Forum RENO.RO

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

Franta - Nord si Normandia

gibonu
post 27 May 2008, 08:21
Post #1

Membru autentic

Group: Members

Hai noroc la toata lumea.
Saptamana trecuta am fost in Franta, am stat la Lille si am fost trei zile in Normandia, la cateva din reperele legate de debarcarea din 06.06.1944.
Avion Tarom Bucuresti - Bruxelles 340 de euro, nici un fel de intarziere, chiar la intors a aterizat cu 15 min mai devreme decat ora programata.
Bruxelles - Lille, TGV-ul face 36 de minute si costa intre 16 si 25 de euro, in functie de ce tren prinzi.
Lille-ul este o combinatie franco-flamanda (de, Flandra este cativa km mai la nord), dar se vorbeste numai franceza, flamanda nu auzi. Sunt cateva catedrale de vazut si casa memoriala a lui de Gaulle (era nascut la Lille). Cu ocazia asta am aflat si eu ca omu' avea origini germano-irlandeze.
In Normandia am fost cu o masina inchiriata de la Avis, o Toyota Auris 1.4 diesel. M-a costat 178 de euro inchirierea (120 taxa propriu-zisa, 33 asigurarea totala, fara nici un fel de fransiza si 25 soferul suplimentar) 120 de euro motorina pentru cei 1300 km pe care i-am facut si vreo 45 de euro taxele de autostrada.
In Normanida, am stat la Caen, care este un oras superb, plin de catedrale, inclusiv una in care este mormantul lui William Cuceritorul. Asta chiar merita vazut. Daca aveti drum prin zona, nu-l ratati.
Muzeul militar de la Bayeux, dedicat debarcarii este de vazut, dar nu iese cu nimic din tiparele unui muzeu militar obisnuit. Ce mi-a placut acolo: un buldozer Caterpillar, adus de amenricani in '44, care dupa razboi a lucrat la o cariera de piatra din zona pana in 1984, dupa care a fost donat muzeului. La fel de interesant era ca lama nu era actionata hidraulic ci printr-un scripele.
Cimitirul militar german de la La Cambe este impresionant prin simplitate si rigurozitate tipic germane. Cel american de la Colleville sur Mer (cel care se vede la stiri de fiecare 6 iunie) este de vazut, dar cel german mi s-a parut mai impresionant.
Am mai ajuns si pe plaja Omaha. Este o plaja banala, are un monument la intrare si atat.
Am mai reusit sa vad si Mont Saint Michel. Frumos, si asta merita vazut, insa in nici un caz vara. Deja cand am fost eu saptamana trecuta, incepuse sa se simta aglomeratia de turisti, si n-am fost in week-end acolo.
In Belgia am fost la Brugges si la Bruxelles, insa ambele mi s-au parut o gluma pe langa Anvers.
Lucruri interesante:
- la Carrefour-ul din Lille ai optiune de auto-taxare, adica iti scanezi singur produsele, le platesti cu cardul si pleci acasa;
- in Lille metroul este automat, adica fara deservent;
- in Bruxelles trenul trece cativa km pe sub oras, adica gara centrala este complet subterana.
O sa revin cu poze.

--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
alecsz99
post 27 May 2008, 09:28
Post #2

Membru autentic

From: Bucuresti, Romania

Super periplul!

1. Ne poti spune care era pretul carburantilor (benzina si diesel) in Franta?

2. Care este valoarea taxelor de autostrada raportata la suta de km in Franta?

Multumesc si nu uita de poze!

--------------------
Dacia/Kia/Mercedes Berlina Li / Pro Cee'd / S320 2003 / 2008 / 2010
+
gibonu
post 27 May 2008, 14:50
Post #3

Membru autentic

Motorina era 1,50 euro / litrul. La benzina nu m-am uitat.
Autostrada este cam 6-7 euro suta de km, insa sunt si surprize de genul:
Caen - Bayeux (si probabil pana la Cherbourg) figureaza pe harta ca drum national, insa e autostrada in toata regula (2 benzi pe sens, banda de siguranta, separator metalic de sensuri, fara intersectii pe acelasi nivel) si este gratis;
Alencon - Rouen: 150 km care costa 13,80 euro.
Pana la poze mi-am mai adus aminte ca am vazut si podul Normandia, care este impresionant, adica are trotuar si te poti plimba pe el.
In cimitirul german de la La Cambe pe cruci sunt trecute si data nasterii detinatorilor, (in cel american scrie doar data decesului). E destul de straniu sa observi ca majoritatea celor de acolo nu trecusera de 30 de ani.
Au incepu si francezii sa fie disperati cu banii falsi, adica orice hartie, de la 50 de euro in sus o scaneaza inainte sa ti-o ia (peste tot).
Eu aveam una de 500 de euro si eram convins ca nu mi-o primeste nimeni, asa ca m-am dus la banca sa o schimb.
Aici, spre suprinderea mea totala, gagica de acolo mi-a zis ca nu au cash in banca, ca trebuie sa fac o cerere si sa vin peste 48 de ore sa schimb bancnota. Asta s-a intamplat la Credit Agricol.
M-am dus la Societe Generale, aici mi-au schimbat-o, insa i-am luat casierului toti banii cash pe care ii avea in sertar.
Asadar, mergeti cu bani marunti.
In carciuma, atat la Lille cat si la Caen, cand ceri nota, chelnerul vine cu POS-ul dupa el, si se cam mira cand ii spui ca vrei sa platesti cash.

--------------------
BMW F 800 GS
Trek 4300
+
Brainie
post 27 May 2008, 15:08
Post #4

Membru autentic

From: Bucuresti

QUOTE(gibonu @ 27 May 2008, 15:50)
Au incepu si francezii sa fie disperati cu banii falsi, adica orice hartie, de la 50 de euro in sus o scaneaza inainte sa ti-o ia (peste tot).

Idem în Germania și Italia, la magazine. La hotel nu.

--------------------
Ex Dacia 1310 Li ; Ex Logan ABS+ 1.6 MPI 2007
+
eugeniuz2004
post 28 May 2008, 11:31
Post #5

Membru autentic

From: Iasi

prima data cand am mers cu metroul din Lille am crezut ca e o gluma fiind niste copii in fata. Abia apoi mi s-a explicat ca e automat.

SI MERGE BINE!

--------------------
Kia Cee'd 2008 SW BEST - IS-96-AEU
+
calcaneu
post 28 May 2008, 13:01
Post #6

Membru

Motorina este 1.5 iar benzina 1.6 pe autostrada , am gasit motorina la 1.31 la benzinariile supermarket-urilor, dar astea sunt automate de obicei si pot sa necesite un card dedicat.
Atentie mare ca in weekend poti avea surpriza ca in oraselele mai mici sa fie absolut toate benzinariile fara om la casa, deci nu poti plati decat cu cardul.
Autostrazile sunt aproximativ 9-10 euro/100 km in sud, mai concret din Cahors pana la Geneva 50 de euro.. dar sunt exceptional de bune.

--------------------
Renault Megane Break 1.9 dTI 2001
+
Flores
post 28 May 2008, 18:49
Post #7

ALIEN

From: behind enemy lines

La ce te referi cand spui ca Brugges ti s-a parut o gluma pe langa Anvers? Dezvolta putin...
Merci!

--------------------
Opel Zafira 1.9CDTI- Dacia Logan Laureate 1.6
Mio C230
If it has tits or wheels it will give you problems !
+
gibonu
post 29 May 2008, 07:55
Post #8

Membru autentic

Anvers-ul mi s-a parut o bijuterie de oras, un muzeu arhitectonic, adica 90% din cladirile pe care le-am vazut acolo, de la gara pana la raul Schelde (Escaut) erau superbe. Gara, la fel m-a impresionat foarte mult, atat zona unde sunt peroanele, acoperit de o copertina imensa, cat si cladirea garii care este superba.
Revenind la cladiri, recunosc cinstit ca nu ma pricep la arhitectura, stiluri, abordari si alte nebunii. Pur si simplu erau niste cladiri superbe, cu totul deosebite de ceea ce am vazut la Brugges. Acum, ca or fi diferente in Flandra de Est si cea de Vest, ca Anvers-ul o fi mai bogat datorita portului maritim si a diamentelor nu stiu sa-ti zic. Mie doar mi s-a parut a fi un oras superb, care parerea mea, este peste Brugges si Bruxelles.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, merita vazute si Brugges si Bruxelles.

--------------------
BMW F 800 GS
Trek 4300
+
Flores
post 29 May 2008, 09:37
Post #9

ALIEN

Majoritatea cladirilor pe care le-ai vazut in Anvers sunt cladiri relativ noi, renovate sau reconstruite in totalitate, orasul a fost distrus in mare parte, ca si Rotterdam-ul, in al doilea razboi mondial. La Brugges am apreciat tocmai fapul ca arhitectura si cladirile au ramas practic neschimbate din evul mediu, ceea ce da un mic sentiment de intoarcere in timp.......

--------------------
Mio C230
+
gibonu
post 29 May 2008, 10:01
Post #10

Membru autentic

Undeva faci o confuzie, poate nu am fost prin aceleasi locuri la Anvers.
Intr-adevar Rotterdam-ul a fost bombardat rau de tot (de nemti in '40) si a fost apoi reconstruit, pe ideea ce a fost a fost, acum facem ceva nou, insa Anvers-ul eu nu stiu sa fi fost distrus. Nu am pretentia ca am dreptate, insa pe site-ul orasului nu se zice nimic ca ar fi fost distrus in razboi si nici nu cred ca belgienii ar face un secret din asta.
http://www.antwerpen.be/eCache/BEN/16/392.cmVjPTE1ODY2.html
Cladirile pe care le-am vazut eu la Anvers nu pareau deloc ca ar fi fost "relativ noi, renovate sau reconstruite in totalitate".
Eu vorbesc de strada care pleaca din fata garii si merge pana pe malul Schelde-ului, inclusiv prin piata catedralei. Nu mai tin minte exact cum se numeste, dar o sa ma uit (am fost acolo in ianuarie 2006)
Gara din Anvers ai vazut-o?
Este o cladire pe stilul Palatului CEC din Bucuresti. O fi si asta noua?

--------------------
BMW F 800 GS
Trek 4300
+
Flores
post 29 May 2008, 10:30
Post #11

ALIEN

Nu mai tin exact minte cladirile la care faci referire si toate detaliile care le spui, eu am vizitat orasul acum cativa ani buni, tot ceea ce stiu este ca dupa ce am vizitat Brugges-ul am ramas impresionat si mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase orase din Belgia, numai afirmatia ta ca Brugges-ul este o gluma fata de Anvers si Bruxelles m-a facut sa intervin . Despre distrugerile suferite in razboi am gasit cate ceva aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Antwerp

This post has been edited by Flores: 29 May 2008, 12:08

--------------------
Mio C230
+
gibonu
post 29 May 2008, 15:14
Post #12

Membru autentic

Ma rog, fiecare cu gusturile lui. Cel mai bine este sa le vezi pe amandoua, ca apoi sa faci o comparatie.

Incerc sa pun si poze, insa nu stiu din ce motiv nu merge. Poate o fi de vina conexiune pe care o am. Cand selectez "Agauga acest atasament" imi da eroare.

Am uitat sa spun: in Franta sunt o gramda de Logan-uri (cu nr. frantuzesc) si sedan si break. In plus, am vazut si vreo 3 service-uri Dacia.

--------------------
BMW F 800 GS
Trek 4300
+
Reply to this topic Topic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 13th May 2025 - 15:40
Dacia