Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Creste cota parte - încălzirea părților comune
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
Pages: 1, 2, 3
Highwayman
Costurile pentru încălzirea părților comune s-ar putea tripla din această iarnă. Cei care s-au debranșat total de la sistemul centralizat de termoficare ar putea fi obligați să achite între 30 și 50% din factura la căldură. Potrivit unei ințiative legislative, cota parte pentru încălzirea părților comune ar putea crește de la 10% cât este în prezent, până la 50%.

Până acum, proprietarii care erau debranșați de la sistemul centralizat de termoficare, în cazul în care își izolau pe cheltuială proprie conductele care tranzitau apartamentele, puteau fi scutiți de plata încălzirii pentru părțile comune prin decizia președintelui, potrivit gandul.ro.

Potrivit expunerii de motive la proiectul legislativ, "în toată România există numeroase reclamații prin care cetățenii își exprimă nemulțumirea față de modul de calcul al energiei termice consumate pentru părțile comune la nivelul asociațiilor de proprietari. Aportul de cădură trebuie plătit de toți proprietarii din bloc deoarece beneficiază direct sau indirect de căldură".

http://www.cotidianul.ro/119656-Debransati...retii_vecinilor



Mi se pare o alta ineptie a conducatorilor nostri dragi. Dupa ce ca cei care si-au pus centrale proprii nu primesc nici o subventie, asa cum platesc ceilalti, acum sa li se ia si mai multi bani ca sa se acopere pierderile din sistem. Caldura de la sistemul central este pornita dupa 3 zile consecutive de frig. Eu cu centrala mea daca o pornesc, nu le incalzesc si celorlalti peretii? Celor cu repartitioare dar care se hotarasc sa-si opreasca coimplet caloriferele nu le trec in continuare tevile prin casa? Aia de ce nu mai platesc nimic? mad.gif
Ov
lasa ca acum o sa plateasca si aia cu repartitoare care-si tin caloriferele inchise. Din punctul asta de vedere eu sunt multumit ca pana acum scarbele stateau cu caloriferele inchise, vezi doamne sa plateasca exact cat consuma si eu plateam la parti comune de spargeam!
DannyY
Ce-mi place ca pe la mine nu mai exista sistemul ala de termoficare. Fiecare se-ncalzeste pe sine fara sa-l mai intereseze cat ii incalzeste peretele celuilalt biggrin.gif
Andy_ACS
QUOTE(Highwayman @ 13 Jul 2010, 14:10)
Celor cu repartitioare dar care se hotarasc sa-si opreasca coimplet caloriferele nu le trec in continuare tevile prin casa? Aia de ce nu mai platesc nimic?  mad.gif
*



Intamplator eu am repartitoare, si te asigur ca platesc in plus o cota parte in functie de suprafata apartamentului.

E foarte ciudat sistemul si imposibil de contorizat exact cat primesti/dai prin pereti, deoarece lucrul asta depinde de o groaza de variabile si e greu de cuantificat.

Bafta!
Ov
platesti o cota parte, dar destul de micuta. Ala care tine caloriferul pornit mai mult (tot cu repartitoare) ajunge sa plateasca mai mult la partile comune decat platesti tu smile.gif
adi_ar
Aceasta lege, ca mai toate initiativele din ultima perioada, este inca o masura pentru a sadi dihonia intre cetateni dar care NU rezolva nimic!
Solutia care trebuia adoptata, promovarea unui sistem eficient, este ocolita cu buna-stiinta prin masuri draconice de constrangere care ingrasa in continuare clientela politica.
Unde si-ar mai face venituri suplimentare atatia amar de consilieri si parlamentari daca dispar aceste regii "autonome"?!?

Constat cu tristete ca abordarea devine de un proletcultism demn de anii '50: "Belitii pe burjoii care huzuresc la caldurica!"

mellow.gif
mellow.gif
mellow.gif
dantes
Daca ati studia un pic cum e prin alte parti....de ex. Austria unde e destul de frig, o sa vedeti cam cum e de fapt treaba...

Avand acces la gigacalorimetru de la scara, am constatat ca numai simpla plimbare a apei prin tevi genereaza gigacalorii... Era luna aprilie, afara cald de genul 20 grade ziua, astia dadeau caldura fix cat sa inceapa gigacalorimetrul sa inregistreze.... Desi era cald afara si toate calorifere inchise, totusi se inregistrau o groaza de gigacalorii, de genul ca si costuri de vreo 150 lei pe zi la un bloc de 10 etaje si o singura scara.
Conform logicii daca toti au calorifere inchise, CINE plateste banii astia? Sunt tevi prin apartamente, pe holuri, prin subsol, plus caloriferele de pe hol (toate sunt parti comune) etc...
Eu sunt perfect de acord sa faca MINIM 30% cota fiecaruia...asa e normal. Vrei independenta TOTALA fata de restul (prin faptul ca ai centrala), atunci te muti la casa... la bloc faci parte dintr-un condominiu si trebuie sa contribui la cheltuielile comune!
Highwayman
Dantes, cred ca nu ai inteles. Este normal sa platesc o cota parte pentru incalzirea casei scarii, incaperii unde este admisnistratia etc (partile comune), dar nu mi se pare normal sa platesc pentru ca cica ma incalzeste vecinu' prin pereti sau pentru ca trec pe la mine prin apartament (proprietate privata) niste tevi pe care eu le-am acoperit.
adi_ar
QUOTE
Eu sunt perfect de acord sa faca MINIM 30% cota fiecaruia...asa e normal. Vrei independenta TOTALA fata de restul (prin faptul ca ai centrala), atunci te muti la casa... la bloc faci parte dintr-un condominiu si trebuie sa contribui la cheltuielile comune!

N-am inteles exact la ce se refera gigacaloriile care se inregistraza cu sutele la simpla circulatie a apei (gigacaloria rezulta din diferenta de temperatura tur-retur si debit).
A nu se uita ca gigacalorimetrele sunt "calibrate" de cei care factureaza caldura!!!!
Afirmatia de mai sus (si initiativa legislativa) ar fi corecta daca s-ar trata ca un tot intregul amsamblu. Adica: daca tevile "de trecere" se izoleaza, toate facturile de incalzire, inclusiv cele ale celor care au centrala proprie, se platesc 30-50% in cota-parte-comuna, iar diferenta se distribuie ca pana acum. De ce n-ar fi echitatea bilaterala? smile.gif
Andy_ACS
QUOTE(Ov @ 13 Jul 2010, 14:50)
platesti o cota parte, dar destul de micuta. Ala care tine caloriferul pornit mai mult (tot cu repartitoare) ajunge sa plateasca mai mult la partile comune decat platesti tu smile.gif
*



Cateva precizari:
- eu nu tin repartitoarele inchise, insa nici la maxim. Cand plec de acasa dau la jumatate.
- suma perceputa pentru spatiile comuna la noi depinde numai de suprafata apartamentului, nu si de cat ai consumat in luna respectiva. Asa ca de ex la un apartament de 50mp platesti sa zicem 25 ron indiferent ca ai consumat 30 unitati sau 300 unitati.
- ca unii locatari decid sa inchida total calorimetrele si sa se incalzeasca din ce vine prin pereti e alta discutie. Nu vad cum se poate cuantifica exact caldura transmisa, poate folosesc aeroterma, poate au izolatie mai buna, sau dimpotriva, sunt mii de combinatii si legea nu are cum sa tina cont de ele, asa ca pentru unii o sa fie avantajoasa, pentru altii nu.
- acum sunt vremuri nasoale, dar sa vedeti la iarna. Cine are salariul mic, sau rate, sau e disponibilizat, etc o sa aiba mari dificultati in conditiile in care numai caldura se va ridica la cateva sute de lei bune.

Bafta!
BZN
E mult si 30%. Multi si-au pus repartitoare ca n-au de unde plati.
Stiu ca nu e vina celorlalti locatari insa e de preferat ca acestia sa nu acumuleze datorii care mai apoi sa duca la debransarea intregii scari... Lumea s-a descurcat greu, acum in plina criza asta mai trebuia.

Sustin fara rezerva cele spuse de adi_ar. Foarte bine punctat.
klaus
Eu am niste indoieli ca se va aplica.
Acest mod de calcul, care se aplica la amintita austrie, in elvetia si franta si ceva prin germania (din cele studiate de mine) presupune ca cheltuiala comuna o cota intre 30 si 60% din factura la incalzire.
Acest lucru este justificat atat de tevile ce trec prin apartamente (repet ce am mai zis, la mine acete tevi au cca. 22% din suprafata radianta totala) de tevile care trec prin partile comune (subsol - multe pierderi, hol, uscatorie etc)
In opinia mea 30% sunt cheltuieli comune in mod real. In acest moment cei care au centrale de apartament si nu platesc 30% din factura de incalzire sunt niste "paraziti", niste profitori (a nu se enerva cei vizati, asta e parerea mea bazata pe cifre)

Restul de cheltuieli comune bagate la toti, pana pe la 50%, ar produce un efect pozitiv in sensul ca lumea ar fi interesata sa tina caloriferele deschise si astfel are fi otemperatura uniforma in imobil. In situatia in care nu ar deschide caloriferul, tot ar plati aia 50%. Daca doar vecinii ar deschide caloriferul, 50% ar fi de fapt dintr-o factura a vecinilor, deci ar plati incalzirea altora.
Astfel s-ar impusca 2 iepuri, dpdv radet: 1. Ar plati si aia care nu paltesc (ar reveni un pret mai mic pentru cei care au ramas racordati, ca sunt platiti si de ceilalti) si 2. Consumul de gigacalorie ar ramane mai ridicat.

Ceea ce se propune acum insa trebuia facut nu de acum 5 ani, ci de cel putin acum 10 ani. Mai ziceam eu (cred ca pe aici) ca de fapt lumea se fereste ca aghiuta de tamaie sa faca o modalitate de calcul clara si eficienta in astfel de situatii.

13 Jul 2010, 23:34:
-------------------------------------------------------------------------------------------
Deci revin, pentru ca nu mai pot de radmasa.gif

Proiectul de lege invocat e unul propus in 2008 - http://webapp.senat.ro/senat.proiect.asp?cod=13238&pos=0 si trimis la comisii la camera din ianuarie 2009 http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.pr...?cam=2&idp=9208

Ceea ce este absolut hilar, este ca propunerea initiala e de cheltuieli comune intre 30 si 50%, insa varianta adoptata de senat si inaintata camerei este de ... maxim 10% radmasa.gif .
george_slz
Bun si eu acum am facturi de 350 ron-400ron /luna la 2 camere, pt gaz si o intretinere de 50 ron pt incalzirea spatiilor comune, la 2 persoane. Daca eu dau drumul la caldura din septembrie pana in mai, atunci sa imi monteze si mie gigacalorimetre si sa inregistreze consumul vecinilor(caldura radiata spre apartamentele lor), pt ca ii incalzesc din septembrie pana in noiembrie si din martie pana in mai, si sa imi plateasca chirie pt tevile alea jegoase care imi traverseaza proprietatea. Pai nu?! Ajungem la CEDO asa!
klaus
Sa-ti plateasca chirie! Dar sa le platesti si tu la ceilalti pentru traversarea spatiilor comune cu teava ta de gaz de utilizare exclusiva...
george_slz
Negociem! Si apoi nu sunt singurul din bloc legat la conducta, deci nu e utilizarea exclusiva.
klaus
Pai aia care nu sunt legati la ea, de ce sa suporte conducta aia pe scara?
Asa si cu conductele de termoficare.

Iar utilizarea este exclusiva. A cati sunt pe ea, 1, 2, 10, nu conteaza. Nu este a tuturor proprietarilor, deci nu e parte comuna.
Iar teava subtire, de la teava groasa si pana la centrala este teava exclusiva.
adi_ar
Treaba cu chiria pentru retele comune este un "nod in papura".
Voi nu sesizati ca, vrem nu vrem, ajungem mereu la "cei care inchid", cei care genereaza in realitate problemele prin disconfortul produs si cresterea pierderilor.
Poate ca nu este vina lor exclusiv, oamenii nu au bani sa sustina pierderile uriase.
Daca robinetii celor cu repartitoare ar avea termostat cu min 22 grade C, respectiv nu s-ar fi permis debransarea partiala, nu se ajungea aici.

mateimatei
Oare cum s-a ajuns la procentele astea? Mai intai a fost 10%, acum se discuta de un procent de 30-50%. De unde convingerea ca procentul este real? Cand am solicitat RADET sa imi comunice punctul de vedere mi-a spus ca Asociatia decide asupra procentului. Deci nimic calculat, totul se bazeaza pe estimari si pe parerea unora ca este corect si real.
Probabil ca se doreste ca noile mariri de preturi sa fie suportate si de cei care au reusit sa scape de sistemul centralizat. Astfel sclavii acestui sistem sa nu preia decat o parte din costuri. Si ma mai gandesc si la invrajbirea celor doua categorii de consumatori ca doar ne intelegeam prea bine noi romanii.
Victoras2001
Din cate am inteles de la cineva care are centrala, n-a primit aprobarea pana n-a venit radetul si i-a taiat sau anulat toate tevile care-i treceau prin casa. Ma refer la alea din baie si bucatarie care tineau loc de calorifere.
Treaba cu incalzitul de la vecini mi se pare relativa. Atata timp cat eu, cu centrala mea, fac 30 C in casa, iar pe hol si in apartamentele vecine sunt doar 26 C, consider ca ei se incalzesc de la mine si nu invers.
dantes
QUOTE(adi_ar @ 13 Jul 2010, 16:51)
N-am inteles exact la ce se refera gigacaloriile care se inregistraza cu sutele la simpla circulatie a apei (gigacaloria rezulta din diferenta de temperatura tur-retur si debit).
*


Nu se inregistreaza cu sutele. Daca ai vedea un gigacalorimetru ai fi vazut ca sunt o droaie de chestii inregistrate. In final, factura se calculeaza in functie de diferenta intre indecsii de la gigacalorie. D-aia am zis de gigacalorie nu de diferenta de temperatura pe tur fata de retur si debit...

Cred ca Klaus a explicat f. bine de ce acesti 30% se impun. Suprafata radianta a tuturor elementelor sistemului de incalzire centralizat dintr-un condominiu sare de 20%-25% din suprafata radianta totala astfel ca un procent de 30% ar fi cam minim acceptat. Dupa cum am spus si ma repet...vrei independenta, te muti de la bloc la casa.

Ptr. cine nu stie, suprafetele astea radiante sunt prin proiectul tehnic al blocului nu la radet. La mine la bloc e de 28%. Pe radet il doare fix la 10m distanta... Totusi daca nu exista pe nicaieri, am impresia ca se poate calcula sau face un audit ceva...cred...

Iarasi ptr. cine nu stie, caldura pe parti comune se imparte in functie de cota indiviza a fiecaruia stabilita ca procent prin adunare generala, in functie de suprafata apartamentului.
adi_ar
QUOTE(dantes)
Daca ai vedea un gigacalorimetru ai fi vazut ca sunt o droaie de chestii inregistrate

Debit si temperatura de intrare si iesire agent termic, atat se inregistreaza!
Conform relatiei Q=m*c*(Ti-Tf) se calculeaza cantitatea de caldura/energie transferata imobilului - adica ceea ce devine index gigacalorie. Daca diferenta de temperatura intre tur si retur este 0 (zero), indexul gigacaloriilor ramane acelasi (in varianta corecta - fara gigacalorimetru masluit), indiferent cata apa se circula prin instalatie.

Raman la parerea ca 30% 50% 10% este relativ la situatiile particulare. Exista apartamente cu pereti comuni si plansee comune sau numai plansee comune (restul peretilor fiind exteriori). Situatia nu este aceeasi pentru cele 2 cazuri.
Nu am nici cea mai mica intentie sa iau partea uneia sau alteia dintre parti. Din anumite motive, ma straduiesc doar sa inteleg ceva din toata aceasta cacofonie.

Repet cele spuse mai sus: transferul de caldura se face dinspre cald spre rece.
Echitabil, daca pe cineva intereseaza, ar fi eventual sa se recalculeze la comun TOATE facturile, debransati si "centralizati" si sa se plateasca o cota-parte la comun iar restul diferentiat.
Si din nou repet: problemele nu le genereaza debransatii care incalzesc apartamentul (uneori la o temperatura superioara vecinilor) ci cei care, chiar bransati fiind, inchid caloriferele. Ei fac economie iar restul platesc cresterea pierderilor.

Acum haideti sa aducem la extrem aceasta concluzie ca 50% este corect.
Sa presupunem ca in imobil ramane un singur apartament racordat la incalzirea centralizata. Conform acestei teorii, restul (care este posibil sa nici nu aiba pereti comuni cu respectivul) ar trebui sa plateasca 50% din incalzirea acestuia.
mellow.gif
argon
zicea ca e la latituninea asociatilor, eu daca toti din jurul meu au centrale si tevile zidite prin casa, si doar un amarat de la 7 mai are cenatralizat, care oricum tine inchise repartitoarele ca se incalzeste d ela peretii celor cu centrale, doar n'o platii toti cota parte, e absurd.
dantes
QUOTE(adi_ar @ 14 Jul 2010, 09:46)
QUOTE(dantes)
Daca ai vedea un gigacalorimetru ai fi vazut ca sunt o droaie de chestii inregistrate

Debit si temperatura de intrare si iesire agent termic, atat se inregistreaza!
Conform relatiei Q=m*c*(Ti-Tf) se calculeaza cantitatea de caldura/energie transferata imobilului - adica ceea ce devine index gigacalorie. Daca diferenta de temperatura intre tur si retur este 0 (zero), indexul gigacaloriilor ramane acelasi (in varianta corecta - fara gigacalorimetru masluit), indiferent cata apa se circula prin instalatie.
*



Sa ma exprim mai detaliat. In testele efectuate de mine la gigacalorimetrul blocului meu, in luna aprilie 2009, afara erau temperaturi de aprox. 20 grade ziua si usor sub 10 noaptea.
Apa intra in gigacalorimetru cu 40-45 grade parca si iesea cu aprox. 10 grade diferenta in minus...si asta ziua...deci index gigacalorii consumate... dupa 2-3 zile de astfel de masuratori, am inmultit cu cat zice pe factura ca e gigacaloria si bingo...vreo 150 lei minim pe zi pierduti aiurea...
De aceea am zis de gigacalorii...

Se face o confuzie.... NU e vorba de caldura radiata prin pereti. E vorba de caldura radiata de TOATE elementele componente ale instalatiei de incalzire centralizata. DOAR caldura asta e pe la 20%-25% ... Ce se discuta PESTE aceste valori, tine de caldura radiata prin pereti si stabilirea procentului efectiv...Astfel ca MINIM 30% e de bun simt si numai daca blocul e reabilitat, sau foarte bine izolat termic intre apartamente si pe de-a intregul.....

Exemplul cu apartamentul singur, nu e corect realizat. Incalzirea se face asupra INTREGULUI condominiu in locurile COMUNE nu asupra peretilor acestuia. NU e vorba de faptul ca cel cu centrala proprie il incalzeste pe cel centralizat. E vorba de PARTILE COMUNE gen scara, subsol, tevi pe scara, calorifere pe scara, tevi in casa, etc... Doar asupra tevilor din casa un deconectat poate interveni si daca doreste poate obtine CEL MULT o reducere de la plata acestor cheltuieli cu incalzirea partilor comune.
adi_ar
QUOTE
Apa intra in gigacalorimetru cu 40-45 grade parca si iesea cu aprox. 10 grade diferenta in minus...si asta ziua...deci index gigacalorii consumate... dupa 2-3 zile de astfel de masuratori, am inmultit cu cat zice pe factura ca e gigacaloria si bingo...vreo 150 lei minim pe zi pierduti aiurea...

Aiurea sunt din punctul de vedere al tepei incalzirii cand afara sunt 20 grade - este unul din motivele debransarii.
Acest aspect se evita inchizand robinetii la subsol, imediat ce temperatura exterioara o permite.
QUOTE
NU e vorba de caldura radiata prin pereti. E vorba de caldura radiata de TOATE elementele componente ale instalatiei de incalzire centralizata. DOAR caldura asta e pe la 20%-25% ... Ce se discuta PESTE aceste valori, tine de caldura radiata prin pereti si stabilirea procentului efectiv...Astfel ca MINIM 30% e de bun simt si numai daca blocul e reabilitat, sau foarte bine izolat termic intre apartamente si pe de-a intregul.....


Ba tocmai despre cea radiata prin pereti este, in principal, discutia!
Am facut ipoteza ca TOATE tevile " de trecere" din apartamente sunt izolate.
Teoretic tevile din subsol sunt izolate.
Pentru incalzirea partii comune de proprietate (uscatorii, hol, casa scarii etc) indiferent ca este debransat, coproprietarul (sau chiriasul) trebuie sa plateasca, chiar si in situatia ca alege sa nu foloseasca uscatoria sau locuieste la parter si nu-l intereseaza temperatura in casa scarii la etajul 10.
Deci ceea ce ramane este exact partea de energie "pierduta" prin pereti (pierduta in sensul ca o plateste cineva dar o utilizeaza, dupa aceasta teorie, debransatul).

Iar pilda cu apartamentul unic nedebransat, poate nu este corect realizata insa poate fi o realitate de care trebuie tinut seama, in special cand elaborezi o lege.

Ceea ce nu se discuta si este foarte important este aspectul intretinerii partii comune de instalatie. Adica debransatul ramane proprietarul partial al instalatiei comune iar intretinerea si reparatia acesteia cade in sarcina tuturor proprietarilor, in cota-parte proprietate, indiferent ca a ales sa nu foloseasca acea instalatie.
dantes
Referitor la testul meu cu gigacalorimetrul, dupa 3 zile am inchis robinetii de la subsol. e extrem de simplu.

Problema nu e caldura radiata prin pereti. Tu prin repartitorul tau te incalzesti pe tine si prin pereti pe ceilalti nu prin tevile comune....aici e bunul simt nu despre asta e vorba...

Ai zis bine...teoretic sunt izolate tevile la subsol (la mine sunt). Suprafata radianta pe partile comune la mine e de 28%, excluzand subsolul...deci tevile comune de pe scara, cele din casa si caloriferele de pe partile comune.
In momentul de fata partile comune sunt la 15% la plata.... Cam cat de echitabil crezi ca e procentul?

E f. mult de discutat pe tema asta. Cei cu centrale proprii cred ca prin debransare au scapat...dar nu e chiar asa atata timp cat stau la bloc....

Later Edit.... uitasem de faptul ca gigacaloria in Bucuresti va ajunge la 290 lei de la 110.... traiasca partidul....
adi_ar
"cred ca au scapat" de ce anume? Intr-adevar, desi au platit cu varf fi indesat debransare, nu au scapat de ticalosie!

Ma tem ca imi voi ridica in cap pe multi dintre coforumisti dar preocuparea ar trebui sa fie in cu totul alta directie decat sa se incerce prin lege sa fie mentinut in functiune RADET (sau oricare altul) cu orice pret si pe spinarea celor care au incercat o solutie.

Prima problema ar trebui sa fie intrebarea de ce subventia pentru furnizorii de energie difera de la un oras la altul?
Adica de ce, conform declaratiilor oficiale, in Arad se subventioneaza 30%, gigacaloria fiind peste 200 lei iar in Bucuresti se subventioneaza 60% iar gigacaloria este putin peste 100 lei?
Raspunsul este simplu si nu are legatura cu cate taxe plateste unul si altul: tariful nu reflecta costurile, nu este un pret ci un tarif, asa cum am spus iar sistemul de incalzire centralizat nu este decat o mare afacere de tip socialist, cu pierderi uriase dar prea rentabil pentru unii pentru a fi lasat sa moara.
Din pacate pentru cei care nu sunt bine orientati, toti acesti mamuti vor falimenta mai devreme sau mai tarziu, dupa ce vor stoarce si ultimii banuti.

@dantes:
Nu stiu cat de echitabil este acel 15% parti comune. Aceasta chestiune o rezolva auditul/bilantul energetic care trebuia facut.
bucatzel
QUOTE(dantes @ 14 Jul 2010, 11:48)
E f. mult de discutat pe tema asta. Cei cu centrale proprii cred ca prin debransare au scapat...dar nu e chiar asa atata timp cat stau la bloc....
*



Pai aia ii toata ideea debransarii, sa nu platesc caldura la pret de heroina, doar din cauza ca-i al dracului de ineficienta. Daca altora le place sa-si arunce banii pe geam, asta-i problema lor.

Din ce-mi zic ai mei, in Sibiu nu mai exista incalzire centrala pe nicaieri. Ii cred si eu... ceva rude de-ale mele, acu 6-7 ani, plateau iarna 6 milioane incalzirea. Si asta distribuit 60% iarna, 40% vara. Acum platesc iarna 2-3 milioane pe luna, si vara au liniste. Puii mei, daca-ti iei rate la banca pentru centrala , iesi mai ieftin, asa ca al naibii sa fiu daca-i inteleg pe aia care prefera sa incalzeasca trotuarul de la punctul termic pana la ei acasa. A, da.. si subsolul, sa nu inghete muraturile.
Filip
Eu am la bloc centrala propie (a blocului) n-am repartitoare, imi vine caldura cum hotaraste administratorul. N-am repartitoare nici la gaz, nici la nimic. Platesc cat vine intretinerea. La mine se mareste ceva la iarna? nedumerire.gif Deci la apartamentul meu se platesc 2 lucruri: intretinerea si curentul electric.
adi_ar
Esti cazul cel mai fericit! Nu vei fi afectat in nici un fel, decat de eventuala scumpire a combustibilului.
De fapt aceasta ar fi fost solutia, centrale de bloc/scara unde exista si conditia pentru furnizori alternativi, fie si RADET, daca acestia se dovedeau mai competitivi.
dantes
@adi_ar Eu inteleg incrancenarea.... Cei cu centrale NU au cum sa scape, decat mutandu-se la casa... Atata timp cat stai la bloc, exista si cheltuieli comune... Pe acelasi principiu o sa-mi spui ca terasa blocului e a celor de la ultimul etaj, nu a blocului....dar daca s-ar face o mansarda, brusc nu mai e doar a celor de la ultimul etaj ci a tuturor... Ai inteles ideea..

Despre radet & stuff....e in functie de....PRIMARII ...nu are treaba cu guvernul.... Radetul fiecarui oras apartine de primarie. Daca primaria decide intr-un fel, asa se face. Pe langa asta, tara e impartita pe 4 zone...in functie de asta se stabileste pretul gigacaloriei.
Subventia e acordata in functie de culoarea politica a primarului dupa parerea mea ptr. ca banu' vine de la guvern....

Referitor la cei 15% de la mine, e EXTREM de simplu si reflecta cel mai bine de ce se impune legea asta.
Sa descriu...
E doar 1 ap cu centrala, restul numai repartitoare. 50% batrani 50% tineri. Din cei tineri destui nesimtiti care nu muncesc si n-au nici bani. Am cerut proiectul tehnic de la arhive si exista procentul de 28%, procent care a aparut si in raportul unui audit pe care l-am facut ptr. a debransa niste calorifere comune si dupa debransarea lor am ajuns la 28%.
Cum legea zice 10% minim, astia din bloc au zis ca e suficient 15%....de ce? Ptr ca am 4 apartamente care TOATA iarna nu au consumat NIMIC. Pentru situatia asta vreau 50% pe parti comune...
pcs
Situatie reala : locuiesc la ultimul etaj, sunt capat de coloana, am centrala. Pe casa scarilor, subsol, uscatorie nu exista nici un element de incalzire. Coloana termica este izolata in bloc, dar gigacalorimetrul nu e montat in subsol, ci intr-un camin situat la 2 m de peretele bolcului, iar tevile de racord sunt izolate. Tevile de incalzire care trec prin apartamentele debransate sunt izolate. La mine in apartament nu exista nici o teava. Toti vecinii cu care am pereti comuni au centrale. Cele 4 apartamente din 11 ramase conectate la sistemul centralizat stau mai tot timpul cu robinetele inchise, din motive de economie. De ce ar trebui sa platesc, de exemplu, 50% din energia termica consumata? Pana la urma e un serviciu de care nu beneficiez in mod real si pe care eu nu l-am solicitat ( mai exact, majoritatea locatarilor nu l-au solicitat ). Anul trecut am acceptat sa platesc drept cota comuna 15%/11 apartamente, dar 30-50%e furt curat!
adi_ar
Cu ce sunt de acord este ultima parte, cei care nu au platit nimic toata iarna sunt exact profitorii sistemului cu repartitoare (O MARE HOTIE!!!), pe spinarea celorlalti.
Vezi ce am scris referitor la robineti!
Acest lucru nu are nimic de-a face cu proprietarii debransati, care au centrala proprie, au 25-26 grade in apartament (mai mult decat restul) si care spui ar trebui sa plateasca o cota parte de 50% din caldura care merge la altii, in timp ce el nu beneficiaza nici de subventie si nici de acea caldura.

Ma tem ca sunt unele lucruri pe care le percepi total diferit de ceea ce inteleg eu asa ca nu voi continua disputa.

dantes
Si scara blocului cum se incalzeste? Daca ai si uscatorii, alea cum? Si tevile izolate au pierderi de caldura, nu mari dar sunt.
Ori debransati total ori nu.
adi_ar
Vezi ca nu citesti ce scriu!


<span class='edit'>14 Jul 2010, 11:43:</span>
QUOTE(adi_ar @ 14 Jul 2010, 10:33)
Aiurea sunt din punctul de vedere al tepei incalzirii cand afara sunt 20 grade - este unul din motivele debransarii.
Acest aspect se evita inchizand robinetii  la subsol, imediat ce temperatura exterioara o permite.
Ba tocmai despre cea radiata prin pereti este, in principal, discutia!
Am facut ipoteza ca TOATE tevile " de trecere" din apartamente sunt izolate.
Teoretic tevile din subsol sunt izolate.
Pentru incalzirea partii comune de proprietate (uscatorii, hol, casa scarii etc) indiferent ca este debransat, coproprietarul (sau chiriasul) trebuie sa plateasca, chiar si in situatia ca alege sa nu foloseasca uscatoria sau locuieste la parter si nu-l intereseaza temperatura in casa scarii la etajul 10.
Deci ceea ce ramane este exact partea de energie "pierduta" prin pereti (pierduta in sensul ca o plateste cineva dar o utilizeaza, dupa aceasta teorie, debransatul).

Iar pilda cu apartamentul unic nedebransat, poate nu este corect realizata insa poate fi o realitate de care trebuie tinut seama, in special cand elaborezi o lege.

Ceea ce nu se discuta si este foarte important este aspectul intretinerii partii comune de instalatie. Adica debransatul ramane proprietarul partial al instalatiei comune iar intretinerea si reparatia acesteia cade in sarcina tuturor proprietarilor, in cota-parte proprietate, indiferent ca a ales sa nu foloseasca acea instalatie.
*



In privinta pierderilor prin izolatii, intereseaza numai cele din propriul apartament!!!
De ce ar plati cineva pierderile prin izolatia care nu-l priveste (nu vine la el).
Este ca si cum ai plati pierderea din conducta de benzina a Rompetrol, cu toate ca nu ai masina, folosesti bicicleta. Daca pierderea ar fi in curtea ta si ai colecta cu tuturoiul, ar fi altceva!
pcs
@ Dantes : Scara blocului nu se incalzeste. Caloriferele de pe scara au facut picioare prin anii '80, tevile de racord sunt blindate in apartamente ( asta si datorita faptului ca e scara de tip interior, fara contact cu un perete exterior ). Mai mult, tevile vechi pentru caloriferele de pe casa scarii trec doar prin apartamente debransate.
Cat despre sistemul de repartitoare asta chiar e o gogoasa umflata. Daca in bucatarie e cald de la aragaz, chiar daca am inchis robinetul repartitorul tot inregistreaza. Daca insa il invelesc intr-un prosop ud, pus in congelator, nu va inregistra nimic.
george_slz
Treaba cu sistemul de incalzire centralizat si lighioanele alea de CET-uri dotate cu tevi sparte sau neizolate, va fi foarte grava din iarna care vine, pt ca nu mai sunt bani de subventii. Acum se va vedea direct ineficienta sistemului si se va ajunge la debransari de blocuri sau mutari fortate la casa. Oricum sa incalzesti o casa pe gaz nu e o solutie cu costuri reduse sau usor de amortizat. Treaba cu blocurile tocmai asta incerca sa rezolve si anume, pereti exteriori cat mai putini/apartament.
Singura solutie viabila este izolarea corespunzatoare a blocurilor, care este blocata de programele inaccesibile de sprijin a asociatiilor de proprietarii, pt efectuarea trebii asteia. Daca nu se izoleaza un bloc pana la iarna, dupa iarna asta vom dori cu totii sa fie izolate. Urmeaza o mica revolutie in domeniu, dupa atata taraganare postdecembrista.
adi_ar
QUOTE(pcs @ 14 Jul 2010, 11:45)
Daca in bucatarie e cald de la aragaz, chiar daca am inchis robinetul repartitorul tot inregistreaza. Daca insa il invelesc intr-un prosop ud, pus in congelator, nu va inregistra nimic.
*


La treaba cu aragazul nu este chiar asa, acolo se va inregistra mai putin.
Repartitoarele tin cont de un gradient de temperatura (adica un fel de panta de temperatura, bazata pe diferenta de temperatura intre calorifer si mediu). Se va inregistra mai mult daca aerisesti si nu inchizi robinetul, de exemplu, sau daca usuci rufe pe calorifer, acoperind si repartitorul!
mateimatei
Si totusi cum se ajunge la aceste procente? In imobilul meu exista 10 calorifere de tabla in spatiile comune iar in apartamente sunt 96 din fonta. Exista o singura coloana pe casa scarilor care alimenteaza aceste calorifere, fata de 15 coloane in apartamente. Prin ce calcul se ajunge la 10, 20, 50%? Ce o fi asa corect cand toti isi dau cu parerea dar nu calculeaza nimeni? Repet, se pare ca intentia este ca cei cu centrale sa preia costurile anularii subventiei. Cum arata un imobil pentru care 30-50% din caldura se consuma in partile comune?
dantes
@adi-ar...vazui tarziu tongue.gif

Cum se stabileste? Habarnam... dar o iau un pic logic....
TOT ce e intre punctul de masurare omologat (gigacalorimetru) pana la caloriferul individual, reprezinta parte comuna....atentie...doar caloriferul de la capul termostatic e al tau ca si consum...restul e consum pe parti comune... Pe scara de exemplu nu o sa ai 22 grade ca in apartament....sunt vreo ...15....deci apa din tevile de pe scara se vor raci mult mai repede decat cele din apartamente...si or mai fi metode....

Acum intreb si eu....aia de prin Austria, Germania & stuff care au peste 30% la parti comune, sunt mai prosti asa si ii pune la plata pe toti ? sau romanul e mai jmecher sa scape de anumite datorii? sau in tara asta e totul praf si nu exista ceva coerent....
Andy_ACS
Din ce inteleg eu in mare treaba sta asa:
- la subsolul blocului exista un contor (gigacalorimetru) care masoara consumul din luna respectiva
- repartitoarele masoare ce procent din totalul inregistrat de gigacalorimetru iti revine
- pe langa caloriferele cu repartitoare exista si tevi si calorifere pe casa scarilor, pe unde se pierde caldura. Trebuie estimat cat (procentual) din consumul total este de la aceste elemente comune. Apoi se imparte in functie de apartamente costul comun.
Eu zic ca nu sunt toate imobilele la fel, iar consumul de la tevi nu poate sa fie acelasi (procentual) peste tot, dar sa se faca o medie, o marje ceva. De aceea daca inchizi total calorimetrele si repartitoarele tale nu inregistreaza nimic mi se pare normal sa platesti pentu partea comuna.
- ca cineva face mai cald in apartament decat vecinul si practic o parte din caldura lui se cedeaza prin perete vecinului mi se pare greu de cuantificat/contorizat. Aici e problema cu cei cu centrarele, aici e discutia.

Bafta!
bucatzel
QUOTE(dantes @ 14 Jul 2010, 13:23)
Acum intreb si eu....aia de prin Austria, Germania & stuff care au peste 30% la parti comune, sunt mai prosti asa si ii pune la plata pe toti ? sau romanul e mai jmecher sa scape de anumite datorii? sau in tara asta e totul praf si nu exista ceva coerent....
*



Aia nu platesc impozit pe prostie cat platim noi, care inca avem instalatiile de incalzire centrala construite de Ceausescu in tineretile lui.

Ca de aici incepe problema mea.

Daca un om isi incalzeste casa mai bine, la jumatate din pretul cu care i-o incalzeste Calorul/Radetul/cum-basca-mea-i-o-zice mai prost, ceva ii al naibii de putred. Ca io unul n-am vazut inca urma de caldura prin spatiile alea comune.
BZN
E greu de stabilit reteta echitatii. Daca ma gandesc bine exista si posibilitatea ca cei care si-au montat centrala proprie sa inchida caldura. Si consumul de gaz, in cazul apartamentului, e mult mai mic in comparatie cu cel necesar incalzirii unei case ( suprafata echivalenta).
La fel de bine poate exista si situatia in care vecinii nu-si incalzesc apartamentul...
Cum zicea si adi_ar, ar trebui ca si cel care are centrala proprie sa aiba acelasi "tratament", sa i se achite o parte din factura de gaze de catre Asociatie.
Repartitoarele sunt o necesitate, un lucru normal, insa normele si reglementarile gandite sau aplicate prost, au dus la unele nemultumiri.
Nu-i bine la gramada, unii si-au inlocuit caloriferele cu unele enorme. Neavand repartitor, administratia nu sta sa faca calculul in functie caracteristicile fiecarui calorifer in parte, si se ajunge in situatia in care toti platesc la fel in conditiile in care consumul efectiv e mult diferit.
Daca contorul de energie electrica ar fi in capatul strazii, ar mai face cineva economie?

Zicea cineva mai sus, proasta izolatie a imobilelor si a retelei de transport este marea problema...
ride free
dap interesanta discutie si problema daca pot spune asa. In blocul meu majoritatea avem centrale....Eu o am din 2001 si au fost multe tentative de a ne pune la plata pentru tevile ce tranziteaza apartamentele prorietate privata (cum a mai spus cineva) dar de fiecare data nu au reusit nimic. De ce? pentru ca toata lumea cu centrale le-a spus celor de la RADET sa vina sa mute tevile prin afara blocului dac nu convine situatia. Mai e varianta cu taxa pentru chirie sau si mai drastic sa pun niste robineti si sa dau drumul la caldura cand vreau eu (sunt la etajul 5 din 10 ) 243.gif

si da ar trebui sa imi plateasca si mie vecinii pentru ca ii incalzesc din octombrie pana in aprilie

asa ca sa ne scuteasca astia cu legile lor tampite si sa revina la lucruri mai serioase

stima

PS. nu le convine ca nu mai au de ceva vreme monopolul pentru caldura si cauta variante...
testike
Nu-mi vine sa cred ce replici citesc, mai ales de la klaus si de la alte persoane despre care credeam ca au o gandire mai logica.
Nu inteleg cum se poate generaliza, cand e clar ca nu exista un model clar de calcul pentru caldura primita de apartamentul meu si caldura pe care eu o dau la altii.
Ca RADET are pierdere XXXX gigacalorii prin subsol sau pe trotuar nu ma intereseaza, asa as putea si eu sa trag teava la vecinul din blocul de langa sa incalzesc cu Uraniu sa pun cost 1 milion $ gigacaloria si sa le trimit factura la toata asociatia, ca merge si la ei caldura.

Cazul meu: la mine in bloc sunt ceva locatari racordati la RADET (centrala de bloc), calorifere pe scara nu sunt, nici uscator, cred ca am ceva tevi comune dar sunt mascate pe undeva nu stiu unde.
OK sa spun ca tevile mascate fac ceva caldura, pentru asta am platit 20 RON.
Dar acum sa platesc pentru incalzirea pierduta de RADET in beci?
Ea urca pe la parter , si apoi la etajul 1 si apoi ajunge la etajul 2 la mine?
Cat din ea ajunge la mine?
Vecinul de jos e un pensionar incalzeste 1 camera din 3, si e plecat saptamani la rand - racordat la RADET. Eu am centrala cu termostat reglat pe 23.5 grade +-0.5 , deci parerea mea e ca mai mult dau caldura la comun (condominiu, asociatie de locatari ce-o fi) decat iau.
De ce sa platesc in plus?

Eu personal nu platesc nimic si sunt aproape sigur ca mai gasesc vecini cu care sa pornesc proces - daca legea se va aplica in final in forma asta.
dantes
QUOTE(testike @ 14 Jul 2010, 14:27)
Ca RADET are pierdere XXXX gigacalorii prin subsol sau pe trotuar nu ma intereseaza,
*



Pssst...sunt ale voastre...ale proprietarilor apartamentelor din condominiu...NU sunt ale RADET....ma refer la subsol scari si de unde o fi montat gigacalorimetrul ala...
Ov
si pe langa faptul ca-s ale voastre/noastre, mai sunt si indivize, deci pica faza cu "imi tai teava ca-i a mea";)
testike
Foarte relevant, quote la o jumatate de propozitie wink.gif
Am spus deja ca sunt de acord sa platesc pentru scari (unde nu avem) ceva spalator (mi-am amintit ca este, cu toate ca doar un vecin are cheie de acolo) si tevile care trec prin apartament (care sunt mascate cred). LE: sunt de acord sa platesc, pentru ca de caldura asta beneficiez.
Subsolul blocului nu stiam ca este spatiu comun, oricum nu sunt de acord sa platesc pentru ca nu beneficiez de caldura aceea. E treaba lor sa-si izoleze si sa nu piarda caldura. Sau sa includa pierderea in factura pentru clientii lor - eu nu cred ca sunt client.

Apropos, blocul e izolat, asa ca chiar nu ar trebui sa intre caldura/frig din subsol...

Tot apropos de izolare, am luat si aici o mica tzeapa in contul "traiului in comun", cand am platit 30 mil (20%) pentru <15 mp izolati (4 pereti exteriori, din care 1 complet geam) + ca mi-au inlocuit pervaze exterioare din marmura cu unele din tabla care zdrangane cand ploua.
adi_ar
QUOTE
Acum intreb si eu....aia de prin Austria, Germania & stuff care au peste 30% la parti comune, sunt mai prosti asa si ii pune la plata pe toti ? sau romanul e mai jmecher sa scape de anumite datorii? sau in tara asta e totul praf si nu exista ceva coerent....

Nu este chiar asa, astea sunt legende in buna masura. Teutonii aia au cheltuieli de intretinere cam la 10% din venit iar in zonele unde instalatia este comuna, apoi este comuna frate, nu mixta! Se face un calcul, un bilant termic cu cine cat consuma si nu mai misca nimeni in front.
In general in zone cu apa calda adevarata exista centrale individuale sau comune, dar in demisol. Nu se incalzeste asfaltul degeaba iar broastele hiberneaza, nu haladuiesc prin saune subterane! smile.gif
Mai nou, exista centrale eco-energetice individuale cu celule solare si generatoare eoliene care permite consumatorului individual sa pompeze contorizat energie in sistem, atunci cand are excedent, ceea ce ii scade costul energiei primite - cand are nevoie.

Necazul este ca, in curand, vor falimenta rand pe rand RADET-CETurile astea si clientii se vor trezi cu ochii in soare, dupa ce ani de-a randul au fost jupuiti.



14 Jul 2010, 15:56:
QUOTE(mateimatei @ 14 Jul 2010, 12:04)
Si totusi cum se ajunge la aceste procente? In imobilul meu exista 10 calorifere de tabla in spatiile comune iar in apartamente sunt 96 din fonta. Exista o singura coloana pe casa scarilor care alimenteaza aceste calorifere, fata de 15 coloane in apartamente. Prin ce calcul se ajunge la 10, 20, 50%? Ce o fi asa corect cand toti isi dau cu parerea dar nu calculeaza nimeni? Repet, se pare ca intentia este ca cei cu centrale sa preia costurile anularii subventiei. Cum arata un imobil pentru care 30-50% din caldura se consuma in partile comune?
*



Se face bilant!
Orice corp radiant (calorifer, teava etc) are niste parametrii care ii definesc capacitatea de a radia caldura.
Pe total imobil, puterea instalata este P, din care p1 radiaza in spatii private (apartamente) iar p2 radiaza in spatii comune (de la subsol pana la uscatoria de pe terasa).
p1 se va imparti intre proprietari raportat la suprafata incalzita (aici este o alta cacofonie legislativa, trebuia imprtit dupa distributia de puterre instalata) sau in raport cu cota rezultata din evaluarea citirii repartitoarelor.
p2 se va imparti in raport cu cota-parte proprietate indiviza, deoarece se considera ca fiecare proprietar are drepturi si obligatii raport cu cota-parte indiviza (adica nu conteaza daca tu te incalzesti sau nu de la caloriferul din uscatorie).

Toata discutia se isca atunci cand un proprietar se debranseaza (deconecteaza caloriferele) deoarece mai raman tevi care radiaza in apartament.
Consum "comun" din lege se refera la aceasta energie pe care o primeste fiecare apartament prin tevile care il traverseaza iar participarea iar participarea in cota de 50% este mult prea mult fata de ce primeste omul.
In realitate este o incercare de a-l pune pe "capatuitul" cu termoteca sa plateasca cat mai mult, ca doar are de unde, daca a avut bani de centrala proprie.
Partea cu "sa se mute la casa" este stalinista rau!

bucatzel
QUOTE(adi_ar @ 14 Jul 2010, 16:41)
Necazul este ca, in curand, vor falimenta rand pe rand RADET-CETurile astea
*



Cum ziceam mai sus, in Sibiu s-a intamplat deja asta.
Momentul c@c@cios va fi daca se taie vreodata teava de gaz, ca macar cet-urile mai aveau statii de backup pe pacura, de exemplu.
adi_ar
Oricum este nasol!
Cand vor da faliment, nu mai exista backup!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.