La putin peste 1300 de euro cat am dat pe ea in iunie 2011, o masina de exceptie, pacat de mecanicii prosti care au pus mana pe ea.
130.000 km reali, vopsea originala (mai putin pasajul stanga spate si usa stanga spate jos), piese schimbate pe caroserie doar proiectorul de pe dreapta, cateva julituri, deh masina de femeie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Scurt istoric inainte de mine:
- Masina cumparat in septembrie 1996 de un neamt get beget, socrul verisoarei mamei mele (aka matusa mea in continuare) stabilita in Germania.
- Vanduta in 2000 catre matusa care a folosit-o pe post de a doua masina a familie, ocazional 3 km naveta pana la scoala la care preda.
- In vara lui 2007 in timp ce matusa se intorcea din Romania, pe autostrada aproape de casa a facut explozie pe stanga spate - s-a lovit putin cu aripa spate de parapet. Desi a scapat doar cu o sperietura, a refuzat sa se mai urce la volanul acestei masini.
- La sfarsitul lui 2007 masina pleaca din Germania spre Romania, donatie catre tatal matusii mele, condusa de un samsar cretin. Spun samsar cretin pentru ca a ajuns in Romania in timp record in RO desi avea o motocicleta pe bancheta din spate si restul spatiului plin cu alte piese din dezmembrari. A condus doar 130+ si n-a facut opriri decat la toaleta. La iesirea din Alba Iulia catre Sibiu incepe sa-i fiarba motorul, masina cu 120.000 km.
- Masina ajunge intr-un service de doi bani din Fagaras, Bogrom. Aici se constata ca garnitura de chiulasa a fost strapunsa si este inlocuita. Spun service de doi bani pentru ca n-au verificat planeitatea chiulasei, veti vedea mai tarziu ca problema revine.
- Masina a fost inmatriculata in RO (taxa 900 euro) si folosita rar in perioada 2008 - mai 2011 pe distante de 15-20km (piata, facturi si vizite la casa de la tara)
- La inceputul lui 2011 motorul moare in mers - se stricase senzorul MAP, se inlocuieste orginalul cu unul Facet.
- Masina incepe sa paraie semn ca tobele sunt distruse. Se schimba ambele tobe la BOGROM in Fagaras dar paraitul continua. Mecanicul dobitoc nu s-a uitat la galerie, a vazut putina rugina pe tobe si a zis le schimbam.
- Masina ajunge in acelasi service BOGROM din Fagaras unde carpacii ordinari profitand de naivitatea unchiului meu in varsta de peste 70 ani acopera gaura din galeria de evacuare cu chit poliesteric.
- Se apropie vara, masina incepe din nou sa paraie si cateodata temperatura apei creste amenintator. Satul de atatea probleme si cu ceva bani depusi la saltea, unchiul meu ma roaga sa-l ajut cu vanzarea masinii deoarece vrea sa cumpere un Symbol nou prin programul Rabla.
- O vad, imi place si obtinand un pret bun pentru o masina inmatriculata o cumpar eu. Mai gasesc in torpedo o pungulita cu un buton de geam electric pe care scria 250 de lei.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Istoric dupa ce masina a ajuns la mine:
- Mai 2011 - masina ajunge la mine cu 130.000 km. Incep s-o restaurez cate putin, din prima desfac capacul galeriei sa vedem ce paraie, moment in care descopar carpeala cu chit poliesteric facuta in service de mecanicii de la Bogrom. Incerc sa sudez galeria dar renunt dupa ce a crapat de doua ori in timp ce se racea. Caut vreo 3 saptamani pana sa gasesc una la 250 de lei la dezmembrari.
- La vreo cinci zile de cand cumparasem masina, dupa un drum de 70 km ajung in Fagaras unde incepe sa-mi fiarba motorul.
- Iunie 2011 - masina ajunge pe principiul "are tata un prieten" la service-ul lui Dan Sarbu in Fagaras. Aici se constata ca din nou garnitura de chiulasa este strapunsa, ca radiatorul este infundat si ca este deformata chiulasa. Daca tot o desfacem hai sa-i schimbam si a doua distributie si termostatul. Nu comentez devizul de 1500 lei (piesele cu tot cu rectificare chiulasa au erau in magazin sub 900 lei) - fain sa faci 600 de lei in cateva ore de munca. Imi rupe un prezon de la galeria de evacuare si il lasa asa (am descoperit in timp ce montam noua galerie).
- Iunie, iulie 2011 - masina merge impecabil, primeste cadou un MP3 Sony.
- August 2011 - cumpar anvelope de vara si ii fac revizia de 140.000 km. Constat ca burduful de la planetara stanga este desfacut si decid sa-i pun un colier.
- Pica ulei de unde va de sub masina, realizez ca e din cutie. Completez vreo 400 ml apoi plec la mare. In Constanta constat ca problema s-a agravat, dupa 800 km a intrat aproape un litru de ulei in cutie.
- August 2011 - pe data de 30 masina implineste 150.000 km fix in varful Transalpinei. Dupa un drum Constanta - Bucuresti - Gaesti - Targoviste - Gaesti - Ranca - Valea Oltului - Fagaras cu 4 persoane in masina si ceva forja la sosirea acasa planetara stanga incepe sa bata.
- Septembrie 2011 - schimb planetara stanga si rulmentul dreapta spate la mesteru Mircea din Metrom (Brasov) - manopera foarte decenta, piese la pret mai bun decat in magazin, per total foarte multumit de dansul. Aflu ca data viitoare cand voi pune un colier unei planetare sa bag si vaselina inainte in angrenaje.
- Mi-au crapat membranele difuzoarelor fata, le lipesc dar creapa iara. Masina primeste un set de difuzoare MAC Audio - niste difuzoare de doi bani fata de cele originale ale masinii.
- Octombrie, Noiembrie 2011 masina merge impecabil.
- Decembrie 2011 - pe 6 se strica senzorul MAP schimbat in primavara. Fara factura am dedus ca nu ma pot duce sa-i intreb de garantie, asa ca l-am schimbat. Aveam nevoie urgenta de masina drept urmare schimbarea acestui senzor m-a costat DOAR 400 lei la AD GARAGE LATIVICOM IMPEX (senzorul era 180 lei dar nu il gaseam pe stoc).
- Ianuarie 2012 - incep problemele de ralanti. Masina ajunge din nou la AD GARAGE LATIVICOM IMPEX unde sta 2 saptamani. Se curata motorasul pas cu pas, corpul de clapeta, se dau jos conducte, etc.
- Masina revine inca 2 saptamani in service, se constata scurgeri de ulei din motor pe la semeringurile de la distributie, simeringuri schimbate in urma cu 6 luni si 20.000 km - concluzia e ca domnul Dan Sarbu mi-a pus niste simeringuri de doi bani care s-au tocit desi l-am rugat sa puna originale sau calitate. Mai mult de atat, domnul Dan Sarbu a "uitat" sa-mi schimbe termostatul desi nu uitasera sa mi-l taxeze cand masina a fost la el.
- Februarie 2012, AD GARAGE LATIVICOM IMPEX ma taxeaza 400 de lei manopera si mi-o predau tot "stricata" dupa aproape o luna.
- Nu pot sa ma deplasez la domnul Mircea Bar in Brasov asa ca masina ajunge la service LA KALU tot in Fagaras, unde desi dotarile sunt mediocre fata de AdGarage mecanicul de acolo imi repara masina in 5 minute - era un T de pe alimentare fisurat - manopera + piesa 30 de lei. Merge vreo 2 zile.
- Martie 2012 - masina are din nou aceleasi probleme cu relantiul, ajunge la AUTODOL Fagaras. Aici baietii imi curata toate mufele cu spray de contacte din nou, gasesc nu stiu ce supapa infundata, masina merge bine ... vreo 2 zile.
- Aprilie 2012 - furia visinie primeste un set nou de amortizoare KYB Excel-G si Gas-A-Just pe gaz, brate noi cu pivoti. Constat cu stupoare cati cretini isi dau cu parerea pe forumurile romanesti despre duritatea amortizoarelor gaz vs. ulei. In traducere eu n-am simtit nici o diferenta.
- Aprilie 2012 - masina merge mai bine dar defectul se manifesta aleator (moare motorul la relanti, ramane turat la 1800 ture). Ajung la domnul Mircea in Metrom unde defectul nu se manifesta. Ma duc la reprezentanta Renault unde dupa doua zile primesc vestea "cea buna": din punctul nostru de vedere este cea mai buna masina. Din nou n-au putut sa reproduca defectul.
- Mi se recomanda sa inlocuiesc corpul clapeta (1500 lei) sau pompa de benzina (800 lei). Cumpar un Megane identic, neinmatriculat, putin avariat cu 1000 de lei.
- Mai 2012 - Pe data de 10 masina "se strica" de data asta ziua in mijlocul Brasovului si la rugamintile mele insistente electricianul de la Kritters Brasov (primul service ce mi-a iesit in cale) imi pune diagnoza pe masina. Concluzia - server MAP defect, din nou. Faceam spume la gura, 6 luni mi-a mers masina ca un rahat, am umblat prin serviceuri o gramada sa constat ca piesa noua era defecta.
- Duc senzorul MAP cumparat in decembrie 2011 inapoi la AD GARAGE LATIVICOM IMPEX, vorbesc decent, ii rog sa-l schimbe sau sa-mi restituie cei 350 de lei cat m-au taxat (50 a fost diagnoza + manopera). Este noiembrie 2012, au trecut 4 luni, am fost de 3 ori pana la ei si inca nu stiu nimic de senzor. Cred ca data viitoare cand ma duc iau si pe cineva de la OPC Brasov cu mine. Le sparg dintii!
- Iunie - Octombrie 2012 - masina merge impecabil. Primeste cadou un MP3 Sony cu USB si cautare in foldere, repar trapa stricata in august 2011, schimb actuatoarele usilor de pe spate care erau defecte de vreo 2 ani.
- Descopar apa la picioarele pasagerului. Dupa ce-mi bat capul cu trapa si scurgerile ei vreo luna, scot bateria si constat cu stupoare ca in trecut probabil cursese acid in compartiment, acid care a corodat caroseria si acum toata apa care ajungea pe bateria de sub parbriz se varsa in habitaclu.
- Noiembrie 2012 - exact inainte de revizia de 170.000 km creapa radiatorul. Radiatorul UNIX, cea mai proasta calitate, cel mai ieftin radiator, schimbat in iunie 2011 la service Dan Sarbu in Fagaras si cu garantie pana la sfarsitul lui decembrie 2012 (18 luni). Stimatul domn Dan Sarbu nu gaseste certificatul de garnatie, tata se enerveaza (nu mai folosesc eu masina acum), se duce la un magazin de piese auto si comanda un radiator ... tot UNIX. Desi la telefon mi-a spus ca va comanda Nissens - sper sa tina macar 18 luni cat are garantie.
- Din nou, la 170.000km - dupa nici 20.000 de km parcursi de la ultima data cand s-au schimbat simeringurile de la distributie, curge ulei pe la distributie.
Se mai mira cineva ca de data asta schimb eu simeringurile acasa ? Se mai mira cineva ca prefer sa-mi repar singur masina in curte decat sa ma duc la "mecanicii" de la service-urile din Fagaras ?
Masina asa cum arata ea in martie 2012 cand am pus-o la vanzare (intre timp a ajuns la tata), poza "aniversara" de pe Transalpina ( Poza 7)
1.JPG ( Size: 243.61k )
Number of downloads: 445 2.JPG ( Size: 212.61k )
Number of downloads: 498 3.JPG ( Size: 234.33k )
Number of downloads: 482 4.JPG ( Size: 264.7k )
Number of downloads: 486 5.JPG ( Size: 179.42k )
Number of downloads: 505 6.JPG ( Size: 184.14k )
Number of downloads: 204 7.JPG ( Size: 75.57k )
Number of downloads: 205 To be continued ...
PS: Sper ca nu e nimic in neregula cu faptul ca am dat nume.