Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Conditii de creditare din strainatate
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
bendix
Daca stie cineva ce conditii trebuie indeplinite pentru a obtine un credit de la o banca din strainatate il rog sa ma ajute cu informatii.

Este vorba de a obtine un credit pe numele meu (cetatean roman, rezident in Romania). Varianta de a obtine un credit pe numele altcuiva, roman rezident intr-o tara straina am luat-o in calcul, e posibila, dar am renuntat la idee. Nu despre asta as dori sa discutam aici.

Ceea ce ma atrage la bancile din strainatate este desigur dobanda mult mai mica. A ajuns sa fie chiar cu un ordin de marime mai mica decat la noi.

Va multumesc !
vijelie
Avantajul dobanzii reduse dispare cand adaugi cheltuielile cu avocatii, cu traducerea legalizata a documentelor etc.
Gandeste-te numai la faptul ca vorbiti (la propriu) limbi oficiale straine.
bendix
Hm ... Cheltuielile amintite mai sus apar o singura data. Dobanda poate sa "curga" 20 de ani.
sadi
trebuie sa mai ai in vedere si urmatorul lucru: daca banca respectiva nu are o sucursala in romania, va trebui sa platesti de fiecare data transferul banilor din contul tau de aici in contul de acolo.. si aia costa la fiecare rata. poate fi o suma nu tocmai mica
bendix
Asta intr-adevar pare o problema. Am transferat odata o suma de aproximativ 2000 euro prin BRD si nu se stia dinainte comisionul. A fost constituit un cont in euro din care tot "dispareau" bani, pe masura ce se tranzitau diverse banci straine, pana s-a ajuns la destinatie.

Pe de alta parte, daca banca respectiva are filiala in Romania, s-ar putea sa fiu indrumat intr-acolo smile.gif
adip
Offtopic: eu pana la urma nu am inteles de ce in Romania au sarit dobanzile intr-un moment in care in restul lumii au scazut dramatic? Care e "cheia" succesului? De ce in Romania bancile reusesc sa faca ceea ce bancile din afara nu mai pot, sa creasca dobanzile in momente in care piata creditelor se prabuseste?
AlexC
Explicatia vine din lacomia bancilor romanesti: ele au dat bani cu imprumut la oricine, la dobanzi mari, adica profituri mari. Ratele de neperformanta au crescut, si atunci BNR le-a cerut sa faca ceva:
- sa analizeze mai bine cererile de credit si sa le respinga pe cele dubioase
- sa ofere informatii corecte oamenilor ca sa nu ii friga asa mult cu oferte de gen "4% 1an si apoi 11% inca 19 ani"...

Cum bancile au zis pas, le-a marit rezerva obligatorie, obligandu-i l costuri mai mari pentru acelasi credit, cost pe care au preferat sa-l mute catre clienti decat sa limiteze creditele dubioase si sa se concentreze pe clientii curati, dar mai putini.

Ca urmare, tot jocul asta a dus la costuri mai mari decat in Vest, unde piata e mai stabila, mai atent urmarita, la fel de bine reglementata, si unde amenzile se aplica.

Problema cu creditul in Vest este ca daca nu ai domiciliul acolo sau sa fi avut vreodata, e greu sa te bage in seama. Un mare avantaj ar fi un cont de economii in Elvetia de peste 50 milioane EUR smile.gif
vijelie
Ar fi interesant de aflat daca bancile straine ofera spre consultare (cu cateva zile inainte de semnare, nu 2 secunde) formularul de contract de creditare. In Romania parca le ceri sa-si dea hainele jos, asa de ofuscati par a fi.
sadi
sunt si in romania banci care iti dau contractul acasa sa-l citesti. trebuie doar sa ceri lucrul asta smile.gif
bendix
Confirm, bancile au inceput sa dea contractele acasa.

In general se incearca revenirea la deontologia profesionala in sistemul bancar, de cand cu aceasta criza financiara. Deci nu despre asta e vorba aici.

Este vorba numai si numai despre valoarea dobanzii la credite. Mi-a spus cineva din Finlanda ca la ei dobanda unui credit ipotecar este de 2% (perioada de 20 de ani creditare). Parca m-a lovit ceva in moalele capului cand am auzit 38.gif 053.gif Atunci m-am hotarat, daca va trebui sa ma dau de trei ori peste cap ca sa ajung la un credit extern, ma voi da de trei ori peste cap. wink.gif
AlexC
Vezi sa nu implice cetatenia tarii respective tongue.gif

Mai in gluma mai in serios, in primavara DAE in Germania la ipotecar / 20 ani era 4.8%, atunci cu 1,2% decat oferte de la noi. Acum nu mai stiu care e situatia, insa si acolo exista text scris cu litere mici care ajunge sa coste mult daca nu e citit cu atentie. Diferenta este ca odata ce ajungi in sucursala iti povestesc aia totul INAINTE, nu ca la noi unde inainte incearca s ate abureasca, iar apoi incearca sa-ti explice ca e treaba ta ca n-ai stiut ce intrebari sa pui ca sa primesti raspunsurile asteptate.

Bafta si tine-ne si pe noi la curent, credit cu 2% suna interesant...
bendix
Implica o anumita cetatenie europeana, dar in acest caz, pe cea romana tongue.gif

Totusi, persoana in cauza lucreaza si are rezidenta in Finlanda.



Bafta si voua tuturor ! La multi ani cu sanatate, ca-i mai buna decat toate ! cheers.gif

In rest, bucurosi le-om duce toate, de e ... 2% sau 20% biggrin.gif
dacis
DEEECI ?!...
bendix
Din pacate, nu am prins inca nici un "fir" de care sa ma agat. Dar inca mai caut.

Ciudat este ca se cunosc exact pasii care trebuie facuti pentru inmatricularea unei masini in Bulgaria, dar inca nu stie nimeni cum se poate ajunge la un credit extern.
tatabobu
Stiu eu cum e treaba in UK (Bank of Scotland). E posibil pentru orice cetatean roman, cu o conditie: rezident UK. Banuiesc ca-i la fel oriunde.
radian
@Bendix, cauta ofertele care iti convin si ia direct legatura cu banca respectiva. Conditiile difera de la o banca la alta. Cunosc o familie care a contractat un credit pe termen lung de la o banca din Belgia. Dupa ce au fost verificati solictantii sa nu fie pe lista de rai platnici, singura conditie suplimentara care le-a fost ceruta a fost sa aiba o vechime de minim 5 ani la acelasi loc de munca. Cand s-au dus sa semneze contractul, practic au avut la ei actele de identitate si adeverinta care atesta vechimea la locul de munca, tradusa si legalizata. Dobanda la vremea respectiva (2007) a fost de sub 3%, pentru un credit pe vreo 20 de ani.

In ceea ce priveste plata ratelor, vad ca esti din Timisoara. Poti sa ti le platesti din Ungaria. Din Timisoara pana in Szeged sutn cca. 100 de km. Comisioanele pecepute de bancile din HU pentru transferul de bani sunt incomparabile mai mici decat cele practicate in RO. Ca cetatean roman am avut conturi deschise la CTB (CityBank), Reiffeisen HU (au internet banking moca, poti depune mai multi bani odata si iti faci platile de acasa), Erste Bank si inca una, nu-mi aduc aminte pe moment.
bendix
@tatabobu:In acest caz, inseamna ca nu pot sa-mi pun ideea in aplicare, decat printr-o terta persoana (rezidenta in tara bancii respective). Eu tocmai acest lucru voiam sa-l evit.

radian
Persoanele din exemplul prezentat de mine sunt romani, rezidenti in RO...
bendix
@radian:Multumesc ! E primul mesaj care imi da sperante smile.gif

Ideea cu internet banking in Szeged mi se pare geniala. Orasul e aproape si pe deasupra e o localitate frumoasa, placuta de vizitat. Cand se lasa un pic frigul, voi da o fuga pana acolo.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.