Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Depunere bani
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2
ArtVandelay
nu ma pricep deloc la banci, habar n-am unde e mai bine.
ideea e ca vreau sa depun intr-un cont o oarecare suma (sub 100 mil)
la contul respectiv nu prea o sa se umble, adica or o sa fie scosi toti odata, ori nimic.
o sa fie scosi toti cam in decurs de 6-18 luni de la data depunerii (stiu ca o sa am nevoie de ei, dar nu in momentul asta)

unde e dobanda cea mai mare? happy.gif
Marty
Vezi ca era o oferta interesanta de la Transilvania sau Romaneasca (nu mai retin exact), cu 9,5% la depozite la termen. Daca ai nevoie de bani inainte de termen, ti se plateste dobinda de 9,5% pina in ziua in care ai tinut banii, chiar daca ai scos banii inainte de termen.
Andy_ACS
@ArtVandelay - pentru economisire poti alege depunere la banca sau cumparare titluri de stat. Cu titlurile nu stiu exact cum e cu dobanda, insa iti pot spune ca sunt sigure si la termen (pana nu se implineste termenul nu iti ridici banii).
La banca daca depui la termen (1-3-6-12 luni) si ridici banii inainte de termen, in general pierzi mult la dobanda. Deci ar fi bine sa ii pui la un termen nu foarte mare 1-3 luni. Cand se implineste termenul datoria ta e sa mergi la banca si ori scoti banii, ori ii redepui pentru inca un termen. La extragerea banilor se percepe un comision (in general 0.5% din suma). Ceea ce inseamna ca daca depui banii pentru perioade mici (cateva luni) s-ar putea sa nu renteze neaparat. Calculele le faci tu.
Anul trecut am avut un depozit la termen la BRD, aveau oferte bune. Poti incerca sa cauti pe finzoom.ro detalii despre depozite, e un site destul de actualizat si cu oferte de la multe banci. Eu as depune totusi la o banca mai mare (BCR, BRD, ING, Alpha Bank, B Romaneasca etc) si s evita bancile "no name", chiar daca e o mica diferenta de 1-2% la dobanda. Atentie la comisioane, sa intrebi de la inceput ce se percepe. Te ard mai ales la ala de extragere.

Bafta!
Avani
Exista o banca care ofera dobanda calculata pe zi la solduri de peste 500 ron. Dobanda este calculata pe zi la soldul inregistrat la sfarsitul zilei. Postarea dobanzii cumulate se face la sfarsit de luna.

Fiind un cont curent (nu depozit) ai acces la bani cand doresti tu fara a exista riscul de a pierde dobanda cumulata in luna sau zilele respective. Acest cont ii poate ajuta si pe cei care tin banii in cont intr-un sold ce depaseste 500 ron. De exemplu, daca ai un astfel de cont si pentru virarea salariului si nu intri sub 500 ron cu soldul curent timp de doua saptamani.. la sfarsit de luna, vei observa ca ai acumulat o dobanda pentru acele 2 saptamani cat ai avut peste 500 ron.
Dobanda este mai mica cu cca 3-4 puncte procentuale decat la un depozit standard.

Banca este austriaca si are culorile galben cu negru wink.gif
J o h n n y
E vorba de un cont de economii si nu de un cont curent, produs care exista la majoritatea bancilor din romania. Nimic spectaculos in asta. Practic imbina avantajele depozitului - oferind o dobanda superioara dobanzii la vedere, care e infima - cu cele ale contului curent - ai acces oricand la bani, fara a astepta maturitatea unui depozit, deci au o lichiditate ridicata. Nu poate fi folosit la virarea salariului si nici nu i se poate atasa un card de debit. Ca se poate face transfer automat din contul curent de salar in acest cont de economii e alta poveste. Mai informeaza-te inainte de a posta.

Contul de economii


Daca nu as fi fost angajat la banca austriaca cu pricina nu ma oboseam sa postez. Dar daca tot dai sfaturi e bine sa le dai corect si nu in necunostinta de cauza mad.gif


Cele mai bune radamente pt economisire se obtin momentan pe fondurile monetare, au o lichiditate excelenta iar randamentele sunt peste depozitele bancare, randamente de pot ajunge in jur de 13-14%. Perioada recomandata in care e indicat sa iti lasi banii e min intre 1-3 luni. Sunt garantate in limita a 9.000 euro - cel putin la unul dintre marii jucatori de pe piata, pot sa bag mana in foc, de restul nu stiu, trebuie vazut exact.



litza
Se poate incasa si salar intr-un cont de economii. Trebuie doar sa obtii IBAN-ul. Intr-un cont de economii de obicei ai de obicei access prin retragere numerar sau transfer in cont curent personal la aceasi banca.
J o h n n y
QUOTE(litza @ 3 Dec 2009, 21:46)
Se poate incasa si salar intr-un cont de economii. Trebuie doar sa obtii IBAN-ul. Intr-un cont de economii de obicei ai de obicei access prin retragere numerar sau transfer in cont curent personal la aceasi banca.
*




Nu si la banca despre care vorbeam mai sus, respectivul cont de economii nu are IBAN. La alte banci nu stiu. Insa cand postezi e bine sa nu dezinformezi.
Andy_ACS
Daca vreti sa primiti si salariul, o varianta de luat in calcul ar fi ING - unde ai si card.
Pentru alte detalii si oferte ale diverselor banci consultati finzoom.ro, alegeti suma pe care freti sa o depuneti, moneda, perioada si alte mici detalii si veti vedea ofertele de la diverse banci.

Bafta!
sadi
va rog sa va limitati la discutii referitoare la intrebarea initiatorului.
multumesc
litza
QUOTE(J o h n n y @ 3 Dec 2009, 22:26)
Nu si la banca despre care vorbeam mai sus, respectivul cont de economii nu are IBAN. La alte banci nu stiu. Insa cand postezi e bine sa nu dezinformezi.
*



Ok, atunci sa informez complet: la Banca Transilvania, contul de economii are IBAN si se alimenteaza prin transfer bancar. La firma am dat IBAN-ul contului de economii si voila. Incasare in cont curent are comision, incasare in cont de economii nu. Ca sa scot banii ii transfer in contul curent (fara cms intre conturi proprii) iar apoi de la ATM gratis.
draculafly
la alpha bank sunt cele mai bune oferte la economisire ! pe o luna 10% iar la 3 luni ai alpha anniversary 15 saptamani cu 11% ! poti sa optezi sa se reannoiasca automat , nu ai comision : administrare , retragere,infiintare , poti sa retragi cand vrei dar pierzi dobanda pe segmentul de timp respectiv ! de departe cea mai buna oferta ! trust me cool.gif
Marian66
la ING, ori cu cont'ROL, ori cu cont de economisire; la cont'ROL ii scoti imediat de la ATM, la ala de economisire trebuie sa anunti cu 3 zile inainte. daca vrei sa fi chitros, sau te incadrezi la asa ceva, deschide contul pe numele unui student, si ai cardul in lei de student, la oferta, cu homebank gratis si COMISION LA RETRAGERE LA ATM 0%
sans_doute
QUOTE(litza @ 4 Dec 2009, 11:56)
Ok, atunci sa informez complet: la Banca Transilvania, contul de economii are IBAN si se alimenteaza prin transfer bancar. La firma am dat IBAN-ul contului de economii si voila. Incasare in cont curent are comision, incasare in cont de economii nu. Ca sa scot banii ii transfer in contul curent (fara cms intre conturi proprii) iar apoi de la ATM gratis.
*


Orice cont alocat unui client are IBAN si orice cont de economii poate fi alimentat prin transfer. Cei de la Transilvania cred ca au inventat apa calda. Cel care este un pic diferit este contul de depozit, care nu poate fi alimentat in acest fel (in schimb, surpriza, are IBAN).
raresh3r
eu i-am depus la b romaneasca cu 9,25% la 4 luni.
bogdan_90
vreau sa pun la banca 6000 ron pe termen lung 1-2 ani poate mai mult.nu ma pricep deloc la banci , la ce banca sa-i pun? daca va stiti vreunul dau o bere daca ma invatati ce ar fi mai bine sa fac.
Executron
La suma aia nu prea conteaza la ce banca ii pui, sincer. Vezi o banca la care ti-e facil sa mergi, aproape de tine. In rest...
einstein1984
Cumpara euro si depune-i asa. Poate speculezi vreo crestere de curs in astia 1 sau 2 ani.
Andy_ACS
Acum cand dobanda la depozite in Euro este de ~3-4% iar la lei e de ~9%, trendul Euro fiind de scadere, mi se pare cea mai proasta varianta. Plus ca mai pierde si la diferenta de curs vanzare-cumparare.
La suma respectiva ideea nu cred ca e de a face profit, ci de a pastra suma in siguranta, ca o rezerva, ferita de inflatie.
Ti-as recomanda o depunere la termen de 3 luni cu capitalizare.
O varianta ar fi ING - ING Depozit - RON 8.77% pe an fixa. Dezavantaj ar fi ca te obliga sa faci card la ei.
Alte variante gasesti pe finzoom.ro.

Bafta!
einstein1984
Trendul e in scadere, insa in 2 ani sunt sanse sa dea o lovitura. Daca scopul e doar sa nu tina banii la saltea si sa fie in siguranta, mai toate bancile ofera depozite la termen cu capitalizare. Si nici dobanzile nu difera drastic intre ele.
C a t a l i n
Parerea mea, dintr-o oarecare experienta, e ca daca te apuci sa schimbi dintr-o moneda in alta, ca peste X luni sau ani sa faci reconversia in moneda initiala, PIERZI. Cel mai bine e sa nu te apuci de astfel de schimburi, decat daca ai ceva ponturi bune in legatura cu fluctuatiile cursului. Tine banii in moneda ce te avantajeaza (cea in care i-ai dobandit, cea in care ii vei folosi).
Daca vrei doar sa economisesti, baga-i la banca... Daca vrei sa castigi ceva dobanda, incearca altceva, desi suma e cam mica pentru niste obligatiuni...
DMP
La 6000 pe 1-2 ani ai putea sa arunci un ochi la fondurile mutuale.
hitman1234
eu zic sa ramai la depo..bursa a crescut mult si se va corecta,nici monetarele nu prea mai scot randamente plus ca te impoziteaza..asa la depo macar stii ce ai..

tip: in loc de un depozit sparge suma in 2-3,astfel incat daca ai nevoie sa intri in ei nu spargi decat un depo,restul curge..si mergi pe leu,scadente 6 luni un an..bafta!
Andy_ACS
Dobanda e in general mai mare la scadente pe 3 luni. Daca e vorba de dobanda fixa trebuie analizat in perspectiva. Poate ar fi mai avantajos de acum pe 1 an cu dobanda mai mica decat de 4 ori pe 3 luni, in conditiile in care dobanda pare a scadea. Dar daca depui pe 1 an si umbli la bani pierzi dobanda. Deci cel mai safe ar fi cum a propus hitman1234 - faci 2 depozite ca in caz de nevoie strici decat 1. Poti face unul pe 6 luni si unul pe 1-3 luni, in caz de nevoie umbli la cel de 3 luni.
Oricum 6000Ron nu e o suma asa mare incat sa faci atatea calcule. Diferente de 1% pe an la dobanda sunt mici (60 ron).

Bafta!
DMP
Pentru detinerile peste 365 zile impozitul este 1% (aici are un avantaj daca are banii disponibili pe termen de peste 1 an).
La depozite e 0 insa risc la impozitare este la ambele pentru ca nu poti sa cunosti cum va fi modificat codul fiscal.

E drept ca bursa a crescut si randamentele fondurilor mutuale care au pondere mare din portofoliu in actiuni au fost foarte bune.
Insa poate astepta ceva timp pe depozite sa se produca "asteptata" corectie de pe bursa dupa care sa intre pe fonduri.
In plus, societatile de administrare a fondurilor cunosc foarte bine piata si nu ar fi prima data cand, chiar si cu o corectie puternica, randamentul pe fonduri ar fi peste depozite.

La depozite dobanzile vor continua sa scada.
Batrânul
QUOTE(Andy_ACS @ 29 Mar 2010, 09:33)
Ti-as recomanda o depunere la termen de 3 luni cu capitalizare.
O varianta ar fi ING - ING Depozit - RON 8.77% pe an fixa.
*



La ING Bank, dobanda la depozite la termen de 3 luni cu capitalizare a scazut - acum este de 7,5% pe an.
Andy_ACS
Asa aparea de dimineata pe finzoom.ro
Probabil ca nici ei nu au actualizat site-ul.
In cazul asta (in care finzoom nu are dobanzile actualizate la zi) poate spune cineva care stie sigur cam ce dobanzi se practica, asa cum de la Batrânul am aflat ca ING are 7.5%.
Alta varianta pentru cel interesat este sa ia siteurile bancilor la rand si sa caute oferte.

Bafta!
sadi
dobanda de 9.25% pentru depozit pe 4 luni
vdaniel
Volksbank 9.5% pe luna, fara comision retragere in ziua scadentei, cont dinamic
fost membru
Banuiesc ca stiti ca dobanzile vor mai scadea.
sadi
Guvernul impoziteaza tichetele de masa, dobanzile la depozite bancare si elimina scutirile pe venit in IT.

sursa
autom
Contul curent scapa, nu?
sadi
da
St
Am si eu niste nelamuriri:
1. Cum se percepe impozitul pe dobanzile bancare? Opreste direct banca 16% si eu nu mai am nici o treaba, sau trebuie sa declar in fisa fiscala?
2. Conturile de economii sunt sau nu impozitate?
danutz1970
1.Dobanzile bancare pana la inceputul lui 2009 au fost impozitate.La semnarea contractului de impozit se calcula dobanda si impozitul aferent care la expirarea depozitului era oprit si varsat de catre banca la bugetul statului.
2.Conturile de economii - cont economii este un fel de cont curent dar cu dobanda calculata zilnic- si conturile curente cu dobanda la vedere nu au fost impozitate in trecut.
Mai mult ca sigur procedura de impozit pentru depozitul bancar va fi tot cea din trecut, e simpla si clara si banii ajung in bugetul statului la scurt timp de la expirarea depozitului.
Conturile curente nu pot fi impozitate, multe banci nu ofera dobanda la contul curent sau dobanzile sunt simbolice.
E posibil ca conturile de economii sa fie impozitate in viitor.
St
Multumesc mult pentru raspuns!
CIPTUNING
Credeti ca bancile grecesti prezinta vreun risc? Supravegheaza BNR ca bancile mama sa nu-si retraga lichiditatile de la noi? La inceputul crizei, parca Base obtinuse promisiunea ca nu vor face lucrul acesta.
Si inca ceva: fondul de garantare (cel ce restituie banii deponentilor, in cazul in care o banca pica), vine de la bugetul de stat? Intreb pt ca, la situatia actuala, acesta ar fi egal cu 0, avand in vedere ca statul are nevoie de 15% din pensii...
danutz1970
Fondul de garantare a depozitelor bancare nu are nici o legatura cu bugetul statului.
Fiecare banca care e autorizata de BNR pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei contribuie la fondul de garantare a depozitelor bancare cu ceva de gen 0,xx la suta din total depozite.Atentie, contributia in functie de volumul depozitelor PF si PJ poate varia, sa nu se confunde cu ceva gen asigurari, deci banii blocati nu sunt definitiv pierduti pentru institutia bancara.
Alt mod de garantare indirect sunt rezevervele minime obligatorii constituite de catre bancile comerciale la BNR, xx% din total volum credite pe lei si valuta.
k_vip
atentie si la comisioanele de retragere, care pot influenta randamentul, indiferent ca e vorba de depozit sau cont curent. din cate am auzit se va lua in calcul impozitarea si a conturilor curente, care pana acum scapasera.
Georginho
Da, asa este, din iulie se vor impozita dobanzile obtinute din depozite bancare si intr-adevar comisioanele pt eliberare numerar PF sunt fff mari...
sadi
ce inseamna fffff mari?

sunt banci la care, daca iti retragi banii in ziua scadentei depozitului, nu ai comision de ridicare/retragere
Georginho
Ex: 60 lei la eliberare de 15.000... mi se pare cam mult totusi...
sadi
asta inseamna un comision de 0.4%, care e relativ acceptabil, ca sunt si mai mari
daca retrageai mai putin, comisionul nu ti parea atat de mare tongue.gif
ai retras din depozit sau din contul curent?
aleksanders
daca retragerea o faci prin bancomat ai 0,05, presupun ca ai retras de la ghiseu de au luat 04%
sadi
aleks, poate nu are card sau poate contul din care a retras nu a fost atasat unui card biggrin.gif
Georginho
Din contul curent.
Este atasat card la contul curent, insa niciun bancomat nu elibereaza o suma de genul asta pt un singur card. Stiu ca sunt limitate la o anumita suma... 3000/zi/bancomat parca...
aleksanders
6000 visa si 3000 master - 2 carduri diferite pe acelasi cont si 2 zile de scos de la bancomat biggrin.gif
just_dci
QUOTE(Georginho @ 24 Jun 2010, 12:41)
Din contul curent.
Este atasat card la contul curent, insa niciun bancomat nu elibereaza o suma de genul asta pt un singur card. Stiu ca sunt limitate la o anumita suma... 3000/zi/bancomat parca...
*



Poti sa vorbesti in banca, le spui ce suma vrei sa retragi de pe card si ti se modifica limita pentru o perioada scurta de timp [uzual 20-30 min.] astfel incat sa poti face operatiunea.La BCR cel putin merge.
george_scala_2004
BNR recunoaște: Bancherii au trecut de criză aruncând povara pe clienți. sad.gif mad.gif

QUOTE
Creșterea marjelor de dobândă și, într-o măsură mai mică, reducerea costurilor de operare le-au permis băncilor să digere creditele neperformante fără să piardă prea mult din profituri. Strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împru muturilor pentru clienții buni-platnici și să reducă dobânzile acordate de ponenților pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, este concluzia la care a ajuns Banca Națională în Raportul asupra stabilității financiare - ediția 2010.

Creșterea cheltuielilor cu provizioanele pentru acoperirea creditelor neperformante a fost invocată mereu de bancheri ca motiv pentru scumpirea creditelor. Aceste scumpiri nu au vizat însă doar creditele nou-vândute, ci și pe cele în derulare, punând astfel presiune mai mare pe clienții care fac eforturi să rămână la zi cu plata ratelor, deși se confruntă cu creșteri de prețuri și, în multe cazuri, cu reduceri ale salariilor, respectiv cu prăbușiri ale piețelor de vânzări în cazul clienților companii.
"Creșterea marjelor de dobândă la lei și valută, vânzarea de active imobilizate și achiziționarea de titluri de stat au fost printre cele mai frecvente strategii puse în practică de bănci pentru îmbunătățirea pe termen scurt a poziției lor financiare", remarcă autorii raportului BNR.

O asemenea politică s-ar putea dovedi însă contraproductivă pe termen lung.
"Prin politica de prețuri pe care o practică în aceste luni, un număr de bănci vor avea de suferit pe viitor din perspectiva relației cu clienții lor. Poți miza că acum clientul este captiv și nu are de ales, dar este de văzut în ce măsură, odată eliberat de povara creditului, se va întoare la tine ca bancă", comentează Radu Crăciun, director de investiții la Eureko Pensii.
Băncile aveau în iunie o marjă de dobândă de șapte puncte procentuale la lei, în condițiile în care dobânda medie la creditele în lei pentru populație era de 14% pe an, iar la depozite se plătea o dobândă de 6,9% pe an. În iunie 2009 marja era de 4,9 puncte procentuale, în creștere deja de la circa trei puncte procentuale înainte de declanșarea crizei financiare în toamna lui 2008.

În acest fel, sistemul bancar a reușit să încheie anul trecut pe plus, cu un profit cumulat de 182 de milioane de euro, mai mic totuși decât vârful istoric de peste un miliard de euro, atins în 2008.

Și oamenii de afaceri critică practica băncilor de a-i sufoca pe clienții existenți, în condițiile în care efortul mai mare făcut pentru plata ratelor le lasă oamenilor mai puțini bani pentru consum, afectând implicit afacerile firmelor. În acest context, Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 din iunie care stabilește noi reglementări pentru creditele pentru consumatori - cum ar fi eliminarea comisionului de rambursare anticipată - a fost primită cu entuziasm de clienți și de oamenii de afaceri, dar a stârnit nemulțumirea bancherilor.
După primele șase luni din 2010 băncile locale contabilizează însă o pierdere cumulată de 56 de milioane de euro din cauza cheltuielilor tot mai mari cu provizioanele. Este pentru prima în istoria recentă când sistemul bancar încheie un semestru cu pierdere. Totuși, bancherii au continuat să facă eforturi pentru a-și îmbunătăți câștigul din operațiunile curente, astfel încât acesta să acopere în proporție tot mai mare pierderile financiare. "În iunie 2010, profitul operațional era cu 20,6% peste cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, veniturile operaționale scăzând într-un ritm mai lent decât cheltuielile similare", subliniază raportul BNR. Spre exemplu, băncile și-au redus personalul cu 5% pe parcursul anului trecut.
Radu Crăciun consideră că practicarea unor dobânzi mari arată că băncile au încă un apetit foarte limitat, mai ales în zona clienților persoane fizice.
"Băncile au încă în bilanțurile lor multe active de o calitate îndoielnică. Principala lor prioritate este să transforme aceste active în lichidități", spune fostul analist economic. Și BNR notează că pe parcursul anului 2009 băncile au cerut garanții mai mari pentru acordarea de credite - mai ales în cazul companiilor - în timp ce clienților individuali le-au impus un grad de îndatorare mai mic. Ponderea creditelor cu întârzieri la plata ratelor mai vechi de 60 de zile - unul din principalii indicatori urmăriți de BNR - a urcat constant în ultimii doi ani, de­pășind 17% în iunie anul acesta, de la 5% în toamna lui 2008.
În altă ordine de idei, Crăciun critică și BNR pentru că a urmărit cu prea multă determinare stabilizarea cursului, cu costul menținerii dobânzilor la lei la niveluri ridicate.
"Cu toate că lichiditatea s-a ameliorat, volatilitatea ratelor de dobândă a rămas importantă. Băncile au translatat o parte din aceste incertitudini ale pieței monetare către companii și populație, concomitent cu mărirea primei pentru riscul de credit. Marja ratei dobânzii (față de Robor trei luni) pentru finanțarea în lei a celor două sectoare a fost în creștere, deși rata de politică monetară a scăzut continuu", subliniază BNR. Din 2008 și până în primăvara acestui an banca centrală a redus dobânda-cheie cu patru puncte procentuale, respectiv de la 10,25% pe an la 6,25% pe an.


http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-re...mentati-7042052
St
QUOTE(Georginho @ 24 Jun 2010, 12:41)
Stiu ca sunt limitate la o anumita suma... 3000/zi/bancomat parca...
*




Sunt banci care permit retrageri de pana la 20 000 lei /zi.
Iulikk
Este 3000/zi/cont sau card, in nici un caz pe bancomat. Testat de mine wink.gif .
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.