Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: demisie din firma
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Legislatie
Pages: 1, 2, 3
gliding.flight
Salutare,

Expun urmatorul scenariu

Intr-un departament al unei firme suntem 6 angajati (manager, asistent clienti, executie 4 indivizi).

Din cauze care nu mai au importanta, toti 4 pe functii de executie vrem sa parasim acest departament prin demisie. Din cei 4, 2 si-au depus demisia si inca 2 isi depun demisi in cursul zilei de maine. Avem in inventar diferite obiecte, truse de scule, masini de serviciu. Mare parte dintre obiecte le returnam si cateva lipsa suntem constienti ca ni se vor imputa. Ne respectam preavizul de 20 zile lucratoare conform legii in vigoare.

Seful va afla de demisia celor 2 in cursul zilei de maine si probabil ii va cadea cerul in cap pentru ca are de onorat contracte cu clienti in retea nationala.

Intrebare: Poate ... prin orice mijloace sa ne impiedice sa plecam? sa invoce nu stiu ce clauze de "forta majora" ca l-am lasat cu ochii in soare, sa ne deschida vre-un proces ceva... daune... etc ?!

Ma astept la orice din partea sefului si cer o opinie avizata din partea cuiva care se pricepe mai mult ca mine la legislatie.

aleksanders
trebuie sa respectati preavizul - daca nu va puteti astepta si la plata unor daune - bafta
alex.vano
Nu se pot invoca "cauze de forta majora" la demisie.
In perioada de preaviz nu puteti avea concediu medical, pentru ca se prelungeste preavizul.
In ceea ce priveste procesul......orice este posibil.

LE: neaparat sa fiti atenti sa vi se dea nr. de inregistrare pe cereri!
gliding.flight
da, ne respectam preavizul, suntem de acord.

dar dupa preaviz ... ? Nu are timp sa angajaze 4 deodata, si chiar daca ar gasi tot nu s-ar putea instrui 4 noi angajati in procent 100%.

Avem numere de ordine pe cererile de demisii, avem copii xerox.
alex.vano
Dupa preaviz e treaba patronului ce si cum isi instruieste.

Va puteti alege cu mariri de salarii, ca sa nu plecati.
victor.vajoi
QUOTE(alex.vano @ 4 Apr 2012, 14:47)
Dupa preaviz e treaba patronului ce si cum isi instruieste.

Va puteti alege cu mariri de salarii, ca sa nu plecati.
*



Sau se pot alege ceilalti doi care inca nu si-au dat demisia. Nu si-au dat-o ca sa renegocieze ceva. Sper sa ma insel.
gliding.flight
ceilalti 2 se intorc din deplasare maine si depun demisia.

toti am gasit alte joburi si mai bine remunerate.

problema mea era daca ne poate pune bete in roate, sau sa ne asteptam din partea patronului la un eventual proces pe te-miri-ce motive...

eu unul am semnat deja contractul cu viitoarea firma.
Han Solo
depinde ce contract ai semnat.

pot exista clauze care sa-ti impuna sa nu lucrezi pentru in acelasi domeniu / pentru concurenta o anumita perioada.
gliding.flight
nu este cazul ... am luat in calcul si chestia asta.

nu avem cursuri finantate de firma, nu am semnat acte aditionale de genul celor "ptr. X motive nu aveti voie sa parasiti locul de munca Y ani"
Manuel
N-are ce sa va faca, doar ca trebuie sa fiti foarte atenti in perioada de preaviz, mai ales daca are acces la valori si obiecte de inventar pentru care sunteti direct raspunzatori.
alex.vano
Bafta la noul loc de munca. smile.gif
gliding.flight
multumesc pentru incurajare si raspunsuri.

eram putin ingrijorat sa nu ma plimbe printr-un proces inutil doar ca sa ne arate el ca e zmeu, in rest nici un resentiment. mergem inainte smile.gif

succes tuturor
maho
Bine, mai era si varianta sa-l asteptati cand apare la munca, si sa-l intampinati cu un "Bine bai pwla, la ora asta se vine ? Noi deja santem satui de munca...o prima de Paste, ceva ?"; garantat nu mai era nevioie de demisie, din partea voastra.
vallixx
Daca iti respecti preavizul, iar toate bunurile care nu ies la inventar si stii ca lipsesc le vei plati, teoretic nu prea are ce sa va mai zica.

La fel trebuie sa fii sigur ca nu ai semnat nicio clauza cu privire la obiectul de activitate al firmei la care pleci.
La mine in firma de exemplu, toti au semnat un act prin care daca pleaca de la mine, nu au voie sa se duca la o firma cu acelasi domeniu de activitate, iniferent ca acol se angajeaza pe post diferit. Deci chiar daca la mine e la IT si e pleaca maturator, dar firma aia face fix acelasi lucru ca mine, atunci nu e ok. Am dreptul sa-i cer daune.

Ai semnat vreun regulament de ordine interioara?

V-ati inteles macar verbal cu privire la obiectele din gestiune?

Dupa aia, nu da ocazia la nimic, taci din gura, mai ai doar 20 de zile.
Avand in vedere ca plecati toti 4 (daca nu cumva ceilalti 2 va trag teapa), este evident ca va fi interpretat ca si o razbunare pt. ceva. Este clar pt. toata lumea ca de fapt asa si este. Deci asteapta-te sa primesti acelasi tratament. E posibil sa fii impins sa faci lucruri nasoale, care sa-l ajute pe el sa ti-o ....traga. (sa-mi fie scuzat limbajul)
Deci nu face nimic nasol in astea 20 de zile.
P-A-C-O
QUOTE(gliding.flight @ 4 Apr 2012, 15:28)
toti am gasit alte joburi si mai bine remunerate.

esti constient ca banii aia mai multi vin automat cu mai multe responsabilitati, mai multa munca, mai multa alergatura, etc.

PS:personal cunosc "N" cazuri ale unor prieteni/cunostinte care si-au luat-o-n mana laugh.gif
cj98czh
QUOTE(vallixx @ 4 Apr 2012, 21:29)
La mine in firma de exemplu, toti au semnat un act prin care daca pleaca de la mine, nu au voie sa se duca la o firma cu acelasi domeniu de activitate, iniferent ca acol se angajeaza pe post diferit. Deci chiar daca la mine e la IT si e pleaca maturator, dar firma aia face fix acelasi lucru ca mine, atunci nu e ok. Am dreptul sa-i cer daune..
*




Si iti dai seama ca nu este legal nu? daca tu esti de exmplu programator de meserie, atunci ce faci te reprofilezi? multe din hartiile date la semnat sunt pentru intimidare ...
vallixx
De ce nu este legal?
RobertRO
QUOTE(vallixx @ 4 Apr 2012, 20:29)
La mine in firma de exemplu, toti au semnat un act prin care daca pleaca de la mine, nu au voie sa se duca la o firma cu acelasi domeniu de activitate, iniferent ca acol se angajeaza pe post diferit.

cj98czh are dreptate. Actul cu continutul despre care ai scris mai sus este nul. Fa-ti timp si citeste in amanunt codul muncii.
In fapt, asa cum este formulat codul muncii, responsabilitatea unui angajat fata de job este extrem de limitata, iar angajatorul are foarte putine parghii prin care sa il controleze.
Fidelizarea e simpla: angajatului trebuie sa-i placa job-ul si sa simta ca merita sa vina la lucru. Acesta se poate face prin venituri peste media pietei (dar corelate cu competentele anagajatului) si un mediu de lucru placut, iar in contra-pondere o usoara presiune concurentiala intre angajati.

La limita, un angajat care nu mai are chef sa lucreze undeva poate veni la job si pur si simplu sa stea cu mainile in san. Este o chestiune de cateva ore pana la cateva zile pana cand angajatorul sau il va da afara, fara sa fie necesara nici un fel de demisie.

Pe de alta parte, a te muta dintr-un loc in altul strict pentru avantaje financiare (= pachet salarial mai bun) este o optiune foarte riscanta. De indata ce angajatorul gaseste pe piata forta de munca mai ieftina, sau ajunge la concluzia ca nu ai competente care sa se ridice la nivelul salariului, poti deveni somer.
Iar in prezent oferta de forta de munca este mult mai vasta decat in urma cu 4-5 ani, cu observatia ca inca sunt domenii in care nu se gasesc oameni calificati.
Tamango
Daca lucrati in IT bagati-i "bombite" prin calculatoare. Ca o masura de precautie wink.gif Nu strica sa ai un as in maneca ...
vallixx
Mda, nu inteleg de ce nu-mi explicati de ce acest act este nul.

Acel act este o intelegere semnata intre firma si angajat.
Poate acel angajat a invatat meserie si s-a specializat in ceva anume la locul de munca, iar firma nu i-a luat bani pentru scolarizare pentru ca angajatul isi folosea cunostintele acumulate in intersul acelei firme.
In momentul in care vrei sa pleci, firma iti poate cere de exemplu sa platesti faptul ca te-ai specializat in ceva la locul de munca, similar cum ai plati un curs la care te duci tu pt. ca asa vrei.

Ideea ca "nu are voie sa" nu inseamna ca nu are voie sa se angajeze unde vrea el, poate m-am exprimat eu gresit, ci inseama ca daca el se angajeaza la o firma cu acelasi domeniu de activitate, firma are dreptul sa-i solicite despagubiri.
Nu are nimic de-a face cu codul muncii, este un contract, intre 2 entitati: o firma si o persoana privata. Este complet legal si firma s-a si folosit de el in trecut.
Atata timp cat acel angajat a semnat ca este de acord cu aceast clauza, nu vad undei baiul. Nu vroia, nu semna. Nu cred ca te poate obliga nimeni sa semnezi ceva ce nu vrei.

Referitor la "bombite", asta merge doar daca patronul e naiv.
Eu am patit-o cu un angajat care cand a plecat a sters toate fisierele din calc, lucrate de el, pe motivul "erau lucrarile mele".
Nu idiotule, erau lucrarile firmei, pt. ca firma te-a platit sa le faci.
Drept care acel angajat a fost dat in judecata pt. furt si o lua in mana original daca intre timp nu se intelegea amiabil cu patronul. Cand a vazut ca nu-i a buna, imediat s-a calmat si era mielusel.

Iar faza cu preavizul e buna, dar in practica un patron caruia i-ai pus demisia pe masa, daca are ceva experienta te trimite acasa fix de a doua zi, nu mai pui piciorul in firma inca 20 de zile.
maho
E clar, tu te-ai nascut patron. Ce-ar fi daca la angajarea cuiva, ti-ar pune si ala pe masa o obligatie ca in cazul concedierii lui, sa nu poti angaja un altul cu aceeasi calificare ? E cam acelasi lucru, un punct de vedere foarte unidirectional.
Sincer, tu, daca te-ai duce sa te angajezi, ai semna un asemenea act ? Tu l-ai platit, el ti-a muncit, ce despagubiri mai vrei ? "Balanta" e realizata, cererea si oferta s-au intalnit, adio si n-am cuvinte !
Clauza de confidentialitate e una, ce vrei tu e alta...
Smiley
QUOTE(vallixx @ 5 Apr 2012, 10:18)
Mda, nu inteleg de ce nu-mi explicati de ce acest act este nul...........
*



este vazut ca o ingradire a dreptului la munca (art. 41 din constitutie). mai ales ca in codul muncii e prevazuta in mod clar o clauza care sa acopere aceasta situatie:
QUOTE
Art. 21. - clauza de neconcurență
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență.
(2) Clauza de neconcurență își produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activitățile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizației de neconcurență lunare, perioada pentru care își produce efectele clauza de neconcurență, terții în favoarea cărora se interzice prestarea activității, precum și aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiție cu angajatorul.
(3) Indemnizația de neconcurență lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază și este de cel puțin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

contractul de munca nu poate contine clauze sub minimul legal (art. 11 din codul muncii), deci daca angajatul a semnat ca se obliga sa nu se angajeze la concurenta si n-ai prevazut acolo toate elementele de la paragraful 2 de mai sus, atunci clauza aia din contract e nula.
in practica am vazut si cazuri in care instanta a trecut peste clauza de neconcurenta si a decis ca angajatul e liber sa plece unde vrea(in unul din cazuri a plecat fix la concurenta directa si fix pe acelasi post). la noi in cele mai multe cazuri de conflict de munca instanta avantajeaza angajatul.
gliding.flight
QUOTE(vallixx @ 4 Apr 2012, 20:29)
Daca iti respecti preavizul, iar toate bunurile care nu ies la inventar si stii ca lipsesc le vei plati, teoretic nu prea are ce sa va mai zica.

La fel trebuie sa fii sigur ca nu ai semnat nicio clauza cu privire la obiectul de activitate al firmei la care pleci.
La mine in firma de exemplu, toti au semnat un act prin care daca pleaca de la mine, nu au voie sa se duca la o firma cu acelasi domeniu de activitate, iniferent ca acol se angajeaza pe post diferit. Deci chiar daca la mine e la IT si e pleaca maturator, dar firma aia face fix acelasi lucru ca mine, atunci nu e ok. Am dreptul sa-i cer daune.

Ai semnat vreun regulament de ordine interioara?

V-ati inteles macar verbal cu privire la obiectele din gestiune?

Dupa aia, nu da ocazia la nimic, taci din gura, mai ai doar 20 de zile.
Avand in vedere ca plecati toti 4 (daca nu cumva ceilalti 2 va trag teapa), este evident ca va fi interpretat ca si o razbunare pt. ceva. Este clar pt. toata lumea ca de fapt asa si este. Deci asteapta-te sa primesti acelasi tratament. E posibil sa fii impins sa faci lucruri nasoale, care sa-l ajute pe el sa ti-o ....traga. (sa-mi fie scuzat limbajul)
Deci nu face nimic nasol in astea 20 de zile.
*


am semnat doar contractul individual de munca, am un exemplar acasa, cand ajung il voi scana.

personal din cei 4 nu am nimic in gestiune. tot ce-am folosit au fost din gestiunile celorlalti.
ei vor plati ce obiecte lipsesc. sunt de acord.

QUOTE(P-A-C-O @ 4 Apr 2012, 21:15)
esti constient ca banii aia mai multi vin automat cu mai multe responsabilitati, mai multa munca, mai multa alergatura, etc.

PS:personal cunosc "N" cazuri ale unor prieteni/cunostinte care si-au luat-o-n mana  laugh.gif
*


toti zicem ca mai rau ca aici nu poate fi smile.gif. Nu fugim de munca, sa avem de lucru e ok, dar sa fim platiti pe masura.

QUOTE(Tamango @ 5 Apr 2012, 07:55)
Daca lucrati in IT bagati-i "bombite" prin calculatoare. Ca o masura de precautie wink.gif Nu strica sa ai un as in maneca ...
*


eu inca vreau sa plec in conditii amiabile, fara probleme.... si da... domeniul e IT smile.gif
unul din cei 4 e hotarat sa nu respecte preavizul pentru ca sapt. viitoare va fi deja la noul loc de munca in alta tara. O face pe riscul lui...
cj98czh
Daca nu respecta preavizul nu au ce sa-i faca ... ii desfac contractul de munca disciplnar si gata ... dar pt. aia trebuie sa il instinteeze ca se face comisie de disciplina, sa-i trimita acasa hartie sa se prezinte, etc, etc ... sa se intruneasca comisia etc .... mult de lucru pt. cei de la HR ..
victor.vajoi
cand isi dau si ceilalti 2 demisiile, ii faceti o poza la patron ? Tare as vrea sa-i vad fata. tongue.gif
vallixx
QUOTE(maho @ 5 Apr 2012, 10:36)
E clar, tu te-ai nascut patron. Ce-ar fi daca la angajarea cuiva, ti-ar pune si ala pe masa o obligatie ca in cazul concedierii lui, sa nu poti angaja un altul cu aceeasi calificare ? E cam acelasi lucru, un punct de vedere foarte unidirectional.
*


Imi place cum gandesti, se pare ca tu te-ai nascut angajat.
Din moment ce eu dau banii impun ce reguli vreau, atata timp cat sunt legale si sunt aduse la cunostinta inainte de semnarea actelor.
Daca respectivului ii convin conditiile mele semneaza, daca nu, isi cauta de lucru in alta parte. E simplu.

QUOTE(maho @ 5 Apr 2012, 10:36)
Tu l-ai platit, el ti-a muncit, ce despagubiri mai vrei ? "Balanta" e realizata, cererea si oferta s-au intalnit, adio si n-am cuvinte !
Clauza de confidentialitate e una, ce vrei tu e alta...
*


Pe bune?
Tu l-ai platit pe ce ti-a muncit, corect.
Dar daca tu l-ai si scolarizat? Fara plata.
Daca pleaca la concurenta nu vreau sa plece pe pregatirea invatata la mine, deci, ii pot cere sa ma despagubeasca pentru specializare.
Este foarte posibil ca daca el NU era scolarizat de mine, concurentul sa nu mai aiba interesul de a-l angaja.
Tie de exemplu ti-ar placea sa se angajeze unul la tine, sa-l scolarizezi pe obiectul tau de activitate, iar la 2 zile dupa ce l-ai invatat tot ce trebuia sa stie, iti pleaca fix la concurenta?

Nu ma intereseaza sa nu-l las sa plece, pentru ca daca vrea sa plece si eu nu-l las, oricum nu ma mai pot baza pe el. Nu numai ca-l las, dar nici nu il mai tin legat de cele 20 de zile de preaviz.


QUOTE(maho @ 5 Apr 2012, 10:36)
Sincer, tu, daca te-ai duce sa te angajezi, ai semna un asemenea act ?
*


Depinde de ce avantaje mi se ofera acolo si depinde ce intentii am.
Daca imi place si vreau sa raman pe termen lung nu ma deranjeaza.
Daca vreau sa zbor din floare in floare, atunci m-ar deranja si n-as semna.
Mi-as cauta un alt angajator cu alte conditii.
4x4
Inteleg rolul unui asemenea intelegeri angajator/muncitor, dar sub alta forma.
Normal ca nu iti convine ca dupa ce bagi bani in ei si ii trimiti la cursuri ca sa invete meserie, ei sa se duca sa lucreze pentru altii. Le dai voie sa plece la concurenta dar ii pui sa plateasca toate cheltuielile de "scolarizare".
cj98czh
Valixx, ai citit ce scrie in lege? Scolarizarea se poate imputa, dar depinde cat timp a trecut de cand l-ai scolarizat, este clar scris si despre asta ... ca iti place sau nu asta este legea si nu prea ai ce sa faci .... poti sa ai n+1 hartii semnate daca ele contravin legii nu sunt legale.
DFL
vallixx, in principiu tin sa-ti dau dreptate, dar te intreb tot ca principiu , daca as semna cu tine cu un salariu x....si peste un an sau 2 pe piata munci salariul pentru job-ul respectiv este xxx.....i-mi maresti salariul la xxx sau uzezi de actul semnat la inceput si " daca-ti convine bine daca nu asta este, de la mine nu poti pleca pana nu-mi platesti despagubiri ca doar te-am scolit".
Poate omul pleaca pentru ca nu-i mai ajung bani, nu din alte motive.

vallixx
@ cz: Daca contravin legii este normal sa fie nule.
Eu vorbesc de cazul general, la mine in firma nu mai e cazul.
Cel mai nou angajat are 4 ani, cel mai vechi are 12.
A trecut si mama perioadei in care pot imputa scolarizarea, iar dupa atatia ani daca n-au plecat la concurenta, presupun ca oferta mea de job a fost buna.
Si sa stii ca nu am deloc cele mai mari salarii din piata pe domeniul meu de activitate. Insa probabil am compensat cu altceva, si cu asta i-am raspuns si lui DFL.

Mai e si cum pui problema. Sa zicem ca nu poti sau nu vrei sa-i cresti omului salariul.
Una e sa zici "daca nu-ti convine, tai-o" si alta e sa zici "cu parere de rau dar asta este maximul pe care mi-l permit sa ti-l platesc".

Pe de alta parte nu multi patroni inteleg ca oamenii sunt cea mai mare resursa a unei firme. Ei sunt cei fara de care firma nu poate functiona. De multe ori sunt priviti ca un mijloc fara importanta.

Putini sunt cei care inteleg ca cu cat oamenii sunt mai multumiti cu locul de munca, cu atat eficienta lor in lucru creste. Si multumirea asta se masoara nu numai in bani, ci in mult mai multe.
Atmosfera de la locul de munca, alte beneficii pe care le poti acorda in cazul in care nu poti asigura salarii foarte mari, un program mai lejer, neintretinerea unei atmosfere prea pretentioase sau prea stresante atunci cand nu este cazul, evitarea unor ore suplimentare printr-un management bun al lucrarilor....etc etc

Asta nu inseamna insa ca firma nu trebuie sa-si ia si ea masurile ei de siguranta, nu ?
cj98czh
Valixx, sunt perfect de acord cu tine la ce ai scris mai sus, nu spun ca hartiile alea nu sunt bune ... au si ele rolul lor, spun ca in multe din cazuri nu ai ce sa-i faci daca omul vrea sa plece ...

Daca angajatul devine nemultumit ala nu mai da randament, si daca nu mai livreaza cum trebui il trimiti tu singur la plimbare si iti bagi picioarele in tot ce ai investit in el, ca oricum nu mai ai ce face cu el ...
vallixx
Magarii se pot face daca vrei, nu-l dai tu afara si il faci sa nu mai suporte si sa-si dea demisia. Si atunci vii cu clauza.....

Dar daca esti dispus sa faci magarii, nu poti sa te astepti sa ti se raspunda altfel...

Daca insa unul pleaca amiabil, poti sa ai si clauza inca activa dar sa nu vrei tu sa o aplici. Totul e de cum se pune problema.
maho
QUOTE(vallixx @ 5 Apr 2012, 14:52)
Imi place cum gandesti, se pare ca tu te-ai nascut angajat.
Din moment ce eu dau banii impun ce reguli vreau, atata timp cat sunt legale si sunt aduse la cunostinta inainte de semnarea actelor.
Daca respectivului ii convin conditiile mele semneaza, daca nu, isi cauta de lucru in alta parte. E simplu.

Dar daca tu l-ai si scolarizat? Fara plata.
Daca pleaca la concurenta nu vreau sa plece pe pregatirea invatata la mine, deci, ii pot cere sa ma despagubeasca pentru specializare.
Este foarte posibil ca daca el NU era scolarizat de mine, concurentul sa nu mai aiba interesul de a-l angaja.
Tie de exemplu ti-ar placea sa se angajeze unul la tine, sa-l scolarizezi pe obiectul tau de activitate, iar la 2 zile dupa ce l-ai invatat tot ce trebuia sa stie, iti pleaca fix la concurenta?

Nu ma intereseaza sa nu-l las sa plece, pentru ca daca vrea sa plece si eu nu-l las, oricum nu ma mai pot baza pe el. Nu numai ca-l las, dar nici nu il mai tin legat de cele 20 de zile de preaviz.
Depinde de ce avantaje mi se ofera acolo si depinde ce intentii am.
Daca imi place si vreau sa raman pe termen lung nu ma deranjeaza.
*


Nu m-am nascut angajat, am trecut prin toate stadiile posibile: proaspat angajat (stagiar), sefulet, sef, director, angajator. Acum (de vreo 7 ani) sunt independent (as putea sa bolduiesc asta, dar sper sa intelegi), si n-as mai reveni la vreunul din stadiile anterioare, desi mi s-a oferit ocazia.
Te cam contrazici cand spui ca impui ce reguli vrei, dar "Pe de alta parte nu multi patroni inteleg ca oamenii sunt cea mai mare resursa a unei firme. Ei sunt cei fara de care firma nu poate functiona. De multe ori sunt priviti ca un mijloc fara importanta."
Se pare ca pt. tine cea mai importanta resursa a firmei (tale, corect) esti tu, si regulile tale smile.gif
Spune-mi, te rog, cati angajatori NU SUNT "lideri de piata", cea mai tare firma, etc., cand sustin interviul, cati pun in fata viitorului angajat fisa COMPLETA a postului, R.O.I., si toate alea ?
Cu scolarizarile...las-o balta, de obicei se fac cu bani din surse externe (ue, ajofm, etc.), sau se recupereaza de firma de la acestia.
Un angajat NORMAL nu pleaca de bine la concurenta...
"Daca imi place si vreau sa raman pe termen lung nu ma deranjeaza." - Ce mai inseamna in ziua de azi "termen lung" ?

QUOTE(vallixx @ 5 Apr 2012, 15:29)
Mai e si cum pui problema. Sa zicem ca nu poti sau nu vrei sa-i cresti omului salariul.
Una e sa zici "daca nu-ti convine, tai-o" si alta e sa zici "cu parere de rau dar asta este maximul pe care mi-l permit sa ti-l platesc".

Pe de alta parte nu multi patroni inteleg ca oamenii sunt cea mai mare resursa a unei firme. Ei sunt cei fara de care firma nu poate functiona. De multe ori sunt priviti ca un mijloc fara importanta.

Putini sunt cei care inteleg ca cu cat oamenii sunt mai multumiti cu locul de munca, cu atat eficienta lor in lucru creste. Si multumirea asta se masoara nu numai in bani, ci in mult mai multe.
Atmosfera de la locul de munca, alte beneficii pe care le poti acorda in cazul in care nu poti asigura salarii foarte mari, un program mai lejer, neintretinerea unei atmosfere prea pretentioase sau prea stresante atunci cand nu este cazul, evitarea unor ore suplimentare printr-un management bun al lucrarilor....etc etc

Asta nu inseamna insa ca firma nu trebuie sa-si ia si ea masurile ei de siguranta, nu ?
*


De fapt, e mai simplu: angajatorii ar vrea roboti care sa munceasca moca (salariul minim, macar pe cartea de munca) 24/7, iar angajatii ar vrea salarii astronomice, si sa frece menta 24/7. Negocierile si munca ar trebui sa fie o situatie "win-win" (sa-ti spun ?), dar la noi nu e cazul.
vallixx
Eu am scolarizat angajatii pe banii mei, unul singur a plecat la concurenta, dupa 3 luni a luat-o in manuta. S-a dus acolo cu super figuri, ca el e super pregatit. Era ce-i drept destul de bine pregatit, dar patronul de acolo n-a suportat figurile lui, desi initial s-a incantat ca a luat un om pe care nu a trebuit sa-l mai invete nimic si care-ti produce din prima zi., atentie ca este foarte important.

La angajare nu m-am dat lider de piata si nici n-am pretins ca firma mea este cea mai cea.

Am explicat fiecarui om ce va trebui sa faca in firma, tot ce are de semnat, care sunt regulile mele, dupa care am bautut palma.
Pentru orice a facut in plus de lucrul pentru care a fost angajat, l-am platit in plus.

Desi nu-mi este deloc usor, toti oamenii mei au in cartea de munca salariile reale, motiv pentru care toti (chiar toti) au putut sa-si ia credite de la banca (de masina, de teren, de concediu sau pentru amenajari in casa).

Motivul pentru care un om pleaca la concurenta nu ma mai intereseaza prea mult, daca am o clauza si pot beneficia de ea, chiar nu ma intereseaza de ce pleaca.
Faptul ca nu pleaca " de bine " nu ma incalzeste prea tare. In afara de faptul ca am chetuit cu el , trebuie sa iau alt om pe care sa-l formez.

Tipul care a plecat de la mine nu o ducea rau, dar a fost incantat de oferta concurentei. A venit si mi-a spus. L-am avertizat ca eu cred ca nu e o decizie buna si ca nu-l vad stand mult timp acolo, mai ales ca-l cunosteam bine pe patron.
El a decis totusi ca vrea sa plece, dar pentru ca a fost sincer cu mine si a fost totul amiabil, n-am folosit nimic din ce puteam sa folosesc.
Cum spuneam si mai devreme, conteaza mult si cum pui problema, cel putin cu mine.

Si eu am fost pe rand colaborator, angajat, supervisor, administrator, etc. deci si eu inteleg toate punctele de vedere.
Mai mult, eu n-am nevoie de oameni care sa-mi munceasca 24 din 24, 7 din 7 ci de oameni care sa-mi faca treaba 8 din 24, 5 din 7.
Cand am avut perioade mai grele , mai putin de lucru, m-am zbatut sa nu-i trimit acasa in "fara plata", desi repet, nu mi-a fost usor.

Daca pt tine asta inseamna ca eu ma contrazic cand zic ca stiu valoarea oamenilor, cand de fapr numai eu sunt cel care conteaza, atunci bine, inseamna ca ai dreptate.
maho
N-ai pt. ce, asta
QUOTE(maho @ 5 Apr 2012, 16:40)
Nu m-am nascut angajat, am trecut prin toate stadiile posibile: proaspat angajat (stagiar), sefulet, sef, director, angajator.
*


ti-am spus-o nu ca sa ma laud, ci ca sa vezi ca inteleg toate punctele de vedere (fiecare, angajat/angajator, si-l vede doar pe-al lui).
vallixx
Scuze, am editat intre timp.....iar treaba de ai zis-o nu o iau ca lauda, ci chiar te felicit.
gliding.flight
si-a dat demisia cel de-al 3-lea, dar patronul aflase intre timp de situatie asa incat l-a dat afara inainte sa o ceara angajatul. Situatia a convenit amandurora. Maine ajunge si individul 4 care probabil va primi acelasi tratament. Am ramas doar eu cu preavizul de 20 zile sad.gif.

Cred ca asa se va incheia totul. Problema noastra a fost ca la cererile de plata a orelor suplimentare(cerinte efectuate timp de 3 luni) ni s-a sugerat ca "nimeni nu este de neinlocuit". Ni s-au adus articole din legi prin care incerca sa demonstreze ca orele suplimentare lucrate in timpul unei deplasari NU se platesc (program 8:30 - 23:00/24:00). Ba mai mult ca sa supravietuim in deplasari trebuia sa punem bani din buzunar intrucat diurna care o primeam era de 25 lei, dar ni se luau din bonurile de masa pe fiecare zi petrecuta in deplasare. Ori jobul presupune deplasari in tara luni-vineri (si sambata daca se poate).

Tot ce am vrut a fost sa demonstram ca sunt persoane care le inlocuiesti... sa zicem... mai greu. O sa vada (sau nu) daca am avut dreptate.

multumesc pentru toate sfaturile
maho
QUOTE(vallixx @ 5 Apr 2012, 16:56)
Am explicat fiecarui om ce va trebui sa faca in firma, tot ce are de semnat, care sunt regulile mele, dupa care am bautut palma.
Pentru orice a facut in plus de lucrul pentru care a fost angajat, l-am platit in plus.
Desi nu-mi este deloc usor, toti oamenii mei au in cartea de munca salariile reale, motiv pentru care toti (chiar toti) au putut sa-si ia credite de la banca (de masina, de teren, de concediu sau pentru amenajari in casa).
Mai mult, eu n-am nevoie de oameni care sa-mi munceasca 24 din 24, 7 din 7 ci de oameni care sa-mi faca treaba 8 din 24, 5 din 7.
Cand am avut perioade mai grele , mai putin de lucru, m-am zbatut sa nu-i trimit acasa in "fara plata", desi repet, nu mi-a fost usor.
*


OK, asta e laudabil.

QUOTE(gliding.flight @ 5 Apr 2012, 18:04)
ni s-a sugerat ca "nimeni nu este de neinlocuit". Ni s-au adus articole din legi prin care incerca sa demonstreze ca orele suplimentare lucrate in timpul unei deplasari NU se platesc (program 8:30 - 23:00/24:00). Ba mai mult ca sa supravietuim in deplasari trebuia sa punem bani din buzunar intrucat diurna care o primeam era de 25 lei, dar ni se luau din bonurile de masa pe fiecare zi petrecuta in deplasare.  Ori jobul presupune deplasari in tara luni-vineri (si sambata daca se poate).

Tot ce am vrut a fost sa demonstram ca sunt persoane care le inlocuiesti... sa zicem... mai greu.
*


Intr-adevar, nimeni nu e de neinlocuit, chiar daca unii mai greu.
Cu banii, n-ati stiut ATUNCI sa puneti problema. Acum e "too late". wink.gif
Bafta dincolo.
aurelyan
QUOTE(vallixx @ 4 Apr 2012, 23:59)
De ce nu este legal?
*


Ingradeste dreptul la munca, drept garantat de Constitutie.
Smiley
QUOTE(gliding.flight @ 5 Apr 2012, 18:04)
si-a dat demisia cel de-al 3-lea, dar patronul aflase intre timp de situatie asa incat l-a dat afara inainte sa o ceara angajatul. Situatia a convenit amandurora. ..............
*




daca angajatul nu contesta in instanta concedierea, e fraier biggrin.gif
stiu un caz d'asta de patron cu "muschi", de genul "nu-ti dai tu demisia, te dau eu afara ca eu sunt smecher". angajatul a obtinut in instanta plata salariului pe cele 8 luni cat a durat procesul si reangajarea pe acelasi post, dupa care si-a depus demisia(intre timp a lucrat bine-mersi la noul loc de munca, pe perioada preavizului si-a luat concediu fara plata).
klaus
QUOTE(vallixx @ 4 Apr 2012, 21:29)
La mine in firma de exemplu, toti au semnat un act prin care daca pleaca de la mine, nu au voie sa se duca la o firma cu acelasi domeniu de activitate, iniferent ca acol se angajeaza pe post diferit.
*

Aceasta clauza de neconcurenta este legala:
1. Atata timp cat s-ar duce presteze o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau (=acelasi post, la o firma concurenta). Acum sa spui ca o firma care face programe pentru strunguri e concurenta cu o firma care face avioane, e dificil de demonstrat. Doar sa faca la firma de avioane fix activitatea de programare strunguri.
2. Atata timp cat se da EXPRES o indemnizatie de neconcurenta, care se plateste DUPA ce ngajatul a plecat de la firma, pe perioada de neconcurenta (cel mult 2 ani de la incetarea raporturilor de munca) si este cel putin 50% din media salariilor pe 6 luni. (e un fel de plata compensatorie ca nu se poate duce la altii)
3. Daca nu sunt indeplinite conditiile de la pct. 1 si 2, se aplica art. 41 din CONSTITUTIE (care pe romana: se pisha pe orice contract incheiat intre angajator si angajat) care spune:
QUOTE
Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum și a locului de muncă este liberă.
Fratzica
QUOTE(gliding.flight @ 5 Apr 2012, 17:04)
Ba mai mult ca sa supravietuim in deplasari trebuia sa punem bani din buzunar intrucat diurna care o primeam era de 25 lei, dar ni se luau din bonurile de masa pe fiecare zi petrecuta in deplasare. 
*


Diurna asta e bataie de joc. Frate-miu (inca la facultate, face master) e angajat de 2-3 luni si are diurna 80 de lei pe zi, platiti integral inainte de deplasare. Ce-mi plac mie angajatorii astia care considera angajatii negri pe plantatie.
cj98czh
La mine pe tara,diurna este 65% din venitul tau/zi, dar nu mai putin de 50 ron/zi ... este o placere sa faci delegatii biggrin.gif

Inafara intre 35 si 55 euro/zi ... depinde de tara ..
klaus
QUOTE(Fratzica @ 6 Apr 2012, 11:34)
Diurna asta e bataie de joc.
*

O fi diurna aia mica, dar nu e chiar bataie de joc. Asta e limita legala neimpozabila.
Diurna se da ca o compensatie pentru cheltuielile suplimentare pe care le are angajatul cu hrana, pentru ca il scoti din mediul sau cu care e obisnuit (definitia e prin carti de drept, nu e prin legislatii, din pacate)
Acordarea unei diurne mari nu e de fapt decat un fel de motivare a angajatului sa mearga in delegatii (e un fel de prima, ca e si impozabil ce depaseste vreo 25 de lei), dar si aia de 25 de lei e acoperitoare doar pentru cheltuielile SUPLIMENTARE de hrana induse de alt mediu decat cel obisnuit
dizzy
Din cate stiu eu se dau 24 lei+bonul de masa pt delegatii.
Daca te plateste in plus trebuie sa plateasca impozit.
klaus
la stat e 13 lei pe zi, la privat e deductibil 2,5 x aia din sistemul public.
deci 32,5.
La 9 lei tichetul, inseamna 23,5 + tichet.
Insa prin legea tichetelor de masa nu ai voie sa dai tichet pe perioada delegatiei/detasarii.
cielo99
Si la noi e mica diurna, dar macar imi ajunge cat sa nu pun bani de la mine. 30 de lei+ bonul de masa =39 lei. Mananc si eu la meniul zilei cu preturi intre 9 si 15 lei,depinde cum gasesc, mai beau o cafea , mai iau ceva de rontait dar imi ajung 25-30 de lei/zi.
Cine face multe delegatii, in orasele cu magazine Real ( sper ca nu e considerata reclama) meniul zilei la Real e 9 lei si contine o ciorba, un fel 2 si un mar. Eu sunt
abonat la ei in Sibiu si in Deva.
Eu m-am inteles foarte bine cu conducerea firmei privind plecarea mea. Am discutat calm, fiaecare si-a spus parerea, i-am rugat sa-mi dea ei preavizul ca ma va ajuta revenirea din somaj in campul muncii cand imi fac angajarea pe firma sotiei, ceea ce s-a si intamplat, iar eu m-am angajat sa-mi fac treaba pana in ultima zi. De la 1 mai voi fi somer cu acte in regula. Pana atunci trag tare, sa inchei contractele la care am inceput negocierile, sa recuperez toate datoriile (nu mai am decat vreo 2000 de lei) si sa initiez pe cel care ma va inlocui, sa-l prezint clientilor si sa-i spun la fiecare cam ce probleme sunt.
Maxy25
QUOTE(gliding.flight @ 4 Apr 2012, 14:24)
Salutare,

Expun urmatorul scenariu

Intr-un departament al unei firme suntem 6 angajati (manager, asistent clienti, executie 4 indivizi).

Din cauze care nu mai au importanta, toti 4 pe functii de executie vrem sa parasim acest departament prin demisie. Din cei 4, 2 si-au depus demisia si inca 2 isi depun demisi in cursul zilei de maine.  Avem in inventar diferite obiecte, truse de scule, masini de serviciu. Mare parte dintre obiecte le returnam si cateva lipsa suntem constienti ca ni se vor imputa. Ne respectam preavizul de 20 zile lucratoare conform legii in vigoare.

Seful va afla de demisia celor 2 in cursul zilei de maine si probabil ii va cadea cerul in cap pentru ca are de onorat contracte cu clienti in retea nationala.

Intrebare:  Poate ... prin orice mijloace sa ne impiedice sa plecam?  sa invoce nu stiu ce clauze de "forta majora" ca l-am lasat cu ochii in soare, sa ne deschida vre-un proces ceva... daune... etc ?!

Ma astept la orice din partea sefului si cer o opinie avizata din partea cuiva care se pricepe mai mult ca mine la legislatie.
*



Salut , si eu am fost intr-o situatie relativ asemanatoare acum cativa ani . Eu mi-am dat demisia (cu preaviz) si am plecat la concurenta (cu toate ca cei de la care am plecat ma scolarizasera in domeniul respectiv si semnasem un angajament cu ei ca nu voi pleca pe acelasi domeniu , post etc.) . Ce-i drept nu era prea corect ce-am facut dar se purtau cu noi de parca eram carpe de sters pe jos (injuraturi , jigniri zilnic etc.). Nu am primit lichidarea nici dupa 2 luni de la terminarea preavizului , si am facut o plangere la Camera De Munca - in urma careia in nici 1 saptamana m-au sunat sa merg sa-mi iau banii (mi-au dat pana si banii pentru zilele neefectuate de concediu)
Bineinteles am primit amenintari de la fostul angajator ca voi fi dat in judecata si mi se vor cere banii cheltuiti cu solarizarea , dar nu s-a intamplat - motivul fiind ca au mai procedat la fel alti 2 colegi de-ai mei si cu aceleasi probleme (legate de lichidare si Camera de Munca) si firma nu a mai avut curaj sa mai deschida proces (simtindu-se cu musca pe caciula) .
Sa nu mai spun ca si ei mergeau pe principiul ("nu va convine , plecati sunt o gramada care asteapta la poarta ") bineinteles s-au perindat alti si alti oameni pana cand au gasit oamenii perfecti (d.p. lor de vedere) taceau si faceau - dar i-au furat aia de 1 miliard jumate (ron - total) si le-au inchis firma (cu totul) .
Sa mai zici ca nu e dreptate pe lumea asta . Totusi lucrurile se cern pana la urma si raman tot mai putini angajatori dar tot mai seriosi (obligati de legislatie si de factorul uman care se perinda pe la acea firma).
testike
Huh? Au furat 1.5 mld RON, adica vreo 350 milioane EUR?
yhattori
e romania, mai!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.