totul legal. |
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
WNS |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 169 Joined: 1 May 08 ![]() |
Dar firma are trecut ca obiect de activitate in statutul de la registrul comertului o astfel de activitate ?
Plateste impozit pt dobanzile incasate in urma acestor imprumuturi ? This post has been edited by WNS: 9 Jul 2008, 19:49 |
--------------------
Audi
A4 B7
2.0 TDI-2007-Multitronic Poți folosi orice limbaj dorești, niciodată nu poți spune altceva ... decât ceea ce ești.
|
|
sadi |
![]()
|
vijelie, in cazul tau, cum se plateste rata? se retine din salariu sau te duci tu la o casierita in ziua de salariu (sau dupa) si platesti pe baza unei chitante?
|
--------------------
VW
Passat Confortline
2.0 TDI 140 cp 2009
|
|
vijelie |
![]()
|
![]() membru violet Group: Members Posts: 4.605 Joined: 11 November 05 From: Bucuresti ![]() |
@WNS: nu stiu, sigur nu e banca.
@sadi: se retine din salariu, asa cum scrie in contractul de creditare. This post has been edited by vijelie: 9 Jul 2008, 20:21 |
--------------------
Dacia
Duster
2011 Laureate dCi
|
|
GabyT |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 641 Joined: 18 January 07 From: Bucuresti ![]() |
Singura posibilitate pentru ca o firma sa acorde (in mod legal) imprumuturi (indiferent daca in calitate de debitor este un angajat propriu sau o alta persoana) este ca aceasta sa aiba inserat in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare. Acest tip de activitati sunt specifice institutiilor de credit, pentru autorizarea carora este necesar acordul BNR (conf. OUG nr. 99 / 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului)
Acordarea de imprumuturi cu nesocotirea conditiilor legale poate fi considerata o activitate comerciala ilicita care atrage raspunderea contraventionala sau penala (conf. art. 1 din Legea nr. 12/1990, republicata). Cunosc personal un administrator al unei societati ce este cercetat penal pentru o asemenea fapta. |
--------------------
Dacia
Solenza
Scala / 2003 Dacia Logan Laureat Plus / 2006
Renault Clio 3 / 2006 MIO C520 |
|
klaus |
![]()
|
![]() 步步 Group: Moderatori Posts: 19.062 Joined: 4 August 02 From: Bucuresti ![]() |
Activitate comerciala este daca are ca scop obtinerea de profit (adica prevede si dobanzi)
Iar daca nu influenteaza darile catre stat (sa fie deduse din sumele impozabile) nu e nici evaziune fiscala. |
--------------------
Scenic III 1.9 dCi
-
-
- - E mult mai bine să mă înșel din prea multă suspiciune decît din prea multă naivitate. - Cristoiu
|
|
driverx |
![]()
|
![]() --- Membru cu ralanti --- Group: Members Posts: 7.656 Joined: 21 November 03 ![]() |
|
--------------------
Mitsubishi
Lancer
2008 Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
|
|
adip |
![]()
|
![]() Banned Group: Members Posts: 2.177 Joined: 12 July 06 From: Melbourne, Victoria ![]() |
drivere, da' tu ce cauti aici? Inca te gandesti sa schimbi frigiderul pe credit?
![]() |
--------------------
*
*
* What you live with you learn.
What you learn you practice. What you practice you become. What you become has consequences . |
|
lucian_v |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 543 Joined: 13 December 03 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(haiducro @ 9 Jul 2008, 12:32) Nu se faceau opriri, se dadea in fiecare luna o suma conducerii firmei, din buzunarul propriu al angajatului, si se tinea evidenta sumelor platite pe o foaie semnata de angajat si manager. Deci nu era vorba de nici o retinere oficiala din salar. Cat despre presiuni, se aducea mereu aminte la renegocieri de chestia asta, "Vezi ce avantaj ai?" si chestii din-astea, care spune intr-un anumit context puneau presiune pe om. Da, se poate. Despre partea cu opritul asa pe o lista scrisa de mana...vinovat e cine se complace/accepta asa ceva. Aia numa firma serioasa nu e ![]() |
--------------------
---
---
---
- ---
|
|
Lex Luthor |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 1.112 Joined: 25 April 05 ![]() |
QUOTE(klaus @ 10 Jul 2008, 16:24) Activitate comerciala este daca are ca scop obtinerea de profit (adica prevede si dobanzi) Iar daca nu influenteaza darile catre stat (sa fie deduse din sumele impozabile) nu e nici evaziune fiscala. Esenta unei societati comerciale este obtinerea profitului. Daca o SC face ceva fara sa obtina profit inseamna ca se pozitioneaza in afara scopului sau de activitate, ceea ce contravine Art. 34 din Decretul 31/1954 (decret aflat inca in vigoare): "Art. 34. - Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. Orice act juridic care nu este facut in vederea realizarii acestui scop este nul." In ceea ce priveste acordarea de imprumuturi de catre o SC, un punct de vedere al BNR a fost ca atat timp cat se face ocazional, fara a avea un caracter de continuitate, este acceptbil sa sa desfasoare fara a avea in obiectul de activitate activitatile de creditare, respectiv fara a avea autorizatia BNR. Cu toate acestea punctul de vedere al BNR se referea la creditele acordate intre societatile afiliate sau intre societate si asociatii ei (pentru ca in ceea ce priveste administratorii, acestora le este interzis, potrivit Legii 31/1990, sa se imprumute direct sau indirect de laocietatea pe care o administreaza). Asa ca observatiile facute mai sus de unii colegi privind incidenta Legii 12/1990, Art.1, sunt perfect intemeiate si duc si la posibilitatea confiscarii sumelor respective. I rest my case. |
--------------------
----
----
---- ---
|
|
![]() ![]() ![]() |
Random Picture | Google search | Last addition |
---|---|---|
![]()
căutare personalizată
|
![]() |
|
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 5th May 2025 - 17:29 |