Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Cum se regleaza culbutorii
Reno.ro - Forum Renault Romania > Renault - Probleme frecvente, utilizare si reparatii > Clio > Tutoriale
Teodor Bogdan
Salut! La motorul de 1.4 MPI 8V se recomanda reglajul culbutorilor la 60.000 km sau 30.000 km (daca aveti GPL). Pare complicat, si mie imi era teama sa fac asta, mai ales ca nici macar nu am varsta legala pentru permis (am zis asta ca sa va motiveze), dar aparentele insala: a fost foarte placut si usor de lucrat. Sculele necesare sunt:
-surubelnita + pentru capacul filtrului de aer
-tubulara E sau 10 mm pentru carcasa filtrului de aer
-torx 30 pentru bobina de aprindere
-torx 50 (sau tubulara de 10mm DOAR daca capacul este de la Logan) pentru capacul culbutorilor
-garnitura noua, se gaseste la orice magazin de piese auto, costa intre 20-40 lei
-mastic siliconic (optional)
-lere de 0.10 , 0.25 (sau 0.30 daca aveti GPL). Se gasesc la piata sau la orice magazin cu piese auto
-patent (sau o scula speciala, seamana cu un robinet)
-cheie inelara de 10 mm
-cheie de bujii (16 mm cauciucata de preferat)
-tubulara 18 mm pentru rotirea vibrochenului
-cheie de roti si cric
-CHEIE DINAMOMETRICA (recomand)

---Cupluri strangere:
-capac culbutori: 10 NM
-bujii: 25 NM
-bobina: 30 NM
-roti: 105 NM
-piulite culbutori: 9 NM (adica se strang cu simt, e aproape imposibil de folosit dinamometrica aici)

---In primul rand trebuie sa demontam filtrul de aer, carcasa filtrului, bobina de aprindere si capacul culbutorilor. Aceste operatiuni le-am filmat in acest video:

biggrin.gif https://www.youtube.com/watch?v=i_Fz5SBcKU8 biggrin.gif

1)Se lasa motorul sa se raceasca cam o ora - doua, cu capota deschisa
2)Se scot suruburile (5) de la capacul filtrului de aer, iar apoi cele 4 cleme din spate
3)Se scoate capacul filtrului, filtrul si tubul care dirijeaza aerul in motor (un capat se ridica din carcasa, iar celalalt se roteste stanga/dreapta si iese.
4)Se scot cele 2 suruburi din fata ale carcasei filtrului, iar apoi cele 2 din spate. Se poate utiliza o articulatie cardanica sau o cheie fixa/inelara pentru mai multa accesibilitate
5)Furtunul care intra in carcasa filtrului este de la epuratorul de ulei, se poate scoate prin doua metode: se impinge capul de plastic din carcasa (nu recomand, mai ales daca este vechi acel plastic fiindca se poate sparge ; sau trageti furtunul care intra in acel cap de plastic (rotiti stanga/dreapta in timp ce trageti, este putin greu de scos din cauza pozitiei incomode, dar va iesi)
6)Scoateti carcasa filtrului, TINAND cu mana de corpul clapeta, acesta nu este fixat cu nimic pe galeria de admisie si o sa iasa. Daca iese nu este absolut nicio problema, sa-l puneti la loc calumea, ca sa nu traga aer fals.
7)Scoateti fisele de pe bujii, tragand usor de ele. Puteti nota pe fise cilindrul corespondent, dar nu este neaparat necesar, ele fiind oricum marcate din fabrica. De asemenea, scoateti si mufa de pe bobina. Are un clips care trebuie usor tras in lateral
8)Scoateti cele 3 suruburi torx care fixeaza bobina. Sa puneti bobina cu grija, ferita de apa
9)"Manunchiul" de fire din tubul din stanga capacului culbutor trebuie ridicat putin. Langa pompa de servo si langa rampa de injectie sunt 2 clipsuri care il tin strans si tensionat pe capacul culbutor. Acestea se pot slabi cu o surubelnita. Astfel veti putea scoate mai usor capacul culbutorilor.
10)Scoateti cele 8 suruburi ale capacului culbutor. Daca acesta este "lipit", folositi un mic ciocan de cauciuc ca sa il "dezlipiti" de chiulasa.
11)Recomand sa astupati corpul clapeta cu o carpa. Aruncati cateva priviri pe la uzura arborelui cu came, a culbutorilor, a rolelor de pe culbutori si la cureau de distributie, vizibila in partea stanga.

---Suntem gata sa reglam culbutorii. Motorul trebuie sa fie rece, de preferat sa nu fi fost pornit in ziua lucrarii. Procedura este descrisa in manualul de service. La ADMISIE se regleaza 0.10 mm , iar la EVACUARE 0.25 mm SAU 0.30 mm DACA aveti GPL. Metoda cea mai simpla, pe care am folosit-o si eu este "prin basculare", voi atasa o poza. Recomand sa aveti la indemana un pix si o hartie si sa notati reglajele efectuate. Am facut si un video, in care explic exact cum se procedeaza, va recomand sa-l vizionati pentru a intelege mai bine, mai ales daca faceti acest lucru prima data:

biggrin.gif https://www.youtube.com/watch?v=4MjxxEDGZ2M biggrin.gif

1)Desfiletati bujiile (nu le fortati tare, aplicati socuri usoare pana se slabesc) pentru a elimina compresia motorului
2)Ca sa rotim vibrochenul avem 2 solutii:
--Ridicam o parte a masinii pe cric, introducem treapa a 4-a sau a 5-a si rotim roata (nu recomand fiindca nu veti avea foarte multa precizie)
--Scoate roata dreapta, tragem putin plasticul care acopera fulia vibrochenului si folosim tubulara de 18 mm ca sa rotim motorul, NEAPARAT in sens orar (sau invers trigonometric)
3)Culbutorii se reagleaza cand cilindrul este in compresie. Motivul logic: profilul camelor admisie/evacuare pentru cilindrul respectiv va fi orientat in jos, deci culbutorii vor avea libertate totala de miscare. Orice metoda se poate improviza pentru a a-i regla, DAR METODA CORECTA ESTE CEA DESCRISA IN MANUALUL DE SERVICE.
4)Pistoanele se pozitioneaza in ordinea aprinderii 1-3-4-2, dar reglajul se efectueaza 4-2-1-3 ; adica:
Rotind motorul, vom plasa cilindrul:
-1 SFARSIT EVACUARE INCEPUT ADMISIE ----> REGLAM 4 (se inchide valva de evacuare si incepe sa se deschida admisia, se poate spune ca se foarfeca culbutorii de pe 1 ; cand 1 este in admisie, 4 este in compresie)
-3 SFARSIT EVACUARE INCEPUT ADMISIE ----> REGLAM 2
-4 SFARSIT EVACUARE INCEPUT ADMISIE ----> REGLAM 1
-2 SFARSIT EVACUARE INCEPUT ADMISIE ----> REGLAM 3

5)Cum efectuam reglajul asupra cilindrului in compresie, folosind lerele:
-ADMISIE: Lera de 0.10 mm se strecoara intre tija supapei si culbutor. Ea nu trebuie sa aiba joc sus/jos deloc, daca o frecam trebuie sa opuna putina rezistenta. Daca lera nu intra, sau are joc, vom slabi piulita culbutorului cu o cheie de 10 mm (inelara de preferat) si vom roti cu patentul surubelul (spre stanga marim distanta, iar spre dreapta o micsoram). Cand pare ok reglajul, tinem fix cu patentul surubelul si strangem piulita, cu simt. Verificam din nou cu lera, daca nu este ok repetam operatiunea. Nu trebuie sa iasa perfect din prima si cel mai important, NU VA GRABITI!
-EVACUARE: analog admisie, cu lera de 0.25 mm SAU 0.30 mm daca aveti GPL
-Trecem la urmatorul cilindru rotind vibrochenul
6)Dupa ce am am efectuat reglajul, recomand sa reluati din nou cei 4 pasi, ca sa verificati ca totul este ok, mai ales daca faceti asta pentru prima data.

---Acum trebuie sa curatam masticul vechi de pe chiulasa si de pe capacul culbutorilor. Folositi o racleta de plastic (merge si cea pe care o folosim iarna), un burete de vase si putin spray de frane. "Trageti" de ele spre exterior, ca sa nu intre masticul curatat in motor. Daca doriti, puteti folosi mastic siliconic nou, rezistent la temperaturi mari si la ulei. Doar ungeti chiulasa, nu aplicati cordon, fiindca va intra in motor. Puneti garnitura metalica noua, merge doar intr-o pozitie, fiindca trebuie sa se alinieze gaurile suruburilor. Ungeti putin si garnitura noua, si apoi puteti pune capacul culbutorilor. Suruburile se strang NEAPARAT LA CUPLU, in ordinea din imaginea atasata. De aici, totul se monteaza in ordinea inversa demontarii.

In urma reglajului s-a imbunatatit mersul motorului
-este o idee mai silentios
-vibreaza mai putin, lucru pe care l-am observat imediat: pe portiere am niste CD-uri care intrau mereu in rezonanta, indiferent de turatia motorului, un lucru foarte enervant. Acum, ca prin minune, nu mai vibreaza
-sta mai bine la relanti si se tureaza mult mai usor

Sper ca va este de folos tutorialul! Va doresc succes si drumuri bune! smile.gif
alexgeogabriel
Salut, ti se pare dupa zgomot ca ar trebui reglati tachetii, asa se auzea si la tine? Garnitura pare ca isi face de cap:) Nu imi dau seama daca zgomotul/vibratia de la secundele 8-10 din primul video, provine de la tacheti ori de la suport motor.
Video
xmisterx
E zgomot de tachet 100%
alexgeogabriel
Hehe, am schimbat suportii motor, e mai stabila masina, zgomotul s-a diminuat dar datul in nas si tremuratul aferent la fiecare 2-3 secunde pana se incalzeste...e de la tacheti zic, stie careva un service bun?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.