Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ce alegem, credit ipotecar sau un credit imobilar?
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Finzoom
Ambele credite, ipotecar si imobiliar, sunt credite pentru locuinte. Cu ajutorul lor se poate achizitiona un apartament sau o casa, se poate construi sau renova un imobil si se poate achizitiona pamant pentru construire ulterioara.

Creditul ipotecar este reglementat de legea 190/1999, iar bancile din dorinta de a adauga totusi facilitati la aceste produse au introdus in portofoliul lor un altul cu conditii de acordare mai flexibile, nereglementat sau restrictionat in mod special printr-o lege - creditul imobiliar.

Creditul ipotecar este de fapt o categorie a creditului imobiliar. Diferentele dintre cele doua tipuri de credite constau, in principal, in urmatorii trei factori:

* Garantiile solicitate. Imprumutul ipotecar se garanteaza numai cu imobilul finantat (proprietatea viitoare, care se ipotecheaza in favoarea bancii), iar cel imobiliar se poate garanta cu alte locuinte (proprietatea solicitantului sau a unei alte persoane), depozite colaterale etc. Prin lege (10/2005)valoarea garantiilor trebuie sa acopere 133% din valoarea finantata.
* Marimea cotei finantate. In cazul creditului ipotecar finantarea este de maximum 75% din valoarea imobilului fiind obligatorie contributia proprie de 25% (constituita ca avans), in schimb creditul imobiliar poate fi acordat fara a solicita imprumutatului un avans minim obligatoriu din pretul de achizitie al imobilului. Astfel finantarea in cazul creditului imobiliar poate ajunge pana la 95% din valoarea proprietatii, ca in cazul bancii Finansbank (pentru produsul All Inclusive).
* Asigurarile solicitate. De asemenea, in cazul creditului ipotecar asigurarea de viata si cea a imobilului este obligatorie in timp ce pentru creditele imobiliare bancile au devenit mai permisive, nesolicitand asigurari de viata, cum este cazul Bancii Transilvania, SanPaolo IMI Bank sau ProCredit Bank. De asemenea sunt banci la care asigurarea de viata este gratuita. De fapt, aceste banci incheie o polita de asigurare de viata pentru client si costul cu asigurarea se include in comisioanele creditului. Aceasta facilitate este oferita de bancile: Unicredit , BCR, Alpha Bank, Piraeus Bank, HVB-Tiriac Bank , Volksbank. Astfel, daca asigurarea locuintei va fi oricum obligatorie incepand din 2007, diferenta de costuri va aparea intre creditele cu sau fara asigurare de viata.

Pe portalul financiar www.finzoom.ro – Compara.Decide.Aplica. se pot compara in detaliu toate ofertele de credite pentru locuinte (183 credite imobiliare, credite ipotecare, credite de refinantare, credite punte si produse de economisire-creditare), in functie de calculul dinamic al Dobanzii Anuale Efective. O data luata decizia asupra celui mai avantajos credit imobiliar sau ipotecar, consumatorii pot aplica online gratuit pentru aceste produse, direct de pe site-ul www.finzoom.ro – Compara.Decide.Aplica.
jack
In curand nu va mai fi necesar avansul de 25%. Se pare totusi ca ramane in picioare norma prin care se solicita garantii de minim 133% din credit. Practic...ne invartim in cerc... dry.gif
vali79m
Exista banci care iti dau creditul inainte ca tu sa nu ai inca casa gasita, ca sa ai tipm sa zicem o luna sa o cumperi si pe urma sa te duci cu actele sa iti ipotecheze casa.
Ca sa nu mai fi nevoit sa fi refuzat cand suni la anunturi sa spui ca vrei sa accepte credit...majoritatea nu accepta credit.
PS: si daca exista, care ar fi bancile alea
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.