Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ce se intampla in caz de faliment ?
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
bendix
De ceva timp ma roade o intrebare. Nu stiam unde sa deschid topicul, in zona legislativa sai in cea financiara. Pana la urma am optat pentru a doua varianta.
Ce se intampla daca da faliment banca (fara nume) de la care am luat un credit. Mai platesc cuiva ratele (poate statului ?) sau nu ?
J o h n n y
Nu stiu exact ce prevede legea familentului insa in cazul bancilor care ajung sa dea faliment peste noapte (in ultimul timp sunt deja n cazuri) se ajunge la nationalizare bancii. Adica intra in posesia statului. Chiar daca sunt destule curente de opinie din zona economica care nu sustin interventia statului in economie (dupa principiul "mainii invizibile" care regleaza economia unei tari) evenimentele recente ne arata ca fara interventia prompta a statului efectul actualei crize economice era mult mai mare. Si ma refrer aici la interventia Bancilor Centrale, de peste tot din lume, care au facut eforturi colosale ca sa mai salveze cate ceva!
Sau daca sunt oferte, o parte din active (alea "sanatoase") sunt cumparate de alte banci, de concurenta iar restul activelor ajung in administrarea statului, care incearca sa le valorifice in timp. E totusi putin probabil ca tu sa scapi de plata ratelor, vei plati rate in continoare doar banca se va chema altfel si va avea alt actionariat.
hitman1234
Stati mai linistiti ca nu da nicio banca de la noi faliment..ai nostri sunt asa de sofisticati ca nici nu stiu ce-i ala bubid si bubor..totusi in caz de faliment stiu ca se cer banii de la cei imprumutati,toate creditele devin scadente,insa in cazul unei preluari se continua plata ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic..
RainHawk
Nu cred ca toate creditele devin scadente in caz de faliment. Iti dai seama ce soc ar fi pentru economie?

PF ar fi executate silit iar PJ ar fi in procedura de faliment pentru creditele devenite scadente instant. Adica toata Romania ar ajunge la nivelul unei tari de prin Africa Centrala.

Bancile se imprumuta intre ele sau de la BNR si se mai imprumuta de pe pietele externe. Un singur colos daca pica se clatina tot mecanismul.

Bancile sunt reasigurate mai departe pentru astfel de cazuri iar in ultima instanta sunt preluate de catre stat.
vijelie
QUOTE(bendix @ 30 Sep 2008, 17:09)
...Ce se intampla daca da faliment banca (fara nume) de la care am luat un credit. Mai platesc cuiva ratele sau nu ?
*

Din acest punct de vedere, stai cat poti de linistit, tot vei plati. wink.gif
argon
QUOTE(RainHawk @ 1 Oct 2008, 10:13)
Adica toata Romania ar ajunge la nivelul unei tari de prin Africa Centrala.
*




de cand dezvoltarea este ceva rau? blink.gif
RainHawk
Nu cred ca inteleg intrebarea. Dezvoltarea cui?

De la stadiul in care este acum Romania, in cazul zdruncinarii serioase a sistemul nostru bancar si a afectarii mediului economic nu cred ca ajungerea la nivelul unor unor tari precum Gabon, Congo, Rwanda sau Angola s-ar putea numi dezvoltare.
Smiley
in caz de faliment, valorile bancii(cladiri, lichiditati, credite etc) sunt preluate de cel ce gestioneaza valorificarea lor. creditul se plateste mai departe, dar altei entitati (statului sau altei banci, depinde cine a cumparat/preluat creditul respectiv). prin lege, contractul de credit ramane valabil (creditele nu devin scadente, se platesc ca si inainte). practic, din punctul de vedere al cuiva care a imprumutat bani de la o banca, falimentul acesteia poate insemna doar o pauza de cateva luni in care se va decide cine ii va prelua creditul, dupa care platile vor fi reluate.

in cazul celor ce au depozite la banci, acestea sunt garantate de stat in limita a 20.000 euro/deponent/banca. este vorba numai de depozitele bancare. alte forme de "economisire" (gen conturi curente sau ce mai au bancile in oferta) nu sunt protejate. in cazul acestora din urma, posesorul lor isi va recupera banii (total sau partial) din valorificarea activelor bancii.

o situatie mai deosebita o au cei cu masini sau alte bunuri "cumparate" in leasing. legal, bunurile respective apartin bancii, nu utilizatorului lor, leasingul fiind un soi de inchiriere. stiu ca intr-o perioada se vorbea si de protejarea acestor utilizatori, dar nu stiu daca discutiile s-au concretizat intr-o lege sau ceva asemanator.
nairam
Pentru cei cu credite problema este sa nu "ne" trezim cu portareii (executorii judecatoresti) la usa si sa ne spuna "stiti trebuie sa vindeti urgent apartamentul pentru ca sa ne dati banii pentru ca banca a dat faliment...." Iar la cei cu depozite garantate .... Intrebarea este: in cat timp vor putea sa dispuna de banii lor ? pentru ca daca eu am acum sa zicem 20.000 de euroi la o banca iar acea banca da faliment daca pot dispune de banii mei abia peste vreo 2-3 ani atunci cu aceeasi suma de bani o sa pot cumpara mult mai putin datorita inflatiei, devalorizarii etc ...
Stie cineva ?

Edit later:
Ca sa nu mai spun ca daca am si credite si depozite la aceeasi banca atunci .... Ce naiba fac ? pentru ca eu vreau sa-mi platesc ratele cu sume din depozite de care NU pot dispune >>> ca nu pot plati ratele ..... naspa trebe sa fac depozite la mai multe banci ..... sleep.gif Nu ca as avea asa de multi bani dar mai bine mai mici si mai multe decat unu mare si prost .......

Edit later later:
Care a vazut reclama aia la Credit Europe ? in care spune cam asa ceva: "banii tai sunt in siguranta la noi" Parca prea imi suna a FNI .... "Dormi linistit ca FNI lucreaza pentru tine" .....
Smiley
nairam, poti sa stai linistit. contractul semnat cu banca ramane in vigoare si dupa falimentul ei. cel ce preia creditul e obligat sa respecte acest contract.

legat de depozitele garantate: Plata compensațiilor se face, de regulă, în termen de 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului instituției de credit. Fondul poate plăti compensații și după acest termen, dar nu mai târziu de 3 ani de la data începerii efectuării plăților. ( http://www.fgdb.ro/ ) . Astia au motive destul de serioase sa se miste repede: daca da o banca faliment si ei intarzie cu platile, populatia isi pierde increderea in depozitele bancare si vor urma, cat de curand, retrageri masive de la toate bancile, ceea ce o sa duca la alte falimente.


daca ai si depozite si credite, calculeaza cat castigi daca efectuezi plati anticipate la credite. dobanzile de la credite sunt, de obicei, semnificativ mai mari decat dobanzile de la depozite.

RainHawk
QUOTE(nairam @ 1 Oct 2008, 12:35)
Edit later later:
Care a vazut reclama aia la Credit Europe ? in care spune cam asa ceva: "banii tai sunt in siguranta la noi"  Parca prea imi suna a FNI .... "Dormi linistit ca FNI lucreaza pentru tine" .....


Bre, nu imi infige cutite in inima ca nu ma tine... acu' ma duc la banca si stau pana maine dimineata la usa.
raqzvan
Din cate stiu, daca nu-ti convine dobanda pe care ti-o impun (sau in caz de faliment), banca poate rezilia oricand contractul de credit incheiat cu tine, iar creditul devine scadent (adica trebuie sa returnezi toata suma ramasa).
murfi
Pentru cei care stiu legislatia vroiam sa aflu cum se aplica legea care garanteaza depozitele de pana la 20000 de mii de euro.

1) daca am un depozit de 20001 euro si banca da faliment voi fi rambursat pentru cei 20000 euro pierzand doar un euro sau ii pierd pe toti pentru ca depasesc pragul depozitului maxim garantat?

2) daca am 2 depozite de 20000 de mii de euro (unul la o banca ce a dat faliment si altul la alta banca din Ro) mi se returneaza cei 20000 de euro pierduti la banca falimentara sau statul va zice ca am depozite de 40000 de euro si nu-mi da nimic pentru ca am depasit baremul celor 20000.?
nairam
1. primesti strict 20.000 euro chiar daca ai depus 20001 euro. Acel euro care nu-i garantat nu-l primesti. Asta-i sigur.... dry.gif
2. Nu conteaza ca ai depozite la mai multe banci. Vei primi cei 20.000 euro de la banca ce a dat faliment. Asta-i sigur.... dry.gif (se garanteaza in limita a 20.000)

3.Iar teoretic daca ai 2 depozite la doua banci diferite iar acestea dau concomitent faliment atunci iti vei primi toti cei 40.000 euro. (cred, sper .... adica nu sunt absolut sigur) unsure.gif
Smiley
raqzvan, de unde stii asta? eu stiam ca atunci cand cineva preia o valoare de la o firma falimentara, o preia cu tot cu contractul aferent si respectivul contract nu poate fi modificat fara acordul tau.

@murfi:
1) primesti de la FGDB 20.000 Euro si esti trecut in lista de creditori ai bancii cu suma de 1 Euro. Lichidatorul bancii vinde tot ce poate din posesiunile bancii si recupereaza tot ce poate recupera(e posibil ca banca sa aiba, de exemplu, depozite la alte banci), dupa care trage linie si vede cat a recuperat. suma recuperata se imparte la toti creditorii, proprotional cu suma creditata (daca toti creditorii au de recuperat 1.000.000 euro si lichidatorul strange doar 700.000 euro, tu vei primi 0.70 euro, adica 70% din acel 1 euro negarantat de FGDB).

2) sunt garantati 20.000 euro/deponent/banca. daca ai 40.000 euro impartiti in 2 depozite (la banci diferite) de cate 20.000 si ambele banci intra in faliment, vei primi toti cei 40.000 euro de la FGDB, in cadrul a 2 dosare (cereri de restituire sau cum li se spune) diferite.
b64chr
QUOTE(raqzvan @ 2 Oct 2008, 15:07)
Din cate stiu, daca nu-ti convine dobanda pe care ti-o impun (sau in caz de faliment), banca poate rezilia oricand contractul de credit incheiat cu tine, iar creditul devine scadent (adica trebuie sa returnezi toata suma ramasa).
*


Plus comisionul de rambursare anticipata.
RainHawk
Dobanda este prevazuta in contract si suna cam asa: x.x % + EURIBOR, sau + LIBOR sau ce indicatori or mai fi pe piata.

Nu iti pot mari decat comisioanele al caror nivel nu este prevazut in contract. Ei la asta se scot. La cine nu e prevazuta in contract, asta e.
bendix
QUOTE(Smiley @ 1 Oct 2008, 11:34)
in caz de faliment, valorile bancii(cladiri, lichiditati, credite etc) sunt preluate de cel ce gestioneaza valorificarea lor. creditul se plateste mai departe, dar altei entitati (statului sau altei banci, depinde cine a cumparat/preluat creditul respectiv). prin lege, contractul de credit ramane valabil (creditele nu devin scadente, se platesc ca si inainte). practic, din punctul de vedere al cuiva care a imprumutat bani de la o banca, falimentul acesteia poate insemna doar o pauza de cateva luni in care se va decide cine ii va prelua creditul, dupa care platile vor fi reluate.




Asat e o regula generala ? Adica este reglementata prin lege ?

Eu ma gandesc ca totusi 99% depinde de felul in care a fost redactat contractul cu banca. E similar cu a face un contract cu o persoana care decedeaza. Daca in contract nu e prevazut ca se vor mosteni debitele, salutare taica si noroc !
J o h n n y

DA, si legea respectiva se numete "Legea Falimentului". Uite aici de exemplu.
Au existat si cazuri d'astea cum zici tu, exemplul cel mai bun e defuncta BANCOREX, care a fost pusa pe butuci intentionat, dupa atatea credite "neperformante". Dar ce s-a intamplat la noi a fost dintr-un alt film......
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.