Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Casa verde
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Cafenea
UXE
Stie careva care e treaba cu casa verde pentru panouri fotovoltaice?


Din cate am inteles statul te finanteaza pana la 90% sau maxim 20 000 de lei din proiect.

Trebuie depuse niste acte , vazut daca se aproba si acum vine partea interesanta. Daca ti se aproba , proiectul ti-l faci mai intai pe banii tai si apoi dupa nu stiu cat timp vine si finantarea... O alta conditie foarte importnanta este ca timp de 6 ani AMF-ul te va monitoriza ca instalatie sa fie conform contractului, altfel trebuie sa dai finantarea inapoi...

Eu sunt cam sceptic..


A reusit careva in anii trecuti sa urmeze proiectul cap-coada? smile.gif


PS: si ar mai fi o chestie, trebuie ales un instalator acreditat cu care vei lucra la proiect.. insa astia cred ca iti fac un pret mult mai mare la instalatie, iar diferenta de pret o vei suporta din buzunar..
AdR!@N
Si eu sunt interesat de programul asta. Cat de cat m-am documentat si pot spune urmatoarele:
- tu ca beneficiar trebuie sa suporti cei 10% sau diferenta de la 20 000 de lei pana la cat se ajunge cu investitia + cateva alte cheltuieli de care nu se spune mai pe nicaieri, imediat revin asupra lor.
- Instalatorul trebuie sa suporte costurile de investitie minus partea ta, urmand sa isi recupereze investitia dupa punerea in functiune a instalatiei. Daca sunt instalatori care cer ca tu sa suporti intreaga investitie ca apoi sa iti deconteze el dupa rambursare, aia incearca sa te "fraiereasca" sa nu isi blocheze ei banii. Legea spune clar ca instalatorul suporta investitia.
- Cheltuielile pe care le vom suporta noi:
1. Obtinerea hartiilor de la autoritati: urbanism, avizele cerute in urbanism, autorizatie (posibil sa scapi de autorizatie, ramane la latitudinea autoritatii locale, se fac ceva demersuri pentru derogari in programul asta...inca nu se stie)
2. Expertiza tehnica asupra acoperisului si structurii de rezistenta,
3. Proiectarea de specialitate (cel putin pe rezistenta si instalatii electrice, cred ca si arhitectura);
4. Obtinerea ATR pentru prosumator (in partea de vest, Enelul sta foarte prost cu procedura pentru acest program). Aici mai apare o cheltuiala neprevazuta: daca ai contorul pe casa, te vor conditiona sa il muti pe cheltuiala ta la limita de proprietate (vreo 2000 de lei in plus).
5. Posibil sa trebuiasca un abonament de date la un operator de telefonie pentru transmiterea datelor catre dispeceratul lor. Aici se vehiculeaza acceptul conexiunii la o retea de Wi-Fi locala.

Cica cheltuielile suportate de beneficiar ar fi de aproximativ 5000 - 6000 de lei daca te incadrezi cu investitia directa (echipamente + montaj) in 22000 de lei.

Foarte muti furnizori de echipamente deja au pregatite pachete de 3kWp (panouri + Invertor + tablou de protectie) in suma de 18000-19000 de lei. La care se adauga cam 15% costuri de montaj si , hop, ai ajuns la 22000.

Maine se afiseaza lista instalatorilor acceptati, nu prea s-au inghesuit din cauza ca trebuie sa suporte ei 20 000 de lei la fiecare proiect...

Vedem cum o decurge programul...

LE. De fapt maine 05.04.2019 se incheie sesiunea de inscriere a instalatorilor...pana vedem lista mai dureaza.
DApophis17
Urmaresc si eu subiectul, din cate stiu si daca am inteles bine, prima data trebuie sa apara lista cu firmele "omologate". Din cate am inteles eu, nu trebuie sa pui banii, ci faci proiectul prin una din aceste firme; ei de pun actele, acceseaza fondurile si tu platesti doar diferenta in momentul in care e aprobat.

Nu imi sunt clare nici mie niste aspecte, de exemplu eu am trifazat acasa si ma intereseaza un sistem solar cu invertor trifazat. Eu am niste idei "complexe", adica am avioane in cap si ma tem ca ce vreau eu sa fac va fi cu mult peste cei 20.000 de lei. Nu o sa am bani in viitorul apropiat sa suport asa o investitie. Eu doream sa fac investitia in pasi mai mici, ca valoare zic.

Acest lucru nu prea e posibil, prin urmare ori fac un sistem mic, sa imi plateasca statul si raman cu el acei minim 6 ani, ori raman la planul meu initial in care imi fac eu instalatia si nu depind de nimeni, atat doar ca nu voi debita curent in retea.

Pe scurt, ce vreau eu sa fac, poate dau idei bune si altora:
- toata instalatia electrica (cu mici exceptii) am facut-o in asa fel incat toate cablurile imi ajung in tablourile electrice; aici vorbesc de intrerupatoare, becuri si circuitele de prize (nu fiecare punct de priza, dar pe grupuri si zone de "interes" daca pot sa ii zic asa)
- toate becurile din casa sunt deja pe led (osram sau philips)
- punctele de prize din casa sunt gandite in asa fel incat sa pot separa ori pe faze diferite, ori sa le trec unele pe invertor (vezi mai jos)

In prima faza vreau sa fac un sistem fotovoltaic cu cateva panouri, cu sistem de stocare de capacitate mica si invertor monofazat pe care sa mut toata partea de iluminat care deja are consum relativ mic; apoi voi trece grupurile sau punctele de prize unde o sa am doar consumatori mici (ex: alimentatoare de telefon, veioze, etc).
Apoi, in timp, in functie de cat de bine imi iese figura voi creste numarul panourilor si capacitatea bateriilor pentru a extinde pe consumatorii medii (frigider, centrala termica, TV, poate chiar si calculatorul).

Avantajul e ca voi avea lumina in casa chiar daca pica reteaua si voi putea folosi aparatele cu consum mic, dar mai ales faptul ca pot sa intervin pe instalatie cand am chef si mai ales, pot monta unde si cum vreau eu acele panouri, le pot pune in timp sistem de orientare dupa soare, etc. Daca merg prin programul asta sunt blocat... dar l-as accesa pentru ca in paralel cu el imi pot face instalatia mea iar dupa acei 6 ani le contopesc blink.gif si fac o instalatie dupa mintea mea.

Poate ca pare putin exagerat ce vreau sa fac, pentru ca imi doresc o oarecare independenta de retea dar in conditiile mele, nu cu sigilii si sisteme de montare pe casa impuse de ei ci gandite de mine si adaptate la cum vad eu problema si solutia. Sper ca totusi voi gasi o firma in Cluj-Napoca cu care sa ma pot intelege in termenii astia... daca este loc de negociere si sa ma ajute sa gandesc sistemul in forma mea, atunci voi accesa si eu.

Am cam lungit povestea, dar nu am zis nici 10% din ce am in cap si poate nu intr-un mod usor de inteles... dar sunt convins ca cine si-a batut capul cu asta va intelege biggrin.gif
AdR!@N
Intentia este foarte buna, putin cam greu si costisitor de implementat.
Pe viitor si eu vreau sa imi pun iluminatul pe un ups dedicat. Mai mult nu cred ca renteaza din pricina costurilor cu acumulatorii.
DApophis17
Greu nu e, ca mi-am gandit din faza de proiectare aspectele astea. Costisitor nu chiar, in masura in care mai am nervi si rabdare sa imi fac eu parte din sisteme, nu sa le cumpar.

Pe acoperis mi-am facut terasa, partial, cu orientare spre sud, tocmai pentru a instala acolo panourile fotovoltaice si pentru a avea acces usor la ele. De aici e si una din principalele mele probleme cu sistemul de montare, ca trebuie facut bine si corect. Nu vreau sa ma trezest cu hidroizolatia sparta. Terasa este hidroizolata doar cu bitum din ala, ca la blocuri, role lipite la cald. Nu am reusit inca sa o finisez; in proiect era gandit cu gresie dar am sa aplic alta solutie doar ca e costisitoare. Abia dupa ce fac partea asta ma pot apuca sa montez ceva pe terasa. Cum nu am bani acum, nici timp, e putin probabil sa reusesc sa fac ceva. Chiar daca as monta pe casa, pe partea cu tigle, acei montatori sigur nu vor avea grija de hidroizolatie si mi-e groaza numai cand ma gandesc ce nervi si stres o sa imi provoc pentru aia 20.000 de lei smile.gif
VladSoare
QUOTE(AdR!@N @ 4 Apr 2019, 08:56)
4. Obtinerea ATR pentru prosumator (in partea de vest, Enelul sta foarte prost cu procedura pentru acest program). Aici mai apare o cheltuiala neprevazuta: daca ai contorul pe casa, te vor conditiona sa il muti pe cheltuiala ta la limita de proprietate (vreo 2000 de lei in plus).
5. Posibil sa trebuiasca un abonament de date la un operator de telefonie pentru transmiterea datelor catre dispeceratul lor. Aici se vehiculeaza acceptul conexiunii la o retea de Wi-Fi locala.
*


Huh? huh.gif
Nu înțeleg. Îmi pun panouri pe acoperiș ca să-mi produc singur curentul din lumina soarelui. Ce contor? Ce date să transmit, și cui? unsure.gif
Sau cumva energia solară e monopol Enel și trebuie să plătesc pentru ea? huh.gif
wolfin
surplusul unde il descarci..nu in retea?
VladSoare
Nu știu. La asta nu m-am gîndit. Nu pot să nu-l produc, pur și simplu? Panourile alea n-au și ele niște regulatoare, ceva, să dea energie numai în limita în care o trag consumatorii?
wolfin
pai daca nu veri sa produci curent de ce le mai agati pe acoperis. la 3 kv ...e suficent....sa dai si la altii daca nu folosesti masina de spalt si uscatorul 24/24 7/7

zi c si eu
dandobre
Păi mai bine îl produci și îl bagi in rețea, e mai eficient așa....
VladSoare
Nu știu. Eu îmi închipuiam că energia obținută din așa ceva e de-abia suficientă pentru o părticică din consumul unei case, darămite să-ți mai rămînă să dai și la alții. unsure.gif
AdR!@N
QUOTE(VladSoare @ 4 Apr 2019, 11:29)
Huh? huh.gif
Nu înțeleg. Îmi pun panouri pe acoperiș ca să-mi produc singur curentul din lumina soarelui. Ce contor? Ce date să transmit, și cui? unsure.gif
Sau cumva energia solară e monopol Enel și trebuie să plătesc pentru ea? huh.gif
*



Finantarea se acorda exclusiv sistemelor cu injectare in retea.
Pui panouri, sistemul incearca sa traga maximul de putere din radiatia solara, tu consumi atat cat poti, dar daca sistemul poate da mai mult decat ai tu consumul instant, acea diferenta o injecteaza in retea. Contorul va fi unul special ce va stii sa inregistreze acea energie injectata. Pe acea energie enelul iti plateste (scade de la factura), costul unui kWh injectat va fi pe la aprox 0.2lei/kWh. Bineinteles ca este de dorit sa consumi cat de mult din panouri pe timp de zi, iar pe noapte sa iti ramana doar consumatorii constanti (frigider, TV, iluminat).

Consumul instant maxim intr-o casa obisnuita este de 2-4 kW (pe perioade scurte) si in marea parte nu depasesti 500-600W. Surplusul de la puterea asta pana la cat poate da sistemul se duce in retea.
VladSoare
Aha. Am înțeles. Thanks. up.gif
DragosP
QUOTE(AdR!@N @ 4 Apr 2019, 11:46)
Consumul instant maxim intr-o casa obisnuita este de 2-4 kW (pe perioade scurte) si in marea parte nu depasesti 500-600W. Surplusul de la puterea asta pana la cat poate da sistemul se duce in retea.
*


Așa o fi, dar mă îndoiesc că-n România, la 3kW putere <teoretică> instalată în panouri solare mai rămâne ceva semnificativ de pompat în rețea. Și aici zic pentru toate cele 365 de zile ale anului, nu doar pentru maxim 3..4 luni cu insolație semnificativă. Mai ales că panourile vor fi în montaj fix.

L.E. Mă uitam la Buhnici, la un material al lui: în iarnă, la miezul zilei, abia dacă scotea un 3kW (și asta pentru maxim o oră) dintr-o instalație de cca 18kW.
UXE
Pana la urma merita bataia de cap?


Acumulatorii nu intra in finantare , deci mai trebuie cotizat in plus.
AdR!@N
Persoanele care și-au montat pe costuri proprii sisteme fotovoltaice susțin ca investiția merita. Cu cât te organizezi sa consumi ziua când ai producție, iar noaptea sa ai consum cât de mic cu atât este mai rentabil. Deasemenea, dacă tu, actual, ai factura de 50-70 de lei pe luna, cu atât îți vei amortiza investiția mai încet.
Avantajul sistemelor on-grid este ca nu au consumabile (baterii) astfel ca ai minim de întreținere periodica, comparativ cu sistemele cu stocare.
alinushy
cam asa arata oferta de la CEZ
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.