QUOTE
Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură
Autor: Marian Păvălașc
Aproape 50% din laptele de pe piață este contrafăcut pentru a se obține profituri consistente, iar 80% nu respectă normele legale, susține ANPC.
Analize de laborator comandate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au scos la iveală faptul că piața românească de lapte are grave probleme.
Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerț.
Conform datelor puse la dispoziție de ANPC, în cadrul unui control național privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
"E greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus"
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.
"Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus", ne spune Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Cum se poate recunoaște laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantități mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanțe străvezii-albăstrui, cu gust și miros nespecific.
Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii și apoi este vândut ca lapte proaspăt.
Seu, untură de porc, adaos de amidon
Alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.
"Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate", dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
"Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai ușor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât și de micii fermieri când își vând lapte direct la populație sau la marii procesatori", ne mai explică specialistul.
"Orice produs falsificat nu este bun pentru sănătate"
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.
"Orice substanță care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanțe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială și multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave".
Conform studiilor realizate de Instiutul Național de Statistică, fiecare român consumă în medie puțin peste șase litri de lapte în fiecare lună, 200 de ml pe zi.
"La cantități de câteva tone de lapte, profitul scos cu apa care se adaugă este foarte mare.“
CRISTINA PARFENE, inginer în domeniul procesării lactatelor
SFATURI
Cum să alegeți un lapte de bună calitate
Reprezentanții ANPC recomandă amatorilor de lapte să nu cumpere alimente care nu oferă, pe etichete, informații complete privind ingrediente și calitatea sa. Apoi, laptele nu trebuie cumpărat din locuri neautorizate sau de la producători fără certificate.
Chiar dacă aceste condiții au fost îndeplinite, este necesar să se urmărească dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.
Atunci când cumpărați lapte și produse din lapte, acordați o atenție deosebită ambalajului - nu cumpărați produse cu ambalajul deteriorat. După ce produsul a fost ales din stand, el trebuie păstrat și acasă în condiții optime. Nu este indicată scoaterea sa din frigider pentru perioade lungi de timp.
Citiți mai mult: Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură - Protecția Consumatorului > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/laptele-e-...l#ixzz1fpxO0W3G
EVZ.ro
Autor: Marian Păvălașc
Aproape 50% din laptele de pe piață este contrafăcut pentru a se obține profituri consistente, iar 80% nu respectă normele legale, susține ANPC.
Analize de laborator comandate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au scos la iveală faptul că piața românească de lapte are grave probleme.
Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerț.
Conform datelor puse la dispoziție de ANPC, în cadrul unui control național privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conținut greșit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.
"E greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus"
Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi și cu alte substanțe.
"Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obțin 11 litri de produs care vor fi vânduți, deci un profit mai mare. La cantități de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentației de a scoate un ban în plus", ne spune Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Cum se poate recunoaște laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantități mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanțe străvezii-albăstrui, cu gust și miros nespecific.
Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii și apoi este vândut ca lapte proaspăt.
Seu, untură de porc, adaos de amidon
Alte substanțe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale și seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc și emulgatori. Această metodă se folosește pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.
"Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul și gustul sunt ale grăsimii adăugate", dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.
Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai folosește sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.
"Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai ușor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât și de micii fermieri când își vând lapte direct la populație sau la marii procesatori", ne mai explică specialistul.
"Orice produs falsificat nu este bun pentru sănătate"
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.
"Orice substanță care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanțe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială și multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave".
Conform studiilor realizate de Instiutul Național de Statistică, fiecare român consumă în medie puțin peste șase litri de lapte în fiecare lună, 200 de ml pe zi.
"La cantități de câteva tone de lapte, profitul scos cu apa care se adaugă este foarte mare.“
CRISTINA PARFENE, inginer în domeniul procesării lactatelor
SFATURI
Cum să alegeți un lapte de bună calitate
Reprezentanții ANPC recomandă amatorilor de lapte să nu cumpere alimente care nu oferă, pe etichete, informații complete privind ingrediente și calitatea sa. Apoi, laptele nu trebuie cumpărat din locuri neautorizate sau de la producători fără certificate.
Chiar dacă aceste condiții au fost îndeplinite, este necesar să se urmărească dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.
Atunci când cumpărați lapte și produse din lapte, acordați o atenție deosebită ambalajului - nu cumpărați produse cu ambalajul deteriorat. După ce produsul a fost ales din stand, el trebuie păstrat și acasă în condiții optime. Nu este indicată scoaterea sa din frigider pentru perioade lungi de timp.
Citiți mai mult: Laptele e falsificat cu apă, făină, ulei și untură - Protecția Consumatorului > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/laptele-e-...l#ixzz1fpxO0W3G
EVZ.ro