Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: cum se calculeaza dobanda
Reno.ro - Forum Renault Romania > Alte discutii > Zona Financiara
Pages: 1, 2
DMP
fantomel00, ai si vreun articol in contract in care sa spuna CLAR ca rata de dobanda e fixa pe toata durata creditului?
Esti sigur ca s-a modificat rata de dobanda si nu altceva? Comision lunar la sold cumva?

Mai e o chestie. Eu am vrut sa imi iau ipotecar de la Volksbank si aveau, in 2005, credit cu dobanda fixa. Dar la dobanda aia se mai adauga un comision de rezerva la BNR (nu stiu exact denumirea de atunci). Ideea e ca toate bancile ce intra sub reglementarile BNR trebuie sa constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la BNR. Pentru aceste RMO BNR-ul bonifica o dobanda simbolica si de aici costuri pentru banci (ele pierd pentru ca plaseaza banii la BNR la o dobanda mult mai mica decat i-ar putea plasa in credite). Si Volksbank venea cu un 5.95% dobanda la care mai adauga comisionul asta care era ceva de genul 1,5%.
Eu nu am vazut cum arata contractul cu ei, mi-am facut in alta parte credit, dar ma gandesc ca acest comision nu e fix.

Faptul ca BNR a modificat rata de dobanda de politica monetara de la 8 la 9% nu implica in mod obligatoriu o majorare de costuri pentru toate bancile.
Majorarea de costuri apare daca o banca e nevoita sa apeleze, in conditiile dobanzii de politica monetare majorate, la refinantare pe piata interbancara. Daca ea se refinanteaza pe interbancar atunci se va refinanta la o dobanda mai mare pentru ca piata s-a miscat in sus pe dobanzi dupa semnalul data de BNR.
De asemenea, prin modificarea ratei, BNR da un semnal si pentru cei ce economisesc, semnal care va pune presiune pe cresterea dobanzilor la depozite. Daca bancile importante pe depozite modifica dobanda atunci si alte banci vor fi presate sa modifice dobanzile pentru ca pierd din depozite (o sursa mai ieftina de fonduri decat alte pasive).

Bancile care stau mai slab la surse de finantare vor umbla la dobanzile la credite pentru a-si pastra marjele de profit iar cele care stau bine la surse de finantare vor misca si ele in sus dobanzile la credite pentru a-si mari marjele de profit.

@slaiciprian: La noi rentabilitatea activelor e mare pentru ca populatia nu are un grad de indatorare foarte foarte ridicat ca in Vest, pentru ca nu exista o concurenta extrem de puternica intre banci, ca in Vest, si, ca urmare, bancile dau credite in Romania la niste dobanzi mult mai mari decat cele din Vest.
De intermediere financiara nu are rost sa mai vorbim. Suntem de mult timp la coada Europei.
cata_boy
mad.gif am patit si eu alecasi lucru ...tot la volksbank am creditul si tot in RON "cu dobanda fixa". problema e la capitolul ala in care scrie ca banca isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii cam cum vor ei...asta e acum nu mai avem ce face
parpanel
In primul rand trebuie facuta diferenta intre rata fixa si dobanda fixa. Eu am in contract rata fixa si o dobanda (variabila) care din fericire a crescut cu numai 1 % in 2 ani.
Deci cititi foarte bine contractul.
DMP
Daca tu ai o rata fixa in contract (adica platesti in fiecare luna exact aceeasi suma pana la sfarsitul creditului) si zici ca ti-a fost marita rata de dobanda cu 1% in 2 ani, atunci singura posibilitate este ca sa iti fi crescut durata de rambursare a creditului.
sadi
rata pentru un credit este formata din principal si din dobanda.
principalul si dobanda nu sunt la fel in fiecare luna. dobanda este mai mare la inceputul creditului, si scade pe masura ce se achita din credit, pentru ca se aplica la soldul acestuia.

asa ca nu e neaparat nevoie ca dobanda sa fie fixa, ca sa ai si o rata fixa.. iar perioada de rambursare a creditului poate sa ramana aceeasi
DMP
Normal ca rata la un credit este formata din principal si dobanda.
Iar in cazul creditelor rambursate prin rate constante (fie ele rate lunare sau rate anuale (anuitati)) este normal ca pe masura ce rambursezi din credit ponderea principalului in rata sa creasca iar cea a dobanzii (suma platita ca dobanda la fiecare rata) sa scada.

Acum presupunem un credit la care se plateste dobanda la o rata de dobanda si la care nu mai avem nici un cost (comision la sold lunar, etc).
Presupunem ca acest credit se ramburseaza prin intermediul ratelor lunare FIXE (deci acceasi suma de la prima rata pana la ultima rata).
Notam cu S suma initiala a creditului (suma pentru care aplici la credit si pe care trebuie sa o rambursezi ca principal) si notam cu n numarul total de rate de plata.

Atunci rata lunara, notata cu A, pentru acest credit rezulta din formula: [attachmentid=1627433397] unde am folosit notatiile de mai sus iar i reprezinta rata lunara a dobanzii calculata de la rata anuala de dobanda din contract prin impartire la 12 luni.

Daca ne uitam la formula si aplicam o crestere lui i (deci ne creste banca rata de dobanda la credit) vom vedea ca pentru a pastra rata lunara FIXA (deci la o valoare identica cu cea de dinainte de cresterea de rata de dobanda) singura solutie e sa crestem n-ul (adica numarul de rate).

Asta se poate face si empiric folosind calculatoare de rate si observand cum se misca rata lunara cand cresc rata de dobanda si pastrez durata egala.
parpanel
E cat se poate de logic, dobanda lunara se calculeaza astfel:
D=SxP%xNRZ/360 unde:
S - soldul
P - dobanda
NRZ - numar real de zile (30) pentru dobanda din prima si ultima scadenta cand nu e luna completa
Deci dobanda se aplica la sold iar suma de plata=dobanda+rata.
La variatia ratei dobanzii, se recalculeaza suma de plata pornind de la sold (descrescator). La fel dobanda scade pentru ca soldul scade, iar rata creste.
Sincer nu stiu daca s-a inteles ceva, nu prea le am cu explicatiile si e mai usor cand se pune totul intr-un grafic in excel.

DMP
Aia e formula pentru calculul dobanzii pe o perioada de timp stiind soldul de la inceputul perioadei si rata de dobanda.

Pai si cand ai zis ca ai rata fixa la ce te-ai referit?
Te-ai referit la rata din ecuatia scrisa de tine: suma de plata=dobanda+rata?
Sau te-ai referit la rata lunara de plata calculata ca: rata=principal + dobanda? (de regula asa se defineste ceea ce ai de plata in fiecare luna)

La variatia ratei dobanzii normal ca se recalculeaza suma de plata, cum o definesti tu, dar noua suma de plata va fi mai mare decat vechea suma de plata cu siguranta.
odragut
dragii mei fiti relaxati. Banca poate face aproape orice modificare. va rog sa ma credeti, lucrez in domeniu!!!
sadi
am facut un topic nou despre cum se calculeaza dobanda.. pentru ca pe cel original era vorba de altceva..

daca mai aveti intrebari despre calcul, va rog sa postati aici
parpanel
Poate ca nu m-am exprimat eu prea bine dar suma de plata lunara este egala pe toata durata contractului in conditiile in care se pastreaza aceeasi rata a dobanzii.
AlexC
Pentru formule clare de calcul va invit sa consultati legea, data insasi de BNR.
[attachmentid=1627433481]
DMP
Formulele din norma 14/2006 a BNR-ului postata de AlexC sunt cele dupa care institutiile de credit fac raportarile catre BNR in domeniul rate de dobanda medii credite/depozite si DAE mediu. Practic sunt formule de calcul de rate medii pentru portofolii de credite/depozite pe categorii, pe institutie de credit si pe total sistem bancar.
Tossi
QUOTE(odragut @ 13 Feb 2008, 22:43)
dragii mei fiti relaxati. Banca poate face aproape orice modificare. va rog sa ma credeti, lucrez in domeniu!!!
*




Daca lucrezi in domeniu indraznesc sa te intreb ce pot face, in cazul in care a crescut comisionul de soldului(cica impus de BNR) de la 0.2 la 0.5 ceea ce se traduce printr-o majorare totala a ratei lunare cu aprox 60-70 euro(in conditiile in care dobanda a scazut de la 5.95 la 3.95) pentru a reveni la o rata cat mai apropiata de cea de al inceputul creditulului.

Multumesc,
AlexC
Nu exista comision impus de BNR! Tie ti-au scazut dobanda nominala cu 2% si au scumpit-o pe aia reala cu 3.6%...

Contractul stipuleaza doar eventuale limitari la dobanda, pe cand comisionul nu este reglementat nicaieri in contract.
adisan
Desi sintem intr-o competitie in a ne gasi adevarata banca care sa ne inteleaga la alegerea unui credit prin amabilitate, promptitudine, detalierea tuturor aspectelor si nu in ultiml rand prezentarea reala a ofertei, intilnim o perdea sub care se ascund diferite metode si mijloace care ne fac stres, nervi si creaza multa neliniste. huh.gif
Asadar sa va explic situatia mea, rolleyes.gif , legata de experienta cu Banca Romaneasca.
In anul 2007 am contractat un credit ipotecar in euro in valoare de 33.000 cu orata lunara de 190 euro pe 32 de ani laugh.gif . Frumos si plin de realism. Dobinda era de 6% fixa 1 an de zile apoi variabila sad.gif .
Dupa 1 an, am primit o frumoasa lovitura, dobinda a crescut cu blink.gif iar rata a crescut cu 60 de euro mad.gif , ajungind sa platesc lunar 250 de euro. Curata mirsavie, o crestere superexagerata, compaind cu alte date de la alte banci.
Deci, un mic calcul , unsure.gif daca in 2007 pe 32 de ani cu o rata de 190 euro trebuia sa returnez 72.000 euro, iata ca abia dupa 1 an de zile de la contractare, voi plati pentru 31 de ani 92.000 euro. O suma deloc neglijabila. ohmy.gif Oare dupa 5 sau 10 ani, voi ajunge sa platesc poate de 10 ori suma creditata blink.gif
Aparent, privind lucrurile se poate ajunge ca sa platesc 50% din salar doar pentru rata, desi in momentul creditarii rata nu trebuia sa depaseasca 33% din salar.
Atunci unde sint normele BNR? mad.gif

Sincer, concluzia : doar banii sa curga pentru bancheri, nu si bunul simt de a normaliza fluxul creterii in raport cu cresterea economica, deoarece daca am face o greva de a nu mai apelam la nici o banca.... ar constata ca ar avea de suferit, insa..asta e realitatea. Traim si supravietuim. tongue.gif
aphophis
jaf curat sad.gif
bendix
Cunosc o persoana care ar fi fost in stare sa fixeze bine de tot dobanzile. Pacat ca nu e contemporana cu noi. Se numea Vlad Tepes.
sadi
@adisan: contractul tau de credit prevede la capitolul "dobanzi" faptul ca, in primul an de creditare, rata este fixa pentru ca dobanda este fixa. incepand cu al doilea an de creditare, banca modifica dobanda (si implicit si rata) in functie de dobanda valutei in care s-a facut creditul, in cazul tau in functie de EURIBOR. euribor se modifica de cateva ori pe an, dar banca respectiva ia in calcul euribor la 3 luni, adica cel anuntat in 15.03, 15.06, 15.09 si 15.12 din fiecare an. la acest euribor se adauga marja bancii, care este fixa. asteapta-te ca la fiecare 3 luni banca sa-ti modifice dobanda si sa primesti acasa o notificare cu majorarea de dobanda.

QUOTE
Aparent, privind lucrurile se poate ajunge ca sa platesc 50% din salar doar pentru rata, desi in momentul creditarii rata nu trebuia sa depaseasca 33% din salar.
Atunci unde sint normele BNR?


norma bnr prevede ca in momentul acordarii creditului, gradul maxim de indatorare sa nu fie mai mare de un anumit procent. nu spune nimic de cum poate sa fie dupa ce expira perioada cu dobanda fixa. in plus, daca te incalzeste cu ceva, banca are aprobat in momentul de fata un grad maxim de indatorare de 65%, deci peste cei 50% de care zici tu.

in plus, trebuie sa fii constient de urmatorul fapt: nu doar banca mentionata de tine face acest lucru. asta se practica in mod frecvent de fiecare banca. si pe langa asta, pentru orice credit luat pe o perioada de 30-35 de ani, ajungi sa platesti la sfarsitul perioadei de creditare de vreo 3 ori banii luati de la banca..
nu o fi bine, dar e real
bendix
Pentru cei care ati patit-o cu dobanzile fixe, am o rugaminte, scanati sau fotografiati contractul, ca sa vedem si noi unde este "punctul slab".
BZN
Eu am incheiat un contract de imprumut cu dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare la BRD, zic ca este destul de greu sa se intample ceva din cele scrise aici, si implicit rata sa creasca...[attachmentid=1627454750]
sadi
bendix, ce vrei sa spui prin "pentru cei care ati patit-o cu dobanzile fixe"? te referi la cei care au dobanda fixa trecuta in contract si au platit mai mult?
DMP
QUOTE(sadi @ 11 Jun 2008, 22:13)
... euribor se modifica de cateva ori pe an, dar banca respectiva ia in calcul euribor la 3 luni, adica cel anuntat in 15.03, 15.06, 15.09 si 15.12 din fiecare an. la acest euribor se adauga marja bancii, care este fixa. asteapta-te ca la fiecare 3 luni banca sa-ti modifice dobanda si sa primesti acasa o notificare cu majorarea de dobanda.
....


Aici e o mica confuzie. Euriborul se modifica zilnic.
Euribor este o rata de dobanda calculata pe baza unor rate de dobanda practicate de banci importante (prime banks) si se publica zilnic. Se iau in calcul ratele de dobanda pentru depozitele in euro plasate (ratele ask/offer) de aceste banci. Practic rata de dobanda la care o banca poate atrage un depozit interbancar in euro de la o banca prime.

Aceste banci, ca de altfel toate bancile, au cotatii de rate de dobanda ask pentru mai multe termene (1 week (1w), 2w, 3w, 1 month (1M), 2M, ...., 12 M)
O rata ask la, sa zicem, 3M inseamna rata de dobanda la care banca ce o coteaza unei alte banci este de acord sa constituie un depozit in euro pe 3 luni la aceasta din urma incepand cu data spot (T+2).

Deci Euribor 3M reprezinta media cotatiilor bancilor prime pentru ratele ask la 3M. Se calculeaza zilnic in functie de cotatiile la o anumita ora (ceva similar cursului BNR).

Acum in contractele de credit cu clientela bancile leaga rata de dobanda de Euribor (rata e Euribor + o marja) la diferite termene (de regula 6M sau 3M). In contracte se precizeaza o zi anume pentru care Euriborul e luat in calcul si data de la care noua rata de dobanda (Euriborul din ziua respectiva + marja) va fi aplicata creditului. Mai poate fi si varianta unei medii pe o perioada a Euriborului.

@BZN: e destul de greu ca sa se modifice conditiile pietei astfel incat BRD-ul sa iti modifice rata de dobanda fixa pentru creditul tau conform contractului. Dar trebuie sa ai in vedere si faptul ca rata de dobanda fixa e suficient de mult peste ratele de pe piata astfel incat banca sa fie "multumita" ca tu platesti la o rata fixa.

Situatia ta nu e comparabila cu cea a lui adisan, unde se poate spune ca in primul an a beneficiat de o dobanda "promotionala" (asa pentru atragerea clientului).
adisan
inteleg, @sadi ca : "in plus, trebuie sa fii constient de urmatorul fapt: nu doar banca mentionata de tine face acest lucru. asta se practica in mod frecvent de fiecare banca. si pe langa asta, pentru orice credit luat pe o perioada de 30-35 de ani, ajungi sa platesti la sfarsitul perioadei de creditare de vreo 3 ori banii luati de la banca..
nu o fi bine, dar e real"
PROBLEMA e ca deja am de 3 ori suma de achitat si in plus NU AM FOST NOTIFICAT de banca cu marirea dobinzii asa cum se prevede in contract printr-o adresa scrisa. aici e partea ASCUNSA a bancii, care de fapt incalca prevederi din contract si nu e o problema, in schimb daca clientul nu respecta...surprize.
NORMAL spun eu ar fi sa ramina la acel EURIBOR si sa nu mai ataseze aceea marja, deoarece de multe ori marja e egala cu EURIBOR si suma lor e mult peste asteptari.
Oare daca scade EURIBOR-ul va scadea si rata?

Multumesc oricum de raspunsuri.
DMP
Daca primesti extrase de cont de la ei vezi sa nu scrie pe undeva pe extras ca ti-au modificat rata de dobanda si ca te invita la unitate sa iti ridici noul grafic de rambursare.

Poti sa faci o adresa in care sa le spui ca nu respecta contractul si nu iti trimit notificari privind modificarea de rata de dobanda si sa le dai cu ea in cap.

Daca Euriborul scade iti vor scadea si rata.

Ca sa reduci mult din suma totala de rambursat la credit (cei 92.000 euro, principal + dobanda) incearca sa rambursezi anticipat. O sa vezi ca in primii ani o suma relativ mica rambursata anticipat (2 – 3.000 euro) scade foarte mult suma totala de dobanda de la credit.
Asta daca poti sa mai economisesti ceva si daca iti convine sa platesti comisionul ala de rambursare anticipata (am gasit la ei pe site ca la creditul ipotecar pe care il vand ei in prezent e 4% din suma rambursata anticipat. poate tu ai alt comision) pe care eu il consider nesimtit de mare.
adisan
@daniel_p, am si eu acel comision de 4%...enorm blink.gif , dar asta e.
Mersi de raspuns, faza e ca la o suma de 32.000 euro pe 31 de ani tebuie sa returnez 92.000 euro.
Legat de extras de cont...nu imi vine acasa, posibil sa fi optat pt a nu ridica extrasul.
Oricum legal, ei au datoria si obligatia de a ma instiinta in scris de orice modificare contractuala, deci si de dobanda
.
Azi EURIBOR e de 4,960 deci in scadere la 3 luni...sa vad daca scade rata ph34r.gif .
BZN
@ daniel_p , n-am zis ca e avantajos, era vorba de modificarea ratei in conditiile unei dobanzi fixe..., macar asa stiu o treaba, cine poate sa "ghiceasca" ce va urma?
s3v3r
Astia de la banca romaneasca e hoti; are si mama credit la ei si in afara de dobanda si principal mai are un comision ce mie mi se pare enorm de vreo 67 de ron; la o "rata" lunara ce acum nu depaseste 350 ron, dar vedem noi dupa " anul " cu dobanda fixa cat o sa sara in aer......; ratele sunt egale.......

ps comisionul nu se modifica; e fix lunar (67); creditul e de 22500 ron pe 10 ani; sper sa nu apuce mai mult de 2 ani de acum.
sadi
@adisan: nu primesti acasa extras de cont. banca respectiva nu trimite extrase de cont clientilor. banca trimite notificari privind majorarea de dobanda smile.gif

@s3v3r: comisionul de care zici tu e fix pentru ca se aplica la suma trasa, nu la soldul creditului
DMP
QUOTE(BZN @ 12 Jun 2008, 16:04)
@ daniel_p , n-am zis ca e avantajos, era vorba de modificarea ratei in conditiile unei dobanzi fixe..., macar asa stiu o treaba, cine poate sa "ghiceasca" ce va urma?
*



Nu poate cineva sa ghiceasca cu exactitate ce se va intampla. Dar, daca ai luat creditul ala pentru loganul din 2007 din semnatura ta ai o rata de dobanda pe undeva pe la 10 - 12% si tinand cont ca in prezent, cand avem un varf privind inflatia, BUBOR 1M (mai nou ROBOR) e pe la 11,35% mai e mult pana cand BRD va putea sa iti modifice rata de dobanda, conform contractului. Tinand cont ca se vreau o dezinflatie pentru trecerea la euro, e extrem de putin probabil sa iti modifice rata pana rambursezi creditul.

Totusi nu pot sa nu ma abtin sa remarc rata de dobanda "fixa" care de fapt nu e fixa deoarece banca o poate modifica daca apar conditii destul de nefavorabile ei.
Iar daca BUBOR scade cu mai mult de x puncte procentuale, banca nu iti scade rata de dobanda (nu e nimic prevazut in contract smile.gif ) dar iti ofera posibilitatea refinantarii. Alte comisioane de umflat pentru ei, etc.
Ma rog, asta e alta discutie.
BZN
QUOTE(daniel_p @ 12 Jun 2008, 21:50)

Totusi nu pot sa nu ma abtin sa remarc rata de dobanda "fixa" care de fapt nu e fixa deoarece banca o poate modifica daca apar conditii destul de nefavorabile ei.
*



Fara sa intru in polemica...sunt totusi 5 puncte procentuale,daca s-ar intampla asta oricum se alege prafu'...,si , culmea, mi se pare absolut corect ca banca sa modifice dobanda in aceste EXTREME conditii.
bendix
sadi
QUOTE
bendix, ce vrei sa spui prin "pentru cei care ati patit-o cu dobanzile fixe"? te referi la cei care au dobanda fixa trecuta in contract si au platit mai mult?


Da, la acest lucru ma refer.
Ma gandeam ca nu putem sa-i ajutam pe cei in cauza daca nu vedem contractele.

Pe de alta parte astept pe cineva sa-mi indice o banca cu dobanda cu adevarat fixa. Aceasta ar fi un fel de pariu, pe care eu mi l-as asuma. De exemplua, daca dobanda bancii respective este 5% si toate celelalte banci coboara dobanda la 3%, am pierdut.

sadi
contractele de credit care mai au dobanda fixa trecuta in conditiile contractuale sunt cele incheiate pana pe la inceputul lui 2007, cand au inceput bancile sa faca ce vor ele..
bendix
smile.gif

Ramane sa astept posibilitatea de a obtine credit la o banca din afara. Deocamdata posibilitatea este doar teoretica, dar nu si practica.
bendix
Buun. Nu vrea nimeni sa ataseze un contract. In acest caz, intrebare:

Daca ma duc la o banca si cer sa vad contractul de credit mi-l da pentru studiu o zi acasa, sau mi-l da doar in momentul in care iau creditul si trebuie sa-l citesc repede ?
CriSTI68
da ce ii crezi prosti ?
adi_ar
Oarecum in legatura cu subiectul, s-a anuntat ieri ca noile proceduri impuse de BNR/ANPC vor prevedea inclusiv, in faza precontractuala, punerea la dispozitia clientrului a contractului de semnat, pentru a fi studiat la domiciliu.

Sa speram ca vom apuca si ziua in care bancile nu se vor comporta ca niste camatari verosi.
Ov
QUOTE(bendix @ 13 Oct 2008, 23:13)
Buun. Nu vrea nimeni sa ataseze un contract. In acest caz, intrebare:

Daca ma duc la o banca si cer sa vad contractul de credit mi-l da pentru studiu o zi acasa, sau mi-l da doar in momentul in care iau creditul si trebuie sa-l citesc repede ?
*



raspuns corect: B
Como
Na c-o patii si eu. Piraeus a marit dobanzile cu 3% (card credit + credit nevoi). Asta cu card-ul de credit e o premiera (nici o alta banca n-a modificat dobanda la cc). La creditele de nevoi noi dobanda s-a dublat, asa ca au fost baieti subtiri cu marirea de 3%; vad un DAE peste 30%, mai mult decat la cc.

In contract zice ca ca daca nu imi convine pot sa rambursez creditul fara comision. O sa incerc sa achit anticipat, poate sting creditul intr-un an. Mama ei de criza mad.gif.
sadi
QUOTE(bendix @ 13 Oct 2008, 23:13)
Buun. Nu vrea nimeni sa ataseze un contract. In acest caz, intrebare:

Daca ma duc la o banca si cer sa vad contractul de credit mi-l da pentru studiu o zi acasa, sau mi-l da doar in momentul in care iau creditul si trebuie sa-l citesc repede ?
*



sunt banci care dau posibilitatea clientului de a citi contractul de credit, sau cel putin un draft al lui.. si asta nu doar in ziua semnarii contractului de credit
cristio_79
Am un credit luat care este scadent in 2011 si am vrut sa platesc in avans 10 rate (rata+dobanda).Pe langa acel comision de plata anticipata,nu vor sa-mi reduca perioada sub nici o forma,pe motiv ca "nu se poate asa ceva".Deci,platesc in avans o gramada,imi iau si comision ca fac acest lucru si sunt obligat sa platesc tot pana in 2011.Asta mi se pare o hotie.
Imi da cineva un sfat?
sadi
de obicei la rambursare anticipata se poate pastra rata initiala cu micsorarea perioadei creditului (ceea ce ai vrut tu) sau pastrarea perioadei de creditare cu micsorarea ratei. suna la relatii clienti la sediul central al bancii, cei de acolo ar trebui sa-ti dea informatii mai bune (asa se intampla de obicei). in contract la rambursarea anticipata ce scrie?
cristio_79
Nu am contractul acum ca sa scriu exact ce scrie in el,dar cand am intrebat la sediul bancii despre acest lucru,mi-au dat ca singura optiune micsorarea ratei si pastrarea perioadei.Pe mine nu ma "incalzeste" cu nimic treaba asta.
CriSTI68
daaaa sigur am avut o mica rafuiala cu banca, in contract cand am semnat scria dobanda fixa, primesc zilele astea o scrisoare de informare, ca dobanda la rata mea se modifica, conform contract... telefoane si umblaturi, carne multa de dat si ne cerem scuze dry.gif
sadi
in contract scrie dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare sau doar pe 1-2 ani (dobanda promotionala)?
Como
E posibil sa se fi schimbat termenii intre timp.
Acum vreo 2 anisori dobanzile o luau la vale, economia duduia, leul se stabiliza, mai ca visam la dobanzi de 4-5%, ca in tarile cu apa calda. Atunci unele banci incepusera sa bage credite in dobanda fixa de 7-8% in ideea ca dobanzile oricum o sa se duca in jos. Numai ca intre timp s-a marit deficitul, a mai aparut si-o recesiune. Iar acum bancile se chinui sa mareasca dobanzile, ca altfel ies pe minus, pe baza lucrurilor scrise cu font minuscul prin contract.
bendix
QUOTE
mai ca visam la dobanzi de 4-5%, ca in tarile cu apa calda


Asa visam si eu rolleyes.gif
Como
Maica-mea are un credit de nevoi la Bancpost. I-au bagat pe gat un comision lunar de gestionare a creditului de 0.59% din sold, asa ca rata i-a sarit cu o treime. Asta pe baza faptului ca scrie in contract cum ca "banca isi rezerva dreptul sa va f... pana va sar ochii din cap".

Stau si ma gandesc daca are sens s-o trimit la OPC, din cauza ca e un comision nou si nu modificarea unuia existent. Ce ar putea obtine?
sadi
mama ta a primit documente in plus pe langa contractul de credit? un fel de "conditii generale de..."? acolo e scris ca se pot introduce comisioane
J o h n n y
Nu e vorba doar de bancile de la noi asa cum zici tu, ci e vorba de actuala conjunctura mondiala, suntem in plina criza economica, bursele nu s-au refacut desi au mai crescut putin, e recesiune economica in unele state, s-a scumpit crediatarea..... tre sa ai in vedere toate aceste elemenete.... plus noile norme BNR !!!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.