Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
IRONICK
http://www.evz.ro/detalii/stiri/laptele-e-...ura-956792.html


QUOTE
Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură

Autor:  Marian Păvălașc

Aproape 50% din laptele de pe piață este contrafăcut pentru a se obține profituri consistente, iar 80% nu respectă normele legale, susține ANPC.



Analize de laborator comandate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au scos la iveală faptul că piața românească de lapte are grave probleme.

Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerț.

Conform datelor puse la dispoziție de ANPC, în cadrul unui control național privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.







"E greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus"

Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.

"Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus", ne spune Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Cum se poate recunoaște laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantități mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanțe străvezii-albăstrui, cu gust și miros nespecific.

Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii și apoi este vândut ca lapte proaspăt.

Seu, untură de porc, adaos de amidon

Alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.

"Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate", dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.

"Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai ușor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât și de micii fermieri când își vând lapte direct la populație sau la marii procesatori", ne mai explică specialistul.

"Orice produs falsificat nu este bun pentru sănătate"

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.

"Orice substanță care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanțe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială și multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave".

Conform studiilor realizate de Instiutul Național de Statistică, fiecare român consumă în medie puțin peste șase litri de lapte în fiecare lună, 200 de ml pe zi.

"La cantități de câteva tone de lapte, profitul scos cu apa care se adaugă este foarte mare.“
CRISTINA PARFENE, inginer în domeniul procesării lactatelor

SFATURI

Cum să alegeți un lapte de bună calitate

Reprezentanții ANPC recomandă amatorilor de lapte să nu cumpere alimente care nu oferă, pe etichete, informații complete privind ingrediente și calitatea sa. Apoi, laptele nu trebuie cumpărat din locuri neautorizate sau de la producători fără certificate.

Chiar dacă aceste condiții au fost îndeplinite, este necesar să se urmărească dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.

Atunci când cumpărați lapte și produse din lapte, acordați o atenție deosebită ambalajului - nu cumpărați produse cu ambalajul deteriorat. După ce produsul a fost ales din stand, el trebuie păstrat și acasă în condiții optime. Nu este indicată scoaterea sa din frigider pentru perioade lungi de timp.


Citiți mai mult: Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură - Protecția Consumatorului > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/laptele-e-...l#ixzz1fpxO0W3G
EVZ.ro
adi_ar
Buna dimineata!
Din vremuri stravechi, adaugarea apei in diverse produse (inclusiv carne, asa-zis "macra"!!!) a fost metoda de baza pentru umflarea profitului. O aplica "taranii", taranii si procesatorii deopotriva.!
S-a desteptat si OPC-ul! Bravos!
Am sa ma bucur cand voi auzi de primul procesator condamnat penal pentru nerespectarea normelor de calitate si atentat la sanatatea publica!!!
IRONICK
Stiu bre, dar nu la asta vreau sa ajung. Am un coleg care mananca produse lactate ca sunt naturale. Si fruncte de pe vapor, pardon din piata. Si este tare mandru de regimul lui.
adi_ar
Si eu consum lapte (chiar destul de mult, avand in vedere varsta) consum si mere (de preferat din alea mici, sfrijite si amarate) dar nu sunt foarte convins ca sunt chiar ECO.

Acum, nu neaparat ca "imbunatatirile" produselor sunt toxice dar sigur nu sunt naturale. Tehnologiile actuale de recoltare, transport si conservare sunt departe de a le pastra la conditia ECO.
Partea cu masluirea este alta poveste, uneori destul de grava, ca grasimile alea adaugate + amidonul, sunt cam expuse la degradare rapida - nu pot fi nici pasteurizate.
Daca vine vorba de lapte, sa stii ca "adaosurile naturale" (de obicei tratamente ale plantelor ingerate, nu mai vorbesc de furaje concentrate!) provenite din alimentatia vacii sunt la fel de nesanatoase!

spy_oh_joy1389
Laptele de il cumparam la cutie e ce mai ramane dupa ce spala cazanele radmasa.gif si cu antibiotice(ca altfel nu imi explic cum tine 2 luni cand laptele de la tata vacii tine 2 zile maxim, iar cele pasteurizate nu ajung la o saptamana). N-are niciun gust. Nu trebuia sa imi zica nimeni ca e indoit cu apa ca se simte ca-i apa chioara. Mai si vin comisiile de la UE sa zica ca laptele de la noi are prea multe bacterii. Da... ca bun rau e laptele sterilizat care nici nu se digera radmasa.gif
kaspersky
QUOTE(spy_oh_joy1389 @ 7 Dec 2011, 12:36)
iar cele pasteurizate nu ajung la o saptamana
*


sa fim seriosi, o saptamina? prin pasteurizare se reduce inmultirea micro-organismelor din lapte de aia nu se strica asa repede. rezista mult mai mult, sa nu mai spun ca se poate si repasteuriza, ma rog, cu oaresce pierdere de proteine
ydaniel
CE oameni!numai profit.pe cam toate iaurturile scrie la ingrediente si lapte praf+alti adiviti.
dar de ce nu au scris si care firme au facut asa ceva?
T.rac3Er
ca de fapt asa se cere prima de sarbatori de la marile firme. numai ce l-au arestat lunile trecute pe seful mare care lua comisionul de la angajati cu zecile de mii de lei. de la firme ce sa mai spunem.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.