Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Secretele industriei cărnii
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Stiri > Stiri (Non-Auto)
Pages: 1, 2
MadHawk1
Secretele industriei cărnii: chimicalele din salamuri

Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar și zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera. Consumul anual de mezeluri în România este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, un român mănâncă cam 28-30 de grame de produse din carne.

Anul trecut, media țărilor europene mergea către aproape 100 de grame consumate zilnic. Totuși, diferența este dată de calitatea semipreparatelor românești din carne, care este printre cele mai slabe din Europa, asta și pentru că românii nu se arată preocupați de ce pun în farfurie.

Slănină multă și injecții cu apă

În unitățile de producție mari și în abatoarele tehnologizate, sacrificările de animale sunt rare. După tranșare, 80% din carne se folosește pentru specialități, iar restul intră în producția salamurilor, a cârnaților, parizerului și a crenvurștilor.

Cantitățile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar și cu soia sau alte grăsimi hidrogenate. Malaxarea se face într-un recipient mare de metal, în care se pun la tocat carnea, apoi slănina și șoriciul. Din saci de rafie se adaugă făina de soia, și, potrivit fiecărui rețetar, se adaugă aditivi sintetici și coloranți. Omogenizarea se face în câteva minute, iar pasta prinde gust și aspect de carne. Ambalarea se face în membrane de plastic, care, uneori, ajung să coste mai mult decât compoziția produsului.

De cealaltă parte, produsele „premium”, ca pastrama, mușchiul sau cotletul, sunt injectate cu saramură și fosfați, compușii care rețin cea mai multă apă.

Injectarea se face cu o mașină specială cu ac, iar vidarea maschează că produsul e umplut cu apă. Saramura, care trage foarte mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială și diabetul.

E-urile sunt importate și, în cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obțiunite prin deshidratare.

Departe de „mâncatul sănătos”

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare din București, spune că absolut toate produsele din magazine, mai puțin cele „eco”, sunt pline de chimicale.

Cel mai mult, însă, atrage atenția asupra intoxicării cu reclame: „Mezelurile și sănătatea n-au nimic în comun. Copiii n-ar trebui să consume niciun gram. De aceea, publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici”.

Chiar dacă au fost siliți de legi să treacă pe etichete toate componentele rețetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantitățile adevărate de carne dintr-un produs.

Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice și coloranți, multă sare și multă apă.

Medicii spun că efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase. „Românii s-au obișnuit să cumpere apă la la preț de carne. În ultima vreme, au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testați toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai periculoși sunt fosfații, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase. Imaginați-vă ce înseamnă asta pentru copii”, spune Gheorghe Mencinicopschi.

[attachmentid=1627562171]
SCUMP. 80% din carnea tranșată merge pentru specialități, ca pastrama și cotletul


Etichetele fără valoare

Specialistul în sănătate alimentară atrage atenția că potențiatorii de aromă, care se regăsesc chiar și în specialitățile mai scumpe din carne, provoacă un apetit ridicat și dau de pendență: „Glutamatul monosodic dă un gust foarte bun. Stimulează pofta și te face să mănânci încontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mâncând și mâncând, duce la obezitate”.

Din lista lungă de compuși chimici alimentari, coloranții sunt bombe pentru organism. „Roșul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracție, se folosește aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase și riscul cel mai mare îl reprezintă Alzhaimerul”, explică Gheorghe Mencinicopschi.

Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, în mare parte, de făina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compoziția unui parizer ieftin sau a unui salam.

„Soia în stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam. Amidonul, în schimb, chiar n-are ce căuta într-un produs din carne. Pentru că nu vor să fie scrupuloși, producătorii promit să-l treacă pe lista ingredientelor”, spune Mencinicopschi.

AMENINȚĂRI

Bolile care ne urmăresc

Fosfații din mezeluri împiedică fixarea calciului în oase. Afectează creșterea copiilor, iar în 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbații vor scădea la bătrânețe mai repede în înălțime și, în multe cazuri, vor fi obezi.

Semipreparatele mai conțin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul că rețin apă, au rolul de a omogeniza.

„Nu pot fi digerate de tubul digestiv, decât în zece ani. Efectul imediat este apariția gastritelor și a ulcerelor, dar și a celei mai urâte forme de cancer - cel colonorectal”, spune Mencinicopschi.

44% CARNE

Cârnați Cabanos

Conține: carne de porc inferoară - cu slănină și șorici - 44%, carne de vită - 16%, faină de soia - 40%. Se adaugă usturoi, condiment universal, coriandru și agent de afumare.

Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan), antioxidant (acid ascorbic), potențiator de gust, glutamat monosodic (aditiv care provoacă apetit mare și dependență), zaharuri - dextroză, lactoză, colorant natural: carmin, conservant - nitrit de sodiu si nitrat de potasiu.

Pentru omogenizare se mai folosesc grăsimile vegetale. Se ambalează în intestine subțiri de oaie. Se lasă la fiert 20 de minute, la 75 de grade C. Zvântarea se face într-o cameră frigorifică, timp de 2-3 ore.

60% CARNE

Cârnați de porc

Conține: carne de porc 60%, cu slănină și șorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu și potasiu), antioxidanți (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potențiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural – carmin, conservanți: nitrit de sodiu și nitrat de potasiu.

Nitritul de sodiu previne creșterea bacteriei ce cauzează botulismul, mărește timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roșie a cărnurilor procesate și dă o aromă specifică.

60% CARNE

Cotlet de porc

Conține: cotlet de porc, un strat de slănină de 0,5–1 centimetri. Carnea, tăiată șuvițe, se injectează cu saramură 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o mașină specială cu ac.

Se pune apoi într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper și coriandru, unde se lasă timp de mai multe ore. În sos se mai adaugă antioxidanți, potențiatori de gust.

Se lasă șase zile la rece, apoi se afumă industrial. 14 porții de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariției unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, care este foarte gravă.

Afecțiunea reprezintă una dintre primele cinci cauze de deces în Vest. Se manifestă prin scăderea capacității organismului de a menține o concentrație normală de oxigen în sânge.

62% CARNE

Lebărwurst

Conține: carnea capului de porc în proporție de 62%, slănină tare 7%, organe – inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa de la fierberea capului, mixul de condimente, ceapă fiartă, zahăr și sare. În malaxor se adaugă aditivii – colorantul alimentar – carmin, antioxidanți, amidon de cartofi.

Compoziția se ambalează în membrane sintetice și se fierbe la 75 de grade C.

Un lebărwurst „tradițional” trebuie să conțină mai puțin de șase grame de sare la 100 de grame de produs și, în principiu, să aibă cel mult trei aiditivi sintetici, iar termenul de valabilitate să nu depășească zece zile.

Un produs mai puțin conservat își schimbă culoarea la deschiderea ambalajului.

80% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI

Parizer de porc

Conține: 80% slănină și șorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate), faină de soia, proteină vegetală, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potențiatori de gust, coloranți (carmin).

După amestecare, compoziția se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade C. Din cauza amidonului și a fibrelor din soia, conferă starea de sațietate.

În schimb, este greu de digerat. Carnea dezosată mecanic este pasta rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu utilaje speciale. Această pastă poate conține și resturi de piele, chiar și oase.

60% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI

Salam de vară

Conține: 60% slănină și șorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanți, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriți, nitrați, pastă de usturoi, zahăr.

Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă și se afumă industrial într-o cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puțin patru-cinci zile.

În alte cazuri, se adaugă agent de afumare.


40% SARAMURĂ

Pastramă

Conține: carne dezosată de la pulpă, spată și mușchiul de pe spate.

Se taie în șuvițe, se sărează, după care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapă și de usturoi, antioxidanți, coloranți, agenți de afumare și potențiatori de gust.

Carnea stă în sos timp de trei până la cinci zile, apoi se scoate și se leagă cu sfoară. Se injectează cu o soluție de saramură de 20-40%, apoi se ambalează în pungi de plastic, în vid.

Afumarea se face cu fum lichid, care conține cele mai cancerigene hidrocarburi - cele policiclice aromate.

70% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI

Șuncă de porc

Proporțiile de carne diferă în funcție de rețetă. Șunca țărănească conține: 70% carne procesată mecanic (are în compoziție slănină, urme de oase, șorici) - proteine din soia, toată gama de antioxidanți, colorant – carmin.

Carnea se injectează cu o soluție de saramură, apoi trece în malaxoare de trei ori.

Prima malaxare se face la o oră după injectarea cu saramură, a doua la 24 de ore după depozitarea la frig și încă o dată la 48 de ore după maturare.

Apoi, compoziția se pune în forme metalice care se țin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. După răcire, formele se ambalează în pungi de plastic, în vid.


Sursa: Evenimentul Zilei
Sp!ke
Pai... in afara de mezelurile crud-uscate (alea de peste 50leikg) si carnea netratata (cea cu 2 zile termen de garantie) restul sunt pline de chimicale... nimic nou sub soare
MadHawk1
Poate ca "nu e nimic nou sub soare" dar nu ma asteptam sa fie atat de grav!!! nu crede.gif
Merced
Sa creada cine vrea ca alea crud-uscate or fi mult mai putin nocive ca restul, eu nu cred.
Sp!ke
Pai n-am spus mezeluri crud-uscate de 10 lei/kg, ci alea de peste 50 de lei/kg, care sunt uscate natural (care sunt invelite in membrana comestibila, au stat cel putin doua luni la uscat in beciuri special amenajate si au mucegai natural pe ele) si sunt preparate dupa retete taranesti. Daca va uitati cu atentie la UNELE dintre ele, o sa vedeti ca nu vorbesc prostii... chestia e ca sunt mult prea rare prin magazine si te cam plictisesti cautand ceva de calitate. Spre exemplu, astazi cautam ceva pentru mic-dejun... n-am gasit decat la 120lei/kg (adica 4 felii transparente la 10 lei)... am renuntat sa ma mai agit cautand ceva natural, dar nici n-am cumparat nimic.
argon
va astept la asa ceva, natural 100%, dar se gasesc doar aici.
Andrul
Marea problema nu este injectarea cu apa sau ca baga slanina in salamuri, ci antibioticele si hormonii cu care animalele din crescatorii sunt indopate. Rezultatul in general este o carne uneori "falsa", cu putini nutrienti.
MadHawk1
Uitasem de asta! post-336-1110552439.gif
ct-03-tvy
mai bine cresti un porc la tara, ii iei mau,.si mananci mult mai sanatos
MadHawk1
Eh, daca toti am trai la tara, ne-am permite, dar asa... sad.gif
Arhimede
De ceva vreme, cativa ani, in romania a inceput sa se discute despre mancat sanatos, mancare santoasa...etc.

Treaba e ca mai toate alimentele fac "rau", din simplul motiv ca omul nu e nemuritor. Raul ala nu-i chiar asa mare daca nu faci excese.

Dar multi cad in extrema cealalata, si incep sa manance paine sanatoasa( alba inegrita cu cacao) de ex...iaurt care e in mare parte gelatina.....si incep sa aibe probleme tocmai din cauza alimentatiei "sanatoase".

La fel si cu unii care descopera ca au nu stiu ce afectiuni, si se dau pe cate un regim care in timp le dauneaza mai rau.

Acuma, daca bagi in tine zilnic carnati de la magazinul de la parterul blocului, salam, sunca nu stiu de care nici nu aveai nevoie de informatiile astea sa-ti dai seama ca nu e o alimentatie sanatoasa.

Eu unul stiam de faptul ca un parizer contine carne foarte putina
AlexC
Este pueril sa ne plangem acum ca nu mai putem manca nimic de pe piata. Si noi am crescut cu mezeluri, si inainte erau la fel preparate. Nu avem cum sa intoarcem roata, si nici sa nu mai mancam decat chestii "bio", "eco" sau produse in Vest. Si atunci vine dilema mea: din brandurile de pe piata, care produse le consumati voi, care NU le consumati nici mort?

Incep eu cu ce mananc:
- produse Angst, fie cumparate direct de la ei fie de la Carrefour
- produse Meda: muschi file, cotlet haiducesc, cremwursti de pui, sunca de Praga, kaiser, pastrama taraneasca. La inceput stiu ca dl. Netoiu producea foarte curat si bun, iar intre timp n-am simtit diferente de gust. N-or fi ele din gradina raiului, dar astea le cumpar in proportie de 80%
- de la producatorii din provincie si care desfac marfa in Bucuresti, prin pietele volante. Acum un an erau 2 din MM care vindeau sambata-duminica cate o furgoneta plina de produse foarte bune. Preturile cam cu 40-70% mai mari ca la Carrefour, calitate si gust jos palaria. De vreo 6 luni n-au mai venit, si nici alte locuri nu stiu.

Aveti alte surse, experiente directe?
clr
QUOTE(argon @ 25 Oct 2009, 17:19)
va astept la asa ceva, natural 100%, dar se gasesc doar aici.
*


wub.gif
Mai luam asa ceva de prin Sebes cand mai aveam delegatii la Deva, o bunatate !
Sp!ke
E greu de precizat ce producatori sunt seriosi si care nu, ideea e ca eu am renuntat de vre-o 15-16-17 ani sa mai mananc (nici eu si nici familia mea) crenvusti, parizer, toba si alte ciudatenii de genul asta. Macar am renuntat la a mai manca piele, zgarci, grasime necomestibila (grasimea care se foloseste la fabricarea sapunului si care da aspectul gelatinos preparatelor) si a enorm de mult adaugatelor aditive pentru a da gust si a conserva preparatele ieftine... poate pe mai tarziu, daca o sa-mi permita buzunarul, o sa-mi fac ferma mea unde o sa-mi cresc animalele mele, dar problema va fi alta... de unde voi cumpara furaje naturale, fara a fi modificate genetic, fara adaos de pesticide, fara azotati si fosfati? Din ceva calcule, puerile, binenteles, pentru a aduce un purcel de la nivelul de grasun, la 100kg (greutatea ideala pentru sacrificare), cheltuiala "eco" s-ar ridica undeva in jurul sumei de 3000-3500 lei... Oare imi voi permite sa dau 87 de lei pe kg de carne (randamentul la porc se situeaza in jurul valorii de 40%)?
D-FENS
Cu totii stim ce se afla prin supermarket-uri.Atata vreme cat nu faci exces cred ca e ok.E bine ca se mai sensibilizazeza populatia cu articole de genul asta.Pe mine ma infioara cati aditivi baga astia in produse,toate astea le consumam.Am avut o experienta neplacuta cu niste carnati preparati la un supermarket,frisoane,dureri de stomac si lucru nemaiintalnit pana atunci,imi ardeau talpile.
Executron
E dezastru corect.... De ani de zile nu mai ma mananc parizer sau cremvursti, decunosc ca mai imi scapa 100-200 de grame de muschi file sau sunca din cand in cand...

Am luat o data nu stiu ce sunca de porc care a fost 65 ron/kg... NU se poate compara cu ce vindea Meda la 20ron/kg, era total altceva, parca mancai sunca adevarata cu pasta colorata.

Voi elimina si ultimele "vestigii" are mezelurilor din dieta mea.
vijelie
QUOTE(MadHawk1 @ 25 Oct 2009, 15:20)
...Consumul anual de mezeluri în România este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, un român mănâncă cam 28-30 de grame de produse din carne. Anul trecut, media țărilor europene mergea către aproape 100 de grame consumate zilnic.
*

Sunt curios cum fac astia astfel de statistici in conditiile in care eu, orasean get-beget, am mancat zeci de porci si de vitei si sute de pasari de la crescatori care nu au nicio legatura cu sistemul fiscal sau statistic.
MadHawk1
QUOTE(Executron @ 25 Oct 2009, 20:45)
... De ani de zile nu mai ma mananc parizer sau cremvursti,...
*



Asta o sa fac si eu! up.gif
sinaxis
Daca va uitati in calendar mai mult de jumatate din zilele anului sunt zile de post. Detoxifierea organismului de chimicalele din carne si produsele din carne se face natural. In rest, merita investit mai mult in mancare sanatoasa. Chiar daca nu e profitabil, merita sa ai o gradina, sa o lucrezi, sa achizitionezi produse de carne de la producatori pe care ii cunosti si sti conditiile in care cresc animalele etc... din punctul de vedere crestinesc ingrijirea sanatatii e o datorie morala.
Master01
Datele acestea sunt foarte relevante. Stiam ca nu sunt bune dar nu stiam procentul de carne sau lipsa carnii mai exact............de bagat la cap.
Sp!ke
QUOTE(sinaxis @ 25 Oct 2009, 20:36)
Daca va uitati in calendar mai mult de jumatate din zilele anului sunt zile de post. Detoxifierea organismului de chimicalele din carne si produsele din carne se face natural. In rest, merita investit mai mult in mancare sanatoasa. Chiar daca nu e profitabil, merita sa ai o gradina, sa o lucrezi, sa achizitionezi produse de carne de la producatori pe care ii cunosti si sti conditiile in care cresc animalele etc... din punctul de vedere crestinesc ingrijirea sanatatii e o datorie morala.
*




Yeah... right!!...
Si in timpul postului trebe sa aducem jertfe (pui, miei, vitei si purcei de lapte) pe care trebe sa le oferim preotului... nu-i asa?
Dodone
In tinerete, din '86 pana in '89 am lucrat ca macelar-mezelar-transator la COMTIM. Adica in aproape toate fazele de procesare, mai putin la preparare conserve si la afumatorie.
Si atunci se foloseau chimicale: aroma de piper pe suport solid, solutii de conservare si potentatori de gust injectati in carne, etc. Dar nu in halul de acum.
In schimb se foloseau si produse naturale: enibahar, piper, sare gema de cea mai buna calitate, etc.
Enibaharul si piperul erau importate din Austria. Periodic, unul din mezelari trebuia sa macine boabele. Dupa ce macinam enibahar, puteam sa fac 3 dusuri si tot miroseam si acasa inca o zi. Si miroase destul de bine. tongue.gif
Tot din Austria se importau si membranele artificiale pt. mezeluri.
Cremvurstii si polonezii se faceau cu mate naturale, de pasari si oi. Era o sectie speciala care doar asta facea: curata mate. Putini stiu ca la COMTIM exista si un abator de pasari, langa Timisoara, la Utvin.
Exista si un maistru, dl. Flokovitz, care avea diploma de maestru mezelar din Elvetia si care era director executiv, cu toate ca nu avea facultate. Toti sefii de sectii ii dadeau raportul dimineata. Nu l-am vazut zambind niciodata. Era maniac cu , curatenia. Daca nu-i placea cat e de curat intr-o sectie, oprea productia si toti muncitorii, inclusiv sefii, trebuiau sa faca curatenie pana era el multumit.
Nu stiu daca in ziua de azi se mai intampla asa ceva.
sinaxis
Sp!ke, noi suntem crestini... Daca nu stiai, la noi se aduce jertfa doar prescura si vin. Daca vrei sa duci jertfa din ceea ce ai enumerat mai sus, adreseaza-te pls domnului rabin.
Observ oleaca de malitiozitatea? Postul meu te-a jignit? Daca da, imi cer scuze.
Sp!ke
Nu m-ai jignit, numai ca am citit in randurile scrise de tine o tenta un pic asemanatoare cu cea a medicilor, si anume... "nu fuma, nu bea, nu manca, nu ..., dar adumi-le mie"...

LE
Sunt crestin, dar n-am nici in clin nici in maneca cu biserica, mi-e total indiferenta.
Merced
QUOTE(Sp!ke @ 25 Oct 2009, 17:17)
Pai n-am spus mezeluri crud-uscate de 10 lei/kg, ci alea de peste 50 de lei/kg, care sunt uscate natural (care sunt invelite in membrana comestibila, au stat cel putin doua luni la uscat in beciuri special amenajate si au mucegai natural pe ele) si sunt preparate dupa retete taranesti. Daca va uitati cu atentie la UNELE dintre ele, o sa vedeti ca nu vorbesc prostii... chestia e ca sunt mult prea rare prin magazine si te cam plictisesti cautand ceva de calitate. Spre exemplu, astazi cautam ceva pentru mic-dejun... n-am gasit decat la 120lei/kg (adica 4 felii transparente la 10 lei)... am renuntat sa ma mai agit cautand ceva natural, dar nici n-am cumparat nimic.
*



La aproape 50 de lei kilu' sunt si alea de la Aldis "taranesti", o caserola are 80g si costa aproape 5 lei. Si sincer ma indoiesc ca-s foarte naturale.
Sp!ke
"Foarte naturale"? Sa inteleg ca din punctul tau de vedere "foarte natural" inseamna 100% natural... cred ca n-o sa gasesti asa ceva, pentru ca toate produsele din carne comercializate au termene de valabilitate umflate cu ajutorul conservantilor, altfel n-ar rezista pe raft saptamani si luni de zile. Preparatele taranesti rezista luni de zile (de regula din iarna pana in primavara) pentru ca sunt afumate cu fum rece de lemn si pastrate in conditii naturale, unde nu sunt contaminate de chimicale imprumutate de la alte produse (mucegaiul alb, natural, fereste produsele de contaminare).

Din pacate, nu stiu ce tehnologii foloseste Aldis, dar, ma-ndoiesc ca ar fi 100% naturale, e suficient sa ne uitam la termenul de garantie. Daca e mai mare de 30 de zile (pentru produsele afumate) sau 5 zile pentru produsele proaspete sau semi-afumate, e clar ca au in compozitie chimicale (sau E-uri).
bygy007
care vreti fum la sac de 25 kg si membrane de toate felurile , firma care distribuie e peste drum de mine biggrin.gif
Dodone
Produse naturale facea COMTIM-ul. Carnea de vanat era fezandata , uscata si afumata, intr-o zona rurala de deal, din jud. TM sau AR. Nu mai stiu locatia. Erau produse doar pentru reteaua de magazine a PCR si pt. export.
Nu cunosc in comertul din super/hipermarket-uri produse cu adevarat naturale, din carne. Adica procesate cu tehici clasice.
MadHawk1
QUOTE(Master01 @ 25 Oct 2009, 21:42)
Datele acestea sunt foarte relevante. Stiam ca nu sunt bune dar nu stiam procentul de carne sau lipsa carnii mai exact............de bagat la cap.
*


Cand citesc astfel de postari ma bucur ca am reusit sa deschid ochii macar unui singur om care poate nu ar fi vazut altfel acest articol! 124.gif
Si eu stiam ca "ceva nu e in regula" dar m-am ingrozit cand am citit cat de "in neregula" sunt lucrurile! nu crede.gif


QUOTE(Dodone @ 25 Oct 2009, 22:04)
In tinerete, din '86 pana in '89 am lucrat ca macelar-mezelar-transator la COMTIM. Adica in aproape toate fazele de procesare, mai putin la preparare conserve si la afumatorie.
Si atunci se foloseau chimicale: aroma de piper pe suport solid, solutii de conservare si potentatori de gust injectati in carne, etc. Dar nu in halul de acum.
In schimb  se foloseau si produse naturale: enibahar, piper, sare gema de cea mai buna calitate, etc.
Enibaharul si piperul erau importate din Austria. Periodic, unul din mezelari trebuia sa macine boabele. Dupa ce macinam enibahar, puteam sa fac 3 dusuri si tot miroseam si acasa inca o zi. Si miroase destul de bine. tongue.gif
Tot din Austria se importau si membranele artificiale pt. mezeluri.
Cremvurstii si polonezii se faceau cu mate naturale, de pasari si oi. Era o sectie speciala care doar asta facea: curata mate. Putini stiu ca la COMTIM exista si un abator de pasari, langa Timisoara, la Utvin.
Exista si un maistru, dl. Flokovitz, care avea diploma de maestru mezelar din Elvetia si care era director executiv, cu toate ca nu avea facultate. Toti sefii de sectii ii dadeau raportul dimineata. Nu l-am vazut zambind niciodata. Era maniac cu , curatenia. Daca nu-i placea cat e de curat intr-o sectie, oprea productia si toti muncitorii, inclusiv sefii, trebuiau sa faca curatenie pana era el multumit.
Nu stiu daca in ziua de azi se mai intampla asa ceva.
*



Din pacate "goana dupa profit" si cinismul producatorilor au facut sa se ajunga aici!
Spuneti NU produselor de carne prelucrate industrial pentru voi si pentru familiile voastre!
vijelie
@Dodone
In ziua de azi, 95% din condimente vin din China.
Numai Dumnezeu stie ce fac aia acolo.
Lostboy
Pateul de pasăre e bun? Nu am altceva în afară de ăsta și un iaurt.

LE: Ceva mai târziu - Hai bre, nimeni? Mi-e foame! biggrin.gif
Andrul
QUOTE(sinaxis @ 25 Oct 2009, 20:36)
Detoxifierea organismului de chimicalele din carne si produsele din carne se face natural.


Parinte cu tot respectul, acuma si legumele sunt pline de "toxine". Plantele care cresc din sol poluat cu pesticide si metale grele, golit de minerale sanatoase sunt stropite cu zeci de pesticide pana sa ajunga la maturitate.
axabrt
Manac cat de des am posibilitatea peste.
Chiar si din ala cu multe oase, gen crap sau caras. partea nasoala e ca pana te saturi trece vreo ora. In rest cumpar somon si mai rar pastrav.
Si nici pestele nu mai are gustul de altadata.

In rest paine facuta in casa cam 1 data de 2 ori pe saptamana , am o sursa de grau pe la Urlati. Vara salate si branza de oi.
Lostboy
QUOTE(Lostboy @ 26 Oct 2009, 10:09)
Pateul de pasăre e bun? Nu am altceva în afară de ăsta și un iaurt.

LE: Ceva mai târziu - Hai bre, nimeni? Mi-e foame!  biggrin.gif
*


Am mâncat pateul. Dacă îmi apar bube a voastră-i vina.
b76bgaarh
QUOTE(argon @ 25 Oct 2009, 16:19)
va astept la asa ceva, natural 100%, dar se gasesc doar aici.
*




in fiecare an de paste si craciun primesc niste prepate de astea traditionale din zona Hateg.......diferenta mare......

cred ca trebuie sa vin mai des la voi in zona...
murfi
Nici pestele nu-i o solutie,
majoritatea celui din ro este de crescatorie si nu cred ati vrea sa stiti ce mananca ...
Andrul
Aha, de peste vorbiti? Cica si ala are in el metale grele din cauza poluarii, mai ales ala oceanic. biggrin.gif
DACU'
Nu mai pot!M-ati provocat,acum cititi si parerea mea,daca vreti!Deci,painea e compromisa,nu?Graul e plin de ingrasaminte chimice,pesticide,etc.Corect?Apa?Nu pot sa mai beau apa de la robinet de cativa ani,e tratata si supertratata,totusi plina de subst chimice si agenti patogeni.Corect?Carnea?Doar despre asta ati discutat aici,nu?Fructe si legume?Nu multumesc,sunt tot asa pline de chimicale ca si graul,poate si mai si.Pe deasupra au mai si suferit mutatii genetice,ca sa fie mai mari,mai frumoase.Corect?Aerul?De fiecare data cand se efectueaza masuratori(si sunt date publicitatii corect),APM comunica depasiri mari ale unor substante(amoniac,sulf,etc).Corect?Acum,o scurta glumita:doi ciobani se sfatuiesc ce sa faca cu o anumita mioara,care-i bolnavioara...La un moment dat,unul dintre ei i se adreseaza celuilalt:apai ma' baciule,daca zici ca nu mai manca,nu mai bea,s-o taiem in pana mea"!
Dodone
@axabrt
Si pestele poate fi contaminat de la nitritii si nitratii aplicati incorect pe terenurile agricole.
Nitritii si nitratii sunt f. buni daca sunt aplicati corect:
- analize de laborator a mai multor esantioane din solul pe care se vor aplica ingrasaminte;
- dozarea cantitatilor de ingrasamant in functie de rezultatul analizelor si creintele plantei de cultura, care difera mult de la o planta la alta;
- aplicarea ingrasamintelor in epoca optima, in functie de planta de cultura, anotimp si prognoza meteo.
Daca nu sunt respectate conditiile principale de mai sus - nu am fost exhaustiv- ingrasamintele nu sunt asimilate de catre planta si are loc spalarea ingrasamantului de pe/din pamant de catre apa din precipitatii si levigarea apelor infestate cu ingrasaminte direct in cursurile de apa de unde mananci tu pestii.
Si in cazul in care mananci peste din zone montane, riscul ramane. Sunt zone intinse in care exista halde cu minereu radioactiv, care nu sunt neutralizate corect (costurile sunt uriase). Sau, macar acoperite cu argile. Vezi zona Ciudanovita (CS) , Baita (BH) si multe alte zone din m-tii Banatului si cei Apuseni. Si nu doar aici...
Sau, fondul natural radioactiv depaseste nivelul maxim admis de 2-3 ori. Vezi cazul zonei Baita.
Sau, in situatia unor rauri de munte, acestea sunt alimentate si de izvoare ce trec prin filoane de minereu radioactiv, ori ape ce se scurg din exploatari subterane de minereuri radioactive, care au fost abandonate.
Vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca am specializare in Ingineria si Protectia Mediului, am fost in Apuseni de multe ori si am vazut cu ochii mei.
axabrt
ok, atunci sa ne facem multe cruci inainte sa mancam , zicem un Doamne ajuta ! si inghitim
DrK
aplauze.gif radmasa.gif
Dodone
It's your choice... icon_mrgreen.gif
papa_mulo
Nesimtirea fara de margini e ca ani de zile(daca nu zeci) ne-au substituit pe sestache mancarea naturala cu tot felul de porcarii si acum apar senini si ne ofera mancare eco si bio la preturi de iti trece foamea...fm lor de nenorociti!
Cica din cauza conservantilor si porcariilor mancate, mortii(astia mai tineri care au murit devreme si au trait majoritatea vietii mancand rahaturi) nu mai putrezesc la 7 ani ca pe vremuri...asa e parinte, confirmi?
Dodone
Alimentele produse dupa standarde eco sunt aproape de 3 ori mai scumpe. Cele dupa standarde bio sunt de 3-5 ori mai scumpe. Asta pentru ca nu e subventionat tot lantul producerii acstor tipuri de alimente. Nici nu sunt avantajate cu taxe mai reduse fata de cele cu chimicale.
Ponderea insumata a alimentelor eco si bio in vanzarile de alimente e de max. 6%.
Daca alimentele cu chimicale ar fi taxate ca si poluante iar cele eco/bio, promovate, subventionate si avantajate din punct de vedere fiscal, procentul ar exploda.
Dar atunci, cu siguranta ca oamenii ar fi mai sanatosi, s-ar vinde mai putine medicamente, ar fi mult diminuat gradul de ocupare a paturilor din spitale, firmele de cercetari in domeniul medical nu ar mai primi acele fonduri uriase, etc. Ce probleme mari s-ar genera !
papa_mulo
Nu ar exploda nimic Dodone ca si astea bio si eco pot sa fie tot niste rahaturi in masura mai mare sau mai mica, daca le-ar subventiona si ar scadea pretul lor la un moment dat ar aparea alte produse scumpe de genul "Ultra Bio" sau "100% Eco" care ar fi prezentate ca mult mai bune si naturale decat cele bio si eco...goana dupa profit e mare si fara scrupule!
E ca si cum imi cumpar ani de-a randul pantofi de la un cizmar si de fiecare data mi-i vinde ca fiind cea mai buna calitate, din piele. Intra in automatism asta, cumpar mereu de la el si la un moment dat dupa nu stiu cati ani vad la el in vitrina si niste pantofi de 3 ori mai scumpi decat ce cumpar eu! Cand il intreb ce au aia de sunt atat de scumpi imi raspunde ca aia sunt din piele...
Dodone
Daca se respecta conditiile, care sunt multe, produsele bio sunt cu adevarat sanatoase.
Ipoteticul tau pantofar e un tepar.
Dodone
Exact ce spuneam eu mai devreme:
The reasons are that the Mekong River is one of the most polluted rivers on the planet and this is where pangas are farmed and industries along the river dump chemicals and industrial waste directly into it.:
papa_mulo
QUOTE(Dodone @ 27 Oct 2009, 18:28)
Daca se respecta conditiile, care sunt multe,  produsele bio sunt cu adevarat sanatoase.
Ipoteticul tau pantofar e un tepar.
*



E tepar ca si producatorii de alimente care au inventat E-uri si porcarii ca sa isi mareasca profitul pe sanatatea oamenilor, dupa care cu un tupeu de nedescris le bese mintea sa lanseze pe piata campanii contra chimicalelor si E-urilor concomitent cu "noile" produse naturale eco si bio de trei ori mai scumpe wink.gif Ai prins ideea? Ideea e ca pe noi nu ne-a anuntat nimeni ca ani de zile am mancat rahaturi chimice, ni le-au vandut si le-am luat de bune, ca ne-am dat seama singuri dupa un timp cand au inceput sa exagereze si totul a devenit evident e o alta treaba...si cand ne-am dat seama, s-au apucat sa scrie pe produse ce E-uri contine(cica i-a obligat legea asa wink.gif ) iar noi ne-am c*cat pe noi de frica si am dat fuga la raftul cu bio vandut tot de ei dar de 3 ori mai scump!
Tu chiar crezi ca are cineva puterea sa controleze si sa impuna reguli unui producator de anvergura mondiala?
Dodone
Vanzarea e urmare a cererii.
In decenii au gasit tot felul de inlocuitori si au scazut costul alimentelor. Politica pasilor marunti.
Cand lumea a realizat ce unde s-a ajuns cu chimizarea alimentelor au aparut oprtunistii care ofera produse eco/bio. Iar acum lumea a realizat ce scump se produce in ziua de azi o mancare sanatoasa. De aici apare socul preturilor, pentru ca s-a intamplat intr-un timp relativ scurt, in comparatie cu decadele de ieftiniri. Si cand spun ieftin, ma refer la cantitatea de alimente (care erau din oficiu sanatoase) care se putea cumpara cu un salariu in anii '50 raportata la cantitatea de alimente bio care se poate cumpara cu un salariu in ziua de azi.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.