Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Unde mergem in concediu?
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Cafenea
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44
Dj_captainu
Sunt foarte multe locuri frumoase in tara noastra unde putem merge in concedii. Eu prefer muntele in detrimentul marii, cu toate ca si fara sa merg macar un weekend la mare nu pot. Am mers pana acum pe valea Prahovei, Valea Oltului, dar si in mai multe statiuni mai retrase de prin Harghita, Covasna pe care le recomand pentru liniste si aer curat. Daca vreti mai multe detalii reale despre cateva dintre ele sau despre obiectivele din jurul lor puteti sa va uitati pe blogul meu http://statiunimontane.blogspot.ro/. Sper sa nu se considere reclama...nu am niciun interes, vreau doar sa vin cu cateva idei si poze reale. Daca se considera reclama, rog sa se stearga postul.
Tamango
NU, e chiar interesant blogul tau, felicitari !
Dj_captainu
Multumesc. Incerc sa strang la un loc date si impresii personale din cat mai multe statiuni.
mars
Felicitari pentru blog! Mai recomand Cheile Gradistei - Fundata, mai ales pentru familii cu copii, in orice sezon.
alexutz23
Saptamana viitoare concediul va continua in Grecia, Thassos. Pentru prima data cand vad Grecia...
aLecsunder
Vara asta n-am putut sta decat 5 nopti si cum in Grecia am mai fost iar pentru Turcia nu ma incadram in timp am fost pentru prima data la vecinii bulgari , in Sunny Beach. Hotelul, impresionant pe dinafara n-a fost deloc stralucit la interior . Mancare cu mult sub nivelul grecilor . Preturile din statiune sunt mai mici decat la noi , plaja are un nisip fantastic si e foarte curata. Apa se umple de paduri de alge dupa amiaza .
Recomand cu caldura Kusadasi pentru conditii muuuult mai bune in aproximativ aceiasi bani. Ori 200-300 de euro in plus pentru Altalya ori Kemer. Bulgaria nu e afacere in comparatie cu ce ofere turcii .
przamfiri
fratilor pentru cei cu copii doi sau trei ca mine recomand Saturn, hotel Cerna, foarte aproape de plaja, canditii cata de cat decente, 3 stele... ca doar nu le luam dupa noi acasa wink.gif
Doamne Ajuta
M i h a i
QUOTE(Dj_captainu @ 30 Aug 2012, 16:46)
Harghita, Covasna pe care le recomand pentru liniste si aer curat.
*


hr : drumuri execrabile(au reusit sa faca soseaua/poteca intre tusnad si ciuc?),conditii mizerabile de cazare, si totul in paragina (tusnad praf, sf ana praf, balvanyos praf) ...ai mai descoperit ceva in afara de liniste si aer curat, lucruri pe care le poti gasi la o distanta multtt mai mica de B?
cv -drumuri bune (mai este deviat drumul la Balauseri?) , unde anume in cv? ca Sovata este praf, o statiune plina de hoteluri cu miros de mucegai si servicii varza... Sa zicem ca la iesirea din Gheorghieni spre Bicaz sunt niste pensiuni frumoase si servicii foarte ok...DAR in alta parte unde ai gasit coltisorul de rai? tongue.gif In hr nu recomand nimic, in cv doar daca ai ceva pensiune preferata...

przamfiri - cam trist locul ala de plaja sad.gif , ori ai vrut sa fii aproape de terasa si nu ai vrut sa plimbi berea prea departe rolleyes.gif
przamfiri
nu prea am avut timp de bere trebuia sa stau cu ochii pe cei trei copii ai mei cum se vede si in poza doi se jucau langa masina si unul era in apa supraveghiat de sotie dar avand in vedere ca aveam tot felul de jucarii si doi din cei trei copii mai mici pana in 3 ani jumate m-a avantajat locatia, ba le era somn, ba foame ...masina era plina de sucuri apa si rontailei pt cei mici plus ca aruncam repede jucariile umbrela de plaja si toate celelalte in masina ... cred ca nu aveam 40 de metri din camera pana la masina si uite asa am putut sa prind si eu aproape zilnic rasaritul soarelui...
Doamne Ajuta
Dj_captainu
QUOTE(M i h a i @ 4 Sep 2012, 22:24)
hr  : drumuri execrabile(au reusit sa faca soseaua/poteca intre tusnad si ciuc?),conditii mizerabile de cazare, si totul in paragina (tusnad praf, sf ana praf, balvanyos praf) ...ai mai descoperit ceva in afara de liniste si aer curat, lucruri pe care le poti gasi la o distanta multtt mai mica de B?
cv -drumuri bune  (mai este deviat drumul la Balauseri?) , unde anume in cv? ca Sovata este praf, o statiune plina de hoteluri cu miros de mucegai si servicii varza... Sa zicem ca la iesirea din Gheorghieni spre Bicaz sunt niste pensiuni frumoase si servicii foarte ok...DAR in alta parte unde ai gasit coltisorul de rai?  tongue.gif  In hr nu recomand nimic, in cv doar daca ai ceva pensiune preferata...



Pai eu prefer linistea si aerul curat in concediu in detrimentul aglomeratiei de pe valea Prahovei. Am stat in campinguri, am facut trasee pe munte si am baut apa de la izvoare. Drumul dintre Tusnad si Miercurea Ciuc era in proportie de 90% impecabil acum 2 ani...doar ce se turnase asfalt nou. Intr-adevar hotelurile de pe acolo nu sunt in stare prea buna, dar gasesti destule pensiuni OK si in Tusnad si in Borsec, Lacu Rosu...etc
Mrija
Subscriu cu Saturn, am fost de 2 ori la mare anul asta, de fiecare data in Saturn, foarte multumit.
spy_oh_joy1389
Luna noastra de miere

Obiectiv principal: Maramu'

A durat 2 saptamani asa ca incerc sa refac traseul cat mai corect:

Ziua 1 sambata, in Tara Hategului, pe langa Hateg, parcul national Retezat. Ne-am intalnit cu ceilalti fini ai nasilor nostri; a fost distractie de bauta in spatele casei la masute biggrin.gif . Am stat la casa de vacanta a unor localnici ca nu am gasit nicaieri in acea zona o pensiune libera. Camerele si casa foarte dragute, baile un pic cam murdare si mirositoare (pentru mine baia e cel mai important criteriu).

Ziua 2, duminica: Am plecat spre Hunedoara sa vedem Castelul Corvinestilor, si am continuat spre Alba Iulia unde am oprit sa mancam la Gothic in zidul cetatii. Au mancare foarte buna, preturi bune, iar nasei i-a placut foarte mult cafeaua laugh.gif . Am mers mai departe spre Aiud unde am facut stanga spre Muntele Baisorii unde am innoptat. Am cautat repede pe mobil pensiuni pe acolo si am hotarat sa stam la Pensiunea Andreea. La telefon ne-a spus 110 parca, dar de fapt era camera single, cea dubla fiind 140. Oricum, nu prea a meritat pretul. Curat, dar un pic cam scump, la fel si mancarea.

Ziua 3, luni: Incepuse ploaia sa recupereze pentru cat timp n-a plouat. Am mers spre Baia Mare si am innoptat la Firiza in pensiunea Caprioara unde am luat un apartament de 3 stele cica. Daca zicea de 2 stele eram de acord. 140 lei parca a costat. Mancarea era ok, dar nu excela cu nimic.

Ziua 4, marti: Am plecat spre Sapanta. Pe net gasisem o pensiune care din pacate n-avea camere libere. Am gasit mai aproape de cimitirul vesel, pensiunea Casa Ana unde proprietarul este un politist de frontiera. Ne-a placut foarte mult. Camerele foarte mari, baile foarte curate iar servirea si mancarea excelenta. Avand in vedere ca ne servea insasi patronul si gatea sotia lui avea si grija de noi si se simtea asta. Ne-am luat o horinca de prune care e buna pentru trimiterea rachetelor in spatiu radmasa.gif .

Am plecat prin Sapanta in ziua 4 sa vedem cimitirul vesel, manastirea din sapanta, casa mesterului care a facut prima data crucile vesele si "ansamblul de valtori" ( o valtoare radmasa.gif ).

Ziua 5, miercuri: Vazusem in Casa Ana un fluturas cu pensiunea "Sub cetate la Matei" unde aveau camere decorate in stil traditional in Oncesti, pe langa Sighetu Marmatiei. In Sighet am oprit la memorialul durerii pe care trebuie sa il vedeti dar din pacate o zi nu ajunge pentru a citi toate scrierile.

Au reusit sa induca foarte bine starea pe care o aveau detinutii. Cel mai tare m-au impresionat camerele cu poeziile dedeicate codului Morse si domnului Morse unde pe fundal se auzeau batai prin perete, in teava sau in lemn nu stiu clar, si cea cu povestirile torturilor (erau citate si din "Amintiri din mlastina disperarii" a lui Bordeianu cu Turcanu protagonist).
Tot in Sighet mai este de vazut si muzeul satului in care din pacate nu prea vezi oameni sa insufleteasca atmosfera.

"Sub cetate la Matei" ne-am simtit foarte bine (si aici proprietarii se ocupa de servire deci clar sunt foarte ospitalieri). La cina ne-au servit cu horinca la discretie, iar de mancare am avut mamaliga cu cas, branza, carnati la garnita si costite. Dimineata unt de casa, smantana de casa, slana, ochiuri sau omleta. Toate foarte bune. Un mic minus pentru baie ca se putea si mai bine.

Zilele 6,7,8,9 joi pana duminica: Trei nopti am dormit la pensiunea Ileana Petreus din Poienile Izei. Prima impresie nu a fost una buna. La baie mirosea a mucegai (dar era curat) si era cam dezordine pana in camere dar mai tarziu am inteles de ce. Tocmai plecasera alti clienti, iar la baie nu mergea ventilatia iar de curatenie, mancare si servire se ocupa numai patroana.

Ne-am simtit foarte bine acolo. Cei care detin pensiunea sunt foarte ospitalieri, sunt niste oameni cu care iti face placere sa discuti. Doamna Petreus este de admirat. Eram atatia oameni si tot timpul punea mancare pe masa "Dar mai luat, va rog!" "Nu mai putem, multumim! Suntem plini!", "Eeee, pai doar atat?" radmasa.gif radmasa.gif
Daca reuseam sa terminam o farfurie, imediat aducea alta radmasa.gif . La cina incepea cu ciorba. Aducea o supiera plina la 4 persoane care ajungea lejer la 8. Puneam o portie jumate ca nu ma puteam abtine dupa care venea felul 2, alte bunatati. Si dupa ce cu greu mai rasuflam aducea desertul radmasa.gif .
Dimineata ne punea platouri cu branzeturi, carafa cu lapte, cu ceai, cu cafea, paine prajita, unt facut acasa, dulceata de afine si de caise parca si altele.
Am uitat sa specific ca niciodata nu lipsea de pe masa o carafa de horinca si una de afinata laugh.gif .
Cat timp am stat acolo, am fost sa ne plimbam vineri cu mocaneata care a meritat. Nota 10 pentru neamtu care a restaurat si a organizat cursa asta. Nu am stiut noi ca se organizeaza si tren de luna plina ca probabil mergeam noaptea ca dimineata cand am ajuns noi la Paltinu pe Valea Vaserului puneau de foc de tabara cu tot cu ramuri de brad wub.gif .

Sambata am plecat la Borsa catre cascada cailor. Am urcat cu telescaunul si am coborat pe jos pana inapoi in Borsa. Daca stiam ca e atat de lunga si pe alocuri atat de inclinata coborarea, mai bine urcam inapoi la telescaun si coboram cu telescaunul.

Ziua 9 duminica: Am plecat spre Campulung Moldovenesc dar am oprit la manastirea Barsana si cea noua si cea veche. Pana in Campulung Moldovenesc, am facut stanga sa vizitam si Moldovita dupa care ne-am intors si ne-am cazat la pensiunea Pietrele Arse unde facusem rezervare. Aici a fost cea mai oribila cazare din toata vacanta. Erau 2 camere: una mica si una si mai mica. I-am lasat pe nasi in cea mai mica pentru ca noi nu aveam loc sa aducem valiza si sa o deschidem radmasa.gif . Baia era jalnica. Capul de dus fix din care curgeau 2 firicele spre perete. Dusul era delimitat de o ridicatura din gresie si nu avea o perdea de plastic sa nu uzi totul. Capacul de la toaleta nu era prins de vas.
Servirea foarte lenta... si eram 4 oameni in toata sala de mese...

Ziua 10 luni: Spre Iasi. Nasul are un prieten din liceu care ne-a recomandat pensiunea Moldotour din centrul Iasiului. Ne-a placut camera, era in stilul hotelurilor. Avea o baie foarte mare sa o compenseze pe cea de o zi inainte laugh.gif . Oricum, totul foarte curat, foarte mare si recomand. Nu mi-a placut restaurantul cum arata, asa ca am fost mai incolo la "Sub Salcii" sau cum ii zice wub.gif

Ziua 11 marti: Inapoi spre Ardeal. Am innoptat la pensiunea Teo din Lacul Rosu pe cheile Bicazului in cabanute. Aici ar fi meritat sa stam mai multe nopti. Singurul dezavantaj e faptul ca noaptea se face destul de frig in cabanute.

Ziua 12 miercuri: Am fost in Sighisoara, ne-am cazat la Bella Vista, o pensiune din varful dealului de langa oras. Intr-adevar, vederea este superba. Pensiunea de aici mi-a placut cel mai mult pentru ca a fost cea mai curata, are camerele cele mai mari, ambianta cea mai placuta si vederea cea mai buna.

[attachmentid=1627835643] [attachmentid=1627835644]

Ziua 13, 14, 15 pana sambata: Am fost la Sambata de Sus la "Mountain King". Camerele sunt ok, curate servirea este foarte buna, iar preturile la mancare sunt si ele foarte bune. De exemplu doua platouri mari cu branzeturi si mezeluri au costat 50 de lei si au ajuns pentru 7 persoane.

Am fost am vazut si noi herghelia de la Sambata, manastirea Constantin Brancoveanu si avand in vedere ca a venit si Megane-ul la Sambata, l-am furat si eu si am fost la Sibiu sa vedem muzeul Bruckental.

Azi am ajuns acasa si deja am fost la cumparaturi sa ne facem mancaruri usoare, sa dam kilele acumulate la doamna Petreus ca mai avem un pic si ne scufundam radmasa.gif .
geomvp2nite
QUOTE(spy_oh_joy1389 @ 8 Sep 2012, 23:16)
.... (pentru mine baia e cel mai important criteriu)....


*




I hear you bro'. Frumoasa vacanta!


On topic:

Vacanta din 2012 fiind si ultima din anii de facultate (trec anul 4 acum) am dorit sa fie cea mai frumoasa. Astfel, am cam uitat de calculator si iesitul la terase si am fost plecat la munte si la mare.


1.In prima plecare obiectivul a fost Cluj. Pe drum ne-am oprit la Sighisoara unde am prins (cu mare noroc) festivalul. A fost superb, am pierdut aproape toata ziua pe acolo. Seara ne-am cazat in Ungheni la un motel (darina) cu piscina, super tare. Am facut o baie in piscina si apoi nani.
Apoi au urmat niste zile superbe in Cluj: mancare foarte gustoasa de calitate, un oras superb si o pensiune de vis au facut Clujul unul din preferatele mele.
Mai jos aveti poze (poza 1: sighisoara, 2:pensiune ungheni, 3:pensiune cluj)

[attachmentid=1627835704] [attachmentid=1627835707] [attachmentid=1627835709]



Poze Cluj


[attachmentid=1627835710] [attachmentid=1627835711]
[attachmentid=1627835712] [attachmentid=1627835713] [attachmentid=1627835714]


2.In a 2-a plecare am fost la Brasov sa-l redescoperim. Un oras foarte frumos ziua, superb noaptea. La dus ne-am oprit la muzeul de la Posada, ieftinache intrarea (8lei) si foarte frumos re-aranjat (nu cred ca am mai fost de mai bine de 10 ani). In Brasov toate bune si frumoase cum le stim, vederea de sus de pe Tampa extraordinara, vederea noaptea din parcarea Belvedere la fel si aquapark-ul superb (foarte bun). La intoarcere popas la manastirea Sinaia si la Peles.



Vedere dinspre Poiana Bv:

[attachmentid=1627835715] [attachmentid=1627835716]

Prefectura, aquapark, Biserica Neagra:
[attachmentid=1627835717] [attachmentid=1627835718] [attachmentid=1627835719]

Inghetata cat poti pune in pahar (8lei), vedere spre Tampa (litere):
[attachmentid=1627835720] [attachmentid=1627835721]



3. In a3-a plecare am fost la catarat prin munti: Prima zi am mers Vidraru- Transfagarasan - Balea Lac (urcat pe Saua Caprei) - Balea Cascada - Fagaras (era un festival stupid din cauza caruia n-am mai gasit cazare si am plecat spre Brasov: ne-am oprit la un motel dragut unde am luat un apartament cu 2 camere la mansarda - 120 lei).

A-2-a zi: Canionul 7 scari + traseul ocolitor wub.gif (cazare si mai ok 100 ron camera pentru 4 persoane, dus cu hidromasaj, curatenie luna).

A-3a zi: Mers spre Predeal, urcat la Gura Diham (deja eram rupti, dupa 2 zile de urcat intensiv), intalnire de gradul zero cu ursul (adica fosneala in boscheti si un mormot de ne-am c@cat pe noi), vederea de la cabana superba. wub.gif

Poze:


Baraj Vidraru:

[attachmentid=1627835725] [attachmentid=1627835726] [attachmentid=1627835727]


Transfagarasan, Balea Lac:

[attachmentid=1627835728] [attachmentid=1627835729]
[attachmentid=1627835730] [attachmentid=1627835731][attachmentid=1627835732]


Balea Cascada:


<span class='edit'>9 Sep 2012, 11:29:</span>
[attachmentid=1627835733] [attachmentid=1627835734]


Canionul 7 scari, cazare la iesirea din Bv:



9 Sep 2012, 11:33:
[attachmentid=1627835737] [attachmentid=1627835741] [attachmentid=1627835742]

9 Sep 2012, 11:36:
Gura Diham:

[attachmentid=1627835747] [attachmentid=1627835749]
Laurentziu83
QUOTE(geomvp2nite @ 9 Sep 2012, 11:42)
Vacanta din 2012 fiind si ultima din anii de facultate (trec anul 4 acum) am dorit sa fie cea mai frumoasa. Astfel, am cam uitat de calculator si iesitul la terase si am fost plecat la munte si la mare.
*


Eu unul nu pot decat sa-ti doresc ca, in viitor, sa ai vacante mult mai frumoase decat cea pe care ai avut-o acum.

Are cumva o problema aparatul foto ? Marginile pozelor sunt neclare.
geomvp2nite
4. In a-4a plecare am fost la mare. Nu a fost ceva planuit mai ales ca ne-am trezit tarziu ca vrem si la mare. Chestia cea mai tare a fost ca am fost la agentie luni si marti aveam voucherele si plecam spre Nisipurile de Aur (din pacate anul asta Turcia a marit parca si mai mult preturile).

[attachmentid=1627835754] [attachmentid=1627835757]

<span class='edit'>9 Sep 2012, 11:54:</span>
QUOTE(Laurentziu83 @ 9 Sep 2012, 11:49)
Eu unul nu pot decat sa-ti doresc ca, in viitor, sa ai vacante mult mai frumoase decat cea pe care ai avut-o acum. 

Are cumva o problema aparatul foto ? Marginile pozelor sunt neclare.
*




Iti multumesc pentru urari, iti doresc asemenea. In legatura cu aparatul, lentila a fost murdara si nu mi-am dat seama. biggrin.gif

LE: aaa, de blur vorbeai tu. Este vorba de modalitatea de auto-focus selectata biggrin.gif
Laurentziu83
A venit si randul meu sa pun cateva impresii din concediu.
De data aceasta, am lasat masina in parcare, mi-am facut un rucsac cu haine pentru o saptamana plus alte cateva maruntisuri absolut necesare si am plecat cu trenul, cu un bilet Interrail, pentru 2 saptamani, in ultima vineri din iulie, direct de la servici, cu directia Cercul Polar de Nord.
Traseul meu a inceput din Gara de Nord, cu expresul de Budapesta, unde am ajuns in dimineata zilei de sambata. Am dat o tura pana la Citadela, apoi putin prin oras, dupa care inapoi in tren, directia Viena (Budapesta o mai vazusem si anul trecut).
[attachmentid=1627835805]
Am ajuns si aici in cursul dupa-amiezii, dupa ce am trecut cu 160 la ora prin dreptul Parndorf-ului. Am luat-o la picior pe Mariahilfestrasse, apoi Stephansplatz, Swedenplatz, Hofburg, Ring, dupa care inapoi la Wien Westbahnhof. Nu am petrecut prea mult timp nici aici, intrucat mai fusesem si sigur voi mai ajunge.
[attachmentid=1627835806]
Din nou in tren, la cuseta, a doua zi dimineata coboram la Berlin Hauptbahnhof unde mi-a scapat un WOW, gara din Berlin ca dimensiuni rivalizeaza cu aeroportul Otopeni, doar ca e mai pe verticala. De altfel a fost singura gara in care am reusit sa ma pierd. biggrin.gif
Timpul fiind scurt (in aceeasi seara trebuia sa fiu in trenul de noapte Malmo Stockholm), am luat-o la picior, am ajuns la Ambasada Romaniei, mi-am exprimat votul negativ, dupa care am plecat sa vizitez poarta Brandenburg, Unter den Linden si apoi turnul TV, acesta din urma doar din exterior.
[attachmentid=1627835807]
M-am suit apoi in metrou, alt tren, directia Hamburg, unde am ajuns intr-o ora si jumatate (trenul a gonit cu 190-220 km/h, venea de la Munchen). Nu am apucat sa vad Hamburgul, intrucat aveam legatura catre Copenhaga.
Din nou in tren, pana la Puttgarden, unde trenul a fost urcat pe feribot, iar toti pasagerii au fost invitati sa coboare, pe ferry stationarea in masini sau in tren este interzisa din motive lesne de inteles.
La iesirea in apele internationale, s-a deschis duty-free-ul, iar lumea a dat navala la cumparat bere si alte bauturi alcoolice. Aveam sa aflu in saptamana urmatoare cam cat de scumpe sunt aceste bauturi in tarile nordice si cat de greu se procura. Eu oricum eram cu rucsacul si nu puteam sa-mi iau prea multa.
Vremea aici a fost cam urata, ploua, iar temperatura era in jur de 15 grade (comparativ cu 42 in Bucuresti). Asta e, suntem pe marea Baltica.
[attachmentid=1627835808]
A ajuns apoi ferry-ul la Rodby, lumea s-a suit din nou in tren, iar la Copenhaga am ajuns spre seara. Cum aveam cam o ora si jumatate de ora libera pana la ultimul tren pe care il puteam lua spre Malmo (pe podul Oresund sunt trenuri la fiecare jumatate de ora, se face naveta Copenhaga-Malmo la fel cum se face intre Braila si Galati, sau Bucuresti-Ploiesti, sau Timisoara-Arad), am zis sa vad putin orasul. Nu am vazut mica Sirena, aceasta fiind prea departe de gara, insa oricum aveam sa trec pe aici la intors.
Apoi, din nou in tren, am trecut de aeroport, dupa care am urcat pe pod. Era deja noapte, nu se vedea foarte bine, dar in curand am observat luminile de pe malul suedez, lumini ce imi aduceau aminte de luminile de la statiunile de la mare. Pacat insa ca aici e frig... Cum m-am nascut pe malul Dunarii, am o afinitate deosebita catre locatiile cu ape, rauri, etc.
Am ajuns apoi la Malmo, dupa care am urcat la cuseta in trenul de Stockholm, unde am ajuns in cursul diminetii, cand inca nu se trezise lumea. Nu cred ca e nevoie sa zic ca soarele era sus pe cer inca de pe la 4 dimineata.
[attachmentid=1627835810]
Cum Stockholm-ul (si Suedia in general) era un oras pe care voiam sa-l vizitez de ani buni (inca de pe vremea cand citeam cartea Selmei Lagerloff - Nils Holgersson), aici mi-am luat o noapte de cazare la hostel (preturile la cazari, ca de altfel la orice, sunt prohibitive in tarile nordice, Londra e mic copil), avand astfel 2 zile pline, prilej in care am si lasat ceva haine la spalat. Prima zi am dedicat-o vizitarii orasului, apoi o tura cu un vas de agrement pe lacul Malaren pana la resedinta regala Drottningholm (aflata la cativa kilometri buni de centru), vizitarea gradinilor acesteia (inspirate dupa Versailles), a pavilionului japonez, dupa care intoarcerea in oras.
[attachmentid=1627835811]
A doua zi am vizitat Gamla Stan, centrul vechi, zona veche a orasului, ajungand aproape de Globe Arena, dupa care dupa-amiaza mi-am recuperat rucsacul de la hostel si am plecat catre terminalul Vartahamnnen, de unde am luat ferry-ul catre Turku, Finlanda.
[attachmentid=1627835812]
Biletul pentru ferry il achizitionasem inca din Romania, beneficiind si de o reducere datorita Interrail. Cum pentru mine era prima croaziera pe mare, am lasat rucsacul in camera, iar timpul (pana aproape de miezul noptii) mi l-am petrecut pe punte, admirand canalele si insulele pline de conifere de pe marea Baltica. Fiind 31 iulie, am prins o luna plina superba, din pacate insa aparatul meu (Canon SX 210 IS) nu putea sa imortalizeze momentul fara stabilizare, iar poze clare nu se pot obtine pe un ferry caruia ii vibreaza toata structura de la motoare. Dar a fost bine si asa. Temperaturile afara erau cam ca de 1 mai la noi, adica frig. Pe o parte se vedea luna plina, pe cealalta se vedea amurgul, semn al latitudinilor inalte la care ma aflam. Oare de aici s-a inspirat Connect-R cu "Vara nu dorm"?
[attachmentid=1627835813]
Dimineata am coborat la Turku, am dat ceasul cu o ora inainte, iar capatul de linie al caii ferate ajunge chiar la terminal. Trenul urma sa plece peste o ora, asa ca am facut si o mica vizita a cetatii din Turku, inchisa insa la acea ora. M-am urcat apoi in trenul de Helsinki, unde am constatat ca finlandezii ofera wi-fi nerestrictionat. Wi-fi nerestrictionat am prins si pe ferry-ul Silja, chiar sunt curios de unde isi iau semnal in mijlocul marii, unde nu ai semnal la mobil. Oricum, mi-a fost bun sa-mi platesc ceva facturi prin e-banking de pe telefon. Am ajuns la Helskinki, insa nu am stat mult, intrucat trebuia sa ajung in port, sa iau ferry-ul care Tallin, aflat la 80 de km peste golful Finic. Am luat ferry-ul, iar 2 ore mai tarziu coboram in Tallinn, aici avand si rezervare la hostel.
Am coborat la Tallinn, unde am patruns in lumea lui Hansel si Gretel. Chiar daca acest oras a fost mult timp sub puternica stapanire ruseasca, acum cauta cu tot dinadinsul sa scape de aceasta rusine, prin urmare nu prea mai vezi urme rusesti. Ar fi bine ca si alte tari aflate mai la sudul Europei de Est, cu iesire la alta mare, sa ia model si sa stearga aceste urme...
[attachmentid=1627835814] [attachmentid=1627835816]
Intr-adevar, Tallinn-ul are un aer medieval, ba chiar prea medieval, insa nu poate spune nimeni ca nu ii va placea. Nu mai zic de multitudinea de femei frumoase pe care o intalnesti la tot pasul. Bine, nu ca in Polonia sau Ucraina, dar oricum. Ca tot am intrat la acest subiect, pot spune ca suedezele nu sunt cele mai frumoase. Romancele sunt mult peste. Au suedezii blondele lor cu ochi albastri, sunt frumoase intr-adevar, dar se poate si mai bine.
Revenind la Tallinn, aici aveam planuit sa stau doar o noapte, urmand sa ma intorc inapoi spre Helsinki. Insa m-am simtit atat de bine la hostel (Monks Bunk) , incat mi-am mai luat inca o noapte. Oricum era doar 12 euro. Amabilitatea personalului, cat si multitudinea de backpackeri venita din toate colturile lumii (am stat la discutii cu canadieni, indieni, brazilieni, etc) mi-au placut la nebunie. Nu mai zic de conditii care erau foarte bune (Ikea style). Bine m-am simtit si la Interhostel la Stockholm, dar parca nu era aceeasi atmosfera. In ziua urmatoare, am vizitat atat orasul vechi, cat si plaja Pirita, aflata la golful Finic. Apa nu era prea rece, nici afara nu era, insa cum intra soarele in nori se facea racoare si trebuia sa tragi tricoul pe tine. Cu aceasta ocazie am constatat ca apa marii Baltice este mult mai putin sarata decat apa marii Negre, aproape ca se poate bea, in concluzie manualele de geografie din gimnaziu au avut dreptate.
Am plecat apoi dis-de-dimineata din nou pe ferry, catre Helsinki, unde mi-am petrecut toata ziua. Spre deosebire de Stockholm, aici se simte un puternic aer rusesc, vecinatatea cu Rusia facandu-si simtita prezenta (exista trenuri directe catre Sankt Petersburg). Chiar daca eram cat de cat in zona, nu am mers catre Sankt Petersburg, intrucat aveam nevoie de viza, viza ce ar fi costat 50 de dolari, o invitatie din partea unui hostel si asteptat cateva zile. Asa ca am lasat-o pentru altadata, doar pentru Sankt Petersburg nu merita deranjul, poate la anul, cand o voi lipi cu Moscova.
In Helsinki am vazut atat catedrala, cat si Temppeliaukio Church, o biserica sapata in stanca. De asemenea, am vizitat si catedrala ortodoxa finlandeza. Seara am luat trenul de noapte catre Rovaniemi si Kemijaarvi.
[attachmentid=1627835818]
Am ajuns la Rovaniemi dimineata devreme, dupa care am luat microbuzul nr 8 catre Santa Claus village. Nu (mai) cred eu in Mos Craciun, dar fix prin aceasta locatie trece Cercul Polar de Nord. Am ajuns si aici, am vizitat locatia, am consemnat in pasaport trecerea Cercului Polar, nu am putut sa nu remarc semnele de "Atentie, reni!" de pe sosea, dupa care m-am intors la Rovaniemi pentru a lua trenul de Kemi.
[attachmentid=1627835819]
De la Kemi am luat un autobuz care m-a sus pana la Tornio-Harapanda (nu exista legatura feroviara intre Finlanda si Suedia), orasele aflate la granita dintre Finlanda si Suedia. Granita mai exista doar pe hartie, se poate trece fara probleme, ba chiar pe linia de granita este chiar si o terasa. E interesant sa vezi cum la terasa poti cumpara cu euro, iar la magazinul de alaturi accepta doar coroane suedeze. A, si aici dam din nou ceasul cu o ora inapoi.
De la Haparanda am luat alt autobuz catre Lulea, primul oras in care aveam sa gasesc o gara, si tot de aici se poate lua trenul catre Narvik. Pentru cine isi imagineaza ca autobuz o chestie ruginita si plina de babe care cara saci cu cartofi si cutii cu pui de o zi, aici insa aveam priza de 220 volti (vitale pentru a incarca telefonul sau acumulatorii camerei foto) si wi-fi neparolat. A, si era gratuit daca aratai biletul Interrail.
Pentru cine va intreba de ce nu am mers pana la Nordkapp, ii raspund ca si eu mi-as fi dorit sa ajung pana in cel mai nordic punct al Europei, insa ar fi costat foarte mult.
Aveam 2 variante rutiere, din Narvik sau din Rovaniemi, capetele liniei ferate. Din Narvik as fi putut sa iau un autocar catre Bodo, iar de aici alt autocar mai departe. Din Rovaniemi, aveam autocar direct catre Nordkapp, insa drumul dus-intors m-ar fi dus undeva la 240 de euro. Pentru doar 1500 de km dus-intors am considerat ca nu merita, oricum nici restul calatoriei n-a fost ieftina.
http://www.eskelisen-lapinlinjat.com/en/in...innastot&arvo=7
Prin urmare, am ajuns la Lulea, unde am luat trenul spre sud. In cursul diminetii am ajuns la Bracke, de la Bracke am luat alt tren catre Ostersund, de la Ostersund alt tren catre Storlien, de la Storlien alt tren norvegian, cu care am trecut granita si am ajuns la Trondheim. Granita vorba vine, era doar o linie despadurita prin munti, pe o parte scria Suedia, pe alta parte Norvegia. De la Curtici nu ma mai intrebase nimeni de pasaport.
Am coborat apoi la Trondheim, am vizitat orasul si catedrala Nidaros, am admirat orasul de pe podul Elgeseter aflat pe raul Nidelva, apoi fiordurile norvegiene, dupa care am luat alt tren catre sud, pana la Hamar si apoi Oslo.
[attachmentid=1627835821] [attachmentid=1627835823]
Nu am stat in Oslo, ci am luat apoi alt tren catre Bergen. Aici insa am fost nevoit sa ma multumesc sa dorm pe scaun, insa conditiile din tren se comparau cu cele de la Economy din avioane. Nu mai zic ca norvegienii ne-au pus la dispozitie un pled, o perna gonflabila, aparatori pentru ochi precum si dopuri de urechi. Le-am pastrat, intrucat le-am mai folosit pe parcursul calatoriei. De ce nu am luat loc intr-un pat? Simplu. Norvegienii nu au vagoane cuseta, iar suplimentul de vagon de dormit costa 116 euro. No thanks. Am platit 50 de coroane (vreo 35 de lei) si am luat suplimentul de loc si asta a fost.
Dimineata coboram in Bergen, un oras frumos, tipic norvegian. Pot sa zic ca mi-a placut mult mai mult decat Trondheim-ul, si nu am putut sa nu remarc curatenia, cum este totul pus la punct si cat de bine sunt pastrate toate. De aici am plecat inapoi, catre Myrdal, de unde am luat trenul scenic catre Flam. Trenul scenic nu este inclus in biletul Interrail, am fost nevoit sa-l platesc (undeva la 240 de lei dus-intors), dar peisajele dintre munti si apa limpede precum cristalul a raurilor au facut toti banii. Am vazut apoi Flam-ul, un oras dintre fiorduri, am incercat sa imi bag putin picioarele in apa raului, dar doar putin, apa avand probabil cam 5-8 grade celsius. Probabil de asta e asa curata. Afara erau cam 15 grade.
[attachmentid=1627835824]
De la Flam m-am intors la Myrdal si apoi Oslo. Prin munti, se mai vedeau petice de zapada, era innorat si pe alocuri ploua, iar termometrul trenului a indicat si 7 grade celsius. In tren insa era bine. Seara am ajuns la Oslo, unde m-am cazat la hostel, conditii bune, intr-adevar, insa nu aceeasi atmosfera ca la Stockholm sau Tallinn. Dar n-am avut probleme. A doua zi am vazut Oslo-ul, Opera din Oslo (ce probabil vrea sa rivalizeze cu cea din Sydney, insa eu o prefer pe cea din urma) si fortareata Akershus.
[attachmentid=1627835825]
Seara am luat trenul catre Malmo. In mod ciudat, nu exista tren direct pana la Malmo, iar daca vrei sa vezi si Goteborg, trebuie sa schimbi vreo 5 trenuri pana la Malmo. Cel mai simplu mi-a fost sa iau trenul catre Stockholm (!!!), sa cobor la Katrineholm (aproape de Stockholm), sa astept vreo 3 ore si apoi sa iau trenul de noapte catre Malmo. Cu aceasta ocazie am intrat putin in Katrineholm si am luat contact cu un oras de provincie suedez.
Dimineata eram la Malmo. Aici se simte influenta daneza in stilul cladirilor, nu are rost sa zic ca suntem langa Copenhaga. In Malmo insa cautam altceva, si l-am gasit: Turning Torso.
[attachmentid=1627835826]
De afara arata impunator, inauntru insa n-am intrat. Nu se poate vizita, intrucat este de fapt un bloc de locuinte, probabil cel mai original bloc de locuinte din lume.
De la Torso pana la plaja sunt doar doi pasi, din pacate vremea insa era prea rece pentru asa ceva, chit ca era inceput de august. De la plaja cautam insa alt obiectiv: Oresund Bridge. Prin urmare am luat-o pe plaja ceva kilometri pana am putut admira podul dintre Suedia si Danemarca in toata splendoarea lui. Cand il vezi nu se poate sa nu te gandesti cam ce a insemnat constructia lui in aceste zone cu clima destul de aspra, zilele cu 17-19 grade si soare afara (cum am prins eu), fiind foarte rare.
[attachmentid=1627835834]
Apoi am luat trenul din Hyllie catre Copenhaga, avand acum ocazia sa observ si eolienele amplasate pe marea Baltica. Eoliene au atat suedezii, cat si danezii. Eoliene pe mare mi-a mai fost dat sa vad si la prima trecere cu ferry-ul, din Germania catre Danemarca.
Dupa-amiaza am vazut Copenhaga, Amalienborg, precum si Mica Sirena.
[attachmentid=1627835835]
Seara eram in trenul de Praga, tren care de data asta nu a mai trecut marea pe ferry, ci prin tunel, pe sub Great belt, pe la Odense.
Dimineata coboram in Praga, unde ma bucuram de prima bere dupa o pauza de o saptamana. Era echivalentul a 3 lei, fara de cei peste 3 euro cat costa in Nord.
Ziua intreaga mi-am dedicat-o vizitarii Pragai, atat din oras, cat si de pe dealuri de la Hrad si de la Turnul Petrin. Turnul Petrin insa, desi s-a vrut sa imite turnul Eiffel, a iesit destul de urat, din oras ai impresia ca Big Brother te vegheaza.
[attachmentid=1627835836]
Seara eram din nou in tren, iar dimineata devreme coboram in Polonia, la Auschwitz. Pentru lagarele Auschwitz si Birkenau mi-am rezervat o jumatate de zi, timp in care am putut observa ramasitele atrocitatilor facute de nemti in al doilea razboi mondial.
[attachmentid=1627835837]
Nu pot sa zic ca am plecat multumit de acolo, nici un om sanatos la cap n-o poate face, dar in mod sigur am plecat cu experiente noi. Dupa-amiaza am luat un tren regional catre Cracovia. Am ajuns seara, unde m-am cazat din nou la hostel. Dimineata am vizitat castelul Wawel, precum si zona istorica a orasului. Pot sa zic despre Polonia ca a fost cea mai ieftina tara pe care am vizitat-o, inclin sa zic ca mai ieftina decat Romania. Nu mai zic ca e la ani lumina distanta fata de Romania.
[attachmentid=1627835838]
La pranz am luat un tren regional catre Katowice, apoi de la Katowice la Breslav, in sudul Cehiei, iar de la Breslav am luat trenul ce venea de la Hamburg pana la Budapesta. La Budapesta am ajuns sambata seara la 10 noaptea, iar la 11 noaptea m-am urcat in trenul de Bucuresti, tren ce m-a lasat in Gara de Nord duminica la ora 15:00, dupa 15 zile si 11000 de kilometri facuti prin Europa.
ipiq
foarte misto!!! up.gif
dau o bere la un modelator daca muta povestile astea la sectiunea calatorii (unde le e locu') wink.gif

laurentiu:
-de unde ti-ai rezervat cazarile?
-ti-ai luat pass-ul de 422 Eu pe 15 zile la cls 2 ?
-ai fost de singur?
Laurentziu83
De mers am mers singur, in principal pentru ca nu am mai gasit si alti doritori si, in al doilea rand, pentru ca mi-am facut ruta cum am avut chef. La plecare stiam ca trebuie musai sa vad Stockholm-ul, sa ajung la Tallinn, apoi la Rovaniemi, fiordurile norvegiene si apoi Oresund Bridge. Restul au venit ca bonus pe traseu, de asta nici n-am insistat prea mult pe Budapesta si Viena.
Pe de alta parte, mergand tot timpul cu trenul si dormind la hosteluri, nu m-am simtit niciodata singur (fata de cum ar fi fost daca mergeam cu masina si dormeam la hotel), tot timpul am avut ca parteneri de discutie (in engleza, evident) alti calatori sau interrailleri ca mine care vedeau Europa cu putini bani.
Pass-ul a fost cel de 15 zile, 420 de euro la clasa a doua. Nu ma mai incadrez la sub 26 de ani, asta e. Pass-ul nu include rezervarile de loc sau de cuseta/vagon de dormit pe anumite trenuri, si nici suplimentele de viteza pentru trenurile de mare viteza. Oricum n-a fost cazul la mine de suplimente de viteza, as fi avut nevoie daca mergeam cu TGV-ul in Franta, Freccia Rossa in Italia, cu Pendolino in Finlanda sau cu X200 in Suedia.
Pentru mai multe informatii despre trenurile din Europa, am folosit cu succes
http://www.seat61.com/InterRail-pass-guide...lements%20guide, ghid pe care l-am tiparit si l-am avut la mine. Am gasit si cateva inardvertente, dar in general a fost corect.
Am mai folosit apoi din plin www.bahn.com, versiunea pentru mobil, chiar si din roaming, intrucat tarifele per mb au scazut foarte mult, iar la final am platit doar vreo 8 euro pentru traficul de net pe toata excursia. Am mai folosit apoi www.hostelsclub.com pentru hostelurile din Europa si, bineinteles, google maps pentru a gasi anumite adrese.

Rezervari din tara mi-am facut doar pentru ferry-ul Silja Line de la Stockholm la Turku, unde am beneficiat si de un discount din partea Interrail (introducand Interrail la cod promotie), biletul ce a inclus un loc la cuseta (in compartiment de 4) m-a costat vreo 30-40 de euro. Mentionez ca nimeni nu mi-a cerut pass-ul la urcarea pe vapor, dar nu se stie niciodata. Nici pasaportul nu mi-a fost cerut, iar check-in-ul l-am facut online, in port, la terminal, cu codul de rezervare, unde un automat mi-a eliberat biletul cu numele meu pe el.
Am mai avut apoi rezervare la hostelul din Tallin intrucat stiam clar cand ajung in Finlanda. Restul rezervarilor mi le-am facut pe parcurs intrucat nu aveam de unde sa stiu pe unde voi fi pe traseu intr-o anumita zi, de exemplu la plecare oscilam intre a trece prin Amsterdam sau Praga, pe traseu am ales Praga si, daca tot eram in zona, am vizitat si Auschwitz-ul. Daca tot e Auschwitz-ul la 2 ore de Cracovia, am mers si acolo.
Probleme cu rezervarile n-am avut la cazare, cat la transport, pe rutele intens circulate e destul de greu (precum Praga-Berlin) e destul de greu sa prinzi loc la cuseta daca nu iti iei bilet din timp. Iar "din timp" poate insemna chiar si 2-3 zile, ceea ce e destul de mult cand iti faci traseul pe parcurs. De exemplu, n-am mai prins loc in trenul de noapte Berlin-Copenhaga, prin urmare am facut Berlinul si Copenhaga intr-o zi, iar din Viena mi-am luat direct biletul Malmo-Stockholm, asta dupa ce am ametit-o bine pe saraca fata de la casa de bilete cu diverse variante de traseu si consultat Bahn.com la un wi-fi moca in gara.
La fel, n-am mai prins loc in trenul de vineri seara de Cracovia-Budapesta, fiind fortat sa raman peste noapte in Cracovia, hostelurile bune fiind full, iar eu urmam sa incep serviciul luni. Dar am rezolvat-o si pe asta, iar cand am ajuns sambata noaptea in Budapesta si m-am vazut cu biletul in mana (sunt gari la care nu e nimeni la casa de bilete la ore inaintate) am zis ca sunt ca si acasa. N-am mai prins loc decat pe scaun, nu si la cuseta, dar nu mai conta...

Despre ce inseamna Interrail, iata un documentar aici:


Eu unul nu pot spune decat ca privesc banii cheltuiti cu aceasta calatorie nu o cheltuiala, ci ca o investitie. Esti intr-adevar alt om atunci cand te intorci.
aqua
si eu recomand zona Harghita, Mures, Covasna, desi cineva mai sus zice ca e nasol, nu stiu cand o fi trecut ultima data pe acolo, drumurile n-or fi ele netede da' se poate merge relaxat, iar in unele zone am gasit chiar sosele noi noute de abia turnat asfaltul, si intr-adevar lipsesc meltenii pe care ii gasesti la aer pe langa bucuresti

iar in Sovata cel putin in ultimii 3 ani am trecut cate o data, si e chiar misto locatia, mica, linistita, curata, ai unde sa mananci cate ceva, daca ai chef de baie la lacul ursu sau la hotelurile din deal (la Danubius am fost eu), mai faci o vizita la praid, bine cam in 3 4 zile nu mai ai ce face pe acolo, de obicei aici faceam pauza in drum spre neamt, prin gheorgheni si bicaz

am mai stat intr-o toamna acum 3 ani undeva prin ghimes faget la pensiunea Deaky, o imensitate, mancare f buna dar scumpa, compensa cazarea care era ieftina,
am prins perioada de nu era nimeni pe acolo, si proprietarul statea undeva prin sat, am prins prima noapte furtuna, stateam cu sotia si ne uitam la lumina fulgerelor cum se culcau brazii la pamant, in zilele alea au fost si inundatii prin tara, am scapat usor ca aveam chiar langa pensiune o apa curgatoare
CGB
fui la bulgari. balcick. frumos. fata de orice statiune de la noi, e deasupra. ca aspect, ca hoteluri, ca orice. are aerul ala mediteranean, cu strazi in panta, inguste....etc.
am stat la hotel regina maria. 4****. fix langa palatul reginei si fix pe malul marii. recomand. are sala fitness, sauna, piscina interna si externa. si spa ptr muieri.
da' trecem peste balcick, ca posibil multi ati fost p-acolo.
dupa balcick fui in kamen briag si in tyulenovo.
am stat doo nopti la "the old bakehouse" : http://www.kamenbryag.com/ 90 lei pa noapte.

belea de belea. toata zona de coasta este stancoasa. pana la apa e distanta de fro 10-15 m. din loc in loc gasesti cate-o zona unde poti cobori la apa. daca ai sange in kuaie si stii zona, poti sa sari direct in apa.
io bagai plaja in cateva locuri din zona. unu din ele e fix ala din poza. am executat si cateva sarituri de pe nijte stanci, dupa ce in prealabil am cerut lamuriri de la nijte localnici sa nu fie dreq frun bolovan prin apa si sa dau in el. nijte pustani de prin zona sareau de sus de tot.
apoi am bagat snorkeling. mijtocea rau. apa limpede, diversi pesti, crabi, raci, draci, scoici, melci....etc.
o zi intreaga n-am iesit din apa.
si toate astea la numai 30 km de vama veche.
cazare gasiti fara probleme. in tyulenovo e si un hotel. si foarte multe pensiuni. in kamen briag la fel. ba-s chiar si restaurante mai ceva ca pe centru vechi in bucale. si cu preturi sub cele de la noi.
care aveti puscoace d-alea de vanat pesti sub apa, luati-le. erau cativa bulgarei care vanau pesti cu pusca d-asta. in apa erau pestoi si de juma de metru.
per ansamblu zona e super: liniste, priveliste belea, apa limpede si plina de vietuitoare.
musai sa aveti la voi: masca, tub respirat si nijte sosoni cu care sa va incaltati. altfel riscati sa va taiati in talpa.

in kamen briag si tyulenovo au loc concursuri de catarari. plus in kamen briag in fiecare 1 iulie e nuj ce festival rock. anu trecut au fost fro 8000 oameni. toti cu cortu in zona dintre sat si coasta.

la intoarcere am trecut prin vama. plm ce mizerie. si aglomeratie. abia treceai prin sat. erau masini parcate peste tot. era praf de ziceai ca-i ceata. si buluc de lume bai nene. kk-m-as in ea de vama. masini pe strada, masini pa plaja, masini in curti, masini langa curti. cre'ca erau masini si-n apa. io nu-i inteleg p-aia de merg in mizeria aia. de fapt n-am inteles niciodata care e treaba cu spiritu' vamii.
apoi am zis sa opresc sa vad ce mai e prin olimp. plm erau sa ma manance fantomele si maidanezii. asa c-am tulit-o rapid.
vallixx
QUOTE(CGB @ 10 Sep 2012, 11:31)
la intoarcere am trecut prin vama. plm ce mizerie. si aglomeratie. abia treceai prin sat. erau masini parcate peste tot. era praf de ziceai ca-i ceata. si buluc de lume bai nene. kk-m-as in ea de vama. masini pe strada, masini pa plaja, masini in curti, masini langa curti. cre'ca erau masini si-n apa. io nu-i inteleg p-aia de merg in mizeria aia. de fapt n-am inteles niciodata care e treaba cu spiritu' vamii.
*


Eu nu m-as duce acolo nici platit. Spiritu' curului.

Jeg, betivi, drgoati, seringi, apa plina de toate cenzuraturile....."distractie frate".....

iulia_boris
pt asta exista Corbu.. smile.gif
cat o mai exista in felu' asta..
ca se pare ca-l vor 'hoteliza'..
mad.gif mad.gif mad.gif
CGB
pe foarte scurt, experienta mea in vama. unica experienta din vama. cre' c-am mai scris asta, da-mi place sa rememorez acele momente unice.
deci, era prin vara anului 2003-2004. dupa cateva zile frumoase petrecute in costinesti, am zis sa mergem si-n vama. sa sorbim din spiritul vamii, despre care auzisem atat de multe. asadar am purces la drum. eram doo masini. am dat gaz si cat ai zice peste, eram la intrarea in vama. am zis sa nu oprim fix la intrare si sa mergem mai in fata. am mers o suta de m si s-a terminat satu'. am intors, putin surprinsi ca vama e asa mica. am gasit drumul catre plaja. pe vremea aia era un drum de pamant, folosit de localnici pe post de groapa de gunoi. am ajuns pe plaja, am parcat si ne-am dat jos, nerabdatori sa inspiram aerul vamii. am tras adanc in pept si surpriza....in aer plutea un usor iz de kkt. mai tarziu am aflat si de ce mirosea a kkt in toata vama.
am zis apoi sa bem o bere rece. am mers la prima terasa, am comandat berica (care avea un pret piperat din cate tin minte). in cele 10 min cat am stat la masa, ne-au "colindat" fro' 4-5 indivizi care cereau bani. unu chiar a fost oleaca violent in limbaj, lucru care a fost rapid penalizat de catre subsemnatu.
dupa bere, hai in apa. phuai de plm ce apa. plina de ambalaje, alge si kkti plutitori. atat la propriu cat si la figurat. vama cre' ca e singuru loc cu plaja si mare in care am fost, si-n care io n-am intrat in apa. efectiv mi-a fost scarba.
am mers apoi sa mancam. singura terasa unde am gasit un loc era langa o curte in care o vidanja golea un wc. nu mai e nevoie sa spun cum duhnea. am mancat, ca eram morti de foame si-am tulit-o sa cautam cazare. inutil. am zis sa punem corturile. era plin de rahati si foarte cald.
am zis sa mergem sa luam carne de la magazin sa facem un gratar. p..a magazin. erau doar fro cateva in care nu avea decat mici si carne congelata.
am vrut sa facem un dus. p..a dusuri.
la lasarea serii am zis sa plimb femeia pe malul marii. cum treceam de zona unde se facea plaja, incepea zona in care era wc public. la marginile plajii isi faceau toti nevoile, plus ca peste tot erau numa coji de seminte.
prin urmare am dormit in masini, iar la 7 dimineata i-am dat drumu' spre neptun.
cam asta e cu experienta mea in vama.
acu' am vazut ca au mai aparut ceva magazine si s-au construit pensiuni. da' un kkt, oricat l-ai cosmetiza, tot un kkt ramane.
iulia_boris
ca si 2 Mai, si Vama s-a 'dus' demult..
cu multisori ani in urma meregeam in fiecare vara la 2 Mai..
era o gashca numeroasa de '2maisti' care nu concepeau marea decat acolo..
cu baute si jocuri de carti pana-n dimineata..toata luna august erau acolo..
muzica buna ,liniste,toleranta..
toate astea au disparut.. sad.gif
iulia_boris
noi,in week end,am fost pe Borcea..
liniste totala..o incantare..
frate-meu mosmondea la unditele lui..
ce-i grav este faptu' ca Dunarea chiar nu mai are peste.. sad.gif
nici macar pt distractia de a prinde un ciortan nu mai sunt..
trebuie sa-i momesti cu tot felu' de minunatii.. wacko.gif [attachmentid=1627837709] [attachmentid=1627837708] [attachmentid=1627837707]

VladSoare
QUOTE(iulia_boris @ 17 Sep 2012, 09:43)
ce-i grav este faptu' ca Dunarea chiar nu mai are peste.. sad.gif
*


Nici īn '76 nu prea mai avea:
http://www.youtube.com/watch?feature=playe...411ier0#t=1800s
biggrin.gif
iulia_boris
dac-ar fi doar scenariu de film ar fi bine..
meganus_bicorpus
as vrea sa merg in concediu cu familia in Bulgaria, nu cunosc litoralul lor foarte bine dar am inteles ca Sunny Beach e o locatie excelenta.A mai fost cineva pe acolo, recomandari sunt?
gotty
Cam ce ai astepta de la statiune?
aqua
ma bag si eu in discutie, am scapat de veverita mica momentan, si am zis sa profitam de niste weekenduri de baie pe la bulgari, ca ii tot lauda lumea
n-am fost niciodata, nu stiu cum e pe acolo, nu as avea mari pretentii, doar sa fie safe, adica sa nu-mi fie frica de masina (am auzit tot felul de povestioare) si in rest sa fie curata camera, pat de dormit si ceva rezonabil sa gasesti sa mananci, in rest baie si plaja
care ar fi cea mai apropiata locatie?

meganus_bicorpus
Preturi OK, mancare OK, spatii de joaca pentru copii, eventual aquapark, sa nu stau cu ochii dupa masina si nici sa ma coste parcarea mai mult decat cazarea..chestii obisnuite, de bun simt
gotty
Cea mai apropiata statiune,cu de toate ,e Nisipurile de Aur.Se ajunge relativ repede,3-4 ore daca mergi prin Ruse,poate chiar mai repede daca o iei pe Vama Veche.Exista un aqua park,exista multe atractii pentru cei mici dar si pentru cei mari.Plaja de hoteluri este destul de mare,de la 3 la 5 stele.In functie de hotelul pe care il alegi poti avea parcare gratuita sau cu plata(destul de piperata la unele dintre ele).Langa plaja exista o parcare destul de mare contra a 5 leva/zi(~ 10 lei).In Nisipuri ar fi de preferat sa gasiti un hotel cu plaja privata(si bar pe plaja),costurile unei zile de plaja putand fi destul de ridicate in caz contrar.Povestile pe care le a auzit colegul Aqua au cam apus de mult timp.

Statiunea Nisipuri se afla pe un deal astfel incat daca va alegeti un hotel mai departe de plaja veti avea ceva trepte de urcat/coborat.In Albena aproape fiecare hotel mai indepartat are un autobuz ce l deserveste,drumul catre plaja luand cam 4-5 minute.Sunny Beach se afla la app.80 km de Varna(daca mi aduc aminte) asta insemnand minim 1,5 h de mers,in plus,drumul avand destul de multe serpentine.Statiunea este maricica,rezultand aceeasi problema a distantei(fara deal de data aceasta) dar si fara transport catre plaja.

Toate cele 3 statiunii au destul de multe hoteluri astfel incat alegerea este destul de grea dar si usoara in acelasi timp.

Ca recomandare personala:hotelul Astera din Nisipuri,aflat la 50 m de plaja,la 200 m exista plaja privata a hotelului,cu centru spa dar cu minus din punct de vedere al locului de joaca pentru copii(nu exista deloc). tongue.gif
wolfin
salutare,

am fost in Sunny 2 ani la rand respectiv 2011-2012 iar prietenii cu care am mers inca din 2009 (deci de 4 ori). anu asta criza, am mers la noi.

poti sa iti zic la este ok statiunea. acum depinde...de hotel.

noi intodeauna ne-am cazat la evrika beach hotel corpul nou cu all inclusive (doar corpul nou are sea wiev) si a fost mai mult decat bine in special pentru copii 3 (cu varste intre 1 si 4 ani -deci micuti)
masa super ok (+au restaurant si italian/chinezasc cu programare initiala- parca max de 3 ori)
au plaja privata mare vis a vis de Hotel
campus
piscine cu aquaparc copii + adulti
etc
parcare
Solon
Nu am fost decat la Nisipuri, asa ca doar atat pot recomanda. Ma duc la acelasi hotel mereu-cam 3 ocazii au fost pana acum-parcare subterana, camere ok, mancare ok, nu ma doare capul de nimic. Nu zic hotelul ca n-am chef de comentarii inutile. Sunt si cateva restaurante foarte dragute unde se poate manca si bea ceva si nu la preturi astronomice.
PS: Nu are loc de joaca, dar are statiunea suficiente.
wolfin
ai dreptate Solon....am ajuns sa far reclama la bulgari doh.gif
BioHazarD
@Solon
Si cum zici ca se cheama hotelul minune?
R19/16v
@wolfin ai motiv sa faci reclama romanilor?
Solon
QUOTE(BioHazarD @ 25 Jun 2013, 13:44)
@Solon
Si cum zici ca se cheama hotelul minune?
*


Nu zic ma. Banuiesc ca oricum standardul e cam acelasi in statiunea aia.
Sa nu uit: prima data cand am fost m-am ratacit. Statiunea e tare prost semnalizata. Noroc ca am dat peste un roman-logic- si mi-a explicat cum ajung.
wolfin
off topic

in afara de autostrada (fara primii 60 km) si administratorul plajei din fata Hotelului Belvedere/Anfitreatru chiar nu am nimic de laudat. putin as zice dar am cheltuit 1400 lei in 7 zile mancare/cazare/benzina/acareturi etc.
Litopraful romanesc a ajus un subiect tabu.
olimp-neptun, jupiter, saturn, cap aurora in paragina. iti vine sa plangi cand vezi hotelurile. si totusi erau turisti.
vallixx
Eu am fost in Albena, Balchik, Nisipuri, Sunny Beach si Nessebar. Peste tot a fost ok.
Mai sunt locuri in care n-am fost decat in trecere ( Obzor, Byala, Konstatin si Elena...)

Daca vrei o statiune linistita, alegerea cea mai ok este Albena sau Balchik.
Hoteluri gasesti si pe plaja si gasesti si pe deal. Cu cat hotelul e mai departe de plaja, va compensa prin servicii.

Nisipuri si Sunny Beach sunt ceva mai animate, poate mai "tineresti". Preturile sunt ceva mai sus in Sunny Beach fata de Nisipuri. Acelasi lucru cu hotelurile vis a vis de distanta de plaja.

Nessebar e o statiune mai "altfel". E un oras pescaresc, pitoresc, care se departeaza un pic de aerul de "statiune". E ok si acolo dar este destul de departe.

La bulgari, 3 stele e decent, iar 4 stele e cam ce trebuie sa fie. Daca pretul la 4 stele e mare pt bugetul alocat, 3 stele merge. Insa verificati review-urile hotelului, pentru ca se pot gasi hoteluri de 3 care sa fie mai bine cotate decat cele de 4. De exemplu, in Albena am stat la un hotel de 3 stele, care avea conditii de 4, insa nu a primit acea stea in plus doar pentru ca nu avea piscina proprie. Te lasau sa folosesti piscina de la hotelul vecin, insa pentru asta hotelul era de 3, dar conditiile de departe de 4.

Daca pun in balanta tot (servicii, distante, preturi, statiunea in sine......etc etc), cel mai ok mi s-a parut Nisipurile de Aur.
CGB
fui io acu cativa ani la Orhidea Boutique Spa Hotel din Nisipuri (4 stele). super fain. am zis sa nu iau camera normala si sa ma bag la studio ca era diferenta doar de 15 euro. plm, studio insemna o ditai camera (fro 10 m lungime pe 5-6 latime - am jucat badminton cu nevasta, asa era de mare), o baie cu cada+dus+ cacastoare si inca o baie doar cu cacastoare si radio (asta era camera mea preferata). la subsol avea spa, cu tot ce vreai. acces moca la saune, jacuzzi, sala forta si inca nejte jmecherii.
evident climatizare in fiecare camera, seif, balcon mare, nijte canapele de neam prost in camera, vedere la mare, piscina...etc.
patu' o fost senzatie. cre'c-avea 2,2x2,2 si o saltea bestiala.
ca minus era distanta pan la mare (bagai cam 15 min pe jos), ptr ca era p-un deal.

anu' trecut fui in balcic la regina maria spa design hotel (4 stele). hotelu' era langa castelu' reginei, pa malu' marii. mijto si aici. spa, piscina exterioara si interioara, bicle de inchiriat la hotel (cam gioarse, da' iti faceai treaba cu ele).

niciunu din astea nu aveau locuri de joaca ptr copii (ptr care poseda boraci).

meganus_bicorpus
Am verificat Evrika hotel din Sunny beach si e ok..pacat ca pretul ma cam depaseste, 3500 lei pentru 5 zile e destul de mult pentru mine!
Eu caut ceva undeva la 1500 lei, nu vreau cu All inclusive (pentru ca nu im permit0
iulia_boris
Poi,nu-i ieftin?
Vorba aia,la banii astia le aprinzi si-o lumānare. wacko.gif
wolfin
la anu fa rezervare pana 1.03.2014 cu discount 15%-20% pentru early booking
anu trecut am platit 3700 lei 3 persoane 7 zile la ei si a meritat + 60 lei asigurare in caz ca nu mai merg biggrin.gif (bine erau anumite conditii)


cu 1500 lei acum nici la noi nu prea mai gasesti cazare ok. + cu mancarea ajungi tot acolo...dar......aici traim si muncim.

Nessebar wub.gif
meganus_bicorpus
E recenta ideea cu concediu la bulgari, altfel ma pregateam din timp!Astept pareri despre locatii/hoteluri OK din punctul vostru de vedere, undeva unde ati mai fost si v-ati simitit bine si ati fost tratati corect.
Eu am cam ramas socat vazand ce e pe la bulgari, niste hoteluri enorme, kitsch sau nu dar au cu ce!
http://www.plaja.ro/upload/unitReserv/b_bu...palace_9939.jpg
UXE
Eu prefer Bucovina, anul acesta!
gabize
up.gif
meganus_bicorpus
Ideea e Ok, dar eu merg si cu doi copii de pana la 4 ani care nu cred ca vor fi prea incantati de celebrul albastru de Voronet
vallixx
Cu copii du-te undeva aproape: Albena sau Nisipuri.
Albena e ceva mai linistita si parca un pic mai ieftina, Nisipuri e mai animata dar parca un picut mai scumpa. Ambele au hoteluri cu facilitati pentru copii.

Eu de exemplu, anul asta ma duc in Albena. Ma duc exclusiv pentru odihna.
Vom fi 4 familii, dintre care una are un bebe de 1 an juma, iar alta are doi copii de 2 si respectiv 4 ani.

Am ales un hotel situat pe plaja, undeva la marginea statiunii tocmai pentru a evita aglomeratia.
Hotel de 3 stele, gratuit sezlonguri si umbrela, program artistic pt copii, etc

Cica hotelul ar avea 4 stele, dar e cotat la 3 pt. ca nu are piscina proprie, dar e pe plaja. Deci de ce piscina cand in 2 minute sunt pe plaja? Daca vreau neaparat piscina, o pot folosi pe cea de la hotelul alaturat, fara taxa suplimentara.

Prima saptamana din septembrie, 2400 RON pt 6 nopti/7 zile, 2 persoane (sau 2 pers + 1 copil), all inclusive (include bauturi locale).

Eu m-am simtit bine si am fost tratat corect peste tot pe unde am fost in BG. Asta e si motivul pentru care in ultimii 7-8 ani, de cate ori am vrut " la mare", de fiecare data am preferat BG in detrimentul RO.
Pacat sad.gif , dar cu romanii, de fiecare data trebuia sa fie ceva nasol. Nu am putut sa ma duc o data si sa fie totul bine. Pe undeva o zbarceau ei cumva. Si chiar nu sunt carcotas si nu caut nod in papura.

Cauta oferte de Albena sau Nisipuri. Ori la agentii, ori mai sunt niste vouchere sau cupoane pe diverse siteuri cu vacante. Sunt OK, dar fii foarte atent la ce scrie si mai ales ce NU scrie acolo.
De ex. niste prieteni se vor duce in august la Nisipuri, 1300 RON, 6 nopti/7 zile, hotel de 2 *, demipensiune ( sau s-ar putea chiar all inclusive fara bauturi). 2 pers + 1 copil de vreo 9 ani.
Oferta gasita pe Zumzi.
2* e cazare destul de modesta, iar macarea probabil nu e bufet, dar pe de alta parte e jumatate din cat platesc eu.

Deci, imposibil sa nu gasesti un compromis bun (hotel vs distanta de plaja vs pret vs servicii).
solidconvert
Am fost pe unde ai fost si tu doar ca am stat si in Obzor si in Constantin si Elena, ultima fiind cea mai nasoala... n.o recomand deloc! Este si urata si aglomerata, iar plaja este nasoala...
Anul asta bag din nou Nessebar... plecam sambata asta 3 familii... wub.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.